Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Bistånd
Internationellt samarbete
Mänskliga rättigheter
Säkerhetspolitik
Krig och konflikt
Enskilda länder
Terrorism
Internationell ekonomi
Sök i politiken.se:
   
10 april 2014
 
 
Frankrikes roll i Rwanda - vad är sanningen om folkmordet?
 
Öppna arkiven för att få fram sanningen om Frankrikes roll i Rwanda under folkmordet 1994, kräver Le Monde. Nya anklagelser mot Paris kommer från Kigali med anledning av minnesdagen i måndags.
 
Det finns inga formella bevis för att franska soldater deltog i dödandet 1994 av över 800 000 rwandier, identifierade av hutunationalisterna som "tutsi" eller som "hutuförrädare". Men den historiska forskningen och vittnesuppgifter har sedan dess mångdubblat frågetecken och tvivel, skriver Le Monde i en ledare (8 april). Ledarskribenten konstaterar att Frankrikes dåvarande president, François Mitterand, var hutunationalisternas trogne allierade i ansträngningarna att försvara franska intressen i det fransktalande Rwanda gentemot Rwandas patriotiska front med baser i det engelsktalade grannlandet Uganda.
    När Rwandas patriotiska front inleddes sin offensiv från Uganda hösten 1990 slöt Frankrike upp bakom den dåvarande huturegimen i Kigali. Trots att Frankrike uppenbarligen valt sida i konflikten fick man mandat från FN:s säkerhetsråd för "en humanitär militär intervention", den s.k. Operation Turquoise. Den franska expeditionsstyrkan på 1 500 soldater fick stark kritik från många frivilligorganisationer. I flera år hade franska rådgivare deltagit på hutusidan för att stoppa patriotiska frontens offensiv. Folkmordet upphörde inte på grund av den franska interventionen utan först när Paul Kagamés patriotiska front tog över hela landet i juli 1994.
     Under en minnesceremoni i Kigali i måndags anklagade president Paul Kagamé på nytt Frankrike för att ha medverkar i genomförandet av folkmordet. Samma anklagelser har riktats mot Frankrike tidigare, bl.a. i samband med tioårsdagen. Relationerna mellan de båda länderna har varit djupfrysta, bara för att tina upp något under presidenterna Nicolas Sarkozy och François Hollande. Slaget om det franska språkets ställning är förlorat, eftersom Rwanda officiellt gått över till engelska. "Från Vichyregimen (som samarbetade med tyskarna under Andra världskriget, min anm.) till Algerietkriget har det tagit årtionden innan Frankrike varit berett att möta de besvärande sanningarna och sätta ljuset på de mörka sidorna i landets historia. Det är hög tid att öppna arkiven låta detta folkmord bli en del av historien," skriver Le Monde.

 
 
Källa:  Le Monde 7/4.14
 Fulltext  Info
 
politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se