Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Bistånd
Internationellt samarbete
Mänskliga rättigheter
Säkerhetspolitik
Krig och konflikt
Enskilda länder
Terrorism
Internationell ekonomi
Sök i politiken.se:
   
9 oktober 2014
 
 
Tyskt ”Abu Ghraib”
 
Bilderna på asylsökande som misshandlas av privata vaktmän och tvingas ligga i sina egna spyor började cirkulera i slutet av september. Nu rapporteras att företaget som driver flyktinganläggningen kände till bestraffningen av de boende.
 
Rapporter om övergrepp på en flyktingförläggning i staden Burbach började cirkulera i slutet av september. Det talades om omständigheter som i Guantanamo och Abu Ghraib, fastän i delstaten Nordrhein-Westfalen. Nu meddelar den vänsterliberala tidningen taz att företaget European Homecare - som är en av de största aktörerna inom den business som flyktingmottagningen utvecklats till - entledigas från anläggningen i Burbach. Polisen misstänker att den lokala ledningen kände till vad som ägde rum i de så kallade ”problemrummen”. Man har genomfört husrannsakan hos två anställda. Trycket växer på de politiskt ansvariga, menar taz.
    Det bildmaterial som cirkulerat även utanför Tyskland visar grova övergrepp (se ex. Spiegel online och den lokala gratistidningen Siegerland Kurier). En man tvingas ligga ner i sina egna spyor. En annan man ligger bakbunden med ansiktet mot golvet medan en vakt sätter ner en känga på hans bakhuvud.
    Vakterna har varit anställda av det privata bolaget SKI. Två av dem har uttalat sig i pressen och de vittnar om en rättslös zon. Kollegor ska ha gått på regelrätt jakt på de boende och kallat sig för ”SS-trupper” i en perfid anspelning på den nationalsocialistiska regimen. Men det tycks inte bara handla om högerradikalism och människoförakt hos delar av personalen. Anläggningen i Burbach har hyst hundratals boende och haft en handfull personal på plats. Psykoser, alkohol, droger och övergrepp i alla riktningar har stått på dagordningen. Inte ens sophämtningen har skötts, enligt vakternas utsago.
    European Homecare har sedan början av 1990-talet gjort mycket stora klipp på flyktingmottagandet, inte bara i Nordrhein-Westfalen men framförallt i de gamla östtyska delstaterna. Strategin har varit att erbjuda så låga enhetspriser att ideella organisationer som Röda Korset inte kunnat konkurrera med dem, skriver taz.
    I likhet med Sverige tar Tyskland emot jämförelsevis många asylsökande och staten är beroende av privata företag som European Homecare. Bristen på boende och utbildad personal blir akut när fler och fler flyktingar, många från Syrien, anländer. Och precis som i Sverige är mottagandet ofta lokalt sprängstoff, som tenderar att väcka främlingsfientliga eller till och med nynazistiska opinioner.

 
 
Källa:  taz mfl tyska tidningar 9/10-14
 Fulltext  Info
 
politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se