Löpsedel 
 
 
2016
 
2015
 
december
november
oktober
september
augusti
juli
juni
maj
april
mars
februari
januari
 
2014
 
2013
 
2012
 
2011
 
2010
 
2009
 
2008
 
2007
 
2006
 
2005
 
2004
 
2003
 
2002
 
2001
 
2000
 
1999
 
1998
 
1997
Sök i politiken.se:
   
941 artiklar
 
Utredning om Bromma stoppas
Utredningen om Bromma flygplats framtid läggs ned. Bakgrunden är två så kallade tillkännagivanden i riksdagen där majoriteten gör klart att Stockholmsflygplatsen inte ska utvärderas.
22 dec 15

Oavgjort mellan höger och vänster
Varken socialistpartiet PSOE eller vänsterpartiet Podemos släpper igenom högerpartiet PP till regeringsmakten. PP å sin sida vädjar om ansvarsfull dialog. Hur Spanien ska styras efter parlamentsvalet har inte klarnat.
21 dec 15 – Valresultat Spanien den 20 dec 2015

Ökad tillväxt i svensk ekonomi
Många kurvor pekar uppåt i finansdepartementets nya prognos. Tillväxtprognosen för i år skrivs upp från 2,8 procent till 3,6 procent. Nästa år väntas tillväxten bli 3,1 procent. Svensk ekonomi är urstark, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
21 dec 15 – Pressträff

Id-kontroller införs efter nyår
Den 4 januari införs id-kontroller på tåg, bussar och färjor till Sverige. Riksdagen antog på torsdagen den omdebatterade lagen. Två miljöpartister och en socialdemokrat valde att inte stödja regeringen. Röstsiffrorna blev 175 för och 39 mot.
17 dec 15 – Debatt och beslut

EU lämnar en öppning
EU-ledarna backar upp Sveriges nödrop om att övriga EU ska ta emot asylsökande från Sverige. Men det är oklart hur många som kan omfördelas, och när.
17 dec 15 – Info om EU-toppmötet

Saabs ägare Nevs satsar på elbilar
Bilbyggaren Nevs - som äger Saab - har tecknat ett avtal med kinesiska Panda New Energy om att leverera 150 000 elbilar de närmaste fem åren. Hundratals ska anställas i Trollhättan.
17 dec 15

Regeringen satsar på Syrienbistånd
Sverige storsatsar på bistånd till det krigsdrabbade Syrien. I dag beslutar regeringen om att ge 1,7 miljarder kronor under fem år.
17 dec 15 – Pressmeddelande om Syrien-bistånd

Spänd väntan i Iran på lyfta sanktioner
Avtalet i juli om kontrollen av det iranska kärnenergiprogrammet innebär i princip att FN-sanktionerna ska avvecklas 2016. I väntan på detta tycks den iranska ekonomin paralyserad.
ÖPPEN17 dec 15 – Le Monde 15/12-15

Saudiarabien bildar sunnimuslimsk koalition mot IS
I tisdags presenterade den saudiske försvarsministern en ny koalition av 34 muslimska länder ”mot terrorismen”. Syftet är vagt, medlen är oklara och Islamiska staten nämns inte uttryckligen.
ÖPPEN17 dec 15 – Le Monde 16/12-15

USA överger nollräntan
USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) höjde styrräntan för första gången på nästan tio år. Ekonomer tar det som tecken på en starkare amerikansk ekonomi — och som något bra för svensk exportindustri.
17 dec 15

Batra: "Vi borde ha gjort mer"
Alliansregeringen och Moderaterna hade inte förberett Sverige för flyktingkrisen, enligt M-ledaren Anna Kinberg Batra, som distanserar sig från Fredrik Reinfeldts linje.
17 dec 15 – Anna Kinberg Batras jultal

Le Pen blockerad i franskt val
Motståndarnas kraftsamling gav effekt. Trots stora framsteg i regionalvalens första omgång tog inte Nationella fronten makten i någon av Frankrikes regioner.
14 dec 15 – Franska regionalvalen, andra valomgången 2015-12-14 (wiki)

Löfven oroas inte av lågt förtroende
Statsminister Stefan Löfven (S) har svårt att se att regeringen kunde ha hanterat flyktingkrisen snabbare än vad som gjordes. Och han oroas inte av låga förtroendesiffror.
14 dec 15

FN:s klimatavtal antaget i Paris
Världens miljöministrar firar efter att ha antagit det första riktigt globala klimatavtalet. Inget av de 195 länderna blockerade beslutet på FN:s klimatmöte i Paris.
13 dec 15 – FN:s klimatavtal antaget i Paris 2015-12-12 (eng)

Siktet är inställt på 1,5 grader
Med mindre än ett dygn kvar innan ett globalt klimatavtal ska antas i Paris lades ett nytt avtalsutkast fram. Siktet är inställt på max 1,5 grads temperaturhöjning. Jag tror vi klarar det, sa mötets ordförande, Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius på torsdagkvällen.
10 dec 15 – DRAFT TEXT on COP 21 agenda item 4 (b), Version 2 of 10 December 2015 at 21:00, Naturskyddsföreningen om det senaste förslaget på nytt klimatavtal (torsdag kväll)

Lång lista mot terror
Kriminalisering av terrorresor, skärpta krav kring pass och åtgärder mot finansiering av terrorism. Det är några av de 13 punkter mot terrorism som regeringen och Allianspartierna enats om. Men delar av förslagen får skarp kritik av Advokatsamfundet.
10 dec 15 – Överenskommelse kring åtgärder mot terrorism

Extremhögern störst i Frankrike – hur har det gått till?
Särskilt oroande är extremhögerns framgångar bara 18 månader före nästa presidentval, skriver Le Monde i en ledare. Hur har det gått till när Nationella fronten blivit Frankrikes största parti?
ÖPPEN10 dec 15 – Le Monde 7/12-15

Franska regionalvalet – fiasko för De gröna
Det franska miljöpartiet förlorade hälften av sina väljare i regionalavet, trots att man traditionellt brukar ha stora framgångar just i regionerna.
ÖPPEN10 dec 15 – Le Monde 7/12-15

Fransk elit ”kommer ut” som högerextrem
Den tid då en enig fransk elit förkastade Nationella fronten är förbi. Nu finns högre tjänstemän och folk med examen från elituniversiteten bland extremhögerns nya anhängare.
ÖPPEN10 dec 15 – Le Monde 8/12-15

Ska tyskt naziparti förbjudas?
Tyska författningsdomstolen har beslutat att inleda förhandlingar om att förbjuda det högerextrema partiet NPD.
ÖPPEN10 dec 15 – Die Zeit 8/12-15

Tysk tolkning av franska valet
Framgången i regionalvalen visar att Front National breddat sin väljarbas och attraherar både unga och välsituerade fransmän. Men landets största politiska kraft är inte Le Pens parti - utan alla de som vägrar att rösta, skriver tyska tidningen Die Welt.
ÖPPEN10 dec 15 – Die Welt 8/12-15

Gränsen är nådd
För många kommuner är gränsen nådd. De klarar inte längre av att ta emot ensamkommande flyktingbarn på ett tryggt och rättssäkert sätt. Anmälningarna rasar in hos Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
10 dec 15

"Stupstocken" borttagen
Riksdagen har nu avskaffat den bortre gränsen i sjukförsäkringen. Den har normalt infallit efter två och ett halvt års sjukskrivning. Syftet enligt regeringen är att inga personer som är sjukskrivna ska bli utförsäkrade. Den bortre gränsen infördes av Alliansregeringen.
10 dec 15

Saab ska producera nya elbilar
Bilbolaget Nevs i Trollhättan ska satsa miljarder kronor på att utveckla flera elbilsmodeller. Bilarna ska lanseras 2017 — och kan få använda varumärket Saab.
10 dec 15

Id-kontroller införs efter nyår
Lagen om id-kontroller på bussar, tåg och färjor föreslås preliminärt börja gälla från och med den 21 december och tillämpas från den 4 januari. Det meddelade migrationsminister Morgan Johansson (S) vid en presskonferens på onsdagen.
9 dec 15 – Prop 2015/2016:67

Är invandringen en vinst- eller förlustaffär?
Blir invandringen en vinst- eller förlustaffär? Enligt två nationalekonomer som har räknat på frågan är svaret inte givet på förhand; den avgörande faktorn är hur många som kommer i arbete. Om sysselsättningsgraden bland invandrare kan öka från 64 till 74 procent. Och om den genomsnittliga svenska pensionsåldern ökar med 2 år. Då blir invandringen en vinstaffär för svensk ekonomi. Annars blir det en förlust.
ÖPPEN8 dec 15 – SOU 2015:95

Regeringen backar om bron
Regeringen överger lagförslaget om att kunna stänga Öresundsbron vid ett krisläge. Men inrikesminister Anders Ygeman (S) har inte släppt tanken.
8 dec 15

“En kavalkad av missade tillfällen”
EU behöver samarbeta med sina grannar i öst och syd. Och olika rörelser i grannländern har vid flera tillfällen behövt EU:s stöd, dock utan att få det. EU har sumpat den ena chansen efter den andra - allra tydligast har det varit när det gäller passiviteten och frånvaron av stöd till de progressiva krafterna under “den arabiska våren”.
ÖPPEN7 dec 15 – Översyn av den europeiska grannskapspolitiken

Regeringen hastar fram förslag
Lagrådet underkänner regeringens förslag om id-kontroller och att stänga Öresundsbron i krislägen. Lagförslaget är för slarvigt, enligt Lagrådet. Trots kritiken går regeringen vidare med lagen.
7 dec 15 – Lagrådets remissvar med anledning av “Särskilda åtgärder vid allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet”, Lagrådsremiss: Särskilda åtgärder vid allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet

Stor framgång för Nationella fronten
Med 28 procent av rösterna — och med partiets kandidater i ledning i 6 av 13 regioner — är högerextrema Nationella fronten Frankrikes största parti efter regionalvalens första omgång.
7 dec 15 – Franska regionalvalet 6 dec 2015, resultat (wiki)

"Chavismen" förlorade i Venezuela
Oppositionen jublar i Venezuela, efter att ha vunnit ett val för första gången på 16 år. President Nicolás Maduro har haft svårt att bli lika populär som sin företrädare Hugo Chávez. Nu öppnar Socialistpartiets brakförlust för en politisk förändring i det oljerika landet.
7 dec 15

Regeringen gör det svårare söka asyl
Regeringen vill göra det svårare att söka asyl. Med id-kontroller på tåg, buss och färjor till Sverige — och möjlighet att stänga Öresundsbron för bilar — vill regeringen minska flyktingströmmen.
7 dec 15

Danskt nej till ökad EU-makt
Danskarna har åter i en folkomröstning sagt nej till att överföra mer makt till EU. En örfil till det politiska etablissemanget, säger statsvetaren Drude Dahlerup.
3 dec 15 – Danmarks Radio: Resultat i folkomröstningen

Viss ljusning på jobbmarknaden
Läget på svensk arbetsmarknad ser ganska ljust ut, meddelade Ylva Johansson. Men om ungefär ett år kommer de som nu befinner sig i en asylprocess att hamna som sökande hos Arbetsförmedlingen. Det är hög tid att förbereda sig.
ÖPPEN3 dec 15 – Ylva Johansson beskriver arbetsmarknadsläget

Biståndet ska öka
Regeringen ger två miljarder kronor extra i bistånd i år. Detta efter förhandlingar mellan regeringen och Vänsterpartiet, rapporterar Ekot. Pengarna ska framför allt gå till hjälp i kris- och konfliktsituationer
3 dec 15

Beslut om Frankrikestöd dröjer
Svaret dröjer ännu ett tag på hur Sverige ska bistå Frankrike militärt i kampen mot IS. Kristdemokraterna vill se Gripenplan spana över norra Irak, men regeringen är skeptisk.
3 dec 15

Vill kunna stänga Öresundsbron
I ett akut läge med många asylsökande vill regeringen snabbt kunna stänga Öresundsbron. Åtgärden finns med i regeringens förslag om id-kontroller på bussar och tåg till Sverige.
3 dec 15

Regeringen skärper tobakslagen
Avskräckande bilder på cigarettpaketen och inga smaksatta cigaretter. Nu skärper regeringen tobakslagen för att få ner rökningen ytterligare, framför allt bland unga. Reglerna kring snusdosorna dröjer.
3 dec 15

Många frågetecken om flyktingbåt
Flyktingar kan för första gången ha tagit sig till Sverige över havet i båt för att undvika gränskontroller, enligt en hemlig rapport. Att ta havsvägen kan vara ett alternativ för dem som saknar id-handlingar, varnar flyktingorganisationer.
3 dec 15

Mer kameraövervakning
Regeringen vill underlätta kameraövervakning vid tidningsredaktioner och asylboenden och tillsätter en utredning.
3 dec 15 – Dir 2015:125

Lägre åldersgräns för sprututbyte
Regeringen vill jämna vägen för fler sprututbytesmottagningar, där personer som injicerar droger har tillgång till rena sprutor och kanyler, men även hälsorådgivning.
3 dec 15 – Ds 2015:56

Omorganisering av domstolar
När frågor om immaterialrätt, marknadsföringsrätt och konkurrensrätt tas upp i domstol idag är instanskedjan lång och splittrad. Regeringen har lagt fram en proposition som innebär att Patentbesvärsrätten och Marknadsdomstolen försvinner.
3 dec 15 – Prop 2015/2016:57

När räcker en domare i tingsrätt?
Det ska framgent rätten själv bestämma, utan att parterna kan motsätta sig beslutet. Syftet med ändringen är att fler mål ska avgöras snabbare. Men Svenska Advokatsamfundet är kritiskt.
3 dec 15 – Prop 2015/2016:56

Skönhetsoperationer blir tillståndspliktiga
Konsumentskyddet ska stärkas för folk som underkastar sig skönhetsoperationer av olika slag. Eller som låter sig tatueras.
3 dec 15 – SOU 2015:100

Tiggeriet är “frivilligt”
De allra flesta människor som reser till Sverige för att tigga gör det frivilligt, för att försörja sig. I den mån tiggandet är ”organiserat” handlar det om att familjer och vänner samordnar resor och boende.
3 dec 15 – Polismyndigheten Rapport 2015 ”Nationell lägesbild. Brottslighet med koppling till tiggeri och utsatta”

Franska regionalvalen på söndag - hur stoppa extremhögern?
På söndag är det regionalvalens första omgång i Frankrike, andra omgången den 13/12. Alla politiska partier vill stoppa högerextrema Nationella fronten, men frågan är hur?
ÖPPEN3 dec 15 – Le Monde 1/12-15

Europaparlamentet räddar Frankrikes affärer
Europaparlamentet röstade i förra veckan för att sänka Frankrikes EU-bidrag med en miljard euro. Det hjälper Paris att klara nya säkerhetssatsningar utan ökade skulder.
ÖPPEN3 dec 15 – Le Monde 30/11-15

Omstridd tysk insats i Syrien
På fredag tar tyska parlamentet ställning till regeringens förslag om att skicka tyska soldater för att bekämpa ISIL i Syrien och Irak. Insatsen är en direkt reaktion på attackerna i Paris. Men inte alla tycker det är rätt att reagera.
ÖPPEN3 dec 15 – Süddeutsche Zeitung 1/12-15

Snabb kompromiss för att undvika Brexit
En ”new deal” med EU ska förhindra att britterna röstar för att lämna unionen 2017. David Cameron och Donald Tusk vill helst få fram en kompromiss redan innan årsskiftet, rapporterar Süddeutsche Zeitung.
ÖPPEN3 dec 15 – Süddeutsche Zeitung 2/12-15

En femtedel vill rösta på SD
Den ihållande debatten om flyktinginvandringen har satt sina spår i opinionen. Om det var val idag skulle Sverigedemokraterna få nära 20 procent av rösterna, enligt SCB:s novembermätning.
ÖPPEN1 dec 15 – SCB:s partisympatiundersökning november 2015

Politiker lovar möta klimathotet
Världens ledare lovar att handla för att avvärja klimathotet. Men konflikterna är tydliga inför förhandlingarna om ett nytt globalt klimatavtal. TT har gjort en sammanställning med “klimatfakta”.
30 nov 15

Färre söker nu asyl
Antalet asylsökande fortsätter att minska. De senaste sju dagarna kom drygt 6 100 asylsökande enligt Migrationsverkets löpande statistik. Sjudagarsperioden innan dess kom det drygt 7 100.
30 nov 15 – Migrationsverket

Söder petad ur SD:s ledning
Björn Söder petas ur Sverigedemokraternas verkställande utskott, efter partistyrelsens möte vid landsdagarna i Lund. Söder är besviken. SD-ledningens makttrio består nu av partiledaren Jimmie Åkesson, gruppledaren i riksdagen Mattias Karlsson och partisekreteraren Richard Jomshof.
29 nov 15

Flyktingbarn kan behöva förtur
Friskolor ska kunna låta nyanlända elever gå före i kön. Och kommunerna ska kunna placera ut nyanlända barn i skolor som inte ligger nära hemmet. Allt i syfte att förbättra integrationen. En snabbutredning tillsätts.
ÖPPEN26 nov 15 – Dir 2015:122

Regeringen får igenom sin budget
Det hamnade i skuggan av debatten om asylrätten, men regeringen fick igenom sina budgetramar i riksdagens omröstning.
26 nov 15 – FiU 2015/2016:1

Nya flyktingregler i mars
Det lagförslag som gör att myndigheterna kan tvinga kommuner att ta emot flyktingar har lagts fram i riksdagen. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (s) sade sig vara lättad över att lagförslaget äntligen är på plats. Hon underströk att det finns ett brett parlamentariskt stöd för ändringarna.
26 nov 15

Apoteksmarknaden ses över
Sedan statens monopol uppluckrades har 400 nya apotek sett dagens ljus. Men sammantaget har varken tillgängligheten eller tillgången till receptbelagd medicin förbättrats. Nu tillsätter regeringen en utredning.
26 nov 15 – Dir 2015:118

IS i Frankrike är en generationsrevolt - inte ett religiöst krig
Islamiska statens terrorister i Frankrike är inte religiöst motiverade, skriver den franske islamkännaren Olivier Roy. Det handlar om en generationsrevolt som spränger familjeband.
ÖPPEN26 nov 15 – Le Monde 24/11-15

Generation Jihad
ISIL är den mest dynamiska ungdomsrörelsen i hela världen, enligt antropologen Scott Atran. Lockelsen? Äventyr och ett till synes meningsfullt uppdrag. Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver om varför militära medel inte räcker för att bekämpa islamister.
ÖPPEN26 nov 15 – FAZ 22/11-15

Ministern som grät
Den svenska regeringens beslut att strama åt flyktingmottagandet har väckt uppmärksamhet i tysk press. Men mest Romsons känslosamma uppträdande.
ÖPPEN26 nov 15 – Frankfurter Rundschau mfl 25/11-15

Postnord AB undantas från moms
Efter att ha fällts i EU-domstolen tvingas Sverige nu undantas Postnord AB:s verksamhet - även försäljningen av vanliga frimärken – från momsplikten. Det blir billigare för privatpersoner.
26 nov 15 – Prop 2015/2016:51

Slut på generösa flyktingpolitiken
Regeringen tar till drastiska åtgärder för att minska antalet flyktingar. Nu anpassas migrationspolitiken till EU:s miniminivå. Färre skyddssökande ska få asyl och tillfälliga uppehållstillstånd blir regel för alla nya asylsökande. Det blir följden när regeringen skärper migrationspolitiken till EU:s miniminivå. Vår politik är inte längre hållbar säger statsminister Stefan Löfven.
24 nov 15 – Gov. Åtgärder med anledning av flyktingsituationen

Läkarkritik mot åldersbestämning
Regeringens förslag om att medicinskt åldersbestämma flyktingbarn får hård läkarkritik.
24 nov 15

"Ett knivhugg i ryggen"
Turkiet har skjutit ned ett ryskt bombflyg vid den syriska gränsen. Vi agerade i självförsvar, säger den turkiske premiärministern. En dolkstöt i ryggen, dundrar en ursinnig Putin. Väst uppmanar parterna till lugn för att undvika en upptrappning.
24 nov 15

Svensk utbildning ligger hyfsat till
Svensk utbildning står sig på många sätt väl internationellt. Men löneutvecklingen för lärarna är fortfarande svag, enligt OECD.
24 nov 15 – OECD:s Education at a glance

Folkpartiet heter nu Liberalerna
Folkpartiet finns inte längre. Den omvalde partiledaren Jan Björklund leder numera Liberalerna. Vi ska heta det vi är, förklarade han när landsmötet avslutades på söndagen.
23 nov 15 – Folkpartiet/Liberalerna: Landsmöte 2015

Liberalerna bjuds Twitter-motstånd
Folkpartiets namnbyte till Liberalerna kan vålla huvudbry för partiet på Twitter. Ett konto som heter Liberalerna finns redan registrerat — och kontoägaren har minst sagt höga krav för att överlåta det.
23 nov 15

Antalet asylsökande minskar
Det genomsnittliga antalet asylsökande per dag har sjunkit från 1 507 under vecka 46 till 1 222 under förra veckan. Ingen nyanländ flykting behövde sova utomhus i vinterkylan i Malmö i natt.
23 nov 15 – Migrationsverket: Strax över 8 000 asylsökande de senaste sju dagarna

Så försvarar IS det gränslösa våldet
Jihadiströrelsen Islamiska statens (IS) grymheter och våldsdåd har upprört en hel värld — men det finns en brutal logik bakom våldet.
23 nov 15

Jan Björklund omvald
Folkpartiets ledare Jan Björklund omvaldes som väntat på partiets landsmöte i Stockholm. Han betonar att partiet nu både måste bedriva opposition och vara berett att samarbeta med regeringen.
22 nov 15 – Folkpartiet/Liberalerna: Landsmöte 2015

Osäkerheten det värsta
Vad händer om medeltemperaturen på jorden stiger med ytterligare en grad? Eller två? Sanningen är att ingen vet med exakthet. Enligt forskarna är osäkerheten på sätt och vis det värsta med klimathotet.
22 nov 15

27 dödades i attack mot Malihotell
27 människor dödades vid ett gisslandrama på ett lyxhotell i Malis huvudstad Bamako. Gärningsmännen, som barrikaderade sig på sjunde våningen, höll över hundra personer fångna. Styrkor från flera länder deltog i fritagningen.
20 nov 15

Misstänkte terroristen gripen
Den misstänkte 22-årige terroristen har gripits, uppger Säpo för TT. Gripandet gjordes i Boliden. Han har varit anhållen i sin frånvaro sedan i tisdags misstänkt för förberedelse till terroristbrott, greps på torsdagskvällen.
19 nov 15

Vem var Abdelhamid Abaaoud?
Franska myndigheter har bekräftat att Abdelhamid Abaaoud finns bland de döda i samband med stormningen i Saint-Denis. Han ska ha planerat de blodiga attackerna i Paris den 13 november.
ÖPPEN19 nov 15 – Le Monde 16/11-15

Massövervakning löser inte terrorhotet
Underrättelsetjänster är de enda organisationer som kan lobba offentligt i egen sak utan att behöva lägga fram konkreta bevis på att deras påståenden stämmer, konstaterar Spiegel online. Efter Paris kräver de större befogenheter men tiger om sina egna misslyckanden.
ÖPPEN19 nov 15 – Spiegel online 19/11-15

IS – en chans för Putin i Europa?
Kampen mot IS/Daesh gör att Putin kan framställa sig som Europas bundsförvant. Den ryske presidenten hoppas att konflikten i Ukraina ska hamna i skymundan, skriver Spiegel online.
ÖPPEN19 nov 15 – Spiegel online 18/11-15

Frankrike har blivit Putins allierade i Syrien
Den ryske presidenten är på väg ut ur sin internationella karantän. Den 26 november tar han emot Frankrikes president i Moskva för att diskutera en stor koalition mot Islamiska staten.
ÖPPEN19 nov 15 – Le Monde 18/11-15

”IS försöker starta inbördeskrig i Europa”
Islamiska staten hoppas att terrorattackerna ska leda till ökande motsättningar mellan européer och muslimska minoriteter. Men det är inte troligt att det lyckas säger, fransk islamexpert.
ÖPPEN19 nov 15 – Le Monde 14/11--15

Alarmtjänst utreds - igen
Redan 2013 föreslog en statlig utredning att staten skulle ta över 112-samtalen från SOS Alarm, som till stor del ägs av kommuner och landsting, och att antalet larmcentraler skulle reduceras ordentligt. Men förslaget överlevde inte remissbehandlingen. Samtidigt fortsätter kritiken kring hur SOS Alarm sköter sitt uppdrag. Efter ett tillkännagivande i riksdagen låter regeringen nu utreda saken en gång till.
ÖPPEN19 nov 15 – Dir 2015:113

Fler och fler bristyrken
Både fack och arbetsgivare vill gärna konkret bidra till att utbilda nya generationer murare, låssmeder, sågverksarbetare, trädgårdsmästare, golvläggare, plattsättare, drift- och underhållstekniker. Man ogillar att det blir fler och fler bristyrken, men man vill inte ha lärlingsutbildning efter tysk förebild, konstaterar von Zweigbergk.
ÖPPEN19 nov 15 – SOU 2015:97

Koncentrera specialistvården!
Om komplicerade medicinska ingrepp utförs vid färre sjukhus, av erfarna kirurger och andra läkare, kan det rädda många liv. En statlig utredning som letts av Måns Rosén föreslår att mer specialistvård än idag ska koncentreras till ett fåtal sjukhus.
ÖPPEN19 nov 15 – SOU 2015:98

Vem ska betala för klimatanpassningen?
Värmeböljor och kraftiga skyfall – Sveriges klimat har redan förändrats. Man utgår från att det är billigare att exempelvis anpassa infrastruktur och bostäder till översvämningsrisken redan nu. Men ansvarsfördelningen mellan stat, kommun och landsting är bitvis oklar.
ÖPPEN19 nov 15 – Dir 2015:115

Uppgivna egyptier går till val
Rekordlågt valdeltagande väntas när egyptierna går till valurnorna på lördag, en tillställning som väntas stärka president Abd al-Fattah al-Sisis makt ytterligare. Valrörelsen har överskuggats av den ryska plankraschen där 224 personer omkom, vilket slår hårt mot turistnäringen i landet.
18 nov 15

Gryningstillslag i Paris
Två människor dödades och sju greps i en jättelik operation i jakten på förövarna bakom terrordåden i Paris. Räden uppges ha stoppat en ny attack i den franska huvudstaden.
18 nov 15

IS lockar med Domedagen
Domedagen är nära, Frälsaren återkommer och kalifatet har upprättats för att samla de troende, som ska utkämpa Sista striden mot avfällingar och otrogna. Sedan ska kämparna återförenas i Paradiset. Detta är ett av Islamiska statens tyngsta rekryteringsargument enligt ny bok, av Mellanösternexperten William McCants. Författaren uppmärksammar särskilt hur Al-Qaida och IS skiljer sig åt - Al-Qaida har prioriterat kampen mot "den avlägsne fienden", IS "den nära fienden". Men hur är det nu efter Ankara, Beirut, Sinai och Paris? Har IS bytt strategi på grund av motgångar på hemmaplan? Christian Andersson recenserar.
ÖPPEN18 nov 15 – William McCants: The ISIS Apocalypse

Vad menas med otillbörligt?
EU kräver att begreppet ”otillbörliga affärsmetoder” ska preciseras i den svenska marknadsföringslagen. Post- och telestyrelsen, som bevakar hur aktörerna på telekommarknaden beter sig, välkomnar ändringen.
ÖPPEN18 nov 15 – Prop 2015/2016:46

Sverige säger ja till militär IS-insats
Svaret på Frankrikes begäran om hjälp från alla EU-länder i den militära kampen mot IS kom snabbt: Sverige och de andra EU-länderna säger ja.
17 nov 15

Massiv jakt på terrorister
Belgisk polis genomför dagarna efter terrorattacken i Paris en stor polisinsats i jakten på misstänkta extrema islamister. Tidigare rapporterades den åttonde gärningsmannen bakom Parisattackerna ha gripits, uppgifter som dock tillbakavisas.
16 nov 15

Terrorskuggan faller över Belgien
Belgien blir allt hetare i utredningen av Parisdåden. Minst två av terroristerna kom därifrån och belgisk polis har gripit sju personer. IS har säger sig ligga bakom attackerna.
16 nov 15

USA och Frankrike bombar mer
Som ett svar på dåden i Paris har franskt flygvapen attackerat flera mål i den extrema jihadiströrelsen Islamiska statens (IS) fäste Raqqa i Syrien. Samtidigt uppges USA för första gången ha bombat oljetankbilar tillhörande IS.
16 nov 15

"Sverige bör göra mer mot IS"
De borgerliga partierna anser att Sverige måste vara öppet för fler insatser mot IS. Vi bör bistå med JAS-plan om det efterfrågas, säger KD:s gruppledare Andreas Carlson till TT.
16 nov 15

Så mycket växthusgaser släpper vi ut
Hur många ton växthusgaser släpper svensken ut? Frågan är aktuell inför klimatmötet i Paris — men svaren varierar kraftigt, från 11 ton per person och år till nästan inga utsläpp alls. Detta kan tyckas märkligt. Vet vi verkligen inte hur mycket vi släpper ut?
16 nov 15

En kavalkad av terrordåd i Paris
Minst 120 människor har dödats i en serie blodiga terrordåd i Paris, en svensk kan vara en av dem. Frankrike har infört undantagstillstånd och stängt sina gränser.
14 nov 15

Spruckna drömmar i Danmark
Ali Hassan står och gråter på Köpenhamns huvudbangård. Han är en av de flyktingar som stoppats av den svenska gränspolisen. Hur många som har fått vända åter från Sverige är oklart. Men för varje individ förändras plötsligt allt.
13 nov 15

Jonas Sjöstedt får bakläxa i VU
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt får bakläxa av partiets verkställande utskott (VU). Vid fredagens sammanträde beslutade VU att Vänsterpartiet är emot de gränskontroller som regeringen infört trots det Sjöstedt tidigare sagt.
13 nov 15

Njuggare asylpolitik på väg i Norden
Tillströmningen av flyktingar leder till omprövningar i våra nordiska grannländer. En stramare asylpolitik är att vänta. Partierna i norska stortinget har fått omkring 100 asylförslag att ta ställning till. Uppgiften är att få kontroll över asylströmmen i norr och utmejsla en ny asylpolitik.
13 nov 15

Sverige har infört gränskontroller
Polisen kontrollerar nu pass och legitimation ombord på tåg och vid färjelägen vid gränsen. Flyktingar utan id-handlingar har nekats gå ombord på färjor från Tyskland till Sverige.
12 nov 15

Flyktingar fick vända i Malmö och Helsningborg
Polisen har nu skärpt kontrollen av resenärer vid den svenska gränsen. Flyktingar utan id-handlingar har nekats gå ombord på färjor från Tyskland till Sverige — och nu har de första avvisningarna genomförts. Ett 20-tal irakier avvisades till Danmark efter att ha kommit med tåg till Malmö och färja till Helsingborg.
12 nov 15

Flyktingmiljarder till kommunerna
Regeringen föreslår 9,8 extra miljarder till kommuner och landsting för ökade kostnader i flyktingmottagandet i år. Antal mottagna i förhållande till kommuninvånare avgör fördelning.
12 nov 15 – Prop 2015/2016:47

M-krav på stängda gränser
Efter regeringens budskap att ”gränsen är nådd” har det haglat migrationspolitiska utspel. Moderaterna och Kristdemokraterna pläderar för att Sverige ska neka människor att ens söka asyl, och en del socialdemokratiska kommunalråd håller med.
ÖPPEN12 nov 15

Centern säger nej till gränskontroller
Centerpartiet tror inte på gränskontroller. Däremot vill man lägga mer ansvar på asylsökande att skaffa eget boende i Sverige. Och människor som fått avslag ska inte få bidrag. Centern är alltså mycket liberalare än moderaterna och kristdemokraterna i flyktingfrågan.
12 nov 15

EU möter Turkiet om flyktingkrisen
Ett toppmöte med Turkiet — helst före månadsskiftet — ska hjälpa EU att få bukt med flyktingkrisen. Om det också går att skaka fram de tre miljarder euro i flyktingbistånd som Turkiet vill ha är en annan fråga.
12 nov 15

Är britterna dåliga européer?
En brittisk journalist som gästar Süddeutsche Zeitung kopplar Storbritanniens låga flyktingmottagande till britternas desintresse för Europa.
ÖPPEN12 nov 15 – Süddeutsche Zeitung 11/11-15

Cameron spelar bluffpoker med EU
Den brittiske premiärministerns krav på EU inför en spöklik folkomröstning om EU-medlemskap handlar mest om tjuv- och rackarspel. Upp till EU att syna bluffen, menar Le Monde.
ÖPPEN12 nov 15 – Le Monde 10/11-15

År 2015 slås värmerekord
I år har jordens temperaturer och koncentrationen av växthusgaser slagit historiska rekord.
ÖPPEN12 nov 15 – Le Monde 9/11-15

Terroristattack mot amerikaner i Jordanien
Två amerikanska instruktörer, en sydafrikan och flera jordanier dödades när en jordansk polis öppnade eld mot kollegorna utanför Amman. Kan vara terroristattack, rapporterar Le Monde.
ÖPPEN12 nov 15 – Le Monde 10/11-15

Vänstern avsätter regeringen
I Portugal har socialister, kommunister och ett ”Vänsterblock” tvingat bort den konservativa regeringen från makten. Det var väntat, men innebär en hel del osäkerhet, rapporterar Spiegel online. Det är ett paradigmskifte, menar Der Freitag.
12 nov 15 – Der Freitag och Spiegel online 11/11-15

IS tar på sig blodbad i Beirut
Islamiska staten (IS) tar i ett uttalande på sig ansvaret för den blodiga självmordsattacken i den libanesiska huvudstaden Beirut.
12 nov 15

EU borde lösa flyktingkrisen
Statsminister Stefan Löfven varnar för att situationen i EU blir värre om Sverige agerar på egen hand och stoppar asylsökande vid gränsen.
10 nov 15

Mindre EU, inte mer!
Inte omöjligt, säger Storbritanniens premiärminister David Cameron om att omförhandla landets relation till EU. Högst problematiskt, svarar EU-kommissionen. I ännu ett linjetal lade Cameron på tisdagsförmiddagen fram sina planer för hur hans regering vill se EU-förhållandet förändras.
10 nov 15 – David Cameron håller sitt viktiga EU-tal (Reuters och SR)

Koldioxidhalter når ny rekordnivå
Växthusgaserna i atmosfären nådde nya rekordnivåer under 2014. Halterna av koldioxid uppmättes till i genomsnitt 397,7 ppm (miljondelar), en ökning med nästan 40 procent sedan 1850.
10 nov 15

Moderat krav på flyktingstopp
Moderaterna kräver nu att en stor del av de asylsökande avvisas direkt vid Sveriges gräns. Men regeringen bedömer att förslaget skulle strida mot asylrätten. SD uppskattar moderaternas utspel.
9 nov 15

Grekland får vänta på nödlån
Grekland får vänta på beslut om nya nödlån från euroländerna, trots en rad förberedande möten på tjänstemannanivå i helgen.
9 nov 15

Aung Sang Suu Kyi vinnare
Valet i Burma hyllas som ett historiskt steg mot demokrati, efter regimens svidande nederlag. Men stora utmaningar väntar segrarna och militären kommer att behålla mycket av makten i landet — oavsett valutgången.
9 nov 15

Var tredje vill arbeta till 69 år
Var tredje svensk kan tänka sig att arbeta till 69 års ålder, enligt en undersökning som Avanza Bank låtit Sifo göra.
9 nov 15

EU-parlamentet vill ge Snowden skydd
EU-parlamentet har röstat igenom ett resolutionstillägg där medlemsstaterna uppmanas ge visselblåsaren Edward Snowden skydd. Nu kritiserar EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) sina partikamrater för att ha röstat emot resolutionen, skriver Dagens Nyheter.
8 nov 15 – DN: Lena Sundström intervjuar Edward Snowden, EU-parlamentet röstade för att Snowden bör erbjudas asyl i Europa (votewatch)

Rotbetalningar rusar — rekord ryker?
Ansökningarna om rot-avdrag väller in till Skatteverket inför årsskiftet då subventionsgraden sänks. Hittills i år har verket betalat ut 14,7 miljarder kronor i skattereduktion och fjolårets rot-rekord ser ut att ryka.
6 nov 15

Flyktingboenden kan inte garanteras
Flyktingsströmmen riskerar att bli så stor att Sverige inte längre kan garantera alla boenden. Migrationsminister Morgan Johansson varnar asylsökande för att boendeplatserna kan ta slut.
5 nov 15 – SR Ekot: Morgan Johansson: Gränsen är nådd för flyktingboenden

Hur ska universitet styras?
Ska universiteten styras av professorer eller byråkrater? Byråkraterna är bättre på att verkställa nedskrärningar och prioriteringar - de gillar att toppstyra. Professorerna, som ingår i kollegiala och interndemokratiska strukturer, är mer konservativa - de hävdar sin självständighet, sina revir, och ogillar att ta order.
5 nov 15 – SOU 2015:92

Medieutredning öppnar för kvalitetskrav
Mediernas demokratiska funktion är hotad. Det fastslår den statliga medieutredningen som i en delrapport öppnar för att ett framtida mediestöd kan utgå från innehållets kvalitet.
5 nov 15 – SOU 2015:94

Det behövs tidsfrister för omval
Regeringen låter utreda vad som krävs för omval till kommun- och landstingsfullmäktige. Förutom en möjlig tidsfrist ska utredaren även se över villkoren för vilka som kan ställa upp i ett omval.
5 nov 15 – Dir 2015:104

Nya krisregler för banker
Som en följd av EU-rättens utveckling kommer nya krisregler för banker. Som en förebyggande åtgärd ska instituten betala in avgifter till en ”resolutionsreserv”. Det handlar om dubbelt så höga avgifter som bankerna betalat in till Stabilitetsfonden.
5 nov 15 – Prop 2015/2016:5

Sänk ersättningen för dold moms
När kommuner upphandlar till exempel äldreomsorg från privata företag får de ersättning från staten för så kallad dold moms. Syftet är att köpt verksamhet inte ska falla dyrare ut än avdragsgill verksamhet som kommunerna bedriver i egen regi. Men ersättningen är förmodligen större än den skatt som den är tänkt att kompensera för.
5 nov 15 – SOU 2015:93

Tyskland inrättar transitzoner
De tyska kristdemokraterna har enats om ett förslag som går ut på att upprätta stora registreringsläger för flyktingar vid gränsen. Regeringspartnern SPD är kritisk men en kompromiss är trolig, rapporterar Die Zeit.
ÖPPEN5 nov 15 – Zeit online 3/11-15

Myt att islamister flyr till Europa
Att islamistiska terrorister tar sig in i Europa via flyktingströmmen från Syrien är en av högerns effektivaste hotbilder. Men skrämselpropagandan saknar verklighetsförankring, konstaterar Det Spiegels reporter.
ÖPPEN5 nov 15 – Spiegel online 3/11-15

Junckers EU-kommission är svag
Efter ett år vid makten i Bryssel har den nyvalda EU-kommissionen inte fått så mycket gjort, skriver Le Monde. Undantaget är en stark kvinnotrio med Cecilia Malmström, danskan Margrethe Vestager och italienskan Federica Mogherini.
ÖPPEN5 nov 15 – Le Monde 4/11-15

Mediernas skeva Sverigebild
Kvinnor och svenskar med utomnordisk bakgrund är underrepresenterade i nyhetsflödet. Rättviseförmedlingens nya rapport, delfinansierad av Vinnova, beskriver mediernas snedvridna persongalleri.
5 nov 15 – Rättviseförmedlingens rapport Rättvisaren!

Sverige begär EU:s hjälp
Regeringen kommer att komma med en officiell begäran till EU-kommissionen att asylsökande här ska skickas till andra medlemsländer.
4 nov 15

Erdogans AKP fick egen majoritet
President Recep Tayyip Erdogan stärker sin makt avsevärt i och med resultatet i det turkiska parlamentsvalet. AKP fick mer än de 50 procent av rösterna, som krävs för att bilda egen regeringen, men mindre än vad krävs för att ändra författningen. AKP jordskredsseger kom överraskande för de flesta.
2 nov 15

Kritik mot valet i Turkiet
Efter regeringspartiet AKP:s storseger kommer allvarlig kritik från europeiska valövervakare.
2 nov 15

Upplagt för tuff kamp om lönerna
Facken inom industrin kräver 2,8 procent i löneökningar för 2016. Arbetsgivarnas svar: Alldeles för högt, det skadar konkurrenskraften.
2 nov 15

Alla kommuner ska delta
Regeringen har lagt fram det lagförslag som ska tvinga alla kommuner att ta emot flyktingar. Förhoppningen är att den nya lagen ska börja gälla i mars 2016.
ÖPPEN29 okt 15 – Lagrådsremiss: Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Hur ska matchningen förbättras?
I Sverige finns fler konstnärer och humanister än arbetsmarknaden efterfrågar. Samtidigt saknar vi läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, lärare och ingenjörer. Den så kallade matchningen är dålig. Hur kan utbildningssystemet förbättra matchningen på svensk arbetsmarknad? En forskarrapport till Långtidsutredningen skisserar små svar på en stor fråga.
ÖPPEN29 okt 15 – SOU 2015:90

Så ska lärarlöner höjas
Regeringens vill att duktiga lärares löner ska höjas, och utlovar i en rapport att de kommuner som höjer lärarlönerna med upp till 3000 kronor ska kunna få statsbidrag som täcker kostnaden. Även fritidspedagoger ska kunna få del av de öronmärkta medlen.
ÖPPEN29 okt 15 – Statsbidrag för höjda löner till lärare och vissa andra personalkategorier

Grekiska fritidsbönder lever loppan
De grekiska reglerna för att få skattelättnader och stöd som jordbrukare är exceptionellt generösa. New York Times har träffat en heltidsbonde som leder kampen mot systemet.
ÖPPEN29 okt 15 – The New York Times 24/10-15

Iran deltar i Wiensamtal
På fredagen träffades representanter från bland annat USA, Saudiarabien, Ryssland och Iran i Wien för att diskutera Syriens framtid. Den tyska utrikesministern Frank-Walter Steinmeier var försiktigt optimistisk.
ÖPPEN29 okt 15 – Berliner Morgenpost

Tysk höger kampanjar mot Merkel
Den tyska förbundskanslern gör sig skyldig till högförräderi med sin flyktingpolitik, menar kritiker från höger. Mer än 400 anmälningar har landat hos åklagarmyndigheten i Karlsruhe.
ÖPPEN29 okt 15 – taz 28/10-15

Ska Österrike bygga stängsel?
Tidigare i veckan sörjde Österrikes inrikesminister för uppståndelse när hon aviserade ett nytt stängsel på gränsen mot Slovenien och dessutom efterlyste en sammanhängande, yttre unionsgräns. Men nu dementerar förbundskanslern Werner Faymann.
ÖPPEN29 okt 15 – Spiegel online 29/10-15

Kina överger ettbarnspolitiken
Äldre befolkning kräver flera barn. I ett försök att föryngra Kinas åldrande arbetskraft överger landet ettbarnspolitiken och tillåter par att skaffa två barn. Alla par ska få skaffa två barn, slår Kommunistpartiet fast i en kommuniké, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.
28 okt 15

von Sydow utreder försvarsforskning
Regeringen har tillsatt en utredning för forsknings- och utvecklingsverksamhet på försvarsområdet. Särskild utredare blir tidigare försvarsministern och talmannen Björn von Sydow.
27 okt 15

Flyktingkris kräver budgetbesparing
Finansdepartementet uppmanar nu alla departement att hitta besparingar. Orsaken är att kostnaden för flyktingmottagningen ökar dramatiskt.
26 okt 15

Massförstörelsevapnen fanns inte
Tony Blair beklagar angreppet på Irak 2003. Och han medger att de påstådda massförsörelsevapnen inte fanns. Han anser också att ockupationen av Irak bidrog till IS framväxt. Men Blair ångrar inte att Saddam Hussein störtades.
26 okt 15 – CNN: Tony Blair i intervju

Sex partier ense i migrationspolitiken
Regeringen och allianspartierna har träffat en överenskommelse om migrations- och integrationspolitiken: Flyktingpolitiken skärps med tillfälliga uppehållstillstånd, hårdare försörjningskrav för anhöriginvandring och minskade bidrag. Sverige begär också hjälp från EU. Men gränskontroller införs inte. Övenskommelsen innehåller 21 punkter.
24 okt 15 – Överenskommelsen Insatser med anledning av flyktingkrisen (pdf)

Motivet var rasistiskt
Den 21-årige mannen skrev ett självmordsbrev, som gav besked om hans rasistiska motiv, innan han åkte till Kronan i Trollhättan och angrep lärare och elever med ett svärd. Övervakningsbilder visar att mannen inte attackerade dem med ljus hy på skolan.
24 okt 15

160 000 kanske söker asyl i år
Migrationsverket räknar med cirka 160 000 asylsökande i år, men det kan komma fler, kanske så mycket som 190 000. Därav runt 40 000 ensamkommande barn. Så ser den nya prognosen ut. Myndigheten räknar med ökade utgifter i storleksordningen 30 miljarder nästa år. ”Utvecklingen är inte hållbar” säger finansminister Magdalena Andersson.
ÖPPEN22 okt 15 – Migrationsverkets verksamhets- och utgiftsprognos Oktober 2015

Flyktingbarn kan erbjudas stödboende
Regeringen föreslår att en ny boendeform - “stödboende” - för ungdomar i åldern 16 - 20 år inrättas inom ramen för Socialtjänstlagen. Den nya boendeformen kan bli aktuell för många av de ensamkommande barn som nu anländer till Sverige och som behöver stöd och hjälp, men inte vård.
22 okt 15 – Lagrådsremiss: Lagrådsremiss Stödboende – en ny placeringsform för barn och unga

Bättre affärsvillkor för kooperativ
Regeringen vill underlätta för kooperativa företag. Man uppdaterar lagen om ekonomiska föreningar för första gången sedan åttiotalet.
22 okt 15 – Prop 2015/2016:4

Slovenien sätter in militär mot flyktingar
Efter att Ungern stängt sina gränser har Slovenien utvecklats till en slags flaskhals på Balkanrutten, skriver tyska tidningen Die Welt.
ÖPPEN21 okt 15 – Die Welt 20/10-15

Snabba tyska utvisningar med militärflyg?
Under de kommande veckorna väntas antalet människor som ska avvisas från Tyskland stiga.
ÖPPEN21 okt 15 – Süddeutsche Zeitung 21/10-15

Slavoj Zizek slår ett slag för ”europeiska värden”
Den slovenske filosofen ser flyktingarna som en chans. Men han efterlyser en ledande europeisk kultur och kritiserar vänstern för utopiska krav på öppna gränser.
ÖPPEN21 okt 15 – Süddeutsche Zeitung 21/10-15

Libyens upplösning kan inte stoppas
I tisdags gick mandattiden ut för det folkvalda parlamentet i Libyen utan att något nytt kunnat väljas. Landet har nu två konkurrerande parlament, ett i Tobruk och ett i Tripoli.
ÖPPEN21 okt 15 – Le monde 21/10-15

Fyra attentat på en vecka
Den senaste veckan har det varit fyra — och hittills i år ett femtontal — bränder och försök till brandattentat. Det senaste boendet som brann ligger några kilometer utanför Munkedal i Bohuslän.
20 okt 15

Inget misstroende mot Andersson
Sverigedemokraternas misstroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson blev nedröstad. De borgerliga lade ned sina röster medan de rödgröna röstade mot.
20 okt 15

Ökad chans att ränteavdragen ryker
Bankföreningen, Riksbankschefen, Oecd och andra marknadsorienterade aktörer vill att ränteavdragen trappas av. Centern och Folkpartiet är inne på samma linje liksom Miljöpartiet och Vänsterpartiet på den rödgröna sidan. Sossarna och moderaterna vågar dock inte utmanna stora väljaropinioner, som fortsätter att bo billigt med låga räntor och stora skattesubventioner..
20 okt 15

Al-Assad gör som Putin
För att slå ner det syriska upproret använder sig Bashar al-Assad av samma metod som Putin använde för att krossa motståndet i Tjetjenien - propagandalögner och ohämmat våld.
ÖPPEN18 okt 15 – Le Monde 16/10-15

Hårdare flyktingpolitik
Moderatstämman ställde sig bakom partiledningens förslag till en mer restriktiv flyktingpolitik. Det innebär att det blir svårare för flyktingar att komma hit - gränskontroller vid landets gränser föreslås. Uppehållstillstånd blir tillfälliga, och vilkor för ekonomiska bidrag skärps.
17 okt 15 – Moderaternas partistämma 2015

EU köpslår med Turkiet
EU utlovar betydande ekonomiska bidrag till Turkiet mot att Turkiet bromsar flyktingvågen från Syrien i riktning mot Europa. Turkiet ska skärpa kontrollen av sina gränser, bygga flera nya flyktingläger, ge syriska flyktingar bättre service och större möjligheter att komma in på turkisk arbetsmarknad. Turkiet har också fått ett halvt löfte om bättre visumregler för turkiska medborgare som vill resa in i EU.
16 okt 15 – EU-toppmötet okt 2015

Tältläger för flyktingar
Ett tältläger med plats för 375 personer ska inbom kort etableras i Revinge i Skåne, meddelar, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
16 okt 15 – MSB: Tältläger i Revinge

Mörka tider
Finns det en risk att 1930-talets ekonomiska och politiska kaos ska komma tillbaka? Riskerar en felaktig ekonomisk politik att kasta in Europa i ett nytt storkrig? Vilka likheter har 30-talet med dagens politiska situation? Det är inga lätta frågor Björn Elmbrant söker svaren på i sin nya bok.
ÖPPEN15 okt 15 – Björn Elmbrant: Innan mörkret faller

Sverigedemokraterna ska kampanja
Snö, kyla och tältläger, det är vad som möter flyktingar i Sverige, menar Sverigedemokraterna, som meddelar att de ska ägna sig åt utomparlamentariska kampanjer den närmaste tiden.
15 okt 15

Migrantkåkstad vid Calais växer ”okontrollerat”
Sedan i våras har 6000 migranter omvandlat myndigheternas tältläger utanför Calais i norra Frankrike till en väldig kåkstad med egen service och egen överlevnadsekonomi.
ÖPPEN15 okt 15 – Le Monde 14/10-15

Folkmordet i Indonesien för 50 år sedan – glömt för alltid?
I oktober 1965 inledde den indonesiska militären en massaker på påstådda kommunistsympatisörer. Minst en halv miljon människor mördades. Idag är folkmordet bortglömt.
ÖPPEN15 okt 15 – Le Monde 14/10-15

Frankrike vill byta diesel mot bensin
Frankrike – Europas mest ”dieseliserade” samhälle – vill gå över till bensin. Den franska regeringen beslöt i onsdags att från och med 2016 börja höja skatten på diesel och sänka på bensin.
ÖPPEN15 okt 15 – Le Monde 13/10-15

Minst 30 VW-chefer involverade i bedrägeriet
Det rapporterar Spiegel Online, med hänvisning till källor i en koncernintern utredning om avgasfusket. Volkswagen bestrider uppgifterna och håller fast vid att det bara var en liten grupp människor som visste.
ÖPPEN15 okt 15 – Spiegel online 14/10-15

Skolverket öppnar hotline om flyktingbarn
Skolverket startar en särskild telefonlinje för lärare, rektorer och kommunanställda som undrar hur de ska organisera skolgången för alla nyanlända elever.
15 okt 15 – Skolverket: Rapport 2015-10-15

Flyktingfrågan dominerade
I riksdagens partiledardebatt lovade statsminister Stefan Löfven att hörsamma Allianspartiernas förslag om hur flyktingmottagandet ska gestaltas. Bland annat verkar en lista med så kallade säkra länder vara på väg. Sverigedemokraterna å sin sida försökte utnyttja det faktum att Decemberöverenskommelsen fallit.
ÖPPEN14 okt 15 – Riksdagsdebatt, Snabbprotokoll 2015-10-14

Ekonomipriset till Angus Deaton
Vetenskapsakademien ger ekonomipriset till Angus Deaton "för hans analys av konsumtion, fattigdom och välfärd". Pristagaren är verksam vid Princeton-universitetet i USA.
13 okt 15 – Nobelkommittén: Ekonomipriset till Alfred Nobels minne.

KD-ledningen visste inte
Det kom som en överraskning för den Kristdemokratiska ledningen att även Moderaterna och övriga allianspartier skulle släppa DÖ så lättvindigt, skriver TT.
12 okt 15 – DN analys , SR Analys: Allianspartierna hoppar av DÖ, extra sädning från ekoredaktionen

Mjuk debatt trots DÖ:s fall
Statsminister Stefan Löfven (s) utesluter nyval och håller fast vid samarbetet med Miljöpartiet, samtidigt som han sträcker ut en hand mot Folkpartiet och Centern. Jan Björklund (fp) antyder att samarbete över blockgränsen skulle underlättas om Löfven övergav Miljöpartiet.
11 okt 15 – SVTs partiledardebatt söndag den 11 oktober

DÖ har fallit
KD:s nej till decemberöverenskommelsen spred sig snabbt. Samtliga partier i Alliansen anser apå fredagkvällen att DÖ har fallit.
9 okt 15

KD säger nej till "DÖ"
Kristdemokraterna ska lämna decemberöverenskommelsen. Paktens motståndare vann omröstningen på rikstinget med 151-103
9 okt 15

Fredspriset går till kvartett i Tunisien
Nobels fredspris går till fyra tunisiska organisationer som aktivt bidrog till att den arabiska våren resulterade i en fredlig övergång från diktatur till demokrati i Tunisien.
9 okt 15 – Norska Nobelkommittén

Litteraturpriset går till Svetlana Aleksijevitj
Årets Nobelpristagare i litteratur går till den vitryska författaren Svetlanda Aleksijevitj med motiveringen "för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid". Hon skriver i en rysk litterär tradition, men med en dokumentär arbetsmetod. Hon slog igenom med “Bön för Tjernobyl”, hennes stora verk “Kriget har inget kvinnligt ansikte” handlar om andra världskriget.
8 okt 15 – SR: Kulturradions “Nobelsänding”, Svenska akademiens biobibliografiska notis

Islamiska staten eller Putin – vad är värst?
USA och Europa bär ett tungt ansvar för dagens förtvivlade situation i Syrien och Irak, hävdar brittiska Independents Mellanösternkorrespondent Patrick Cockburn i sin nya bok ”Jihadisternas återkomst”. Och det är uppbart att Putin försöker utnyttja Västs misslyckanden, noterar Christian Andersson i sin recension.
ÖPPEN8 okt 15 – Patrick Cockburn: Jihadisternas återkomst. Islamiska staten och det nya sunnimuslimska upproret

Bayern och flyktingarna
I delstaten Bayern regerar Merkels vassaste kritiker i flyktingfrågan. Här landar en stor andel av alla flyktingar som vill till Tyskland - och här överväger man drastiska åtgärder för att stoppa invandringen via Österrike.
ÖPPEN8 okt 15 – Spiegel online 8/10-15

Syrier flyr Assads bomber snarare än ISIS
I Tyskland har första, vetenskaplig utfrågning bland syriska flyktingar genomförts. Det visade sig att en klar majoritet flyr undan Assad och mer specifikt de bomber som regimen använder mot civilbefolkningen. ISIS tonar inte fram som ett lika stort hot.
ÖPPEN8 okt 15 – Süddeutsche Zeitung 8/10-15

Åtta tusen flyktingar i veckan
Migrationsverket konstarerar att drygt 80 000 har sökt asyl hitttills i år, och att det nu kommer cirka 8 000 flyktingar i veckan till Sverige. Migrationsverket har svårt att ordna boende åt alla som behöver tak över huvudet.
8 okt 15 – Migrationsverket: Åtta tusen flyktingar senaste veckan

Jämställdheten behöver egna experter
Jämställdhetsutredaren Cecilia Schelin Seidegård vill inrätta en svensk expertmyndighet som enbart ska ägna sig åt jämställdhetsfrågor. Det är inte tillräckligt att Diskriminerings-ombudsmannen, DO, har som uppgift att bevaka frågan anser hon.
8 okt 15 – SOU 2015:86

Mer insyn i friskolornas verksamhet
Från och med 2017 kommer friskolor omfattas av offentlighetsprincipen på samma sätt som kommunala skolor och andra myndigheter. De anställda omfattas därmed av meddelarskydd. Men det är huvudmännen, inte ägarna, som underkastas offentlighets- och sekretesslagens bestämmelser. Det får konsekvenser för insynen i den ekonomiska redovisningen.
8 okt 15 – SOU 2015:82

Obligatorisk förskola eller tioårig grundskola
Grundskoleutredningen är färdig. Man ställer sig på regeringens sida och förespråkar en obligatorisk förskoleklass, men samtidigt att förskolan förblir en egen skolform. Förslaget kan stöta på patrull i riksdagen, konstaterar Lärarnas tidning.
8 okt 15 – SOU 2015:81, Förskoleklassen föreslås bli obligatorisk – men politisk strid väntar

Myndigheter ska kräva schyssta arbetsvillkor
Kommuner och myndigheter som upphandlar varor och tjänster ska kräva att leverantörerna ger sina anställda kollektivavtalsenliga villkor. Det föreslår en statlig utredning.
8 okt 15 – SOU 2015:78

M-budget lovar sänkt skatt
När moderaterna presenterade sin budgetmotion för 2016 utgjorde “första-jobbet-avdraget” ett centralt inslag. Det nya avdraget, som kostar nio miljarder, är konstruerat på samma sätt som de gamla jobb-skatte-avdragen, och skulle om det infördes få samma effekter.
6 okt 15 – Moderaternas budgetmotion för 2016, SR: Rapportering och analys av de borgerliga budgetmotionerna för 2016, DN Debatt: ”Våra reformer skulle ge 37 000 fler heltidsjobb”

FP: Mer till försvar och lärarlöner
Mer pengar till försvaret än vad regeringen föreslår. Och mer till höjda lärarlöner. Men Folkpartiet vill också sänka skatter med 30 miljarder kronor och säger nej till en rad av regeringens förslag.
6 okt 15 – Folkpartiets budgetmotion för 2016, SR: Rapportering och analys av de borgerliga budgetmotionerna för 2016

Centern står fast
Allianspartierna går i år fram med egna budgetmotioner. Centerpartiets motion utgår i allt väsentligt från den ekonomiska politik som Alliansen la fram för drygt ett år sedan.
5 okt 15 – Centerns budgetmotion för 2016, SR: Centerpartiets budgetmotion: sänk dieselskatten

Internt KD-uppror mot DÖ
KD:s nya partiledare Ebba Busch Thor väntas föra partiet i en mer konservativ riktning på KD:s riksting. Dessutom kan hon få hantera en het debatt om decemberöverenskommelsen.
5 okt 15

Nya åtgärder ska få äldre att flytta
Höj bostadstillägget för äldre, erbjud rotavdrag för flytthjälp och bygg hissar i gamla hus. En statlig utredning föreslår åtgärder som ska förbättra äldre personers bostadssituation, och få fart på flyttkedjorna.
5 okt 15

KD: Alliansen splittrad om jobbskatt
Allianspartierna går olika vägar när det gäller sänkt inkomstskatt. Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna vill sänka skatten för olika grupper.
2 okt 15 – KD:s budgetmotion för 2016, SR: KD vill minska skatten för unga

Gränskontroll nyckel för SD
Sverigedemokraterna räknar i sin budgetmotion med att ha 59 miljarder kronor till reformer nästa år. Återinförd, tät gränskontroll och minskad asylinvandring med 95 procent ska bidra till besparingar på 32 miljarder.
1 okt 15

Ryssland bombar i Syrien
Ryssland bekräftar att landet har genomfört nya bombningar mot Islamiska staten (IS) i Syrien. Från amerikansk sida kommer uppgifter om att USA-stödda rebeller också har dödats i attacker, vilket spär på de diplomatiska spänningarna.
1 okt 15

Corbyn på balansgång efter kongress
Labours nye ledare Jeremy Corbyn tvingas in på kompromissernas stig när segertriumfen från partiledarvalet nu lagt sig. Utmaningarna framträdde i tydlig dager när han mötte partietablissemanget på veckans kongress.
1 okt 15

Selimovic ersätter Paulsen
Från och med torsdagen är Jasenko Selimovic (FP) Sveriges färskaste EU-parlamentsledamot. Den 47-årige regissören från Sarajevo ersätter Marit Paulsen, som efter drygt elva år i EU-parlamentet tackar för sig.
1 okt 15

M storsatsar på rut i skuggbudget
Storsatsning på rut och rot samt högre krav på bidragstagarna, det är några av förslagen i Moderaternas skuggbudget som presenteras inom kort.
1 okt 15

SDU tar MUF:s gamla namn och logga
Ungsvenskarna SDU är namnet på Sverigedemokraternas nya ungdomsförbund. Namnet är taget från Moderata ungdomsförbundet (MUF) — och kan vara upptaget av ett annat parti som hotar med domstol.
1 okt 15

SD:are misstänkt för grova brott
Sverigedemokraten Martin Kinnunen åtalas för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Kinnunen riskerar fängelse om han döms. Men han nekar till brott och har partiledningens förtroende.
1 okt 15 – Kinnunen (sd) misstänkt för skattebrott

Utredning: Riv upp lex Laval
Ett ”effektivt påtryckningsmedel” i händerna på det svenska facket – så beskriver utstationeringskommittén ändringarna i Lex Laval. Rätten att ta till stridsåtgärder mot utstationerande företag förstärks när dagens bevisregel slopas. Men de borgerliga partierna reserverar sig.
30 sep 15 – SOU 2015:83, SR: Facket ska få utökad rätt till stridsåtgärder, DN.se: ”Lex Laval ersätts med utökad rätt till kollektivavtal”, Arbetsmiljöverkets information om Lex Laval

USA inför skarpa sanktioner mot IS
USA utökar sina ekonomiska sanktioner mot personer och grupper med kopplingar till IS. Och Syriens president måste bort från makten.
30 sep 15

Åkessons svärmor hoppar av SD
Riksdagsledamoten Margareta Larsson (SD) hoppar av partiet och blir politisk vilde i riksdagen. Larsson, som är Jimmie Åkessons svärmor, är starkt kritisk mot partitoppen.
30 sep 15

Kallt när Obama och Putin träffades
Det var frostigt när USA:s president Barack Obama och hans ryske kollega Vladimir Putin inledde sitt möte i FN i New York.
28 sep 15 – SR: FN:s toppmöte, DN.se: Nya världsordningen ger Putin och Obama problem, analys av Michael Winiarski

Separatister vann valet
Det blev en klar majoritet i regionens parlament för de partier som vill se ett självständigt Katalonien. Nu uppmanar ledaren för vänsterpartiet CUP till olydnad mot "orättvisa lagar".
28 sep 15 – tt.omni: Uppmanar till olydnad efter valseger

EU vill ha bättre gränskontroll
EU-ledarna försöker undvika att flyktingkrisen splittrar EU-länderna ytterligare. Planer finns bland annat på att öka kontrollen vid EU:s yttre gränser.
25 sep 15

Kritik mot F-kassan för höga sjuktal
Försäkringskassan tillämpar inte reglerna för sjukfrånvaron som den ska. Det är den främsta orsaken till den höga sjukfrånvaron, enligt forskare.
23 sep 15

En traditionell s-budget
Nu har finansminister Magdalena Andersson (s) lagt en budgetproposition som har möjlighet att bli godkänd av riksdagen. Det blir höjda skatter och minskade avdrag och därmed ökat utrymme för rödgröna satsningar på bostadsbyggande, klimat och skola. De konkreta förslagen har presenterats tidigare.
21 sep 15 – Prop :1, SR: “Fortsatt hög arbetslöshet med budgeten”, tt.omni: Finansministern: Stora utmaningar , SVT-forum: Presskonferenser och debatt (video)

Tsipras bildar regering igen
Det grekiska vänsterpartiet Syriza fick cirka 35 procent av rösterna i parlamentsvalet. Alexander Tsipras meddelade på valnatten han återigen bildar regering tillsammans med det lilla konservativa partiet Självständiga greker.
20 sep 15 – SR: Syriza vann grekiska nyvalet, Valresultat grekiska valet (Parties and elections), tt.omni: Jubel i Aten över ny vänsterseger

Passkontroller införs inom EU
Kroatien stänger sina gränser för flyktingar. Tidigare i veckan har Tyskland, Österrike och Slovakien infört “tillfälliga” passkontroller vid sina gränser, trots att de enligt Schengenavtalet ska hållas öppna. Slovenien går samma väg. Ungern och Danmark har redan infört gränskontroller. Vad håller på att hända med EU:s fria rörlighet? Hur tillfälliga blir passkontrollerna?
17 sep 15

Militärkupp i Burkina Faso
Militären i Burkina Faso planerar att utlysa val i landet efter att ha upplöst regeringen och gripit presidenten. Sveriges utrikesminister och andra i omvärlden fördömer händelserna, som beskrivs som en statskupp.
17 sep 15

Ödesmöte om flyktingkrisen i EU
EU:s stats- och regeringschefer ställs öga mot öga med varandra för att hitta en lösning på flyktingkrisen. Hårda bud väntar i Bryssel på onsdag.
17 sep 15

Oro för vek EU-linje om klimatavtal
Inom några veckor ska världen enas om ett nytt globalt klimatavtal vid ett FN-toppmöte i Paris. Nu ska EU:s linje på mötet slås fast — en linje som troligen inte blir så tuff som Sverige skulle vilja.
17 sep 15

Glömda poster ökar bistånd
Regeringen föreslår en höjning av det humanitära biståndet med 485 miljoner kronor nästa år, 105 miljoner mer än tidigare sagt. Förklaringen är att några poster glömdes bort i underlaget när biståndsminister Isabella Lövin (MP) gick ut med en lägre summa häromdagen.
17 sep 15

Dyrare hemtjänst i budgeten
Hemtjänsten blir dyrare. Som mest blir det en höjning på drygt 2 500 kronor per år för dem som behöver mycket hemtjänst, skriver Svenska Dagbladet.
17 sep 15

Flyktingkrisen dominerade riksdagsstart
Mycket kretsade kring flyktingkrisen när riksdagen startade sitt nya arbetsår. Både i kungens tal och i statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring.
15 sep 15 – Regeringsförklaringen

FN vill ha "plan B" i flyktingkrisen
En "plan B" krävs för flyktingkrisen med omedelbara insatser, manar FN:s flyktingchef på besök i Bryssel. EU-ledarna får sannolikt ta upp frågan på ett extra toppmöte.
15 sep 15

Sverige attraktivt av flera skäl
Sveriges rykte som ett rättsäkert och generöst asylland är en viktig orsak till att många flyktingar kommer hit. Men de viktigaste förklaringarna är inte bidragsnivåer eller regler, enligt forskare.
13 sep 15

Reinfeldt tar ut fullt vederlag
Förre statsministern Fredrik Reinfeldt tar ut fullt avgångsvederlag på 156 000 kronor i månaden samtidigt som hans företag drar in miljonintäkter, visare en granskning av SVT Nyheter.
13 sep 15

Sommarlovsstöd införs nästa år
Från och med nästa sommar införs ett särskilt stöd för de kommuner som ordnar avgiftsfria sommarlovsaktiviteter. 200 miljoner kronor om året avsätts i regeringens budget de fyra närmaste åren.
13 sep 15

Jeremy Corbyn tar över Labour
Brittiska Labour har blivit en nyans rödare. Den nye ordföranden Jeremy Corbyn tillhör partiets vänsterflygel och hans kritiker menar nu att Labour är chanslösa i nästa val.
12 sep 15

SD bryter med ungdomsförbundet
Sverigedemokraternas partistyrelse klipper banden till ungdomsförbundet SDU. Orsak: Valet av Jessica Ohlson till ny SDU-ordförande.
12 sep 15

Tysk press på östländer i EU
Tyskland sätter ytterligare press på sina grannländer i öst för att få dem att acceptera EU:s plan för fördelning av asylsökande. Även Rumänien ansluter sig nu till de tveksamma.
10 sep 15

Stort stöd för flyktingpolitik
Regeringen och oppositionen är eniga om att fler länder måste ta ansvar i den rådande flyktingkrisen och ta emot fler asylsökande.
10 sep 15

Kommuner får höjda flyktingbidrag
Alla kommuner får räkna med att ta emot flyktingar när det nu finns stöd för en ny tvångslag. Men regeringen föreslår också att ersättningen för att ta emot nyanlända höjs.
10 sep 15

Klart med slut för vårdnadsbidrag
Från och med den 1 februari nästa år är det stopp för kommuner att bevilja nya vårdnadsbidrag. Det föreslår regeringen i en proposition som presenterades på torsdagen.
10 sep 15

Europeiska tidningar kräver åtgärder
Tretton tidningar i Europa publicerar ett öppet brev med krav på att Europas regeringar måste agera när det gäller flyktingkrisen.
10 sep 15

Tysk-svensk front i flyktingkrisen
En känslosam enighet om medmänsklighet var uppenbar när förbundskansler Angela Merkel tog emot statsminister Stefan Löfven i Berlin för att diskutera flyktingkatastrofen i Europa.
8 sep 15

Sociala medier sporrar insamling
Miljonerna fortsätter att rulla in till insamlingarna för människor på flykt. En orsak till att engagemanget växt sig så stort verkar stavas sociala medier.
7 sep 15

Löfven öppnar för mer kvotflyktingar
Statsminister Stefan Löfven (S) vill att EU och Sverige tar emot fler kvotflyktingar. Han har också bytt fot och förespråkar nu principen om "säkra länder".
7 sep 15

- Inga murar i mitt Europa
Stefan Löfven vill öka pressen på EU att nästan femdubbla antalet kvotflyktingar. - Mitt Europa bygger inte murar, vi hjälps åt när nöden är stor, sade han vid en manifestation i Stockholm på söndagen.
6 sep 15

Partiledarna träffas om flyktingkris
Statsminister Stefan Löfven kallar till partiledaröverläggningar om flyktingkrisen. Flera partier kräver nu att Sverige tar emot fler kvotflyktingar.
6 sep 15

Ringhals 1 och 2 stängs i förtid
Alla nya och påbörjade investeringar i Ringhals reaktorer 1 och 2 stoppas från 2017. Därmed måste reaktorerna stängas senast 2020, enligt Ringhals vd. Men minoritetsägaren Eon håller inte med.
4 sep 15

Orbán: Vi kan bli en minoritet i EU
EU hotas av massinvandring med miljoner flyktingar, som kan förvandla européerna till en minoritet, säger Ungerns högerpopulistiske premiärminister Viktor Orbán. Samtidigt kräver FN ett massbosättningsprogram för att råda bot på flyktingkrisen.
4 sep 15

Statsråds föräldraledighet utreds
Regeringen vill ge statsråd rätt till föräldraledighet, rapporterar Sveriges Radios ekoredaktion. Ministrar har i dag inte rätt att vara föräldralediga, men under torsdagen beslutade regeringen att man ska utreda frågan. Tanken är att införa en möjlighet för statsråd att vara lediga i samband med barnets födsel eller adoption och även en tid därefter.
4 sep 15

Tvetydig Orbán öppnar för kvotsystem
Ungerns premiärminister Viktor Orbán gör en kovändning och säger att landet kan tänka sig att stödja ett kvotsystem. Det efter att Tyskland och Frankrike tidigare i dag kommit överens om att EU-länderna ska ha bindande kvoter för flyktingarna.
3 sep 15

Reporäntan kvar på minus 0,35
Riksbanken lämnar den rekordlåga styrräntan oförändrad på minus 0,35 procent. Men riksbankchef Stefan Ingves håller kvar fingret på räntesänkarknappen och bedömarna tror på mer sen.
3 sep 15

Regeringen utreder otillåtna läger
Regeringen tillsätter inom kort utredaren som ska se över om det kan bli enklare för markägare att hindra och köra bort otillåtna läger och bosättningar. Siktet är inställt på lagförslag nästa sommar.
3 sep 15

Ökad insyn i privat vård och skola
Regeringen vill öka insynen i privat vård, omsorg och skolor som är skattefinansierade.
3 sep 15

Centern öppen för sänkta ränteavdrag
Som första borgerliga parti öppnar nu Centern för sänkta ränteavdrag. Partiledaren Annie Lööf vill se en blocköverskridande uppgörelse.
3 sep 15

Klassisk dagstidning kan återuppstå
Planer finns på att åter ge ut Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, har köpt utgivningsbeviset av tidningens siste chefredaktör, rapporterar gt.se.
3 sep 15

Ojnareskogen viktig för miljöpartister
Beslutet om att skydda Ojnareskogen på Gotland handlar inte bara om miljön. För miljöminister Åsa Romson (MP) handlar det också om trovärdighet och att lugna partiets gräsrötter.
31 aug 15

Nya jobb lovas på Gotland
Ojnareskogen på Gotland ska skyddas. Miljörörelsen är nöjd, men kritiker hävdar att många jobb riskerar att gå förlorade.
31 aug 15

M stänger dörr om flyktinguppgörelse
Migrationsminister Morgan Johansson (S) öppnar dörren för en blocköverskridande överenskommelse om flyktingpolitiken.
31 aug 15

Mycket återstår inför klimattoppmöte
Inom 15 år, runt 2030, behöver världen ha minskat sina växthusgasutsläpp med drygt tio procent — annars stiger temperaturerna till farliga nivåer.
31 aug 15

Tandvårdsreform ökade tandhälsan
Tandhälsan i Sverige har blivit bättre sedan 2008 års tandvårdsreform. Andelen som inte besöker tandvården har minskat något men utgör fortfarande cirka 20 procent, enligt en utredning.
31 aug 15

Räntesänkning väntas i höst
Reporäntan kommer att sänkas till en ny bottennivå på —0,45 procent, enligt marknaden. Kanske inte på Riksbankens räntemöte på torsdag, men före årsskiftet. Analytiker varnar för bieffekter.
31 aug 15

De klassiska ideologierna
– liberalism, konservatism och socialism
31 aug 15 – Politiska ideologier, en liten bok om stora idéer, (Göran Färm, Bilda förlag), Liberalismen, Konservatismen, Socialismen, Ekologismen, Feminismen, Anarkismen o syndikalismen

SD-ledare kräver folkomröstning
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson krävde en folkomröstning om invandringspolitiken i sitt sommartal.
29 aug 15

Begler tar över Försäkringskassan
Främsta uppgiften för Försäkringskassans nya generaldirektör blir att stävja den skenande sjukfrånvaron. Inom kort presenterar regeringen ett paket av insatser för att hejda att allt fler blir sjukskrivna.
27 aug 15

Budgeten ska ge jobb
Regeringen ökar satsningarna som ska ge mer jobb till totalt 14 miljarder kronor 2016. Statsminister Stefan Löfven (S) räknar med att åtgärderna och en bättre konjunktur ska skapa 150 000 nya jobb på två år.
27 aug 15

Lånefesten tilltar
Medan politiker och myndigheter hittills mest pratar om olika sätt att begränsa hushållens skulder fortsätter lånefesten. Räntenedgången ser emellertid ut att ha bromsats upp, visar ny SCB-statistik.
27 aug 15

Politiker med töjbar ryggrad
Proppen gick ur när Göran Persson blev lobbyist. Politikernas oblyga sidbyten till PR- och lobbyistfacket hotar demokratin, hävdar författaren och journalisten Bengt Ericson i en ny bok.
27 aug 15

Fas 3 ska stoppas
Utbildning på folkhögskola och "extratjänster" i offentlig sektor ska bidra till att avveckla fas 3 för långtidsarbetslösa. Men det kommer att dröja. Först till nästa valrörelse räknar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) med att avvecklingen ska vara klar.
26 aug 15

Lööf föreslår utbildningspaket
Centerledaren Annie Lööf oroas av en allt hätskare ton i debatten om migration och integration och önskar att fler kunde hålla två tankar i huvudet samtidigt. Hon försäkrade i sitt sommartal att Centerpartiet aldrig tänker backa om rätten till asyl.
26 aug 15

Merkel oroad för östra Ukraina
Tysklands förbundskansler Angela Merkel varnar för att vapenvilan i östra Ukraina inte uppfylls. Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko säger att proryska rebeller får nya vapen.
24 aug 15

Enighet krävs i värsta flyktingkrisen
Tysklands och Frankrikes ledare kräver att EU-länderna nu på ett "enhetligt" sätt bemöter den värsta flyktingkris som drabbat Europa sedan andra världskriget.
24 aug 15

Nya börsras världen över
Ännu ett kursras i Shanghai fick världens börser att falla ihop som korthus. Experter varnar för att vi kan stå inför en turbulent period på börsen. Men än så länge tror bedömare att påverkan på den "riktiga" ekonomin blir begränsad
24 aug 15

Förnybart drabbas av lågt prisläge
I skuggan av oljeprisets ras pressas även kol- och elpriser. Detta gör det svårare att få lönsamhet i investeringar i förnybara energikällor.
24 aug 15

Oljeindustrin i djup kris
En översvämmad oljemarknad och stora producentländer som trots prisras vägrar ge vika skakar oljeindustrin. Utvecklingen anses öka risken för geopolitiska konflikter och att stater ska haverera.
24 aug 15

Ger upp regeringsförsök i Grekland
Konservativa Ny demokrati ger upp försöket att bilda en ny grekisk regering.
24 aug 15

FP-ledaren satsar på valet 2018
Prydd i sommarskägget höll FP-ledaren Jan Björklund sitt sommartal på en pir i Göteborgs hamn, och det stod klart att han inte tänker avgå i brådrasket.
23 aug 15

Tufft för arbetslösa över 55
Jobben blir fler och arbetslösheten sjunker. Men arbetslösa över 55 år har fortsatt svårt att hitta nya jobb.
23 aug 15

Regeringen räknar med ljusare tider
Regeringen räknar med ljusare tider för Sveriges ekonomi de kommande åren. Men trots nya jobbsatsningar i höstbudgeten är vägen lång till EU:s lägsta arbetslöshet.
22 aug 15

Tsipras avgår — nyval väntar
Greklands premiärminister, vänsterledaren Alexis Tsipras, avgår och därmed blir det nyval — där han väntas ha goda chanser.
20 aug 15

Göran Hägglund till privat vårdbolag
Även förre socialministern Göran Hägglund (KD) går nu till Investorägda vårdkoncernen Aleris. I februari började förra sjukvårdslandstingsrådet i Stockholm Filippa Reinfeldt (M) arbeta för samma företag, vilket väckte stark kritik.
20 aug 15

SD hoppas på Moderaterna
Sverigedemokraterna hoppas att deras stigande opinionsstöd ska pressa Moderaterna till samarbete. LO vill se en bred överenskommelse mellan regeringen och M om migrationspolitiken.
20 aug 15

M vill ha ny karensdag
Moderaterna vill införa en ny karensdag i sjukförsäkringen. Efter den 14 sjukdagen inträder en ny karensdag. Partiet säger också nej till ökade ersättningsnivåer och att den bortre tidsgränsen tas bort.
20 aug 15

Löfven: Våld och hat ska bekämpas
Statsminister Stefan Löfvens sommartal dominerades av våldet och brottsligheten i Sverige den senaste tiden.
16 aug 15

Sjöstedt: Prioritera psykvård för unga
Vänsterpartiet kräver satsningar mot barn och ungas psykiska ohälsa i budgetförhandlingarna. V-ledaren Jonas Sjöstedt vill se höjda skatter i en rödgrön budget och en regering som vågar mer i den ekonomiska politiken.
16 aug 15

Staten räddar Göta kanal
Göta kanal är i så dåligt skick att om inget görs måste delar av kanalen grävas igen. Näringsminister Mikael Damberg vill nu snabbt få igång en räddningsplan för kanalen.
16 aug 15

Ökad risk för ukrainsk bankrutt
Inställda betalningar rycker allt närmare för Ukraina. Samtalen fortsätter, är den enda slutsatsen i ett uttalande efter två dygns intensiva skuldförhandlingar med privata långivare i San Francisco i USA.
16 aug 15

Öveskottsmål eller ej?
Att slopa överskottsmålet är inget hot mot hållbara statsfinanser, anser Konjunkturinstitutet (KI). Det ger stöd till finansminister Magdalena Andersson som vill byta till ett balansmål i stället. Men Moderaterna är fortsatt emot.
16 aug 15

Färre svenska mjölkbönder
Regeringen överväger ytterligare åtgärder för att mildra det svåra läget för mjölkbönderna, enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Han avvisar inte helt ett Centerförslag om stödköp via EU.
13 aug 15

Turkiskt nyval allt troligare
Ett nyval rycker allt närmare i Turkiet. Inte heller vid torsdagens möte nådde premiärminister Ahmet Davutoglu och det största oppositionspartiets ledare Kemal Kiliçdaroglu någon samsyn om att bilda en koalitionsregering.
13 aug 15

Fler söker till lärarutbildning
Något fler har sökt till lärarutbildningarna den här höstterminen jämfört med förra, enligt Universitets- och högskolerådet. I fjol sökte 31 614 personer till lärare, mot 33 081 i år — en ökning med fyra procent.
13 aug 15

Splittring i grekiskt regeringsparti
Det grekiska regeringspartiet Syriza är på väg att splittras. En sparkad minister ur vänsterfalangen manar till uppror inför en i raden av omröstningar om kraven från krislandets långivare.
13 aug 15

Postlagen ses över
Regeringen ska se över postlagen. Digitaliseringen har medfört en radikalt förändrad postmarknad med kraftigt färre antal fysiska brev. Därför behöver postlagstiftningen ses över, enligt IT-minister Mehmet Kaplan (MP).
13 aug 15

Ukraina hotar ställa in betalningar
Krigshärjade Ukraina hotar långivarna med inställda betalningar. Förhandlingarna om en skuldnedskrivning går trögt och miljardräkningar tornar nu upp sig.
13 aug 15

Försvagat strandskydd
Många känsliga strandområden i Sverige har fått sämre skydd de senaste åren, enligt nya siffror från Naturvårdsverket.
8 aug 15

Ingen utmanar Björklund
Jan Björklunds motståndare ligger lågt inför höstens partiledarval. Trots uselt valresultat och ännu mer nedslående opinionssiffror tycks FP-ledaren sitta säkert.
8 aug 15

Högt sparande trots låg ränta
Rekordlåg ränta, men ändå rekordhögt sparande. Bankspararna struntar i avkastningen på sina konton. Det visar en ny undersökning från banken SBAB.
6 aug 15

Små orter tar emot flest
Några av landets minsta kommuner har tagit emot flest ensamkommande barn i år, i relation till invånarantalet. Sämst i den jämförelsen är flera kommuner i Stockholms län.
6 aug 15

Behovet minskar nästa år
Behovet av privata asylboenden kommer att minska kraftigt, enligt Migrationsverkets senaste prognos, rapporterar SVT.
6 aug 15

Många hatbrott, men få anmäls
Anmälda hatbrott ökade rejält i Sverige i fjol. Ändå är det bara en droppe i det hav av hatbrott som experter tror begås varje år.
6 aug 15

Kärnkraftsprotester i Finland
Flera miljöorganisationer demonstrerade på torsdagen i Helsingfors mot det kontroversiella kärnkraftverket i Pyhäjoki i norra Finland.
6 aug 15

FN-målen väcker försiktig optimism
FN:s nya utvecklingsmål lovar ett samlat grepp mot fattigdom och klimatförändringar. Men de rika länderna hade behövt ta mer ansvar, menar experter — som ändå ser avtalet som ett steg framåt.
3 aug 15

Maktskiftet har kostat 147 miljoner
Cirka 147 miljoner kronor. Så mycket har maktskiftet efter valet kostat. Den summan har avgångna politiker fått i ersättning sedan de slutade i höstas — hittills.
3 aug 15

Svensk diplomat utkastad
En svensk diplomat har ombetts lämna Ryssland. Beslutet är djupt beklagligt, enligt UD, men inte oväntat säger en Rysslandsexpert.
3 aug 15

Stort ras på Atenbörsen
Börsen i Aten rasade med hela 23 procent på bara några minuter när handeln återupptogs på måndagen, efter ett fem veckor långt avbrott.
3 aug 15

Regeringen vill stärka hyresgäster
Hyresgästernas ställning ska stärkas och oseriösa värdar ska bort från marknaden. Det är målet när regeringen nu ska utreda reglerna för hyresrätter och uthyrning av bostäder.
30 jul 15

Bra fart på svensk tillväxt
Växande export bidrog till att få fart på den svenska ekonomin under våren. Tillväxten på 3,0 procent var starkare än väntat. Finansminister Magdalena Andersson (S) gläds åt de starka BNP-siffrorna.
30 jul 15

Hushållens lånefest oroar alltmer
Hushållen fortsätter att öka sin redan höga skuldsättning. I juni i år växte utlåningen av bolån med 7,4 procent, enligt SCB.
30 jul 15

Onödiga polisanmälningar ska utredas
Alldeles för mycket av polisens tid går till meningslösa anmälningar. Det anser regeringen som nu startar en utredning av polismyndighetens hantering av anmälningar.
30 jul 15

Patienter väntar för länge på vård
Trots att vårdgarantin gällt som lag i över fyra år får fortfarande en av tio patienter vänta för länge på vård. Skillnaderna är stora beroende på var i landet du bor och skiljer sig också beroende på vilken sjukdom du har.
30 jul 15

Rekordfå unga har egen bostad
Andelen unga som saknar egen bostad har aldrig varit lägre. För första gången bor mindre än hälften av Sveriges unga i eget hus, egen bostadsrätt eller har ett förstahandskontrakt på en hyresrätt, enligt en ny rapport från Hyresgästföreningen, skriver Hem och Hyra.
28 jul 15

Åkesson festade med Ultima Thule
Jimmie Åkesson (SD) poserar på nytagna bilder med det nationalistiska bandet Ultima Thule.
27 jul 15

Nya turkiska bomber mot PKK
Turkiska stridsplan har återigen attackerat kurdiska PKK:s ställningar i norra Irak. USA försvarar räderna.
26 jul 15

Bråk om Assange-förhör fortsätter
Preskriptionstiden för flera av brotten som Julian Assange anklagas för går ut i augusti men trots det har han ännu inte förhörts. Det är Sveriges fel, enligt Ecuadors utrikesminister.
24 jul 15

Ingen nationell koll på sommarvården
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har slopat den nationella tillsynen av vården under sommaren. Läget är ändå likadant som tidigare år, resonerar myndigheten.
24 jul 15

Svenskar gripna för terrormord
Två män i Göteborgstrakten misstänks för terroristbrott genom mord i Syrien. Ytterligare en person är anhållen i sin frånvaro. De gripna nekar till brott.
23 jul 15

Grekland ett steg närmare stödpaket
Greklands parlament har röstat ja till ännu en rad ekonomiska reformer. Godkännandet var ett villkor för att få fortsätta förhandlingarna med långivarna om ett tredje stödpaket till det konkursmässiga landet.
23 jul 15

Kina: 7 000 miljarder i börsstöd
Kina har avsatt totalt 5 biljoner yuan, motsvarande omkring 7 000 miljarder kronor, i statliga och privata medel för att stoppa det börsras som satte i gång på Shanghaibörsen tidigare i sommar och hotade att leda till en krasch.
23 jul 15

Lärarbrist krymper sommarskola
Regeringens satsning på sommarskola ser ut att sjunka ihop ganska platt. En orsak: Det finns inte behöriga lärare att få tag på.
23 jul 15

USA-Iranavtalet i hamn
Avtalet om det kärntekniska programmet kommer inte att förändra Irans kritiska hållning mot det "arroganta" USA. Det är budskapet från Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei i ett tv-tal i samband med avslutningen av fastemånaden ramadan.
20 jul 15

Tyskt ja banar väg för Greklandsstöd
Tysklands parlament har gett grönt ljus till att starta förhandlingar om ett tredje stödprogram för Grekland. Samtidigt ger EU-länderna, inklusive Sverige, klartecken till ett akut brygglån till landet.
17 jul 15

Tsipras rensar i sin regering
Greklands premiärminister Alexis Tsipras möblerade på fredagen om i sin regering. Syftet verkar vara att rensa ut de ministrar som röstade nej till reformpaketet som landets långivare krävt i utbyte mot nya lån.
17 jul 15

Svenskt ja till grek-lån
Sverige säger ja till EU:s akutlån till Grekland. Vi riskerar inte svenska skattebetalares pengar, därför kan vi säga ja till detta, säger finansminister Magdalena Andersson (S)
17 jul 15

Sverige lovar EU ta emot 1 800 flyktingar
EU:s migrationsministrar ska på måndag försöka enas om hur 60 000 flyktingar ska fördelas mellan EU-länderna. Sverige erbjuder sig att ta emot drygt 1 800 av dem.
17 jul 15

Maktdelning utreds i östra Ukraina
Ukraina har tagit ett steg närmare visst självbestämmande för de pro-ryska separatister som i april förra året började ta över området Donbass i östra delen av landet.
17 jul 15

Inga åtal efter barnäktenskapslag
Lagen mot barnäktenskap har funnits i ett år. Trots att ett stort antal anmälningar har nått polisen har inte ett enda fall gått till åtal.
16 jul 15

Få kommuner använder instegsjobb
Det är få kommuner som använder sig av anställningsformen instegsjobb, trots att regeringen har som mål att sådana anställningar ska öka.
16 jul 15

Parlamentet godkände krispaket
De värsta kravallerna på flera år bröt ut när parlamentet i Aten godkände ett nytt åtstramningspaket för Grekland. Dagen efter är vardagen tillbaka i mångmiljonstaden.
16 jul 15

Nytt FN-avtal om hållbar utveckling
Efter hårda förhandlingar i Etiopiens huvudstad Addis Abeba har 193 länder enats om hur FN:s mål för hållbar utveckling ska finansieras. "Ett avgörande steg", säger FN-chefen. "Ett fruktansvärt misslyckande", anser kritiker.
16 jul 15

Lärarbrist skjuter löner i höjden
De senaste två åren har lärarlönerna ökat lika mycket som det tidigare krävdes sju år för att uppnå. Marknadskrafterna spelar på lärarnas sida när personalbristen tilltar.
14 jul 15

Tsipras hoppas slippa nyval
Greklands regering har nu lämnat över den beska kravlistan från euroländerna till parlamentet i Aten. Premiärminister Alexis Tsipras säger att han hoppas kunna sitta kvar, utan nyval, hela mandatperioden trots det utbredda missnöjet i de egna leden med uppgörelsen.
14 jul 15

Ingen grexit efter uppgörelse
Det blir ingen grexit. Eurozonens ledare har enhälligt nått en överenskommelse efter nattens intensiva förhandlingar. Efter en 17 timmar lång maratonförhandling mellan euroländernas stats- och regeringschefer kom beskedet att en uppgörelse nåtts med Grekland.
13 jul 15

Grekland får skärpt kravlista
Ännu tuffare reformer krävs av Grekland för att få lånebesked från eurogruppen. En "grexit" är fortfarande möjlig, om inte regeringen i Aten ger vika.
12 jul 15

Nytt grekiskt reformförslag
Grekland har överlämnat ett nytt reformförslag till eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem, ett förslag som bland annat innehåller höjda skatter för företag och högre momsbeskattning på hotell.
9 jul 15

M faller i opinionen — SD går upp
En minskning för Moderaterna och en ökning för Sverigedemokraterna. Inom loppet av en månad har SD mer än halverat avståndet till M i opinionen, visar en ny mätning.
9 jul 15

Syriens halva befolkning på flykt
Inbördeskriget i Syrien har tvingat över halva befolkningen på flykt, enligt nya siffror från FN. Det är den största flyktingkrisen på en generation och hjälporganisationerna får allt svårare att hantera situationen.
9 jul 15

Med våld och död som varumärke
PR har blivit allt viktigare för terrorstämplade organisationer. Och när det gäller varumärkesbyggande är skillnaden mellan Islamiska staten (IS) och moderna företag inte särskilt stor — förutom att de förstnämnda livnär sig på att marknadsföra död.
9 jul 15

Mer digital teknik i undervisningen
Regeringen vill att lärare i grund- och gymnasieskolan ska bli bättre på att använda digital teknik i undervisningen. Därför får Skolverket i uppdrag att föreslå hur det ska gå till.
9 jul 15

Varoufakis avgår trots nej-seger
Greklands finansminister Yanis Varoufakis avgår — bara timmar efter nejsidans rungande seger i folkomröstningen. Enligt Varoufakis kliver han ner för att underlätta de fortsatta förhandlingarna.
6 jul 15

Almedalsveckan 2015
Söndag 28 juli kl 19.00 Annie Lööf (c). Måndag 29 juni kl 19.00 Stefan Löfven (s). Tisdag 30 juni kl 19.00 Göran Hägglund (kd). Onsdag 1 juli kl 19.00 Jimmy Åkesson (sd). Torsdag 2 juli kl 19.00 Åsa Romsson (mp). Fredag3 juli kl 19.00 Fredrik Reinfeldt (m). Lördag 4 juli kl 19.00 Jonas Sjöstedt (v). Söndag 5 juli kl 13.00 Jan Björklund (fp).
5 jul 15

61 procent röstade nej
Jublet är stort i Aten och Thessaloniki efter ett tydligt nej i Greklands folkomröstning om långivarnas senaste bud. Premiärminister Alexis Tsipras utlovar nya tag i förhandlandet med EU.
5 jul 15

Sänkt flyttskatt ska ge fler flyttar
En återställare till lägre flyttskatter så att fler rör på sig och flyttar oftare. Det är vad Folkpartiet föreslår som en del i bostadspolitiken.
5 jul 15

Sjöstedt vill införa “sommarlovsstöd”
Vänsterpartiet föreslår ett statligt sommarlovsstöd på 250 miljoner kronor och tänker driva det hårt i förhandlingar med regeringen. En återinförd förmögenhetsskatt ska täcka kostnaden.
4 jul 15

Kinberg Batra vill ha ett “första jobbavdrag”
Moderatledaren Anna Kinberg Batra vill göra det lättare för unga och utrikes födda att få sitt första jobb. Hon hade med sig ett åtgärdspaket på tio miljarder kronor till debuten i Almedalen. Det mesta av pengarna går till ett "första jobbet-avdrag".
3 jul 15

Magister Fridolin om miljö och skola
Miljö och skola. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin fokuserade helt på de två frågor som partiet tror ska locka väljare i nästa val. Och samtidigt övertyga gräsrötterna om att den gröna själen lever kvar.
2 jul 15

Reporäntan blir minus 0,35 procent
Kronan blir svagare och bostäder dyrare. Samtidigt blir det billigare att låna. Riksbankens oväntade räntesänkning till en ny rekordlåg nivå på torsdagen antas snabbt få effekter i plånboken.
2 jul 15

Barnmiljard ska locka kvinnorna
Sverigedemokraterna utmanar KD i att profilera sig i barn- och familjefrågor och föreslår en miljard kronor extra för området per år.
1 jul 15

Regeringen ger riksrevisionen rätt
Regeringen ger riksrevisionen rätt i kritiken om hur integrationen fungerar. I en ny rapport menar myndigheten att nyanlända ofta hamnar på fel orter.
1 jul 15

Busch Thor vill sätta in JAS mot IS
Kristdemokraternas Ebba Busch Thor vill att det ska gå att döma svenska IS-krigare för landsförräderi. Och hon kan tänka sig att skicka svenska JAS-plan mot Islamiska staten om Sverige får frågan.
30 jun 15

Bortre gräns bort trots ökad sjuka
Sjukfrånvaron fortsätter att öka kraftigt och kostnaderna med den. Men trots att Försäkringskassan avråder är regeringen fast besluten att ta bort den bortre gränsen i sjukförsäkringen, något som ökar kostnaderna.
30 jun 15

Hopp om grekiskt sista minuten-avtal
I elfte timmen kom Grekland med ett förslag på ett räddningspaket som löper på två år. För sent, svarade eurogruppen men är beredd att prata vidare på onsdagen.
30 jun 15

Ränteavdragstak skulle slå mot rika
För ränteavdragen finns inte någon övre gräns, men för rot och rut finns maxtak. Nu har SCB lekt med tanken att införa samma typ av begränsning för ränteavdragen. Kanske inte helt oväntat så skulle rika hushåll i storstäder påverkas mest.
30 jun 15

Fler uppsagda kvinnor startar eget
Alltfler kvinnliga tjänstemän som förlorat sina jobb väljer nu att bli egna företagare, visar en färsk undersökning från Trygghetsrådet.
30 jun 15

SD ville värva Ebba Busch Thor
Sverigedemokraterna planerade i december att försöka värva flera tunga kristdemokrater inför extravalet, enligt ett mötesprotokoll Aftonbladet tagit del av. Dåvarande vikarierande partiledaren Mattias Karlsson och partisekreterare Björn Söder var två av mötesdeltagarna.
30 jun 15

Svensk miljardorder på ubåtar
Försvaret får två nya ubåtar, och två av de äldre byggs om. Försvars- och säkerhetsföretaget Saab har fått beställningen värd 8,6 miljarder.
30 jun 15

Moralisk Löfven manar till ansvar
Statsminister Stefan Löfven (S) uppmanade till en ny sorts moral i sitt tal i Almedalen — utvecklingsmoral. Var och ens plikt att ta sig vidare och utvecklas. Och så hade han med sig en nygammal nyhet om höjda lärarlöner.
29 jun 15

Lööf ber borgerliga rycka upp sig
Centerledaren Annie Lööf vill se borgerligheten ta sig i kragen och återupprätta "tron på valfriheten". Vi satt bekvämt stilla i båten i stället för att sätta segel och ta ut en förnyad kurs, sade hon om Alliansens sista tid i Rosenbad.
28 jun 15 – Annie Lööfs (c) i Alemdalen

Forskningsfrihetens pris
För några år sedan utredde Uppsala universitet frågan om undervisningen skulle ”genusmärkas”. Förslaget innebar i korthet att institutionerna skulle belönas finansiellt om de i tillräckligt hög grad anlade genusperspektiv på sina utbildningar. Arbetsgruppen bakom förslaget menade att det skulle ”bidra till att förbättra Uppsala universitets image, dvs att komma ifrån bilden av att präglas av konservatism och förlegade strukturer” (Uppsala universitet 2009). Förslaget stötte på starkt motstånd, bl a från Bertil Holmlund, som menade att genusmärkning ”leder tankarna till den roll som marxism-leninismen spelade i Sovjetunionen och dess lydstater” (Holmlund 2009). Vetenskapshistorikern Tore Frängsmyr påpekade att genusmärkning låg i direkt motsättning till det ideal om undervisningsoch forskningsfrihet som den tyska filosofen Wilhelm von Humboldt formulerat (Frängsmyr 2010). Förslaget lades så småningom ned.
26 jun 15 – Niklas Bengtsson

Innebär TTIP och TTP att WTO är passé?
Liberaliseringen av internationell handel skedde under ett halvt sekel främst multilateralt, först genom GATT-avtalet och sedan genom tillkomsten av WTO-avtalen för 20 år sedan. Men sedan dess tycks dock denna process ha tappat fart. De hittills drivande medlemsländerna inom GATT/WTO föredrar nu i stället att liberalisera genom regionala handelsavtal. Multilateralismen vad gäller handelsliberalisering tycks därmed vara passé.
26 jun 15 – Henrik Horn

Hyresreglering och renovering – en förbisedd dimension
Den svenska hyresregleringen har varit en måltavla för ekonomer åtminstone sedan Ragnar Bentzels, Assar Lindbecks och Ingemar Ståhls bok Bostadsbristen – en studie av prisbildningen på bostadsmarknaden från 1963. Den främsta kritiken har rört hur hyresregleringen påverkar nyttjandet av beståndet och hur det påverkar bostadsbyggandet. En aspekt som däremot inte har diskuterats av ekonomer är hur regelverket påverkar renoveringar. I denna artikel pekar jag på att det medför risker både för att samhällsekonomiskt olönsamma åtgärder vidtas och att det faktiskt blir mer inkomstmässig segregation på lång sikt.
26 jun 15 – Hans Lind

Är en höjning av pensionsåldern ensidigt positiv?
Vi lever allt längre och i takt med den ökade levnadslängden och ett högre tryck på den offentliga sektorns finanser syftar pensionsreformer i många länder mot att senarelägga pensionsåldern. En naturlig fråga är hur individers välbefinnande och hälsa påverkas av denna senareläggning. I den här artikeln undersöks om tidig pensionering påverkar sjukhusinläggning och dödlighet. I den empiriska analysen används ett naturligt experiment i kombination med registerdata. Vi finner att ett erbjudande om tidig pension leder till färre sjukhusinläggningar och lägre dödlighet. Analysen ger stöd för att hälsoeffekten är större för dem med låga inkomster.1
26 jun 15 – Daniel Hallberg och Per Johansson

Vad blev notan för 1990-talets bankstöd?
Nu när staten har sålt aktierna i Nordea är det möjligt att göra bokslut för bankrishanteringen på 1990-talet. I artikeln summeras statens bankstöd under 1990-talet till 104 mdkr. Övertagna tillgångar har dock inbringat mer, sammantaget 146 mdkr. Diskonteras dessa kassaflöden i syfte att ta hänsyn till att staten har haft kostnader för en högre statsskuld under två decennier blir slutresultatet ett underskott på 21,5 mdkr eller 1,5 procent av 1991 års BNP. Hade stödet inte getts skulle dock enligt alla rimliga bedömningar underskottet ha blivit betydligt större.
26 jun 15 – Daniel Barr och Hannah Pierrou

Produktivitetstillväxt hot och möjligheter
Produktivitetstillväxt beror på en rad samverkande faktorer, och det finns dessvärre inga enkla recept för att höja den. Nästan alla makroekonomiska faktorer talar för en lägre produktivitetstillväxt framöver i såväl Sverige som i OECD-området. Kan ny teknologi kompensera för mörkare långsiktiga makroekonomiska trender? ”Digitala” företag kan bidra positivt genom ökad konkurrens och därmed stärka produktivitetsutvecklingen. Den effekten kan dock bli väsentligen mindre om inte regelverk anpassas till nya förutsättningar. Därtill är en utmaning att digitaliseringen under en anpassningsperiod kan medföra att jobb försvinner snabbare än nya tillkommer.
26 jun 15 – Mårten Blix

Skatter räknas, räkna med skatter
Sverige har en mycket hög högsta nivå på beskattningen av förvärvsinkomster. Det finns flera skäl till att denna skatt bör sänkas. Teorin om en optimal inkomstbeskattning stödjer en skatteprofil utan progressiva inslag. Det empiriska underlaget visar, trots stora variationer, att skatter påverkar våra val och att dessa val sträcker sig långt utanför valet av arbetstid. Det är väsentligt att framhålla betydelsen av att göra konsekvensanalyser av skatteoch bidragsreformer. Vid dessa utvärderingar bör strukturella modeller spela en väsentlig roll.
26 jun 15 – Lennart Flood

Rika och fattiga spelar kula
Bokanmälan: Per Molander: Ojämlikhetens anatomi, Weyler förlag, 2014, 220 sidor, ISBN 978-9-18734-735-1.
26 jun 15 – Johanna Möllerström

Ingen tillväxt utan tillitsfrämjande lagstiftning
Bokanmälan: Robert D Cooter och Hans-Bernd Schäfer: Solomon’s Knot: How Law Can End the Poverty of Nations, Princeton University Press, 2012, 344 sidor, 978-0-69114-792-5.
26 jun 15 – Per-Olof Bjuggren

Greker får rösta om stödprogram
Grekerna får avgöra sin egen framtid. Greklands premiärminister Alexis Tsipras tänker hålla en folkomröstning om det förslag till stödprogram som regeringen håller på att förhandla fram med de internationella långivarna.
26 jun 15

Demokrati ett krav för vapenexport
Stater med för stora demokratiska brister ska inte få köpa svenska vapen. Det skriver ledamöterna i den så kallade Kex-utredningen på Dagens Industris debattsida.
26 jun 15

NSA avlyssnade franska presidenter
Tre franska presidenter, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy och François Hollande, har avlyssnats av amerikansk underrättelsetjänst. Avslöjandet från Wikileaks är ingen överraskning, men väntas likväl kyla ner förbindelserna över Atlanten.
24 jun 15

Kärnkraftverk stängs
Elbolaget Eon föreslår att reaktor 2 vid Oskarshamns kärnkraftverk tas ur drift tidigare än planerat.
24 jun 15

Regeringen slopar DAB-radion
Regeringen lägger ner planerna på att gå över till digitalradio.
24 jun 15 – SvD 25/6-15

Tufft enas om flyktingpolitiken
Bindande regler för flyktingmottagande är den tyngsta frågan när EU-ledarna möts för två dagars toppmöte i Bryssel. Motståndet mot förslaget är kompakt, men statsminister Stefan Löfven (S) hoppas på en lösning.
24 jun 15

Det blir lättare att avhysa bosättare
Regeringen vill göra det lättare för markägare att avhysa tiggare. Kritiker ser förslaget som en fortsättning på månghundraåriga förföljelser.
24 jun 15 – Åtgärdspaket mot tiggeri

För få går vård- och lärarutbildning
Vård- och lärarutbildningar sticker ut i utredningen om högskoleutbildningar. Det utbildas inte på långa vägar så många som behövs.
24 jun 15

Bostäder hett i trångbott Almedalen
Bostadsbrist, migration och försvar finns bland ämnen som kan bli heta under Almedalsveckan i Visby i år, där ett problem är att hitta sängplats till rimligt pris. Två partiledare gör taldebut.
24 jun 15

Grekisk lösning? Var god dröj
I strilande regn öste euroländerna kallt vatten över utsikterna till en snar lösning på Greklands ekonomiska problem. Mer arbete behövs, konstateras i Bryssel.
22 jun 15

Löfven och hans lag får höjda löner
Statsminister Stefan Löfven (S) får en lönehöjning med 4 000 kronor i månaden, till 160 000 kronor, från den 1 juli. Övriga ministrar får 3 000 kronor mer, och deras nya lön blir 127 000 kronor.
22 jun 15

7 procent bor utomlands
Om utlandssvenskarna utgjorde befolkningen i en svensk kommun skulle den vara näst störst i Sverige. Fler än 660 000 svenskar, 7 procent av Sveriges befolkning, lever utomlands enligt en ny studie.
22 jun 15 – 660 000 svenskar bor utomlands

Dansk folkeparti kan ingå i regering
Invandringskritiska Dansk folkeparti kommer att bjudas in till regeringsförhandlingar, uppger landets blivande statsminister Lars Løkke Rasmussen.
22 jun 15

Løkke Rasmussen bildar regering
Venstres Lars Løkke Rasmussen undersöker möjligheterna att bilda en ny borgerlig regering i Danmark. Samtidigt byter socialdemokraterna ledare. Mette Frederiksen har utsetts till tillförordnad partiledare för Socialdemokraterna efter Helle Thorning-Schmidt som deklarerade sin avgång på valnatten.
20 jun 15

Borgerlig seger i danska valet
Socialdemokraterna blir största parti i det danska folketingsvalet, men det räcker inte. Statsminister Helle Thorning-Schmidts röda block förlorar regeringsmakten. Hon meddelade sent på valnatten att hon avgår som statsminister och att hon också avgår som s-ledare. Danmarks näste statsminister blir Venstre-ledaren Lars Løkke Rasmussen.
19 jun 15

Romerna är enormt fattiga
Rumänska tiggare i Stockholm, Oslo och Köpenhamn är mycket fattiga, och ingen annan tjänar på vad de samlar in. I Stockholm drar de in minst pengar och sover oftare utomhus, visar en stor studie.
ÖPPEN18 jun 15 – When poverty meets affluence

Alla står inte pall till 65
Delegationen för jämställdhet i arbetslivet ser den höga sjukfrånvaron bland kvinnor som ett utslag av bristen på jämställdhet både i arbetslivet och i samhället i stort.
ÖPPEN17 jun 15 – SOU 2015:50

Grekland behöver skuldlättnad
Varoufakis har rätt, Grekland behöver en skuldnedskrivning. Det borde tysken om någon förstå, skriver Süddeutsche Zeitung.
ÖPPEN17 jun 15 – Süddeutsche Zeitung 16/6-15 och Newstatesman 4/6-15

Kritiserad DÖ tros leva vidare
Efter många bakslag fick regeringen igenom sin första budget, tack vare decemberöverenskommelsen (DÖ). Trots visst borgerligt internt motstånd mot DÖ, spår statsvetare att den överlever.
17 jun 15 – Riksdagens budgetbeslut

Ny gruppledare för KD utsedd
Andreas Carlson, 28, blir ny gruppledare för Kristdemokraterna i riksdagen. Det sker sedan den nya partiledaren Ebba Busch Thor nyligen uppmanat den nuvarande gruppledaren och partiets nyvalda andre vice ordförande, Emma Henriksson, att lämna posten.
17 jun 15

Fängelse föreslås för terrorresor
Den som reser till ett annat land för att begå eller förbereda terroristhandlingar ska kunna dömas till fängelse i högst två år.
17 jun 15 – DN Debatt 17/6-15

FN: EU bör ta emot en miljon på flykt
EU skulle kunna göra mycket mer för att avhjälpa den globala flyktingkrisen, menar FN:s människorättskommissionär, Zeid Ra'ad al-Hussein.
16 jun 15

Gigantiskt behov av nya lärare
Nästan dubbelt så många lärare måste utexamineras fram till 2019 för att möta skolans behov. Men prognosen bygger på att nästan alla faktiskt vill jobba som lärare efter examen och så ser inte verkligheten ut.
15 jun 15 – Akut behov av fler lärare närmaste åren

Brunkol och frihandel på MP-kongress
Miljöpartiets språkrör och statsråd har med sig en ny att-göra-lista när de går till jobbet i Rosenbad efter helgens kongress. Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet ska inte säljas, ränteavdrag ska fasas ut och ombuden vill se en tuffare linje om frihandelsavtalet mellan EU och USA.
15 jun 15

Politiker i väst emot tiggeriförbud
En klar majoritet av lokalpolitiker i Västsverige är emot att förbjuda tiggeri. Det framgår av en enkät som fem västsvenska tidningar gjort i 29 kommuner.
15 jun 15

MP säger nej till digitalradio
Miljöpartiets kongress beslöt i helgen att det svenska FM-nätet inte ska släckas ner och ersättas med digital DAB-radio, som en utredning föreslagit.
15 jun 15

Bakslag om tyskt kol för MP-ledning
Ställda inför ett nederlag backade Miljöpartiets ledning om Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet. Den största stridsfrågan avgjordes innan kongressen knappt hann börja.
12 jun 15

Ex-direktörer: Prata med SD!
Det är dags att acceptera verkligheten och börja förhandla med Sverigedemokraterna. Det är budskapet i en debattartikel i Dagens Industri där tre före detta näringslivstoppar går till attack mot Decemberöverenskommelsen.
12 jun 15 – DI Debatt 12/5-15

Thorning mer poppis än Løkke
Statsministern var uträknad och utbuad. Men oppositionsledaren fastnade i en djup förtroendekris — och då gick det som en dans på rosor för statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Med famnen full av röda rosor möter hon danskarna inför nästa veckas val.
12 jun 15

Löfven kan inte pusta ut
Statsminister Stefan Löfven (S) hoppas på arbetsro och mindre stök framöver. Men när riksdagen slår upp dörrarna i höst väntar samma problem — en allians som jagar honom om jobbpolitiken och en ny politisk karta, där Sverigedemokraterna är tredje största parti.
11 jun 15 – Partiledardebatt i riksdagen

Sluta tjata om ungdomsarbetslösheten!
Den höga ungdomsarbetslösheten har tjänat som slagträ i den politiska debatten i flera år, men det är rök utan eld. En aktuell ESO-rapport belägger att de flesta ungdomar i Sverige etablerar sig på arbetsmarknaden utan problem.
ÖPPEN11 jun 15 – En förlorad generation? En ESO-rapport om ungas etablering på arbetsmarknaden.

Sänkt skatt för pensionärer
Pensionärer kan räkna med sänkt skatt nästa år, särskilt de med lägst pension. Regeringen vill då ta ett första steg för att ta bort skatteklyftan mellan pensionärer och dem som jobbar.
11 jun 15 – Vissa kapitalbeskattningsfrågor inför budgetpropositionen för 2016

Rättssäkerheten behöver skärpas
Nuvarande tillsyn över Polismyndigheten, Säkerhetspolisen och Kriminalvården är otillräcklig. Det anser polisorganisationskommittén som föreslår en fristående tillsynsmyndighet för att stärka rättssäkerheten.
11 jun 15 – SOU 2015:57

En syrisk flyktings svåra väg till Malmö – The Guardian var med
När ”Ø” på skyltarna har ersatts av ”Ö” förstår den syriske flyktingen att han nått sina drömmars land, Sverige, landet med obegränsat uppehållstillstånd. The Guardians reportrar har följt med på den mödosamma färden till Malmö.
ÖPPEN11 jun 15 – The Guardian & Le Monde 11 juni 2015

Rapport från Cyperns smärtsamma återfödsel
För två år sedan trodde bedömare att Cypern skulle sjunka ännu djupare ner i ekonomisk kris än Grekland. Men första kvartalet 2015 har landet åter tillväxt. En försiktig optimism råder enligt Le Monde.
ÖPPEN11 jun 15 – Le Monde 10/6-15

Kurdisk framgång i Turkiska valet
Kurddominerade HDP klarade tioprocentspärren till det turkiska parlamentet med råge. Partiet förkroppsligar kurdernas förmodligen sista försök att få igenom sina intressen på parlamentarisk väg, skriver taz.
ÖPPEN11 jun 15 – taz 9/6-15

Bakslag för Erdogan i turkiska valet
Efter söndagens val och HDP:s intåg är mer än 95 procent av väljarnas röster de facto representerade i Turkiets parlament. Ett demokratiskt genombrott, konstaterar FAZ.
ÖPPEN11 jun 15 – FAZ 10/6-15

Emma Henriksson petas
Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Emma Henriksson, lämnar sin post motvilligt efter att ha blivit uppmanad till det av nya partiledaren, Ebba Busch Thor. Det väcker nya frågor om hur det står till med sämjan i KD.
11 jun 15

Branschen välkomnar apoteksutredning
Apoteken ska inte vara som detaljhandeln, anser sjukvårdsminister Gabriel Wikström. Regeringen tillsätter en utredning för att strama åt apoteksmarknaden.
11 jun 15

Kärva förhandlingar om Grekland
Marknaden hade nästan räknat hem nya nödlån till Grekland. Men då kom Internationella valutafonden (IMF) med ett chockbesked om att stora problem återstår att lösa.
11 jun 15

Moderaterna växer bland kvinnor och unga
Moderaterna går framåt bland kvinnor och unga, enligt SCB:s partisympatimätning.
8 jun 15

DÖ en svårbegriplig uppgörelse
Decemberöverenskommelsen har varit i fokus för den politiska debatten alltsedan den slöts. Men en ny opinionsmätning som Ipsos gjort på uppdrag av Dagens Nyheter visar att väljarnas kunskaper om uppgörelsen är begränsad.
8 jun 15

Universitet lägger miljarder på hög
Det finns pengar att forska för i Sverige. Minst sagt. Totalt ligger 16,9 miljarder kronor som är öronmärkta för forskning orörda på universitet och högskolor runt om i landet, skriver Dagens Nyheter.
7 jun 15

Vattenfall bubblare på MP-kongress
Nästa helg har Miljöpartiet kongress — den första i regeringsställning. Krav på tuffare klimatpolitik och konflikt om bostadsbyggande är att vänta. Och Vattenfalls brunkol i Tyskland är en bubblare bland heta kongressfrågor.
7 jun 15

Satsa på förskolan!
Moderaterna vill att barn ska kunna få avgiftsfri förskola redan från två års ålder. Moderatledaren Anna Kinberg Batra lanserade förslaget i sitt sommartal. Statsminister Stefan Löfven (S) är inne på samma linje.
6 jun 15

Ohälsosamma vanor och folkhälsopolitisk paternalism
Alla moderna samhällen använder sig av paternalistisk lagstiftning i någon mån, och även om det finns en ständig diskussion om var gränsen går mellan rimliga och orimliga ingrepp i vårt handlingsutrymme, är det nog ytterst få som vill ta bort alla paternalistiska åtgärder ända ner till bilbältestvånget. Svensk folkhälsopolitik är relativt aktiv och ohälsosamma vanor, som flitigt användande av tobak och alkohol, är redan föremål för en rad interventioner, flera av vilka har brett stöd. Som följd av den växande andelen personer med fetma i befolkningen har på senare tid även skräpmatskonsumtion kommit att diskuteras alltmer som ett område för möjliga statliga interventioner. Inom den mer teoretiska diskussionen kring paternalism har samtidigt en rad författare tagit in mer av empirisk psykologi i den filosofiska diskussionen och flera av dem har utifrån det psykologiska forskningsläget argumenterat för att problemen med många paternalistiska åtgärder ofta har överskattats. I den här texten kommer jag att introducera dessa psykologiska resonemang och utifrån dem sedan formulera fyra grundläggande principer som rimliga paternalistiska interventioner bör tillfredsställa; därefter kommer jag att tillämpa dessa på frågan om ohälsosamma vanor med resultatet att det tycks finnas goda skäl för en mer starkt interventionistisk folkhälsopolitik inte bara vad gäller alkohol och tobak utan även skräpmat.
5 jun 15 – Johan Brännmark

Kvotering som kvinnlig reparation
I sverige har det under flera år pågått en debatt om huruvida kvotering bör införas för att höja andelen kvinnor i bolagsstyrelser, så som redan gjorts i norge och tyskland. Idag utgör kvinnor 23-24 procent av de börsnoterade bolagsstyrelserna, och den rödgröna regeringen har lovat att lagstifta om kvotering om inte kvinnor utgör minst 40 procent av de börsnoterade bolagsstyrelserna i slutet av år 2016 (regeringen 2015).
5 jun 15 – Annika Gilljam

Kan en stat gå under, men ändå finnas kvar? Stigande havsnivåer och avterritorialiserade östater1
Genom historien har vi människor ofta visat oss vara mycket anpassningsbara när vi mött drastiska förändringar i vår naturliga miljö. Det finns dock en överhängande risk att framtida klimatförändringar kommer att pröva gränserna för denna anpassningsförmåga. Det gäller framförallt när klimatförändringarnas lokala konsekvenser blir så destruktiva att de framtvingar omfattande migration. I denna artikel kommer jag att intressera mig särskilt för så kallade små östater. Dessa stater, som vi finner främst i stilla havet och indiska oceanen, är särskilt utsatta för framtida klimatförändringar. De riskerar nämligen att fullständigt gå under. Många små östaters territorier är så lågt liggande att de är mycket känsliga för höjningar av havsvattennivån. Tuvalu, kiribati och marshallöarna brukar nämnas som exempel på hotade östater i stilla havet. Maldiverna i indiska oceanen är ett annat ofta nämnt exempel. Även om det kan dröja hundratals år innan dessa stater försvinner helt under vattenytan kommer de att bli obeboeliga betydligt tidigare än så, när ständiga översvämningar förstör grödor, odlingsbar mark och människors hus och hem.
5 jun 15 – Jörgen ödalen

Replik till lisa furberg: »feminism, perfektionism och surrogatmoderskap», tpf 2014:3
I en intressant artikel i Tidskrift för politisk filosofi argumenterar Lisa Furberg för att altruistiskt surrogatmödraskap kan anses moraliskt problematiskt utifrån en perfektionistisk teori om det goda livet (Furberg 2014). I följande svar riktar jag ett antal invändningar mot Furbergs resonemang.
5 jun 15 – Simon Rosenqvist

Politisk filosofi idag
Intervju med joakim sandberg, docent i praktisk filosofi, göteborgs universitet och forskningsledare vid handelshögskolan i Stockholm
5 jun 15 – William Bülow

Recension: Torbjörn Tännsjö: Fatta! En upplysningsskrift, Stockholm: Thales, 2014
Alltsedan jag som tonåring läste Torbjörn Tännsjös provokativa och alltid tänkvärda debattartiklar har jag förstått att Tännsjö uppfattas som en kontroversiell debattör. I min mening är ingen tes mera svårsmält och samtidigt lika tilltalande som den som förs fram i hans senaste sammanställning av populära texter.
5 jun 15 – Karim Jebari

Recension: Timothy Williamson: Tetralogue, Oxford: Oxford University Press, 2015
Ett tåg som färdas mot okänd ort, fyra karaktärer i en kupé och ett mysterium. Mysteriet i Timothy Williamsons Tetralogue är sanning. Hur kan vi finna sanningen? Vad avgör vad som är sant? Vilka slags påståenden är sanna eller falska? Är det farligt att tro på en objektiv sanning? Är det farligt att inte göra det? De figurer som i denna tetralog en dialog men mellan fyra individer kommer i slang representerar distinkta förhållningssätt till frågor som dessa, och under tågresan ges tid att testa ståndpunkter, argument och underliggande antaganden. Som frågornas vida omfång antyder är Tetralogue inte riktad till akademiska filosofer, utan det är en allmän introduktion till dessa olika föreställningar om sanning och kunskap, och till de viktigaste invändningarna en förespråkare måste handskas med. Med det inte sagt att Williamson gjort det lätt för sig, och karaktärerna blir sällan karikatyrer, ens när de försvarar positioner långt från Williamsons egen.
5 jun 15 – Henning Strandin

Alla kommuner ska ta emot flyktingar
Regeringen tar första steget mot ett kvotsystem för att placera ut nyanlända flyktingar i fler kommuner än de som redan ställer upp frivilligt. Samtidigt antyder en studie från Institutet för näringslivsforskning att bosättningspolitiken ända sedan nittiotalet varit kontraproduktiv.
ÖPPEN4 jun 15 – Promemoria: Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Vem äger Krim?
Bokens titel ”Krim tillhör oss” kan läsas på olika sätt. Dels som att det är flera som gör anspråk på Krim: Ukraina, Ryssland och krimtatarerna ser Krim som sitt land. Dels som att det är de ryssar som Kniivilä intervjuat som kommer till tals och säger att nu är Krim äntligen ryskt igen. Åke Svidén recenserar.
ÖPPEN4 jun 15 – Kalle Kniivilä: Krim tillhör oss

På Greklandsfronten intet nytt!
Är det någon som orkar följa EU:s krisförhandlingar med Grekland? Varje vecka kommer det ett nytt sammanbrott som sedan bara flyter ihop med nästa sammanbrott, en process utan slut.
ÖPPEN4 jun 15 – Le Monde 4/6-15

Löfven lovar ta till sig KU-kritik
Statsminister Stefan Löfven lovar att ta till sig KU:s kritik av regeringen. Han medger att några saker kunde ha gjorts bättre.
4 jun 15

Fallet Thomas Quick under lupp
Hur kunde Thomas Quick dömas för åtta mord, för att sedan frias helt när han tog tillbaka sina erkännanden? Många vill ha svar när regeringens utredare nu har grävt klart och lämnar över sin rapport.
4 jun 15

Göteborg tar från Stockholm
Gärna pengar till Norrland. Men varför slussa stockholmarnas skattepengar till Göteborg och Malmö. Ungefär så resonerar det moderata landstingsrådet Torbjörn Rosdahl, vars Stockholms läns landsting förlorar över en miljard när systemet ritas om.
4 jun 15

SD trotsar väljare om välfärdsvinst
Sverigedemokraterna backar upp Alliansen för att privata företag i skola, värd och omsorg även i framtiden ska få ta ut och dela ut vinst. Trots att en majoritet av SD:s väljare är emot vinstutdelning, enligt en undersökning.
4 jun 15

Föräldraledighet för fler föreslås
Varje förälder ska få fem månaders föräldraledighet var och fyra månader kan fördelas fritt mellan föräldrarna. Men två av de fyra månaderna ska kunna överlåtas till någon annan.
4 jun 15 – SOU 2015:50

Sverige ska hjälpa fattiga rumäner
Nu är det klart för Sverige att underteckna avtalet för att hjälpa fattiga romer på plats i Rumänien. Sverige ska ställa upp med rådgivning och i kunskapsutbyte, men inte med några öronmärkta pengar, uppger Dagens Nyheter.
4 jun 15

Motvind för rödgröna
Statsminister Stefan Löfvens (S) motvind i opinionen fortsätter, även efter att regeringen presenterat sin vårbudget. Båda regeringspartierna tappar i SCB:s stora mätning. Samtidigt slår SD rekord. Men i grund och botten är opinionsläget det samma som på valnatten.
3 jun 15 – SCBs Partisympatiundersökning maj 2015

LO och SAP är oeniga
LO och Socialdemokraterna är i otakt med varandra. LO vill ge svensk ekonomi en spark framåt genom massiva investeringar. Till det får staten låna, anser LO. Det tycker inte finansministern.
3 jun 15 – Vägen till full sysselsättning och rättvisare löner

Ovanligt enig KU-kritik mot regering
Ett ovanligt enigt konstitutionsutskott (KU) kritiserar regeringen Löfvens hantering av tio ärenden inom loppet av fyra månader. Tungt väger kritik mot det framhastade lagförslaget om vårdval, beslutet att frysa Förbifart Stockholm till mångmiljonkostnad och erkännandet av Palestina.
3 jun 15 – KU:s presskonferens

S-topp och KU-ordförande ryker ihop
Partipolitiskt bjäbb har tagit fart kring riksdagens konstitutionsutskott (KU). Ordföranden kallas oseriös — och dömer in sin tur ut häcklaren som okunnig.
3 jun 15

FÖRORD
Hösten 2014 genomförde SOM-institutet den tjugonionde nationella SOM- undersökningen. Fragment är den 63:e forskarantologin sedan starten 1986. I boken analyseras resultat från 2014 års undersökning, och i vissa fall med tillba- kablickar i ett eller flera decennier. Undersökningen 2014 genomfördes som fyra riksrepresentativa urval om vardera 3 400 slumpmässigt valda personer i åldrarna 16 till 85 år. De fyra undersökningarna är att betrakta som editioner av samma studie, de innehåller delvis gemensamma frågor om samhälle, opinion och me- dier samt demografi och bakgrund, delvis unika frågor inom olika områden.
1 jun 15 – SOM-institutet: Förord

FRAGMENT
”Fragment är de broar som uppstår när katedraler faller samman” Norén (2015)
1 jun 15

Friskolorna har störst problem
Fristående skolor har en betydligt högre andel lärare utan lärarlegitimation än kommunala skolor. På tre orter är skillnaden 30 procentenheter eller mer.
31 maj 15

Visstidsjobb ska begränsas
Socialdemokraterna vill att arbetsgivare ska ange sakliga skäl för få att använda sig av visstidsanställningar.
31 maj 15

Löfven lovar lyssna på föräldrar
Statsminister Stefan Löfven tänker inte pressa på hårt för att nå målet om en uppdelad föräldraledighet. Han lovar lyhördhet för föräldrarnas vilja.
31 maj 15

Målet är 50-50
Socialdemokraternas mål ska vara en helt individualiserad föräldraförsäkring, där hälften av månaderna knyts till vardera föräldern. Partistyrelsen har ställt sig bakom ett sådant förslag. Det finns inget årtal för när det ska vara uppnått.
30 maj 15

Skärpningar i Löfvens jobbplan
En arbetsgrupp på S-kongressen föreslår en rad förändringar i Löfvens jobbagenda, bland annat skärpta formuleringar när det gäller framtida offentliga investeringar.
30 maj 15

Nya bottensiffror för de rödgröna
De rödgröna har sitt lägsta väljarstöd sedan 2010 och är nu på samma nivå som Alliansen visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av de största opinionsmätningarna som Novus gör för SR Ekot.
30 maj 15 –

Mycket saknas i Löfvens jobbplan
Statsminister Stefan Löfven lovar att hans plan för att nå regeringens jobbmål ska fyllas på med nya stora satsningar. Men besked om dem dröjer.
29 maj 15

Få lärartimmar trots miljonstöd
Trots hundratals miljoner i stöd till svenska högskolor i syfte att höja kvaliteten, exempelvis att öka antalet lärarledda timmar, har bara enstaka högskolor genomfört en kvalitetsförbättring, skriver Svenska Dagbladet.
29 maj 15 – UKÄ-rapport: Uppföljning av kvalitetsförstärkning inom humaniora och samhällsvetenskap

Marknadshyror pö om pö
Den statliga Långtidsutredningen har just tagit emot en rapport om bostadsmarknaden. Författarna föreslår en mix av successiva åtgärder – bland annat en fyrstegsraket mot fri hyressättning.
ÖPPEN28 maj 15 – SOU 2015:48, DN Debatt 26/5-15

Ska en lärare även agera socialarbetare och förälder?
Skolorna gör alldeles för lite för att förhindra avhopp från yrkesprogrammen. Det framgår av Skolinspektionens granskning. Myndigheten efterlyser mer engagemang från lärarna. Man kommenterar inte att 2 av 3 granskade enheter är friskolor.
ÖPPEN28 maj 15 – Rappport från Skolinspektionen: Gymnasieskolors arbete med att förebygga studieavbrott

Dags för en tredje pappamånad
Regeringen vill att fler pappor tar ut mer av föräldraledigheten och är hemma med sina små barn. En tredje pappamånad kan införas nästa år med stöd av vänsterpartiet och folkpartiet.
28 maj 15

Gör om underhållsstödet!
Moderaterna vill att fler separerade föräldrar tar större ekonomiskt ansvar för sina barn. Därför vill partiet göra om underhållsstödet.
28 maj 15

Brittisk EU-omröstning politisk dynamit i Frankrike
En brittisk folkomröstning om EU-medlemskap 2017 skulle sammanfalla med de franska valen. Nationella fronten med närmare en fjärdedel av väljarna bakom sig driver också utträdeskrav.
ÖPPEN28 maj 15 – Le Monde 26/5-15

Franska extremhögern knyter nära band med Putin
I tisdags gjorde ledaren för Nationella fronten i Frankrike Marine Le Pen sitt tredje besök i Moskva på kort tid. Nationella fronten och Moskva är helt överens på de flesta områden, inklusive Ukraina.
ÖPPEN28 maj 15 – Le Monde 26/5-15

800 miljoner människor i världen svälter
Enligt en färsk FN-rapport är svältsituation fortfarande kritisk i Afrika söder om Sahara och i Sydasien. Tio procent av världens befolkning är undernärda mot 20 procent 1990-1992.
ÖPPEN28 maj 15 – Le Monde 27/5-15

SD vinner på överbevakning
Radikala högerpopulistiska partier som Sverigedemokraterna får oproportionerligt mycket uppmärksamhet i medierna och bland samhällsforskarna. Varför är det så? Anna-Lena Lodenius nya bok om högerpopulismen i Europa kämpar med att motivera sig själv, skriver Christan Andersson i sin bokanmälan.
ÖPPEN28 maj 15 – Lodenius, Anna-Lena: Vi säger vad du tänker

Överskottsmålet utreds
Regeringen ”ser inga problem” med att låta en parlamentariskt sammansatt kommitté utreda överskottsmålet – men arbetet får inte dras i långbänk.
28 maj 15 – 26/5-15 Debattartikel

SAP tappar unga väljare
Det är fortfarande dött lopp mellan de politiska blocken, enligt DN/Ipsos mätning för maj månad, Samtidigt visar mätningen att Socialdemokraterna har svårt att locka väljare bland unga och i storstäderna, rapporterar Dagens Nyheter.
28 maj 15

Föräldraförsäkringen (S)tridsfråga
Frågan om delad föräldraförsäkring förföljer Socialdemokraterna. På kongressen i helgen väntar en ny strid om hur långt partiet ska gå.
28 maj 15

Telia mutade även presidentfamiljen i Azerbajdzjan
Efter avslöjandet om Telia Soneras misstänkta rekordmuta i Azerbajdzjan ökar kravet på företaget att släppa vad man vet om alla suspekta affärer i regionen. Men Telia tycker att man är så öppen som det går.
27 maj 15

Långbänk för vinststopp i välfärden
Det blir tufft för regeringen och Vänsterpartiet att få igenom regler för att begränsa vinster i välfärden. Sverigedemokraterna stödjer nu Alliansens linje. Och frågan kan hänga med till nästa val.
26 maj 15

"Nato-medlemskap politiskt omöjligt"
Just nu pågår Arctic Challenge Exercise i norra Sverige, en av världens största militärövningar. En övning som kritiker menar för Sverige närmare ett Nato-medlemskap.
26 maj 15

LO kräver bättre jobbplan av Löfven
Pressen ökar på statsminister Stefan Löfven (S) att göra mer för att uppfylla sina jobblöften. LO-ordföranden vill se en trovärdig plan för hur Sverige ska få EU:s lägsta arbetslöshet.
25 maj 15

"Ge flyktingar laglig väg in i EU"
Fler EU-länder måste ta sitt ansvar och det måste bli lättare att komma in i EU, anser FN:s sändebud Peter Sutherland som på fredagen besökte Rosenbad för samtal om EU och migration.
25 maj 15

Alla barn har rätt till skolgång
Migrationsminister Morgan Johansson (S) får nu massiv kritik för sitt uttalande om att EU-migranters barn inte ska få gå i svensk skola. Barnkonventionen är solklar — barn som vistas här rätt till skolgång, hävdar kritikerna bestämt.
23 maj 15

Lägenheten säljs för 22 millar
En vinst på 16,5 miljoner kronor räknar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och tidigare finansministern Erik Åsbrink kunna göra på sin lägenhetsförsäljning i Stockholm.
23 maj 15

Mindre ryckiga pensioner
Räkna med att pensionerna kommer att svänga mindre från år till år. Detta tack vare ett nytt system för den så kallade bromsen.
23 maj 15

Svårt att hitta yrkesfolk
Kompetensbrist blir ett allt större problem för svenska arbetsgivare, visar en färsk mätning av Manpower. Trenden är oroväckande enligt bemanningsföretagets globala chef Jonas Prising.
23 maj 15

Löfven trött på bakslag i riksdagen
Statsminister Stefan Löfven (S) har tröttnat på hur oppositionen utnyttjar sitt övertag i riksdagen för att bakbinda regeringen med så kallade tillkännagivanden. Nu vill Allianspartierna även pressa honom till att backa från att utredningen om ett stopp för vinster i välfärden.
21 maj 15

Regeringen får stryk varje vecka
Decemberöverenskommelsen hit eller dit – den rödgröna regeringen har en majoritet i riksdagen emot sig. Det framgår tydligt av de rekordmånga tillkännagivanden som Allianspartierna och Sverigedemokraterna gjort. Det parlamentariska läget ger oppositionen ett historiskt sett unikt spelrum. Och varje vecka får regeringen stryk i riksdagen.
ÖPPEN21 maj 15

Slappare koll gav mer sjukskrivning
Mindre kontroll från Försäkringskassan har bidragit till ökad sjukfrånvaro ökar och längre sjukskrivningar, enligt en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen.
21 maj 15 – Tidsgränserna i sjukförsäkringen

Sverige deltar i stor Natoövning
Ett förändrat säkerhets- och försvarspolitiskt läge, inte minst ryskt agerande, tvingar politiker till vägval, enligt vice statsminister Åsa Romson (MP). Även Stefan Löfven och Peter Hultqvist talar sig varma för det svenska deltagandet i Nato-övningen, dock utan att medge att det är ett led i ett närmande till Nato.
21 maj 15

Löfven får kritik av Byggnads
Statsminister Stefan Löfven (S) vill att kollektivavtal ska gälla på arbetsmarknaden — men har själv anlitat ett företag utan avtal. Självklart borde han ha frågat, anser Byggnads.
21 maj 15

Singlar ska få inseminera i Sverige
Nästa år ska ensamstående kvinnor som vill bli föräldrar inte behöva åka utomlands. Ett lagförslag om rätten till assisterad befruktning väntas bli verklighet från och med 1 april.
21 maj 15

Alliansen större de rödgröna
För två veckor sedan visade Demoskops undersökning att Alliansen gått om de rödgröna partierna i väljarstöd. Nu visar TV4/Novus väljarbarometer liknande siffror: Alliansen får 40,4 procent i den senaste mätningen, medan de rödgröna får 39,8 procent.
21 maj 15

Inför skriftliga ordningsomdömen
Riksdagen fortsätter att rada upp tillkännagivanden, alltså uppmaningar till regeringen att agera i en viss fråga. Det senaste i raden är att en riksdagsmajoritet bestående av allianspartierna och Sverigedemokraterna uppmanar regeringen att vidta åtgärder för att skolor ska kunna ge elever på gymnasiet och högstadiet ett skriftligt ordningsomdöme.
21 maj 15

Symbolisk likbärgning
Italiens premiärminister Renzi har förkunnat att han vill låta bärga liken från de hundratals människor som omkom när en flyktingbåt kantrade utanför Libyens kust i april.
21 maj 15 – Süddeutsche Zeitung 15/5-15

Fransk militär möter anklagelser om sexuella övergrepp i Centralafrika
Utredningen om franska soldaters sexuella övergrepp mot minderåriga i Centralafrikanska republiken pågår. Det var den svenske FN-tjänstemannen Anders Kompass som läckte uppgifterna till pressen för en månad sedan. Le Mondes korrespondenter har försökt hitta sanningen.
21 maj 15 – Le Monde 21 maj 2015

Bostadspolitiken gör att skolan blir mer segregerad
Den tilltagande segregeringen på bostadsmarknaden slår igenom i skolan – och det fria skolvalet spär på sorteringen av eleverna. Det framgår av en forskarrapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
ÖPPEN20 maj 15 – IFAU-rapport: Skolsegregation och skolval

Alliansen vill ha välfärdsutredning
Alliansen vill ha en ny utredning om vinster i välfärden och kommer att lägga ett förslag om det i finansutskottet. Sverigedemokraterna avvisar inte tanken.
20 maj 15

Delvis nytt presstöd klubbat
Riksdagen ändrar reglerna för det statliga presstödet för att det ska vara mer i takt med tiden och den tekniska utvecklingen. Och regeringen uppmanas, i tillkännagivanden, att stegvis börja avveckla reklamskatten för dagspressen samt att inleda försök där post och dagstidningar delas ut samtidigt.
20 maj 15 – Riksdagsdebatt

Svårt med nya regler för skolavslutning
Skolorna får vänta på tydligare riktlinjer för skolavslutningar i kyrkan. Riksdagen blir inte klar med lagändringen innan sommaren.
19 maj 15

Saudi-svenska relationer tinas upp
Efter vinterns bistra diplomatiska kris har saudi-svenska relationer tinats upp igen. I dagarna är en svensk näringslivsdelegation på plats i Riyad, ledd av näringsministerns högra hand.
18 maj 15

Inställda rättegångar trots ny lag
Nästan var fjärde tingsrättsförhandling ställdes in under årets första tre månader, trots att domstolarna sedan i somras kan använda tvångsmedel och sanktioner för att tvinga kallade att komma till rättegången.
18 maj 15

Idea-chefer tjänar mest
De hösta cheferna inom Idea anklagas för korruption och slöseri av en tidigare Idea-anställd, som framträder i DN.
18 maj 15 – Omvärlden och DN

Mursi dödsdömd
Den störtade egyptiske presidenten Muhammad Mursi har dömts till döden. Nu vädjar rörelsens exil-ledare till internationella samfundet att försöka förhindra att straffet verkställs.
17 maj 15

Bred enighet i KU om nytt presstöd
Riksdagens konstitutionsutskott (KU) har nått en bred enighet om regeringens förslag om förändrat presstöd, skriver företrädare för samtliga riksdagspartier förutom Sverigedemokraterna i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
17 maj 15 – SvD 18/5-15, KU 2014/2015:KU12

Redaktören har ordet
I detta nummer av Sociologisk Forskning publicerar vi tre artiklar. Den första, Upplysning och gränsdragning: En filosofisociologisk studie av den första generationen analytiska filosofer i Sverige, författad av Henrik Lundberg, är en sociologisk undersökning av ett också för den svenska sociologins utveckling intressant skede i svensk filosofihistoria, nämligen den tid vid 1900-talets mitt då den analytiska filosofin kom att bli helt dominerande i svensk universitetsfilosofi.
15 maj 15 – Sverre Wide

Upplysning och gränsdragning
En filosofisociologisk studie av den första generationen analytiska filosofer i Sverige
15 maj 15 – Henrik Lundberg

Nuets förnöjsamhet
En grundad teori om livsval och överlevnadsstrategier
15 maj 15 – Ulrika Sandén, Hans Thulesius och Lars Harrysson

Ett litet ord betyder så mycket
Alliansregeringen, Handlingsplanen och betydelseförskjutningar av begreppet mäns våld mot kvinnor
15 maj 15 – Carin Holmberg, Viveka Enander och Anne-Li Lindgren

Max Weber – myt och verklighet
Religion, kärlek, pengar och politik
15 maj 15 – Sven Eliaeson

Recensioner
Recensioner i Sociologisk forskning nr 3 2015
15 maj 15 – Sociologisk forskning nr 3 2015

Riktlinjer angående författarskap och författarordning
Vem är egentligen författare till en vetenskaplig publikation? Denna fråga är något som länge varit på tapeten inom medicin och naturvetenskap. Den kommer med all säkerhet att bli allt mer aktuell även inom sociologin i takt med att team-arbete, delade datamaterial och samförfattande blir vanligare och som ett resultat av det ivriga publiceringsoch citeringsräknandet.
15 maj 15 – Stefan Svallfors

Regering och allians talar straff
Efter en drös tillkännagivanden från riksdagen om skärpta straff blir det nu samtal mellan regeringen och allianspartierna för att komma överens. Regeringen har inte så mycket att välja på.
14 maj 15

Assange vill överklaga HD-utslag
Wikileaksgrundaren Julian Assange ska överklaga Högsta domstolens beslut att häktningen av honom för misstänkt våldtäkt och sexuella övergrepp i Sverige ska kvarstå. Hans försvarsteam anser att han därmed berövats rätten till en rättvis rättegång och ska överklaga HD-utslaget till internationella domstolar. Det uppger advokat Baltasar Garzon, en av Assanges försvarare.
14 maj 15

Littorin startar asylboenden
Sven Otto Littorin har engagerat sig i ett företag som arbetar med asylboenden och integration. Den tidigare moderate arbetsmarknadsministerns nystartade bolag Serio Care, ska enligt honom själv "erbjuda en integrationslösning".
14 maj 15

EU-oro över svenska bolån
Hushållens höga skuldsättning är återigen EU:s stora oro i den svenska ekonomin. Och återigen rekommenderas slopade ränteavdrag och marknadshyror.
14 maj 15

Genuslogikens moder
Yvonne Hirdman är svensk feminist, forskare och författare. Hon är kanske främst känd för att ha introducerat genusbegreppet i svensk forskning och för att ha varit en av ledamöterna i den statliga Maktutredningen på 80-talet. Nu har hon skrivit sin egen historia, ett kvinnoliv såsom det tedde sig under andra halvan av 1900-talet. Biografin recenseras av Jorun Koca Jakobsson.
ÖPPEN13 maj 15 – Hirdman Yvonne: Medan jag var ung

”Sänka skepp” i Medelhavet
EU:s vill komma åt människosmugglare till varje pris och skyggar inte för våld. Just nu försöker man försäkra sig om stöd från FN:s säkerhetsråd för en militär insats utanför Libyens kust. Folkrättsligt betraktat är tilltaget tveksamt, skriver taz.
ÖPPEN13 maj 15 – tagezeitung 12/5-15

United Federation?
David Cameron kan vara stolt över sin valseger, men ett jättestarkt mandat från den brittiska väljarkåren är det inte fråga om. I stället syns en allt starkare politisk regionalisering. Det vore logiskt av Cameron att fullfölja utvecklingen mot federalism, skriver taz.
ÖPPEN13 maj 15 – taz 11/5-15

Brexit: dragkamp väntar
Problemet i dagsläget, skriver Die Zeit, är att ingen egentligen vet exakt vilka politiska skalper Cameron är ute efter, särskilt inte nu när liberaldemokraterna inte längre sitter med i regeringen.
ÖPPEN13 maj 15 – Die Zeit 11/5-15

Nytt kvotsystem för asylsökande
Alla 28 medlemsländer ska tvingas ta emot asylsökande enligt ett nytt kvotsystem som ska utformas i Bryssel. Det kontroversiella förslaget kommer EU-kommissionen att lansera på onsdag, enligt uppgift från The Guardian.
ÖPPEN12 maj 15 – The Guardian 10/5-15

Svårt att nå målet
Regeringen får mycket svårt att nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet till 2020, enligt Finanspolitiska rådet som också anser att regeringen bryter mot det finanspolitiska ramverket och borde spara mer och snabbare.
12 maj 15 – Finanspolitiska rådets rapport 2015

Visstidsjobb ska begränsas
Fler ska få rätt att bli tillsvidareanställda. Regeringen lägger fram ett förslag som ska göra det svårare för arbetsgivare att stapla tidsbegränsade anställningar på varandra. Men facken är inte imponerade.
12 maj 15 – Ds 2015:29

Känsligt asylförslag i EU
EU-kommissionen vill att EU-länderna gemensamt ska ansvara för att ta emot 20 000 asylsökande. En högst känslig och konfliktfylld fråga i EU. Statsminister Stefan Löfven stödjer principen.
12 maj 15

Ny skatt på finanssektorn
Regeringen låter utreda en ny skatt på företag som drar fördel av att finansiella tjänster är undantagna från moms. Den danska ”lønsumsafgiften” är en förebild.
ÖPPEN12 maj 15 – Dir 2015:51

Vägslitageskatt på lastbilar utreds
Svenska och utländska lastbilar ska betala vägslitageskatt om regeringen får som den vill. Nu tillsätts en utredning för att ta fram en lösning på hur det tekniskt ska gå till.
12 maj 15 – Dir 2015:47

Cameron behåller nyckelministrar
Konservativa Tories får egen majoritet i Storbritannien. Förlorarna — såväl Labour som Liberaldemokraterna och Ukip — får se sig om efter nya ledare. Stärkt av det oväntat starka valresultatet meddelar premiärminister David Cameron att han behåller ministrar med nyckelposter.
12 maj 15

Blåser till EU-strid om migranter
Det blåser upp till strid i EU om kommissionens plan för tvingande kvoter för antalet asylsökande som medlemsländerna ska ta emot. Planen lär möta hårt motstånd när den läggs fram på onsdag och kallas redan "galen" av Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
11 maj 15

Kinberg Batra i hetluften
Den nya M-ledaren Anna Kinberg hamnade snabbt i hetluften i den första tv-sända partiledardebatten efter valet. Men den stora drabbningen med statsminister Löfven uteblev.
11 maj 15

Begränsat ränteavdrag slår ojämnt
Ett begränsat ränteavdrag på bolånet vidgar klyftorna mellan de som har och de som inte har. - De med ärvda pengar drabbas inte alls, säger professor Mats Persson.
11 maj 15

De befarar ukrainskt skuldfiasko
Ett avtal om skuldlättnad för Ukraina väntas bli klart om några veckor. Det ser ut att sluta i en betydligt sämre uppgörelse än väntat för det krigshärjade landet, enligt bedömare TT talat med.
11 maj 15

Kvinnoprotest mot franskt gubbvälde
Ständiga gliringar och trakasserier från manliga politiker - så ser vardagen ut för franska kvinnliga journalister. 40 av dem har nu fått nog. "Bort med tassarna" uppmanar de i ett upprop.
11 maj 15

Heta namn efter brittiska valet
Nicola Sturgeon, George Osborne, Boris Johnson och — kanske — David Miliband. Det är de hetaste namnen i efterspelet till premiärminister David Camerons segertåg i brittiska valet.
11 maj 15

”Islamiska staten” är mer Stasi än religion
Bilden av ”Islamiska staten” som ett utslag av religiös fanatism är felaktig. IS är framför allt en minutiöst planerad hämndaktion av Saddam Husseins avskedade underrättelseofficerare enligt nytt material, som publiceras i bl.a. Der Spiegel och Le Monde. Christian Andersson rapporterar.
ÖPPEN11 maj 15 – Le Monde 25/4-15, spiegelonline 28/4-15

David Cameron sensationellt stark
Konservativa Tories blir största parti i Storbritannien, och ser helt sensationellt ut att få egen majoritet. Tur är det, i så fall, för premiärminister David Cameron, eftersom koalitionspartnern Liberaldemokraterna är nästan utraderad.
8 maj 15

Sipilä bildar borgerlig trepartiregering
Den finländske centerledaren Juha Sipilä väljer att bilda regering med högerpopulistiska Sannfinländarna och konservativa Samlingspartiet.
7 maj 15

SD-ledamöter har inflytande
Sannolikheten att beviljas asyl i sista instans minskar markant om en nämndeman nominerad av Sverigedemokraterna sitter med i migrationsdomstolen – och ökar om en person från Kristdemokraterna, Miljöpartiet eller Vänsterpartiet finns med i rätten. Det visar ny forskning från Uppsala universitet.
7 maj 15 – Martén, Linna: Working paper ”Political Bias in Court? Lay Judges and Asylum Appeals”

Kommunala musikskolan utreds
Hur kan de kommunala musik- och kulturutbildningarna bli mer jämlika, och hur kan man säkra framtidens lärare? Det är två av frågorna som den särskilda utredaren ska besvara.
7 maj 15

Reportrar utan gränsers grundare registrerar ”muslimska” skolbarn
Grundaren av den internationella yttrandefrihetsorganisationen Reportrar utan gränser, fransmannen Robert Ménard, säger att staden där han nu är borgmästare registrerat ”muslimska” skolbarn.
ÖPPEN7 maj 15 – Le Monde 8/5-15

Burundi på randen till inbördeskrig
Burundis författningsdomstol har tvingats godkänna president Pierre Nkurunzizas tredje mandatperiod, trots att den kan strida mot landets författning. Framtiden för landet är dyster.
ÖPPEN7 maj 15 – Le Monde 5/5-15

EU-parlamentet varnar: Man blir tjock av alkohol!
Alkohol är farligt – inte på grund av sociala problem, trafikskador, hjärt- och kärlsjukdomar eller cancer utan för att man blir fet. Europaparlamentet vill ha kalorideklaration.
7 maj 15 – Le Monde 6/5-15

Sociala nedskärningar kan vänta britterna efter valet
Bara dagar innan det brittiska valet avslöjar The Guardian myndigheternas planer på hårda nedskärningar i socialbidrag och familjestöd efter valet. Och det oavsett vem som vinner parlamentsvalet.
ÖPPEN7 maj 15 – The Guardian 5/5-15

Alliansen redo att ta över
De fyra Alliansparterna har för första gången på flera år lagt fram egna ekonomiska motioner. Men Moderaternas finansministerkandidat hävdar att de när som helst kan lägga fram en gemensam statsbudget.
6 maj 15 – Moderaternas vårbudgetmotion 2015

Satsa på miljön och småföretagen
Centerpartiet vill införa en ny modell för arbetsförmedling — en jobbfixarpeng. I partiets vårbudgetmotion som innehåller bedöminingar och förslag för 2016 finns också förslag på en premie för miljölastbilar och miljöbussar. Centern säger sig vilja satsa på småföretagen och miljön.
6 maj 15 – Centerns vårbudgetmotion 2015

Satsa 4,9 miljarder på industrin
Sverigedemokraterna vill satsa 4,9 miljarder kronor på att stärka industrins konkurrenskraft nästa år. Vi är ute efter är att behålla och kanske i bästa fall skapa fler jobb i industrin, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.
6 maj 15 – SD:s vårbudgetmotion 2015

Höjda försvarsanslag och miljöskatter
Folkpartiet vill se två miljarder kronor i tillskott till försvaret redan nästa år. Försvara Sverige — försvara jobben, är rubriken på partiets vårmotion.
6 maj 15 – Folkpartiets vårbudgetmotion 2015

Inför ett dubbelt jobbskatteavdrag
Ett nystartsavdrag i form av ett dubbelt jobbskatteavdrag för långtidsarbetslösa som får jobb. Det är huvudnyheten i Kristdemokraternas vårbudgetmotion.
6 maj 15 – Kd:s vårbudgetmotion 2015

Peter Althin lämnar KD i protest
Peter Althin lämnar Kristdemokraterna i protest mot partiets inriktning under nya ledaren Ebba Busch Thor. Han är missnöjd med vad han uppfattar som en tydlig högersväng.
6 maj 15

Alliansen röstar inte på egen motion
Allianspartierna varnar för att regeringens vårändringsbudget för 2015 är dålig för Sverige. Men man tänker inte försöka rösta igenom sin egen motion, något som kan skärpa konflikten inom Moderaterna.
6 maj 15

Dags att leverera
LO vill ha en modigare regering som investerar mer, så att jobben kommer. Men statsminister Stefan Löfven lovade inga nya, stora jobbprojekt i sitt förstamajtal. Han gav i stället en känga till dem som misstror hans mål att nå EU:s lägsta arbetslöshet.
1 maj 15

Löfven lovar stödja "unga utanför"
Statsminister Stefan Löfven (S) försäkrade i sitt förstamajtal att regeringens jobbmål ska nås. Och han lovade insatser för unga i utanförskap.
1 maj 15

Andersson lanserar ny bankskatt
Bankerna är underbeskattade, anser regeringen som vill införa en särskild skatt på finanssektorn. Nästa vecka tillsätts en utredning med sikte på detta, avslöjade finansminister Magdalena Andersson i sitt förstamajtal.
1 maj 15

LO vill at t regeringen vågar mer
LO vill se regeringen investera mer, våga mer och skruva om politiken. Regeringen har varit alldeles för försiktig, också i vårbudgeten, enligt ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.
1 maj 15

Moderaterna vill förbjuda tiggeri
Moderaterna vill att organiserat tiggeri förbjuds i Sverige. Partiet vill bland annat att kommunerna ges möjlighet att anställa ordningspersonal som ser till att illegala boplatser inte permanentas.
29 apr 15 – DN Debatt: Utspel av Tobé och Ask

Färre söker asyl i Sverige
Färre väntas ta sig till Sverige för att söka asyl i år. De långa handläggningstiderna anses ha gjort Sverige mindre attraktivt som asylland.
29 apr 15 – Migrationsverkets prognos

Euroafrika - en bok om EU:s koloniala och rasistiska förhistoria
Varför blev EU till? Två svenska samhällsvetare kommer med egen teori i ny bok: för att rädda det europeiska kolonialväldet i Afrika! Men resonemangen gnisslar när de konfronteras med utvecklingen på 1950-talet, skriver Christian Andersson i sin recension. Historiker menar i allmänhet att EU är ett barn av det kalla kriget.
ÖPPEN29 apr 15 – Peo Hansen och Stefan Jonsson: Eurafrika. EU:s koloniala rötter

Bra kampanjfråga gav inte utdelning
Fokuset på frågan om vinster i välfärden var rätt, tycker partistyrelsen, även om det gav mager utdelning på valdagen. Vänsterpartiet landade på 5,7 procent i riksdagsvalet i september i fjol, det vara bara 0,1 procentenheter mer än 2010. En besvikelse, konstaterar partistyrelsen i sin utvärdering av supervalåret 2014.
ÖPPEN29 apr 15 – Vänsterpartiets valanalys

Höjd maxtaxa för hemtjänst
Regeringen planerar att höja maxtaxan för hemtjänst från och med nästa år. Syftet är att ge kommunerna större spelrum.
ÖPPEN29 apr 15 – Ds 2015:23

Socialförsäkringsinspektionen kan ta över
En utredning föreslår att Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) tar över klagomålshanteringen inom socialförsäkringen. Det allmänna ombudet ska dessutom arbeta inom ISF, och inte som idag hos Försäkringskassan.
ÖPPEN29 apr 15 – SOU 2015:46

”Övervakad” hemma istället för häktad utomlands
En person som gripits misstänkt för brott i Sverige ska kunna sättas under polisiär övervakning i sitt hemland, i stället för att sitta häktad i Sverige. Och vice versa: en svensk medborgare ska kunna vara frihetsberövad här hemma, även om hen anklagas för brott i ett annat EU-land.
29 apr 15 – Prop 2014/2015:16

Riksbanken sätter räntepress
Riksbanken sänker inte styrräntan. Men bankens köp av statsobligationer pressar ändå räntorna på marknaden. Och dörren är inte stängd för fler sänkningar. En räntesänkning låg i korten, men Riksbanken valde en annan väg.
29 apr 15 – Riksbanken, pressmeddelande

ÖB vill ha mer pengar
Försvarsuppgörelsen mellan regeringen och M, C och Kd har kallats för ett trendbrott. Men de extra miljarderna räcker inte, enligt ÖB, som pekar på att anslaget i förhållande till BNP inte stiger. Försvarsmakten menar dessutom att det är osmart att satsa på en permanent styrka på Gotland.
29 apr 15

BO:s ansvar tydliggörs
Barnombudsmannens anmälningsskyldighet förenklas och utvidgas. BO ska genast anmäla till socialnämnden om myndigheten vet eller misstänker att ett barn far illa, anser regeringen. Samtidigt inrättas en möjlighet för ombudsmannen att anmäla socialtjänsten till IVO.
29 apr 15 – Ds 2015:22

Alvedon förbjuds i mataffärn
Allt fler förgiftas av vanliga värktabletter med paracetamol, och nu sätter Läkemedelsverket stopp för försäljning utanför apotek. Läkemedelsbolag och handeln är kritiska - medan Giftinformationscentralen vill se ännu hårdare restriktioner.
29 apr 15

Vattenfall vill stänga två reaktorer
Pressen ökar på politikerna att enas om energiförsörjning efter Vattenfalls besked om en snabbare stängning än planerat av två reaktorer i Ringhals.
28 apr 15

Första 1:a maj
På första maj i år medverkar LO i ett oväntat och möjligen kontroversiellt sammanhang. LO:s vice ordförande Tobias Baudin kommer att tala på historisk mark, på Haymarket Square i Chicago. Jan-Ewert Strömbäck har varit där.
ÖPPEN27 apr 15

Busch Thor vill dra partiet åt höger
Kristdemokraternas nya partiledare Ebba Busch Thor vill bekämpa ondska och likgiltighet och ta strid för en mindre stat. Hon gör klart att KD är ett högerparti.
27 apr 15

Gemensam allianspolitik dröjer
Alliansledarna utlovar stark oppositionspolitik och håller öppet för nyval. Men en gemensam politik dröjer. På måndagsförmiddagen höll Alliansens partiledare ett första möte med Ebba Busch Thor, som i helgen valdes till ny ledare för Kristdemokraterna.
27 apr 15

Peter Althin lämnar KD
Ebba Busch Thor valdes till partiledare för Kristdemokraterna på lördagen. Men det finns KD-profiler som är oroliga för att partiet nu är på väg för långt ut på högerkanten.
27 apr 15

Folkpartiet ska satsa på äldre
Folkpartiet vill ge äldre med hemtjänst rätt att få sin mat lagad i det egna köket. Det skulle vara en oerhört viktig reform för många, säger partiledaren Jan Björklund.
27 apr 15

Konflikten i SD inte över
Sverigedemokraterna utesluter ordförandena för ungdomsförbundet SDU och för Stockholmsdistriktet Men konflikten som plågat SD är ännu inte över.
27 apr 15

MP-strid om försvarsuppgörelsen
Flera tunga MP-politiker gick emot partiledningen när man röstade om försvarsöverenskommelsen — och är starkt kritiska mot det man anser är en Nato-utredning.
27 apr 15

Merkel vill ha nytt asylsystem i EU
Tysklands förbundskansler Angela Merkel vill skrota EU:s asylregler och tvinga alla medlemsländer att dela på ansvaret för asylmottagningen. Utspelet gillas av den svenska regeringen.
27 apr 15

Låga förväntningar hos Wallström
Utrikesminister Margot Wallström sätter sig på måndagen vid förhandlingsbordet i New York. Bland målen: komma närmare en lösning för nedrustning av kärnvapen.
27 apr 15

Den nya utsattheten – om EU-migranter och tiggeri
Sedan Gunnar Inghe (som senare blev en av Sveriges första socialmedicinska professorer) år 1960 skrev ”Fattiga i folkhemmet. En studie av långvarigt understödda i Stockholm” har engagemang och studier av utsatta grupper varit i fokus för socialmedicinsk forskning. Viktigt i denna forskning har också varit att belysa vilka åtgärder som kan förbättra livsvillkoren för dessa grupper.
25 apr 15 – Bo J A Haglund och Hans Swärd

Därför kommer de hit
Det finns en förklaring till varför romer från särskilt Rumänien och Bulgarien reser till andra delar av Europa för sin försörjning. Där hemma är de fortfarande berövade grundläggande mänskliga rättigheter. Sociala indikatorer visar att de ligger långt efter majoritetsbefolkningen i fråga om utbildning, sysselsättning, boendestandard och hälsonivå. De flesta lever i djup misär och medellivslängden är betydligt kortare än för andra. Orsakerna är flera men huvskälet är den strukturella diskrimineringen som bottnar i antiziganismen, det vitt spridda förakt och de negativa fördomar som alltjämt drabbar denna etniska minoritet, den största i Europa.
25 apr 15 – Thomas Hammarberg

EU-medborgarna, tiggeriet och den synliga nöden – en kunskapsöversikt
Antalet människor från EU-länder i östra Europa som tigger på gator och torg i västra Europa har ökat kraftigt sedan 2007. Syftet med denna artikel är att belysa kunskapsläget om det moderna tiggeriet och dess konsekvenser och peka på en rad moraliska dilemman som lyfts fram i forskningen. Jag utgår från ett nordiskt och särskilt svenskt perspektiv, men utblickar görs också mot Europa. Bakomliggande orsaker och omfattningen och hanteringen av problemet diskuteras, liksom pågående kontroverser om begrepp och klassificeringar. Inom forskningen har rättsliga och juridiska aspekter av tiggeriet behandlats, liksom den politiska och massmediala diskursen. Undersökningar redovisas också om hur livet gestaltas för fattiga EU-medborgare som tigger i Norden och om relationerna mellan majoritetssamhället och tiggarna. Ett perspektiv i forskningen behandlar hur tiggeri och gatuaktiviteter i det offentliga rummet konstruerats som ett socialt problem. Till slut diskuteras också vilka åtgärder som kan ge resultat.
25 apr 15 – Hans Swärd

Skyddet för utnyttjade tiggare är statens ansvar
Tiggeri har kommit att bli ett problem i det svenska samhället. Det är dock inget egentligt problem för oss som bor och arbetar i Sverige, men däremot för de människor som kommer hit i brist på andra försörjningsmöjligheter. De människor som reser till Sverige för att tigga kommer från en utsatt miljö och de blir lätt offer för de som vill tjäna pengar på andra människors bekostnad. Några av de tiggare som idag syns i svenska städer är sannolikt utsatta för människohandel, men de betraktas sällan som brottsoffer. Åtgärder mot tiggeri har inte kommit att fokusera på tiggarnas utsatthet. Det finns dessutom brister i lagstiftningen eller dess tillämpning som gör det svårt för dessa eventuella offer att erhålla skydd.
25 apr 15 – Karin Åström

Tiggande EU-migranter – ett ansvar för Sverige, hemländerna och Europa
I och med utvidgningarna 2004 och 2007 kom EU att omfatta ett antal förhållandevis fattiga länder, vilkas medborgare hade rätt att röra sig fritt inom unionen. Den ekonomiska världskris som inleddes 2008 gjorde situationen för unionens sämst ställda mycket svår. Allra värst drabbade blev de minoriteter som traditionellt diskriminerats i Europa, särskilt romerna. Medan majoritetsbefolkningarnas fattiga reste utomlands för att söka arbete, fann många romer som försökte göra samma sak att de inte kunde få jobb utan tvingades söka sin utkomst genom tiggeri. Detta har väckt debatt i Sverige, som under slutet av 1900-talet i princip inte hade några tiggare, men nu fick ta emot ett stort antal. Frågan har därför ställts om var ansvaret för att förbättra romernas situation ligger. Svaret är inte helt okomplicerat: I ett kortare perspektiv kan vi konstatera att mottagarlandet Sverige har både ett moraliskt och ett politiskt/rättsligt ansvar. I ett mer långsiktigt perspektiv är det uppenbart att huvudansvaret för att skapa drägliga levnadsvillkor för medborgarna ligger i hemländerna. Och i ett bredare perspektiv kan man identifiera ett europeiskt ansvar. EU har accepterat nya medlemsländer, som i sin tur förpliktat sig att leva upp till unionens värderingar, inte minst vad beträffar behandlingen av minoriteter.
25 apr 15 – Mats Åberg

Sveriges antiziganistiska historia
Sverige har en lång historia av att förfölja och fördriva romer. Låt inte historien återupprepas.
25 apr 15 – Heidi Pikkarainen, Eleonor Frankemo, Gunno Gunnmo, Rosita Grönfors, Mujo Halilovic, Stefano Kuzhicov, Diana Nyman, Angelina Dimiter Taikon, Marian Wydow

Romer i Sverige, ett socialhistoriskt perspektiv
Artikeln diskuterar den svenska politiken gentemot romer under 1900-talet. En politik som tydligt illustrerar de villkor som gäller för att räknas som en del av befolkningen, samt vilka strategier som har använts för att omvandla de nya medlemmarna till nyttiga medborgare. I dessa processer har romer inordnats i såväl exkluderande som inkluderande kategorier, såsom lösdrivare, oönskade utlänningar och tiggare respektive medborgare, flyktingar och invandrare. Oavsett politikens målsättning har den dock legitimerats utifrån en gammal, och alltjämt reproducerad, berättelse om romer som en unik och problematisk grupp. I artikeln kombineras historiografiska perspektiv som under lång tid var åtskilda i romska studier, migrationshistoria och välfärdshistoria, med syftet att inordna romers historia i dessa breda fält. Framställningens tyngdpunkt ligger i perioden då denna politik fick fotfäste i Sverige: 1960och 1970-talet.
25 apr 15 – Norma Montesino och Ida Ohlsson Al Fakir

Anti-ziganism – från ryktesspridning till nätkampanjer
Vid sidan av de statligt sanktionerade åtgärderna har det under århundraden existerat en djup och folklig antiziganism. Den anti-romska agitationen är ett ständigt återkommande tema i olika former av rasistiska grupperingars propaganda och ideologi. Stundtals intensifieras den här typen av agitation, som under 2014, då tiggande EU-medborgare hamnar i blickfånget i debatten. Många av kampanjerna har flyttat ut på sociala medier. Organiserade och oorganiserade individer/små grupper av människor startar t ex Facebookgrupper och ser en möjlighet att nå ut, och enskilda människor upplever att de är del av en större grupp.
25 apr 15 – Heléne Lööw

Att reagera mot antiziganism
”Våra mänskliga rättigheter kränks men ingen tar det på allvar.” Så säger romer till Kommissionen mot antiziganism i de relativt omfattande konsultationer som vi har genomfört med romer, bosatta runt om i hela landet.
25 apr 15 – Heidi Pikkarainen, Diana Nyman, Erland Kaldaras

Människor i nöd
Sedan något år tillbaka har det kommit romer och icke romer från Rumänien, Bulgarien och andra östeuropeiska länder till Sverige. De flesta hoppas få ett tillfälligt jobb. Men inser snabbt att det kan man glömma. De kan inte språket, och många har dålig utbildning, om någon alls. Det enda val de står inför är att sätta sig på en trottoar med en pappersmugg i hand i hopp om att förbipasserande ger dem en slant, som man kan skicka hem så deras barn kan mätta sin hunger och ha kläder på kroppen. De sitter på samma fläck upptill femton timmar om dygnet oavsett vad det är för väder som råder. En del kommer familjevis i tron om att ha större chans att få ihop tillräckligt med pengar som täcker livsviktiga behov.
25 apr 15 – Hans Caldaras

Hjem og arbejde for hjemløse og arbejdsløse EU medborgere: rumænske romaers erfaringer fra København og Malmø
Dette studie baseres på 10 måneders antropologisk feltarbejde med rumænske romaer, som bor og arbejder på gaden i København og Malmø. Studiet har til hensigt at formidle ny viden om livet for en gruppe af personer i vores samfund, som ofte omtales, men som sjældent høres ved egen stemme. Der er fokus på betydningen af hjem og arbejde for denne gruppe af formelt hjemløse og arbejdsløse EU medborgere. Udgangspunktet er etnografisk materiale, som viser roma kvinder og mænds erfaringer med at opretholde hjemmet i Rumænien, skabe sig et trygt hjem på gaden samt at søge efter arbejde og arbejde med flaskesamling og tiggeri i København og Malmø.
25 apr 15 – Camilla Ida Ravnbøl

Om handlingsutrymme mellan givande och tiggande
Ett drama pågår på gatorna mellan de som tigger och de som ger eller inte ger. Hindren tycks vara både känslomässiga och språkliga. Det finns dessutom kulturella koder i spel. De bilder vi har av varandra behöver förhandlas, särskilt de som fördomar och okunskap genererar, eftersom de idag skapar ett våld mot människor. Det gör Givandets kör och Tiggandets kör. Här deltar människor som tigger på gatorna och givare. Det är en filminstallation för två filmdukar, där betraktaren står emellan. Processen att skapa ett körverk tillsammans dessa tre dagar filmades också och blev en produktionsfilm med en tillhörande text där bland annat etik, estetik och arbetsförhållanden beskrivs. Verket har visats på en rad offentliga platser och på seminarier. Det är en gestaltning av hur det är möjligt att skapa utrymme för handling. Det visar både metod och resultat. Det finns ett handlingsutrymme mellan oss. Konst är ett sätt att utnyttja detta utrymme för att uttrycka det sinnliga, det där också det politiska grundas: i affekter och reaktioner hos människor. Om konsten handlar om att synliggöra detta handlingsutrymme så handlar det politiska om hur det är möjligt att se vilka bilder som är relevanta i detta utrymme, och att aktivera det.
25 apr 15 – Cecilia Parsberg

Hotet mot det svenska samhällskontraktet – Hur tiggeri i Stockholm aktiverar det personliga moraliska ansvaret
Då stockholmare intervjuades om sina upplevelser av tiggeri i Stockholms offentliga rum under våren 2014, visade det sig att ämnet var omöjligt att tala om utan att sammankoppla det med föreställningar om Sverige som platsen i världen där tiggeri inte hör hemma. En övergripande berättelse gjorde gällande att närvaron av tiggande EU-medborgare i svenska städer hotade det svenska ”samhällskontraktet” mellan välfärdsstaten och den enskilda svensken. Detta abstrakta kontrakt hade fram tills nu garanterat föreställningen om en etisk ordning där den svenska medborgaren var rättmätigt befriad från personligt moraliskt ansvar för utsatta främlingar, och där strukturell fattigdom inte kunde materialiseras i det förkroppsligade svenska livsrummet. Mötet med den tiggande EU-medborgaren blir en konfrontation med den svenska identitetens moraliska grundvalar.
25 apr 15 – Erik Hansson

Malmömodellen Holistiskt och tvärvetenskapligt förhållningssätt
2009 startades Romskt informationsoch kunskapscenter i Malmö som ett projekt finansierat av Delegationen för romska frågor. Efter ett år tog Malmö stad över och sedan 2012 är centret en permanent verksamhet med det kommunövergripande uppdraget att öka romsk delaktighet i samhället. En unik del med RIKC:s arbete är det tvärvetenskapliga och holistiska förhållningssättet utifrån vilket centret byggt upp sin arbetsmodell. Detta är baserat på de 300 intervjuer med romska individer som centret gjorde vid uppstarten där svaren kategoriserades in i fyra vetenskapliga discipliner: psykologi, sociologi, historia och filosofi. Utifrån denna uppställning framgår det tydligt att insatser krävs på såväl individuell som strukturell nivå och behöver riktas till både majoritetssamhället och den romska minoriteten för att i praktiken öka romsk delaktighet och inkludering. Tidigare har arbete med romsk inkludering bedrivits i projektform, med punktinsatser, utan romskt inflytande och oftast har problemen tillskrivits den romska minoriteten själva. RIKC:s långsiktiga modell är därmed ett viktigt och normbrytande bidrag till säkerställandet av den romska minoritetens rättigheter och även implementering av de mänskliga rättigheterna i Sverige idag.
25 apr 15 – Mujo Halilovic

EU-migranternas vårdsituation
De senaste åren har vi sett en kraftig ökning av antalet EU-migranter i Sverige. Många saknar sjukförsäkring i sina hemländer och har därför enligt nuvarande regelverk inte tillgång till subventionerad sjukvård när de vistas här. De tvingas betala tusentals kronor för ett vårdbesök, vilket är omöjligt för de flesta. Konsekvensen blir att bland annat gravida kvinnor, barn och kroniskt sjuka i behov av vård står utan tillgång till detta. Följderna blir i enskilda fall mycket allvarliga. Enligt internationella konventioner Sverige ratificerat är vi skyldiga att erbjuda vård till lika villkor oavsett patientens juridiska status. Vi har ett särskilt ansvar för barn och kvinnor i behov av mödrahälsovård och förlossningsvård.
25 apr 15 – Johannes Mosskin

Den nya spelplanen
Mötet med de utsatta, fattiga EUmedborgare som sökt sig hit är i första hand ett möte med medmänniskor som kämpar under orättvisa förhållanden. Det drabbar oss med olika känslor. Liksom mötet med hemlösa alltid drabbar oss som har det bättre med sin brutala påminnelse om vad varje människa vill slippa uppleva, så väcker närvaron av de nya främlingarna såväl rädsla som djup medkänsla.
25 apr 15 – Magnus Helmner

Rådoch stödcentret Crossroads för EU-migranter: Uppkomst, metod och utveckling
2004 infördes fri rörlighet inom EU. Den erbjuder nya lockande möjligheter för EU:s invånare, men även utmaningar. Efter några år började ideella organisationer av att en ny grupp; arbetssökande EU-migranter; sökte sig till deras sociala verksamheter. Men hjälpen var inte anpassad för gruppen. Bristen på riktat stöd blev uppkomsten till rådoch stödcentret Crossroads. Ett samarbete över gränserna mellan ideella organisationer och myndigheter har varit förutsättningen för öppningen. Liksom ett gediget förarbete. Vad är gruppen i behov av för hjälp? Hur ser balansen ut mellan basbehov och rådgivning och vad har Crossroads arbetsmetod gett för resultat? Från att ha varit ett pionjärsprojekt är verksamheten i dag etablerad och representerar en gemensam önskan om att identifiera lösningar och goda exempel för sociala utmaningar i vår tid.
25 apr 15 – Marika Markovits och Thomas Bjarke

Skånes enda öppna härbärge för utsatta EU-medborgare
Hjälp tiggare i Lund heter föreningen som upprättat Skånes första och för tillfället enda öppna härbärge för socialt utsatta EU-medborgare. Det bör poängteras att det finns två härbärgen i Skåne, båda ligger i Lunds kommun och båda är ett samarbetsverk där föreningen varit initiativtagare men enbart ett som har öppet året om. Detta är härbärget som jag beskriver nedan och som finns vid Smålands nation. Det som för tillfället är stängt men som öppnar när kylan blir påtaglig till hösten/vintern är i Helgeands församlingshem på området Klostergården.
25 apr 15 – Joakim Månsson Bengtsson

Samspelande organisationer utgör Crossroads Lund
Crossroads Lund bildades 2015-01-15 på initiativ av Lunds Kristna Råd efter att alltfler EU-migranter kommit till Lund och etablerat sig som tiggare med ofta ytterst bristfällig nattlogi som att sova ute, i bilar, i tält och i enkla hyddor. Det fanns dock sedan december 2014 främst ett mycket positivt undantag: Gillestugan i Smålands nation hade på initiativ av studenten Joakim Månsson Bengtsson öppnats som natthärbärge för 21 gäster och denna verksamhet drivs av den ideella organsationen ”Hjälp tiggare i Lund” som utöver detta förmedlar och har överblick på ytterligare ca lika många andra sovplatser inomhus genom diverse kontakter och privata initiativ. Till detta kommer också att Helgeandskyrkan haft ett antal nattcafé under vintermånaderna samt planerar, iordningsställer och skaffar tillstånd för att kunna öppna ett härbärge för 8 nattgäster i särskilt samarbete med Diakonicentralen och ”Hjälp tiggare i Lund”.
25 apr 15 – Per Eriksson

Kyrkorna och uteliggare i Sverige
Världen har flyttat till Sverige. Den fattigdom som vi i Sverige trodde att vi lämnat bakom oss är tillbaka. Varje dag möter vi fattiga människor, händer som sträcks emot oss, ögon som vädjar. Vi är inte vana att se fattigdomen så nära inpå oss och vi berörs starkt och vi vet inte hur vi ska hantera de fattiga vi möter och inte heller de starka känslorna som väcks till liv inom oss. Vi förfasas över tiggarnas situation och det ovärdiga liv de tvingas leva. Reaktionerna är många och blandade – medkänsla, solidaritet, ilska och frustration. Det finns också uttryck för rasism och hat.
25 apr 15 – Inga Johansson

Ett möjligt uppdrag
Vintern 2015. En kvinna sitter på trottoaren i den kyliga blåsten. Bredvid henne en kasse med pantburkar. Framför henne ett fotografi på barnen och en mugg. En förbipasserande lägger en slant i muggen. En annan placerar en spottloska precis intill. De flesta vänder bort blicken.
25 apr 15 – Martin Valfridsson

EU-initiativ för att påverka Romernas situation
EU lyfte sin största minoritets situation som en prioriterad politisk fråga efter den franska regeringen initierade ett program för att återföra tusentals rumänska och bulgariska romer till sina hemländer. Den dåvarande kommissionären Reding kallade programmet för en skam och hotade med juridiska åtgärder. I juli är det fem år sedan och lite har förändrats sedan dess.
25 apr 15 – Soraya Post

Vad gör dessa fattiga människor som tigger, med oss svenskar?
Vi behöver möta människor som tigger med värdighet här i Sverige och samtidigt arbeta med att förändra förhållandena i deras hemländer.
25 apr 15 – Jörgen Ljung och Rickard Klerfors

Europeiska baptisters arbete med romer i Rumänien och Bulgarien
Rumänien: Det är september 2014 och jag har just besökt den grundskola som en baptistförsamling i Rumäniens huvudstad Bukarest har startat för romska barn. Vi möter barn som stolta visar upp sina teckningar och strålar av glädje över att få gå i skolan. Sedan gör vi en biltur till ett hyreshusområde där barnen bor – rappningen flagnar, dörrarna är halvtrasiga och sophögarna hopar sig. Kontrasten mellan den rena och välskötta skolan och hyreslängorna är slående. En av flickorna i skolan är väldigt blond och blåögd. Jag frågar hur det kommer sig – romerna är ju mörka och brunögda. Föreståndaren för skolan berättar att ofta kommer människohandlare och hämtar unga romska kvinnor på kvällarna och använder dem för prostitution. Senare på natten eller på morgonen körs de sedan tillbaka till hyreskasernerna. De barn som sedan föds får därigenom blonda gener bl.a. från de nordiska ”herrarna” som köper sex. De ansvariga på baptisternas projekt ”Rut” visar mig och de andra besökarna de olika insatserna som görs för och med romerna.
25 apr 15 – Christer Daelander

Från koncentratrationslägrens ohyggligheter till ett dubbelliv i Sverige – en berättelse om en romsk kvinnas liv.
Recenserad bok: Jag heter inte Miriam Författare: Majgull Axelsson Förlag: Brombergs (458 sidor), 2014
25 apr 15 – Jan Halldin

En ny bok om dem som vi kallar tiggare
Recenserad bok: Vi kallar dem tiggare Författare: Rola Brentlin & Aaron Israelson Förlag: Hydra förlag (151 sidor), 2015
25 apr 15 – Hans Swärd

Vattenfall säljer brunkolet
Vattenfall planerar att sälja brunkolskraftverken och -gruvorna i Tyskland - för att minska bolagets utsläpp och snygga till miljöprofilen. Men utsläppen fortsätter ju även med en ny ägare. Dessutom är risken att man gör en dålig affär om man avyttrar kolkraften så snart det går, kritiserar Riksrevisonen.
ÖPPEN23 apr 15 – RiR 2015:16 Vattenfall – konkurrenskraftigt och ledande i energiomställningen?

Amorteringskravet läggs på is
Finansinspektionen (FI) går inte vidare med regler om amorteringskrav. Lagstödet är oklart. Men FI anser fortfarande att tvingande avbetalningskrav behövs för att motverka hushållens skuldsättning och efterlyser ett tydligare mandat från regeringen.
ÖPPEN23 apr 15 – pressmeddelande från FI

Varför arbetar vi?
Arbetsförmedlingen förmedlar inte längre jobb. Dess uppgift är att kontrollera de arbetslösa. Det innebär en förnedring av både de arbetslösa och arbetsförmedlarna. De senare ska lyda och försöka sätta sig över känslan att det de gör är orätt. Så kan man sammanfatta Roland Paulsens starkt kritiska och mycket roliga bok (om man har sinne för svart humor) om Arbetsförmedlingen.
ÖPPEN23 apr 15 – Roland Paulsen: Vi bara lyder

Vem är egentligen ansvarig för flyktingkatastroferna i Medelhavet?
Vems fel är flyktingtragedierna i Medelhavet, frågar sig Le Monde. Svaret beror på vem man frågar. Polisen, regeringarna och människorättsorganisationerna har olika uppfattning.
ÖPPEN23 apr 15 – Le Monde 21/4-15

Domen mot Mursi fördöms av Amnesty
Rättegången mot Egyptens före detta president Mohamed Mursi förkastas av Amnesty International. Han dömdes i tisdags till 20 års fängelse.
ÖPPEN23 apr 15 – The Guardian 21/4-15

Al-Qaida är det jemenitiska inbördeskrigets stora vinnare
Det kaos som drabbat Jemen efter de shiitiska houthirebellernas offensiv och den saudiledda sunnikoalitionens motattacker gynnar framför allt Al-Qaida, rapporter Le Monde.
ÖPPEN23 apr 15 – Le Monde 21/4-15

Tyska regeringen benämner folkmordet på armenier som ett sådant
Tyskland har hittills inte velat erkänna folkmordet på armenier som just ett sådant. Av rädsla för att skada sina relationer till Turkiet, brukar det heta. Kanske också av ovilja att konfrontera sin egen roll och eventuella ansvar. Men inför hundraårsdagen har något hänt.
ÖPPEN23 apr 15 – Die Zeit 20/4-15

Polisen undersöker SDU-dataintrång
Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt dataintrång mot Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU). Misstankar finns att personal på SD:s riksdagskansli har tagit sig in i SDU-ledningens mejlkonton, skriver Dagens Nyheter.
23 apr 15

Mer kontroll på socialbyrån
En utredning föreslår att de krav som kommunens socialtjänst får ställa på arbetslösa bidragstagare lagfästs. Socialtjänsten får dessutom större befogenheter att kontrollera att människorna verkligen söker jobb.
ÖPPEN22 apr 15 – SOU 2015:44

Gamla försvarsfrågor utreds på nytt
Efter att i praktiken ha bantats år efter år tilldelas försvaret i snitt två miljarder kronor mer årligen under perioden 2016 - 2020. Dessutom vänds blicken hemåt: fokus och medel flyttas från internationella insatser till svenskt territorium. DEt är stommen i försvarsuppgörelsen.
22 apr 15 – ”Försvarspolitisk inriktning 2016 tom 2020”

Fortsatt privat järnvägsunderhåll
Järnvägsunderhållet kan inte förstatligas. Trafikverket saknar helt enkelt kunskap för att ta över underhållet i egen regi i dag, menar regeringens utredare.
22 apr 15 – SOU 2015:42

Björklund vill ta revansch
FP-ledaren Jan Björklund vill ta revansch för valförlusten och hoppas leda partiet även i nästa val. Ännu har partiet tålamod, trots usla opinionssiffror. Valresultatet var det näst svagaste i partiets historia. Ändå visste Björklund redan på valnatten att han ville fortsätta.
22 apr 15

Sms-lån under utredning
Regeringen vill inrätta strängare regler för företag som erbjuder snabblån och beviljar krediter per sms. En utredning ska ta ställning till olika åtgärder, däribland ett så kallat kostnadstak.
22 apr 15 – Pressmeddelande

SDU-ledarna föreslås bli uteslutna
De två SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne är på väg att uteslutas ur partiet. Medlemsutskottet rekommenderar en uteslutning. Om några dagar ska partistyrelsen fatta beslut i frågan.
21 apr 15

Flyktingkatastrofen tog 900 liv
Två män som överlevde flyktingkatastrofen i Medelhavet greps när den italienska kustbevakningens fartyg förde 27 överlevare i hamn i Catania på Sicilien. De båda är misstänkta för människosmuggling.
21 apr 15

Dom mot Mursi i Egypten
För tre år sedan blev Muslimska brödraskapets ledare Muhammad Mursi Egyptens första folkvalda president. I dag får han en dom som kan innebära dödsstraff — anklagad för att ha legat bakom mord på demonstranter under sitt år vid makten.
21 apr 15

Forord
De nordiske landene rangerer høyt på internasjonale likestillingsbarometre. Likevel er det fremdeles et stykke igjen før mediene har oppnådd full likestilling mellom kjønnene. Det hviler et stort ansvar på mediene for å sikre rettferdig tilgang til og representasjon i offentligheten. For å kunne si noe om tilstanden og utviklingen på feltet, trengs det fakta og statistikk. Det forskes på medier og kjønn i alle de nordiske landene, men fortsatt er det behov for mer kunnskap på feltet.
20 apr 15 – Ragnhild Mølster

Nordicom-Information på väg mot framtiden
Nordicom-Information har funnits i över 35 år och utkommit med fyra nummer per år. Den har genomgående innehållit en blandning av artiklar, ny litteratur, översikter om konferenser, forskningsprojekt och nya avhandlingar. De senaste åren har en del av ar- tiklarna också genomgått formell granskning, en reviewprocess. Innehållet i Nordicom- Information har alltid varit skrivet på något av de nordiska språken eller engelska. En bärande idé har varit att forskare ska kunna publicera sig på sitt eget språk, också i en alltmer internationaliserad forskningsvärld.
20 apr 15 – Ingela Wadbring

Norske muslimske innvandrerkvinner - Sosiale medier og identitetsspørsmål
Norge og Norden forøvrig, er preget av økt ankomst av flyktninger og innvandrere. Dette driver fram samfunnsendringer som gir seg utslag i en rekke utfordringer. Fra å ha vært et relativt sosio-kulturelt homogent samfunn, har Norge i dag blitt til en sammensatt og langt mer kulturelt, språklig, etnisk, sosio-økonomisk mangfoldig befolkning – også blant flyktninger og innvandrere er det store variasjoner politisk, sosialt, religiøst og kulturelt. I dette prosjektet er vi interessert i særlig to fenomener som har innvirkning på den norske nasjonalstaten: a) migrasjon og bosetting av innvandrere i et stadig mer multikulturelt og fler-religiøst samfunn på den ene siden og b) utbredelsen av nettbaserte medier på den andre.
20 apr 15 – Carol Azungi Dralega

Køn i danske medieinstitutioner og danske tv-medier
I 2012-13 deltog Danmark sammen med 26 andre lande i en stor europæisk undersøgelse af om kønssammensætningen i medieindustrien, Women and Media Industries in Europe under European Institute of Gender Equality (EIGE). Det er bl.a. resultaterne fra den undersøgelse, som ligger til grund for denne artikel. Eftersom de overordnede resultater fra undersøgelsen er publiceret i rapporten Women and the Media. Advancing gender equality in decision-making in media organisations. Review of the implementation of the Beijing Platform for Action in the EU Members States (2013), er målet med denne artikel at diskutere undersøgelsen med et særligt fokus på de danske resultater. Undersø- gelsen Women and Media Industries in Europe belyser primært kønssammensætningen på ledelsesniveau i forskellige medieinstitutioner, men der er også foretaget indholds- analyser af tv-programmer i forbindelse med undersøgelsen. For et få et mere nuanceret indtryk af indholdssiden, inddrager denne artikel også undersøgelsen Who makes the news (2010), der belyser kønsrepræsentationen i nyhedsmedierne (radio, aviser og tv). Med teoretisk udgangspunkt i den socialkonstruktivistiske kønsopfattelse (Butler 1999) og intersektionalitetsteori (Crenshaw 1991) diskuterer artiklen hvilke (potentielt proble- matiske) forestillinger om køn, der ligger til grund for undersøgelsen Women and Media Industries in Europe og Who makes the news, og stiller spørgsmål ved, om disse former for undersøgelser er de mest frugtbare til at illustrere repræsentationer og uligheder.
20 apr 15 – Rikke Andreassen

The Gender Divisions and Hierarchies of the Finnish News Organisations
A majority of Finnish journalists are women, and the proportion of women in the Union of Journalists reached 40 per cent in 1978 and 50 per cent in 19951 (SJL 2012). Thus, a quantitative gender balance was reached in the field already decades ago. In addition, for a long time now a majority of Finnish journalism students have been female. According to the statistics of the Union of Journalists, 57 per cent of all members and more than 70 per cent of all student members are women. As the Union has 15 678 members, the number of females in the field is significant. Members represent different levels of senior and middle management as well as other areas of journalistic practice (SJL 2012). However, the number of female journalism students is growing, but it does not mean that women work in the field to the same extent, as we shall see later in this article. Furthermore, the fact that the majority of journalists are women does not mean that equality has been reached in the profession. As the Global Report on the Status of Women in News Media (Byerly 2011) shows, the top newsroom positions are still mainly held by men. In addition, national surveys show that female journalists are clearly paid less than their male colleagues and that men strongly dominate the news content.
20 apr 15 – Tarja Savolainen & Henrika Zilliacus-Tikkanen

Women in Journalism - The Situation in Iceland
More and more women have entered journalism in the last 20-30 years, and they out- number men in journalism education by far. Still, however, women account for less than 40% of the members of the two Icelandic journalists unions, and few women hold top positions in media organisations. Media companies were badly hit during the financial crisis in 2008 and many journalists lost their job. No research has been done on the effect of this on women and men in journalism, but data from the membership registration of the journalist unions seems to indicate that proportionally more women than men were laid off or left the profession in the years after the crash. The number of women entering the journalism profession seems to have plateaued after continuous growth in the past decades, but there are also positive signs as the heads of the biggest media companies have pledged to prioritise equality in their media.
20 apr 15 – Valger ur Jóhannsdóttir

Verdien av en kvinnes stemme - Om kjønn, makt og endring i norsk nyhetsproduksjon
I 2013 var det 100 år siden kvinner i Norge ble tilkjent en offentlig stemme på lik linje og med lik verdi som menn. Kjønn ble nøytralisert og (i prinsippet) uten betydning. En stemme var en stemme. Men under stemmerettsjubileet ble kvinners aktuelle stemme innenfor rammen av nyhetsmedienes offentlige samtale i liten grad tematisert.
20 apr 15 – Turid Øvrebø

Svensk journalistik - Bromskloss eller pådrivare för jämställdhet?
I slutet av 1970-talet gav Aftonbladets kvinnliga journalister ut Dokumentet, en bok som avslöjade en förödande manskultur på en av Sveriges största tidningar. Idag, drygt 35 år senare har Aftonbladets kvinnliga journalister återigen gjort ett upprop för att protestera mot tidningens kultur och struktur.
20 apr 15 – Maria Edström

Distribution, produktion och jämställdhet i filmbranschen - En studie av svensk filmpolitik
Rapporten En riktig snyftare: om distribution, produktion och jämställdhet i filmbran- schen som vi har skrivit på uppdrag av wift Sverige (Women in Film and Television), fokuserar på relationen mellan produktions- och distributionsledet och hur detta påverkar jämställdhet i filmbranschen. Utgångspunkten har varit att undersöka hur förändringarna i det senaste filmavtalet (2013) kan komma att påverka jämställdhetssträvanden. Utred- ningen Vägval för filmen (2008) som föregick filmavtalet pekade på två genomgripande förändringar som var önskvärda: att ta bort kravet på ”normal biografexploatering” för att jämställa distribution i olika fönster (s.k. fönsterneutralitet) samt att minska producen- ternas (ekonomiska) underläge i relation till distributörerna. Filmavtalet, å andra sidan, visar vi, går delvis i motsatt riktning. Även om ett steg mot fönsterneutralitet tas i avtalet, så förhandlas det bort i en protokollsanteckning. Distributörernas roll förstärks också i avtalet framför allt genom införandet av det så kallade automatstödet, som fördelas på basis av distributörernas publikestimat. Men även genom ett ökat fokus på att politiken ska leda till en ekonomiskt stabil bransch, vilket sker genom att satsa på mer publikt gångbar film och att försöka styra branschen mot mer stabila produktionsföretag, genom att ställa krav på etablerad producent.
20 apr 15 – Maria Jansson & Katarina Bivald

Norwegian Media Research Conference 2014. 20 Years of the World Wide Web – Perspectives and Consequences1
The Norwegian community of media studies researchers has arranged a national con- ference for several decades, and in 2004 the conference found the format which it has today. The conference is hosted by a different university or university college each year, and for the last decade the conference has been arranged bi-annually (even years), alternating with the Nordic Media and Communication Research Conference NORD- MEDIA (odd years). In 2014 the conference was hosted by the Department of Art and Media Studies at the Norwegian University of Science and Technology (NTNU) in Trondheim, Norway.
20 apr 15 – Jon Raundalen

Webportal gør det lettere at forske i historiske danske medier
Statsbiblioteket i Aarhus har med webportalen Mediestream lanceret et digitalt værktøj, som giver forskere og studerende ved flere af de danske universiteter adgang til at streame over 1,5 mio. radio- og tv-udsendelser fra danske kanaler. Desuden indeholder portalen ca. 50.000 historiske reklamefilm, og for nylig blev den første million digitale avissider tilføjet. På den måde er der skabt nem adgang til en stor samling af de histo- riske danske medier, som det hidtil har været besværligt at forske i.
20 apr 15 – Mogens Vestergaard Kjeldsen

Norsk medietidsskrift fra papir og abonnement til digitalt open access
I slutten av mars 2015 kom det første nummeret av Norsk medietidsskrift ut som et rent digitalt, open access tidsskrift på Universitetsforlagets publiseringsplattform idunn.no. Prosessen med å endre et tradisjonelt papirbasert abonnementstidsskrift til et digitalt open access-tidsskrift har vært lang og krevende. I denne artikkelen vil jeg kort fortelle om denne prosessen og reflektere litt over de problemene som oppsto underveis. Pro- sessen har vært kompleks, og denne teksten gir derfor bare et grovt riss av de problem- stillinger som har dukket opp.
20 apr 15 – Steen Steensen

Recension
Jonas Löwgren & Bo Reimer (red.) Collaborative Media Production, Consumption, and Design Interventions Cambridge MA: MIT Press, 2013, 208 p., ISBN: 9780262019767
20 apr 15 – Kjetil Sandvik

Recension
Jens Barland & Robert W. Waagan (red.) Entreprenørskap og ledelse i media Cappelen Damm, 2015, 384 s., ISBN 9788202447823
20 apr 15 – Erik Wilberg

Women and Media Industries in Europe
In 1995, the Fourth World Conference on Women took place in Beijing and as a result of the conference the Beijing Platform for Action (BPfA) was created. It sets out the objec- tives for national and international action for the advancement of women. The European Council committed the EU to the principles of the BPfA in the same year. The BPfA’s strategic aims in relation to women and media are broad (Area J). The aims are to: a) increase the participation and access of women to expression and decision-making in and through media and new technologies of communication; and b) promote a balanced and non-stereotyped portrayal of women in the media.
20 apr 15 – Tarja Savolainen

Hård press på EU
Handling i stället för vackra ord efterlyses när EU:s utrikes- och inrikesministrar samlas för att diskutera ännu en migrantkatastrof på Medelhavet. Italien varslar om eventuella tillslag mot människosmugglare i Libyen.
20 apr 15

Finska centern gjorde ett bra val
Den finländska Centerns valframgång kom inte som någon överraskning. Det som nu väcker intresse är vilka partiledaren Juha Sipilä väljer att samarbeta med.
20 apr 15

ECB utreder grekisk reservvaluta
Grekland kan utan nya nödlån från EU och IMF tvingas betala ut löner och pensioner med skuldväxlar i stället för euro. I praktiken skulle det bli embryot till en ny valuta.
20 apr 15

Offentliga sektorn tillåts växa
Regeringen nyttjar vårändringsbudgeten till att föreslå höjda utgiftstak för staten. Det handlar om mellan 30 och 50 miljarder mer för vart och ett av de kommande åren.
ÖPPEN16 apr 15 – Prop 2014/2015:99

Rappa repliker i debatten
”Löftesbrott” stod i fokus när den rödgröna vårbudgeten debatterades i riksdagen. Magdalena Andersson värjde sig mot verbala attacker från borgerliga företrädare och SD genom att helt sonika bolla tillbaka anklagelserna.
ÖPPEN16 apr 15 – Budgetdebatten

Slopad ungdomsrabatt guldgruva för regeringen
Den största åtgärden i vårändringsbudgeten är avvecklingen av ungdomsrabatten. I två steg ska den omstridda nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för unga anställda återställas till samma nivå som för vuxna arbetstagare.
ÖPPEN16 apr 15 – Prop 2014/2015:99

Förstelärarreformen stoppas
Regeringen satsar stort på fler speciallärare och pedagoger i lågstadiet – men sparar in på karriärtjänsterna. Ett av syftena med att ge så kallade förstelärare mer betalt var att locka kompetent personal att ta anställning i skolor i socialt utsatta områden. Men reformen har också kritiserats.
ÖPPEN16 apr 15 – Prop 2014/2015:100

Pengar till äldre tas från äldre
Den största enskilda satsningen i regeringens vårbudget är en miljard kronor för att höja bemanningen inom äldreomsorgen. Men pengarna kommer från nedskärningar på just äldreomsorg.
ÖPPEN16 apr 15 – Prop 2014/2015:100

Ukraina vill utplåna alla minnen av sovjettiden
Kiev vill radera ut alla minnen av Sovjetunionen. Gator och allmänna platser som påminner om sovjettiden ska döpas om. Varje förnekelse av kommunismens ”kriminella karaktär” förbjuds.
ÖPPEN16 apr 15 – Le Monde 11/4-15

Vänsterregeringarna i Frankrike och Sverige - helt olika politik mot Saudiarabien
Frankrikes vänsterregering satsar tungt på politiskt, militärt och kommersiellt samarbete med Saudiarabien när det gnisslar i saudiernas relationer med andra Västländer, som USA och Sverige.
ÖPPEN16 apr 15 – Le Monde 13/4-15

Ny drunkningskatastrof i Medelhavet
Tyska tageszeitung har tryckt en fiktiv dödsruna på förstasidan av torsdagens utgåva över ”400 människor”. Redan innan söndagens katastrof låg dödssiffran för i år på 500 individer. Och nu rapporterar nyhetsbyråer att ytterligare en båt med flyktingar sjunkit på vägen till Europa.
ÖPPEN16 apr 15 – Taz 16/4-15

Riksdagen vill ha överskottskommitté
De borgerliga partierna i riksdagen (m, fp, c, kd och sd) har beslutat att uppmana den rödgröna regeringen att tillsätta en parlamentarisk kommitté som bland annat ska se över överskottsmålet för de offentliga finanserna.
16 apr 15

Wallström försvarar Palestinaprocess
Ett UD-svar som konstitutionsutskottet (KU) fått ger intrycket att regeringen, långt före det formella beslutet, hade fattat beslut att erkänna Palestina och därmed körde över riksdagen.
16 apr 15

Bakslag för flyktingvägrare
Det var fel av Östra Göinges kommun i Skåne att inte ta emot tre ensamkommande flyktingbarn 2014. Det konstateras i en dom från kammarrätten. Men kommunen tänker överklaga till högsta instans.
16 apr 15

Rödgrön budget
Den rödgröna regeringen vill genomföra reformer som kostar 8 miljarder i år. Flera av de reformer som stoppades i höstas kommer nu tillbaka — men inte alla. Decemberöverenskommelsen garanterar att regeringen får igenom sin budget denna gång.
15 apr 15

Arbetslösheten minskar bara sakta
Regeringen får svårt att nå sitt mål om EU:s lägsta arbetslöshet. Nuvarande politik räcker inte, nya stora satsningar krävs. Efter höstens politiska kaos och budgetnederlaget i riksdagen är vårbudgeten för 2015 en nystart för regeringen.
15 apr 15 – Prop 2014/2015:100

Arbetslösa blir budgetens vinnare
Arbetslösa och ensamstående föräldrar är det här årets vinnare i budgeten. Förlorare, på lite sikt, blir bilkörande höginkomsttagare som sparar och gör stora rut- och rot-avdrag.
15 apr 15 – Prop 2014/2015:100

“Nu börjar vi leverera”
Regeringen satsar 8 miljarder kronor i vårbudgeten, fördelat på jobb, skola, miljö och välfärd. De största utgiftsposterna var kända på förhand, som höjningen av a-kassan. Den låga produktivitetstillväxten och den höga arbetslösheten är regeringens sorgebarn. För att nå målet att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 kommer man att presentera fler åtgärder i kommande budgetar, sade finansministern Magdalena Andersson (s).
ÖPPEN15 apr 15 – Prop 2014/2015:100

Sagt om budgeten
TT har sammanställt hur olika personer och organisationer har kommenterat regeringens vårbudget;
15 apr 15

Sysselsättningen stiger
Enligt regeringens prognos stiger sysselsättningen och andelen sysselsatta av befolkning stadigt de närmaste åren.
15 apr 15

Regeringen har inte löst moms-fråga
Ett nytt besked från regeringen kan bli dödsstöten för många ideella föreningar som bedriver second hand-försäljning: Momsen ska betalas i år.
15 apr 15

Inget lyft för Lärarlyftet
Tiotusentals lärare undervisar i ämnen de inte är behöriga i. Ändå ställdes fyra av tio kurser i Lärarlyftet in under våren och resterande utbildningar går halvtomma. Nu måste kommun- och regeringspolitiker sluta att skylla skolans problem på varandra, anser utbildningsminister Gustav Fridolin.
15 apr 15

Kvinnor vinnare
Regeringen skriver att förslagen i vårändringsbudgeten om höjt tak i a-kassan, höjt grundbelopp i a-kassan, höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar och höjd nivå på bostadstillägget för pensionärer kommer att minska inkomstskillnaderna något. Och andelen i befolkningen som räknas som relativt fattiga minskar något.
15 apr 15

Fler reformer 2016
Det kommer fler reformer 2016 än de som nu sjösätts 2015. Till exempel har regeringen lovat att ta bort den bortre gränsen i sjukförsäkringen och sänka skatten för pensionärer. Därför kommer de totala reformkostnaderna för 2016 att bli högre än de 20 miljarder kronorna som nu nämns för 2016.
15 apr 15

"Euroområdet största risken"
Regeringen skriver i en kommentar till budgeten att konjunkturen i omvärlden kommer att stärkas de kommande åren: "I euroområdet, som är Sveriges viktigaste exportmarknad, kommer dock återhämtningen, av allt att döma, att gå långsamt."
15 apr 15

Fas 3 fasas ut
Ett viktigt vallöfte från Socialdemokraterna var att avskaffa Fas 3 och erbjuda långtidsarbetslösa jobb i framför allt kommunerna, så kallade extratjänster.
15 apr 15

Debatt om statliga jobb allt hetare
Sedan 2004 har drygt 4 000 statliga jobb tillkommit i Stockholms län. Samtidigt har antalet minskat, sammanlagt, med lika många i Södermanland, Värmland, Dalarna, Västernorrland och Jämtland och debatten om statens ansvar för jobb i hela landet blir allt hetare.
13 apr 15

Satsningar på skolan återupplivas
Regeringen återanvänder höstens skolsatsningar i vårbudgeten som presenteras på onsdag. Bland annat återkommer investeringar på fler speciallärare inom förskoleklasser och på lågstadiet, förstärkning av elevhälsan och ett nationellt skolutvecklingsprogram, skriver Aftonbladet.
13 apr 15

Höjd a-kassa i höst
Regeringen vill höja taket i a-kassan så att högsta dagpenningen blir 910 kronor.
13 apr 15

Sämre boenden för flyktingbarn
Kvaliteten i många nystartade HVB-hem för ensamkommande unga flyktingar är sämre än i andra HVB. Trycket på kommunerna är så hårt att de inte hinner fixa fram bra boenden i tid — och krav ställs nu på att fler aktörer måste ta ansvar för barnen.
12 apr 15

SD-chef säger upp sig i protest
Sverigedemokraternas säkerhets- och utbildningschef Bengt Malmberg har sagt upp sig i protest. Han riktar hård kritik mot bland andra vikarierande partiledaren Mattias Karlsson och partisekreteraren Richard Jomshof, skriver Dagens Nyheter.
12 apr 15

Ökat missnöje med överenskommelse
Missnöjet ökar drastiskt bland borgerliga väljare över decemberöverenskommelsen med den rödgröna regeringen. Samtidigt tappar Socialdemokraterna i opinionen och Sverigedemokraterna ökar.
11 apr 15

AF: Hög invandring behövs
För att klara finansieringen av skola, vård och omsorg krävs att minst 64 000 personer årligen flyttar till Sverige, beräknar Arbetsförmedlingen i en ny rapport. Orsaken är att vi blir färre i Sverige.
10 apr 15

SD-topp på bild med nyfascist
Sverigedemokraterna kan kasta ut SDU-ledarna Gustav Kasselstrand och William Hahne ur partiet efter anklagelser om samröre med nyfascistiska La Destra. Samtidigt har en i sammanhanget pikant bild på presschefen Henrik Vinge dykt upp.
9 apr 15

Överskottsmålet måste utredas
Den borgerliga majoriteten i riksdagens finansutskott kör nu över regeringen och kräver en parlamentarisk utredning om överskottsmålet.
ÖPPEN9 apr 15

Gör bolånen genomskinliga
Banker kommer att behöva bevilja en veckas betänketid för alla bolånekunder. Det är en av effekterna när EU:s bolånedirektiv genomförs i svensk rätt. Dessutom föreslår den ansvarige utredaren att långivarna ska vara skyldiga att informera kunderna om hur räntesättningen går till.
ÖPPEN9 apr 15 – SOU 2015:40

Svensk militär ska stötta peshmerga
Politik och humanitärt stöd räcker inte för att stoppa terrorrörelsen Islamiska staten i Irak, enligt utrikesminister Margot Wallström. Sverige kan skicka 35 svenska militärer.
ÖPPEN9 apr 15 – DN Debatt 9/4-15

Graden av patriotism testas för tibetanska munkar och nunnor
Enligt det kinesiska Kommunistpartiet måste samtliga munkkloster i regionen utrustas med nationalflaggor, telefonledningar och nyhetskanaler, rapporter The Guardian.
ÖPPEN9 apr 15 – The Guardian 8/4-15

Varma ord, men inga pengar i Moskva
I Tyskland var oron påtaglig inför den grekiska premiärministern Alexis Tsipras besök i Ryssland. Men konkreta löften som underminerar sanktionspolitiken gav varken Tsipras eller Putin, rapporterar tysk press.
ÖPPEN9 apr 15 – Taz och Spiegel online, 8/4-15

Facebook inför rätta
Tiotusentals målsägande står bakom försöket att stämma Facebook. Ärendet hanteras som ett civilmål i en domstol i Wien. Men även EU-domstolen befattar sig vid det här laget med den bakomliggande frågan, som handlar om personuppgiftsskydd mellan EU och USA.
ÖPPEN9 apr 15 – Faz och Spiegel online 9/4-15

Klimatsamarbete med Kina
Klimat- och miljöminister Åsa Romson har skrivit under ett samarbetsavtal med sin kinesiska ministerkollega Zhang Yong. En svensk-kinesisk arbetsgrupp ska initiera samarbetet, som handlar om att utveckla så kallade klimatsmarta lösningar - bland annat för städer.
9 apr 15 – Avtal om Kinasamarbete

Skolkommission sjösätts
Skolverkets gd Anna Ekström har fått i uppdrag att leda den kommission med forskare, huvudmän och företrädare för läraryrket som ska föreslå hur svensk skola kan bli mer likvärdig - och hur elevernas resultat kan höjas.
9 apr 15 – Dir 2015:35

“Gästarbetare” får hjälp
Om förslagen blir verklighet kommer utstationerade byggarbetare som snuvats på sin lön från arbetsgivaren kunna kräva ersättning från andra företag i kedjan av uppdragsgivare och utförare.
8 apr 15 – SOU 2015:38

Är det för många prov i skolan?
En särskild utredare ska analysera systemet med nationella prov för grund- och gymnasieskolan. I uppdraget ingår även att ta fram ett svenskt system för att mäta kunskapsutvecklingen över tid - ett nationellt alternativt till PISA, med andra ord.
ÖPPEN8 apr 15 – Dir 2015:36

Nya registerlagar på gång
En ny, paraplyliknande registerlag ska på sikt styra över alla statliga och kommunala myndigheters personuppgiftsbehandling. Den föreslagna myndighetsdatalagen gäller istället för personuppgiftslagen (PUL), och steg för steg ska den ersätta flera registerlagar.
8 apr 15 – SOU 2015:39

Oklart vart järnvägsmiljarder ska gå
Regeringen vill satsa flera miljarder på ökat järnvägsunderhåll de kommande åren. Om satsningen är bra vet ingen eftersom Trafikverkets underlag inte håller måttet, framhåller experter.
7 apr 15

Introduktion
Det här numret av Arbetsmarknad & Arbetsliv innehåller fyra artiklar och ett debattinlägg. De tre första artiklarna handlar om förhållanden på arbetsplatsen. Inledningsvis belyses sambandet mellan arbetsuppdrag, arbetsvillkor, återhämtning och hälsa bland tjänstearbetare inom välfärdssektorn. Därefter följer en text om hur kritik på arbetsplatsen tas emot. Den följs av en artikel om funktionell dumhet – ett sätt för underordnade att möta maktutövning. Numrets fjärde artikel behandlar dem som inte har någon arbetsplats och det individualiserade ansvar för den situation de befinner sig i som de uppfattar att omgivningen ger dem. I ett debattinlägg belyses den svenska arbetslivforskningens villkor och framtida möjligheter att formera sig på bred front. Avslutningsvis finns två recensioner.
5 apr 15 – Ann Bergman och Birgitta Eriksson

Arbetsuppdrag och återhämtning i välfärdstjänstearbete
Artikeln beskriver ett uppdragsperspektiv på arbete, det vill säga en fokusering på hur ett arbetsuppdrag formas och är sammansatt med avseende på resurser och krav med betydelse för att kunna genomföra uppdraget på ett bra sätt. I studien undersöks hur förutsättningarna för att utföra arbetet, i termer av arbetskrav och resurser i arbetet, hänger samman med återhämtning inom välfärdstjänstearbete i två kommuner. Uppdragsförutsättningarna har ett relativt högt förklaringsvärde gentemot återhämtning men de ingående variablerna bidrar i olika grad.
5 apr 15 – Gunnar Aronsson, Lars Ishäll, Sara Göransson, Petra Lindfors, Eva Charlotta Nylén och Magnus Sverke

Kritik på arbetsplatsen – efterfrågas och motarbetas
Att på arbetsplatser ha möjlighet att föra en öppen diskussion är bland annat viktigt för en väl fungerande verksamhet och en god arbetsmiljö. Denna artikel bygger på en intervjustudie med anställda inom vårdoch omsorgssektorn samt utbildningssektorn. Patienter, brukare och elever har inte alltid möjligheter att själva se till att de får den hjälp som de har rätt till. Därför är det särskilt angeläget att anställda inom dessa verksamheter har möjlighet att framföra kritik om förhållanden på arbetsplatsen.
5 apr 15 – P-O Börnfelt

Lydnadsmodus på Arbetsförmedlingen – En kontextualisering av funktionell dumhet
Arbetsförmedlingen är en organisation i omvandling. Större tryck på administration och organisation ställer krav på arbetsförmedlarna. Krav på lydnad. Hur lyder arbetsförmedlare? På olika sätt. Genom att gå in i och ur ett icke-reflexivt tillstånd kan arbetsdagen uthärdas.
5 apr 15 – Roland Paulsen

Unga långtidsarbetslösa och det individualiserade ansvaret
Arbetslöshet förknippas med individen, hennes bristande arbetsmoral och andra personliga tillkortakommanden. Detta är något arbetslösa måste hantera och förhålla sig till. Artikeln syftar till att belysa på vilket sätt diskursen om det individualiserade ansvaret speglas i unga långtidsarbetslösas berättelser och, i synnerhet, hur de arbetslösa unga vuxna tar ställning till den. Resultaten visar tre förhållningssätt till diskursen: konformitet, distansering och motstånd.
5 apr 15 – Jennifer Hobbins

Bevara bredden i svensk arbetslivsforskning
Det finns positiva tecken på att något ska hända med arbetslivsforskningens villkor. Mer bekymmersamt är att facket och arbetsgivarna vill återskapa ett nationellt centrum för arbetslivsforskning i Stockholm. Vi bör inte fortsätta att reproducera bilden av att svensk arbetslivsforskning försvann när Arbetslivsinstitutet lades ned. Det finns många starka forskargrupper på universiteten ute i landet. Nu är det viktigt att vi ser till att de positiva signalerna blir verklighet på ett klokt sätt så att bredden i arbetslivsforskningen säkras.
5 apr 15 – Lena Abrahamsson

Recension: PER SEDERBLAD (red): Lean i arbetslivet, Liber, Stockholm, 2013
Antologin består av 14 kapitel och 325 sidor där forskare från olika universitet och högskolor skriver om lean i arbetslivet. Författarna kommer från olika discipliner och presenterar studier från olika verksamheter och med olika perspektiv på ämnet. Exempel på studier som tas upp är bland andra hämtade från industri, sjukvård och kontorsdesign. Perspektiv som behandlas är arbetsmiljö och hälsa, förändringsprocesser, ledarskap, lean och fackföreningsrörelsen, jämställdhet samt inverkan på innovation och produktutveckling.
5 apr 15 – P-O Börnfelt

ANNA PEIXOTO: De mest lämpade: en studie av doktoranders habituering på det vetenskapliga fältet. Doktorsavhandling. Gothenburg studies in work science no 14, 2014
Jag har haft förmånen att vara opponent på Anna Peixotos avhandling De mest lämpade: en studie av doktoranders habituering på det vetenskapliga fältet. Det är en avhandling som jag tror och hoppas kommer att läsas, debatteras och beaktas – inte minst inom akademin där den framstår som en viktig källa till kunskap för handledare, doktorander och andra personer inblandade i organiseringen av doktorandernas arbete.
5 apr 15 – Ann Bergman

Nytt stöd åt butiker i glesbygd
Glesbygdsutredningen räknar med en ny nedläggningsvåg, och föreslår ett nytt statligt stöd åt butiker i särskilt utsatta områden. Dit räknas även skärgårdsöar utan fast landförbindning.
ÖPPEN2 apr 15 – SOU 2015:35

Rektorn är viktig
"Alla vet" att rektorerna har för lite tid över till att verkligen leda skolans pedagogiska arbete. Ändå sker inga förbättringar. Pudelns kärna är brister i styrkedjan. Kommunikationen mellan skolcheferna och rektorerna måste bli bättre och mer självklar, menar Johansson.
ÖPPEN2 apr 15 – SOU 2015:25

Köp-och-sälj i kommunen
Kommunallagsutredningen slutbetänkande innehåller förslag som underlättar beställar-utförarprincipen, och som gör det lättare att rekrytera folk från näringslivet till styrelserna i de många kommun- och landstingsägda företagen.
ÖPPEN2 apr 15 – SOU 2015:24

Strid om ny datalagringsutredning
Lagen som tvingar tele- och bredbandsoperatörerna att spara kundernas trafikuppgifter i ett halvår är bra och ska finnas kvar, konstaterar regeringens utredare. Operatörerna är upprörda och anser att de viktiga integritetsfrågorna viftas bort.
31 mar 15

Slaget om Islamiska staten står också på nätet
Terrororganisationen Islamiska staten trappar upp sin propaganda på nätet. Det amerikanska nätföretaget Twitter försöker stoppa men alldeles för lamt och alldeles för sent, säger kritikerna. Nu får företaget hjälp av hackergruppen Anonymous.
ÖPPEN31 mar 15 – Le Monde och New York Times 28/3-15

Schori har redan börjat jobba
Pierre Schori, en av de tre som utsetts till hedersambassadörer för Sveriges kandidatur till säkerhetsrådet, har redan börjat arbeta i New York.
30 mar 15

Sajt ska underlätta skolval
Skolvalet kan kännas som att ge sig ut i en djungel. Men på en ny sajt, valjaskola.se, hittar alla rådvilla elever och föräldrar den viktigaste informationen samlad. Det är inte så att det saknas information. Men den är svåröverskådlig, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).
30 mar 15

Ett val, tre arenor, åtta partier – en partianalys av riksdagsvalet 2014
En forskningslucka: Valanalyser med fokus på partiernas agerande
29 mar 15 – Jonas Hinnfors & Malena Rosén Sundström

Socialdemokraterna: Från klar vaghet till vag klarhet
Hur kan det komma sig att Socialdemokraterna 2014, med 31 procent av rösterna, tangerade sitt näst sämsta riksdagsval sedan 1914? Givet några av de orsaker till valframgång forskningen brukar framhålla är resultatet gåtfullt.
29 mar 15 – Jonas Hinnfors

Ett liv efter Nya Moderaterna?
Riksdagsvalet 2014 har ibland beskrivits som ett val med nästan bara förlora- re. Moderaterna ingår utan tvekan i denna förlorargrupp, och kan dessutom beskrivas som valets största förlorare med 23,3 procent av rösterna. Partiet tap- pade var femte väljare, vilket motsvarar närmare 340 000 röstande. Förlusterna kostade partiet regeringsmakten, 23 mandat i den nyvalda riksdagen och dess partiledare.
29 mar 15 – Ann-Marie Ekengren & Henrik Oscarsson

Sverigedemokraterna: Framgångsrikt enfrågefokus
Etablissemanget hatar oss, eftersom vi utmanar. Vi utmanar inte bara om maktpositioner och verklighetsbeskrivning, utan framför allt om vilket samhälle vi ska ha. Vi vill helt enkelt inte ha det splittrade, segregerade – själlösa – samhälle som det socialliberala etablissemanget skapat åt oss. Vi bekämpar det. Därför hatar de oss. Därför bekämpar de oss. Låt dem hålla på. Det är helt naturligt att ett fallande höstlöv skräms av en tilltagande vind (Åkesson 2013: 284).
29 mar 15 – Karl Loxbo

Miljöpartiet: Med vittring på regeringsmakten
År 2014 var ett historiskt år för Miljöpartiet. Europaparlamentsvalet i maj var en stor valframgång med 15,4 procent, vilket gav den gröna valrörelsen rejäl skjuts med opinionssiffror en bra bit över de 7,3 procent som partiet fått i riksdagsvalet 2010. När valdagen närmade sig föreföll partiet segla i en sådan medvind att många förutspådde att Miljöpartiet efter valet i september skulle vara Sveriges tredje största parti. Det ”naturliga samarbetet” mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna tycktes fungera väl som motvikt till den borgerliga Alliansen även om Sverigedemokraternas valkampanj förmörkade sommarhimlen likt ett annalkande åskväder.
29 mar 15 – Fredrika Lagergren & Maria Oskarson

Centerpartiet – samling efter den ideologiska stormen
Centerpartiet gjorde 2014 sitt tredje sämsta val i modern tid – en tiondels promille bättre än det näst sämsta år 2002. Under mandatperioden 2010–2014 kämpade partiet tidvis för att hålla sig över fyraprocentsspärren i opinionsmätningarna. Det har knappast motsvarat de högt ställda förhoppningarna på Annie Lööf när hon efterträdde Maud Olofsson 2011, men trots kräftgången tycks vare sig Lööfs ledarskap eller partiets ideologiska och praktisk-politiska inriktning vara internt ifrågasatt. Hur kan det förklaras?
29 mar 15 – Mikael Sundström & Malena Rosén Sundström

Vänsterpartiet: Pådrivare eller pragmatiskt stödparti?
Vänsterpartiet (V) gick in i valet 2014 med höga ambitioner. Opinionsutvecklingen var positiv, och många inom partiet trodde inte att det var omöjligt för det att komma upp närmare eller rent av över 10 procent (se t.ex. GrahnHinnfors 2014; Henriksson 2014; Karlsson & Marmorstein 2012; Mellin 2014). Partiet skulle för första gången få ministerposter var tanken, målet var att få ingå i en koalition med de andra partierna på vänsterkanten. Till skillnad mot valet 2010 ingick Vänsterpartiet i valrörelsen 2014 inte i någon formell överenskommelse med några andra partier. Samtidigt var det tydligt att partiet ingick i det rödgröna blocket och att regeringsskifte var ett av partiets främsta mål. Partiledaren Jonas Sjöstedt skrev bland annat en debattartikel (Sjöstedt 2014) strax innan valet där han påpekade att Socialdemokraterna inte borde ta V:s stöd för givet – denna gång skulle det krävas regeringsplatser eller åtminstone ett rejält inflytande på politiken, inte minst i hjärtefrågan om vinster i välfärden.
29 mar 15 – Sofie Blombäck

Folkpartiet och den förlorade mitten
I valet 2014 gjorde Folkpartiet sitt näst sämsta riksdagsval någonsin. En tillbakagång på 1,6 procentenheter till 5,4 procent av rösterna innebar att partiet blev riksdagens näst minsta. En förklaring som många inom FP framhåller handlar om att åtta år i regeringsställning kostar i termer av väljarstöd, vilket inte minst betonas i FP:s egen utvärdering av valet (Folkpartiet, 2015). Valresultatet bör emellertid även förstås mot bakgrund av FP:s strategiska val och det förstärkta inslaget av blockpolitik som bildandet av Alliansen innebar, faktorer som haft betydelse för FP:s position i det politiska landskapet.
29 mar 15 – Svend Dahl

Kristdemokraterna: Bäst när det gäller – men hur länge?
Kristdemokraterna som parti har varit uträknade många gånger sedan bildandet 1964, kanske var partiet uträknat redan när det bildades. Som en reaktion mot en pågående ”avkristning” uppfattades det av många som ett parti som försökte hindra det oundvikliga, sekulariseringsprocessen (Demker 1998:13ff). Men under valåret 2014 kunde KD fira femtio år som parti, även om riksdagsinträdet av egen kraft dröjde ända till 1991. Därefter har partiet dock medverkat i borgerliga regeringar under sammanlagt tre mandatperioder.
29 mar 15 – Marie Demker

Efter valet 2014: Regeringsbildningen och det inställda extra valet
Varför bildade Socialdemokraterna och Miljöpartiet en minoritetsregering efter riksdagsvalet 2014 och exkluderade Vänsterpartiet? Vad kan vi säga om fördelningen av ministerposterna mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Löfvens regering? Och vad innebär Decemberöverenskommelsen för regeringens möjligheter att regera och överleva till nästa val 2018?
29 mar 15 – Hanna Bäck & Johan Hellström

Utfordringer for skandinavisk demokrati og statsvitenskap
Folkestyret og statsvitenskapen
29 mar 15 – Johan P. Olsen

Statsvetenskapliga förbundet
Om skolans demokratiska uppdrag av Magnus Erlandsson
29 mar 15 – Statsvetenskaplig tidskrift nr 2 2015

Litteraturgranskningar
Holdo, Markus, 2014. Field Notes on Deliberative Democracy. Power and Recognition in Participatory Budgeting. Uppsala: Statsvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.
29 mar 15 – Kristina Boréus

Svar på Kristina Boréus anmälan
Jag tackar Kristina Boréus för hennes noggranna läsning av min avhandling Field Notes on Deliberative Democracy: Power and Recognition in Participatory Budgeting och Statsvetenskaplig tidskrift som gett mig möjlighet att svara. Jag vill ta chansen att kommentera några frågor som Boréus lyfter fram som kan vara av mer generall betydelse för statsvetenskaplig forskning – frågor som jag hoppas att fler statsvetare kommer intressera sig för och vilja diskutera fortsättningsvis.
29 mar 15 – Markus Holdo

Litteraturgranskningar
Brante, Thomas, 2014. Den professionella logiken. Hur vetenskap och praktik förenas i det moderna kunskapssamhället. Stockholm: Liber. Anmälan av Ylva Hasselberg
29 mar 15 – Ylva Hasselberg

Litteraturgranskningar
Dawisha, Karen, 2014. Putin’s Kleptocracy – Who Owns Russia? New York: Simon & Schuster. Review by Astrid Hedin
29 mar 15 – Astrid Hedin

Litteraturgranskningar
Karpowitz, Christopher F. & Mendelbaum, Tali, 2014. The Silent Sex: Gender, Deliberation & Institutions. Princeton: Princeton University Press. Anmälan av Johanna Rickne
29 mar 15 – Johanna Rickne

Litteraturgranskningar
Wallin, Pontus, 2014. Authoritarian Collaboration: Unexpected effects of open government initiatives in China. Växjö: Linnaeus University Press. Anmälan av Jan Teorell
29 mar 15 – Jan Teorell

Replik till Jan Teorell
Först och främst vill jag tacka professor Jan Teorell för en mycket gedigen genomgång av min avhandling, både muntligt vid disputationen och sedan skriftligt i Statsvetenskaplig tidskrift. Teorell lyckas på ett bra sätt sammanfatta ämnet för avhandlingen och de vunna resultaten. Samtidigt finns det delar av recensionen som tvingar mig att lämna en kort replik. Teorell skriver att avhandlingens slutsatser erbjuder ett viktigt korrektiv till vissa mer optimistiska röster i den bredare debatten om sambandet mellan internet/sociala medier och regimförändring i världen. Samtidigt skriver han att avhandlingen är originell i sitt sätt att presentera resultaten men konventionell ifråga om vad resultaten faktiskt utgör.
29 mar 15 – Pontus Wallin

Bildt, Schori och Persson blir hedersambassadörer
Förre utrikesministern Carl Bildt (M) kommer på regeringens uppdrag försöka säkra en plats för Sverige i FN:s säkerhetsråd.
29 mar 15

M-uppror mot överenskommelse
Det finns ett växande missnöje med decemberöverenskommelsen inom Moderaterna, skriver Svenska Dagbladet.
29 mar 15

Sarkozys UMP kan gå mot storseger
Förre presidenten Nicolas Sarkozys högerallians tar ledningen i den andra omgången av de franska lokalvalen, visar vallokalsundersökningar.
29 mar 15

Kära läsare!
Sedan något år tillbaka studerar jag historia vid Senioruniversitetet. Visste ni att det dödliga våldet i samhället enligt historieforskningen alltsedan 1600-talet verkar ha minskat successivt, räknat i proportion till folkmängden? En av de tänkbara förklaringarna till detta anses vara att människor av olika anledningar har börjat ta mer hänsyn till varandra, bli mer empatiska och ta bättre hand om de svaga och utsatta. Denna gradvisa ”civiliseringsprocess” har inte hejdats av att fler människor från och med slutet av 1800-talet kunnat frigöra sig från givna grupptillhörigheter och själva välja och utforma sin livsväg. Ett glädjande budskap i en tid när våldet snarare bara tycks öka. Det senare beror nog på att vi har blivit så många fler och på att vi numera genom massmedia får snart sagt omedelbar kännedom om alla katastrofer som inträffar i omvärlden.
26 mar 15 – Pia Eresund

Med utgångspunkten – ”När idéer välkomnas till diskussion skapas kreativitet”
Med förväntan och inspiration inför den nya kongressperioden tackar jag för förtroendet att fortsätta som ordförande för RPC. Den förra perioden var mycket händelserik på många plan och det har funnits ett stort engagemang hos styrelsen, där alla velat bidra till den fortsatta utvecklingen av RPC. Perioden har även kännetecknats av ett livaktigt och gott diskussionsklimat i riksstyrelsen, ett gynnsamt klimat för kreativitet där ordinarie och suppleanter varit lika aktiva oavsett roll.
26 mar 15 – Eva Marie Eneroth Säll

Om ekonomistyrningens ansvarsförskjutning och skamstruktur – konsekvenserna för professionerna och patienterna… (Del 3)
Detta är den tredje och sista i en serie artiklar (Bertling, 2013; 2014) som belyser konsekvenserna i den offentliga vården och omsorgen av det paradigmskifte som ägt rum genom introduktionen av New Public Management och dess ekonomistyrning. I myndigheternas granskningar blir regelefterföljelsen överordnad kvalitetsbedömningen och det blir följsamheten i sig som är indikatorn på vad som är kvalitet. I den följande artikeln kommer jag att närmare redovisa röster och utsagor från professionerna, patienterna/brukarna och från offentliga källor. Hur drabbar ekonomistyrningen de berörda och hur kan man förstå den tystnad som råder på arbetsplatserna?
26 mar 15 – Ulla Bertling

Stå i bredd
Skurhinksrealism, tabubelagda känslor och feministiska män. Det är några av de nyskapande berättargrepp som förnekats av generationer av litteraturvetare. Ebba Witt-Brattström har skrivit en bok om 1970-talets nyfeministiska litteratur och om varför den förtjänar att uppvärderas.
ÖPPEN26 mar 15 – Witt-Brattström, Ebba: Stå i bredd

Majoritet för utredning av överskottsmål
Finansutskottet ska ta fram ett förslag på en parlamentarisk kommitté som ska utreda det finanspolitiska ramverket. Socialdemokraterna har ännu inte beslutat om de ska stödja ett sådant förslag.
26 mar 15

Partierna växer — Fi allra mest
Efter flera års nedgång i partiernas medlemskårer har nu trenden vänt. Förra året växte sex av åtta riksdagspartier, visar en kartläggning som Dagens Samhälle har gjort.
26 mar 15

ROT-avdragen minskas
Regeringen tycker att ROT-avdragen som förra året kostade kostade 17 miljarder kronor har blivit för dyra. Nu vill regeringen satsa 3,2 miljarder kronor per år på investeringsstöd åt byggföretag som producerar hyresrätter och studentbostäder. Och det ska finansieras genom att ROT-avdraget minskas.
ÖPPEN25 mar 15 – Regeringens förslag på stimulansbidrag (presentationsbilder)

Kan majoritetsstyre vitalisera demokratin?
Under mandatperioden 2018-2022 ska kommuner och landsting kunna övergå från samlingstyre till majoritetsstyre på prov. Det föreslår Kommunallagsutredningen. Men förutsättningarna har ändrats i och med valet i september.
ÖPPEN25 mar 15 – SOU 2015:24

Det ljusnar för Sverige
Det går åt rätt håll för Sveriges ekonomi. Exporten tar ordentlig fart, och bidrar till att BNP-tillväxten landar på över tre procent i år, spår Konjunkturinstitutet (KI). Men inte alla håller med.
25 mar 15 – Ljusning för konjunkturen och svensk export

Nya poliser ska bli akademiker
Framtidens poliser ska bli akademiker. Senast i april nästa år ska regeringens utredare presentera ett förslag på det som utlovades i regeringsförklaringen i höstas: polisutbildningen som högskoleutbildning.
25 mar 15

Högervindar i Frankrike
Det blåser rejäla högervindar i Frankrike. Första omgången i departementsvalet blev en storseger för tidigare presidenten Nicolas Sarkozys allians. Även högerextrema Nationella fronten gjorde ett bra val. För vänstern gick det riktigt dåligt.
23 mar 15

Jimmie Åkesson kommer tillbaka
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är snart tillbaka i politiken.
23 mar 15

Dubblerade sjukskrivningar
Folks hälsa bedöms inte ha blivit sämre rent allmänt. Ändå ökar sjukskrivningarna kraftigt igen sedan några år. En bidragande orsak kan vara att Försäkringskassan blivit sämre på att följa upp sjukskrivningar.
23 mar 15

Regeringen ritar om Sverigekartan
Dagens indelning i län och landsting skapades i hög grad på 1600-talet och är inte anpassad för det moderna samhällets utmaningar. Det anser regeringen som nu sjösätter arbetet med att slå ihop landsting till nya regioner.
23 mar 15

Miljonstöd ska hjälpa EU-migranter
Närmare 90 miljoner kronor ska under fem år satsas på fattiga EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige. Men pengarna får inte gå till mat och kläder.
23 mar 15

Valresultatet står sig i ny mätning
På söndagen skulle det ha hållits nyval, om inte regeringen och Alliansen gjort upp i december. Men opinionsläget bland väljarna har inte ändrats nämnvärt sedan valet i höstas. Skillnaden mellan blocken är nästan identisk, enligt Ipsos senaste mätning för Dagens Nyheter.
23 mar 15

Jemen: "En förskräcklig röra"
Med Huthirebellerna på marsch söderut driver Jemen allt närmare inbördeskrigets rand. Journalisten Hana al-Khamri anser att den nuvarande situationen delvis beror på att man struntade i att lyssna på de unga bakom protesterna under den arabiska våren.
23 mar 15

Globalt skuldträsk slukar allt fler
Det finns ovanligt gott om krisande ekonomier i världen i år. Oljekrisens Venezuela och det krigshärjade Ukraina står närmast statsbankrutt i det globala skuldträsket. Valutaturbulens och oljeprisets ras slår hårt mot många tillväxtländer. TT har tagit fram en lista på internationella kreditmarknadens värstingar just nu, byggd på kreditbetyg, IMF-rapporter och expertis. Listan har stor potential att växa.
23 mar 15

Många barn kom från Syrien
Nu har SCB sammanställt statistik över alla de som sökte asyl i Sverige under 2014 - totalt 81 301 individer. Majoriteten kom från Syrien. En tydlig trend är att antalet ensamkommande barn ökar.
ÖPPEN19 mar 15 – SCB Folkmängden 2014

Presstödet modifieras
Regeringen föreslår att presstödsreglerna ändras på några punkter. Bland annat ska stödet inte bli så hårt knutet till storleken på den tryckta upplagan. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver kulturministern Alice Bah Kunke att man framförallt vill ge lokalpressens ett bättre stöd. Men några stora belopp skjuts inte till.
ÖPPEN19 mar 15 – Dn Debatt 19/3-15

Hur ska genomströmningen ökas
Regeringen har gett Skolverkets överdirektör Helen Ängmo i uppdrag att utreda ur man kan öka genomströmningen i gymnasieskolan. En stor del av uppdraget handlar därmed om hur skolan kan motverka avhopp. Men Ängmo ska också ta fram förslag för att göra yrkesprogrammen mer attraktiva igen.
19 mar 15

Fler sanktioner mot kampsportsvåld
I Sverige krävs det tillstånd för att få organisera boxning och en del andra kampsportsmatcher där det förekommer våld mot deltagarnas huvuden. Nu införs fler sätt att straffa organisatörer som brutit mot villkoren.
19 mar 15 – Prop 2014/2015:62

Det blir enklare att dra ledningar
Från och med i sommar måste energibolag och telekomföretag inte längre ingå särskilda avtal med småhusägare, bostadsrättsföreningar och andra tomträttsinnehavare för att få dra ledningar genom deras fastigheter.
19 mar 15 – Prop 2014/2015:74

Fler ska förebygga pengatvätt
Den krets av banker, fastighetsmäklare, advokater och andra aktörer som är skyldiga att göra riskanalyser för att uppdaga penningtvätt i den egna verksamheten utvidgas.
19 mar 15 – Prop 2014/2015:80

Kunskapsnivån bör kartläggas
Skolverket avsätter drygt 24 miljoner i år till arbetet med att kartlägga vilken kunskapsnivå nyanlända elever bevinner sig på.
19 mar 15 – Uppdrag att erbjuda stöd till skolhuvudmännen i deras arbete att kartlägga nyanlända elevers kunskaper

Ny lag om internationell järnvägstrafik
Sverige är på väg att tillträda ett internationellt fördrag om gränsöverskridande järnvägstrafik - COTIF. Det har betydelse för företag som bedriver godstrafik på svensk räls, och som därmed ges regressrätt visavi Trafikverket.
19 mar 15 – Prop 2014/2015:58

Israels one-man-show fortsätter
Det konstaterar Süddeutsche Zeitung i en kritisk kommentar till den israeliska premiärministern Netanyahu vars Likud-parti blev störst i nyvalet.
ÖPPEN19 mar 15 – Süddeutsche Zeitung 18/3-15

Tuaregerna i Mali förkastar fredsavtal
Det ser mörkt ut för fredsavtalet i Mali mellan centralregeringen i Bamako och de upproriska tuaregerna i norra delen av landet. Flera tuareggrupper kräver ökat självstyre.
ÖPPEN19 mar 15 – Le Monde 17/3-15

Homosexuella män i Frankrike kan få lämna blod
Frankrikes hälsovårdsminister föreslår att homosexuella män ska få lämna blod. Det har varit förbjudet på grund av risken för hiv-smitta.
ÖPPEN19 mar 15 – Le Monde 18/3-15

The Guardian lanserar klimatkampanj
The Guardian startar en kampanj för att sätta press på världens största investmentbolag. Tidningen vill få dem att sluta investera pengar i fossila bränslen.
ÖPPEN19 mar 15 – The Guardian 16/3-15

Terroristattacken i Tunis hotar turismen
Onsdagens terroristattack i Tunis som dödade ett tjugotal turister hotar landets turistindustri som redan befinner sig i kris. Tunisien är starkt beroende av inkomsterna från utländska turister.
19 mar 15 – Le Monde 18/3-15

Löfven vill pressa Ryssland
EU:s permanente ordförande Donald Tusk vill knyta sanktionerna mot Ryssland till ett fullständigt genomförande av den senaste fredsuppgörelsen i Minsk. Det skulle innebära att sanktionerna åtminstone löper året ut, vilket Sverige stödjer.
18 mar 15

Mer öppna data ska erbjudas
Offentliga museér, arkiv och bibliotek underkastas från och med sommaren "lagen om vidareutnyttjande av information från den offentliga sektorn", kort PSI. Samtidigt införs en särskild regel om ensamrätter.
ÖPPEN18 mar 15 – Prop 2014/2015:79

Reporäntan minus 0,25 procent
Det blir mer om det behövs, lovar riksbankschefen Stefan Ingves, sedan reporäntan sänkts med 0,15 procent till minus 0,25 procent. Dessutom är det aktuellt med en ny runda stödköp av statspapper. Kronan föll hårt de första timmarna efter beskedet. Syftet är att räntorna ska tryckas och att inflationen ska ta fart.
18 mar 15 – Riksbanken sänker reporäntan

Likud vann valet
Benjamin Netanyahu slog alla med häpnad. När nästan alla röster i det israeliska valet räknats står det klart att den uträknade premiärministern och hans parti Likud vunnit. Palestinska företrädare säger att israelerna röstat för ockupation istället för fredssamtal.
18 mar 15

Terrorattack i Tunis
Minst 17 turister dödades i samband med en terrorattack vid Bardomuseet, intill parlamentet, i Tunisiens huvudstad Tunis. "Det var full panik", säger parlamentsledamoten Sayida Ouinissi.
18 mar 15

Våldsamma protester mot ECB
Våldsamma protester skakade Frankfurt på onsdagsförmiddagen när en demonstration mot eurozonens åtstramningspolitik spårade ur. Demonstrationen var organiserad med anledning av invigningen av Europiska centralbankens nya högkvarter i staden. Mer än 90 poliser skadades i sammandrabbningar med demonstranter.
18 mar 15

Rätten till tolk stärks
Sverige är på väg att införa EU:s brottsofferdirektiv. För att uppfylla unionsreglerna krävs smärre ändringar. Det gäller bland annat rätten till tolk åt målsägande som inte behärskar svenska.
ÖPPEN18 mar 15 – Prop 2014/2015:77

Ny lag om internationell järnvägstrafik
Sverige är på väg att tillträda ett internationellt fördrag om gränsöverskridande järnvägstrafik - COTIF. Det har betydelse för företag som bedriver godstrafik på svensk räls, och som därmed ges regressrätt visavi Trafikverket.
18 mar 15 – Prop 2014/2015:58

Sfi blir en del av komvux
Svenska för invandrare, SFI, ska införlivas i komvux. Nya, skarpare regler om kommunernas skyldigheter att erbjuda undervisning på tider som passar sfi-studenterna införs. Men nationella prov uteblir.
ÖPPEN18 mar 15 – Prop 2014/2015:85

Alliansen kräver mer i försvarssamtal
Alliansen kräver att regeringen höjer sitt bud när det gäller Sveriges försvar. - De nivåer regeringen pratat om är helt otillräckliga, säger Moderaternas Hans Wallmark.
18 mar 15

Arabemiraten kallar hem ambassadör
Förenade arabemiraten kallar hem sin ambassadör. I ett uttalande säger Förenade arabemiratens utrikesminister att det beror på den svenska utrikesministerns "starka uttalanden mot Saudiarabien och dess rättssystem".
18 mar 15

Jan Nygren kan vara jävig
Nya ordföranden i storbeställaren Försvarets materielverk Jan Nygren kritiseras för kopplingar till försvarsindustrin. Hans sidouppdrag kan innebära intressekonflikter, enligt Svenska freds- och skiljedomsföreningen och Vänsterpartiet.
16 mar 15

Wallströms Saudi-syn uppmuntras
Sveriges relation till Arabförbundet och Saudiarabien föranleder ingen formell uppmärksamhet från vare sig EU eller dess utrikesministrar. Informellt får ändå utrikesministern en och annan klapp i ryggen.
16 mar 15

Inga tårar över inställd valstrid
Alla partier sade sig vara taggade inför extravalet. Men bara ett beklagar i dag att det blev inställt. Mycket talar för att extravalet inte hade löst det politiska dödläget.
16 mar 15

EU klurar över libysk kris
Oron i Bryssel är stor för utvecklingen i det krigshärjade Libyen. Att sätta in EU:s svenskledda snabbstyrka i Muammar Gaddafis gamla välde lär dock knappast bli aktuellt.
16 mar 15

LO-ekonom vill ge full gas
Gasa på och låt Sveriges statsfinanser gå med årliga underskott på tre procent av BNP de närmaste 20 åren. Receptet för att få ner arbetslösheten och totalrenovera Sverige kommer från förre LO-ekonomen P-O Edin i en underlagsrapport till LO:s projekt för full sysselsättning.
16 mar 15

Sverige stor vapenexportör
Sett till sin ringa storlek är Sverige en betydande vapenexportör. I den internationella exportligan ligger vi på elfte plats med 1,9 procent av den globala handeln. Runt hälften av exporten gick till länder som bedöms som antingen helt ofria eller bara delvis fria.
16 mar 15

CO2-utsläppen ökade inte i fjol
Trots ekonomisk tillväxt ligger människans utsläpp av koldioxid kvar på samma nivå. Det uppger Internationella energiorganet (IEA) i en preliminär årssammanställning. Det är första gången på fyra decennier som utsläppen inte ökar, bortsett från år med ekonomisk nedgång.
15 mar 15 – IEA: Global energy-related emissions of carbon dioxide stalled in 2014

Vården lever inte upp till lagkraven
Vården lever inte upp till patientlagens bestämmelser — trots att vissa gällt i mer än 30 år. Den 1 januari skärptes skrivningarna, men när det får praktiskt genomslag för patienterna kan ingen svara på.
15 mar 15

Island säger nej till
Den isländska regeringen meddelade i torsdags att det inte längre är aktuellt att ansöka om EU-inträde. Flera tusen personer demonstrerade på söndagen i Reykjavik mot att regeringens beslut.
15 mar 15

Busch Thor kan skapa spänningar
Ebba Busch Thor är den nya kaptenen för den kristdemokratiska skutan, enligt Cathrine Pålsson, ordförande för valberedningen som i enighet nu föreslår henne som ny partiledare för KD. Men statsvetare varnar för att hon kan bidra till ökade motsättningar inom Alliansen.
14 mar 15

Nya nämndemän ännu äldre
Nämndemännens medålder har stigit ytterligare, trots att Domstolsverket fått i uppdrag av regeringen att verka för att sänkt ålder.
14 mar 15

"Tsipras påtryckningsmedel"
Så titulerar Süddeutsche Zeitung en aktuell artikel om hur tyska krigsförbrytelser under andra världskriget, framförallt en tvångskredit till nazisterna, används som slagträ av regeringen Tsipras.
ÖPPEN12 mar 15 – Süddeutsche Zeitung 12/3-15

Koalitionen mot IS saknar mål
USA, Frankrike och Storbritannien har flottstyrkor i Persiska golfen och samordnar insatserna mot IS. I övrigt är det magert med samordning bland koalitionens tjugo deltagande länder.
ÖPPEN12 mar 15 – Le Monde 10/3-15

Andelen kejsarsnitt ökar i EU
Frekvensen kejsarsnitt varierar mycket i Europa. Island har lägst andel – 15 procent. Cypern har högst – 52 procent. Många planerade kejsarsnitt skulle kunna undvikas, säger forskare.
ÖPPEN12 mar 15 – Le Monde 11/3-15

Regeringen vill höja försvarsanslagen
Regeringen vill satsa nästan sex miljarder kronor på att stärka det svenska försvaret 2016-2020. Försvarsmakten får medhåll om att betydligt mer behövs för att klara av politikernas försvarsambitioner.
12 mar 15

Mogherini stöttar Wallström
Margot Wallströms kritik mot Saudiarabien har lett till en frostig relation med landet och kritik från hela Arabförbundet. Nu lovar EU:s utrikeschef att ta upp frågan med bland annat Arabförbundets generalsekreterare.
12 mar 15

Energikommission tillsatt
Regeringen har tillsatt en energikommission som får två år på sig att komma överens om en framtida energipolitik över blockgränsen. Energiminister Ibrahim Baylan (S) leder arbetet.
12 mar 15 – Dir

Novak tar pulsen på pressad press
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke har sjösatt sin första utredning — "En mediepolitik för framtiden". Journalisten Anette Novak har utsetts till särskild utredare och ska lägga fram förslag till nya mediepolitiska verktyg som håller på lång sikt.
12 mar 15

Polisen ska få söka i EU:s register
EU:s viseringsregister VIS är på väg att utvecklas till ett av världens mest omfattande personuppgiftsregister. Från och med sommaren kommer svenska brottsbekämpande myndigheter att ha tillgång till detta.
ÖPPEN11 mar 15 – Prop 2014/2015:82

Busch Thor en frälsare?
Kommunalrådet Ebba Busch Thor, 28 år, är nu Kristdemokraternas enda partiledarkandidat. Hon förväntas lyfta partiet genom att locka fler högerväljare.
11 mar 15 – Jakob Forssmed drar tillbaka sin kandidatur

Ska integritetsskyddet centraliseras?
Justitiekansler Anna Skarhed får i uppdrag att föreslå hur tillsynen över hur personuppgiftsbehandling i olika sammanhang kan centraliseras.
ÖPPEN11 mar 15 – Dir 2014:164

ID-kort kan ersätta pass i EU
Regeringen föreslår smärre ändringar i passlagen. Bland annat ska det framgå att ett svenskt id-kort räcker för resor inom EU - även till och från de länder som inte fullt ut deltar i Schengensamarbetet.
11 mar 15 – Prop 2014/2015:69

Författarfondens styrelse bantas
Regeringen avser att minska antalet ledamöter i Författarfonden och slopa systemet med suppleanter.
11 mar 15 – Prop 2014/2015:61

Saudiavtalet slopas
Det omdiskuterade och hårt ifrågasatta militära samarbetsavtalet med Saudiarabien kommer inte att förlängas, bekräftar statsminister Stefan Löfven. Beskedet kommer efter det att utrikesminister Margot Wallström hindrats att tala inför Arabförbundet, vars utrikesministrar senare fördömde uttalanden som hon gjort.
10 mar 15

90-dagarsgaranti blir dyr
Regeringens största vallöfte — 90-dagarsgarantin för jobb till unga — blir en resurskrävande historia för Arbetsförmedlingen.
10 mar 15

Flygstrejken är över
Den elva dagar långa strejken bland flygbolagets Norwegians piloter är slut. Konflikten, som påverkat över 150 000 passagerare, har inneburit att nästan alla bolagets inrikesflygningar i Skandinavien ställts in, plus de flesta flygningar mellan Stockholm, Oslo och Köpenhamn.
10 mar 15

Saudiarabien stoppade Wallströms tal
Med en hård politisk markering stoppade Saudiarabien utrikesminister Margot Wallström att tala inför Arabförbundet. Det kan vara en följd av debatten om Sveriges militära samarbetsavtal med landet.
9 mar 15

Direktörer kritiserar regeringen
Regeringen pressas när Socialdemokraternas ja-falang till det omtvistade Saudiavtalet får draghjälp av näringslivets maktelit. Exportindustrin försvarar Saudiavtalet.
9 mar 15 – DN Debatt utspel av Wallenberg mfl

Sony Mobile varslar 1 000 i Lund
Sony Mobile varslar omkring tusen personer i Lund. Men både Sverige-vd:n och forskare tror att det japanska företaget har en framtid i landet.
9 mar 15

Utredning av Nemtsov-mord kritiseras
Skarp kritik riktas mot utredningen av mordet på den ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov. Detta trots att en man har erkänt mordet och flera gripanden gjorts.
9 mar 15

Kräftgång för jämställdheten
Sverige har sjunkit i internationella rankningar när det gäller jämställdhet mellan kvinnor och män. Det slår regeringens särskilda jämställdhetsutredare Cecilia Schelin Seidegård fast i en artikel i DN Debatt.
9 mar 15 – DN Debatt 8/3-2013

Vinstförbud, när då?
Uppdraget att ta fram konkreta förslag i syfte att reglera hur privata bolag plockar ut vinster från skattefinansierad verksamhet har gått till Malmös tidigare kommunalråd, socialdemokraten Ilmar Reepalu. Förslagen ska vara klara i november 2016. Nya regler är i praktiken inte att vänta förrän valåret 2018.
ÖPPEN5 mar 15 – Dir 2015:22

Stupstocken kan försvinna
Inom ramen för den parlamentariska Socialförsäkringsutredningen har de borgerliga gått med på en kompromiss. Den bortre gränsen i sjukförsäkringen - "stupstocken" - kan komma att avskaffas. Men de borgerliga ledamöterna ställer vissa krav.
ÖPPEN5 mar 15 – SOU 2015:21

Nytt inkomtsbegrepp i socialförsäkringen
Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen vill slopa SGI - den sjukpenningsgrundande inkomsten. Det blir effektivare och mer rättvist om alla slags ersättningar från socialförsäkringarna utgår från de sökandes faktiska inkomster under en 12-månadersperiod, menar majoriteten. Vänsterpartiet protesterar.
ÖPPEN5 mar 15 – SOU 2015:21

Riksdagen vill ha kvar vårdvalet
Riksdagens borgerliga majorietet (m, kd, c, fp plus SD) uppmanar regeringen att inte lämna ett nytt lagförslag om att ta bort landstingens skyldighet att ha vårdval. I februari gjorde de borgerliga partierna upp om detta i riksdagens socialutskott. Nu har riksdagen debatterat och fattat beslut i frågan.
5 mar 15 – Riksdagsdebatt

Regeringen utreder mediekrisen
Sjunkande upplagor och nedlagda redaktioner. Tidningskrisen är i förlängningen ett demokratiproblem, enligt demokratiminister Alice Bah Kuhnke (mp), som nu tillsätter en mediepolitisk utredning.
5 mar 15 – Dir 2015:26

En ny KD-ledning är inte bunden av DÖ
När Kristdemokraterna väljer en ny partiledning i april så kan decemberöverenskommelsen spricka. Den nya partiledningen är inte juridiskt bunden av den gamla styrelsens överenskommelser och bör därför fatta ett eget beslut, skriver KD-politikern Lars Adaktusson i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
5 mar 15 – Nya KD-ledningen inte bunden av DÖ

Af och F-kassan har lågt förtroende
Migrationsverket och Arbetsförmedlingen hamnar i bottenskiktet igen i Medieakademins förtroendemätning.
5 mar 15 – Medieakademins förtroendebarometer 2015

Skakigt fredsavtal löser inte konflikten i Mali
Söndagens preliminära fredsavtal mellan centralregeringen och sex väpnade grupper i norr är knappast en lösning på den allt mer kaotiska situationen i Mali, skriver Le Monde.
5 mar 15 – Le Monde 5/3-15

Diskriminering förhindrar integration
En rapport från den franske premiärministerns kansli i söndags beskriver hur diskrimineringen på den franska arbetsmarknaden av ungdomar med afrikansk bakgrund förhindrar integration.
5 mar 15 – Le Monde 5/3-15

Nationella fronten har segervittring i franska regionalvalen
Inför regionalvalen i Frankrike i mars står Nationella fronten inför samma problem som Sverigedemokraterna haft – att hålla koll på alla tusentals nya kandidater.
ÖPPEN5 mar 15 – Le Monde 4/3-15

Kristen milis i Syrien vädjar om hjälp
Ett par hundra assyriska milismän håller stånd emot Isis framryckningar i nordöstra Syrien. Till skillnad från kurderna får de ingen hjälp från omvärlden.
ÖPPEN5 mar 15 – The Guardian 3/3-15

Balansmål ersätter överskottsmålet
Regeringen vill slopa överskottsmålet. Man ger Konjunkturinstitutet i uppdrag att analysera konsekvenserna av att ”ändra målnivån”. Och man hoppas få med sig borgerliga partier på ett blocköverskridande beslut om att i stället har någon form av “balansmål”.
ÖPPEN4 mar 15 – DN Debatt 3/3-15

Tidningsdöden kryper allt närmare
Tidningsjournalistiken klickas och delas som aldrig förr. Men allt färre betalar för den, redaktionerna krymper och tidningar har börjat läggas ner.
4 mar 15

Polisen ska prioritera hatbrottsutredningar
Rikspolischef Dan Eliasson aviserar att polisen ska satsa stort på att utreda hatbrott. Mer resurser och nya enheter, bland annat ett nationellt centrum för att samla och sprida kompetens kring IT-brott, utlovas. Polisförbundet välkomnar ambitionshöjningen men ställer sig frågande till vart pengarna ska tas ifrån.
4 mar 15

Allt fler klagar på socialtjänsten
Landets socialtjänster får allt fler klagomål på sig. Förra året inkom 3 385 ärenden, en ökning med 13 procent jämfört med 2013.
2 mar 15 – Tillsynsrapport - De viktigaste iakttagelserna inom tillsyn och tillståndsprövning verksamhetsåret 2014

Upplysningens tanke under attack?
Terrordåden i Paris och Köpenhamn, utförda av radikala islamister, var inte bara attacker mot det fria ordet. De är också, enligt många bedömare, direkta angrepp på upplysningstanken. Upplysningen, som växte fram i Europa på 1700-talet, gav oss de flesta av våra rättigheter. Frågan är nu om arvet är hotat.
2 mar 15

Putinkritiker mördad på öppen gata
En strid ström av människor har under dagen samlats för att lägga blommor på den bro vid Kreml där den ryske oppositionsledaren Boris Nemtsov sköts ihjäl — två dagar innan han skulle leda en protestmarsch mot president Vladimir Putin.
2 mar 15

Konflikten i Ukraina
Över en miljon internflyktingar har registrerats i Ukraina sedan konflikten i landets östra regioner inleddes förra våren, enligt en ny FN-rapport. Över hälften av dessa, 600 000 personer, är pensionärer som nu blivit av med sina inkomster.
2 mar 15

Afrika får ny nyhetsbyrå
En afrikansk nyhetsbyrå ser ut att vara på väg att födas. Med ett startkapital på 20 miljoner dollar och personal i Kapstaden, Pretoria och Johannesburg är målet att African News Agency (ANA) ska ha etablerat sig i 15 afrikanska länder lagom till sommaren.
2 mar 15

Max tre pass på fem år
Svenska medborgare ska bara ha rätt till tre pass under fem år. Försvinner fler ska endast provisoriska pass utfärdas. Det föreslås i den promemoria som överlämnats till inrikesminister Anders Ygeman (S).
2 mar 15 – Ds 2015:15

Bryssel ger Frankrike två års frist för att fixa underskott
I elva års tid har Frankrike brutit mot EU:s tak för underskott i statens affärer – högst tre procent av bruttonationalprodukten. I onsdags fick landet ytterligare två år på sig att lösa problemet.
ÖPPEN26 feb 15 – Le Monde 25/2-15

Ukrainakrisen, vems fel?
Den amerikanske statsvetaren John J. Mearsheimer gick emot den allmänna meningen om kriget i Ukraina när han i den amerikanska tidskriften Foreign Affairs hävdade att skulden till kriget låg hos Natos strävan att uppta Ukraina som medlem. Det stärkte Rysslands känsla av att vara inringat av USA och dess militära allierade.
ÖPPEN26 feb 15 – John J. Mearsheimer, Michael McFaul, Stephen Sestanovich: Vems fel är Ukrainakrisen? En debatt i Foreign Affairs

Flyktingar är dyrare än bistånd
I en ny forskningsrapport från Handelshögskolan vid Göteborg universitet beräknas den årliga nettokostnaden motsvara lite drygt 1 procent av BNP – för alla flyktingar som kommit till Sverige under efterkrigstiden.
ÖPPEN26 feb 15 – Ruist, Joakim ”Refugee immigration and public finances in Sweden”

Allmän visstid ska utredas
Absolut nödvändigt, menar näringslivet om den omstridda anställningsformen. Absolut oanständigt, menar kritikerna. Nu har regeringen initierat en intern utredning om frågan på arbetsmarknadsdepartementet. Målet är att få fram ett ändringsförslag som kan samla en majoritet i riksdagen.
ÖPPEN26 feb 15 – SvD 25/2-15

Acko Ankarberg ger upp
Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare i Kristdemokraterna, ger upp försöken att bli partiledare efter Göran Hägglund. Stödet är för svagt, bedömer hon.
26 feb 15

Forskare kräver högskolereform
En grupp forskare och publicister kräver en reformering av det svenska högskoleväsendet. I en kommande bok pläderar de för mer autonoma lärosäten. Men rätten att betygsätta de egna studenterna bör tas ifrån dem. Dessutom borde en enhetlig, nationell betygsskala tillämpas, skriver de på DN debatt.
ÖPPEN26 feb 15 – Debattartriklar på DN och SvD

Före detta terrorist talar ut
På 90-talet upplevde Frankrike en islamistisk terrorvåg, när inbördeskriget i Algeriet drog in den gamla kolonialmakten i konflikten. En f.d. terrordömd drar paralleller med dagens terrorism.
ÖPPEN26 feb 15

Raka puckar när FAZ intervjuar Löfven
Inför Löfvens Tysklandsbesök gjorde den konservativa tyska dagstidningen en intervju om den svenska synen på säkerhetspolitiska risker och migration. Statsministern förkunnade bland annat att regeringen avser att göra flyktingmottagandet till plikt för svenska kommuner.
ÖPPEN26 feb 15 – FAZ 25/2-15

Österrike röstar om ny ”islamlag”
I Wien röstar parlamentet igenom en lag som reglerar muslimers religionsutövning. Ett steg mot praktiskt integration eller ett stigmatiserande misstroendevotum? Bedömningarna går isär. Men de tyska kristdemokraterna är imponerade.
ÖPPEN26 feb 15 – Süddeutsche Zeitung 25/2-15

Saudiavtalet utmaning för regeringen
Tonläget om Sveriges militära samarbetsavtal med Saudiarabien hårdnar. Miljöpartiets riksdagsgrupp är mycket klar över att avtalet måste brytas och frågan kan hota regeringen.
26 feb 15

Stödköp pressade ned räntan
Riksbankens första runda av stödköp genom tiderna gick i lås. Marknadsintresset ser stort ut och effekten på räntorna gick i rätt riktning, även om den var knappt mätbar. Nästa torsdag är det dags igen.
26 feb 15

Presstödsnämnden försvinner
Statliga Presstödsnämnden försvinner med största sannolikhet vid det kommande halvårsskiftet. Regeringen har gett Myndigheten för radio och tv i uppgift att ta över uppgifterna och inom sina väggar inrätta en ny nämnd som ska sköta det svenska presstödet.
26 feb 15

Löfvens innovationsråd tillsatt
Rådet består av ledamöter från regeringen, näringslivet och akademin. Tilltaget har redan på förhand kritiserats av de borgerliga för att vara en papperstiger.
26 feb 15

Vänstern ställer krav på vårbudget
Vänsterpartiet vill ordna pengar i budgetförhandlingarna med regeringen genom att föreslå att direkt höja arbetsgivaravgifterna för ungdomar till vad de var tidigare. Det ska ge utrymme för höjt underhållsstöd och höjd a-kassa.
25 feb 15

Grekiska reformförslag godtas
EU och euroländerna godtar Greklands nya reformlista som utgångspunkt för förhandlingar om ett avtal för förlängt stöd till krislandet.
24 feb 15 – “Greklands lista” hämtad från The Guardian (eng)

Polisen får kritik för Vilks-insats
Vittnen riktar nu stark kritik mot polisinsatsen i samband med mötet på ett kulturhus i Köpenhamn där en man dödades.
24 feb 15

Pressad al-Sisi drar åt tumskruvarna
Regimens rättsapparat går på högvarv i Egypten. På måndagen dömdes 24 unga aktivister till långa fängelsestraff, bland dem den kände demokratikämpen Alaa Abdel Fattah.
24 feb 15

1 600 döda i amerikanska flyganfall
De USA-ledda flygattackera mot extremiströrelsen Islamiska Statens (IS) positioner i Syrien har dödat över 1 600 personer sedan de inleddes för fem månader sedan, uppger det Londonbaserade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet.
23 feb 15

Hägglund vill se ny profil hos KD
Kristdemokraterna behöver en ny profil, inte bara personer och politik, enligt den avgående partiledaren Göran Hägglund. Samtidigt betecknar han de åtta åren i regeringen som de mest framgångsrika åren i partiets historia.
22 feb 15 – KD: Göran Hägglunds tal vid kommundagarna

Vapen dras tillbaka
De stridande parterna i Ukraina har enats om att dra tillbaka tunga vapen från östra Ukraina i enlighet med det så kallade Minskavtalet om vapenvila.
22 feb 15

"Vit rök" för Grekland i eurozonen
Fredagsmyset infann sig till sist när euroländernas finansministrar enades om att förlänga Greklands stödprogram i ytterligare fyra månader.
21 feb 15

Skärp passhanteringen
Hanteringen av svenska pass måste skärpas, som ett led i kampen mot terrorism och radikalisering. Polisen bör därför få möjlighet att kalla till samtal den andra gången man anmäler sitt pass försvunnet och ansöker om ett nytt. Det skriver Moderatledaren Anna Kinberg Batra och tidigare justitieministern Beatrice Ask på DN Debatt.
21 feb 15 – DN Debatt modeat utspel

Snabbspår för nyanlända
Regeringen vill slopa de så kallade etableringslotsarna och i stället låta fack och arbetsgivare ta aktivt ansvar för att nyanlända kommer in på arbetsmarknaden. Ylva Johansson (s) talar om ett stort intresse från parterna för att till exempel ta över valideringen av nyanländas yrkeskunskaper. Men oppositionen sågar planerna.
ÖPPEN19 feb 15 – Snabbspår - snabbare etablering av nyanlända skapat genom trepartssamtal

Rökförbud även utomhus
Tio år efter att rökförbudet på krogen infördes tar regeringen ytterligare steg för att få svenskarna att fimpa. Ett rökförbud på uteserveringar, perronger och lekplatser kan bli verklighet. Likaså krav på ”neutrala” - läs anonyma - cigarettpaket.
ÖPPEN19 feb 15 – SR: Regeringens utredare föreslår rökförbud

Miljöpolitik för moderater
När den nyliberalen Mattias Svensson går loss i en bok med titeln Miljöpolitik för moderater, (Fores) är förstås mycket liberalism att vänta. Och, jo, den finns där. Men inte bara. Carl-Axel Fall recenserar boken.
ÖPPEN19 feb 15 – Svensson, Mattias: Miljöpolitik för moderater

Mjölkbransch vill ha snabba åtgärder
Mjölkbönderna efterlyser snabba åtgärder för att rädda den svenska mjölkproduktionen. Men inga löften gavs av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) under torsdagens möte med representanter för branschen.
19 feb 15 – Kraftsamling för svenska mjölkbönder

Fler fartyg under svensk flagg
En statlig utredning föreslår att Sverige ska införa en ny beskattningsmodell för att locka fler rederier att registrera sina fartyg under svensk flagg.
19 feb 15 – SOU 2015:4

Toppkandidater får stöd i distrikten
Jakob Forssmed, Acko Ankarberg och Ebba Busch Thor stärker sina positioner med nomineringar till posten som ny partiledare för Kristdemokraterna.
19 feb 15

Riksdagen kräver utredning om AF
En borgerlig riksdagsmajoritet (m, kd, fp, c och sd) ogillar regeringens beslut att avsluta den förra regeringens utredning om Arbetsförmedlingen. I ett så kallat tillkännagivande uppmanar riksdagen nu regeringen att återuppta utredningen senast den 15 april.
19 feb 15

Regeringen sliter med Saudiavtal
Regeringen sliter vidare med hur det kritiserade avtalet om militärt samarbete med Saudiarabien ska hanteras. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin vill inte säga om MP kan tänka sig att gå med på ett omförhandlat avtal istället för uppsägning.
19 feb 15

Tiotusentals lärare saknas 2020
Det kommer att krävas 43 000 nya lärarstudenter årligen för att komma tillbukt med lärarbristen, uppger Lärarförbundet enligt Svenska Dagbladet. Det är långt i från de omkring 12 000 studenter som börjat det här läsåret.
19 feb 15 – SvD: Nya siffror: Lärarbrist blir större än väntat

Polisen ska inte omhänderta djur
Det är kontentan i ett nytt utredningsförslag. Ansvaret för att till exempel ta hand om vanvårdade djur ska föras över till länsstyrelserna.
19 feb 15 – SOU 2015:3

Libyen - Medelhavets Somalia?
Bara internationella insatser kan nu stoppa Libyens sönderfall och förhindra att landet blir ”Medelhavets Somalia”, säger en hög brittisk diplomat till The Guardian.
ÖPPEN19 feb 15 – The Guardian 16/2

Förhandlingarna med Grekland – bluffpoker eller totalt dödläge?
Handlar de uppskruvade förhandlingarna mellan euroländerna och Grekland om att inte tappa ansiktet inför en oundviklig kompromiss? Eller är det de dövas dialog? undrar Le Monde.
ÖPPEN19 feb 15 – Le Monde 17/2-15

Motstridiga tyska reaktioner på Varoufakis giv
Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble avböjde med en gång Athens ansökan om ett halvårs förlängning av stödet från eurozonen. Men det tyska handelsministeriet menar att man måste förhandla.
ÖPPEN19 feb 15 – Der Spiegel online 19/2-15

Årets influensavaccin tycks ha viss effekt
Över 2 miljoner fransmän har insjuknat i influensa denna säsong, 600 000 bara den senaste veckan. Franska smittskyddsinstitutet hoppas att årets epidemi därmed nått klimax.
ÖPPEN19 feb 15 – Le Monde 18/2-2015

"Ensamvargar” är svåra att spåra
Mycket pekar på att helgens attacker i Danmark är de senaste i raden dåd utförda av "ensamvargar". Denna typ av gärningsmän, som agerar på egen hand eller i mycket små grupper, är särskilt svår att upptäcka.
16 feb 15

Gärningsmannen blev allt mer radikal
Vad det var som fick den misstänkta tjugotvååringen att sig ut i centrala Köpenhamn utrustad med skjutvapen är ännu höljt i dunkel. Men bilden som växer fram visar en ung man med kriminellt förflutet som uttryckte allt radikalare åsikter.
16 feb 15

Två anhållna för medhjälp
Köpenhamnsdåden Det är ännu oklart om den misstänkte gärningsmannen i Köpenhamn agerade på egen hand. Men efter polisens tillslag i går, då ett flertal personer greps, är nu två män anhållna misstänkta för medhjälp till mord.
16 feb 15

Mördaren skjuten
Den man som skjutits ihjäl av polis i Köpenhamn var skyldig till dödsskjutningarna vid mötet med Lars Vilks i går och vid en synagoga i natt, tror polisen. Stärkt bevakning vid synagogan kan ha förhindrat ett blodbad. Mannen var känd av dansk säkerhetspolis.
15 feb 15

Nato, nej tack!
I takt med att krisen i Ukraina förvärras och de alltmer frekventa avslöjandena om det näst intill obefintliga militära svenska försvaret växer kraven på att Sverige ska gå med i Nato. Folkpartiet tycks vilja gå med igår. Moderaterna har svängt från att i regeringsställning ha sagt nej till Nato till att nu kräva en utredning om svenskt Nato-medlemskap. En bra utredning finns redan, tycker Åke Svidén, som här recenserar antologin “Bevara alliansfriheten”. Den diskuterar ett svenskt Nato-medlemskap och finner att det skulle öka krigsrisken för Sverige.
ÖPPEN12 feb 15 – Bjömsson, Anders och Hirdman, Sven (red): Bevara alliansfriheten - nej till Nato-medlemskap!

Ett strimma av hopp
Ett stråk av hopp – så kommenterar Süddeutsche Zeitung den kompromiss om vapenvila i östra Ukraina som nåddes i Minsk på torsdagen.
ÖPPEN12 feb 15 – En strimma av hopp

Reporäntan blir negativ
Minusränta och program för stödköp av obligationer. Dessutom kan räntan komma att sänkas ytterligare. Riksbanken tar till storsläggan för att få upp inflationen. Riksbanken överraskar med flera okonventionella metoder.
12 feb 15

Femårigt ägande är långsiktigt
Den utredning som skulle formulera nya krav på privata aktörer i välfärden har lagt fram sitt betänkande. Man föreslår bland annat att all privat hemtjänst blir tillståndspliktig och att nya friskoleägare ska kunna bevisa för Skolinspektionen att de kan upprätthålla undervisningen även om elevkullarna skulle krympa.
ÖPPEN12 feb 15 – SOU 2015:7

Försök med betyg i fyran
Egentligen hade Alliansen med stöd av Sverigedemokraterna kunnat köra över regeringen och installera betyg redan från fjärde klass. Men förslaget har redan kritiserats sönder och samman. Nu har regeringen och de borgerliga i stället kommit överens om frivilliga försökskaniner. Max hundra skolor kan få sätta tidigare betyg.
12 feb 15 – Överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna

Alla kommuner ska ta emot flyktingar
Integrationsminister Ylva Johansson (S) förbereder en lag som tvingar alla kommuner att ta emot flyktingar, rapporterar Sydsvenskan.
12 feb 15

Partierna lockar nya medlemmar
Under supervalåret 2014 ökade antalet medlemmar i alla riksdagspartier utom två. Mest ökade partiet som snubblade på tröskeln till riksdagen, Feministiskt initiativ.
12 feb 15

Brysselmöte i skuggan av Minsk
Stafettpinnen gick från Minsk till Bryssel när EU:s stats- och regeringschefer granskade uppgörelsen om Ukraina. Ett steg i rätt riktning, konstaterade statsminister Stefan Löfven (S).
12 feb 15

Acko Ankarberg vill leda KD
Acko Ankarberg vill bli partiledare för Kristdemokraterna. Men att hon saknar en plats i riksdagen gör situationen omöjlig, enligt riksdagsledamoten Penilla Gunther som också kandiderar.
12 feb 15

Kyrkan räknar med medlemsras
Om 10 år kommer mindre än hälften av svenskarna att vara medlemmar i Svenska kyrkan. Det beror inte i första hand på att människor lämnar kyrkan utan att doptalen sjunker och att gamla medlemmar dör, skriver Kyrkans tidning.
12 feb 15

Frankrike vill förbjuda diesel
Den franska regeringen vill ge hjälp till dem som byter sin gamla dieselbil – ca 100 000 kronor om man byter till el och 65 000 om man byter till hybrid. Målet är att alla äldre dieselbilar ska skrotas.
ÖPPEN12 feb 15 – Le Monde 5/2 2015

Socialisterna vann knappt över extremhögern i franskt fyllnadsval
Med bara 800 rösters marginal lyckades de franska socialisterna behålla parlamentsmandatet i fyllnadsvalet i söndags. Men Nationella fronten lockade de flesta borgerliga väljarna.
ÖPPEN12 feb 15 – Le Monde 9/2-15

Storbanken HSBC inblandad i många skandaler genom åren
Den internationella storbanken HSBC har inte bara skyddat skattesmitare i Schweiz utan också hjälpt knarkhandlare och terrorister i deras affärer. Politikerna är maktlösa, skriver Le Monde.
ÖPPEN12 feb 15 – Le Monde 8/2-15

En Putinsk delseger
Liberala veckotidningen Die Zeit gör en dyster prognos i skuggan av Minsk. Den enda vinnaren är egentligen den vitryske presidenten Lukasjenko, tycker Zeits korrespondent i Moskva.
ÖPPEN12 feb 15 – Die Zeit 12/2-15

Är “säkra länder” säkra?
Tyskland, speciellt Bayern, konfronteras med ett växande antal asylsökande från Kosovo och Albanien. Kristdemokratiska politiker vill utvidga bestämmelserna om så kallade ”säkra” tredjeländer för stoppa invandringen av fattiga människor från västra Balkan.
ÖPPEN12 feb 15 – tageszeitung 11/2-15

Eurogruppens möte med Grekland misslyckades
Den första förhandlingsrundan i Bryssel nu i veckan om Greklands gigantiska statsskuld ledde inte till några resultat. Grekland och de 18 euroländerna står alltför långt ifrån varandra.
ÖPPEN12 feb 15 – Le Monde 12/2-15

Intern S-kritik mot Saudiavtal
Det är inte bara Miljöpartiet som pressar regeringen om det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien. Nu höjs röster för att avtalet bör avslutas även inifrån Socialdemokraterna, rapporterar Ekot.
12 feb 15

32 svenskar har dött för IS
Totalt har 32 svenskar dödats i Syrien och Irak då de stridit för Islamiska Staten (IS)
12 feb 15

Saudi, Nato och Ukraina
Samma dag som regeringens utrikespolitiska deklaration debatterades i riksdagen möttes Tyskland, Frankrike, Ukraina och Ryssland till förhandlingar i Minsk. I Europa växer rädslan för upptrappat krig med dramatiska konsekvenser. Den svenska debatten tangerade Ukraina-krisen och även frågan om ett svenskt Nato-medlemskap. Men riktig hetta uppstod snarare kring Sveriges fortsatta samarbete med Saudiarabien.
ÖPPEN11 feb 15 – Regeringens utrikespolitiska deklaration 2015, Snabbprotokoll 2014/2015:58

SD:are sparkas efter rasistinlägg
Att be om ursäkt räckte inte. En assistent till EU-parlamentarikern Kristina Winberg (SD) får sparken sedan han skrivit rasistiska inlägg och hetsat mot judar och muslimer på nätforumet Flashback.
10 feb 15

Falangstrider hotar
Kristdemokraterna i Kronobergs län har nominerat hela sex kandidater till posten som ny KD-ledare efter Göran Hägglund. Farhågor uttrycks nu för att falangstriden åter ska blossa upp i partiet. Aduktusson har redan tackat nej. Ebba Busch Thor ligger lågt.
10 feb 15

Blocken överens om a-kassan
Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen är enig om att taket i a-kassan framöver ska indexeras som övriga socialförsäkringar, uppger TV4 Nyheterna.
10 feb 15

Sverige tvåa i EU:s utrikespolitik
Tillsammans med Storbritannien var Sverige det medlemsland som hade näst mest inflytande på EU:s utrikespolitik förra året. Endast Tyskland var tyngre, anser tankesmedjan European Council on Foreign Relations (ECFR).
10 feb 15

Het asylpolitik kräver kalla siffror
Invandring och integration har blivit den hetaste frågan i svensk politik. De små borgerliga partierna har lagt fram nya förslag som avviker från linjen de hade i regeringsställning. Antalet asylsökande fungerar som ett hotfullt slagträ i debatten. Men hur såg invandringen till Sverige under de gångna åren egentligen ut? Migrationsverkets statistik ger svar som går bortom upphetsade utspel.
ÖPPEN5 feb 15 – Anders Danielsson i SvD (26/12-14), Migrationsverket: Asylsökande till Sverige 1984–2014, Migrationsverket: Översikt av beviljade arbets- och uppehållstillstånd åren 2005-2014, Migrationsverket: Avgjorda asylärenden 2013, Migrationsverket: Avgjorda asylärenden 2014

M vill ha tillbaka försörjningskrav
Moderaterna led ett iögonfallande väljartapp till Sverigedemokraterna. Nu dammar partiledningen av kravet att flyktingar själva ska kunna försörja sig, och ha bostad, för att få återförenas med sina anhöriga i Sverige.
5 feb 15

Löfvens industrikansler på väg
Före sommaren ska regeringen tillsätta den industrikansler som statsminister Stefan Löfven (S) lovade i valrörelsen. - Det är viktigt att ha någon som på regeringens vägnar driver på för industrins framtid, säger Löfven.
5 feb 15

Vargfrågan utreds på nytt
Vargfrågan ska utredas ännu en gång. Regeringen anser att det vetenskapliga underlaget för vargstammens storlek hanterats på ett tveksamt sätt och vill ha en ny analys av stammens sårbarhet.
5 feb 15

Bankrutt finansminister får kalla handen
”Jag är finansminister i ett bankrutt land”, säger Yanis Varoufakis till tyska veckotidningen Die Zeit. Han argumenterar med patos för att koppla återbetalningen av den grekiska statsskulden till tillväxttakten. Men i Berlin möts Varoufakis av kalla handen.
ÖPPEN5 feb 15 – Die Zeit 4/2-15, Süddeutsche Zeitung 5/2-15

Momskrav på ideell secondhand kvarstår
Det blev tummen ned då branschnätverket Ideell Second Hand mötte finansdepartementet i hopp om att även i fortsättningen slippa betala moms på försäljningen. Regeringen hänvisar till EU-regler och domstolsbeslut.
5 feb 15

Ministerkandidat: Ge Ukraina vapen
Ashton Carter, som president Barack Obama nominerat som USA:s nye försvarsminister, är för att skicka dödliga vapen till de ukrainska styrkor som bekämpar de proryska separatisterna i öst.
5 feb 15

Världsledare Kiev för Ukraina-samtal
USA:s utrikesminister John Kerry är i Ukraina för samtal om konflikten i landet. Samtidigt meddelar Frankrikes Hollande och Tysklands Merkel att de reser till den ukrainska huvudstaden, i en upptrappad diplomatisk offensiv.
5 feb 15

USA: Superrabatt för supermiljöbilar
Den svenska supermiljöbilspremien hamnar rejält i lä om USA:s president får som han vill. Barack Obama föreslår i 2016 års budget en miljöbilsrabatt på upp till 10 000 dollar, skriver amerikanska medier.
5 feb 15

Branson & Co vill ha nollutsläp
En grupp kända företagsledare kräver att världen snabbare ställer om till nollutsläpp. Om politikerna bara stakar ut vägen är näringslivet redo att få ner nettoutsläppen till noll redan 2050, säger Virgin-entreprenören Richard Branson.
5 feb 15

Riksdagen vill behålla vårdvalet
Alliansen stoppar nu regeringens planer på att avskaffa det fria vårdvalet. Tillsammans med SD har de i socialutskottet fått majoritet för ett så kallat tillkännagivande från riksdagen om att regeringen inte ska lägga fram något sådant förslag. - Det kommer regeringen inte att göra, bekräftar socialutskottets vice ordförande Veronica Palm (S).
5 feb 15

Kommunerna ska sätta ”tak” för invandringen
Hur många flyktingar Sverige tar emot borde bestämmas och i praktiken begränsas av kommunerna, föreslår fyra Folkpartister i ett debattinlägg i Dagens Nyheter. Förslaget väcker kontrovers - inte minst inom partiet.
ÖPPEN4 feb 15 – DN Debatt 4/2-15

Tiggarfrågan får nationell samordnare
Inte minst kommunerna har efterlyst vägledning när det gäller bemötandet av romer från andra EU-länder som tvingas tigga i Sverige.
ÖPPEN4 feb 15 – Dir 2015:9

Tweetad hatpropaganda
”Islamiska staten” sprider sin hatpropaganda i form av förvridna religiösa tweets. Det är betydligt farligare än Al-Qaidas toppstyrda terrorgrupper, säger den franske islamforskaren Gilles Kepel.
ÖPPEN4 feb 15 – Le Monde 12/1-15

Svenska spelaktörer vill se förändring
Tillsätt utredningen nu. Det säger Hans Skarplöth, vd för ATG, som är besviken över att regeringens utredning om licenssystem för spelbolag är lagd på is.
4 feb 15

Högre straff för ”synnerligen grov våldtäkt”?
Den parlamentariska sexualbrottskommitté som tillsattes i fjol får nya uppdrag. Politikerna ska överväga skärpta straff för de mest allvarliga sexualbrotten.
4 feb 15 – Dir 2015:5

Ska sexköp utomlands kunna straffas hemma?
Regeringen låter en sittande utredning se över frågan på nytt. Det skulle i praktiken kräva att principen om dubbel straffbarhet åsidosätts för alla slags köp av sexuella tjänster, även mellan vuxna individer.
4 feb 15 – Dir 2015:6

Franska konservativa beredda att släppa fram extremhögern i fyllnadsval
Fyllnadsvalet i Frankrike på söndag blir en rysare. I valets andra omgång står Nationella frontens kandidat mot en socialist. De konservativa vill rösta blankt, vilket bäddar för extremhögerns seger.
ÖPPEN4 feb 15 – Le Monde 4/2-15

Abbas inbjuden till Stockholm
Statsminister Stefan Löfven (S) har bjudit in in palestiniernas president Mahmud Abbas till Stockholm. Det väckte genast israeliskt missnöje, rapporterar TT.
4 feb 15

Hård kritik mot svensk barnrätt
FN:s barnrättskommitté kritiserar Sverige för att inte följa barnkonventionen. Bland annat ställs krav på att barn ska ha rätten att höras under asylprocessen och på att genomföra reformer med barnens bästa i centrum.
4 feb 15

Jordanien: "Outtröttligt" krig mot IS
Jordanien utlovar upptrappade insatser mot Islamiska staten (IS), sedan jihadistgruppen publicerat en video där den bränner en jordansk stridspilot levande. I Jordanien sluter folket leden bakom det tidigare mer omtvistade kriget mot IS.
4 feb 15

Mindre vård trots mer resurser
Trots mer pengar och mer personal ökar inte mängden vård. I takt med att administratörer och sekreterare försvunnit tvingas läkarna och sjuksköterskorna att ägna allt mer tid åt pappersarbete.
3 feb 15 – Rapport om akutsjukhusens ekonomiska situation

Kärnkraft kvar i många år
Inget parti vill ha en snabbavveckling av kärnkraften, hävdar energiminister Ibrahim Baylan (S). Han ser goda möjligheter att nå en bred politisk överenskommelse om Sveriges framtida energiförsörjning.
3 feb 15

Regeringen försvarar kritiserad sexköpslag
Justitieminister Morgan Johansson försvarar sexköpslagen, vars positiva effekter beskrivits som kraftigt överdrivna. RFSU menar bland annat att lagen har ökat utanförskapet för prostituerade.
3 feb 15

Tsipras ut på EU-turné
Först tar vi Aten, sedan Berlin, jublade vänstern i Grekland efter sin valseger. Fast på vägen avhandlas även London, Paris och Rom — och inte minst Bryssel.
3 feb 15

Regeringen saknar mål för cykling
Regeringspartierna är på kollisionskurs i cykelfrågan. Miljöpartiet vill ha ett tydligt mål i en av sina hjärtefrågor, men vinner inte gehör hos Socialdemokraterna. -Ska man sätta ett mål ska det finnas en genomtänkt idé, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S).
3 feb 15

Kärnkraft kvar i många år
Inget parti vill ha en snabbavveckling av kärnkraften, hävdar energiminister Ibrahim Baylan (S). Han ser goda möjligheter att nå en bred politisk överenskommelse om Sveriges framtida energiförsörjning.
3 feb 15

FP vill ta bort vårdnadsbidrag
Allianspartierna går skilda vägar i familjepolitiken. FP tänker rösta för att avskaffa KD:s hjärtefråga - vårdnadsbidraget.
2 feb 15

Ny partistyrelse ska väljas i KD
Kristdemokraternas hela partistyrelse ställer sina platser till förfogande. Den 25 april väljs både en ny partiledare och en ny partistyrelse.
30 jan 15

Hur tungt väger invandringsfrågan?
Enligt DN/Ipsos rankar svenska väljare i dag ”invandring och integration” som den näst viktigaste politiska frågan. Dessutom verkar Kristdemokraternas högervridning på dessa områden ha gett utdelning. Men det är oklart vad det är för slags opinion som Ipsos januarimätning egentligen återspeglar.
ÖPPEN29 jan 15 – DN 29/1-15 , Demker, Marie & Sandberg, Linn ”Starkare oro för främlingsfientlighet än för invandring” , Politologerna 25/11-14

Göran Hägglund avgår
Det var på en extrainsatt presskonferens under torsdagen som beskedet kom – fastän Hägglund föregick sig själv när han twittrade ut sin avgång redan innan han mötte journalisterna i riksdagen.
ÖPPEN29 jan 15

Falangstrid väntar KD
Att Göran Hägglund lämnar partiledarposten kommer inte som en överraskning, enligt statsvetare. Nu väntar sannolikt ett race mellan representanter för de två olika huvudinriktningarna inom partiet.
29 jan 15

KD-folk chockade av beskedet
KD-ledarens avgångsbesked överraskar flera partiföreträdare. Jag fick en chock när Göran Hägglund ringde mig, säger Chatrine Pålsson som ska leda sökandet efter en efterträdare.
29 jan 15

Pensionssparavdraget slopas
Regeringen vill slopa avdragsrätten för privat pensionssparande från 2016. Men anställda utan tjänstepension och egenföretagare ska fortfarande kunna göra ett fast avdrag.
29 jan 15 – Promemoria från finansen: Slopad avdragsrätt för privat pensionssparande

Socialavgifterna för unga sänks: Det blir en tillfällig sänkning
Nu har regeringen lagt fram lagförslaget som bygger på Alliansens idé att sänka arbetsgivaravgifterna för ungdomar ned till 10 procent. Frågan är dock när återställaren kommer.
29 jan 15 – Prop 2014/2015:50

Behov ska styra vården, inte pengar
När Elisabeht Wiklund drabbades av grå starr tvekade hon inte att betala för att samtidigt bli av med sin närsynthet. Men att betala för bättre vård medför "stora etiska problem", anser Statens medicinsk-etiska råd.
29 jan 15 – Smer-rapport: Med- och egenfinansiering i vården – etiska aspekter

”Frankrikes vänsterregering kommer inte att följa Greklands exempel!”
Inom den franska vänstern finns starka sympatier för den nya grekiska regeringen. Men Syriza kommer inte att påverka fransk inrikespolitik, säger forskare.
ÖPPEN29 jan 15 – le Monde 27/1-15

”Grexit” visst ett hot
Den konservativa tyska tidningen FAZ utgivare varnar för att ett grekiskt utträde ur eurosamarbetet fungerar som hot – och citerar den amerikanska ekonomen Allan Meltzer som pläderat för att införa en slags b-euro för de krisdrabbade länderna.
ÖPPEN29 jan 15 – Frankfurter Allgemeine Zeitung 28/1-15

Den borgerliga migrationspolitiken är på glid
Efter Kristdemokraterna följer nya migrationspolitiska förslag från Folkpartiet och Centern. Folkpartiet pläderar för en mindre generös asylrätt och en snålare mottagning, även om det inte sägs rakt ut. I jämförelse är det Centern som håller fast vid en mer liberal politik.
ÖPPEN28 jan 15 – Folkpartiet på DN Debatt 28/1-15 , Centerpartiet ”Kortare vägar till jobb”

Mer egenmakt åt unga transpersoner
Utredningen om könsbyte i Sverige har lagt fram sitt slutbetänkande. Förslaget att sänka åldersgränsen från 18 till 15 år har fått mest uppmärksamhet. Minst lika betydelsefullt är att utredaren skiljer den juridiska och medicinska processen åt.
ÖPPEN28 jan 15 – SOU 2014:91

För tidigt med betyg i fyran
Alliansen har signalerat att den vill driva igenom sitt förslag om betyg från fjärde klass i riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna. Men stödet för en sådan reform är svagt.
28 jan 15 – SvD 28/1-15, Vetenskapsrådet ”Forskning och skola i samverkan”

Skattereglerna inbjuder till fusk
3:12 bäddar för skattefusk. Det slår regeringen fast och vidgar uppdraget för den utredning som ser över de omstridda reglerna för utdelning och kapitalvinst i små företag.
28 jan 15 – Dir 2015:2

Bortre sjukgräns blir budgetfråga
Regeringen vill lägga förslag om ta bort den bortre gränsen i sjukförsäkringen i någon av budgetpropositionerna. Då blir det svårt för riksdagen, där en majoritet är emot, att stoppa det.
27 jan 15

Åkessons sjukskrivning förlängd igen
Sverigedemokraterna saknar en plan för hur partiet ska agera om Jimmie Åkesson är borta en längre period. Partiledarens sjukskrivning har förlängts ytterligare två månader.
27 jan 15

Kalla famnen för Syriza i Bryssel
Knappast något euroavhopp men möjligen någon form av skuldavskrivning väntar för de grekiska valvinnarna Syriza i EU. Greklands nya regering möts inte av stora famnen — men heller inte kalla handen rakt av.
26 jan 15

Grekiska regeringen klar
Det lilla nationalistiska högerpartiet Oberoende greker bildar koalition med segraren i det grekiska nyvalet, vänsterpartiet Syriza.
26 jan 15

Pegidas första svenska möte i Malmö
Proteströrelsen Pegida, som påstår att det pågår en islamisering av västvärlden, planerar sitt första offentliga möte i Sverige.
26 jan 15

Fi får två talespersoner
Sissela Nordling Blanco och Gudrun Schyman fortsätter som talespersoner för Feministiskt initiativ, föreslår en enig valberedning.
26 jan 15

Jomshof SDs nya partisekreterare
Richard Jomshof blir ny partisekreterare i Sverigedemokraterna efter Björn Söder. Men som en kompromiss skjuts bytet upp.
26 jan 15

Syriza i segeryra
Vänsterpartiet Syriza vann det grekiska valet, och bildar koalitionsregering. Segeryran, med tiotusentals anhängare i ett myller av partiflaggor, gick dock inte att hejda.
ÖPPEN25 jan 15

“Grekerna har skrivit historia!”
- I kväll har det grekiska folket skrivit historia. Så inledde vänsterpartiet Syrizas ledare Alexis Tsipras sitt segertal i Aten efter nyvalet. Fem års förödmjukelse och lidande är över, lovade han. Grekland lämnar nu den katastrofala åtstramningspolitiken bakom sig, sade Tsipras.
25 jan 15

Mario Draghi ökar penningvolymen
Europeiska centralbanken aviserar stödköp av statspapper i storleksordningen 60 miljarder euro i månaden – mer än väntat. Därmed tar man till samma, och omstridda, vapen som till exempel USA:s centralbank Federal Reserve.
ÖPPEN22 jan 15 – ECB:s avisering om stödköpsprogrammet:

Fler pappamånader är på g
Regeringen går under våren fram med förslaget om att öronmärka en tredje månad i föräldraförsäkringen åt vardera förälder. En PM går nu på remiss. I maj läggs propositionen, som väntas bli behandlad av riksdagen efter sommaren.
ÖPPEN22 jan 15 – Ds 2015:8

Rödgröna tvingas föra borgerlig politik
Alliansen har angripit regeringen för att den ännu inte gått fram med förslaget ur den borgerliga budgeten om att ytterligare sänka arbetsgivaravgifterna för ungdomar. Men nu, senast den 27 januari, är det dags. Fast ändringen lär bli kortvarig.
22 jan 15 – Propositionsförteckning våren 2015

Kanger berättar och avslöjar
Thomas Kanger är en i raden av framstående radio- och tevejournalister som ägnar sig åt viktig granskade journalistik. I sina reportage ger Thomas Kanger röst åt de barn som utsattes för vanvård och förtryck i det svenska folkhemmet. Han är klar och tydlig i sina journalistiska ställningstaganden för en svag och utsatt grupp och han riktar svidande kritik mot överheten och dess myndighetsutövning. Tevereportagen fick effekt när de sändes. Regeringen kände sig tvungen att tillsätta en utredning, som sent omsider ledde till att regeringen bad om ursäkt och utlovade upprättelse och också ersättning till dem som hade blivit utsatta för vanvården. Kanger utkom i fjol med ”Stulen barndom” som i bokform berättar om människorna, men också om de idéer som legitimerade vanvården. Mikael Gewers recenserar.
22 jan 15 – Kanger, Thomas: Stulen barndom

Bisfenol A måste bort
Men regeringen bör skynda långsamt med ett förbud mot det hormonstörande ämnet bisfenol A i till exempel kassakvitton och konservburkar, menar regeringens utredare.
22 jan 15 – SOU 2014:90

Ny upphandlingsmyndighet skapas
Regeringen förbereder bildandet av en fristående myndighet som ska sköta det statliga upphandlingsstödet.
22 jan 15 – Dir 2014:161

Hur ser islam ut i Frankrike?
Opinionsundersökningarna visar att fransmännen – precis som britter och svenskar – har en överdriven föreställning om islams utbredning. Le Monde försöker tolka osäkra beräkningar.
ÖPPEN22 jan 15 – Le Monde 21/1-15

Toyota störst 2014 men VW tros vinna 2015
Japanska Toyota behöll platsen som världens största biltillverkare 2014, med drygt 10 miljoner sålda bilar. Men tyska Volkswagen flåsar japanerna i nacken och går sannolikt om under 2015.
ÖPPEN22 jan 15 – Le Monde 21/1-15

Wallström: Natokrav skapar osäkerhet
Ryssland och Nato stod i centrum när riksdagen debatterade det säkerhetspolitiska läget. Utrikesminister Margot Wallström fortsatte att avfärda en utredning om svenskt Nato-medlemskap.
22 jan 15

Bildt hjälpte dödsdömd att fly
Dåvarande utrikesminister Carl Bildt (M) smugglade en dödsdömd afghansk student med det svenska regeringsplanet från Kabul 2009.
22 jan 15

Inga pengar vid eget asylboende
Kristdemokraterna vill dra in pengarna för asylsökande som väljer eget boende i stället för anläggning. Den ansvarige minister ogillar också systemet, men ser inte KD:s väg som framkomlig.
ÖPPEN21 jan 15 – Göran Hägglund på DN Debatt: “S

Regeringsoro för ökad sjukfrånvaro
Sjukskrivningarna ökar mer än väntat, och prognosen för årets sjukkostnader skrivs upp ytterligare. Kvinnor med ångest och depression är den grupp som ökar mest. Enligt regeringen är utvecklingen oroande.
21 jan 15 – Försäkringskassan: Rapport 21/1-2015

Löfven står fast vid målen
Trots de sänkta prognoserna för svensk ekonomi gäller målet om lägst arbetslöshet i EU senast 2020, enligt statsminister Stefan Löfven.
21 jan 15

Demonstranter drar vidare från Davos
Efter 15 år packar demonstranterna ihop i Davos. Det exklusiva toppmötet här handlar nu också om deras hjärtefrågor.
21 jan 15 – Ny rapport: Flera kritiska gränser för planeten har överskridits, vju med Johan Rockström

Fler klagar på socialtjänsten
Missnöjet med landets socialtjänster ökat. Förra året utreddes 3 386 klagomål, enligt preliminära siffror från tillsynsmyndigheten Ivo som Dagens Nyheter tagit del av. Det är en ökning med nära 25 procent sedan 2011.
21 jan 15

Löfven längre från viktigaste målet
Regeringen tror nu på sämre tillväxt och högre arbetslöshet än i höstas. Därmed kommer statsminister Stefan Löfven allt längre från sitt arbetslöshetsmål.
20 jan 15 – Finansdepartementet: Ekonomisk prognos, Ekonomiska nyckeltal prognos

SD hoppas vinna borgerliga väljare
Som väntat fick SD inget stöd för en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven. Men partiet räknar med att vinna väljare på sitt agerande.
20 jan 15 – Riksdagsdebatt och omröstning (webbteve och snabbprotokoll)

EU:s centralbank förbereder stödköp
På torsdag smäller det. Då väntar sig en nästan enig finansmarknad ett nytt historiskt stödköpsprogram på kanske 1 000 miljarder euro från Europeiska centralbanken (ECB).
19 jan 15

Peter Wallenberg har avlidit
Wallenbergsfärens förre ledare Peter Wallenberg avled i helgen. Han blev 88 år. Nu hyllas han av såväl kungen som den socialdemokratiske statsministern.
19 jan 15

Fosterbarn får fortsatt nej
Drygt 5 200 tidigare fosterbarn hann ansöka om ersättning för vanvård innan tiden gick ut i januari. Drygt hälften har hittills fått nej. Totalsumman väntas därmed hamna långt under regeringens kalkyl.
18 jan 15

Björklund avfärdar kritiken
Det finns inget vetenskapligt stöd för att införa tidiga betyg, hävdar en rad tunga forskare och experter. Men argumentet biter inte på Folkpartiets ledare Jan Björklund: - I stora delar av det svenska etablissemanget finns ett väldigt motstånd mot betyg. Den typen av värderingar har styrt svensk utbildningspolitik i årtionden.
16 jan 15

”En ovänlig handling”
Sveriges Radio blottar med egna ord ”något av en diplomatisk kris” mellan Sverige och Israel efter erkännandet av Palestina som stat. Margot Wallström är inte välkommen.
15 jan 15 – SR 15/1-15

Terrorism, enighet och datalagring
När Angela Merkel läste upp årets första regeringsförklaring stod terrorattackerna i Paris i fokus. Samtidigt pläderade hon för den i Tyskland mycket omstridda datalagringen.
ÖPPEN15 jan 15 – taz, spiegel och die zeit 15/1-15

Wetterstrand leder Miljömålsråd
Den rödgröna regeringen kan inte investera lika mycket i miljöarbetet som den hade velat i år. Men man försöker styra myndigheternas arbete i en önskad riktning.
15 jan 15 – Pressmeddelande

Sysslolösheten en ond cirkel
De som varken fått jobba eller plugga i tre års tid har mycket svårare att ta sig tillbaka jämfört med de som ”bara” gått sysslolösa under ett års tid.
15 jan 15 – SCB-rapport

Alarm via sms
Viktiga meddelanden till allmänheten ska kunna skickas till alla mobiler i ett visst område. Det är en nödvändig anpassning till hur människor tar till sig information, säger utredaren Erik O. Wennerström.
15 jan 15 – SOU 2014:92

”Al Qaida farligare än Islamiska staten”
I skugga av Islamiska statens terror i Syrien och Irak har omvärlden börjat tona ner hotet från Al-Qaida. Det är ett misstag, skriver Le Monde. Det visar förra veckans attentat i Paris.
ÖPPEN15 jan 15 – Le Monde 13/1-15

Elinstallatörer ska vara listade
En utredning föreslår att auktoriserade elinstallatörer ska finnas listade på Elsäkerhetsverkets hemsida.
15 jan 15 – SOU 2014:89

Blockpolitiken består
Decemberöverenskommelsen har inte påverkat partiledardebattens karaktär. Som vanligt står rödgröna och borgerliga argument mot varandra. Och SD står isolerade. Sverigedemokraterna anklagade visserligen både regeringen och Alliansen för att ignorera väljarkåren. Som väntat begär SD en misstroendeförklaring av Stefan Löfven. Men det blir ett slag i luften.
ÖPPEN14 jan 15 – Partiledardebatt i riksdagen 14/1-15 (video), Snabbprotokoll 2014/2015:45

Stötestenar i försvarssamtal
Kravet på Natoutredning och storleken på höjningen av försvarsanslagen blir stötestenar i försvarsförhandlingarna. Partierna har inlett samtalen om försvarspropositionen.
13 jan 15

Regeringen lägger ned AF-utredning
Utredningen om Arbetsförmedlingen som den nya regeringen lagt på is läggs nu ned helt. Det beskedet gav arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i riksdagen. Utredningen tillsattes av den förra regeringen och hade bland annat i uppdrag att se över hur Arbetsförmedlingen kan konkurrensutsättas.
13 jan 15

Det pyr i moderata riksdagsgruppen
Missnöjet pyr inom Moderaterna när det gäller decemberöverenskommelsen och ledamöter hotar att rösta mot partilinjen. Men partiledaren Anna Kinberg Batra säger sig inte vara orolig.
13 jan 15

Jessica Polfjärd ny m-gruppledare
Jessica Polfjärd blir ny gruppledare i riksdagen för Moderaterna.
13 jan 15

Wallström vill vara rak mot Ryssland
Efter tre månader med ny regering signalerar Margot Wallström (S) att utrikespolitiken har fått en ny inriktning. Rakare rör mot Moskva, ökad jämställdhet på alla områden och en något skarpare ton mot USA, är något av det som kan skönjas.
ÖPPEN12 jan 15 – Margot Wallströms anförande vid Folk och Försvars rikskonferens

Väntan på leg skapar oro i lärarkår
Många lärare som inte fått sin yrkeslegitimation är oroliga att de ska bli uppsagda. Men arbetsgivarna kan mycket väl behålla olegitimerade lärare, är Skolverkets besked.
12 jan 15

Svensk militär kan skickas till Irak
Regeringen vill skicka svensk militär för att utbilda irakisk trupp som strider mot IS. Ett förslag ska läggas fram till riksdagen.
11 jan 15

Miljonmarsch i frihetens namn
Efter den gångna veckans extremistdåd samlade sig Paris i en massiv manifestation. Flera världsledare deltog i frihetsmarschen, som samlade omkring en och en halv miljon människor. Senare på kvällen uppgav myndigheterna att tre miljoner hade deltagit i manifestationen i Frankrike.
11 jan 15

Anna Kinberg Batra vald
Den avgående Moderatledaren Fredrik Reinfeldt uppmanade partiet att fortsätta att förnya sig när han höll sitt avskedstal på partistämman.
10 jan 15

Våldsam avslutning på terrordagar
Tre dagar av terror är över. Polis drabbade samman med de två massakermisstänkta männen som varit förskansade i en industribyggnad nordost om Paris och med den man som hållit gisslan i en butik i staden. Alla de tre männen dödades.
9 jan 15

Fler röda regioner och landsting
Vänstern styr över hälften av landstingen respektive regionerna. Men i Stockholms län har Alliansen behållit makten – och i Västra Götaland har de vunnit över S och V med hjälp av Miljöpartiet.
ÖPPEN8 jan 15 – SKL: landstingsstyren 2014 (excelfil)

Mindre inkomster, försenade reformer
Journalistkåren räknade inte med att Alliansens budgetförslag skulle gå igenom och det har därför varit rätt tunnsått med analyser av statsbudgeten. Finansutskottets tabeller ger dock en lättläst översikt över fördelningen av medel inom de olika utgiftsområdena.
ÖPPEN8 jan 15 – Statens budget 2015 i siffror

Tuff tid väntar ny Moderatledare
Anna Kinberg Batra får en tuff start som ny Moderatledare. Partiet gjorde brakförlust i valet, stjärntrion försvann och nu mullras det i leden om att hon lagt sig platt för regeringen.
8 jan 15

Tunga nej till betyg i årskurs 4
Nej, säger regeringen. Jo, säger Alliansen om betyg i årskurs fyra — trots att en rad tunga remissinstanser är skeptiska.
8 jan 15

Wetterstrand och Wijkman är tillbaka
Maria Wetterstrand och Anders Wijkman är tillbaka i rampljuset inom miljöpolitiken.
8 jan 15

Intensiv jakt efter Parisattacken
Jakten på de två bröder som misstänks för attentatet mot Charlie Hebdos redaktion har koncentrerats till Villers-Cotterêts, strax nordost om Paris. Polisen misstänker att männen gömmer sig i någon av områdets många byggnader.
8 jan 15

Polisen kände till misstänkt mördare
Bilden av de misstänkta mördarna bakom attacken mot Charlie Hebdo klarnar. En av bröderna var välkänd hos fransk säkerhetspolis, vilket väcker frågor om dådet borde ha kunnat stoppas.
8 jan 15

Islam är också mördarnas offer
Vi måste till varje pris undvika att gå terroristernas ärende genom att brännmärka muslimerna, skriver den välkände fransk-marockanske författaren Tahar Ben Jelloun i Le Monde, rapporterar Christian Andersson.
ÖPPEN8 jan 15 – Le Monde 8/1-15

Nationell samling i Paris på söndag – men extremhögern tycks inte få vara med
På söndag organiserar de franska politiska partierna en ”republikansk marsch” i Paris till minne av de mördade Charle Hebdo- journalisterna. Men högextrema Nationella fronten är inte inbjuden. Det rapporterar Christian Andersson som läst Le Monde.
ÖPPEN8 jan 15 – Le Monde 8/1-15

Rusning efter Charlie Hebdo
Sorg genomsyrade franska medier dagen efter det blodiga attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo. Men redaktionen säger att tidningen ska fortsätta komma ut. Tio anställda miste livet, men Patrick Pelloux, krönikör på Charlie Hebdo, säger till nyhetsbyrån AFP att "dumheten inte ska få vinna".
8 jan 15

al-Qaida och IS hyllar Parisattacken
Jihadistgrupperna Islamiska staten (IS) och al-Qaida hyllar attacken mot franska satirtidningen Charlie Hebdo. Samtidigt tar IS gren i Libyen på sig mordet på två tunisiska journalister.
8 jan 15

Paris pennor vässas mot terrorn
Med vemodigt trots, blommor — och framför allt pennor — har fransmännen inlett sin tre dagar långa landssorg för de mördade på satirtidningen Charlie Hebdo.
8 jan 15

Medierna: Vi kan inte tystas
Fyllda av sorg — men inte skrämda till tystnad. Det är budskapet från såväl franska som utländska medier efter det blodiga attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo.
8 jan 15

Sossarna styr fler kommuner
På riksplanet ser blockpolitiken ut att hårdna. Men i kommunerna har det bildats rekordmånga blocköverskridande styren. Det isolerar och marginaliserar Sverigedemokraterna och samtidigt har det gynnat Socialdemokraterna. Det framgår av SKL:s sammanställning av hur kommunerna styrs från och med 2015.
ÖPPEN8 jan 15 – SKL: styren i alla kommuner (excelfil)

Regeringen i samtal om skuldsättning
Amorteringskrav på bolån väntas bli verklighet i år. Nu tar regeringen nästa steg för att bromsa hushållens skuldsättning — partisamtal om de stigande skulderna.
7 jan 15

Tolv dödade på tidningsredaktion
Minst tolv personer har dödats när flera beväpnade gärningsmän stormade in på den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i centrala Paris. Fyra av Charlie Hebdos tecknare finns bland dödsoffren.
ÖPPEN7 jan 15

Tyskland förbereder sig på "Grexit"
Blir 2015 året då eurozonen spricker? Tysklands förbundskansler Angela Merkel rapporteras nu vara beredd att låta Grekland lämna den gemensamma valutan, om Syriza vinner nyvalet i slutet av januari.
5 jan 15

Kan skolpolitiken bli långsiktig?
Regeringen inleder det nya året med att skicka en skolpolitisk invit till de borgerliga partierna. Svaret kommer snabbt. Gärna samtal men först tydliga signaler om att tidigare överenskommelser gäller.
5 jan 15 – DN Debatt

USA-olja under 50 dollar
Priset på amerikansk råolja var nere strax under 50 dollar per fat under måndagens handel, innan det vände uppåt lite igen. Så lågt har oljepriset inte varit sedan april 2009, rapporterar Reuters. Priset föll med 5 procent jämfört med i fredags och var nere på 49:95 dollar.
5 jan 15

Naomi Klein om klimathotet
Naomi Klein skriver att det pågår en episk match - kapitalismen mot klimatet. Med sin senaste bok "This changes everything" tar sig Klein in i miljödebatten, ett nytt område för denna samhällskritiska fix-stjärna. Vi känner igen hennes kritik av kapitalismen från tidigare böcker – ”No Logo” och "Chockdoktrinen".
5 jan 15 – Naomi Klein : "This changes everything"

1 miljon på flykt i Libananon
I ett försök att få stopp på flyktingströmmen har Libanon infört krav på visum för syrier. Det kommer att driva folk in i ännu mer desperation, säger Elisabeth Löfgren på Amnesty.
4 jan 15

Välstånd utrotade svenskt tiggeri
Vädjande människor på gator och torg, i köpcentrum, på bussar och pendeltåg tillhör numera stadsbilden. Men det är inget nytt fenomen. I århundraden var tiggeri ett etablerat försörjningssätt i Sverige.
4 jan 15

Kraftig ökning av ensamkommande barn
Sveriges kommuner tog emot dubbelt så många ensamkommande flyktingbarn 2014 jämfört med året innan. Men det finns kommuner som motsätter sig att ta emot ungdomarna.
2 jan 15 – Fler fick skydd under 2014

Gränsbrytarna
Erik de la Reguera, DN:s före detta Latinamerikakorrespondent, blandar i boken ”Gränsbrytarna” detaljrika reportage från migranters verkligheter med historiska och filosofiska utvikningar.
ÖPPEN2 jan 15 – Erik de la Reguera: Gränsbrytarna

Nytt dåd mot moské i Uppsala
Det nya året inleddes med ett nytt dåd mot en moské — nu i Uppsala. Det är tredje moskéattacken på kort tid i landet. "Det här är inte Sverige och det här är inte svenskarna", säger statsminister Stefan Löfven om dåden.
1 jan 15

Få EU-migrantbarn får gå i skolan
Bara 6 av 136 kommuner erbjuder skolgång för EU-migranters barn, visar en enkätundersökning som Svenska Dagbladet gjort.
1 jan 15

Fler landsting blir regioner 2015
Allt fler landsting bildar egna regioner. På nyårsdagen bytte landstingen i Jönköping, Örebro, Gävleborg, Östergötland, Kronoberg och Jämtland skepnad.
1 jan 15

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se