politiken.se

7 maj 2015

 

Reportrar utan gränsers grundare registrerar ”muslimska” skolbarn

Grundaren av den internationella yttrandefrihetsorganisationen Reportrar utan gränser, fransmannen Robert Ménard, säger att staden där han nu är borgmästare registrerat ”muslimska” skolbarn.

Radiojournalisten Robert Ménard startade 1985 den internationella pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser, som också har en avdelning i Sverige. Ménard lämnade Reportrar utan gränsers internationella ledning i Paris för ett par år sedan och ha sedan dess allt mer närmat sig högerextrema Nationella fronten. I de franska kommunalvalen 2014 lyckades Ménard med stöd av Nationella fronten bli vald till borgmästare i staden Béziers med 160 000 invånare. Béziers ligger vid Medeldhavet i södra Frankrike.
    I måndags erkände Ménard i den franska radiokanalen France 2 att staden Béziers ägnat sig åt att systematiskt registrera ”muslimska” skolbarn. Registreringen ska ha utgått från barnens förnamn. ”Förnamnen avslöjar religionstillhörighet. Att säga något anat är att förneka det uppenbara”, sa Ménard i radioutsändningen.
    Det hela började med att Ménard angav en exakt siffra på andelen ”muslimska” skolbarn i staden Béziers, nämligen ”64,6 procent”. Lyssnare och franska medier ställde omedelbart frågan: Hur har borgmästare Ménard kommit fram till den siffran? Vad finns det för statistik? Fransk lag förbjuder nämligen all registrering utifrån religiös tro. Lagbrott kan straffas med fem års fängelse och 300 000 euro i böter.
    Från den franska regeringen kommer en ström av fördömanden och åklagare är inkopplade för att följa upp fallet. Kommunalkontoret i Béziers förnekar all kännedom om registrering av skolbarns religionstillhörighet. Kontoret skriver i ett pressmeddelande att staden ”för övrigt saknar resurser för en sådan registrering”.

Christian Andersson

 
Källa:  Le Monde 8/5-15