Löpsedel 
 
 
2016
 
2015
 
2014
 
2013
 
2012
 
2011
 
2010
 
2009
 
2008
 
2007
 
2006
 
2005
 
2004
 
2003
 
2002
 
2001
 
2000
 
1999
 
1998
 
1997
Sök i politiken.se:
   
18 mars 2019
 
 
Brexit
 
Kanske blir det en tredje omröstning
 
I nästa vecka väntas Storbritannien be EU:s toppmöte om att få skjuta fram utträdelsedatumet, så att Storbritannien inte krachar ut ur EU den 29 mars. Två gånger har det brittiska parlamentet röstat nej till det Brexitavtal som Theresa May har förhandlat fram med EU. På onsdag i nästa veckan kan det bli en tredje omröstning i parlamentet. Eller kanske inte. Talmannen John Bercow anser nämligen inte att parlamentet ska rösta om i stort sett samma avtal tre gånger.
 
Tveksamma EU-ledare ska ta ställning till uppskjutet brexit.
    Efter ytterligare en kaotisk omröstning i brittiska underhuset på torsdagskvällen har premiärminister Theresa May fått i uppdrag av ledamöterna att be EU om att få skjuta upp utträdesdagen 29 mars genom en förlängning av förhandlingsperioden.
    Den begäran väntas inkomma till EU-ländernas stats- och regeringschefer i samband med EU-toppmötet i Bryssel på torsdag och fredag i nästa vecka. Hur lång förlängning Theresa May ber om beror på en ny omröstning om utträdesavtalet på onsdagen. Om ledamöterna röstar ja och Storbritannien lämnar på ett ordnat sätt kommer hon be om en kortare förlängning till 30 juni. Om de däremot åter röstar nej har hon sagt att hon kommer att be om en längre förlängning utan att specificera någon exakt tidsperiod eller syfte.
    Oavsett längden blir det upp till EU-ländernas stats- och regeringschefer att avgöra om begäran ska godkännas eller förkastas. Utgångspunkten för EU-ledarna är att man villkorar ett godkännande med att Theresa May måste presentera något nytt och inte bara fortsätta på den inslagna vägen som i dagsläget inte leder någonvart.
    Flera EU-ledare, bland annat Frankrikes, Nederländernas, Portugals och Luxemburgs, har uttryckligen talat om att villkora en förlängning. Andra vill inte ställa hårda krav på en brittisk begäran. Statsminister Stefan Löfven (S) har ännu ingen ståndpunkt i frågan utan inväntar nästa veckas toppmötesdiskussion.
    – Jag vill gärna diskutera med de andra och se, men Sverige har som princip varit för att se om vi kan hjälpa till och göra det här så bra som möjlig, sade Löfven på torsdagen, enligt Di.
    Ett beslut om att godkänna en förlängning måste ske med enhällighet bland stats- och regeringscheferna.
 
 
Europaportalens temasida för Brexit redovisar senaster nyheter och ger bakgrund och förklaringar. Längre ner på sidan ligger nyhetsnotiserna.
 
Källa:  Europaportalen, tema Brexit
 Fulltext  Info
 
 
 
Se också:
 
SR, Ekot, rapport från London 14 jan 2019
Kommerskollegiums brexit-info
Ja till att skjuta upp brexit
100 TT-artiklar om brexit i Offentlighet.nu
Frågor och svar om Brexit
TT ger svar på frågor om Brexitdatum
Europaportalen.se, Temasida om Brexit
 
politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se