Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
Ekonomisk politik
Privat sektor
Bank- och värdepapper
Kommunal sektor
Statlig sektor
Samhällsekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Sök i politiken.se:
   
6 november 2014
 
 
Luxemburg skatteplanerarnas paradis
 
Juncker i blåsväder om skattesystem
 
- Förklara dig, lyder kravet på nye EU-basen Jean-Claude Juncker efter uppgifter om hans hemland Luxemburgs frikostiga skatteregler. Stormen mot den forne premiärministern kan leda till ett misstroende i EU-parlamentet.
 
- Detta måste omedelbart klarläggas. Om det här är något som drar ut på tiden så kan han omöjligt sitta kvar, säger svenska EU-parlamentsledamoten Marita Ulvskog (S) till TT om Juncker-härvan på torsdagen.
    I vad som snabbt döpts till "LuxLeaks" rapporterade det internationella journalistnätverket ICIJ dessförinnan om att hundratals utländska företag — däribland Ikea — ska ha fått aktiv hjälp i Luxemburg för att få ner sina skatter. Uppgifterna härrör från åren 2008—10 då just Juncker satt som premiärminister i det lilla storfurstendömet.
    Tyst från Juncker
    Juridiskt korrekt, hävdar ändå de ansvariga.
    Politiskt är det dock en annan sak. Frågorna haglade över Junckers talesman Margaritis Schinas på EU-kommissionens dagliga lunchbriefing i Bryssel. Blir det nya utredningar nu? Kommer Juncker att berätta vad han vet för EU-parlamentet? Och kan det luxemburgska skattesystemets "gudfader" verkligen vara ansikte utåt för EU i ett läge där miljontals vanliga européer betalar än mer skatt än tidigare på grund av den åtstramningspolitik som EU-kommissionen står bakom?
    Svaren blev mest undvikande och inga kommentarer alls kom direkt från Juncker själv.
    I stället hänvisades till vad han sade i onsdags om den utredning av näthandelföretaget Amazons skattande i Luxemburg som redan pågår.
    - Det är ett ärende som faller under konkurrenskommissionären. . . Jag har en åsikt i saken — men den kommer jag att hålla för mig själv, sade Juncker då.
    Trovärdighet på spel
    Särskilt från EU-parlamentet krävs nu en ordentlig förklaring. Juncker och hans kommission har stöd från en lös koalition av konservativa, liberaler och socialdemokrater. De sistnämnda har en nyckelroll med möjlighet att fria eller fälla, och i så fall riskera en rejäl regeringskris i EU.
    "Jean-Claude Junckers trovärdighet står på spel. Han måste visa vems sida han står på: EU-medborgarnas eller de skattesmitande företagens?" skriver S-gruppens ledare Gianni Pitella i ett uttalande.
    
 
 
Fakta1: Stödet för Juncker
    • Jean-Claude Juncker och EU-kommissionen stöds politiskt i EU-parlamentet av en lös koalition mellan kristdemokratiskt konservativa partigruppen EPP, socialdemokratiska S&D samt liberala Alde. Juncker personligen röstades fram i EU-parlamentet i juli med 422 röster för och 250 emot. Övriga kommissionärer godkändes i oktober med 423 röster för och 209 emot.
    • För att fälla kommissionen i en misstroendeomröstning krävs minst 376 röster emot, vilket i praktiken innebär att fler än 100 ledamöter från EPP, S&D och Alde måste byta sida.
    • Genom åren har ingen misstroendeomröstning gått igenom i EU-parlamentet. I januari 1999 klarade sig dock den då sittande kommissionen under Jacques Santer endast med liten marginal, 293 röster mot 232, i en omröstning som utlösts av korruptionsanklagelser mot franska ledamoten Edith Cresson. Två månader senare avgick Santer-kommissionen självmant för att undvika att förlora i en ny omröstning. (TT)

Fakta2: Jean-Claude Juncker
    • Luxemburgaren Jean-Claude Juncker, född 1954, utsågs till EU-kommissionens nye ordförande av EU-parlamentet i somras. • Juncker fördes fram av medlemsstaternas stats- och regeringschefer sedan hans partigrupp — kristdemokratiskt konservativa EPP — fått flest mandat i EU-valet i slutet av maj.
    • Han var premiärminister i Luxemburg från 1995 till 2013 och har parallellt även suttit som landets finansminister 1989—2009 och som ordförande för eurogruppen 2005—2013. Han är utbildad jurist, men har i princip hela sitt vuxenliv arbetat politiskt efter att tidigt ha engagerat sig i kristdemokratiska CSV.
    • Juncker är gift, men barnlös, och har en hund som heter Plato. Han har flera gånger genom åren utpekats för att ha alkoholproblem — något som han dock ihärdigt har förnekat. (TT)

Fakta3: Så fälls en EU-kommission
    Artikel 119 i EU-parlamentets arbetsordning stipulerar hur parlamentet kan fälla en EU-kommission:
    1. En tiondel av parlamentsledamöterna kan förelägga talmannen ett förslag till misstroendeförklaring mot kommissionen.
    2. Förslaget ska betecknas "förslag till misstroendeförklaring" och vara försett med motivering. Det ska översändas till kommissionen.
    3. Så snart talmannen mottagit ett förslag till misstroendeförklaring, ska talmannen underrätta ledamöterna om att ett sådant förslag har ingetts.
    4. Debatten om misstroendeförklaringen ska äga rum tidigast 24 timmar efter det att ledamöterna underrättats om förslaget till misstroendeförklaring.
    5. Omröstningen om förslaget ska förrättas med namnupprop och ska hållas tidigast 48 timmar efter debattens början.
    6. Debatten och omröstningen ska äga rum senast under den sammanträdesperiod som följer på ingivandet av förslaget.
    7. Förslaget till misstroendeförklaring antas om det erhåller en majoritet bestående av två tredjedelar av de avgivna rösterna och en majoritet av parlamentets ledamöter. Rådets ordförande och kommissionens ordförande ska underrättas om omröstningsresultatet.
    I klartext krävs alltså att minst 76 ledamöter ligger bakom det ursprungliga förslaget och därefter att minst 376 ledamöter röstar för ett misstroende. (TT)
 
Källa:  Luxembourg Leaks Database (som innehåller de läkta dokumenten)
 Fulltext  Info
 
politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se