Löpsedel 
 
 
2016
 
2015
 
2014
 
2013
 
2012
 
2011
 
2010
 
2009
 
2008
 
2007
 
2006
 
2005
 
2004
 
2003
 
2002
 
2001
 
2000
 
1999
 
1998
 
1997
Sök i politiken.se:
   
Löpsedel: 61 artiklar
 
Ullenhag kandiderar
Nu hårdnar striden om partiledarskapet i Liberalerna. Ekot rapporterar att förre integrationsminister Erik Ullenhag, som idag är ambassadör i Jordanien, ställer upp som kandidat till att leda partiet.
20 maj 19 – SR ekot,

Fusket med EU-medel - den glömda frågan
Flera politiker i Tjeckien, Rumänien och Ungern anklagas för att ha förskingrat pengar från EU:s regionalfonder. Samtidigt som samma politiker riktar hård kritik mot EU:s institutioner berikar de sig själva eller vänner och släktingar med hjälp av EU:s stöd till fattiga regioner. Och det är inte bara politiker från de EU-fientliga högernationalisterna utan också socialdemokrater, liberaler och kristdemokrater.
ÖPPEN20 maj 19 – Le Monde 18/5-19

Center-vänstern, en ny EU-front?
I den sista debattomgången mellan de europeiska politiska partiernas spetskandidater inför Europavalet den 26 maj försökte socialdemokraten Frans Timmermans framstå som ledare för en bred center-vänsterkoalition. Han kom med hårda attacker mot kristdemokraten Manfred Weber och flirtade vilt med liberalernas representant, danskan Margrethe Vestager. Men det är tveksamt om center-vänsterprojektet kommer att lyckas.
17 maj 19 – Politico, artikel om EU-debatten, SVT-forum, EU-debatt med spetskandidaterna (video)

- Hej då stöldligor!
EU:s fria rörlighet ska inte gälla kriminella brukar Tomas Tobé säga när han framträder inför EU-valet. Men hur ska det gå till? undrade radions utfrågare, Monica Saarinen och Olle Wiberg.
16 maj 19 – SR-intervju med Tomas Tobé (M), P1-morgon, (24 min),

Verhofstadt+Timmermans var överens om mycket
Den 29 april hölls i nederländska Maastricht en av tre stora internationella valdebatter. Liberalernas och socialdemokraternas toppkandidater, belgaren Guy Verhofstadt respektive holländaren Frans Timmermans, var överens i stora frågor – handel, invandring, miljö, kontroll av stora teknologiföretag – och särskilt i kritiken av parlamentets största partigrupp, de konservativa/kristdemokraterna i EPP. Deras toppkandidat, tysken Manfred Weber, hade dock lämnat walk-over för att gå på åttioårskalas i Bayern.
ÖPPEN15 maj 19 – Maastrichtdebatten, video och referat

Partierna kör med dubbla budskap
Svenska politiska partier kan ge helt olika besked på hemmaplan och i Bryssel visar ny studie från Centrum för Europaforskning vid Lunds Universitet. Ett allvarligt exempel gäller EU:s roll i samhällsskydd och beredskap, en aktuell fråga i Sverige efter förra sommarens omfattande skogsbränder. C, MP och V är för fördjupat europeiskt samarbete på hemmaplan men röstar mot förslaget om starkare EU-civilskydd i Bryssel. Det motsatta gäller KD och SD.
ÖPPEN15 maj 19 – Jana Wrange, Rapport om svensk krisberedskap, Statskunskap, Lund

- De ska inte ha en spänn!
Socialdemokraterna har drivit linjen att alla länder, även Ungern och Polen, bör ta emot asylsökande. Men hur ska det gå till när länder vägrar? Helene Fritzon anser att de länder som vägrar ta emot flyktingar “inte ska ha en spänn” ur EU:s budget.
15 maj 19 – SR-intervju med Helene Fritzon (S), P1-morgon (24 min)

EU kan paralyseras
Högernationalisterna beräknas få minst en tredjedel av platserna i Europaparlamentets efter valet i maj. Dessutom kommer de flesta att vara samlade i en enda partigrupp i stället för att vara splittrade på flera. De kommer därmed att kunna utmana parlamentets två traditionella maktcentra, kristdemokrater/konservativa och socialdemokrater. Det nya parlamentet kommer att präglas av motsättningen för eller emot EU i stället för höger eller vänster. Den politiska mitten försvagas. Christian Andersson rapporterar från ett Sieps-seminarium med Simon Hix.
ÖPPEN14 maj 19 – Simon Hix, rapport och seminarium

- Gör Sverige lagom igen!
Vad är ett lagom EU? Och vad är det för fel med att EU har målsättningar på det sociala området? Frågorna ställdes till Sara Skyttedal i P1-morgons utfrågning.
14 maj 19 – SR-intervju med Sara Skyttedal (KD), P1-morgon

Assange-utredning återupptas
Förundersökningen om den våldtäkt som Julian Assange misstänks ha utsatt en kvinna för 2010 lades ner för två år sedan. Assange hade då tillbringat fem år i asyl på Ecuadors ambassad i London. Nu har överåklagaren återupptagit utredningen.
13 maj 19 – SR, Ekot, nyhetsrapportering om återupptagen förundersökning ang Julian Assange

- Ta strid mot högerpopulismen!
Fredrik Federly och centern vill motarbeta klimatförändringar och högerpopulismen. Men hur ska det gå till? undrade P1-utfrågarna Monica Saarinen och Olle Wiberg.
13 maj 19 – SR-intervju med Fredrik Federley (C), P1-morgon (24 min)

Debatt om spetskandidaterna
Dragkampen om EU:s toppositioner är igång. Det handlar om huruvuda systemet med spetskandidatern kan överleva, det är också en maktkamp mellan EU-parlamentet och Europeiska rådets med dess stats- och regeringschefer - vem ska utse kommissionens ordförande? Dessutom handlar det om årets spetskandidater; allltså kristdemokraternas Manfred Weber, socialistgruppens Frans Timmermans, liberalernas Guy Verhofstadt och de grönas Ska Keller.
ÖPPEN10 maj 19 – DNs ledarsida, artikel av Annika Ström Melin om spetskandidaterna i EU, Europaportalen, artikel om spetskandidaterna, SR, Studio ett, 16-timmen

Het debatt om extremism
Statsminister Stefan Löfven attackerade Jimmie Åkesson, och Annie Lööf hade ett inflamerat replikskifte med Ebba Busch Thor i riksdagens partiledardebatt på onsdagen.
10 maj 19 – Riksdagsdebatt

- EU behöver en samtyckeslag
Soraya Post (FI) vill se en samtyckeslag för hela EU
10 maj 19 – SR, P1-morgon, Soraya Post (FI), intervju inför EU-valet 2019, vju 24 min

- SD vill påverka, inte lämna
När Sverigedemokraternas toppkandidat i EU-valet, Peter Lundgren, frågades ut i P1-morgon försvarade han hur SD har röstat i EU-parlamentet. Och han förklarade varför SD har bytt taktik; att inte längre förespråka ett Svexit, utan att istället driver sin politik inom EU.
9 maj 19 – SR, P1-morgon, Peter Lundgren (SD), intervju inför EU-valet 2019, vju 24 min

- Vi vill ha dubbel flygskatt
Vänsterpartiet vill införa en progressiv flygskatt, vilket innebär att skattenivån ökar ju fler flygresor man gör.
8 maj 19 – SR, P1-morgon, Malin Björk, intervju inför EU-valet 2019, vju 24 min

-Utsläppen måste minska
När Alice Bah Kuhnke intervjuades av P1-morgon fick hon frågor om den europeiska åklagarmyndigheten, koldioxidutsläppen, försvarsfrågan och om “djur i bur”.
7 maj 19 – SR, P1-morgon, Intervju med Alice Bah Kuhnke (mp)

- Vi är EU-vänligast
Liberalerna vill ha mer EU och höja unionens budget. – Vi måste klara av att lösa de stora problemen, sa Liberalernas toppkandidat Karin Karlsbro, när hon blev utfrågad av Monica Saarinen och Olle Wiberg i P1-morgon.
6 maj 19 – SR, Toppkandidaten Karin Karlsbro (L) frågas ut inför EU-valet, 24 minuter, SR, P1-morgon, gruppsida inför EU-valet, bla intervjuer med de svenska toppkandidaterna,

Strid på nya fronter mellan partiledarna
Moderatledaren gick omedelbart till angrepp mot Stefan Löfven (S).
5 maj 19 – Partiledardebatt, SVT-Agenda, maj 2019

Per Bolund vald till nytt språkrör
Favorittippade Bolund valdes av MP-kongressen till nytt språkrör med siffrorna 171–87. Han började sitt nya jobb med att peppa sina partikamrater, som gjorde ett dåligt riksdagsval.
4 maj 19

Flera toppolitiker skrivna hos föräldrarna
Den senaste tiden har ett antal riksdagsledamöter hamnat i blåsväder sedan det blivit känt vilka boendeersättningar de har fått från riksdagen. Senast kunde TV4 Nyheterna visa hur Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson fått tiotusentals kronor i ersättning för dubbelt boende under tre år. Hon var skriven i Örebrotrakten samtidigt som hennes familj var skriven i Stockholm.
3 maj 19 – TV4, Elisabeth Svntessons (m) skrev sig i sommarstugan

Moderaterna vill behålla kärnkraften
Moderaterna har bullrat om kärnkraften och energiöverenskommelsen de senaste veckorna. Ulf Kristersson har först i Dagens industri, sedan i Dagens Nyheter, flaggat för att Moderaterna vill behålla och eventuellt bygga ut kärnkraften. Subventionering ska kunna komma ifråga, vilket skulle kräva att energiöverenskommelsen från 2016 rivs upp. Men på onsdagen stod det klart att moderaterna inte gör allvar av sitt hot (löfte) om att hoppa av.
24 apr 19 – SR, ekot, kommentar/analys, DN, partiledarintervju (m), DI, moderat debattartikel

Bengtzboe ska dels plikta, dels lämna uppdrag
Moderaternas riksdagsledamot Erik Bengtzboe lämnar uppdraget som partiets arbetsmarknadspolitiske talesperson och vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, efter avslöjandena om hans bidrag för dubbla boenden. Det uppgav Moderaterna i ett sms till Ekot under påskhelgen.
16 apr 19 – Aftonbladet, artikel och videoklipp

Sossar blev störst i finska valet
Glada tillrop utbröt på de finska social-demokraternas valvaka i Helsingfors när rösterna var räknade på söndagskvällen. Med 17,7 procent kunde partiet utropa sig till riksdagsvalets segrare för första gången sedan 1999 – ett resultat som ger partiledare Antti Rinne första tjing på statsministerposten. Sannfinländarna, ett systerparti till SD, blev nästan lika stora (17,5 %).
15 apr 19 – Svenska Yle i Finland, valresultat

Strid om Assange i Storbritannien
I Storbritannien har behandlingen av Wikileaksgrundaren Julian Assange nu lett till en inrikespolitisk strid. Oppositionspartiet Labour kräver att Julian Assange inte lämnas ut till USA.
12 apr 19 – Wikileaks: Collateral murder, Helikopter-videon och flera andra länkar, SR, Ekot, Staffan Sonning, om politisk strid kring Assange

USA begär att Assange utlämnas
Wikileaksgrundaren Julian Assange greps av brittisk polis under torsdagen. Han åtalas i London och bara efter någon timme hade USA inkommit med en ansökan om att få honom utlämnad. Den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden kallar gripandet av Assange för en mörk stund för pressfriheten.
11 apr 19 – Sveriges radio, Ekot, Assange, Wikileaks: Collateral murder, Helikopter-videon och flera andra länkar

”Halloweenbrexit” rör till det för Europaparlamentet
Med Allhelgonadagen som nytt slutdatum för Brexit kommer valet till Europaparlamentet med största sannolikhet att bli rörigt. Fjorton medlemsländer – däribland Sverige – kommer inte att veta exakt hur många ledamöter de ska välja. De 27 medlemsländerna har tidigare fördelat Storbritanniens 73 ledamöter mellan sig, men den lösningen kan nu vara överspelad.
ÖPPEN11 apr 19 – Europaportalen, 31/10-19 blir nytt Brexitdatum

Sabuni vill ta över efter Björklund
I slutet av juni väljer Liberalerna en ny partiledare efter Jan Björklund. Nyamko Sabuni är den första som kliver fram och säger att hon vill ta över partiet, som brottas med både lågt väljarstöd och intern splittring.
11 apr 19 – Sveriges radio, Ekot sänder direkt om Nyamko Sabuni

Regeringen låter skattesänkningar ligga kvar
Regeringens “breda mittenpolitik” korrigerar inte för de stora skattesänkningarna i M-KD-budgeten som röstades igenom i riksdagen i december. Vårbudgeten lovar även stora skattesänkningar för höginkomstatagare när värnskatten avskaffas i januari 2020. “Det är klart att profilen hade varit lite annorlunda om Socialdemokraterna hade haft egen majoritet”, sade finansminister Magdalena Andersson (S) när hon presenterade vårpropositionen (för 2020) och vårändringsbudgeten (för 2019).
10 apr 19 – Prop 2018/19:100, Prop 2018/19:99, Budgetpresentation (video), SVT- forum, vårbudgeten 2019 (presskonferenser och riksdagsdebatt), bandad direktsändning 7tim16min

Missnöje från höger och vänster om budgeten
– Hur kan ni skära en kvarts miljard i polisens budget och samtidigt gå ut och se medborgarna i ögonen, säger Svantesson i riksdagsdebatten.
10 apr 19

Det blir fortsatt lågt valdeltagande!
Sedan det första direkta valet till Europa-parlamentet 1979 har valdeltagandet sjunkit konstant i varje val. Europaparlamentets ökande makt och betydelse tycks snarast ha påverkat valdeltagande negativt. På 70-talet var parlamentet en demokratisk kuliss. Idag är det en fullfjädrad lagstiftare med ambitionen att utse ”regeringsbildaren”, EU-kommissionens ordförande. Det konstaterar Christian Andersson som har följt ett Sieps-seminarium och läst en aktuell rapport om just valdeltagandet.
ÖPPEN9 apr 19 – Sieps 2019: Valdeltagande-ep (pdf)

Två miljarder till klimat och miljö
Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) berättar om regeringens satsningar på klimat och miljö i vårändringsbudgeten, som blir offentlig i övermorgon. Knappt 2 miljarder satsas på klimat- och miljöpolitik. Det blir bland annat pengar till solceller, nya laddstolpar för elbilar, skydd av värdefull natur och insatser mot övergödning i havet.
8 apr 19 – Miljöbudget, SR

Sverige på den sämre halvan!
Arton av EU:s nuvarande 28 medlemsländer har lägre arbetslöshet än Sverige. När det gäller ungdomsarbetslöshet är Sverige ännu sämre: 22 av 28 EU-länder har lägre arbetslöshet än Sverige bland dem under 25 år. I Sydeuropa är var tredje ung människa arbetslös, i Sverige drygt 17 procent. Det visar färsk statistik från statistikbyrån Eurostat
ÖPPEN8 apr 19 – Eurostat, arbetslöshetsstatistik, april 2019

Theresa May ber om nytt uppskov
I ett brev ber May EU:s permanente ordförande Donald Tusk om att brexit skjuts upp så att det brittiska parlamentet får tid att enas om ett utträdesavtal. Men ett uppskov efter den 22 maj skulle kräva att britterna deltar i EU-parlamentsvalet.
5 apr 19

Moderaternas eftervalsanalys 2018
Arbetet med Moderaternas eftervalsanalys är nu slutfört. Eftervalsanalysgruppens ordförande, Mats Green, anser att partiet måste renodla sin liberalkonservativa politik, och inte anpassa sig till andra partier så som man blev tvungen till under alliansperioden. Partiet måste också blir mer pålitligt i högerkretsar.
5 apr 19 – Moderaternas eftervalsanalys 2018

- Anpassa er!
Moderaterna vill ha en ny integrationspolitik, som betonar att invandrarna ska anpassa sig till vad som gäller i Sverige, och därför tillsätter partiet en egen kommission. Dessutom ifrågasätts innehållet i energiöverenskommelsen (s, mp, c, kd och m). Moderaterna skippar också det lilla ordet “nya” framför den moderata partibeteckningen. Den gamla M-loggan kommer tillbaka.
5 apr 19 – Moderat utspel i integationsfrågan

Pengar ska gå till landsbygden
Annie Lööf presenterar några av de c-märkta budgetanslagen i vårändringsbudget som formellt läggs på riksdagens bord i nästa vecka. Det handlar bla om pengar till skogsägare, och lantbrukare, som gjorde ekonomiska förluster pga förra sommarens torka, och bränder
4 apr 19 – Vårändringsbudget, notiser inför nästa veckss vårbudget

Assistenter ska lyfta skolresultaten
Satsningen på skolan ska göra det möjligt för kommunerna att rekrytera nära 3 000 lärarassistenter inför höstterminen, rapporterar SVT Nyheter. De ska avlasta i klassrummen så att lärarna fullt ut ska kunna fokusera på undervisningen.
4 apr 19 – L-märkta anslag i vårbudgeten (SVT)

Fler Brexitmöten väntar
Brittiska oppositionsledaren Jeremy Corbyn säger att onsdagens möte med premiärminister Theresa May gick bra och att han förväntar sig fler möten snart för att få till en kompromiss kring ett brexit-avtal. Labourledaren kräver en mjukare Brexit som bland annat innebär att Storbritannien får en tullunion med EU.
3 apr 19 – BBC. May och Corbyn samtalar om Brexit , Sveriges radio, Brexit-rapport

340 miljoner till lokala jobbspår
Steg för steg släpper regeringen information om vad som ska komma i vårändringsbudgeten den 10 april. Idag berättade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att 340 miljoner kronor ska satsas på så kallade lokala jobbspår.
31 mar 19

Banken sparkar vd
SVT:s Uppdrag granskning avslöjade i februari att Swedbank i stor skala har medverkat i så kallad penningtvätt. Smutsiga pengar i Ryssland, Ukraina och Baltikum har tvättats och sedan placerats på konton i väst. Igår gjorde Ekobrottsmyndigheten en polisrazzia hos banken, som är misstänkt för grovt svindleri och insiderbrott. En timme före storbankens stämma idag blev vd Birgitte Bonnesen av med jobbet.
28 mar 19 – SVT, Uppdrag granskning, Penningtvätt del 1, SVT, Uppdrag granskning, Penningtvätt del 2

Brittiska parlamentet röstade nej, nej, nej
De åtta punkter som parlamentsledamöterna fick att ta ställning till spände över ett brett fält. Där fanns allt från alternativet att lämna unionen utan ett avtal till att en ny folkomröstning – om brexitavtalet – ska hållas.
27 mar 19

Ny deadline för brexit
Den 12 april är nya brexitdagen såvida inte det brittiska parlamentet röstar ja till ett ordnat utträde ur EU. Men många EU-ledare tvekar på att det blir ett ja och statsminister Stefan Löfven utesluter inte ett avtalslöst brexit.
ÖPPEN22 mar 19 – EU, EU-toppmötets beslut den 21 mars 2019

Bolund föreslås som språkrör för MP
Miljöpartiets valberedning föreslår att Per Bolund ska ersätta Gustav Fridolin som manligt språkrör. Emma Nohrén, fd riksdagsledamot, idag kommulapolitiker i Lysekil, förslås ersätta Amanda Lind som partisekreterare.
22 mar 19 – MP:s valberedning, förslag till språkrör, partisekreterare och styrelse (pressmeddelande)

Busch Thor öppnar för SD-samarbete
Kristdemokraterna ska i fortsättningen kunna göra politiska överenskommelser med Sverigedemokraterna. Syftet är att få så brett stöd som möjligt för Kristdemokraternas politik säger partiledaren Ebba Busch Thor till TT och Sveriges radio. Men först meddelade hon partiets nya ståndpunkt på sin facebooksida.
ÖPPEN21 mar 19 – Intervju med Ebba Buch Thor i Sveriges radio, Busch Thor på facebook, ett klipp.

Migrationspolitiken ett svagt s-kort
Migrations-, sjukvårds- och pensionspolitiken blev ett sänke för socialdemokraterna i riksdagsvalet 2018. Partiets valanalysgrupp konstaterar att socialdemokraterna framförallt tappade stöd bland unga väljare och arbetarväljare, främst LO-medlemmar.
ÖPPEN19 mar 19 – Socialdemokraternas valanalys

Liberaler sluter upp bakom Ullenhag
I jakten på en ny partiledare för Liberalerna så uttrycker nu flera av partiets företrädare sitt stöd för Erik Ullenhag, tidigare ekonomiskpolitisk talesperson, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Ett annat hett namn är Nyamko Sabuni, tidigare jämställdhetsminister.
19 mar 19 – SR, Ekot 19 mars 2019

Frågor och svar om Brexit
Vad innebär EU:s beslut om att senarelägga brexit? Den stora brexitdagen 29 mars gäller inte längre. Brexitprocessen har därmed fått lite andrum, åtminstone ett par veckor till. Beslutet ger det brittiska parlamentet en tredje chans att rösta igenom premiärminister Theresa Mays brexitavtal.
ÖPPEN18 mar 19 – TT ger svar på frågor om Brexitdatum, Europaportalen.se, Temasida om Brexit

Kanske blir det en tredje omröstning
I nästa vecka väntas Storbritannien be EU:s toppmöte om att få skjuta fram utträdelsedatumet, så att Storbritannien inte krachar ut ur EU den 29 mars. Två gånger har det brittiska parlamentet röstat nej till det Brexitavtal som Theresa May har förhandlat fram med EU. På onsdag i nästa veckan kan det bli en tredje omröstning i parlamentet. Eller kanske inte. Talmannen John Bercow anser nämligen inte att parlamentet ska rösta om i stort sett samma avtal tre gånger.
ÖPPEN18 mar 19 – Europaportalen, tema Brexit

Wikström beredd att kandidera igen
Liberalerna i Uppsala fortsätter kämpa för att Cecilia Wikström ska vara med på partiets lista inför EU-valet. Partiet har har tidigare uppmanat henne att välja mellan att kandidera till EU-parlamentet eller att avsäga sig sina styrelseuppdrag i börsbolagen. Wikström valde styrelseuppdragen.
ÖPPEN16 mar 19 – SR, Ekot. nyhetsinslag

Ja till att skjuta upp brexit
Det brittiska parlamentets underhus godkände på torsdagkvällen till slut regeringens förslag om att be EU om att skjuta upp brexit med rösterna 412-202. Tumult och skrik uppstod i underhuset efter det att talmannen meddelade resultatet. Detta var en seger för regeringen och premiärminister Theresa May, som tidigare under veckan förlorat en andra omrösning om att godkänna utträdesavtalet med EU.
ÖPPEN14 mar 19 – Kommerskollegiums brexit-info, SR, Ekot, rapport från London 14 jan 2019

Lämnar Liberalerna men inte riksdagen
Det var i förra veckan som Aftonbladet avslöjade att Emma Carlsson Löfdahl under flera år hyrt sin makes lägenhet i Stockholm och fått ut maxersättning från riksdagen, trots att den faktiska avgiften för bostadsrätten var betydligt lägre.
11 mar 19 – Aftonbladet, artikel, granskning

Växande intresse för IS-tribunal
Tribunalfrågan stod inte på dagordningen vid EU-ländernas inrikesministermöte i Bryssel på torsdagen. Ändå var det fullt av samtal i korridorerna om någon form av gemensam internationell insats för att hantera brott begångna av terrorrörelsen IS i krigen i Syrien och Irak.
7 mar 19

Sänkta arbetsgivaravgifter för unga
Centerns ingångsavdrag finns med i Vårbudgeten. Uppgörelsen innehåller två delar. Den ena rör unga under 18 år. För dem sänks arbetsgivaravgiften från 1 augusti till 10,21 procent. Från årsskiftet 2020 slopas den helt
25 feb 19

politiken.se på banan
Politiken.se har haft både ekonomiska och tekniska problem på senare tid. Men nu ska e-tidningen och databasen förhoppningsvis fungera igen, och den journalistiska bevakningen återupptas.
ÖPPEN21 feb 19

Här är listan med toppkandidaterna
Nu har alla partier fastställt sina listor med kandidater till EU-parlamentsvalet som i Sverige äger rum den 26 maj. Det står 21 mandat till förfogande för svenska politiker. Hälften av de nuvarande ledamöterna ställer upp för omval.
ÖPPEN21 feb 19 – Svenska kandidater till EU-parlamentet 2019

Vallöften ska bli lag
Den nya rödgröna regeringen är nu klar med sin plan över propositioner för 2019. Där listas 100-talet propositioner, inklusive den ekonomiska vårpropositionen och vårändringsbudgeten som presenteras den 10 april.
ÖPPEN20 feb 19 – Propositionsförteckning 2019

Demokratin fokus i utrikesdeklarationen
Utrikesministern inledde regeringens utrikespolitiska deklaration med hoten mot demokratin i Europa. – Vi kan inte längre ta för givet att alla EU:s medlemmar tror på de värderingar som ligger till grund för det europeiska samarbetet, sade Wallström när hon läste upp deklarationen i riksdagen.
13 feb 19 – Utrikesdeklarationen 2019, Riksdagsdebatt

Jan Björklund kastar in handduken
Björklund uppgav på presskonferensen att han meddelade valberedningen redan i december att han inte kandiderar i höst, men att han skulle offentliggöra detta först efter att regeringsbildningen var klar.
ÖPPEN6 feb 19

Få överraskningar i Löfvens nya regering
Stefan Löfvens nya regering innehåller många bekanta namn. Margot Wallström är kvar som utrikesminister, Peter Hultkvist är fortsatt försvarsminister och Magdalena Anderson fortsätter som väntat som finansminister. Isabella Lövin tar hand om miljön och Peter Eriksson biståndet. Anders Ygeman är tillbaka, men på en ny post. Bara några få är helt nya: Åsa Lindhagen (mp), Amanda Lind (mp), Jennie Nilsson (s) och Matilda Ernkrans (s). Hans Dahlgren (s) är gammal i gården, men ny som minister.
ÖPPEN21 jan 19 – Regeringen 21 januari 2019

En blåkopia på Januariavtalet
Efter att Stefan Löfven blivit vald till statsminister i riksdagen läste han upp regeringsförklaringen, som bygger på januariavtalet, och som lägger fast politikens inriktning för mandatperioden.
ÖPPEN21 jan 19 – Regeringsförklaringen 2019

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se