Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Bistånd
Internationellt samarbete
Mänskliga rättigheter
Säkerhetspolitik
Krig och konflikt
Enskilda länder
Terrorism
Internationell ekonomi
Sök i politiken.se:
   
35 artiklar om Säkerhetspolitik
 
NSA avlyssnade franska presidenter
Tre franska presidenter, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy och François Hollande, har avlyssnats av amerikansk underrättelsetjänst. Avslöjandet från Wikileaks är ingen överraskning, men väntas likväl kyla ner förbindelserna över Atlanten.
24 jun 15

Wallström: Natokrav skapar osäkerhet
Ryssland och Nato stod i centrum när riksdagen debatterade det säkerhetspolitiska läget. Utrikesminister Margot Wallström fortsatte att avfärda en utredning om svenskt Nato-medlemskap.
22 jan 15

Pris till Snowden får UD att backa
När visselblåsaren Edward Snowden får hederspris från stiftelsen Right Livelihood stänger UD dörrarna, i vars pressrum pristagarna brukar tillkännages. Utrikesminister Carl Bildt (m) sägs ligga bakom beslutet.
25 sep 14

Frankrike skjuter upp leverans av krigsfartyg till Ryssland
I onsdags beslöt Frankrike att avvakta något med de hårt kritiserade leveranserna av hangarfartyg till Ryssland. Beslutet motiveras med den allvarliga situationen i Ukraina.
ÖPPEN4 sep 14 – Le Monde 3/9-14

GCHQ och internetövervakningen
Varje dag kommer nya avslöjanden om de olika säkerhetstjänsternas förehavanden och gång på gång visar det sig att brittiska GCHQ har en nyckelroll.
7 nov 13 – The Guardian

Konservativ seger i grekiska valet
Det konservativa högerpartiet Nea Dimokratia fick cirka 30 procent av rösterna i det grekiska parlamentsvalet och bildar regering tillsamman med socialdemokratiska Pasok och det mindre vänstersocialdemokratiska Dimari. Vänsterkoalitionen Syriza gjorde ett bra val och landade på andraplats med cirka 27 procent.
19 jun 12 – Grekland, parlamentsval, resultat

Neutraliteten försvann
”…den svenska utrikespolitiken har förlorat sin egen gamla kompass. För stunden tycks ingen vara intresserad av att ersätta den med en ny.” De orden avslutar Britt-Marie Mattssons bok ”Neutralitetens tid – svensk utrikespolitik från världssamvete till medgörlig lagspelare”. Det är lätt att instämma med tanke på de politiska partiernas ointresse, inte minst inför de senaste decenniernas riksdagsval.
7 okt 10 – Mattsson, Britt-Marie: Neutralitetens tid

Bildt: Skrota taktiska kärnvapen
Utrikesminister Carl Bildt och hans polske kollega Radek Sikorski kräver att USA och Ryssland minskar på de taktiska kärnvapnen i Europa.
2 feb 10 – Next, the Tactical Nukes

Nytt nordiskt försvarssamarbete
De nordiska försvarsministrarna har i Helsingfors skrivit under ett samförståndsavtal NORDEFCO, Nordic Defence Cooperation, som innebär en ny organisation för det nordiska försvarssamarbetet.
5 nov 09

EU och USA samarbetar mot terrorism
EU och USA har undertecknat ett gemensamt dokument om rättvisa, frihet och säkerhet. Det syftar till samarbete mot transnationell grov brottslighet och terrorism, som hotar den ömsesidiga respekten för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter.
29 okt 09 – EU-US Joint Statement

Svensk trupp i Kosovo två år till
Sverige ska fortsätta sitt engagemang i KFOR, Natos fredsbefrämjande insats i Kosovo. Regeringen föreslår i en proposition ett svenskt deltagande i KFOR två år framåt. 540 personer ska delta i styrkan i Kosovo under 2010. Under 2011 minskas styrkan till 360 personer.
28 okt 09 – Prop 2009/2010:37

Barack Obama får Nobels fredpris
Alfred Nobels fredspris går till USA:s president Barack Obama, meddelar den norska Nobelkommittén. Han får priset för sina extraordinära insatser för att stärka internationell diplomati och samarbete mellan folk.
9 okt 09

En sjunkbomb mot ubåtshysterin
Varifrån kom de påstådda eller verkliga ubåtar som härjade i svenska vatten i Östersjön på 1980-talet? Vilka avsikter hade de? Var det några ubåtar överhuvudtaget? Mathias Mossberg anklagar svenska militärer för att ha utsatt Sverige för stora politiska risker när de hetsade fram en svensk opinion med hjälp av delvis ogrundade uppgifter om sovjetiska ubåtar i svenska vatten.
14 maj 09 – Mossberg, Mattnas: I mörka vatten

Svenskt stöd till östafrikansk fredsstyrka
Sverige ska ge stöd till uppbyggnaden av en östafrikansk fredsstyrka, Eastern African Standby Brigade (EASBRIG).
19 feb 09

Sverige allt närmare Nato
Hur nära är Sverige ett medlemskap i Nato? Frågan aktualiserades i slutet av den utrikespolitiska debatten i Riksdagen, när folkpartisten Birgitta Ohlsson krävde ett svenskt medlemskap i Nato och utrikesminister Carl Bildt uttalade sitt instämmande.
18 feb 09 – Snabbprotokoll 2008/2009:72

Svårare få nytt pass i utlandet
Hittills har svenska medborgare som förlorat sina pass på utlandsresan kunnat gå till närmaste ambassad eller konsulat för att få nya. Men nu kan de passutfärdande myndigheterna bli färre.
13 mar 08 – Prop 2007/2008:66

EU i centrum i utrikesdebatten
Europa har en särställning i svensk utrikespolitik, sa utrikesminister Carl Bildt i riksdagens utrikespolitiska debatt. Han ville se EU som en starkare global aktör. Sverige integreras allt mer i det europeiska säkerhetssamarbetet. Sverige kan på sikt komma att delta i Natos snabbinsatsstyrka, sa Bildt.
13 feb 08 – Snabbprotokoll 2007/2008:63

Inga åtgärder mot CIA-agenter
Justitieminister Beatrice Ask (m) tänker inte vidta några rättsliga åtgärder mot de CIA-agenter som var med vid den kritiserade avvisningen av två egypter vid Bromma flygplats i december 2001. Det framkom under en riksdagsdebatt på måndagen.
14 mar 07 – Snabbprotokoll 2006/2007:72

Bildt hoppas på ett starkare Europa
Sverige ska tillhöra kärnan i det europeiska samarbetet, sa Carl Bildt när han läste upp utrikesdeklarationen i riksdagen. Att bidra till ett starkare EU är en avgörande uppgift.
14 feb 07 – Snabbprotokoll 2006/2007:60

Irakkriget fällde Rumsfeld
Det första offret för republikanernas bakslag i USA:s mellanårsval blev försvarsminister Donald Rumsfeld. Han tvingades avgå när det stod klart att missnöjet med Irakkriget hade vänt väljarna emot regeringen.
8 nov 06

Jan Eliasson oroad över Iran
Utrikesminister Jan Eliasson är bekymrad över utvecklingen i Iran. Det inhemska förtrycket blir allt hårdare. Samtidigt hotar USA med en väpnad attack mot landet.
26 apr 06 – Snabbprotokoll 2005/2006:110

Diffus borgerlig utrikespolitik
I veckan presenterade den borgerliga alliansen sina riktlinjer för en gemensam framtida utrikespolitik. Bland annat utlovas en aktivare EU-politik. Men alliansen duckar för de känsligaste frågorna om biståndsnivåer och en eventuell svensk Nato-anslutning.
20 jan 06 – Allians för Sverige: Sveriges nordiska, europeiska och globala engagemang i en föränderlig värld

Supermaktsskugga över Sverige
Hur var det med Sveriges neutralitet under kalla kriget? Undfallande gentemot Sovjet? Eller var Sverige "neutralt på USA:s sida"?
27 maj 05 – Kronvall, O och Petersson, M: Svensk säkerhetspolitik i supermakternas skugga 1945-1991

Bush vill skapa Pax Americana
Händelserna den 11 september 2001 gav president Bush en möjlighet att sätta planerna på en Pax Americana i verket. Den slutsatsen drar Björn Hettne i sin senaste bok. Mot ett USA som dominerar i kraft av överlägsen militär styrka ställer han ett Europa som verkar för en regionalisering av världen.
7 okt 03 – Hettne, Björn: Från Pax Romana till Pax Americana

Persson nöjd med toppmötet i Berlin
Vid det extra EU-toppmötet i Berlin enades stats- och regeringscheferna om ett uttalande i Irakfrågan. Den europeiska splittringen i synen på USA:s krigsplaner, mellan å ena sidan Storbritanniens och å andra sidan Tyskland och Frankrike, skyldes därmed.
21 feb 03 – Riksdagsdebatt, EU, Toppmötet i Berlin slutsatser

Trupp med 45 man i Afghanistan
Sverige har en väpnad styrka i Afghanistan som uppgår till 45 man. Truppen ingår i den internationella säkerhetsstyrka som befinner sig i landet efter det att Talibanregimen föll hösten 2001. Regeringen vill att riksdagen godkänner att Sverige även fortsättningsvis ställer 45 man till säkerhetsstyrkans förfogande.
9 jan 03 – Prop 2002/2003:21

Kärnvapensprängningar inget för Sverige
Under den senaste veckorna har vi blivit påminda om att kapprustningen inte är utdöd: Indien och Pakistan har utfört provsprängningar av kärnvapen. Men i Sverige ska provsprängningar av kärnvapen totalförbjudas.
5 jun 98 – Prop 1997/1998:174

Sverige deltar i EU-sanktioner
Såväl FN:s säkerhetsråd som Europeiska unionens råd har beslutat om sanktioner mot Förbundsrepubliken Jugoslavien, inklusive Kosovo.
29 maj 98 – UU 1997/1998:24

Avlägset angreppshot
Nedrustning pågår i hela Europa. Den ryska krigsmakten rostar sönder. Nato förändras och utvidgas utan att det ställer till några problem.
27 feb 98 – Ds 1998:9

Aktuella konflikter i fokus under utrikespolitisk debatt
Medlemskap i Nato, Irakkrisen, den ekonomiska utvecklingen i Asien, FN:s roll i världspolitiken och Sveriges arbete inom EU, särskilt vad gäller östutvidgningen och valutaunionen var frågor som kom i centrum under den utrikespolitiska debatten.
13 feb 98 – Riksdagsdebatt

Effektivare stöd till försvar i Baltikum
Den svenska hjälpen till Lettland att utveckla ett totalförsvarskoncept ska göras effektivare. Ett möjligt sådant stöd till Estland, Lettland och Polen ska också analyseras i en utredning.
1 aug 97 – Dir 1997:52

Inget samgående EU-VEU
EU ska kunna samarbeta med den europeiska försvarsorganisationen VEU vid militära fredsoperationer. Men frågan om en sammanslagning mellan de båda organisationerna har skjutits upp.
27 jun 97 – EU:s ministerråd

Säkerhetssamarbete fick godkänt
Riksdagen har lagt regeringens redogörelse för verksamheten i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, till handlingarna.
30 maj 97 – UU 1996/1997:9

Försvarsberedningen ska arbeta öppet
Offentliga seminarier och hearingar där vanliga människor från folkrörelsesverige diskuterar förändringarna i Europa. Så tänker sig den nye försvarsministern Björn von Sydow att arbetet i försvarsberedningen ska bedrivas.
14 feb 97 – Riksdagsdebatt

Ny svensk fredstrupp i Bosnien
Sverige kommer att bidra med högst 510 personer i den multinationella fredsstyrka som ska efterträda IFOR i Bosnien. Förbanden ska bland annat skydda återvändande flyktingar och möjliggöra uppbyggnaden av nya lokala strukturer.
20 dec 96 – UU 1996/1997:5

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se