Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Bistånd
Internationellt samarbete
Mänskliga rättigheter
Säkerhetspolitik
Krig och konflikt
Enskilda länder
Terrorism
Internationell ekonomi
Sök i politiken.se:
   
90 artiklar om Internationellt samarbete
 
Fredspriset går till kvartett i Tunisien
Nobels fredspris går till fyra tunisiska organisationer som aktivt bidrog till att den arabiska våren resulterade i en fredlig övergång från diktatur till demokrati i Tunisien.
9 okt 15 – Norska Nobelkommittén

Kallt när Obama och Putin träffades
Det var frostigt när USA:s president Barack Obama och hans ryske kollega Vladimir Putin inledde sitt möte i FN i New York.
28 sep 15 – SR: FN:s toppmöte, DN.se: Nya världsordningen ger Putin och Obama problem, analys av Michael Winiarski

Nytt FN-avtal om hållbar utveckling
Efter hårda förhandlingar i Etiopiens huvudstad Addis Abeba har 193 länder enats om hur FN:s mål för hållbar utveckling ska finansieras. "Ett avgörande steg", säger FN-chefen. "Ett fruktansvärt misslyckande", anser kritiker.
16 jul 15

FN: EU bör ta emot en miljon på flykt
EU skulle kunna göra mycket mer för att avhjälpa den globala flyktingkrisen, menar FN:s människorättskommissionär, Zeid Ra'ad al-Hussein.
16 jun 15

Klimatsamarbete med Kina
Klimat- och miljöminister Åsa Romson har skrivit under ett samarbetsavtal med sin kinesiska ministerkollega Zhang Yong. En svensk-kinesisk arbetsgrupp ska initiera samarbetet, som handlar om att utveckla så kallade klimatsmarta lösningar - bland annat för städer.
9 apr 15 – Avtal om Kinasamarbete

Schori har redan börjat jobba
Pierre Schori, en av de tre som utsetts till hedersambassadörer för Sveriges kandidatur till säkerhetsrådet, har redan börjat arbeta i New York.
30 mar 15

Bildt, Schori och Persson blir hedersambassadörer
Förre utrikesministern Carl Bildt (M) kommer på regeringens uppdrag försöka säkra en plats för Sverige i FN:s säkerhetsråd.
29 mar 15

Saudiarabien stoppade Wallströms tal
Med en hård politisk markering stoppade Saudiarabien utrikesminister Margot Wallström att tala inför Arabförbundet. Det kan vara en följd av debatten om Sveriges militära samarbetsavtal med landet.
9 mar 15

Wallström vill vara rak mot Ryssland
Efter tre månader med ny regering signalerar Margot Wallström (S) att utrikespolitiken har fått en ny inriktning. Rakare rör mot Moskva, ökad jämställdhet på alla områden och en något skarpare ton mot USA, är något av det som kan skönjas.
ÖPPEN12 jan 15 – Margot Wallströms anförande vid Folk och Försvars rikskonferens

Bildt och Borg varnar
Efter Fredrik Reinfeldts sommartal där han varnade för kostnaderna för flyktingmottagandet har även utrikesministern och finansminstern hållit pressträff om saken.
20 aug 14 – Webbutsändning

Ny svensk Mali-styrka på gång
Sverige kan komma att bidra med ett par hundra soldater till fredsinsatsen i Mali. FN har skickat en förfrågan om svensk hjälp med underrättelsearbete.
17 feb 14

Fredspris för kamp mot kemvapen
Den FN-nära organisationen OPCW får Nobels fredspris för sitt "omfattande arbete med att avskaffa kemiska vapen." Priset kan sätta press på stater som ännu inte förstört sina kemvapen.
12 okt 13

EU står handfallen inför flyktingtragedin
Möte med migrationsministrarna, debatt i Europaparlamentet, EU-kommissionen till Lampedusa – EU aktiverar sig efter flyktingtragedin i Medelhavet, men med klent resultat.
10 okt 13 – Le Monde 8/10-13

Obama planerar toppmöte i Stockholm
Barack Obama ska träffa de nordiska och baltiska ledarna under sitt besök i Sverige, enligt baltiska medieuppgifter. Men från svenskt håll vill man inte bekräfta att Obama bjudit in fler regeringschefer.
8 aug 13

Toppmöte i Kiruna vid möte om Arktis
Kiruna hamnar i den storpolitiska hetluften under två dagar när USA:s och Rysslands utrikesministrar träffas i samband med Arktiska rådets möte i den lappländska gruvstaden.
14 maj 13

Sahlin vill bli hela världens S-bas
Socialdemokraterna har nominerat tidigare partiordföranden Mona Sahlin till ny generalsekreterare i socialistinternationalen.
31 jul 12

Kina - eurons räddare?
Efter ett tio timmar långt möte under natten till torsdagen hade EU:s 27 regeringschefer spikat en uppgörelse om hur skuldkrisen i Europa ska hanteras: Grekland statsskulder skrivs ner samtidigt som Europas banker tvingas fylla på sina kassakistor. Räddningsfonden EFSF utvidgas till att omfatta 1000 miljarder euro.
27 okt 11

Sverige öppnar ambassader
Regeringen backar från sitt tidigare beslut att stänga svenska ambassader runt om i världen. På torsdagen beslöt regeringen att inte stänga två ambassader som man tidigare beslutat stänga och att öppna två nyligen stängda.
22 sep 11 – Pressmeddelande: Beslut om fyra ambassader - Buenos Aires, Hanoi, Kuala Lumpur och Luanda

Leder FN i förfall
Niklas Ekdal har skrivit en bok som utgår från Inga-Britt Ahlenius slutrapport som chef för FN:s internrevision. Kontentan i både boken och rapporten är att FN som organisation befinner sig i fritt fall, och att generalsekreteraren Ban Ki-Moon bär skulden för organisationens misslyckanden under hans ledarskap.
16 jun 11 – Ahlenius, Inga-Britt och Ekdal, Niklas : Mr Chance - FN:s förfall under Ban Ki-Moon

Lyft ut: Partiledare tror på Libyenuppgörelse
Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt "känner starkt" och statsminister Fredrik Reinfeldt "hoppas" att det kommer att gå bra att nå en uppgörelse om en fortsatt svensk insats i Libyen.
7 jun 11

Lars Danielsson ambassadör i Soeul
Lars Danielsson, tidigare statssekreterare och utrikespolitisk rådgivare åt Göran Persson blir Sveriges nye ambassadör i Seoul i Sydkorea. Därmed får Danielsson något av en upprättelse efter flera år i kylan.
12 maj 11 – Pressmeddelande: Nya ambassadörer i Ungern, Spanien, Marocko och Sydkorea

Läckor med svensk bäring
Varje dag har Wikileaks droppat läckta USA-dokument till utvalda svenska tidningar som dag för dag har publicerat historierna. Svenska Dagbladet och Aftonbladet delade på JAS-historien. Aftonbladet kunde berätta om vad Urban Ahlin sa till USA:s ambassadtjänstemän om sina partikamrater. DN berättade att UD höll information hemlig för riksdagen.
9 dec 10 – Wikileaks, Cabelgate: USA:s diplomatpost med bäring på Sverige , Wikileak, Cabelgate: Aftonbladet om .., Wikileaks, Cabelgate: DN om ..

Bildt: Jag är ingen pudel
Utrikesminister Carl Bildt kallas i ambassadrapporten som publiceras av Wikileaks för en mellanstor hund med en stor hunds attityd. Bildts egen reaktion är: – Jag är i alla fall ingen pudel.
6 dec 10

EU:s mandat godkänns
Debatten om svenska truppers uttåg ur Afghanistan har kokat hög och socialdemokraterna och miljöpartiet har anklagats för alltför stora eftergifter mot vänsterpartiet. Men i de rödgrönas utrikespolitiska plattform har framförallt vänstern fått backa - inte minst när det gäller EU.
7 sep 10 – En rättvis och hållbar värld är möjlig, GP: "Västsahara delar utrikespolitiken"

Svensk topprevisor kritiserar FN-Ban
Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för FN:s internrevsion OIOS, säger att världsorganisationen faller isär under generalsekreteraren Ban Ki-Moons ledning.
21 jul 10

Nya medlemmar i OECD
Estland, Israel och Slovenien har inbjudits att bli medlemmar i OECD, (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling). Därmed växer OECD från 31 till 34 medlemmar.
10 maj 10 – Handelsblatt: EU will Mitgliedsländern in den Haushalt reinregieren

Flexiblare utrikesförvaltning
En förändrad omvärld kräver en förändrad utrikesförvaltning. En statlig utredning föreslår därför en flexiblare organisation av UD.
27 apr 10 – SOU 2010:32

Fyra nya ambassader
Sverige öppnar fyra nya ambassader. Enligt utrikesminister finns ett tydligt behov att öka den svenska närvaron i Mali, Moldavien, Kambodja och Georgien, eftersom Sverige har ett betydande utvecklingssamarbete i dessa länder.
15 apr 10

Tredje världen - visioner om rättvisa
Idag talar ingen om tredje världen. Men tredje världen ingöt en gång mycket hopp och kraft i de rörelser som trodde på en ny och rättvisare värld, där de gamla imperiemakternas inflytande skulle ge vika för de unga staterna i Afrika, Asien och Latinamerika som kastat av sig sitt koloniala ok och deras visioner om ny och bättre värld.
6 apr 10 – Vijay Prashad: När bojorna brast

EU, USA och Turkiet diskuterar
UD, German Marshall Fund och turkiska samarbetspartners arrangerar den 28 – 30 januari ett seminarium för att bland annat föra en dialog mellan EU, USA och Turkiet. Titeln för seminariet är ”Regional Flashpoints and Trilateral Strategies”.
28 jan 10

Svensk satsning på Turkiet
Sverige gör en storsatsning på Turkiet som framtida EU-medlem. Sverige stöder det turkiska reformarbetet främst inom områdena demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet som krävs för att Turkiet ska kunna bli EU-medlem.
21 jan 10 – Pressmeddelande: Regeringen stärker stödet till reformer i Turkiet

Sverige stänger 6 ambassader, öppnar 10
Sverige stänger sex ambassader, bland annat i Dublin och Bratislava, men öppnar tio nya ambassader i Tblisi i Georgien och Pristina i Kosovo.
21 jan 10 – Pressmeddelande: Sverige öppnar tio ambassader och stänger sex

Sverige ser över FN-biståndet
Sverige ska inte bara finansiera internationella biståndsprojekt utan också ha rätt att delta i styrningen av verksamheten, fastslår biståndsminister Gunilla Carlsson. Flera FN-organs bidrag ligger i farozonen.
9 mar 09 – Bedömningar av organisationer i det multilaterala utvecklingssamarbetet

Trassligt om kablar i Riksdagen
Det blev munhuggning om elkablarna mellan Sverige och Europa på utrikesdebatten.
19 feb 09 – Snabbprotokoll 2008/2009:72

Bildt söker nytt jobb
Nästa år står inte Carl Bildt här och läser upp regeringens utrikesdeklaration! Det utspelet gjorde socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin i Riksdagens utrikesdebatt.
19 feb 09 – Snabbprotokoll 2008/2009:72

EU i centrum för utrikespolitiken
Utrikesminister Carl Bildt slog an en bekymrad ton i utrikesdebatten i riksdagen.
19 feb 09 – Snabbprotokoll 2008/2009:72

Schori kritiserar Persson
Pierre Schori skriver initierat om sin tid som svensk FN-ambassadör. Han inte bara följde maktspelet inför USA:s anfall på Irak 2003 från första parkett. Från sitt arbetsrum kunde han följa attackerna mot World Trade Center i New York. Hans bok Draksåddens år är en skarp kritik av den svenska utrikespolitiken, men den främsta måltavlan för hans kritik är USA:s president Bush.
2 apr 08 – Schori, Pierre: Draksåddens år

Nordiskt samarbete om Afghanistan
De nordiska statssekreterarna i utrikes- och försvarsdepartementen vill utveckla det nordiska samarbetet i Afghanistan. De har träffats i Stockholm och enligt ett uttalande prioriterar de demokrati, rättssäkerhet, ekonomiska reformer och respekt för mänskliga rättigheter, "inklusive kvinnornas situation och yttrandefrihet". Stärkt afghanskt ägande sades utgöra en förutsättning för det.
28 feb 08

Från Vietnam till EU
Svensk utrikespolitik under trettio år, är temat för Douglas Brommessons avhandling Från Hanoi till Bryssel. Moralsynen i den svenska utrikespolitiken har förändrats från en samhörighet med befrielserörelser i tredje världen (1969) till en större samhörighet med Europa (1996).
6 dec 07 – Brommesson, Douglas: Från Bryssel till Hanoi

Svenska soldater till Afrika
Riksdagen beslutade i dag att militärt bidra till EU:s insats i Tchad och Centralafrikanska republiken. Ett svenskt skyttekompani på cirka 200 personer ska skickas, med möjlighet att tillfälligt utöka till 490 svenskar.
21 nov 07 – UFöU 2007/2008:2

Rättviserörelsens sprickor
Den globala rättviserörelsen med sin paroll "En annan värld är möjlig" har nu några år på nacken. Magnus Linton berättar initierat men också distanserat om rörelsens utveckling och inre motsättningar.
8 nov 07 – Linton, Magnus: Kött på flykt

Världsparlamentet som utopi
Ett direktvalt världsparlament och en världshandelsorganisation som gör överskott i handelsbalansen lika olönsamma som underskott. Det förespråkar den brittiske författaren och journalisten George Monbiot.
16 aug 04 – Monbiot, George: Samtyckets tidsålder

Kan Europa och arabvärlden mötas?
Radikala och demokratiska arabländer som samarbetar med ett Europa som står fritt från USA, det är Samir Amins radikala vision. Hans analys pekar dock i motsatt riktning.
24 maj 04 – Amin, Samir: Arabvärlden och Europa

En diplomat föredrar uppgörelser i det tysta framför öppna toppmöten
Yrkesdiplomaterna behövs även i framtidens internationella umgänge, trots ny informationsteknologi och en allt mer internationaliserad statsförvaltning. Face to face är bättre än fax to fax.
12 sep 02 – Örn Torsten: Varför diplomati?

Svensk styrka till Afghanistan
Regeringen föreslår att Sverige skall ställa en militär styrka på 45 personer till förfogande för den internationella styrkan i Afghanistan. Förslaget lades fram i en proposition i början av maj. Den internationella styrkan International Security Force (ISAF) opererar under ett FN-mandat.
26 jul 02 – Prop 2001/2002:179

Buffeln blev statsman och opinionen vände
Under 2001 lyckades regeringen Person både skapa en positiv EU/EMU-opinion och att förbättra sina egna popularitetssiffror. Enligt statsvetarprofessorn Olof Ruin var det Göran Persson personligen som stod för bravurnumret.
26 jul 02 – Ruin, Olof: Sveriges statsminister och EU - Ett halvår i centrum , SCB: SCB:s partisympatiundersökning maj 2002 (ME 61 SM 0201), pressmedelande 2002:152 och 154

Sverige, det bäst globaliserade landet?!
Samtidigt som politiska aktivister och akademiker diskuterar globaliseringens orsaker, konsekvenser och problem sätter den svenska regeringen upp målet att göra Sverige till världens bäst globaliserade land.
1 jul 02 – Utrikesdepartementet: En samlad globaliseringspolitik

Årsredogörelse
Riksdagens Europarådsdelegation har överlämnat en årsredogörelse till riksdagen.
24 mar 00 – Redogörelse :

Starkare kontroll av kärnämnen
Sverige är anslutet till icke-spridningsavtalet av kärnvapen. För två år sedan undertecknade Sverige ett tilläggsprotokoll som syftar till att stärka kontrollen av kärnämnen. Regeringen föreslår nu att riksdagen godkänner protokollet och de lagändringar som är nödvändiga. Frågan har tidigare behandlats i departementspromemoria.
4 feb 00 – Prop 1999/2000:54

Ett gränslöst Norden
- Demokrati och internationellt samarbete hör samman. De är varandras förutsättningar och möjlighet till utveckling.
12 nov 99

Parlamentet godkänner inte avtal med Ryssland
Europaparlamentet vill i nuläget inte godkänna ett samarbetsavtal med Ryssland på grund av kriget i Tjetjenien. Den 4 november beslutade parlamentet att skjuta upp sitt godkännande av ett tekniskt och vetenskapligt samarbete mellan EU och Ryssland. Med den markeringen hoppas parlamentet på en snabb och fredlig lösning av kriget.
12 nov 99 – EU-parlamentet

Rapporter om Nordiska rådet
Riksdagen har godkänt två rapporter från regeringen som handlar om samarbetet inom nordiska rådet under 1998 (skrivelse 1997/98:67 och redogörelse 1998/99:NR1).
12 nov 99 – UU 1999/2000:5

Utökade kontroller av kärnvapen
IAEA, det internationella atomenergiorganet, ska få större rätt att utföra inspektioner för att hindra spridning av kärnvapen.
5 nov 99 – Ds 1999:52

"Miljöhänsyn är dold protektionism"
Moderaterna och folkpartiet är kritiska mot att ställa miljökrav i handelspolitiska avtal - det är ofta dold protektionism.
11 jun 99 – NU 1998/1999:13

Sverige i Asien
Regeringen har utkommit med en lägesbeskrivning av hur en svensk Asienstrategi kan formuleras. Rapporten bygger i allt väsentligt på tre tidigare utredningar som gjorts av en arbetsgrupp inom regeringskansliet.
19 mar 99 – Skriv 1998/1999:61

Sekretariat får privilegier
Östersjöstaternas råd har fått ett sekretariat i Stockholm. Riksdagen har godkänt regler om immunitet och privilegier för sekretariatet och att en lagändring görs. Beslutet följer regeringens förslag.
18 dec 98 – JuU 1998/1999:3

Kontor i Kalmar får privilegier
FN har beslutat att inrätta ett kontor för vattenmiljöfrågor och att detta ska ligga i Kalmar. Riksdagen har godkänt regler om immunitet och privilegier för kontoret och att en lagändring görs. Beslutet följer regeringens förslag.
18 dec 98 – JuU 1998/1999:4

EU anmäler USA för brott mot handelsregler
EU har begärt att en särskild domarpanel inom världshandelsorganisationen WTO ska ta ställning till USA:s antidumpningslag från 1916.
11 dec 98 – EU-kommissionen

Stockholmskontor får privilegier
Östersjöstaternas råd har fått ett sekretariat i Stockholm. Ett avtal mellan den svenska regeringen och rådet har undertecknats. För att avtalet ska bli giltigt ska det även godkännas av riksdagen. Regeringen föreslår att avtalets regler om immunitet och privilegier för sekretariatet godkäns och att en lagändring görs.
13 nov 98 – Prop 1998/1999:24

Intensifierat samarbete i Östeuropa
En kommitté vill påskynda de svenska insatserna på rättsområdet i Central- och Östeuropa.
28 aug 98 – SOU 1998:86

Europarådet
Europarådet. Riksdagen har ändrat mandatperioden för Europarådets svenska delegation. Ledamöterna ska i framtiden sitta från 1 januari året efter ett riksdagsval till motsvarande tid efter nästa val, detta för att anpassa mandatperioden till arbetsåret i den parlamentariska församlingen. Delegationsledamöter som lämnar riksdagen får sitta kvar i delegationen under resten av mandatperioden.
12 jun 98 – KU 1997/1998:35

Avtal underlättar kampen mot ekonomisk brottslighet
Riksdagen har godkänt ett avtal mellan Ryssland och Sverige som ska underlätta bekämpningen av organiserad ekonomisk brottslighet.
12 jun 98 – SkU 1997/1998:22

Ny Europadomstol
Ny Europadomstol. Riksdagen har infört ett protokoll om domstolen för de mänskliga rättigheterna i svensk lag. Genom detta tilläggsprotokoll till konventionen om de mänskliga rättigheterna ersätts den nuvarande Europadomstolen av en ny domstol med heltidsanställda ledamöter.
5 jun 98 – KU 1997/1998:24

Dags för Sverige att förbjuda trampminor
Regeringen vill att Sverige ska totalförbjuda antipersonella minor, det vill säga trampminor och splitterminor.
5 jun 98 – Prop 1997/1998:175

FN-skatt bör undersökas
Frågan om en internationell skatt på till exempel flygbiljetter eller valutatransaktioner skulle kunna bidra till FN:s verksamhet är värd en förutsättningslös studie, enligt riksdagen.
29 maj 98 – UU 1997/1998:11

Partnerskap för ett starkare Afrika
Det långsiktiga utbytet mellan Sverige och Afrika ska stärkas. Riksdagen ställer sig bakom regeringens vilja att utveckla ett mer jämbördigt samarbete mellan Sverige och Afrika.
29 maj 98 – UU 1997/1998:14

Nordiskt samarbete
Riksdagen har godkänt en skrivelse och en redogörelse (1997/98:NR1) som handlar om nordiskt samarbete under 1997. Bland annat framgår det att Nordiska rådets budget expanderade och att säkerhetspolitiska frågor diskuterades för första gången.
29 maj 98 – UU 1997/1998:18

Europarådet 1997
Riksdagen har godkänt två verksamhetsberättelser: Regeringens skrivelse om verksamheten i Europarådet 1997 och Europarådets ministerkommittés redogörelse till riksdagen.
22 maj 98 – UU 1997/1998:22

Inga åtgärder om mellanstatliga organisationer
Riksdagen har beslutat att inte vidta några åtgärder med anledning av Riksdagens revisorers förslag om Sveriges deltagande i internationella mellanstatliga organisationer. Bakgrunden till beslutet är bland annat att flera av frågorna genomförs just nu eller är föremål för studier.
8 maj 98 – UU 1997/1998:7

Svenska företag har en negativ bild av öst
Nu ska regeringen få de svenska företagen att satsa på marknaderna i öst.
24 apr 98 – SOU 1998:53

Omtvistat avtal om investerarskydd skjuts på framtiden
Vi vill inte skriva under detta avtal, eftersom det inte är bra nog för oss. Det sa handelsminister Leif Pagrotsky i riksdagens första stora debatt om det OECD-avtal som ska skydda internationella investeringar, MAI-avtalet.
3 apr 98 – Riksdagsdebatt

Europarådet skärper kraven på medlemsländerna
Om drygt ett år firar Europarådet sitt 50-årsjubileum. Något som har fått de 40 medlemsstaternas regeringar och parlament att engagera sig särskilt mycket i vilka frågor rådet bör prioritera inför framtiden.
27 mar 98 – Redogörelse :

Europadomstolen reformeras
En ny europeisk domstol för mänskliga rättigheter ska inrättas.
20 mar 98 – Prop 1997/1998:107

Hårdare tag mot ekonomisk brottslighet
Ett avtal mellan Ryssland och Sverige ska underlätta bekämpning av organiserad ekonomisk brottslighet.
20 mar 98 – Prop 1997/1998:132

Sex länder i öst får ökad uppmärksamhet
Estland, Lettland och Litauen, Polen, Ryssland och Ukraina. De länderna vill regeringen att Sverige ska fördjupa sitt samarbete med under de kommande tre åren.
20 mar 98 – Prop 1997/1998:70

Fler förebyggande åtgärder i FN
Konfliktförebyggande åtgärder måste ges ökad uppmärksamhet i FN:s säkerhetsråd, anser regeringen.
13 mar 98 – Skriv 1997/1998:69

Handels- och samarbetsavtal mellan EU och PLO
Ökad stabilitet och en positiv ekonomisk och social utveckling på Västbanken och i Gaza. Det är syftet med ett avtal vars 75 artiklar redovisas i en ny skrivelse från regeringen.
6 mar 98 – Skriv 1997/1998:74

Inga provsprängningar i Sverige
Provsprängningar av kärnvapen totalförbjuds i Sverige. I en promemoria föreslås att Sverige ratificerar FN:s konvention om ett fullständigt förbud mot kärnsprängningar. För att fördraget ska kunna träda i kraft krävs att 44 stater, som särskilt anges i fördraget, skriver under konventionen. Sveriges underskrift är en förutsättning för att fördraget ska gälla.
2 mar 98 – Ds 1997:87

Tryggare att vara svensk-turk
Sverige och Turkiet har en överenskommelse från 1981 som reglerar det sociala skyddet för personer som flyttar mellan länderna. Den tar upp pensionfrågor, sjukförsäkring med mera. Riksdagen har nu godkänt en tilläggsöverenskommelse som innebär att reglerna anpassas till den nu gällande svenska lagstiftningen.
5 dec 97 – SfU 1997/1998:4

Råd med växtvärk
Europarådet ska försvara demokratin, rättsstaten och de mänskliga rättigheterna. Men bland de 40 medlemsländerna finns de som begår uppenbara brott mot dessa grundläggande principer.
28 nov 97

Sverige ansluter sig till Romkonventionen
Genom sitt medlemskap i EU har Sverige åtagit sig att tillträda Romkonventionen. Regeringen föreslår nu att Sverige ansluter sig till konventionen samt två tilläggsprotokoll till denna.
31 okt 97 – Prop 1997/1998:14

Ny social konvention mellan Sverige och Turkiet
Regeringen vill att riksdagen godkänner en tilläggsöverenskommelse om social trygghet som Sverige och Turkiet har gjort. Tilläggsöverenskommelsen ska fogas till den konvention om social trygghet som Sverige och Turkiet undertecknade den 30 juni 1978.
17 okt 97 – Prop 1997/1998:3

Sverige part i EU:s samarbetsavtal med Ryssland.
Det särskilda anpassningsprotokollet till avtalet om partnerskap mellan EU och Ryssland godkändes av riksdagen. Sverige ska nu delta i samarbetet i samma utsträckning som övriga medlemsländer i EU.
17 okt 97 – UU 1997/1998:5

Sverige med i EU:s samarbete med Moldova
Riksdagen godkände det särskilda anpassningsprotokollet till avtalet om partnerskap och samarbete mellan EU och Moldova. Det innebär att Sverige nu är delaktig i samarbetet på samma sätt som övriga medlemsstater inom EU.
17 okt 97 – UU 1997/1998:6

Internationella folkhälsomål
Världshälsoorganisationen, WHO, ska formulera nya hälsopolitiska mål och eventuellt också anta en särskild hälsopolitisk deklaration under 1998.
12 sep 97 – Dir 1997:89

EU-samarbete med Moldova
Sverige bör ansluta sig till EUs partnerskaps- och samarbetsavtal med Moldova, föreslår regeringen.
12 sep 97 – Prop 1996/1997:178

Polis kan få leda FN-soldater
Civilpoliser bör kunna spela en större roll än hittills för att skapa säkerhet för befolkningen vid FNs fredsbevarande insatser.
12 sep 97 – SOU 1997:104

Partisk tryckfrihetsjury fall för Europadomstolen
En svensk man som ansåg sig förtalad fick inte domstolen med sig i ett tryckfrihetsmål. Det faktum att Europadomstolen senare slog fast att den svenska domstolen varit partisk föranleder inga ändringar i reglerna om tryckfrihetsmål.Det är slutsatsen i en promemoria från justitiedepartementet.
18 apr 97 – Ds 1997:25

OSS och EU sluter avtal
Riksdagen har godkänt EUs partnerskapsavtal med Armenien, Azerbajdzjan, Georgien och Uzbekistan. Avtalen öppnar dock inte för frihandel på samma sätt som EUs avtal med andra OSS-länder.
18 apr 97 – UU 1996/1997:17, UU 1996/1997:18, UU 1996/1997:19, UU 1996/1997:20

Diplomatlag ses över
Den lag som anger vilka personer och organisationer som ska åtnjuta diplomatisk immunitet är oöverskådlig och saknar vissa viktiga uppgifter.
21 mar 97 – Dir 1997:33

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se