Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Bistånd
Internationellt samarbete
Mänskliga rättigheter
Säkerhetspolitik
Krig och konflikt
Enskilda länder
Terrorism
Internationell ekonomi
Sök i politiken.se:
   
74 artiklar om Internationell ekonomi
 
Varning för global recession
Ekonomer varnar för att coronaviruset verkar skapa en global recession, som om den blir långvarig kan övergå i depression. Samtidigt går en lång rad ledande centralbanker, däribland USA:s centralbank och Europeiska centralbanken (ECB), ut med nya stimulansåtgärder och räntesänkningar.
16 mar 20

Europaparlamentet räddar Frankrikes affärer
Europaparlamentet röstade i förra veckan för att sänka Frankrikes EU-bidrag med en miljard euro. Det hjälper Paris att klara nya säkerhetssatsningar utan ökade skulder.
ÖPPEN3 dec 15 – Le Monde 30/11-15

Nya börsras världen över
Ännu ett kursras i Shanghai fick världens börser att falla ihop som korthus. Experter varnar för att vi kan stå inför en turbulent period på börsen. Men än så länge tror bedömare att påverkan på den "riktiga" ekonomin blir begränsad
24 aug 15

FN-målen väcker försiktig optimism
FN:s nya utvecklingsmål lovar ett samlat grepp mot fattigdom och klimatförändringar. Men de rika länderna hade behövt ta mer ansvar, menar experter — som ändå ser avtalet som ett steg framåt.
3 aug 15

Hopp om grekiskt sista minuten-avtal
I elfte timmen kom Grekland med ett förslag på ett räddningspaket som löper på två år. För sent, svarade eurogruppen men är beredd att prata vidare på onsdagen.
30 jun 15

Kärva förhandlingar om Grekland
Marknaden hade nästan räknat hem nya nödlån till Grekland. Men då kom Internationella valutafonden (IMF) med ett chockbesked om att stora problem återstår att lösa.
11 jun 15

De befarar ukrainskt skuldfiasko
Ett avtal om skuldlättnad för Ukraina väntas bli klart om några veckor. Det ser ut att sluta i en betydligt sämre uppgörelse än väntat för det krigshärjade landet, enligt bedömare TT talat med.
11 maj 15

Globalt skuldträsk slukar allt fler
Det finns ovanligt gott om krisande ekonomier i världen i år. Oljekrisens Venezuela och det krigshärjade Ukraina står närmast statsbankrutt i det globala skuldträsket. Valutaturbulens och oljeprisets ras slår hårt mot många tillväxtländer. TT har tagit fram en lista på internationella kreditmarknadens värstingar just nu, byggd på kreditbetyg, IMF-rapporter och expertis. Listan har stor potential att växa.
23 mar 15

Upptrappad Saudikonflikt
Utrikesminister Margot Wallströms uttalanden om Saudiarabien har retat saudierna. De saudiska myndigheterna har nu beslutat att inte utfärda nya visum för svenska affärsmän.
ÖPPEN19 mar 15

Våldsamma protester mot ECB
Våldsamma protester skakade Frankfurt på onsdagsförmiddagen när en demonstration mot eurozonens åtstramningspolitik spårade ur. Demonstrationen var organiserad med anledning av invigningen av Europiska centralbankens nya högkvarter i staden. Mer än 90 poliser skadades i sammandrabbningar med demonstranter.
18 mar 15

Sverige stor vapenexportör
Sett till sin ringa storlek är Sverige en betydande vapenexportör. I den internationella exportligan ligger vi på elfte plats med 1,9 procent av den globala handeln. Runt hälften av exporten gick till länder som bedöms som antingen helt ofria eller bara delvis fria.
16 mar 15

Direktörer kritiserar regeringen
Regeringen pressas när Socialdemokraternas ja-falang till det omtvistade Saudiavtalet får draghjälp av näringslivets maktelit. Exportindustrin försvarar Saudiavtalet.
9 mar 15 – DN Debatt utspel av Wallenberg mfl

Grekiska reformförslag godtas
EU och euroländerna godtar Greklands nya reformlista som utgångspunkt för förhandlingar om ett avtal för förlängt stöd till krislandet.
24 feb 15 – “Greklands lista” hämtad från The Guardian (eng)

"Vit rök" för Grekland i eurozonen
Fredagsmyset infann sig till sist när euroländernas finansministrar enades om att förlänga Greklands stödprogram i ytterligare fyra månader.
21 feb 15

Regeringen sliter med Saudiavtal
Regeringen sliter vidare med hur det kritiserade avtalet om militärt samarbete med Saudiarabien ska hanteras. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin vill inte säga om MP kan tänka sig att gå med på ett omförhandlat avtal istället för uppsägning.
19 feb 15

Demonstranter drar vidare från Davos
Efter 15 år packar demonstranterna ihop i Davos. Det exklusiva toppmötet här handlar nu också om deras hjärtefrågor.
21 jan 15 – Ny rapport: Flera kritiska gränser för planeten har överskridits, vju med Johan Rockström

EU:s centralbank förbereder stödköp
På torsdag smäller det. Då väntar sig en nästan enig finansmarknad ett nytt historiskt stödköpsprogram på kanske 1 000 miljarder euro från Europeiska centralbanken (ECB).
19 jan 15

Frankrike nobbar USA-avtal med investerarskydd
Frankrike kommer inte skriva på det omstridda handelsavtalet mellan EU och USA så länge det innehåller skrivningar om investeringsskydd för företag, ISDS.
ÖPPEN19 nov 14

Grekland: ECB ger banker mer pengar
Europeiska centralbanken skjuter till mer pengar till grekiska banker om landets regering följer planerna som lagts fram i det internationella nödpaketet. Det meddelar Greklands centralbank efter oro på marknaderna.
16 okt 14

En balanserad Afrikabild
Afrikabilden i västvärlden präglas av våldsamma svängningar – från afropessimism i slutet på förra seklet till dagens afrooptimism . Den höga tillväxttakten i vissa afrikanska länder får nu många bedömare att sjunga Afrikas lov. Titeln på diplomaten Sten Rylanders nya bok ”Afrika vänder. En kontinent i förändring” antyder att också den rider på den afrooptimistiska vågen. Men i själva verket är bokens Afrikabild både nyanserad och djupt problematiserande, anser Christian Andersson i sin anmälan.
ÖPPEN3 apr 14 – Rylander, Sten: Afrika vänder - en kontinent i förändring

EU-parlamentet vill slopa trojkan
En bred majoritet av EU-parlamentarikerna har ställt sig bakom en kritisk utvärdering av kommissionens, IMF:s och ECB:s trepartssamarbete i krisdrabbade länder som Grekland.
ÖPPEN14 mar 14 – Süddeutsche online 13/3-14

Eurozonens skuldberg krymper
Den samlade skuldbördan för euroländerna sjönk under tredje kvartalet 2013, visar en rapport från EU:s statistikbyrå Eurostat. Nedgången är den första sedan slutet av 2007.
22 jan 14

Lägre inflation i eurozonen
Inflationen i eurozonen sjönk till 0,8 procent i årstakt i december, ned från 0,9 procent i november. Det kan även jämföras med 2,2 procent i december i fjol.
16 jan 14

Isländsk krislösning
Det finns idag en omfattande litteratur om eurokrisen. Men om Island, vars krishantering varit mycket mer framgångsrik, finns tyvärr mindre skrivet. Det är därför glädjande att ekonomijournalisten Sten Sjögren nyligen kommit ut med en läsvärd och informativ berättelse om Island, skriver Stefan de Vylder i sin recension.
17 okt 13 – Sten Sjögren: Island efter Ragnarök

USA:s budgetkris urholkar globalt ledarskap
Fungerar USA:s politiska system? Oron sprider sig i omvärlden för att effekterna av dödläget i Washington ska sprida sig till ekonomi, handel och säkerhetspolitik.
8 okt 13 – New York Times 8/10-13, Europaportalen

Grekisk demokrati - hot eller hopp
Kajsa Ekis Ekman skriver om den ekonomiska krisen i Grekland ur ett grekiskt perspektiv. Det blir en berättelse om ett land och dess människor som sjunker allt djupare i ekonomisk misär och ovisshet om framtiden. Hennes grekiska vänner pendlar mellan djupaste förtvivlan och helig ilska och små små tillsatser av framtidshopp och en stor nypa galghumor.
29 aug 13 – Kajsa Ekis Ekman: Skulden - Eurokrisen sedd från Aten

Nolltillväxt i eurozonen
BNP-tillväxten i euroområdet som helhet landar på minus under 2012, antar EU-kommissionen. Nästa år väntas EMU-länderna sammantaget klättra över nollstrecket men tillväxten är minimial: 0,1 procent.
8 nov 12

Grekland: fristen är förlängd
Långivarna, EU och IMF, har förlängt Greklands frist för att sanera sina statsfinanser från två till fyra år, enligt landets finansminister Yiannis Stournaras.
24 okt 12 – Pressmeddelande Reuters

Merkel: Grekland måste reformera
Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppmanar Grekland att hålla fast vid den inslagna vägen för reformer. Utspelet gjordes efter ett möte med Frankrikes president Francois Hollande i Berlin inför samtalen med Greklands premiärminister Antonis Samaras.
23 aug 12

Eurozonens BNP föll
Eurozonens samlade bruttonationalprodukt (BNP) krympte med 0,2 procent under årets andra kvartal jämfört med kvartalet före, då det var nolltillväxt. Det visar statistik från EU:s statistikbyrå Eurostat. Jämfört med andra kvartalet 2011 sjönk BNP med 0,4 procent.
16 aug 12 – Eurostats pressmeddelande (med tabell)

IMF: Grekland missar mål
Grekland har misslyckats med att nå flera av målen i det besparingsprogram som man åtagit sig för att få nödlån, konstaterar internationella valutafonden (IMF). Den grekiska koalitionsregeringen har sagt att den vill omförhandla villkoren med EU och IMF, men valutafonden förhåller sig avvaktande.
12 jul 12

Diktaturer ökar Telias vinster
Telia Sonera tjänar stora pengar på sina affärer med diktaturer som tidigare ingick i Sovjetunionen. Men för att telejätten ska få de lukrativa kontrakten öppnas telesystemen för ländernas säkerhetstjänster.
19 apr 12

Stöd till Grekland räddar Europa?
Eurozonens finansministrar sade ja till att ge nya nödlån till Grekland, sedan privata långivare gått med på ytterligare skuldnedskrivningar. Ett annat sätt att beskriva de så kallade räddningspaketen är att det omkringliggande Europa köper sig tid för att rädda sina egna banker. Samtidigt når arbetslösheten i Grekland nya rekord, och hemlösheten breder ut sig.
23 feb 12

Eurobonds rycker närmare
Meningarna går isär om vad som behövs för att vända utvecklingen i euroområdet. Frankrike tycker egentligen att Europeiska Centralbanken ska ta ett större finansiellt ansvar. EU-kommissionen vill införa eurobonds, som numera kurserar under beteckningen "stabilitetsobligationer". Tyskland är prompt emot båda förslagen - än så länge.
24 nov 11 – EU-kommissionen

Nya regeringar tillsätts
Efter ännu en turbulent, bitvis farsartad, vecka står det klart att den förre biträdande ECB-chefen Lucas Papademos tar över rollen som Greklands premiärminister efter Papandreou. Italiens premiärminister Silvio Berlusconi avgår. Även i Rom kohandlas det om en övergångsregering, eventuellt under ledning av den förre EU-kommissionären Mauro Monti.
10 nov 11

Ska Grekland lämna EMU?
Efter fem dagars politisk turbulens diskuterar Europas toppolitiker plötsligt det som inte fick sägas högt - nämligen att Grekland skulle kunna lämna euron. Det började med att premiärministern Papandreou i måndags kväll utlyste en folkomröstning om det stora räddningspaket som EU förhandlade fram förra veckan. Det var ett högt spel om legitimitet, och Papandreou ser inte ut att ta hem spelet.
3 nov 11

Tumskruven dras åt på bankerna
Fram till nästa sommar måste Europas banker höja sitt eget kapital med motsvarande ungefär 1000 miljarder kronor. För de svenska storbankerna handlar det bara om 13 miljarder kronor. Finansminister Anders Borg (M) utesluter inte lagstiftning för att se till att bankerna inte lämpar över bördan på kunderna.
27 okt 11 – Uttalande av EU:s 27 stats- och regeringschefer efter toppmötet den 26 oktober 2011

Greklands skulddrama fortsätter
Efter stenhårda förhandlingar med eurozonens ledare har de privata bankerna gått med på att skriva ned sina fordringar på Grekland med 50 procent. Det talas om en sammanlagt skuldlättnad på ungefär 100 miljarder. För lite, menar de flesta bedömare.
27 okt 11

Krisdebatt i riksdagen
På initiativ av Vänsterpartiet debatterade Sveriges riksdag den pågående finanskrisen. Alla deltagare var överens om att politiken behöver ta ett fastare grepp om bankerna. Vänsterpartiet och Folkpartiet stod för ytterligheterna när det gäller euron.
26 okt 11 – Snabbprotokoll 2011/2012:22

Skattebetalare till kassan!
I Europa och Sverige växer oron för en ny bankkrasch, en upprepning av det scenario som följde på den amerikanska banken Lehman Brothers kollaps år 2008. Då upphörde finansmarknaden över stora delar av världen i praktiken att fungera.
13 okt 11 – Borgs och Bildts debattartikel i Financial Times "A pan-European approach to ensure financial stability"

Krispaket klart för Grekland
Sent på torsdagen enades EU-ledarna om ett stödpaket för Grekland på nära 159 miljarder euro. Såväl EU och Internationella valutafonden IMF som privata banker deltar, meddelade EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy.
21 jul 11

Papandreous regering överlevde tisdagsnatten
Strax efter tolvslaget på natten till onsdagen stod det klart att Greklands regering med knapp marginal klarat förtroendeomröstningen i parlamentet. Nu tornar den verkliga utmaningen upp sig. Ett stålbad ska, trots massivt folkligt motstånd, pressas fram till nästa vecka.
22 jun 11

Nytt mångmiljardlån till Grekland
Det framstår som allt troligare att EU kommer att låna grekerna ytterligare mellan 60 och 70 miljarder euro. Pengarna i statskassan är snart slut och regeringen verkar inte klara av att genomföra de dramatiska samhällsförändringar som ålagts dem.
1 jun 11

Eurokrisen blir längre och dyrare
Portugal får låna 78 miljarder euro - det klubbades raskt igenom när EU:s finansministrar träffades i Bryssel början av veckan. Mötet överskuggades av spekulationerna om huruvida Greklands skulder kommer att behövas skrivas ned, vilket inte minst europeiska banker skulle få känna av.
19 maj 11

Finland skjuter upp Portugal-beslut
Finlands beslut om EU:s stödpaket till Portugal ser ut att skjutas upp, uppger den finländska nyhetsbyrån FNB.
12 maj 11

Greklands kris är EMU:s kris
Tio år efter att euron infördes står det smärtsamt klart vad det innebär för en stat att inte längre ha en egen valuta. Parallellt med frågan om Grekland behöver ett nytt mångmiljardlån, spekuleras det kring om en återgång till drachme vore bättre. Det troligaste är emellertid skuldnedskrivningar. Att Grekland klarar att resa sig på egna ben betvivlar allt fler.
11 maj 11

Skuldkrisen en känslig fråga
I skuggan av kärnkraftskatastrofen i Japan och kriget i Libyen fortsätter EU sina försök att strama åt unionens finanspolitiska ramverk. Under det pågående toppmötet behandlar EU:s statschefer en rad känsliga frågor, som kan få konsekvenser även för Sverige.
24 mar 11 – EU-kommissionens förslag på en ny förordning om förebyggande och korrigering av makroekonomiska obalanser (MEMO/10/454, 29:e september 2010)

Reinfeldt stöttar Merkel
Fredrik Reinfeldt och Angela Merkel är överens om att EU:s krisfond ska göras permanent; vilket kräver att man ruckar något på Lissabonfördraget. Men några gemensamma europeiska statsobligationer för att hjälpa krisande euroländer vill de båda statscheferna inte höra talas om. Den svenske statsministern försvarade sin tyska kollega, som kläms mellan en euroskeptisk hemmaopinion och anklagelsen att inte vara en tillräckligt ansvarsfull europé.
9 dec 10

Euroland i kris
EMU är en klubb med fel medlemmar och dålig styrelse. Det skriver Stefan de Vylder i en analys av den nu aktuella europeiska ekonomiska krisen.
9 dec 10

Samir Amin analyserar imperialismen
Den moderna kapitalismens kris är uppenbar. Den japanska ekonomin har länge befunnit sig i stagnation; USA brottas med finanskrisens konsekvenser; i Europa krisar ekonomierna i Grekland, Irland och ... Samir Amin, marxist och ekonom, verksam som forskare i Dakar, menar i sin senaste bok att dagens kris är början på en mycket djupare och allvarligare kris som hotar kapitalismen och imperialismen som system. Åke Kilander har läst boken.
9 dec 10 – Amin, Samir: Ending the Crisis of Capitalism or Ending Capitalism?

Skulderna tynger EU
Nödlånet till Irland uppgår till cirk 800 miljarder kronor och räntan på lånet blir 5,8 procent meddelade EU-kommissionen på söndagen. Den ekonomiska återhämtningen fortsätter i EU. Nästa år väntas en tillväxt på 1,7 procent av BNP i genomsnitt för de 27 EU-länderna. 2012 spås en tillväxt på 2,0 procent, enligt EU-kommissionens höstprognos.
29 nov 10 – Prognos för EU-ländernas ekonomi, Pressmeddelande om villkor för Irlands lån, Sveriges lån till andra länder

Fler kan leva ett anständigt liv
I allmänhet har världens befolkning blivit friskare, bättre utbildad och fått högre inkomster de senaste 20 åren. Det gäller för samtliga av de 135 undersökta länderna, med tre dystra undantag: Kongo, Zimbabwe och Zambia, som härjats av krig och aidsepidemier. Det rapporterar FN-organet UNDP i sin årliga rapport.
4 nov 10 – UNDP:s Human development Report 2010

Kina bakom ratten
Inom den amerikanska fackföreningsrörelsen går åsikterna vitt isär om hur man ska möta Kina. Lågprisimporten från Kina anses av många slå ut amerikanska jobb och göra amerikanska arbetare arbetslösa. Andra menar att USA måste lösa sina egna ekonomiska problem och inte kräva att förändringar av Kinas politik ska lösa USA:s problem. Åke Svidén läser The Nation.
21 okt 10 – Richard Dreyfuss: China in the Drivers Seat, The Nation 20 september, 2010.

USA behöver IMF-stöd
Internationella valutafonden (IMF) sade på fredagen att USA kan komma att behöva ekonomiskt stöd för att ta sig ur landets ekonomiska kris. IMF varnar för att den "ekonomiska återhämtningen är långsam med historiska mått mätt" samt att "utsikterna inför framtiden fortsätter att vara osäkra" för USA.
30 jul 10

Yuankursen är fortsatt låg
Den kinesiska valutan, yuanen, är fortsatt undervärderad, trots centralbankens beslut att låta kursen bli mer flexibel, sade chefen för IMF Dominique Strauss-Kahn.
29 jun 10

Svaga resultat efter G20-mötet
Bankerna var lättade och de internationella marknaderna orubbade efter att G20-mötet i Toronto avslutats. Ledarna lyckades inte enas om många konkreta åtgärder.
28 jun 10 – G20-mötet i Toronto

Läget var värre än ni visste
- Det var bra att man inte uppfattade hur allvarlig krisen var i förra veckan. Delar av bankmarknaden i Europa stod stilla. Det rådde en allvarlig brist på dollar i det europeiska banksystemet och utlåningen mellan banker fungerade inte.
10 maj 10 – Pressmeddelande: Anders Borg kommenterar det europeiska krispaketet

EU:s krispaket lugnar marknaden
Ett krispaket på 720 miljarder euro, drygt 7 000 miljarder kronor, ska rädda Europa från en ny finanskris. Natten mellan söndag och måndag kom EU:s finansministrar överens om räddningsaktionen som ska garantera lån till Grekland, men även Spanien och Portugal, vars ekonomier är i nästan lika stor obalans som Greklands.
10 maj 10

EU, ett ekonomiskt korthus?
EU:s ekonomier kan liknas vid ett korthus. Det är långt ifrån bara de tre utpekade krisländerna i Sydeuropa; Grekland, Spanien och Portugal som har en bräcklig ekonomi. Också EU:s stormakter Tyskland, Frankrike och England har jättelika statsskulder.
10 maj 10 – Eurostat newsrelease euroindicators 55/2010 – 22 april 2010

ACTA-handlingar blir offentliga
Förhandlingarna om ett handelsavtal mot piratkopiering och varumärkesförfalskning ska bli öppnare. Förslagen till avtalstexter ska offentliggöras.
20 apr 10 – Pressmeddelande: ACTA-texter kommer att bli offentliga

Björling sjöng frihandelns lov
Frihandeln är ledordet i regeringens handelspolitiska deklaration som handelsminister Ewa Björling presenterade i riksdagen på onsdagen. Sverige strävar efter att alla hinder rivs inom EU och mellan EU och omvärlden, förklarade Björling.
14 apr 10 – Regeringens handelspolitiska deklaration

Islands nej skärper finansiell kris
Islands president säger nej till alltingets mödosamt ihopröstade avtal om ersättning till utländska sparare och kastar Island in i en ny politisk och ekonomisk kris.
5 jan 10

Kina växer mitt i krisen
Den kinesiska ekonomin har också drabbats av den ekonomiska krisen. 20 miljoner kineser har förlorat sina jobb. När det var som mest mörkt, första kvartalet 2009, hade BNP-tillväxten sjunkit till, för Kina, rekordlåga 6,1 procent.
15 dec 09 – Ekonomisk debatt nr 6 2009

Sveriges inflytande i IMF minskar
Sverige ska få mindre att säga till om i IMF. Det föreslår regeringen i en proposition som lämnats till riksdagen. I den föreslås att Sverige godkänner stadgeändringar i IMF och Världsbanken som syftar till att öka utvecklings- och tillväxtländernas inflytande.
1 okt 09 – Prop 2009/2010:14

Global nedräkning
"Global nedräkning" heter en ny bok av de tyska journalisterna och samhällsvetarna Harald Schumann och Christiane Grefe. Klockan tickar, menar de. "Mänskligheten står vid en skiljeväg. Alternativen är globalt samarbete eller globaliserade katastrofer. Och enligt vad vi vet i dag har vi bara tio, på sin höjd femton, år på oss för att genomföra djupgående förändringar."
19 maj 09 – Harald Schumann & Christiane Grefe: Global nedräkning

Krispaketet en framgång för Obama
USA:s kongress kan redan på torsdagen komma att säga ja till kompromissvarianten av det gigantiska stimulanspaketet på motsvarande 6,5 biljoner kronor. Därmed kan president Barack Obama nå en stor politisk framgång.
12 feb 09

USA inför strafftullar på lingonsylt
- Nya tullar och protektionism är det sista vi behöver idag, är handelsminister Ewa Björlings kommentar till USA:s beslut att införa strafftullar på bland annat lingonsylt.
19 jan 09

Höjda matpriser gynnar fattiga
USA är på väg in i en lågkonjunktur och befinner sig samtidigt i en maskerad överkonsumtionskris. Kina finansierar den amerikanska överkonsumtionen genom att köpa dollar. Ett starkt Kina fungerar som draglok och stabiliserar världsekonomin. Senare kan kineserna växla sitt dollarinnehav mot att USA gör politiska eftergifter. De stigande matpriserna är inte så katastrofala som de kan framstå, tvärtom, äntligen får bönderna i tredje världen betalt för sitt arbete och sina varor. Om USA-krisen blir djup hotar protektionismen. Så ser det ut i nationalekonomen Stefan de Vylders kristallkula.
22 maj 08 – OECD-statistik

EU:s "Big 4" talar sig samman
EU:s så kallade Big 4 talar i London i kväll sig samman om den ekonomiska berg- och dalbana världen är inne i. Mötet med Frankrike, Italien, Storbritannien och Tyskland är en förövning till G8-mötet i Tokyo nästa vecka.
29 jan 08

Nyliberal väg leder fel
Andelen extremt fattiga i världen minskar. Det beror på den snabba ekonomiska utvecklingen i Asien, som sker just i de länder som inte följde USA:s, världsbankens och internationella valutafondens nyliberala recept. Länderna i tredje världen har allt att vinna på att gå sin egen väg, skriver Stefan de Vylder.
29 nov 07 – de Vylder, Stefan: Utvecklingens drivkrafter

Kinas dynamik imponerar
Lars Leijonborg är imponerad, men också skrämd, av Kinas dynamiska ekonomi, som konkurrerar ut allt som kommer i dess väg. Svenska industrijobb är hotade.
16 mar 06 – Leijonborg, Lars: Global utmaning

Jordbruksstöd slopas före 2013
Exportsubventionerna inom jordbruket ska fasas ut före 2013. Det beslutades vid förra veckans världshandelsmöte i Hongkong. Uppgörelsen räddade WTO-mötet från ett totalt fiasko.
20 dec 05 – WTO : Hongkong 13-18 december 2005

Regeringen kräver ökad frihandel
Kinas och Indiens expansion på världsmarknaden har förskjutit tyngdpunkten i den globala ekonomin. Regeringen fruktar nu att de rika länderna i EU och USA ska sluta sig, och lovar att driva på för ökad frihandel i WTO-förhandlingarna.
14 okt 05 – Skriv 2005/2006:9

Miljoner fattiga fast i skuldfällan
De fattigaste länderna i Afrika betalar i dag mer pengar i räntor och amorteringar än vad de kan satsa på skola och sjukvård. Samtidigt dör miljontals människor i brist på mat och rent vatten. Skriv av skulderna, kräver Noreena Hertz i boken Skuldfällan.
9 sep 05 – Hertz, Noreena: Skuldfällan

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se