Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Bistånd
Internationellt samarbete
Mänskliga rättigheter
Säkerhetspolitik
Krig och konflikt
Enskilda länder
Terrorism
Internationell ekonomi
Sök i politiken.se:
   
151 artiklar om Krig och konflikt
 
Rysk-turkisk enighet om norra Syrien
Den turkiska invasionen och okupationen av en “säkerhetskorridor” i norra Syrien har nu blivit ett faktum. Rysslands president Putin står bakom denna ordning. Även Syriens president Bashar al-Assad accepterar korridoren, men bara som en tillfällig lösning. De kurdiska YPG-styrkorna har inte haft mycket att sätta emot; och har tvingats dra sig tillbaka tre mil söderut. USA:s president Donald Trump hyllar lösningen och avbryter sitt nyligen proklamerade handelsembargo mot Turkiet.
23 okt 19 – Trump twitter

Invasionen fortskrider
Det har inte ens gått ett dygn sedan Turkiet och de kurdiska styrkorna accepterade ett fem dagar långt eldupphör i norra Syrien. Men på fredagsmorgonen fortsatte beskjutningen kring syriska Ras al-Ayn. Hundratusentals civila är på flykt söderut. Flera hundra fängslade IS-soldarer har rymt. Syriens reguljär arme rycker med stöd av Iran och Ryssland in på de kurdiska områdena söderifrån. USA har tagit hem sina soldater, övergivit kurderna och i praktiken accepterat Turkiets invasion.
18 okt 19 – Offentlighet.nu: 100 TT-artiklar om Syrien

Turkiet invaderar Syrien
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kallar insatsen mot kurdisk milis i Syrien för "Fredens vår".
9 okt 19

Oklara följder av USA:s robotattack
Syriens opposition välkomnar USA:s robotattack mot syriska mål. Från regimens bundsförvanter Ryssland och Iran är kritiken skarp. USA avfyrade 59 kryssningsrobotar av typen Tomahawk mot Syrien på president Donald Trumps order. Attacken är ett svar på kemvapenattacken i tisdags.
7 apr 17

Obduktion pekar på sarin
Obduktioner av offer för attacken i Khan Sheikhun i nordvästra Syrien pekar på att de exponerats för stridsgasen sarin. Omvärlden väntar spänt på USA:s nästa drag, efter signaler från president Donald Trump om att den syriska regimen gått över gränsen.
6 apr 17

Wallström: "Historiens dom blir hård"
I skuggan av gasattacken i Idlib försöker FN och EU fortsatt samla stöd till hjälp och återuppbyggnad i Syrien. Efter sex års krig finns få tecken på en ljusning.
5 apr 17

Afghanistaninsatsen kritiseras skarpt
Den svenska civila och militära Afghanistaninsatsen får hård kritik av regeringens utredare. - Det samlade resultatet är långtifrån vad man önskade sig, säger Tone Tingsgård (S).
2 mar 17

"Ett knivhugg i ryggen"
Turkiet har skjutit ned ett ryskt bombflyg vid den syriska gränsen. Vi agerade i självförsvar, säger den turkiske premiärministern. En dolkstöt i ryggen, dundrar en ursinnig Putin. Väst uppmanar parterna till lugn för att undvika en upptrappning.
24 nov 15

Sverige säger ja till militär IS-insats
Svaret på Frankrikes begäran om hjälp från alla EU-länder i den militära kampen mot IS kom snabbt: Sverige och de andra EU-länderna säger ja.
17 nov 15

USA och Frankrike bombar mer
Som ett svar på dåden i Paris har franskt flygvapen attackerat flera mål i den extrema jihadiströrelsen Islamiska statens (IS) fäste Raqqa i Syrien. Samtidigt uppges USA för första gången ha bombat oljetankbilar tillhörande IS.
16 nov 15

Iran deltar i Wiensamtal
På fredagen träffades representanter från bland annat USA, Saudiarabien, Ryssland och Iran i Wien för att diskutera Syriens framtid. Den tyska utrikesministern Frank-Walter Steinmeier var försiktigt optimistisk.
ÖPPEN29 okt 15 – Berliner Morgenpost

Massförstörelsevapnen fanns inte
Tony Blair beklagar angreppet på Irak 2003. Och han medger att de påstådda massförsörelsevapnen inte fanns. Han anser också att ockupationen av Irak bidrog till IS framväxt. Men Blair ångrar inte att Saddam Hussein störtades.
26 okt 15 – CNN: Tony Blair i intervju

Al-Assad gör som Putin
För att slå ner det syriska upproret använder sig Bashar al-Assad av samma metod som Putin använde för att krossa motståndet i Tjetjenien - propagandalögner och ohämmat våld.
ÖPPEN18 okt 15 – Le Monde 16/10-15

Islamiska staten eller Putin – vad är värst?
USA och Europa bär ett tungt ansvar för dagens förtvivlade situation i Syrien och Irak, hävdar brittiska Independents Mellanösternkorrespondent Patrick Cockburn i sin nya bok ”Jihadisternas återkomst”. Och det är uppbart att Putin försöker utnyttja Västs misslyckanden, noterar Christian Andersson i sin recension.
ÖPPEN8 okt 15 – Patrick Cockburn: Jihadisternas återkomst. Islamiska staten och det nya sunnimuslimska upproret

Med våld och död som varumärke
PR har blivit allt viktigare för terrorstämplade organisationer. Och när det gäller varumärkesbyggande är skillnaden mellan Islamiska staten (IS) och moderna företag inte särskilt stor — förutom att de förstnämnda livnär sig på att marknadsföra död.
9 jul 15

Vem äger Krim?
Bokens titel ”Krim tillhör oss” kan läsas på olika sätt. Dels som att det är flera som gör anspråk på Krim: Ukraina, Ryssland och krimtatarerna ser Krim som sitt land. Dels som att det är de ryssar som Kniivilä intervjuat som kommer till tals och säger att nu är Krim äntligen ryskt igen. Åke Svidén recenserar.
ÖPPEN4 jun 15 – Kalle Kniivilä: Krim tillhör oss

”Islamiska staten” är mer Stasi än religion
Bilden av ”Islamiska staten” som ett utslag av religiös fanatism är felaktig. IS är framför allt en minutiöst planerad hämndaktion av Saddam Husseins avskedade underrättelseofficerare enligt nytt material, som publiceras i bl.a. Der Spiegel och Le Monde. Christian Andersson rapporterar.
ÖPPEN11 maj 15 – Le Monde 25/4-15, spiegelonline 28/4-15

Låga förväntningar hos Wallström
Utrikesminister Margot Wallström sätter sig på måndagen vid förhandlingsbordet i New York. Bland målen: komma närmare en lösning för nedrustning av kärnvapen.
27 apr 15

1 600 döda i amerikanska flyganfall
De USA-ledda flygattackera mot extremiströrelsen Islamiska Statens (IS) positioner i Syrien har dödat över 1 600 personer sedan de inleddes för fem månader sedan, uppger det Londonbaserade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet.
23 feb 15

Vapen dras tillbaka
De stridande parterna i Ukraina har enats om att dra tillbaka tunga vapen från östra Ukraina i enlighet med det så kallade Minskavtalet om vapenvila.
22 feb 15

1 miljon på flykt i Libananon
I ett försök att få stopp på flyktingströmmen har Libanon infört krav på visum för syrier. Det kommer att driva folk in i ännu mer desperation, säger Elisabeth Löfgren på Amnesty.
4 jan 15

USA-koalitionen mot IS på väg att förlora
Den USA-ledda koalitionen mot Islamiska staten i Syrien och Irak saknar gemensam strategi. Varje deltagande land har sina prioriteringar, rapporterar Le Monde. Kampen mot IS kan misslyckas.
ÖPPEN11 dec 14 – Le Monde 11/12-14

Islamiska statens terror rör om allianserna i Mellanöstern
Framgångarna för terrororganisationen Islamiska staten i Syrien och Irak har gjort att gamla fiender fått gemensamma intressen. Den politiska kartan håller på att förändras i grunden.
ÖPPEN4 sep 14 – Le Monde 1/9-14

Tyska vapen till kurderna
Den enorma regeringskoalitionen under Angela Merkel tycks vara beredd att leverera vapen till kurderna i Irak för att bekämpa IS-milisen. Det väcker starka känslor.
21 aug 14 – Spiegel online 21/8-14

Är förståelse det tyska svaret på Krimkrisen?
Liberala veckotidningen Die Zeit förfasas över vilken märklig samling tyskar som kräver "mer förståelse" för Ryssland.
ÖPPEN20 mar 14 – Die Zeit online 19/3-14

Svenskarna är fria
De svenska journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström är fria, och hemma i Stockholm. På torsdagkvällen mötte de press, radio och teve på Arlanda .
9 jan 14 – Presskonferens: Lättade journalister berättade om fångenskapen

Nya franska trupper till Afrika
Frankrike skickar ytterligare 800 soldater till Centralafrikanska republiken, en stat i sammanbrott. Det är årets andra intervention i en f.d. fransk koloni, efter Mali.
28 nov 13 – Le Monde 25/11-13

Svenska journalister bortförda i Syrien
Två erfarna svenska journalister har försvunnit i Syrien. Enligt utrikesdepartementet blev de bortförda i lördags. Vem som ligger bakom är okänt.
26 nov 13

Fler samtal, färre bomber
Västvärldens inblandning i internationella konflikter försvaras ofta med att FN-stadgan tillåter och nästan kräver en intervention. Nato-bombningarna i Serbien och Libyen eller den USA ledda interventionen i Irak är några exempel på konflikter som ofta beskrivs som oundvikliga och riktiga ur ett folkrättsligt perspektiv. Men det är helt fel menar fyra jurister, som i en aktuell bok analyserar och problematiserar dagens internationella konflikter.
3 okt 13 – Rolf Andersson, Mats Björkenfeldt, Per Boström och Lars-Gunnar Liljestrand:: FN-stadgans våldsförbud och aggressionskrigen

President Hollande öppnar för vapenleveranser till syriska oppositionen
Den franske presidenten François Hollande meddelade i förra veckan att Frankrike skulle kunna leverera vapen till de syriska rebellerna ”i kontrollerad omfattning”.
26 sep 13 – Le Monde 20/9-13

Terrorattacken i Nairobi kan stärka Al-Shabaab
Den terrorattack som de kenyanska myndigheterna nu säger är över kan stärka den extremistiska gruppen Al-Shabaab i det långa loppet säger säkerhetsanalytiker.
26 sep 13 – The Guardian 24/9-13

Assad: Vi lämnar över kemvapnen
Syriens president Bashar al-Assad bekräftar i en intervju med ryska tv-kanalen Rossija 24 att Syrien avser överlämna sina kemiska vapen. Men det är på grund av Rysslands förslag, inte på grund av amerikanska hot, säger al-Assad.
12 sep 13

Kairo, Aleppo ...
De ungdomliga nätaktivisterna i Kairo har blivit äldre och mer uppgivna sedan allting började i januari 2011. Men trots allt fortsätter kampen för demokrati. Aftonbladets reporter Staffan Lindberg har samlat sina reportage från Egyptern och Syrien i en bok ”Blod är ett billigt pris för frihet. Christian Andersson recenserar.
12 sep 13 – Staffan Lindberg: Blod är ett billigt pris för frihet. Rapporter från Kairo och Aleppo

Barack Obama samlar stöd för Syrien-attack
USA:s president Barack Obama uppmanar på nytt världen att agera om Syrien, och USA:s senat har tagit ett steg närmare ett angrepp.
4 sep 13 – Obamas presskonferens, video, 52 min

USA kan ensamt slå till mot Syrien
Vita huset gör klart att USA kan komma att ingripa militärt på egen hand i Syrien. Landets försvarsminister, Chuck Hagel säger dock att USA fortfarande försöker att få med andra för ett eventuellt ingripande.
30 aug 13

Frankrike stöder militär insats mot Damaskus
Allt tyder på att Frankrike kommer att förena sig med USA i ett militärt slag mot Syrien. President Hollande talade i tisdags om ”att straffa dem som fattat ett skändligt beslut att gasa oskyldiga.”
29 aug 13 – Le Monde 28/8-13

Storbritannien stoppar vapenförsäljning till Egypten
Den brittiska regeringen har stoppat 49 licenser gällande försäljning av kommunikationsutrustning, helikopterkomponenter och vapen till Egypten.
29 aug 13 – The Guardian 28/8-13

Ingen förfrågan till Sverige
Sverige har inte fått någon förfrågan om att delta i ett eventuellt ingripande, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) till TT. Han "vill inte spekulera" kring hur Sverige skulle ställa sig till ett USA-lett ingripande utan FN-mandat.
28 aug 13

Syrieninspektörer klara på fredagen
FN:s inspektörer i Damaskus avslutar sitt arbete på fredagen, enligt FN-chefen Ban Ki-Moon. USA:s president Obama har fått beslutsunderlag från militären om att slå till mot Syrien, men har inte fattat något beslut.
28 aug 13

Bildt vill avvakta
Sveriges utrikesminister Carl Bildt anser att man bör avvakta resultatet av FN-inspektörernas arbete innan beslut fattas om ett militärt ingripande mot Syrien.
27 aug 13

Skärpt tonläge mot Syrien
Både USAs president Barack Obama och utrikesminister John Kerry skärpte på måndagen tonen mot Syrien. Deras budskap var att de ansvariga för gasattacken i onsdagen måste hållas ansvariga. USA menar sig ha bevis för att det var en gasattack genomförd av Assad-regimen.
27 aug 13

De försökte dra in mig i bilen
Vänsterpolitikern Ann-Margarethe Livh berättar nu om attacken i Mogadishu där Abdirahim Hassan från Ung Vänster dödades och hon själv skottskadades. Angriparna "började vrålskjuta" och försökte dra in henne i sin bil, säger Livh till Ekot.
21 aug 13

Svenska soldater i FN-insats i Mali
Regeringen vill utvidga Sveriges deltagande i Mali genom att ställa personal och flygplan till FN:s förfogande. Socialdemokraterna står bakom förslaget. Men hur lång den svenska insatsen kan bli i ett av världens mest instabila områden kan ingen svara på.
30 maj 13 – Prop 2012/2013:153

Vilseledda in i kriget
Sverige har blivit ett krigförande land. Vägen in i kriget blev aldrig en het politisk fråga. Allmänheten förstod inte vad som hände och i riksdagen har krigsmotståndet aldrig fått något starkt fäste – de stora partierna (s och m) är på samma linje. Den bilden ger Wilhelm Agrell i sin bok ”Ett krig här och nu”. Och nu säger Carl Bildt att han vill behålla svensk trupp i Afghanistan. Socialdemokraterna och miljöpartiet protesterar inte. Jorun Koca Jakobsson har läst Agrells bok.
16 maj 13 – Agrell, Wilhelm: Ett krig här och nu

Arabiska våren
Mohammad Fazlhashemis biologilärare i gymnasiet i Iran lärde honom att en orm fångar en fågel genom att stirra i fågelns ögon så att fågeln blir förlamad av skräck och glömmer bort att den kan flyga. På samma sätt som ormen satte skräck i fågeln härskar och härskade diktatorerna i Mellanöstern och Nordafrika. De injagade skräck i människor så att de glömde sin förmåga att göra motstånd.
11 apr 13 – Mohammad Fazlhashemi: Den arabiska våren - Folkets uppror i Mellanöstern och Nordafrika

Brottmålstribunaler avvecklas
FN:s säkerhetsråd inrättade brottmålstribunalerna för före detta Jugoslavien och för Rwanda i sviterna av krigen i dessa områden på 1990-talet. Nu ska de avvecklas och ersättas av en internationell "avvecklingsmekanism".
2 apr 13 – Prop 2012/2013:126

Sverige ut ur Afghanistan
Med vetskapen om att man har Socialdemokraterna och Miljöpartiets stöd i riksdagen lägger regeringen nu fram propositionen om Sveriges fortsatta närvaro i Afghanistan. Den militära styrkan ska minska till sammantaget ungefär 300 personer fram till och med nästa sommar.
8 nov 12 – Prop 2012/2013:41

Palestina ett hett debattämne
I årets utrikespolitiska debatt fick Carl Bildt (M) ta emot rejäl kritik för hur regeringen agerat i Israel-Palestina-konflikten. Socialdemokraten Urban Ahlin (S) gick till attack och riktade in sig på regeringspartiernas skilda ståndpunkter i frågan, och Miljöpartiet och Vänsterpartiet instämde till fullo.
15 feb 12 – Regeringens deklaration vid 2012 års utrikespolitiska debatt i Riksdagen onsdagen den 15 februari 2012, Utrikespolitisk debatt i riksdagen (video), Snabbprotokoll 2011/2012:70

Fredspris går till annat
Av 121 utdelade fredspris är endast 70 berättigade enligt juristen och Nobel-historikern Fredrik S. Heffermehl. I ”Nobels fredspris, visionen som försvann” går han till storms mot den norska Nobelkommittén som han anser har svikit Nobels yttersta vilja och format ett eget pris.
8 dec 11 – Fredrik S. Heffermehl: Nobels fredspris, visionen som försvann

Styrkan i Afghanistan krymper sakta
Nu i veckan kom den proposition från regeringen som beseglar överenskommelsen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i fråga om Sveriges militära närvaro i Afghanistan. Först i slutet av 2012 ska den svenska insatsen bantas något; ner till 400 personer.
9 nov 11 – Prop 2011/2012:29

Styrkan i Afghanistan bantas
Den svenska styrkan i Afghanistan kommer att minskas till omkring 400 personer i slutet av nästa år.
27 okt 11

Brev fulla av längtan
Otto Ullman var ett av hundra österrikiska barn, de flesta döpta judar, som räddades av svenska pastorer undan nazismen 1938. I den Augustnominerade boken ”Och i Wienerwald står träden kvar” hävdar Elisabeth Åsbrink att aktionen, lika mycket som att rädda liv, handlade om att rädda judar över till den kristna tron. Åsbrink bygger sin bok på egen forskning och brev från föräldrarna till Otto - 500 brev fyllda av längtan.
27 okt 11 – Elisabeth Åsbrink: Och i Wienerwald står träden kvar

Gaddafi dödad
Libyens störtade ledare Muammar Gaddafi sköts i dag ihjäl på flykt från sin hemstad Sirte. Han tillfångatogs men var då skadad, senare dog han.
20 okt 11

Förläng insatsen - ta hem Gripen
Socialdemokraterna anser att den svenska insatsen med Gripenplanen i Libyen ska avslutas, men vill se humanitära och andra militära insatser om det behövs.
18 maj 11 – Fred och frihet för Libyens folk

Ståhlberg: Två ovänner
Den 9 juni 1940 möttes Winston Churchill och Charles de Gaulle i London. Tyska trupper hade invaderat Frankrike som stod inför sammanbrott.
19 apr 11 – Knut Ståhlberg: Två kära ovänner – Churchill och de Gaulle

Försvar men inte attack
Regeringen föreslår till riksdagen att Sverige skickar åtta JAS 39 Gripenplan, ett transportplan och högst 250 man till Libyen. Den svenska insatsen ska begränsas till upprätthållandet av flygförbudszonen, planen ska alltså inte få delta i markstrider.
29 mar 11 – Prop 2010/2011:111

USA pressade Sverige om Afghanistan
Sverige pressades av USA till ökat engagemang i Afghanistan enligt handlingar från Wikileaks skriver Dagens Nyheter. Handlingarna har skickats från amerikanska ambassaden i Stockholm.
22 dec 10 – Wikileaks.org - sida med hittills läckta dokument från ambassaden i Stockholm samt DN:s artikel

Fyra miljöpartister röstade nej
Fyra miljöpartister stödjer Vänsterpartiet om att ta hem de svenska soldaterna från Afghanistan första halvåret 2013. Därmed bryter de sitt partis senaste uppgörelse med Socialdemokraterna och regeringen.
15 dec 10 – Artikel på DN Debatt: ”MP:s ställningstagande öppnar för krig utan slut”

Bahnhof: Wikileaks kvar i Sverige
Att Wikileaks lämnat Sverige dementeras av internetoperatören Bahnhof. Enligt företagets styrelseordförande Jon Karlung flyttade Wikileaks från serverlokalen i Solna till Bahnhofs datahall på Södermalm i Stockholm i september.
25 nov 10

Vilse i Afghanistan
Sverige har för närvarande ett militärt engagemang i Afghanistan. Exakt vad detta engagemang består i och varför det uppstått är otydligt i journalisten Jesper Huor reportagebok.
4 nov 10 – Huor, Jesper: I väntan på talibanerna

Fortsatt svensk närvaro i Afghanistan
Regeringen har nu lämnat den proposition som behandlar den svenska militära insatsen i Afghanistan till riksdagen. Den vilar på den uppgörelse som regeringen gjorde med socialdemokraterna och miljöpartiet i måndags.
4 nov 10 – Prop 2010/2011:35

Svensk stridande trupp kvar i fyra år
Regeringen och Socialdemokraterna och Miljöpartiet har träffat en överenskommelse om den svenska Afghanistantruppen. Vänsterpartiet står utanför uppgörelsen, som innebär att svensk stridande trupp inte ska vara kvar efter 2014.
1 nov 10 – Överenskommelse mellan regeringen, socialdemokraterna och miljöpartiet om Sveriges bidrag till internationella säkerhetsinsatser i Afghanistan, Schori på DN Debatt: ”Sverige måste satsa på tiden efter kriget i Afghanistan”, Anders Fänge på DN Debatt: ”Afghanistans sönderfall går inte längre att hejda”

Irakdagboken offentlig
Återigen har militära dokument som i detalj beskriver hanteringen av kriget i Irak släppts lös på internet genom WikiLeaks. Denna gång är det fråga om en massiv mängd filer där såväl mord som tortyr beskrivs. Och mängden döda i den nu sju år långa konflikten skrivs ut, till en betydligt högre siffra än som tidigare rapporterats.
28 okt 10 – Wikileaks: Collateral murder, Helikopter-videon och flera andra länkar

Krigsbrott bekräftas
I våras avslöjade Wikileaks hur amerikanska soldater kallblodigt mördade civila irakier i Bagdad, och hur de samtidigt skrattade och skämtade om de mord som de just genomförde. Nedskjutningen av civila skedde från amerikanska Apachehelikoptrar. Allt videofilmades och läcktes ut. Nu finns samma händelse, och tiotusentals andra övergrepp dokumenterade i knastertorra militära rapporter. Här finns länkar till materialet.
28 okt 10 – Wikileaks: Collateral murder, Helikopter-videon och flera andra länkar

Öppna samtal om Afghanistantrupp
Såväl statsminister Fredrik Reinfeldt som oppositionsledaren Mona Sahlin var nöjda efter dagens samtal om den svenska insatsen i Afghanistan. En sjupartiuppgörelse är fullt möjlig.
21 okt 10

“Vi börjar lämna Afghanistan 2011”
En rödgrön regering kommer att påbörja tillbakadragandet av den svenska styrkan i Afghanistan under inledningen av 2011.
27 aug 10 – Rödgrön överenskommelse om Afghanistan

Wikileaks publicerar trots kritik
Wikileaks tänker fullfölja planerna att publicera ytterligare 15 000 hemligstämplade dokument från USA:s militär om kriget i Afghanistan trots protester. Det säger den omdiskuterade sajtens grundare Julian Assange.
13 aug 10

Alliansen vill behålla trupp i Afghanistan
Alliansen vill förlänga den svenska styrkans mandat i Afghanistan och är öppen för en utökning av det militära bidraget till insatsen om situationen kräver det.
2 aug 10

Civila dödas vid danska strider
De danska truppernas insatser i Afghanistan och deras strider med talibanerna har civila och egna konsekvenser, har tidningen Ekstrabladet räknat ut.
29 jul 10

Gates: Wikiläckan mycket farlig
Wikiläckan kan få allvarliga följder och kosta människor livet. Det var försvarsminister Robert Gates bistra slutsats på en presskonferens på torsdagen om nätpubliceringen av tiotusentals hemliga krigsdokument från Afghanistan.
29 jul 10

Motstånd ökar mot svensk styrka
Motståndet mot Sveriges insats i Afghanistan ökar, enligt en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Aftonbladet.
29 jul 10

Inga säkerhetshot i Wikileak-läckor
Försvarsmakten har gjort en första genomgång av de dokument som läckts via sajten Wikileaks tidigare i veckan.
29 jul 10 – wikileaks.org

Svenskar i strid i Afghanistan
Försvarsmakten rapporterar på sin hemsida om två strider med svenska soldater inblandade i Afghanistan i söndags.
28 jul 10

Sahlin ser inget slut i Afghanistan
Det är inte meningsfullt att nu prata om ett slutdatum för Sveriges insatser i Afghanistan, enligt S-ledaren Mona Sahlin.
28 jul 10

Pentagon jagar Wikiläckan
USA:s försvarshögkvarter Pentagon tänker jaga rätt på den person som läckt de 90 000 hemliga militära dokumenten till nätsidan Wikileaks.
27 jul 10 – wikileaks.org

Blix: Dåligt omdöme hos Bush-Blair
FN:s förre vapeninspektör Hans Blix ifrågasatte på tisdagen USA:s och Storbritanniens omdöme när de invaderade Irak på basis av uppenbart klena bevis för att landet hade massförstörelsevapen.
27 jul 10

Wikiläckan visar "krigets skitighet"
Fler än 90 000 hemliga militära dokument från kriget i Afghanistan har lagts ut på nätsidan Wikileaks. Läckan väcker ilska i Washington, men också kritik av USA:s utrikespolitik.
26 jul 10 – wikileaks.org

S vill ge Afghanistanbesked före val
S-ledaren Mona Sahlin vill ge väljarna besked före valet om vad de rödgröna vill med de svenska trupperna i Afghanistan. V vill dra hem dem snarast, MP senast 2014. S vill att de ska stanna så länge de gör nytta.
16 maj 10

Video visar hur civila dödades
Sajten Wikileaks har offentliggjort en hemligstämplad amerikansk militärvideo som visar hur en Apache-helikopter besköt och dödade minst tolv människor i Irak 2007.
6 apr 10 – wikileaks.org

Bilbombens historia
I nära ett sekel har bilbomben dödat människor. Den sprider skräck och kaos med sin godtycklighet. Oskyldiga civila dödas och lemlästas. Men bilbomben är också ett politiskt vapen som dödar systematiskt.
25 mar 10 – Davis, Mike: Bilbomb

Hård EU-kritik av Israel
Om det ska bli fred mellan Israel och Palestina måste frågan om Jerusalems framtida status som huvudstad i två länder lösas. Det slår EU:s råd för utrikes frågor fast i sina slutsatser om fredsprocessen i Mellanöstern. Kritiken mot Israels politik är massiv.
10 dec 09 – UD: EU-pressmeddelande om östra Jerusalem

Fortsatt svensk trupp i Afghanistan
– Bara en fortsatt svensk närvaro i Afghanistan kan bidra till att det militära engagemanget kan avvecklas, säger utrikesminister Carl Bildt i en kommentar.
22 okt 09 – Pressmeddelande: Sveriges stöd till Afghanistan förblir långsiktigt

Protestanter avrustar i Nordirland
Den sista av Nordirlands protestantiska väpnade grupper har lovat att avrusta inom sex månader. Det innebär ytterligare en milstolpe på vägen mot fred efter årtionden av konflikt i den brittiska provinsen.
8 sep 09

Ett litet krig med stora följder
Den åttonde augusti förra sommaren brann den olympiska elden i Peking. Samtidigt brann Sydossetiens huvudstad, till följd av det krig som inletts samma dag. Krigsreportern Arkadij Babtjenko berättar i "Bilder av ett litet krig" om det fyra dygn långa kriget mellan Ryssland och Georgien i augusti 2008.
6 aug 09 – Babtjenko, Arkadij: Bilder av ett litet krig

Många döda i kravaller i Xinjiang
Tre människor rapporteras ha dödats i kravaller på söndagen i Ürümqi, huvudstad i regionen Xinjiang i västra Kina. Men obekräftade uppgifter talar om betydligt fler.
5 jul 09

Kubakrisen enligt Dobbs
I oktober 1962 hotade USA att invadera Kuba och attackera Sovjetunionen med kärnvapen samtidigt som Sovjetunionen hotade att attackera USA med kärnvapen om USA försökte invadera Kuba. Ett globalt kärnvapenkrig som skulle ödelägga stora delar av planeten och omedelbart döda miljontals människor var bara dagar och minuter borta.
2 jul 09 – Dobbs, Michael: Kubakrisen. Dagarna då världen höll andan 16–28 oktober 1962

Irakkriget betraktat som inbördeskrig
Journalisten och FN-tjänstemannen Laura Macdissi bodde på hotell Al-Rashid i Bagdad från 2005 till 2007; när våldet och förvirringen eskalerade som värst. Som informationsansvarig på FN och fick hon en unik inblick i det maktspel som pågick. Nu har hon skrivit en reportagebok - 700 dagar i Bagdad.
26 mar 09 – Macdissi, Laura: 700 dagar i Bagdad

Abbas vill ha politiskt stöd
Statsminister Fredrik Reinfeldt lovade fortsatt svenskt stöd till återuppbyggnaden i Gaza, när han mötte den palestinske presidenten Mahmoud Abbas i onsdags. Abbas tackade för det svenska stödet men betonade att han också vill ha ett politiskt stöd.
26 feb 09

Vårdgarantin förstärks
Regeringen har beslutat om förstärkt vårdgaranti inom psykiatrin och extra satsningar på barn- och ungdomspsykiatrin.
26 feb 09

Människorna på Guantanamo
Mahvish Khan har arbetat som tolk på Guantanamo. I “Min dagbok från Guantnamo” lyfter hon fram människorna bakom den gängse bilden av fångarna. De får namn och en historia. Boken blir ännu ett skrämmande samtidsdokument.
12 feb 09 – Khan, Mahvish Rukhsana: Min dagbok frän Guantanamo

NY Times: USA stödde attack i Kongo
Amerikansk militär var med om att såväl planera som finansiera en misslyckad attack mot ugandiska rebeller i Kongo-Kinshasa nyligen, uppger The New York Times.
7 feb 09

Isoleringen av Gaza måste hävas
Carl Bildt ser hellre att han i sin roll som utrikesminister blir en aktiv freds- och försoningsarbetare i konflikten mellan Israel och Palestina än en distanserad kommentator, som uttalar fördömanden.
28 jan 09 – Snabbprotokoll 2008/2009:64

Historien om Abu Ghraib
Vi har alla sett bilden på hur den spensliga, flickaktiga soldaten Lynndie England håller i ett koppel fäst runt halsen på en krypande, naken irakisk fånge. Eller bilderna på en mänsklig pyramid bestående av nakna irakiska fångar i konstiga kroppställningar. Eller bilden på en ensam irakisk fånge utklädd som en fågelskrämma med sladdar kopplade till kroppen. Bilderna väcker avsky och anstöt. Här är ett reportage i bokform.
23 jan 09 – Gourevitch, Philip: Standard Operating Procedure

Bräcklig vapenvila i Gaza
Gazas invånare vågar nu lämna sina hem i skydd av den bräckliga vapenvilan efter kriget som lett till fler än 1 300 palestiniers och 13 israelers död och ställt till enorm förödelse i Gaza.
20 jan 09

Flyktingarnas rätt måste erkännas
Det finns en kompromiss som alla vet kan lösa konflikten i Mellanöstern, men som ingen vågar tala om. Israel måste erkänna de palestinska flyktingarnas rätt att återvända till det land de fördrevs från. Palestinierna måste inse att bara ett fåtal verkligen kan återvända.
8 jan 09 – SR, Konflikt

Gaza offras inför valet
Gazas befolkning offras för att ledande israeliska politiker behöver visa styrka inför det stundande israeliska valet. Angreppet på Gaza är också en signal om att Israel är berett att använda hela sin militära styrka när det hotas, skriver folkrättsprofessorn Richard Falk.
8 jan 09 – The Nation och Znet

Det måste bli ett eldupphör
Stridshandlingarna i Gaza måste upphöra utan dröjsmål. Utrikesminister Carl Bildt riktar kravet till både Israel och Hamas. Bildt är försiktigt kritisk mot Israel för det utsiktslösa i att försöka uppnå en militär lösning av konflikten.
8 jan 09

60 år av ockupation
Nu när bomberna faller över Gaza och när israeliska marktrupper återigen besätter den lilla och tättbefolkade kuststräckan kommer krigets konsekvenser i förgrunden. Den som vill förstå konfliktens orsaker bör läsa Per Gahrtons stora verk, "Palestinas frihetskamp - historia, analys och personliga iakttagelser", skriver Åke Kilander i denna anmälan.
5 jan 09 – Gahrton Per: Palestinas frihetskamp - historia, analys och personliga iakttagelser

Gaza är ett getto
När Hamas vann parlamentsvalet 2006 skruvades konfliktnivån upp flera varv i det tättbefolkade Gaza, där Hamas har sitt starkaste fäste. Dess politiska motståndare al-Fatah har vägrat att godta en regering ledd av Hamas. Även Israel försöker få bort Hamas från makten.
29 dec 08 – Ormestad, Catrin: Gaza - en kärlekshistoria

Bomber över Gaza
I massiva israeliska flyganfall lades hela kvarter i Gaza i ruiner på lördagsförmiddagen. Över 200 palestinier dödades i den blodigaste dagen på årtionden i konflikten. Israel antyder att offensiven går ut på att fälla Hamas styre.
27 dec 08

Blackwater är USA:s legotrupp
Sommaren 2007 fanns fler privatanställda som arbetade för den amerikanska regeringen i Irak än reguljära amerikanska soldater. Tiotusentals var legosoldater. Deras verksamhet regleras inte i någon lag och de kan ostraffat döda irakier.
12 nov 08 – Scahill, Jeremy: Blackwater - Världens mäktigaste privatarmé

Skevt perspektiv på Vietnam
Marco Smedbergs bok om Vietnamkriget fyller en stor lucka i och med att den beskriver den militära utvecklingen i Vietnam. Men han skildrar kriget ur ett amerikanskt perspektiv och han missar att gräva djupare i viktiga frågor i krigsutvecklingen, skriver Åke Kilander.
16 okt 08 – Smedberg, Marco: Vietnamkrigen 1880-1980

Ryssland: Saakasjvili politiskt död
Den ryska ledningen betraktar inte längre Micheil Saakasjvili som president i Georgien, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.
4 sep 08

Ryssland erkänner utbrytare
Rysslands president Dmitrij Medvedev beslutade på tisdagen att erkänna Sydossetien och Abchazien som självständiga stater. Beslutet kom efter ett möte med det ryska säkerhetsrådet i semesterorten Sotji.
26 aug 08

Ryska styrkor är inte på reträtt
Uppgifterna om att ryska styrkor i morse inlett sin reträtt från Gori i Georgien, har tagits tillbaka av nyhetsbyrån Interfax.
21 aug 08

Osäker vapenvila
I tisdags proklamerade den ryske presidenten Dmitrij Medvedev order om eld upphör i Georgien. Det råder dock motstridiga uppgifter om de ryska truppernas framfart.
14 aug 08

Beskjutningar trots vapenvila
Rysslands president Dmitrij Medvedev har gett order om ryskt eldupphör, men hårda villkor är kopplade till den ensidiga vapenvilan.
12 aug 08

Reinfeldt sommartalade om Georgien
Fredrik Reinfeldt var inför sitt sommartal kritisk mot Ryssland angående kriget i Georgien: "Vi har ett krig i Europas omedelbara närhet. Vi ser ryska aggressionshandlingar i strid mot internationella konventioner".
9 aug 08

Spegelbilden av orientalismen
Edward Saids begrepp “orientalismen” har spelat en viktig roll i kritiken av västerlandets dominans i Orienten. I boken Occidentalismen lanseras en motbild - väst betraktas som omoraliskt, dekadent och materialistiskt. Men boken saknar analys av occidentalismens politiska syfte och författarna argumenterar med stöd av anekdoter.
22 maj 08 – Buruma, Ian och Margalit, Avashai: Occidentalismen - fiendens syn på västerlandet

Kalla kriget från USA:s horisont
Det är på något sätt konsekvent att en bok med titeln Det kalla kriget också går tilbaka till de synsätt som rådde under det kalla krigets tidiga skede. Den amerikanske professorn John Gaddis ger en mycket amerikansk syn på det kalla kriget och konflikten mellan öst och väst.
8 maj 08 – Gaddis, John: Det kalla kriget

Diplomatiskt om USA:s krig i Irak
När USA angrep Irak var konflikten tydlig. Idag fem år senare är konfliktmönstren komplicerade och svåra att förstå: motsättningarna är både utrikes- och inrikespolitiska. Diplomaten Henrik Amneus har ambitionen att förklara.
8 apr 08 – Amneus, Henrik : Vägval Irak

Rapport inifrån Kadyrovs Groznyj
När Åsne Seierstad nu ger ut "Ängeln i Groznyj", som handlar om Tjetjenien, tycks hon ha lärt sig av den läxa som bokhandlaren i Kabul gav henne. Den här gången har hon källornas fulla förtroende. Barnhemsbarnen står i centrum.
17 mar 08 – Seierstad, Åsne: Ängeln i Groznyj

Sven Lindqvist om människans omänsklighet
Sven Lindqvist fortsätter att utforska människans allra svartaste historia. Den om folkmord och urskiljningslösa övergrepp på människor. I sin nya bok Avsikt att förinta samlar han ihop texter i olika ämnen, men alla på samma tema.
24 jan 08 – Lindqvist, Sven: Avsikt att förinta

Svensk trupp till Tchad, inte Sudan
Det svensk-norska ingenjörsförband som skulle skickas på FN-uppdrag till Darfur stoppas eftersom den sudaneniska regeringen i Khartoum inte accepterar FN-truppen. EU:s militära insats i granlandet Tchad kommer igång i februari, och dit skickar Sverige ett skyttekompani. Konflikterna i området trappas upp. Det finns olja i både Sudan och Tchad.
10 jan 08 – UD:s hemsida, pressmeddelande

Konflikten i Darfur
Konflikten i Darfur är sammanvävd med nord-sydkonflikten inom Sudan, konflikten mellan Sudan och Tchad och även konflikterna i och mellan de kringligande länderna. En ingående beskrivning av bakgrunden ges i Alex de Waals och Julie Flinks bok. I dagsläget är positionerna låsta. Svensk trupp under FN-flagg är inte välkommen.
9 jan 08 – Flint, J oich De Vaal, A: Darfur, konfliktens bakgrund

Frontreporter i Stalingrad
Vasilij Grossmans dagböcker från det andra världskriget är unika. Med fara för sitt eget liv nedtecknade han även sådant som inte platsade i armétidningen Röda Stjärnan. Han berättar om usla förhållanden, om liv och död för soldater och civilister. Han var med vid Röda arméns allra värsta katastrofer, liksom vid dess största framgångar.
1 jun 07 – Antony Beavor och Luba Vinogradov: Reporter i krig.

Hyckleriet om Mellanöstern
Robert Fisk finner ett hyckleri utan motstycke i västs hållning till Mellanöstern. Befolkningarna utsätts för krig, ockupation och förtryck. I retoriken handlar det om terrorism och brist på demokrati. I själva verket handlar det om oljan. I sin tegelsten till bok berättar Fisk om konflikterna i Mellanöstern och om sin roll som korrespondent.
10 maj 07 – Fisk, Robert: Det stora kriget för mänskligheten

Imperialismen ingen humanism
USA:s krigspolitik i Irak, Afghanistan och forna Jugoslavien har motiverats med att demokrati och mänskliga rättigheter måste införas och garanteras med vapenmakt. I själva verket rör det sig om imperialism, men cyniskt beskriven som en form av humanism, skriver Jean Bricmont.
8 mar 07 – Bricmont, Jean: Humanitär imperialism

En värld full av orättvisor
Den värld vi lever i är ingen vacker plats. Den som trodde något annat behöver bara läsa några sidor av John Pilgers Friheten får vänta. En näst intill outhärdlig bok om mänsklig förnedring. Pilger beskriver en värld där människor lider för att andra vill att de ska lida.
30 jan 07 – Pilger, John: Friheten får vänta

Bildt varnar för storkrig i Afrika
Sveriges utrikesminister Carl Bildt (m) oroas av de upptrappade konflikterna i Afrika. Han varnar bland annat för att det kan bryta ut ett regionalt krig på Afrikas horn.
29 dec 06

Europa måste välja sida
USA skyr inga medel för att tvinga Iran på knä. Inte ens kärnvapen. Nu måste Europas Natoländer välja sida. Antingen tyst acceptera det FN kallar "det grövsta brottet mot mänskligheten" eller klargöra att alla europeiska länder lämnar Nato om USA gör verklighet av sina hot. Det sa Daniel Ellsberg när han tog emot det alternativa Nobelpriset, The Right Livelihood Award, i riksdagen på fredagen.
14 dec 06

Tjetjenienkriget tystas ner
Rysslands president Vladimir Putin behöver nog inte oroa sig för att det tjetjenska kriget ska förmörka hans sista år vid makten. Detta trots att antalet offer väl kan mäta sig med siffrorna från Irak.
14 nov 06 – Prochazkova, Petra: Aluminiumdrottningen: sex kvinnor om Tjetjenienkriget

Afrikas uppdelning
Före kolonialismen fanns 20 000 små kungadömen i Afrika. Denna struktur krossades av engelsmän, fransmän och andra som delade upp kontinenten mellan sig årtiondena kring 1900. Det var diplomater och militärer som ritade om kartan.
3 nov 06 – Wesseling, Henk: Söndra och härska

Krigets ambassadör
Sveriges nye utrikesminister har varit synbarligen aktiv för att främja den amerikanska invasionen av Irak. Innan krigsföretaget startade var Carl Bildt engagerad av en amerikansk kommitté för att skapa opinion till förmån för kriget. Vad betyder Carl Bildts engagemang för den nya svenska regeringens utrikespolitik?
27 okt 06

Irakierna har rätt att göra motstånd
Irakierna har rätt att göra motstånd mot USA:s ockupation. Och motståndmännen är inte terrorister, skriver Åsa Linderborg och Erik Wijk. De tar avstånd från det irakiska våld som drabbar civilbefolkningen, samtidigt som de beskriver ockupationsmaktens våld som värst.
11 okt 06 – Linderborg, Åsa och Wijk, Erik: Det är rätt att göra motstånd

Vänstern kräver minskad vapenhandel
Stoppa vapenexporten till USA och andra krigförande länder och avbryt allt militärt samarbete med Israel. Dessa krav framförde Lars Ohly i sitt tal i Almedalen på torsdagen. Vänsterledaren lovar också att stoppa miljöpartiets förslag om ett extra barnbidrag till deltidsarbetande småbarnsföräldrar.
10 jul 06

Konflikt med gamla rötter
En tvåstatslösning som bygger på 1967 års gränser löser inte de grundläggande problemen, skriver Susan Nathan i boken ”Ett annat Israel”.
16 jun 06 – Nathan, Susan: Ett annat Israel

Terroristernas självbild bekräftas av USA
Den amerikanska politiken i Irak är kontraproduktiv. Den bekräftar bara jihadisternas världsbild, skriver Loretta Napoleoni i boken Uppror i Irak.
22 mar 06 – Napoleoni, Loretta : Uppror i Irak

Muren som dödar
Medan Ariel Sharon kämpar för sitt liv sammanfattas hans politiska liv i media med termer som att höken Sharon på gamla dagar blev en duva.
13 jan 06 – Albons, Birgitta och Boström, Donald: Muren

USA:s terrorism i Irak
Motståndet mot USA:s ockupation av Irak växer och är av stor politisk betydelse. I stort sett ensam hindrar de väpnade aktionerna USA från att gå vidare in i Iran och Syrien, skriver den pakistanfödde författaren Tariq Ali, som delar uppfattningen att Bush och Blair är de verkliga terroristerna.
26 aug 05 – Ali, Tariq: Bush i Babylon

Kolonialismen har fått sin svartbok
Sjukdomar, krig, massakrer, deportationer utgjorde kolonisationens själva väsen. Kolonialismen födde den moderna rasismen och delade upp världen i fattiga och rika. Ännu långt efter kolonialismens epok styr den utvecklingen i världen.
1 jul 05 – Ferro, Marc (red.): Kolonialismens svarta bok

Lyckomaximeringsfilosof gillar världsläget
Tillståndet i världen är bättre än någonsin. Detta trots pågående krig och förtryck och utbredd fattigdom, det hävdar filosofen Torbjörn Tännsjö i en bok som avhandlar läget i världen.
4 maj 05 – Tännsjö, Torbjörn: Läget. Om krig, moral och världens framtid

Borgerligt krav på fler utlandssoldater
Sveriges deltagande i internationella krisinsatser har minskat de senaste tio åren, trots att hjälpbehovet på många håll är stort. Nu kräver den borgerliga alliansen att antalet utlandssoldater tredubblas.
15 apr 05 – Allians för Sverige: Tredubbla svenskt deltagande i internationella operationer

Iraks vapen fanns inte där
Tidigare än de flesta insåg Hans Blix att USA:s uppgifter om Iraks massförstörelsevapen var felaktiga. Nu berättar Blix om det politiska spelet som föregick kriget.
11 mar 05 – Hans Blix: Avväpna Irak

Enat FN bakom ny Irakresolution
Ett enat säkerhetsråd antog på tisdagen en ny resolution som ger den irakiska interims-regeringen full suveränitet från och med den sista juni. Därmed upphör formellt den amerikanska ockupationen. Flera frågor lämnas dock obesvarade.
10 jun 04 – FN-resolution 1546

”Irakkriget brott mot folkrätten”
Angreppet mot Irak saknade stöd i säkerhetsrådet, några bevis för att Saddam Hussein samarbetade med al-Qaida fanns inte heller. Dessutom var argumentet om en humanitär invasion ihåligt. Det skriver Ove Bring i en kritisk analys av Irakkriget.
24 maj 04 – Irakkriget – perspektiv på politik och krigföring

Vad ville USA med Irakkriget?
USA hade två huvudsakliga motiv för invasionen av Irak - man ville visa omvärlden sin styrka och samtidigt avvärja hotet om en tänkbar koalition mellan Saddam Hussein och al-Qaida. Demokratiargumentet formulerades först i efterhand, menar Jan Hallenberg.
14 maj 04 – Irakkriget – perspektiv på politik och krigföring

al-Jazeera och BBC vann tittarslag
Arabiska al-Jazeera vann omvärldens respekt för sin rapportering från Irak. Även brittiska BBC rönte stora framgångar. Förlorare var de amerikanska medierna, som forskarna Kristina Riegert och Anders Johansson menar var allt för patriotiska.
10 maj 04 – Irakkriget – perspektiv på politik och krigföring

Ryssland stoppade OSSE i Tjetjenien
OSSE har bland annat till uppgift att övervaka den demokratiska utvecklingen och efterlevnaden av mänskliga rättigheter. Förra året koncentrerades fältarbetet till Kaukasien, Centralasien och Balkan. Men organisationen förvägrades tillträde till Tjetjenien.
10 mar 04 – Skriv 2003/2004:82

Regeringen fördömer murbygge
I samband med att det omtvistade israeliska murbygget togs upp i den Internationella domstolen i Haag förra veckan deklarerade regeringen sin ståndpunkt i frågan. Muren är olaglig och bygget måste stoppas, står det i den svenska inlagan till Haag-domstolen.
27 feb 04 – Sveriges inlaga till Internationella domstolen, FN-resolution ES-10/14

Brutala ryska övergrepp i Tjetjenien
Kriget i Tjetjenien handlar inte om att bekämpa terrorism. Det som sker är ett systematiskt plundrande och utnyttjande av en hjälplös civilbefolkning. Det skriver den ryska journalisten Anna Politkovskaja i boken Tjetjenien - sanningen om kriget.
6 feb 04 – Politkovskaja, Anna: Tjetjenien

FN blundade inför folkmordet i Rwanda
Under tre månader 1994 dödades en miljon människor i Rwanda. Vad gjorde omvärlden? En av 1900-talets största skandaler kallar Linda Melvern världssamfundets oförmåga att ingripa i Rwanda.
6 nov 03 – Melvern, Linda: Att förråda ett folk

USA skapade sina fiender
Faktum är att USA, Storbritannien och Frankrike har stöttat konservativa, odemokratiska, fundamentalistiska och heroinproducerande regimer och rörelser - moderna och nationella rörelser har motarbetat - nu straffar det sig, hävdar Tareq Ali.
23 okt 03 – Ali, Tariq: Fundamentalisternas kamp

Terrorism bör inte bekämpas med terror
Man kommer inte åt terrorister och terrorismen med missiler och bomber. Terrorismen är politisk och måste bekämpas med en förnuftig politik. Så lyder den pakistanfödde Eqbar Ahmads enkla och glasklara budskap.
22 aug 03 – Ahmad, Eqbal: Terrorism (pocketupplaga)

Självmordet som vapen
Den som väljer döden framför underkastelsen går inte att besegra med enbart militära medel. Därför måste kampen mot terrorismen anta en ny väg. Det skriver författaren och journalisten Christoph Reuter i boken Med livet som vapen.
29 apr 03 – Reuter, Christoph: Med livet som vapen

USA:s bombangrepp kritiserades i riksdagen
USA:s bombangrepp mot Bagdad påbörjades natten till den 20 mars. Samma dag kommenterades kriget i riksdagen. Fem av partiledarna kritiserade USA. Moderaterna och folkpartiet intog en annan position.
21 mar 03 – Riksdagsdebatt

Regeringen stödjer varje FN-linje
Den svenska regeringen stödjer FN-linjen oavsett vilket ställning säkerhetsrådet intar – krig eller inte krig mot Irak. Regeringen vill ge FN:s vapeninspektörer mer tid på sig, men sedan är det bara FN:s säkerhetsråd som har rätt att fatta beslut om våldsanvändning.
15 feb 03 – Riksdagsdebatt

Oljan förklarar USA:s krigsvilja
I boken Krigsplan Irak går den brittiske fredsforskaren Milan Rai igenom förutsättningarna för det kommande kriget mot Irak, eller snarare, han smular sönder argumenten för USA:s krig.
27 jan 03 – Rai, Milan: Krigsplan Irak, Riksdagsdebatt

Chomsky en enträgen kritiker av USA:s politik och propaganda
När Noam Chomsky nu under hösten gästat Sverige har mer uppmärksamhet riktats mot fenomenet Chomsky än vad denne framträdande kritiker av USA:s utrikespolitik har att säga. Intervjuboken Propagandans makt, där David Barsamian ställer frågorna och Chomsky svarar fyller tomrummet.
15 okt 02 – Chomsky, Noam & Barsamian, David: Propagandans makt

Proffs på konflikter sökes
Konflikthärdarna i världen finns allt oftare inom stater och mer sällan längs gränser eller andra frontlinjer.
17 dec 99 – Dir 1999:68

UD:s handlingsprogram: Världssamfundet ska förebygga konflikter
Samtidigt som kriget mellan Nato och Jugoslavien pågick publicerade utrikesdepartementet ett svenskt handlingsprogram för hur väpnade konflikter ska förebyggas.
1 okt 99 – Ds 1999:24

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se