|
|
|
|||||||||||||||||||||||
politiken.se
forskningen.se
Information om inloggning, prenumeration, tidning, redaktion, etc
politiken.se visar här senast publicerade inrikespolitiska dokument.
15/1-2021
7/1-2021
19/1-2021
12/1-2021
7/1-2021
EU:s partigrupper formerar sig
Nationalister går ihop i ny grupp
Den liberala gruppen byter namn nu när Macrons parti kommer in i EU-parlamentet. Det nya namnet blir “Förnya Europa”. En ny nationalistisk grupp bildas med bla italienska Lega, franska Nationela samling, tyska AfD, österikiska FPÖ, Danskt folkparti och Sannfinländarna.
17 jun 19 – Europaportalen, Nationalistpartier bildar ny partigrupp i EU-parlamentet, Europaportalen, Alde byter namn
Ullenhag ger upp
Nyamko Sabuni tar över
Knappt ett dygn efter att en splittrad valberedning i måndags föreslagit Nyamko Sabuni meddelar Erik Ullenhag att han inte längre kandiderar. Nästan tolv år med Jan Björklund som partiledare i folkpartiet och liberalerna ska avslutas på fredag.
25 jun 19 – Aftonbladet, artikel av Erik Ullenhag, SR, ekot, intervju med Erik Ullenhag
Ny partiledare och premiärminister vaskas fram
Boris Johnson är klar favorit
Torsdagens omröstningen i det brittiska parlamentet var den första av flera som till slut ska leda fram till en ny konservativ partiledare efter Theresa May. Tre kandidater föll ifrån i första omgången. Boris Johnson står som favorit.
13 jun 19 – BBC, videoklipp från parlamentet, DN-artikel av Katrine Marcal, porträtt av Boris Johnson, DN-artikel av Katrine Marcal, analys
Per Kågesons analys:
Massbilismen bör tyglas
Per Kågeson noterar i en ESO-rapport, och på DN-debatt, att regering och riksdag inte har tagit nödvändiga politiska beslut för att nå de klimatmålen inom trafiksektorn som riksdagen själv har lagt fast. Målsättningarna har varit helt orealistiska.
ÖPPEN17 jun 19 – DN-debatt: artikel av Per Kågesson , ”Klimatmål på villovägar?
Liberalernas valberedning
Nyamko Sabuni nomineras
Nyamko Sabuni nomineras till ordförande i Liberalerna. Valet äger rum på partiets extra landsmöte nu på fredag. Tidigare har 18 länsförbund nominerat Sabuni, bara 2 län har nominerat Erik Ullenhag. Även om ledamöterna på landsmötet är fria att rösta efter eget tycke så pekar allt på att Nyamko Sabuni blir ordförande efter Jan Björklund.
ÖPPEN24 jun 19 – SvD, artikel av Liberalernas valberedning, SR, Studio ett
Liberalernas partiledarfajt hårdnar
Ullenhag är stark i Stockholm
Stockholmsliberalerna nominerade på tisdagskvällen Erik Ullenhag till posten som partiordförande. Tidigare har Nyamko Sabuni nominerats av Skåne- och Göteborgsliberalerna och flera andra partidistrikt. Liksom under regeringsbildningen i vintras går skiljelinjen mellan dem som accepterar samarbetet med sossarna och dem som tvärtom föredrar ett borgerligt samarbete med sverigedemokraterna.
18 jun 19
Magdalena Andersson
Välfärden blir dyrare
Ålderpyramiden visar antalet gamla och barn blir fler, och att välfärdspolitiken därmed blir dyrare, och att skatterna måste höjas om vi ska behålla kvaliteten i välfärden. Det kommer att saknas 90 miljarder kronor år 2026, enligt finansminister Magdalena Andersson.
12 jun 19 – Pressträff, Magdalena Andersson, video (24 min)
Danska valet
Röd majoritet i folketinget
Danmark går mot ett regeringsskifte. Det röda blocket blir klart större än det blå och Mette Frederiksen (s) kan föra regeringsförhandlingar på den rödgröna planhalvan. Men det blir inte lätt att forma en regeringspolitik - partierna drar åt olika håll när det gäller flyktinginvandringen.
5 jun 19 – Valnattsresultat, Danska valet, POLITIKEN.DK, valrapportering
Efter finska valet
Antti Rinne bildar vänsterregering
Finland brukar ha mycket breda koalitionsregeringar. Nu bildar Antti Rinne (s) en något mer vänsterorienterad regering, bestående av fem partier. Socialdemokraterna, Centern, De gröna, liberala Svenska folkpartiet och Vänsterförbundet ingår i den nya koalitionen.
3 jun 19
Danmark går till val
Lökke Rasmussen vill ha mittenkoalition
Inför det danska Folketingvalet kom statsministern Lars Lökke Rasmussen (venstre) i sista stund med det oväntade beskedet att hans förstaprioritet efter valet inte är att bilda en borgerlig regering utan en bred mittenkoalition. Socialdemkraternas Mette Fredrikssen har avvisat detta.
4 jun 19 – SVT, nyhetsanalys, danska valet, SVT-nyheter, beskrivning av 13 danska partier
Efter KU:s granskning
Strandhäll kan sitta lugnt
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) fick kritik efter turerna kring när Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler som petades. Det var ett helt enigt betänkande från KU, helt utan reservationer. Kritiken var dock inte så hård. KU säger till exempel att regeringen har rätt att avsätta en generaldirektör.
4 jun 19 – Sveriges radio, ekot , Riksdagen, pressträff, KU 2018/2019:20
SCB:s stora partisympatiundersökning
KD äter borgerliga sympatisörer
Kristdemokraterna har gått från 2,9 procent till 13,0 procent på ett år i SCB:s stora partisympatiundersökning. Alla borgerliga partier har förlorat till KD, även SD. Men de rödgröna partierna håller sina positioner.
ÖPPEN4 jun 19 – Partisympatiundersökningen (PSU) i maj 2019
Liberalerna
Även Johan Pehrson kandiderar
Nu har tre personer deklarerat att de kandiderar till posten som orförande i liberalerna efter Jan Björklund. Det är Nyamko Sabuni, Erik Ullenhag och Johan Pehrson. Valet sker om en månad, den 28 juni. Alla tre är välkända folkpartister/liberaler.
ÖPPEN28 maj 19 – TV-Aktuellt, 2019-05-28, kl21, www.liberalerna.se
Ullenhag tillkännager sin kandidatur
”Jag håller fast vid januariöverenskommelsen”
Erik Ullenhag kandiderar som partiledare för Liberalerna. På DN Debatt skriver han att januariöverenskommelsen med S, MP och C ska hållas. ”Det är inte bara en bra princip, det program som vi enats om innehåller dessutom bra liberala reformer”, skriver Ullenhag om 72-punktsprogrammet.
27 maj 19 – DN-debatt, Ullenhag tillkännager sin kandidatur
Misstroendeomröstningen
Strandhäll klarade voteringen
Annika Strandhäll såg lättad ut när talmannen Andreas Norlén läste upp resultatet direkt efter riksdagens omröstning. 172 ledamöter röstade för misstroendeförklaringen, det hade behövts minst 175 röster för att fälla henne.
28 maj 19 – Riksdagen, votering, inget misstroende mot Strandhäll
Misstroendomröstning på tisdag
Centern fäller inte Strandhäll
Centerpartiets aktiva stöd hade krävts för att misstroendeförklaringen – som M, KD, SD och L står bakom – skulle röstas igenom i riksdagen. Under måndagskvällen höll Centerpartiets riksdagsgrupp ett telefonmöte och fattade beslutet att inte fälla Strandhäll.
27 maj 19 – Misstroendeförklaring mot Strandhäll i riksdagen
Theresa May avgår
“Tragiskt nog har jag inte lyckats”
Storbritanniens premiärministern Theresa May tillkännagav sin avgång framför dörren till sitt kansli på 10 Downing Street i London. Hon fortsätter dock som regeringschef tills en ersättare kan tillträda. May beklagar djupt att hon inte kunnat få igenom sitt brexitavtal med EU, i enlighet med britternas demokratiska vilja.
24 maj 19 – Theresa May meddelar sin avgång
Indiska valet är klart
Storseger för Modi
Indiens premiärminister Narendra Modi har säkrat ytterligare en femårsperiod för sitt hindunationalistiska parti BJP efter en jordskredsseger. Rahul Gandhis kongressparti förlorade.
23 maj 19 – BBC
Brexit
Theresa May öppnar för referendum
Theresa ska presentera ett sista, reviderat lagförslag på en brexitplan för parlamentet – för fjärde gången. Där ingår ett krav på att parlamentet ska besluta om huruvida Storbritannien bör rösta om brexit igen, enligt Reuters. Samtidigt pågår spekulationer om att Theresa Mays inom kort kommer att annonsera sin avgång.
21 maj 19
Ukraina
Zelenskyj gör rent hus
Ukraina ska hålla parlamentsval i juli. Det meddelade den 41-årige Zelenskyj och hans nybildade parti Folkets tjänare, som vann en jordskredsseger över rivalen Petro Porosjenko i presidentvalet i april. Zelenskyjs parti saknar idag representation i parlamentet, men har ett 40 procentigt stöd i opinionen.
21 maj 19
Ullenhag kandiderar
Nu hårdnar striden om partiledarskapet i Liberalerna. Ekot rapporterar att förre integrationsminister Erik Ullenhag, som idag är ambassadör i Jordanien, ställer upp som kandidat till att leda partiet.
20 maj 19 – SR ekot,
Svensk krisberedskap:
Partierna kör med dubbla budskap
Svenska politiska partier kan ge helt olika besked på hemmaplan och i Bryssel visar ny studie från Centrum för Europaforskning vid Lunds Universitet. Ett allvarligt exempel gäller EU:s roll i samhällsskydd och beredskap, en aktuell fråga i Sverige efter förra sommarens omfattande skogsbränder. C, MP och V är för fördjupat europeiskt samarbete på hemmaplan men röstar mot förslaget om starkare EU-civilskydd i Bryssel. Det motsatta gäller KD och SD.
ÖPPEN15 maj 19 – Jana Wrange, Rapport 14/5-19
SD petar Kristina Winberg
Sverigedemokraterna strök på söndagen överraskande EU-parlamentarikern Kristina Winberg från partiets EU-kandidatlista efter anklagelser om bristande lojalitet och smutskastning. Kristina Winberg uppger sig vara “väldigt chockad” över partiets beslut att sparka henne.
20 maj 19 – SD:s pressmeddelande, SR, P1-morgon vju med Winberg (sd), Expressen, artikel
Svensk överåklagare
Assange-utredning återupptagen
Den svenska förundersökningen riktad mot wikileaksgrundaren Julian Assange som inleddes 2010 lades ner för två år sedan. Assange hade då tillbringat fem år i asyl på Ecuadors ambassad i London. Nu har överåklagaren återupptagit utredningen.
13 maj 19 – SR, Ekot, nyhetsrapportering om återupptagen förundersökning ang Julian Assange
Het riksdagsdebatt om extremism
Statsminister Stefan Löfven attackerade Jimmie Åkesson, och Annie Lööf hade ett inflamerat replikskifte med Ebba Busch Thor i riksdagens partiledardebatt på onsdagen.
10 maj 19 – Riksdagsdebatt
Partiledardebatt i SVT
Nya gränser mellan partiledarna
Moderatledaren gick omedelbart till angrepp mot Stefan Löfven (S), men den gamla blockpolitiken med Alliansen mot de rödgröna är som bortblåst. Nu är det ett konservativt block som står mot en vänster-mitten.
5 maj 19 – Partiledardebatt, SVT-Agenda, maj 2019
Flera toppolitiker skrivna hos föräldrarna
Den senaste tiden har ett antal riksdagsledamöter hamnat i blåsväder sedan det blivit känt vilka boendeersättningar de har fått från riksdagen. Senast kunde TV4 Nyheterna visa hur Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson fått tiotusentals kronor i ersättning för dubbelt boende under tre år. Hon var skriven i Örebrotrakten samtidigt som hennes familj var skriven i Stockholm.
3 maj 19 – TV4, Elisabeth Svantessons (m) skrev sig i sommarstugan
Miljöpartiets kongress:
Per Bolund vald till nytt språkrör
Favorittippade Bolund valdes av MP-kongressen till nytt språkrör med siffrorna 171–87. Han började sitt nya jobb med att peppa sina partikamrater, som gjorde ett dåligt riksdagsval.
4 maj 19
Moderaterna vill behålla kärnkraften
Moderaterna har bullrat om kärnkraften och energiöverenskommelsen de senaste veckorna. Ulf Kristersson har först i Dagens industri, sedan i Dagens Nyheter, flaggat för att Moderaterna vill behålla och eventuellt bygga ut kärnkraften. Subventionering ska kunna komma ifråga, vilket skulle kräva att energiöverenskommelsen från 2016 rivs upp. Men på onsdagen stod det klart att moderaterna inte gör allvar av sitt hot (löfte) om att hoppa av.
24 apr 19 – SR, ekot, kommentar/analys, DN, partiledarintervju (m), DI, moderat debattartikel
Bengtzboe-affären
Bengtzboe ska dels plikta, dels lämna uppdrag
Moderaternas riksdagsledamot Erik Bengtzboe lämnar uppdraget som partiets arbetsmarknadspolitiske talesperson och vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, efter avslöjandena om hans bidrag för dubbla boenden. Det uppgav Moderaterna i ett sms till Ekot under påskhelgen.
16 apr 19 – Aftonbladet, artikel och videoklipp
Sossar blev störst i finska valet
Glada tillrop utbröt på de finska social-demokraternas valvaka i Helsingfors när rösterna var räknade på söndagskvällen. Med 17,7 procent kunde partiet utropa sig till riksdagsvalets segrare för första gången sedan 1999 – ett resultat som ger partiledare Antti Rinne första tjing på statsministerposten. Sannfinländarna, ett systerparti till SD, blev nästan lika stora (17,5 %).
15 apr 19 – Svenska Yle i Finland, valresultat
Strid om Assange i Storbritannien
I Storbritannien har behandlingen av Wikileaksgrundaren Julian Assange nu lett till en inrikespolitisk strid. Oppositionspartiet Labour kräver att Julian Assange inte lämnas ut till USA.
12 apr 19 – Wikileaks: Collateral murder, Helikopter-videon och flera andra länkar, SR, Ekot, Staffan Sonning, om politisk strid kring Assange
Vårbudgeten 2019
Regeringen låter skattesänkningar ligga kvar
Regeringens “breda mittenpolitik” korrigerar inte för de stora skattesänkningarna i M-KD-budgeten som röstades igenom i riksdagen i december. Vårbudgeten lovar stora skattesänkningar för höginkomstatagare när värnskatten avskaffas i januari 2020. “Det är klart att profilen hade varit lite annorlunda om Socialdemokraterna hade haft egen majoritet”, sade finansminister Magdalena Andersson (S) när hon presenterade vårpropositionen (för 2020) och vårändringsbudgeten (för 2019).
10 apr 19 – Prop 2018/19:100, Prop 2018/19:99, Budgetpresentation (video), SVT- forum, vårbudgeten 2019 (presskonferenser och riksdagsdebatt), bandad direktsändning 7tim16min
Missnöje från höger och vänster om budgeten
– Hur kan ni skära en kvarts miljard i polisens budget och samtidigt gå ut och se medborgarna i ögonen, säger Svantesson i riksdagsdebatten.
10 apr 19
”Halloweenbrexit” rör till det för Europaparlamentet
Med Allhelgonadagen som nytt slutdatum för Brexit kommer valet till Europaparlamentet med största sannolikhet att bli rörigt. Fjorton medlemsländer – däribland Sverige – kommer inte att veta exakt hur många ledamöter de ska välja. De 27 medlemsländerna har tidigare fördelat Storbritanniens 73 ledamöter mellan sig, men den lösningen kan nu vara överspelad.
ÖPPEN11 apr 19 – Europaportalen, nytt Brexitdatum
Julian Assange gripen i London
USA begär att Assange utlämnas
Wikileaksgrundaren Julian Assange greps av brittisk polis under torsdagen. Han åtalas i London och bara efter någon timme hade USA inkommit med en ansökan om att få honom utlämnad. Den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden kallar gripandet av Assange för en mörk stund för pressfriheten.
11 apr 19 – Sveriges radio, Ekot, Assange, Wikileaks: Collateral murder, Helikopter-videon och flera andra länkar
Sabuni vill ta över efter Björklund
I slutet av juni väljer Liberalerna en ny partiledare efter Jan Björklund. Nyamko Sabuni är den första som kliver fram och säger att hon vill ta över partiet, som brottas med både lågt väljarstöd och intern splittring.
11 apr 19 – Sveriges radio, Ekot sänder direkt om Nyamko Sabuni
Arbetslösheten i EU:
Sverige på den sämre halvan!
Arton av EU:s nuvarande 28 medlemsländer har lägre arbetslöshet än Sverige. När det gäller ungdomsarbetslöshet är Sverige ännu sämre: 22 av 28 EU-länder har lägre arbetslöshet än Sverige bland dem under 25 år. I Sydeuropa är var tredje ung människa arbetslös, i Sverige drygt 17 procent. Det visar färsk statistik från statistikbyrån Eurostat
ÖPPEN8 apr 19 – Eurostat, arbetslöshetsstatistik, april 2019
Valforskare om EU-valet 2019:
Det blir fortsatt lågt valdeltagande!
Sedan det första direkta valet till Europa-parlamentet 1979 har valdeltagandet sjunkit konstant i varje val. Europaparlamentets ökande makt och betydelse tycks snarast ha påverkat valdeltagande negativt. På 70-talet var parlamentet en demokratisk kuliss. Idag är det en fullfjädrad lagstiftare med ambitionen att utse ”regeringsbildaren”, EU-kommissionens ordförande. Det konstaterar Christian Andersson som har följt ett Sieps-seminarium och läst en aktuell rapport om just valdeltagandet.
ÖPPEN9 apr 19 – Sieps 2019: Valdeltagande-ep (pdf), Varför rösta när syftet intre är uppenbart?
Lövin och Bolund om budgeten:
Två miljarder till klimat och miljö
Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) berättar om regeringens satsningar på klimat och miljö i vårändringsbudgeten, som blir offentlig i övermorgon. Knappt 2 miljarder satsas på klimat- och miljöpolitik. Det blir bland annat pengar till solceller, nya laddstolpar för elbilar, skydd av värdefull natur och insatser mot övergödning i havet.
8 apr 19 – Miljöbudget, SR
Brexit
Theresa May ber om nytt uppskov
I ett brev ber May EU:s permanente ordförande Donald Tusk om att brexit skjuts upp så att det brittiska parlamentet får tid att enas om ett utträdesavtal. Men ett uppskov efter den 22 maj skulle kräva att britterna deltar i EU-parlamentsvalet.
5 apr 19
Ulf Kristersson talar på Sverigedagarna:
- Anpassa er!
Moderaterna vill ha en ny integrationspolitik, som betonar att invandrarna ska anpassa sig till vad som gäller i Sverige, och därför tillsätter partiet en egen kommission. Dessutom ifrågasätts innehållet i energiöverenskommelsen (s, mp, c, kd och m). Moderaterna skippar också det lilla ordet “nya” framför den moderata partibeteckningen. Den gamla M-loggan kommer tillbaka.
5 apr 19 – Moderat utspel i integationsfrågan
Moderaternas eftervalsanalys 2018
Arbetet med Moderaternas eftervalsanalys är nu slutfört. Eftervalsanalysgruppens ordförande, Mats Green, anser att partiet måste renodla sin liberalkonservativa politik, och inte anpassa sig till andra partier så som man blev tvungen till under alliansperioden. Partiet måste också blir mer pålitligt i högerkretsar.
5 apr 19 – Moderaternas eftervalsanalys 2018
Annie Lööf:
Pengar ska gå till landsbygden
Annie Lööf presenterar några av de c-märkta budgetanslagen i vårändringsbudget som formellt läggs på riksdagens bord i nästa vecka. Det handlar bla om pengar till skogsägare, och lantbrukare, som gjorde ekonomiska förluster pga förra sommarens torka, och bränder
4 apr 19 – Vårändringsbudget, notiser inför nästa veckss vårbudget
Jan Björklund om vårbudgeten:
Assistenter ska lyfta skolresultaten
Satsningen på skolan ska göra det möjligt för kommunerna att rekrytera nära 3 000 lärarassistenter inför höstterminen, rapporterar SVT Nyheter. De ska avlasta i klassrummen så att lärarna fullt ut ska kunna fokusera på undervisningen.
4 apr 19 – L-märkta anslag i vårbudgeten (SVT)
Vårändringsbudgeten
Sänkta arbetsgivaravgifter för unga
Centerns ingångsavdrag finns med i Vårbudgeten. Uppgörelsen innehåller två delar. Den ena rör unga under 18 år. För dem sänks arbetsgivaravgiften från 1 augusti till 10,21 procent. Från årsskiftet 2020 slopas den helt
25 feb 19
Vårändringsbudget
340 miljoner till lokala jobbspår
Steg för steg släpper regeringen information om vad som ska komma i vårändringsbudgeten den 10 april. Idag berättade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att 340 miljoner kronor ska satsas på så kallade lokala jobbspår.
31 mar 19
Corbyn efter mötet med May:
Fler Brexitmöten väntar
Brittiska oppositionsledaren Jeremy Corbyn säger att onsdagens möte med premiärminister Theresa May gick bra och att han förväntar sig fler möten snart för att få till en kompromiss kring ett brexit-avtal. Labourledaren kräver en mjukare Brexit som bland annat innebär att Storbritannien får en tullunion med EU.
3 apr 19 – BBC. May och Corbyn samtalar om Brexit , Sveriges radio, Brexit-rapport
Penningtvättskandalen i Swedbank
Banken sparkar vd
SVT:s Uppdrag granskning avslöjade i februari att Swedbank i stor skala har medverkat i så kallad penningtvätt. Smutsiga pengar i Ryssland, Ukraina och Baltikum har tvättats och sedan placerats på konton i väst. Igår gjorde Ekobrottsmyndigheten en polisrazzia hos banken, som är misstänkt för grovt svindleri och insiderbrott. En timme före storbankens stämma idag blev vd Birgitte Bonnesen av med jobbet.
28 mar 19 – SVT, Uppdrag granskning, Penningtvätt del 1, SVT, Uppdrag granskning, Penningtvätt del 2
Vägledande brexitomrösningar:
Brittiska parlamentet röstade nej, nej, nej
De åtta punkter som parlamentsledamöterna fick att ta ställning till spände över ett brett fält. Där fanns allt från alternativet att lämna unionen utan ett avtal till att en ny folkomröstning – om brexitavtalet – ska hållas.
27 mar 19
Socialdemokraternas valanalys
Migrationspolitiken ett svagt s-kort
Migrations-, sjukvårds- och pensionspolitiken blev ett sänke för socialdemokraterna i riksdagsvalet 2018. Partiets valanalysgrupp konstaterar att socialdemokraterna framförallt tappade stöd bland unga väljare och arbetarväljare, främst LO-medlemmar.
ÖPPEN19 mar 19 – Socialdemokraternas valanalys
EU:s toppmöte
Ny deadline för brexit
Den 12 april är nya brexitdagen såvida inte det brittiska parlamentet röstar ja till ett ordnat utträde ur EU. Men många EU-ledare tvekar på att det blir ett ja och statsminister Stefan Löfven utesluter inte ett avtalslöst brexit.
ÖPPEN22 mar 19 – EU, EU-toppmötets beslut den 21 mars 2019
Bolund föreslås som språkrör för MP
Miljöpartiets valberedning föreslår att Per Bolund ska ersätta Gustav Fridolin som manligt språkrör. Emma Nohrén, fd riksdagsledamot, idag kommulapolitiker i Lysekil, förslås ersätta Amanda Lind som partisekreterare.
22 mar 19 – MP:s valberedning, förslag till språkrör, partisekreterare och styrelse (pressmeddelande)
Liberaler sluter upp bakom Ullenhag
I jakten på en ny partiledare för Liberalerna så uttrycker nu flera av partiets företrädare sitt stöd för Erik Ullenhag, tidigare ekonomiskpolitisk talesperson, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Ett annat hett namn är Nyamko Sabuni, tidigare jämställdhetsminister.
19 mar 19 – SR, Ekot 19 mars 2019
Kristdemokraterna
Busch Thor öppnar för SD-samarbete
Kristdemokraterna ska i fortsättningen kunna göra politiska överenskommelser med Sverigedemokraterna. Syftet är att få så brett stöd som möjligt för Kristdemokraternas politik säger partiledaren Ebba Busch Thor till TT och Sveriges radio. Men först meddelade hon partiets nya ståndpunkt på sin facebooksida.
ÖPPEN21 mar 19 – Intervju med Ebba Buch Thor i Sveriges radio, Busch Thor på facebook, ett klipp.
Brexit
Kanske blir det en tredje omröstning
I nästa vecka väntas Storbritannien be EU:s toppmöte om att få skjuta fram utträdelsedatumet, så att Storbritannien inte krachar ut ur EU den 29 mars. Två gånger har det brittiska parlamentet röstat nej till det Brexitavtal som Theresa May har förhandlat fram med EU. På onsdag i nästa veckan kan det bli en tredje omröstning i parlamentet. Eller kanske inte. Talmannen John Bercow anser nämligen inte att parlamentet ska rösta om i stort sett samma avtal tre gånger.
ÖPPEN18 mar 19 – Europaportalen, tema Brexit
EU-parlamentsvalet
Wikström beredd att kandidera igen
Liberalerna i Uppsala fortsätter kämpa för att Cecilia Wikström ska vara med på partiets lista inför EU-valet. Partiet har har tidigare uppmanat henne att välja mellan att kandidera till EU-parlamentet eller att avsäga sig sina styrelseuppdrag i börsbolagen. Wikström valde styrelseuppdragen.
ÖPPEN16 mar 19 – SR, Ekot. nyhetsinslag
Brittiska parlamentet om brexit:
Ja till att skjuta upp brexit
Det brittiska parlamentets underhus godkände på torsdagkvällen till slut regeringens förslag om att be EU om att skjuta upp brexit med rösterna 412-202. Tumult och skrik uppstod i underhuset efter det att talmannen meddelade resultatet. Detta var en seger för regeringen och premiärminister Theresa May, som tidigare under veckan förlorat en andra omrösning om att godkänna utträdesavtalet med EU.
ÖPPEN14 mar 19 – Kommerskollegiums brexit-info, SR, Ekot, rapport från London 14 jan 2019
Emma Carlsson Löfdahl
Lämnar Liberalerna men inte riksdagen
Det var i förra veckan som Aftonbladet avslöjade att Emma Carlsson Löfdahl under flera år hyrt sin makes lägenhet i Stockholm och fått ut maxersättning från riksdagen, trots att den faktiska avgiften för bostadsrätten var betydligt lägre.
11 mar 19 – Aftonbladet, artikel, granskning
Mikael Damberg:
Växande intresse för IS-tribunal
Tribunalfrågan stod inte på dagordningen vid EU-ländernas inrikesministermöte i Bryssel på torsdagen. Ändå var det fullt av samtal i korridorerna om någon form av gemensam internationell insats för att hantera brott begångna av terrorrörelsen IS i krigen i Syrien och Irak.
7 mar 19
Propositionsförteckningen
Vallöften ska bli lag
Den nya rödgröna regeringen är nu klar med sin plan över propositioner för 2019. Där listas 100-talet propositioner, inklusive den ekonomiska vårpropositionen och vårändringsbudgeten som presenteras den 10 april.
ÖPPEN20 feb 19 – Propositionsförteckning 2019
Svenska kandidater till EU-parlamentet 2019
Här är listan med toppkandidaterna
Nu har alla partier fastställt sina listor med kandidater till EU-parlamentsvalet som i Sverige äger rum den 26 maj. Det står 21 mandat till förfogande för svenska politiker. Hälften av de nuvarande ledamöterna ställer upp för omval.
ÖPPEN21 feb 19 – Svenska kandidater till EU-parlamentet 2019
Jan Björklund kastar in handduken
Björklund uppgav på presskonferensen att han meddelade valberedningen redan i december att han inte kandiderar i höst, men att han skulle offentliggöra detta först efter att regeringsbildningen var klar.
ÖPPEN6 feb 19
Utrikesdebatten
Demokratin fokus i utrikesdeklarationen
Utrikesministern inledde regeringens utrikespolitiska deklaration med hoten mot demokratin i Europa. – Vi kan inte längre ta för givet att alla EU:s medlemmar tror på de värderingar som ligger till grund för det europeiska samarbetet, sade Wallström när hon läste upp deklarationen i riksdagen.
13 feb 19 – Utrikesdeklarationen 2019, Riksdagsdebatt
politiken.se på banan
Politiken.se har haft både ekonomiska och tekniska problem på senare tid. Men nu ska e-tidningen och databasen förhoppningsvis fungera igen, och den journalistiska bevakningen återupptas.
ÖPPEN21 feb 19
politiken.se - erbjudande!
Redaktionen har återupptagi utgivningen av politiken.se (och forskningen.se) med samma inriktning som tidigare - dvs med en oberoende och reklamfri nyhetsjournalistik på nätet. Men vi vet inte om vi kan få ihop tillräckligt många betalande prenumranter för finansiera verksamheten. En prenumeration koster 530 kr/år.
ÖPPEN23 maj 19 – Prislista för bibliotek, Prislista för skolor, Teckna prenumeration här!
|
|
|
|
|
EU kan paralyseras | |
Högernationalisterna beräknas få minst en tredjedel av platserna i Europaparlamentets efter valet i maj. Dessutom kommer de flesta att vara samlade i en enda partigrupp i stället för att vara splittrade på flera. De kommer därmed att kunna utmana parlamentets två traditionella maktcentra, kristdemokrater/konservativa och socialdemokrater. Det nya parlamentet kommer att präglas av motsättningen för eller emot EU i stället för höger eller vänster. Den politiska mitten försvagas. Christian Andersson rapporterar från ett Sieps-seminarium med Simon Hix. | |
ÖPPEN14 maj 19 – Simon Hix, rapport och seminarium | |
Vad händer efter EU-valet? |
Time to puzzle |
Nu är det dags att lägga EU-pusslet. Det nya Europaparlamentet blir rörigare när den stora koalitionen kristdemokrater /socialdemokrater går i graven. Båda förlorade stort i valet. Men det blir också mer spännande och roligare. En sak är säker: medelmåttornas tid är förbi. Det blir större efterfrågan på fingerfärdiga politiska fixare. Christian Andersson kommenterar valresultatet. |
ÖPPEN27 maj 19 – EU-parlamentet 2019, valresultat hela EU, SR, Europapodden |
EU-valet |
Tydlig svensk högervåg |
Det svenska konservativa högerblocket gjorde ett starkt EU-val. De tre partierna (sd, m och kd) ökade från 29,3 till 40,9 procent, plus 11,6 procentenheter, och fick tillsammans tre nya mandat. Centern fick ytterligare ett mandat, men i gengäld tappade liberalerna ett. De rödgrönrosa partierna gjorde en klar förlust, och tappade tre mandat. Mp tappade två och Fi ett. Socialdemokraterna och vänsterpartiet varken vann eller förlorade. |
ÖPPEN28 maj 19 – Resultatet, EU-palamentsvalet 2019, Sverige, Europaportalen, presenterar de 20 nya ledamöterna med bild |
EU-valets nationella effekter |
Stora partier i EU krisar |
I Grekland gjorde vänsterpartiet Syrizas ett dåligt val och redan på valnatten deklarerade statsminister Alexis Tsipras att det ska utlysas ett parlamentsval. |
5 jun 19 – EU-parlamentet 2019, valresultat Frankrike |
EU-valet i Storbritannien |
Katastrof för Tory och Labour |
Det brittiska valet blev en katastrof för det konservativa partiet, Tory, som bara fick 8,7 procent. Nästan lika illa gick det för Labour, som bara fick 14,1 procent. Nigel Farages Brexitparti blev i särklass största brittiska parti, och faktiskt störst i hela Europa med 31,7 procent och 29 mandat. Även Liberaldemokraterna som representerar “remain” gjorde ett mycket bra val, och blev näst största parti med 18,6. Även The Green Party gjorde ett kanonval, 11,1 procent. |
28 maj 19 – EU-parlamentsvalet 2019, resultat per land, Storbritannien |
EU-valet i Italien |
Lega klart största parti |
Högerextrema och invandrarfientliga Lega gjorde ett mycket bra val, med 34 procent och 28 mandat. Det andra italienska regeringspartiet, Femstjärnerörelsen, gjorde fiasko och fick bara 17,1 procent, en halvering jämfört med parlamentsvalet i höstas. De italienska socialdemokraterna, Demokraterna, blev näst största parti med 22,7 procent. Berlusconis Forzas Italia fick nöja sig med 8,8 procent. |
28 maj 19 – EU-parlamentsvalet 2019, resultat per land, Italien |
EU-valet i Tyskland |
Succé för Die Grüne |
Resultaten i det tyska EU-valet är en ordentlig besvikelse för såväl förbundskansler Angela Merkels kristdemokratiska union som deras koalitionspartner Socialdemokraterna. Med 28,9 procent av rösterna blir CDU och dess bayerska systerparti CSU störst, men siffran är historiskt låg – aldrig tidigare har de kristdemokratiska partierna gjort ett så dåligt Europaval. SPD fick bara 15,6 procent. Det gröna partiet gjorde succé med 20,5 procent. |
28 maj 19 – EU-parlamentsvalet 2019, resultat per land, Tyskland |
EU-valet i Spanien |
Framgång för socialisterna i Madrid |
Högervindar ven över Europa i EU-valet. I motsatt riktning blåste det från Spanien. Socialisterna, PSOE, som också segrade i det nationella valet i april, fick 33 procent EU-valet. Huvudkonkurrenten, konservativa PP, nådde 22 procent. |
29 maj 19 – EU-parlamentsvalet 2019, resultat per land, Spanien |
EU-valet i Österrike |
Högerväljare bortsåg från skandalen |
De aktuella politiska skandalerna i Österrike tycks inte ha skadat regeringen eller det högerpopulistiska FPÖ, så som man kan förvänta sig. Högerpartiet, Österrikes folkparti, ökade och fick 34,6 procent. FPÖ backade bara två procentenheter, till 17,2 procent. Skandalpolitikern Heinz-Christian Strache blev faktiskt inkryssad i EU-parlamentet. |
28 maj 19 – EU-parlamentsvalet 2019, resultat per land, Österrike |
EU-valet i Nederländerna |
Sossarna gjorde ett bra val |
Frans Timmermans blev en röstmagnet. I Nederländerna dominerar av ett vänster-mittenblock bestående av socialdemokrater, gröna och liberaler. |
28 maj 19 – EU-parlamentsvalet 2019, resultat per land, Nederländerna |
Franska EU-valet |
Le Pen större än Macron |
I det franska EU-parlamentsvalet blev Le Pens parti “Nationella samling” något större än Macrons liberala parti “Republik på march”, bägge ligger mellan 20 och 25 procent. På tredje plats kom det gröna partiet med cirka 12 procent. De traditionellt stora partierna är helt överspelade; Republikanerna fick bara 8 procent och socialisterna bara 6,5 procent. |
26 maj 19 |
Maastrichtdebatten inför EU-valet |
Verhofstadt+Timmermans var överens om mycket i spets-kandidaternas debatt |
Den 29 april hölls i nederländska Maastricht en av tre stora internationella valdebatter. Liberalernas och socialdemokraternas toppkandidater, belgaren Guy Verhofstadt respektive holländaren Frans Timmermans, var överens i stora frågor – handel, invandring, miljö, kontroll av stora teknologiföretag – och särskilt i kritiken av parlamentets största partigrupp, de konservativa/kristdemokraterna i EPP. Deras toppkandidat, tysken Manfred Weber, hade dock lämnat walk-over för att gå på åttioårskalas i Bayern. |
ÖPPEN15 maj 19 – Maastrichtdebatten, video och referat |
Debatt om spetskandidaterna |
Dragkampen om EU:s toppositioner är igång. Det handlar om huruvuda systemet med spetskandidatern kan överleva, det är också en maktkamp mellan EU-parlamentet och Europeiska rådets med dess stats- och regeringschefer - vem ska utse kommissionens ordförande? Talespersonen i utrikesfrågor? Centralbankschefen? Dessutom handlar det om årets spetskandidater; allltså kristdemokraternas Manfred Weber, socialistgruppens Frans Timmermans, liberalernas Guy Verhofstadt och de grönas Ska Keller. |
ÖPPEN10 maj 19 – DNs ledarsida, artikel av Annika Ström Melin om spetskandidaterna i EU, Europaportalen, artikel om spetskandidaterna, SR, Studio ett, 16-timmen |
Tomas Tobé (M) |
- Hej då stöldligor! |
EU:s fria rörlighet ska inte gälla kriminella brukar Tomas Tobé säga när han framträder inför EU-valet. Men hur ska det gå till? undrade radions utfrågare, Monica Saarinen och Olle Wiberg. |
ÖPPEN16 maj 19 – SR-intervju med Tomas Tobé (M), P1-morgon, (24 min), |
Heléne Fritzon (S): |
- De ska inte ha en spänn! |
Socialdemokraterna har drivit linjen att alla länder, även Ungern och Polen, bör ta emot asylsökande. Men hur ska det gå till när länder vägrar? Helene Fritzon svarade att de länder som vägrar ta emot flyktingar “inte ska ha en spänn” ur EU:s budget. |
ÖPPEN15 maj 19 – SR-intervju med Helene Fritzon (S), P1-morgon (24 min) |
Sara Skyttedal (KD) |
- Gör Sverige lagom igen! |
Vad är ett lagom EU? Och vad är det för fel med att EU har målsättningar på det sociala området? Frågorna ställdes till Sara Skyttedal i P1-morgons utfrågning. |
ÖPPEN14 maj 19 – SR-intervju med Sara Skyttedal (KD), P1-morgon |
Fredrik Federley (C) |
- Ta strid mot högerpopulismen! |
ÖPPEN13 maj 19 – SR-intervju med Fredrik Federley (C), P1-morgon (24 min) |
Soraya Post (FI): |
- EU behöver en samtyckeslag! |
Soraya Post (FI) vill se en samtyckeslag för hela EU |
ÖPPEN10 maj 19 – SR, P1-morgon, Soraya Post (FI), intervju inför EU-valet 2019, vju 24 min |
Peter Lundgren (SD): |
- SD vill påverka, inte lämna! |
När Sverigedemokraternas toppkandidat i EU-valet, Peter Lundgren, frågades ut i P1-morgon försvarade han hur SD har röstat i EU-parlamentet. Och han förklarade varför SD har bytt taktik; att inte längre förespråka ett Svexit, utan att istället driver sin politik inom EU. |
ÖPPEN9 maj 19 – SR, P1-morgon, Peter Lundgren (SD), intervju inför EU-valet 2019, vju 24 min |
Malin Björk (V): |
- Vi vill ha dubbel flygskatt! |
Vänsterpartiet vill införa en progressiv flygskatt, vilket innebär att skattenivån ökar ju fler flygresor man gör. |
ÖPPEN8 maj 19 – SR, P1-morgon, Malin Björk, intervju inför EU-valet 2019, vju 24 min |
Alice Bah Kuhnke (MP): |
- Utsläppen måste minska! |
ÖPPEN7 maj 19 – SR, P1-morgon, Intervju med Alice Bah Kuhnke (mp) |
Karin Karlsbro (L): |
- Vi är EU-vänligast! |
Liberalerna vill ha mer EU och höja unionens budget. – Vi måste klara av att lösa de stora problemen, sa Liberalernas toppkandidat Karin Karlsbro, när hon blev utfrågad av Monica Saarinen och Olle Wiberg i P1-morgon. |
ÖPPEN6 maj 19 – SR, Toppkandidaten Karin Karlsbro (L) frågas ut inför EU-valet, 24 minuter |
Sök |
Europeisk press |
politiken.se rapporterar i den här spalten om vad som skrivs i några europeiska tidningar. |
![]() |
Ny bilkoncern försonar Macron och Salvini? |
En sammanslagning av italiensk/amerikanska Fiat Chrysler och fransk/japanska Peugeot Nissan skulle skaka om den globala bilindustrin. Den skulle resultera i världens tredje bilförsäljare efter Toyota och Volkswagen. Om Nissan/Mitsubishi ingår blir det världens största biltillverkare. Men affären har att brottas med en rad finansiella, företagsstrategiska och inte minst politiska hinder, skriver Financial Times. |
ÖPPEN Financial Times 31/5-19, Le Monde 29/5-19 |
![]() |
EU-valet har tjuguåtta olika valprocedurer |
Hela EU väljer ett parlament med (för närvarande) 751 platser. Varje medlemsland har ett bestämt antal platser, i viss mån beroende på folkmängd. Men sedan är det fritt fram för varje land att bestämma reglerna i sin nationella vallag. Man väljer själv veckodag för valet. Nederländerna och Storbritannien har valdag på torsdagen. Tjeckien har två valdagar – fredag och lördag. |
ÖPPEN Le Monde 9/4-19 |
![]() |
Österrike: FPÖ-politiker i skandalvideo – krav på avgång ÖPPEN Der Spiegel och SZ 17/5-19 |
![]() |
EU-myglet, den glömda valfrågan ÖPPEN Le Monde 18/5-19 |
![]() |
Kan center-vänstern bilda en ny EU-front? ÖPPEN Politico 15/5-19, SVT-forum 17/5-19 |
|