Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Bistånd
Internationellt samarbete
Mänskliga rättigheter
Säkerhetspolitik
Krig och konflikt
Enskilda länder
Terrorism
Internationell ekonomi
Sök i politiken.se:
   
56 artiklar om Terrorism
 
al-Baghdadi dödad
Insatsen där en amerikansk specialstyrka dödade IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi pågick i ungefär två timmar, enligt USA:s president Donald Trump. Räden ägde rum vid midnatt och målet var ett hus, eller en anläggning, i byn Barisha, enligt vittnesmål, källuppgifter i amerikanska medier och det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).
28 okt 19 – DN, Erik Ohlsson, porträtterar Abu Bakr al-Baghdadi

Generation Jihad
ISIL är den mest dynamiska ungdomsrörelsen i hela världen, enligt antropologen Scott Atran. Lockelsen? Äventyr och ett till synes meningsfullt uppdrag. Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver om varför militära medel inte räcker för att bekämpa islamister.
ÖPPEN26 nov 15 – FAZ 22/11-15

IS i Frankrike är en generationsrevolt - inte ett religiöst krig
Islamiska statens terrorister i Frankrike är inte religiöst motiverade, skriver den franske islamkännaren Olivier Roy. Det handlar om en generationsrevolt som spränger familjeband.
ÖPPEN26 nov 15 – Le Monde 24/11-15

27 dödades i attack mot Malihotell
27 människor dödades vid ett gisslandrama på ett lyxhotell i Malis huvudstad Bamako. Gärningsmännen, som barrikaderade sig på sjunde våningen, höll över hundra personer fångna. Styrkor från flera länder deltog i fritagningen.
20 nov 15

Vem var Abdelhamid Abaaoud?
Franska myndigheter har bekräftat att Abdelhamid Abaaoud finns bland de döda i samband med stormningen i Saint-Denis. Han ska ha planerat de blodiga attackerna i Paris den 13 november.
ÖPPEN19 nov 15 – Le Monde 16/11-15

Massövervakning löser inte terrorhotet
Underrättelsetjänster är de enda organisationer som kan lobba offentligt i egen sak utan att behöva lägga fram konkreta bevis på att deras påståenden stämmer, konstaterar Spiegel online. Efter Paris kräver de större befogenheter men tiger om sina egna misslyckanden.
ÖPPEN19 nov 15 – Spiegel online 19/11-15

IS – en chans för Putin i Europa?
Kampen mot IS/Daesh gör att Putin kan framställa sig som Europas bundsförvant. Den ryske presidenten hoppas att konflikten i Ukraina ska hamna i skymundan, skriver Spiegel online.
ÖPPEN19 nov 15 – Spiegel online 18/11-15

Frankrike har blivit Putins allierade i Syrien
Den ryske presidenten är på väg ut ur sin internationella karantän. Den 26 november tar han emot Frankrikes president i Moskva för att diskutera en stor koalition mot Islamiska staten.
ÖPPEN19 nov 15 – Le Monde 18/11-15

”IS försöker starta inbördeskrig i Europa”
Islamiska staten hoppas att terrorattackerna ska leda till ökande motsättningar mellan européer och muslimska minoriteter. Men det är inte troligt att det lyckas säger, fransk islamexpert.
ÖPPEN19 nov 15 – Le Monde 14/11--15

IS lockar med Domedagen
Domedagen är nära, Frälsaren återkommer och kalifatet har upprättats för att samla de troende, som ska utkämpa Sista striden mot avfällingar och otrogna. Sedan ska kämparna återförenas i Paradiset. Detta är ett av Islamiska statens tyngsta rekryteringsargument enligt ny bok, av Mellanösternexperten William McCants. Författaren uppmärksammar särskilt hur Al-Qaida och IS skiljer sig åt - Al-Qaida har prioriterat kampen mot "den avlägsne fienden", IS "den nära fienden". Men hur är det nu efter Ankara, Beirut, Sinai och Paris? Har IS bytt strategi på grund av motgångar på hemmaplan? Christian Andersson recenserar.
ÖPPEN18 nov 15 – William McCants: The ISIS Apocalypse

Gryningstillslag i Paris
Två människor dödades och sju greps i en jättelik operation i jakten på förövarna bakom terrordåden i Paris. Räden uppges ha stoppat en ny attack i den franska huvudstaden.
18 nov 15

Jagad terrorist gäckar polisen
En av de misstänkta bakom Parisdåden var på måndagen fortfarande på fri trots intensiv polisjakt. Den utpekade hjärnan bakom, en belgisk medborgare, lär befinna sig i Syrien, enligt de franska myndigheterna. Nu står Washington på tur, enligt nya hot från terrorgruppen IS.
16 nov 15 – Här är terrorledaren som hela Europa jagar

Terrorskuggan faller över Belgien
Belgien blir allt hetare i utredningen av Parisdåden. Minst två av terroristerna kom därifrån och belgisk polis har gripit sju personer. IS har säger sig ligga bakom attackerna.
16 nov 15

Massiv jakt på terrorister
Belgisk polis genomför dagarna efter terrorattacken i Paris en stor polisinsats i jakten på misstänkta extrema islamister. Tidigare rapporterades den åttonde gärningsmannen bakom Parisattackerna ha gripits, uppgifter som dock tillbakavisas.
16 nov 15

En kavalkad av terrordåd i Paris
Minst 120 människor har dödats i en serie blodiga terrordåd i Paris, en svensk kan vara en av dem. Frankrike har infört undantagstillstånd och stängt sina gränser.
14 nov 15

IS tar på sig blodbad i Beirut
Islamiska staten (IS) tar i ett uttalande på sig ansvaret för den blodiga självmordsattacken i den libanesiska huvudstaden Beirut.
12 nov 15

Slaget om Islamiska staten står också på nätet
Terrororganisationen Islamiska staten trappar upp sin propaganda på nätet. Det amerikanska nätföretaget Twitter försöker stoppa men alldeles för lamt och alldeles för sent, säger kritikerna. Nu får företaget hjälp av hackergruppen Anonymous.
ÖPPEN31 mar 15 – Le Monde och New York Times 28/3-15

Terrorattack i Tunis
Minst 17 turister dödades i samband med en terrorattack vid Bardomuseet, intill parlamentet, i Tunisiens huvudstad Tunis. "Det var full panik", säger parlamentsledamoten Sayida Ouinissi.
18 mar 15

Upplysningens tanke under attack?
Terrordåden i Paris och Köpenhamn, utförda av radikala islamister, var inte bara attacker mot det fria ordet. De är också, enligt många bedömare, direkta angrepp på upplysningstanken. Upplysningen, som växte fram i Europa på 1700-talet, gav oss de flesta av våra rättigheter. Frågan är nu om arvet är hotat.
2 mar 15

Före detta terrorist talar ut
På 90-talet upplevde Frankrike en islamistisk terrorvåg, när inbördeskriget i Algeriet drog in den gamla kolonialmakten i konflikten. En f.d. terrordömd drar paralleller med dagens terrorism.
ÖPPEN26 feb 15

Våldsam avslutning på terrordagar
Tre dagar av terror är över. Polis drabbade samman med de två massakermisstänkta männen som varit förskansade i en industribyggnad nordost om Paris och med den man som hållit gisslan i en butik i staden. Alla de tre männen dödades.
9 jan 15

Islam är också mördarnas offer
Vi måste till varje pris undvika att gå terroristernas ärende genom att brännmärka muslimerna, skriver den välkände fransk-marockanske författaren Tahar Ben Jelloun i Le Monde, rapporterar Christian Andersson.
ÖPPEN8 jan 15 – Le Monde 8/1-15

Nationell samling i Paris på söndag – men extremhögern tycks inte få vara med
På söndag organiserar de franska politiska partierna en ”republikansk marsch” i Paris till minne av de mördade Charle Hebdo- journalisterna. Men högextrema Nationella fronten är inte inbjuden. Det rapporterar Christian Andersson som läst Le Monde.
ÖPPEN8 jan 15 – Le Monde 8/1-15

Polisen kände till misstänkt mördare
Bilden av de misstänkta mördarna bakom attacken mot Charlie Hebdo klarnar. En av bröderna var välkänd hos fransk säkerhetspolis, vilket väcker frågor om dådet borde ha kunnat stoppas.
8 jan 15

Terrormöte i Paris i helgen
Ett internationellt möte på ministernivå om insatser mot terrorism ska hållas i Paris på söndag. USA:s justitieminister Eric Holder är en av dem som ska delta.
8 jan 15

al-Qaida och IS hyllar Parisattacken
Jihadistgrupperna Islamiska staten (IS) och al-Qaida hyllar attacken mot franska satirtidningen Charlie Hebdo. Samtidigt tar IS gren i Libyen på sig mordet på två tunisiska journalister.
8 jan 15

Paris pennor vässas mot terrorn
Med vemodigt trots, blommor — och framför allt pennor — har fransmännen inlett sin tre dagar långa landssorg för de mördade på satirtidningen Charlie Hebdo.
8 jan 15

Intensiv jakt efter Parisattacken
Jakten på de två bröder som misstänks för attentatet mot Charlie Hebdos redaktion har koncentrerats till Villers-Cotterêts, strax nordost om Paris. Polisen misstänker att männen gömmer sig i någon av områdets många byggnader.
8 jan 15

Rusning efter Charlie Hebdo
Sorg genomsyrade franska medier dagen efter det blodiga attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo. Men redaktionen säger att tidningen ska fortsätta komma ut. Tio anställda miste livet, men Patrick Pelloux, krönikör på Charlie Hebdo, säger till nyhetsbyrån AFP att "dumheten inte ska få vinna".
8 jan 15

Agiza i Sverige efter tortyren
Ahmed Agiza, en av två egyptier som för snart elva år sedan utvisades till tortyr i Egypten, är tillbaka i Sverige, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Han bor nu i en stad i Mellansverige efter att ha rest hit förra veckan.
13 dec 12

Mordet på Bernadotte
Den 17 september 1948 mördades Folke Bernadotte av israeliska terrorister i Jerusalem. Hans förslag att lösa konflikten mellan Israel och dess arabiska grannar hade förkastats av båda sidor. I Israel piskades hatstämningar upp mot honom. Det är sedan länge känt att den extrema Sternligan utförde dådet. Nu hävdar Göran Burén att mordet skedde med den israeliska regeringens goda minne.
29 mar 12 – Göran Burén: Mordet på Folke Bernadotte

Kraschen som ändrade politiken
När flygplanen kraschade in i de jättelika skyskraporna på Manhattan den elfte september för tio år sedan var det startskottet för den tid som komma skulle. USA startade krig i Irak och Afghanistan och satte igång en jakt på terrorister med metoder långt bortom rättsstatens regler.
22 sep 11 – Hansson, Wolfgang: Dagen då terrorn förändrade världen

bin Ladin dödad
Tio års jakt på Usama bin Ladin slutade djupt inne i Pakistan. Världens mest efterspanade man är död. Amerikanska elitsoldater utförde operationen. bin Ladin var obeväpnad och skjöts med två skott i huvudet.
5 maj 11

Terrorismdebatt handlade om islam
Den svenska debatten om islamism har hittills präglats av rädsla att säga fel saker. Det menade Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson när han inledde den riksdagsdebatt om extremism som hans parti inititerat.
26 jan 11 – Snabbprotokoll 2010/2011:48

Inget tyder på terrormedhjälpare
Det finns inget som pekar mot att självmordsbombaren i Stockholm hade medhjälpare, enligt Säpo. Samtidigt fördömer Svenska Fatwarådet terrordådet.
23 dec 10

Islamofobin sprider sig
När du hör ordet muslim ska du tänka ”terrorist”! Idag råder en omfattande skräck för islam och muslimer. Det råder en stark tendens att beskriva muslimer och islam som ett hot mot det ”demokratiska och upplysta” västerlandet. I boken Islamofobi granskar religionshistorikern Mattias Gardell vad som ligger bakom vår rädsla för muslimer.
2 dec 10 – Mattias Gardell: Islamofobi

Sex års fängelse för terroristbrott
Regeringen föreslår en ny lag som ger upp till sex års fängelse för den som uppmanar till terroristbrott.
3 dec 09 – Lagrådsremiss: Straffrättsliga åtgärder till förebyggande av terrorism

Varning för islamister (och terroristexperter)
Magnus Norell har skrivit om Hizb’allah i södra Libanon. En mäktig organisation med stort inflytande över Libanons inrikespolitik och med kraft att hindra för varje fredsförsök. Hizb’allah är ett verktyg för Iran och vill utrota Israel, skriver Norell i en mycket bristfällig analys.
5 nov 09 – Norell, Magnus: Islamismens seger

Nya vittnesmål från Guantanamo
Några veckor efter den 11 september 2001 reser nittonårige Murat Kurnaz till Pakistan. Han har precis gift sig och ska snart hämta hem sin turkiska fru till Tyskland men först vill han göra en resa för att lära sig mer om sin religion. Det slutar med att han hamnar på Guantanamo.
12 mar 08 – Kurnaz, Murat: Fem år av mitt liv, En berättelse från Guantanamo

Terrorhot kan urholka rättssäkerhet
Regeringen är rädd för islamistisk terror, och låter hotbilder och rädslor styra politiken. Buggning är redan tillåten. Infiltration av misstänkta nätverk och brottsprovokation ska utredas. Anslagen till Säpo ökar kraftigt. Så ser regeringens strategi mot terrorismen ut.
14 feb 08 – Skriv 2007/2008:64

al-Qaida misstänks för Alger-bomber
Minst 67 människor dödades när två bilbomber detonerade i Algeriets huvudstad Algers finare områden, enligt en källa inom landets hälsodepartement. FN-personal finns bland offren, men det finns inga uppgifter om svenskar. Misstankarna faller på al-Qaida.
11 dec 07

Terrorns europeiska rötter
SNS har gett ut en bok som likställer Bushs krig mot terrorismen med Churchills krig mot nazismen. Islamister och terrorister beskrivs i boken som barn av nazismen och kommunismen.
7 sep 06 – Berman, Paul: Terror och liberalism

USA:s terroristjakt är gränslös
Efter den 11/9 är hela världen ett amerikanskt hemland i jakten på terrorister. Det är en av 11 septemberrapportens slutsatser.
24 nov 05 – Nationella kommissionen: 11 septemberrapporten

Politisk islam en progressiv kraft
bin Ladin och al-Qaida är snarare två varumärken än en mäktig ledare och en världsomspännande terrororganisation, skriver religionshistorikern Mattias Gardell.
24 okt 05 – Gardell, Mattias: Bin Ladin i våra hjärtan

Terroristerna som skakade Sverige
Under 1970-talet skakades Västeuropa av en rad terrordåd med vänsterradikala förtecken. Även Sverige drabbades. I boken "Kommando Holger Meins" tecknar Dan Hansén och Jens Nordqvist en bild av denna våldsamma tid och Sveriges plats mitt i skottelden.
1 jul 05 – Hansén, Dan och Nordqvist, Jens: Kommando Holger Meins

JO riktar skarp kritik mot Säpo
Avvisningen av två asylsökande egyptier från Bromma flygplats utanför Stockholm 2001 var behäftad med allvarliga brister. Säpo förtjänar "synnerligen allvarlig kritik", skriver justitieombudsmannen (JO) Mats Melin i sitt granskningsbeslut.
30 mar 05 – JO:s granskning av Säpos Egyptenavvisning, UD:s rapport om mänskliga rättigheter

Skarp kritik mot Egyptenavvisningar
Regeringen kritiseras nu från både höger och vänster för den uppmärksammade avvisningen av två egyptier 2001. Men migrationsminister Barbro Holmberg vägrade att erkänna några misstag vid onsdagens riksdagsdebatt.
27 jan 05 – Snabbprotokoll 2004/2005:64, UD:s rapport om mänskliga rättigheter

Misslyckad kamp mot terrorismen
Kampen mot terrorismen är misslyckad. Rättsstaten har urholkats, våldet trappats upp och de verkliga konflikterna sopats under mattan. Det skriver flera kända debattörer i en rapport från svenska FN-förbundet.
19 nov 04 – I skuggan av 11 september

USA angrep fel fiende
Saddam Hussein hade ingenting med al-Qaida och 11 september att göra och utgjorde inget hot mot USA, vilket Bush- administrationen påstod. Istället har kriget i Irak skapat en grogrund för islamistisk terrorism, menar en erfaren terroristexpert som hoppade av Vita huset i fjol.
12 nov 04 – Clarke, Richard A: Fiender överallt.

Terrorismens finanser
Varje gång du köper godis bidrar du till att finansiera Usama bin Ladens verksamhet. Ekonomen och journalisten Loretta Napoleoni har kartlagt hur den moderna terrorismen finansieras.
4 nov 04 – Napoleoni, Loretta: Oheligt krig

Sverige deltar i kamp mot terrorismen
Sedan terrorattackerna mot World Trade Center den 11 september 2001 har kampen mot den internationella terrorismen trappats upp. Under 2002 utvisades två personer med anknytning till olika terroristorganisationer från Sverige och sedan dess har lagstiftningen skärpts ytterligare.
19 jan 04 – Skriv 2003/2004:46

Terroristjakten hotar även demokratiska värden
Efter den 11 september 2001 har ”säkerhet” blivit viktigare än ”demokrati”. Mänskliga rättigheter blir allt mindre värda i jakten på terrorister. I ansträngningarna att skydda sig offrar det öppna demokratiska samhället allt fler av de värden som skulle försvaras.
3 jan 04 – Flyghed, Janne och Hörnqvist, Magnus: Laglöst land

Ny lag mot terrorism
För att genomföra EU:s rambeslut om bekämpande av terrorism införs från och med 1 juli 2003 en ny lag om straff för terroristbrott.
8 mar 03 – Prop 2002/2003:38

Terroristlagen användes inte
Terroristlagen (lagen om särskild utlänningskontroll) användes inte vid något tillfälle under perioden den 1 juli 1998 - 30 juni 1999, framgick det av regeringens årliga redogörelse (skrivelse 1999/2000:37). Riksdagen har nu lagt skrivelsen till handlingarna.
25 feb 00 – JuU 1999/2000:12

Risk för våldsdåd om kurdledare avrättas
Terroristlagen användes inte vid något tillfälle under 1998/99. Det framgår av regeringens årliga redovisning.
21 jan 00 – Skriv 1999/2000:37

Terrorismen har tagit fart
Regeringen har lämnat sin årliga redogörelse om lagen om särskild utlänningskontroll, den så kallade terroristlagen, till riksdagen. Under perioden 1 juli 1995 – 30 juni 1996 tillämpades lagen bara en gång på en ny person. Regeringen beslutade att en algerisk medborgare skulle utvisas, men sköt samtidigt upp genomförandet av utvisningen. Algeriern misstänktes för att ha deltagit i ett sprängattentat i Paris tunnelbana. Han friades så småningom från misstanken.
10 jan 97 – Skriv 1996/1997:68

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se