Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Bistånd
Internationellt samarbete
Mänskliga rättigheter
Säkerhetspolitik
Krig och konflikt
Enskilda länder
Terrorism
Internationell ekonomi
Sök i politiken.se:
   
11 december 2014
 
 
USA-koalitionen mot IS på väg att förlora
 
Den USA-ledda koalitionen mot Islamiska staten i Syrien och Irak saknar gemensam strategi. Varje deltagande land har sina prioriteringar, rapporterar Le Monde. Kampen mot IS kan misslyckas.
 
Ytligt sett verkar anti-IS koalitionen ha haft vissa framgångar. I norra Irak har kurdiska peshmergas understödda av västligt flyg kunnat återta vissa områden, bl.a. den viktiga Mosuldammen. Den irakiska armén har gjort slut på belägringen av staden Baiji med landets viktigaste raffinaderi. Irakiska armén har också inlett en offensiv mot staden Ramadi i Anbarprovinsen, som är en av islamisternas viktigaste baser.
    Men trots dessa framgångar är det alldeles för tidigt att tala om en återerövring av Irak. Den irakiska armén är långt ifrån färdig för uppgiften. En revisionsrapport avslöjade nyligen att det finns åtminstone 50 000 spöksoldater i armén, soldater som inte existerar, men vars sold hamnar i de högre befälets fickor. Ett annat olöst problem är hur armén ska integrera sunnimuslimer. Som det nu är består den huvudsakligen av shiiter.
    Inga beslut om integration av sunnimuslimer kan fattas utan Irans goda minne, skriver Le Mode. Iran har aldrig haft så stort inflytande i Bagdad som idag. Shiamuslimska Irans kamp mot sunnimuslimska Islamiska staten leds av den beryktade iranske generalen Qasem Soleimani, chef för revolutionsgardisternas elitförband al-Quds. Den iranske generalen samordnar de iranska flygattackerna mot IS och övervakar den irakiska shiamilisen.
    Enligt Le Monde så har den amerikanska och den iranska närvaron i Bagdad hittills fungerat utan konflikter, trots att det inte finns någon formell samordning av kampen mot IS. Någon sådan är inte heller aktuell. Den skulle vara hårdsmält för Irans sunnitiska ärkefiender på Arabiska halvön, Saudiarabien och emiraten, som USA måste behålla i koalitionen för att ge den regional förankring.
    Samtidigt håller listan på mål för amerikanska och franska flygattacker i Irak på att ta slut. Målen för flygattacker är omgärdade av hårda restriktioner för att undvika civila offer och allvarliga skador på landets infrastruktur. Det är krav från regeringen i Bagdad, som gör att varje flygoperation måste föregås av omfattande drönarspaning.
    Kriget mot Islamiska staten är uppdelat på två fronter, på vilka Washington och dess allierade har helt olika strategi. USA:s västerländsk allierade (Frankrike och Storbritannien) ingriper bara i Irak. USA:s arabiska allierade (Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain) ingriper bara i Syrien. En sak är alla överens om: inga marktrupper!
    USA prioriterar Irak, där man känner terrängen efter åtta års ockupation. USA menar också – med en viss rätt, skriver Le Monde – att Islamiska statens hårda kärna är irakisk, både när det gäller ledningen och viktigare baser. Frankrike hävdar däremot att ingen seger kan vinnas mot IS utan att ingripa på den syriska fronten. Det är till Syrien IS drar sig tillbaka varje gång organisationen är under press i Irak. Det är i Syrien IS kan nyrekrytera både lokalt och i form av tusentals internationella jihadister, också från Europa.
    Turkiet med lång gräns mot Syrien har villkorat sitt deltagande i koalitionen med en USA-skyddad zon längst gränsen för att ta emot syriska flyktingar (en och en halv miljon i Turkiet) och en flygförbudszon i norra Syrien för att stoppa Assadregimens terrorbombning. I praktiken skulle detta innebära en krigsförklaring mot Bachar Al-Assad, som Turkiets president Erdogan vill störta till varje pris.
    USA kan inte gå med på de turkiska kraven. De skulle betyda att USA också hamnade i direkt konflikt med Assadregimens mäktiga allierade, Iran och Ryssland. USA behöver Iran för att bekämpa IS i Irak och med Ryssland har USA redan fullt upp med konflikter. En flygförbudszon i norra Syrien skulle dessutom behöva mycket stora resurser för att verkligen kunna upprätthållas. Det skulle splittra uppgiften att bekämpa IS i Irak enligt ett uttalande från president Obamas säkerhetsrådgivare Susan Rice i förra veckan.
    Men utan flygskydd och utan marktrupp verkar kriget mot jihadisterna i Syrien att gå mot ett misslyckande, skriver fem Le Mondekorrespondenter som samarbetat om lägesanalysen. Frankrike och Turkiet vill stärka den moderata oppositionen i Syrien. Washington har visserligen lovat att utbilda 5000 man för de moderata syriska styrkorna. Men ingenting händer, trots brådskan. I vilket fall som helst är det för litet och för sent, sammanfattar Le Monde.
 
 
Källa:  Le Monde 11/12-14
 Fulltext  Info
 
politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se