politiken.se

29 oktober 2015

 

Ska Österrike bygga stängsel?

Tidigare i veckan sörjde Österrikes inrikesminister för uppståndelse när hon aviserade ett nytt stängsel på gränsen mot Slovenien och dessutom efterlyste en sammanhängande, yttre unionsgräns. Men nu dementerar förbundskanslern Werner Faymann.

Tyska medier följer uppmärksamt utspelen från grannlandets politiker. Det är via Österrike som de flesta flyktingar når Tyskland. Under de gångna dagarna har det kommit rapporter om att de österrikiska myndigheterna ska ha fraktat stora mängder flyktingar till gränsen nattetid, i syfte att de skulle kunna ta sig vidare till Tyskland. Det har sörjt för skarp kritik inte bara i Bayern men även i Berlin.
    I Österrike är fokuset snarare riktat mot gränsen till Slovenien. Man planerar att bygga ett stängsel som ska omge gränsövergången Spielfeld. Och tidigare i veckan sade inrikesminister Johanna Mikl-Leitner från det konservativa partiet ÖVP till Frankfurter Allgemeine Zeitung att situationen i Österrike, Slovenien och Tyskland bevisar att det behövs en ”Fästning Europa”. Det vill säga en sammanhängande, yttre mur för att kontrollera vem som kan ta sig in i EU.
    Men nu går alltså Österrikes förbundskansler Werner Faymann, från socialdemokratiska SPÖ, ut och korrigerar. Det stängsel som ÖVP vill bygga på gränsen mot Slovenien tjänar inte till att stänga folk ute, uppger Spiegel online med hänvisning till tv-kanalen ORF. Det handlar om att inflödet av människorna ska ske under kontrollerade former. Den som tror sig kunna lösa flyktingfrågan med stängsel misstar sig, ska Faymann ha sagt.

Unn Gustafsson