politiken.se

12 februari 2015

 

Eurogruppens möte med Grekland misslyckades

Den första förhandlingsrundan i Bryssel nu i veckan om Greklands gigantiska statsskuld ledde inte till några resultat. Grekland och de 18 euroländerna står alltför långt ifrån varandra.

Efter sju timmars förhandlingar i Bryssel natten mellan onsdag och torsdag kunde ordföranden i eurogruppen, den nederländske finansministern Jeroen Dijsselbloem, konstatera att man inte nått fram till någon som helst överenskommelse med Grekland. Det kom nog inte som någon överraskning för de 18 finansministrarna i eurogruppen, konstaterar Le Monde, med tanke på att den grekiske finansministern höjt tonläget betydligt under de senaste dagarna.
    Eurogruppen har försökt att få den nyvalda grekiska vänsterregeringen att förhandla inom ramen för det stödpaket som man kom överens om 2012, som bygger på principen krediter mot långtgående reformer. Men i slutändan visade det sig att det inte gick att komma överens ens om ett gemensamt arbetsprogram. I princip upphör det grekiska stödpaketet att gälla den 28 februari. Om inte stödpaketet förlängs är risken stor att Grekland måste ställa in sina betalningar. Långivare kräver flera miljarder euro i amorteringar under våren.
    Nu är risken stor att tiden inte kommer att räcka till. En överenskommelse måste förankras i de nationella parlamenten och i vissa huvudstäder, som Berlin, Haag och Helsingfors, kommer den processen att bli besvärlig, menar Le Monde. De nationella parlamenten vill ha konkreta siffror för att kunna bedöma hur mycket ett eventuellt omförhandlat stödprogram kommer att kosta skattebetalarna. Två veckor är allt som återstår för den processen. Även om både euroländerna och Grekland vill att landet blir kvar inom euroområdet, kan de små tidsmarginalerna leda till sammanbrott.

Christian Andersson

 
Källa:  Le Monde 12/2-15