Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Bistånd
Internationellt samarbete
Mänskliga rättigheter
Säkerhetspolitik
Krig och konflikt
Enskilda länder
Terrorism
Internationell ekonomi
Sök i politiken.se:
   
433 artiklar om Enskilda länder
 
Norge och Danmark stänger ner
De danska och norska regeringarna har sjösatt stora ekonomiska krispaket till stöd för de anställda och företagen i respektive land under krisen med coronaviruset.
15 mar 20

Storseger för Boris
Boris Johnsons konservativa parti, Tories, vann valet och fick en stor egen majoritet i underhuset - 365 av 650 ledamöter, dvs 56 procent. Labour fick bara 203 mandat, dvs 31 procent. Därmed kan Brexit fullföjas utan att oppositionen kan sätt några käppar i hjulet.
13 dec 19 – BBC, valresultat 13 dec 2019

USA godtar bostättningarna
USA helomvänder om israeliska bosättningar, och anser nu att de-fakto-ockupationen på västbanken är förenlig med internationell rätt. Utspelet om de kontroversiella bosättningarna gjordes av utrikesminister Mike Pompeo på en presskonferens i Washington DC på måndagen.
19 nov 19 – SR P1-morgon. USA:s stödjer Israels ockupation, olagligt enligt FN, vju med , SR Ekot Ove Bring vju - USA struntar i folkrätten

Brittiskt nyval den 12 december
Labourpartiet och Jeromy Corbyn har bytt position och accepterar nu att Boris Johnsons konservativa regering utlyser nyval den 12 december. Det blir ett Brexit val. Andra frågor kommer i bakgrunden.
29 okt 19 – SR, Europapodden, Brittiska valet (ljudfil)

Stängningen av brittiska parlamentet var olaglig
När premiärminister Boris Johnson i slutet av augusti gav order om att redan kring den 9 september stänga ner underhuset fram till den 14 oktober tog det hus i helsike hos den brittiska oppositionen. Nu har Suprime Court, högsta domstolen, beslutat att stängningen var olaglig.
24 sep 19 – BBC, sänder direkt från Supreme Court, SR, Ekot, sänder direkt från London efter Supreme Court-domen

Dramatisk förändring i norsk politik
Norge vaknar upp till en ny politisk verklighet efter landets lokalval. Landets största parti, socialdemokratiska Arbeiderpartiet (AP), såg vid lunchtid ut att tappa 8,2 procentenheter jämfört med senaste kommunvalet.
10 sep 19

Nytt bakslag för Boris Johnson
Än en gång vann oppostionen en omröstning i det brittiska parlamentet, och stoppade därmed nyvalet. Regeringen och premiärminister Boris Johnson fick bara ihop 293 röster men skulle ha behövt 434 röster (2/3-majoritet) för att kunna utlysa ett nyval den 15 oktober.
10 sep 19 – DN, Katrine Marcal, text om Brexit

Boris och Jeromy
Att besegra Boris Johnson i kampen om att bli Storbritanniens nästa premiärminister tycks nästan omöjligt. Jeremy Hunt är mannen som i alla fall ska försöka. De två är jämnåriga, de gick samma typ av privata internatskolor - Eton respektive Charterhouse - och de låg samtidigt vid Oxford. Hunt var ordförande i den konservativa studentklubben, Boris dito i debattklubben. Det är två skilda temperament, de stod på olika sidor i brexitomröstningen, men bägge lovar en brexit till hösten.
23 jun 19 – DN, artikel av Katrine Marcal

Boris Johnson är klar favorit
Torsdagens omröstningen i det brittiska parlamentet var den första av flera som till slut ska leda fram till en ny konservativ partiledare efter Theresa May. Tre kandidater föll ifrån i första omgången. Boris Johnson står som favorit.
13 jun 19 – BBC, videoklipp från parlamentet, DN-artikel av Katrine Marcal, porträtt av Boris Johnson, DN-artikel av Katrine Marcal, analys

Röd majoritet i folketinget
Danmark går mot ett regeringsskifte. Det röda blocket blir klart större än det blå och Mette Frederiksen (s) kan föra regeringsförhandlingar på den rödgröna planhalvan. Men det blir inte lätt att forma en regeringspolitik - partierna drar åt olika håll när det gäller flyktinginvandringen.
5 jun 19 – Valnattsresultat, Danska valet, POLITIKEN.DK, valrapportering

Lökke Rasmussen vill ha mittenkoalition
Inför det danska Folketingvalet kom statsministern Lars Lökke Rasmussen (venstre) i sista stund med det oväntade beskedet att hans förstaprioritet efter valet inte är att bilda en borgerlig regering utan en bred mittenkoalition. Socialdemkraternas Mette Fredrikssen har avvisat detta.
4 jun 19 – SVT, nyhetsanalys, danska valet, SVT-nyheter, beskrivning av 13 danska partier

Antti Rinne bildar vänsterregering
Finland brukar ha mycket breda koalitionsregeringar. Nu bildar Antti Rinne (s) en något mer vänsterorienterad regering, bestående av fem partier. Socialdemokraterna, Centern, De gröna, liberala Svenska folkpartiet och Vänsterförbundet ingår i den nya koalitionen.
3 jun 19

Le Pen större än Macron
I det franska EU-parlamentsvalet blev Le Pens parti “Nationella samling” något större än Macrons liberala parti “Republik på march”, bägge ligger mellan 20 och 25 procent. På tredje plats kom det gröna partiet med cirka 12 procent. De traditionellt stora partierna är helt överspelade; Republikanerna fick bara 8 procent och socialisterna bara 6,5 procent.
26 maj 19

“Tragiskt nog har jag inte lyckats”
Storbritanniens premiärministern Theresa May tillkännagav sin avgång framför dörren till sitt kansli på 10 Downing Street i London. Hon fortsätter dock som regeringschef tills en ersättare kan tillträda. May beklagar djupt att hon inte kunnat få igenom sitt brexitavtal med EU, i enlighet med britternas demokratiska vilja.
24 maj 19 – Theresa May meddelar sin avgång

Storseger för Modi
Indiens premiärminister Narendra Modi har säkrat ytterligare en femårsperiod för sitt hindunationalistiska parti BJP efter en jordskredsseger. Rahul Gandhis kongressparti förlorade.
23 maj 19 – BBC

Österrike: FPÖ-politiker i skandalvideo – krav på avgång
De tyska tidningarna Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung har publicerat ett filmklipp som spelades in med dold kamera inför det österrikiska parlamentsvalet 2017. Videon visar hur FPÖ-politikern Heinz-Christian Strache diskuterar skumma politiska och ekonomiska upplägg med en “repressentant” för en rysk oligark. När videon publicerades blev det stor skandal med avgångskrav.
ÖPPEN21 maj 19 – Der Spiegel och SZ 17/5-19

Zelenskyj gör rent hus
Ukraina ska hålla parlamentsval i juli. Det meddelade den 41-årige Zelenskyj och hans nybildade parti Folkets tjänare, som vann en jordskredsseger över rivalen Petro Porosjenko i presidentvalet i april. Zelenskyjs parti saknar idag representation i parlamentet, men har ett 40 procentigt stöd i opinionen.
21 maj 19

Sossar blev störst i finska valet
Glada tillrop utbröt på de finska social-demokraternas valvaka i Helsingfors när rösterna var räknade på söndagskvällen. Med 17,7 procent kunde partiet utropa sig till riksdagsvalets segrare för första gången sedan 1999 – ett resultat som ger partiledare Antti Rinne första tjing på statsministerposten. Sannfinländarna, ett systerparti till SD, blev nästan lika stora (17,5 %).
15 apr 19 – Svenska Yle i Finland, valresultat

Tyska AfD-sympatisörer ogillar Trump
Inte heller AfD:s väljarkår är entydigt positiva till Trump. Veckotidningen Die Zeit hänvisar till en undersökning som belägger att över 60 procent av AfD:s väljare skulle ha röstat på Hillary Clinton om de hade chansen.
ÖPPEN11 nov 16 – Süddeutsche Zeitung 9 o 11/11-16

Tyska populister ambivalenta inför president Trump
Som enda tyska parti välkomnade högerpopulistiska Alternative für Deutschland den nyvalde amerikanske presidenten, och beskrev det som en seger över det politiska etablissemanget.
ÖPPEN11 nov 16 – Süddeutsche Zeitung 9 o 11/11-16

Osäkert om fransk extremhöger gynnas av Trump
Opinionsmätningarna i Frankrike säger för närvarande att Marine Le Pen sannolikt förlorar det franska presidentvalet till våren.
ÖPPEN11 nov 16 – Le Monde 19/11-16

Oavgjort mellan höger och vänster
Varken socialistpartiet PSOE eller vänsterpartiet Podemos släpper igenom högerpartiet PP till regeringsmakten. PP å sin sida vädjar om ansvarsfull dialog. Hur Spanien ska styras efter parlamentsvalet har inte klarnat.
21 dec 15 – Valresultat Spanien den 20 dec 2015

Le Pen blockerad i franskt val
Motståndarnas kraftsamling gav effekt. Trots stora framsteg i regionalvalens första omgång tog inte Nationella fronten makten i någon av Frankrikes regioner.
14 dec 15 – Franska regionalvalen, andra valomgången 2015-12-14 (wiki)

Extremhögern störst i Frankrike – hur har det gått till?
Särskilt oroande är extremhögerns framgångar bara 18 månader före nästa presidentval, skriver Le Monde i en ledare. Hur har det gått till när Nationella fronten blivit Frankrikes största parti?
ÖPPEN10 dec 15 – Le Monde 7/12-15

Franska regionalvalet – fiasko för De gröna
Det franska miljöpartiet förlorade hälften av sina väljare i regionalavet, trots att man traditionellt brukar ha stora framgångar just i regionerna.
ÖPPEN10 dec 15 – Le Monde 7/12-15

Fransk elit ”kommer ut” som högerextrem
Den tid då en enig fransk elit förkastade Nationella fronten är förbi. Nu finns högre tjänstemän och folk med examen från elituniversiteten bland extremhögerns nya anhängare.
ÖPPEN10 dec 15 – Le Monde 8/12-15

Ska tyskt naziparti förbjudas?
Tyska författningsdomstolen har beslutat att inleda förhandlingar om att förbjuda det högerextrema partiet NPD.
ÖPPEN10 dec 15 – Die Zeit 8/12-15

Stor framgång för Nationella fronten
Med 28 procent av rösterna — och med partiets kandidater i ledning i 6 av 13 regioner — är högerextrema Nationella fronten Frankrikes största parti efter regionalvalens första omgång.
7 dec 15 – Franska regionalvalet 6 dec 2015, resultat (wiki)

"Chavismen" förlorade i Venezuela
Oppositionen jublar i Venezuela, efter att ha vunnit ett val för första gången på 16 år. President Nicolás Maduro har haft svårt att bli lika populär som sin företrädare Hugo Chávez. Nu öppnar Socialistpartiets brakförlust för en politisk förändring i det oljerika landet.
7 dec 15

Franska regionalvalen på söndag - hur stoppa extremhögern?
På söndag är det regionalvalens första omgång i Frankrike, andra omgången den 13/12. Alla politiska partier vill stoppa högerextrema Nationella fronten, men frågan är hur?
ÖPPEN3 dec 15 – Le Monde 1/12-15

Uppgivna egyptier går till val
Rekordlågt valdeltagande väntas när egyptierna går till valurnorna på lördag, en tillställning som väntas stärka president Abd al-Fattah al-Sisis makt ytterligare. Valrörelsen har överskuggats av den ryska plankraschen där 224 personer omkom, vilket slår hårt mot turistnäringen i landet.
18 nov 15

Cameron spelar bluffpoker med EU
Den brittiske premiärministerns krav på EU inför en spöklik folkomröstning om EU-medlemskap handlar mest om tjuv- och rackarspel. Upp till EU att syna bluffen, menar Le Monde.
ÖPPEN12 nov 15 – Le Monde 10/11-15

Vänstern avsätter regeringen
I Portugal har socialister, kommunister och ett ”Vänsterblock” tvingat bort den konservativa regeringen från makten. Det var väntat, men innebär en hel del osäkerhet, rapporterar Spiegel online. Det är ett paradigmskifte, menar Der Freitag.
12 nov 15 – Der Freitag och Spiegel online 11/11-15

Grekland får vänta på nödlån
Grekland får vänta på beslut om nya nödlån från euroländerna, trots en rad förberedande möten på tjänstemannanivå i helgen.
9 nov 15

Aung Sang Suu Kyi vinnare
Valet i Burma hyllas som ett historiskt steg mot demokrati, efter regimens svidande nederlag. Men stora utmaningar väntar segrarna och militären kommer att behålla mycket av makten i landet — oavsett valutgången.
9 nov 15

Erdogans AKP fick egen majoritet
President Recep Tayyip Erdogan stärker sin makt avsevärt i och med resultatet i det turkiska parlamentsvalet. AKP fick mer än de 50 procent av rösterna, som krävs för att bilda egen regeringen, men mindre än vad krävs för att ändra författningen. AKP jordskredsseger kom överraskande för de flesta.
2 nov 15

Kina överger ettbarnspolitiken
Äldre befolkning kräver flera barn. I ett försök att föryngra Kinas åldrande arbetskraft överger landet ettbarnspolitiken och tillåter par att skaffa två barn. Alla par ska få skaffa två barn, slår Kommunistpartiet fast i en kommuniké, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.
28 okt 15

Libyens upplösning kan inte stoppas
I tisdags gick mandattiden ut för det folkvalda parlamentet i Libyen utan att något nytt kunnat väljas. Landet har nu två konkurrerande parlament, ett i Tobruk och ett i Tripoli.
ÖPPEN21 okt 15 – Le monde 21/10-15

Folkmordet i Indonesien för 50 år sedan – glömt för alltid?
I oktober 1965 inledde den indonesiska militären en massaker på påstådda kommunistsympatisörer. Minst en halv miljon människor mördades. Idag är folkmordet bortglömt.
ÖPPEN15 okt 15 – Le Monde 14/10-15

Frankrike vill byta diesel mot bensin
Frankrike – Europas mest ”dieseliserade” samhälle – vill gå över till bensin. Den franska regeringen beslöt i onsdags att från och med 2016 börja höja skatten på diesel och sänka på bensin.
ÖPPEN15 okt 15 – Le Monde 13/10-15

Migrantkåkstad vid Calais växer ”okontrollerat”
Sedan i våras har 6000 migranter omvandlat myndigheternas tältläger utanför Calais i norra Frankrike till en väldig kåkstad med egen service och egen överlevnadsekonomi.
ÖPPEN15 okt 15 – Le Monde 14/10-15

Corbyn på balansgång efter kongress
Labours nye ledare Jeremy Corbyn tvingas in på kompromissernas stig när segertriumfen från partiledarvalet nu lagt sig. Utmaningarna framträdde i tydlig dager när han mötte partietablissemanget på veckans kongress.
1 okt 15

Ryssland bombar i Syrien
Ryssland bekräftar att landet har genomfört nya bombningar mot Islamiska staten (IS) i Syrien. Från amerikansk sida kommer uppgifter om att USA-stödda rebeller också har dödats i attacker, vilket spär på de diplomatiska spänningarna.
1 okt 15

USA inför skarpa sanktioner mot IS
USA utökar sina ekonomiska sanktioner mot personer och grupper med kopplingar till IS. Och Syriens president måste bort från makten.
30 sep 15

Separatister vann valet
Det blev en klar majoritet i regionens parlament för de partier som vill se ett självständigt Katalonien. Nu uppmanar ledaren för vänsterpartiet CUP till olydnad mot "orättvisa lagar".
28 sep 15 – tt.omni: Uppmanar till olydnad efter valseger

Tsipras bildar regering igen
Det grekiska vänsterpartiet Syriza fick cirka 35 procent av rösterna i parlamentsvalet. Alexander Tsipras meddelade på valnatten han återigen bildar regering tillsammans med det lilla konservativa partiet Självständiga greker.
20 sep 15 – SR: Syriza vann grekiska nyvalet, Valresultat grekiska valet (Parties and elections), tt.omni: Jubel i Aten över ny vänsterseger

Militärkupp i Burkina Faso
Militären i Burkina Faso planerar att utlysa val i landet efter att ha upplöst regeringen och gripit presidenten. Sveriges utrikesminister och andra i omvärlden fördömer händelserna, som beskrivs som en statskupp.
17 sep 15

Jeremy Corbyn tar över Labour
Brittiska Labour har blivit en nyans rödare. Den nye ordföranden Jeremy Corbyn tillhör partiets vänsterflygel och hans kritiker menar nu att Labour är chanslösa i nästa val.
12 sep 15

Ger upp regeringsförsök i Grekland
Konservativa Ny demokrati ger upp försöket att bilda en ny grekisk regering.
24 aug 15

Merkel oroad för östra Ukraina
Tysklands förbundskansler Angela Merkel varnar för att vapenvilan i östra Ukraina inte uppfylls. Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko säger att proryska rebeller får nya vapen.
24 aug 15

Tsipras avgår — nyval väntar
Greklands premiärminister, vänsterledaren Alexis Tsipras, avgår och därmed blir det nyval — där han väntas ha goda chanser.
20 aug 15

Ökad risk för ukrainsk bankrutt
Inställda betalningar rycker allt närmare för Ukraina. Samtalen fortsätter, är den enda slutsatsen i ett uttalande efter två dygns intensiva skuldförhandlingar med privata långivare i San Francisco i USA.
16 aug 15

Splittring i grekiskt regeringsparti
Det grekiska regeringspartiet Syriza är på väg att splittras. En sparkad minister ur vänsterfalangen manar till uppror inför en i raden av omröstningar om kraven från krislandets långivare.
13 aug 15

Ukraina hotar ställa in betalningar
Krigshärjade Ukraina hotar långivarna med inställda betalningar. Förhandlingarna om en skuldnedskrivning går trögt och miljardräkningar tornar nu upp sig.
13 aug 15

Turkiskt nyval allt troligare
Ett nyval rycker allt närmare i Turkiet. Inte heller vid torsdagens möte nådde premiärminister Ahmet Davutoglu och det största oppositionspartiets ledare Kemal Kiliçdaroglu någon samsyn om att bilda en koalitionsregering.
13 aug 15

Stort ras på Atenbörsen
Börsen i Aten rasade med hela 23 procent på bara några minuter när handeln återupptogs på måndagen, efter ett fem veckor långt avbrott.
3 aug 15

Svensk diplomat utkastad
En svensk diplomat har ombetts lämna Ryssland. Beslutet är djupt beklagligt, enligt UD, men inte oväntat säger en Rysslandsexpert.
3 aug 15

Nya turkiska bomber mot PKK
Turkiska stridsplan har återigen attackerat kurdiska PKK:s ställningar i norra Irak. USA försvarar räderna.
26 jul 15

Grekland ett steg närmare stödpaket
Greklands parlament har röstat ja till ännu en rad ekonomiska reformer. Godkännandet var ett villkor för att få fortsätta förhandlingarna med långivarna om ett tredje stödpaket till det konkursmässiga landet.
23 jul 15

USA-Iranavtalet i hamn
Avtalet om det kärntekniska programmet kommer inte att förändra Irans kritiska hållning mot det "arroganta" USA. Det är budskapet från Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei i ett tv-tal i samband med avslutningen av fastemånaden ramadan.
20 jul 15

Maktdelning utreds i östra Ukraina
Ukraina har tagit ett steg närmare visst självbestämmande för de pro-ryska separatister som i april förra året började ta över området Donbass i östra delen av landet.
17 jul 15

Tyskt ja banar väg för Greklandsstöd
Tysklands parlament har gett grönt ljus till att starta förhandlingar om ett tredje stödprogram för Grekland. Samtidigt ger EU-länderna, inklusive Sverige, klartecken till ett akut brygglån till landet.
17 jul 15

Svenskt ja till grek-lån
Sverige säger ja till EU:s akutlån till Grekland. Vi riskerar inte svenska skattebetalares pengar, därför kan vi säga ja till detta, säger finansminister Magdalena Andersson (S)
17 jul 15

Tsipras rensar i sin regering
Greklands premiärminister Alexis Tsipras möblerade på fredagen om i sin regering. Syftet verkar vara att rensa ut de ministrar som röstade nej till reformpaketet som landets långivare krävt i utbyte mot nya lån.
17 jul 15

Parlamentet godkände krispaket
De värsta kravallerna på flera år bröt ut när parlamentet i Aten godkände ett nytt åtstramningspaket för Grekland. Dagen efter är vardagen tillbaka i mångmiljonstaden.
16 jul 15

Tsipras hoppas slippa nyval
Greklands regering har nu lämnat över den beska kravlistan från euroländerna till parlamentet i Aten. Premiärminister Alexis Tsipras säger att han hoppas kunna sitta kvar, utan nyval, hela mandatperioden trots det utbredda missnöjet i de egna leden med uppgörelsen.
14 jul 15

Ingen grexit efter uppgörelse
Det blir ingen grexit. Eurozonens ledare har enhälligt nått en överenskommelse efter nattens intensiva förhandlingar. Efter en 17 timmar lång maratonförhandling mellan euroländernas stats- och regeringschefer kom beskedet att en uppgörelse nåtts med Grekland.
13 jul 15

Syriens halva befolkning på flykt
Inbördeskriget i Syrien har tvingat över halva befolkningen på flykt, enligt nya siffror från FN. Det är den största flyktingkrisen på en generation och hjälporganisationerna får allt svårare att hantera situationen.
9 jul 15

Nytt grekiskt reformförslag
Grekland har överlämnat ett nytt reformförslag till eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem, ett förslag som bland annat innehåller höjda skatter för företag och högre momsbeskattning på hotell.
9 jul 15

Varoufakis avgår trots nej-seger
Greklands finansminister Yanis Varoufakis avgår — bara timmar efter nejsidans rungande seger i folkomröstningen. Enligt Varoufakis kliver han ner för att underlätta de fortsatta förhandlingarna.
6 jul 15

61 procent röstade nej
Jublet är stort i Aten och Thessaloniki efter ett tydligt nej i Greklands folkomröstning om långivarnas senaste bud. Premiärminister Alexis Tsipras utlovar nya tag i förhandlandet med EU.
5 jul 15

Grekisk lösning? Var god dröj
I strilande regn öste euroländerna kallt vatten över utsikterna till en snar lösning på Greklands ekonomiska problem. Mer arbete behövs, konstateras i Bryssel.
22 jun 15

Dansk folkeparti kan ingå i regering
Invandringskritiska Dansk folkeparti kommer att bjudas in till regeringsförhandlingar, uppger landets blivande statsminister Lars Løkke Rasmussen.
22 jun 15

Løkke Rasmussen bildar regering
Venstres Lars Løkke Rasmussen undersöker möjligheterna att bilda en ny borgerlig regering i Danmark. Samtidigt byter socialdemokraterna ledare. Mette Frederiksen har utsetts till tillförordnad partiledare för Socialdemokraterna efter Helle Thorning-Schmidt som deklarerade sin avgång på valnatten.
20 jun 15

Borgerlig seger i danska valet
Socialdemokraterna blir största parti i det danska folketingsvalet, men det räcker inte. Statsminister Helle Thorning-Schmidts röda block förlorar regeringsmakten. Hon meddelade sent på valnatten att hon avgår som statsminister och att hon också avgår som s-ledare. Danmarks näste statsminister blir Venstre-ledaren Lars Løkke Rasmussen.
19 jun 15

Grekland behöver skuldlättnad
Varoufakis har rätt, Grekland behöver en skuldnedskrivning. Det borde tysken om någon förstå, skriver Süddeutsche Zeitung.
ÖPPEN17 jun 15 – Süddeutsche Zeitung 16/6-15 och Newstatesman 4/6-15

Thorning mer poppis än Løkke
Statsministern var uträknad och utbuad. Men oppositionsledaren fastnade i en djup förtroendekris — och då gick det som en dans på rosor för statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Med famnen full av röda rosor möter hon danskarna inför nästa veckas val.
12 jun 15

Cameron behåller nyckelministrar
Konservativa Tories får egen majoritet i Storbritannien. Förlorarna — såväl Labour som Liberaldemokraterna och Ukip — får se sig om efter nya ledare. Stärkt av det oväntat starka valresultatet meddelar premiärminister David Cameron att han behåller ministrar med nyckelposter.
12 maj 15

Heta namn efter brittiska valet
Nicola Sturgeon, George Osborne, Boris Johnson och — kanske — David Miliband. Det är de hetaste namnen i efterspelet till premiärminister David Camerons segertåg i brittiska valet.
11 maj 15

David Cameron sensationellt stark
Konservativa Tories blir största parti i Storbritannien, och ser helt sensationellt ut att få egen majoritet. Tur är det, i så fall, för premiärminister David Cameron, eftersom koalitionspartnern Liberaldemokraterna är nästan utraderad.
8 maj 15

Sipilä bildar borgerlig trepartiregering
Den finländske centerledaren Juha Sipilä väljer att bilda regering med högerpopulistiska Sannfinländarna och konservativa Samlingspartiet.
7 maj 15

Finska centern gjorde ett bra val
Den finländska Centerns valframgång kom inte som någon överraskning. Det som nu väcker intresse är vilka partiledaren Juha Sipilä väljer att samarbeta med.
20 apr 15

Wallström försvarar Palestinaprocess
Ett UD-svar som konstitutionsutskottet (KU) fått ger intrycket att regeringen, långt före det formella beslutet, hade fattat beslut att erkänna Palestina och därmed körde över riksdagen.
16 apr 15

Sarkozys UMP kan gå mot storseger
Förre presidenten Nicolas Sarkozys högerallians tar ledningen i den andra omgången av de franska lokalvalen, visar vallokalsundersökningar.
29 mar 15

Jemen: "En förskräcklig röra"
Med Huthirebellerna på marsch söderut driver Jemen allt närmare inbördeskrigets rand. Journalisten Hana al-Khamri anser att den nuvarande situationen delvis beror på att man struntade i att lyssna på de unga bakom protesterna under den arabiska våren.
23 mar 15

Arabemiraten kallar hem ambassadör
Förenade arabemiraten kallar hem sin ambassadör. I ett uttalande säger Förenade arabemiratens utrikesminister att det beror på den svenska utrikesministerns "starka uttalanden mot Saudiarabien och dess rättssystem".
18 mar 15

Likud vann valet
Benjamin Netanyahu slog alla med häpnad. När nästan alla röster i det israeliska valet räknats står det klart att den uträknade premiärministern och hans parti Likud vunnit. Palestinska företrädare säger att israelerna röstat för ockupation istället för fredssamtal.
18 mar 15

EU klurar över libysk kris
Oron i Bryssel är stor för utvecklingen i det krigshärjade Libyen. Att sätta in EU:s svenskledda snabbstyrka i Muammar Gaddafis gamla välde lär dock knappast bli aktuellt.
16 mar 15

Saudiavtalet slopas
Det omdiskuterade och hårt ifrågasatta militära samarbetsavtalet med Saudiarabien kommer inte att förlängas, bekräftar statsminister Stefan Löfven. Beskedet kommer efter det att utrikesminister Margot Wallström hindrats att tala inför Arabförbundet, vars utrikesministrar senare fördömde uttalanden som hon gjort.
10 mar 15

Utredning av Nemtsov-mord kritiseras
Skarp kritik riktas mot utredningen av mordet på den ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov. Detta trots att en man har erkänt mordet och flera gripanden gjorts.
9 mar 15

Konflikten i Ukraina
Över en miljon internflyktingar har registrerats i Ukraina sedan konflikten i landets östra regioner inleddes förra våren, enligt en ny FN-rapport. Över hälften av dessa, 600 000 personer, är pensionärer som nu blivit av med sina inkomster.
2 mar 15

Österrike röstar om ny ”islamlag”
I Wien röstar parlamentet igenom en lag som reglerar muslimers religionsutövning. Ett steg mot praktiskt integration eller ett stigmatiserande misstroendevotum? Bedömningarna går isär. Men de tyska kristdemokraterna är imponerade.
ÖPPEN26 feb 15 – Süddeutsche Zeitung 25/2-15

Pressad al-Sisi drar åt tumskruvarna
Regimens rättsapparat går på högvarv i Egypten. På måndagen dömdes 24 unga aktivister till långa fängelsestraff, bland dem den kände demokratikämpen Alaa Abdel Fattah.
24 feb 15

EUROPAPORTALENS TEMASIDA Europaportalens, som löpande rapporterar om vad som händer inom EU, har en temasida som handlar om Greklandskrisen. Där har de samlat sina aktuella Greklandsartiklar. Se länken nedan:
ÖPPEN20 feb 15 – Europaportalens temasida om Greklandskrisen

Tsipras ut på EU-turné
Först tar vi Aten, sedan Berlin, jublade vänstern i Grekland efter sin valseger. Fast på vägen avhandlas även London, Paris och Rom — och inte minst Bryssel.
3 feb 15

”Frankrikes vänsterregering kommer inte att följa Greklands exempel!”
Inom den franska vänstern finns starka sympatier för den nya grekiska regeringen. Men Syriza kommer inte att påverka fransk inrikespolitik, säger forskare.
ÖPPEN29 jan 15 – le Monde 27/1-15

Grekiska regeringen klar
Det lilla nationalistiska högerpartiet Oberoende greker bildar koalition med segraren i det grekiska nyvalet, vänsterpartiet Syriza.
26 jan 15

Kalla famnen för Syriza i Bryssel
Knappast något euroavhopp men möjligen någon form av skuldavskrivning väntar för de grekiska valvinnarna Syriza i EU. Greklands nya regering möts inte av stora famnen — men heller inte kalla handen rakt av.
26 jan 15

“Grekerna har skrivit historia!”
- I kväll har det grekiska folket skrivit historia. Så inledde vänsterpartiet Syrizas ledare Alexis Tsipras sitt segertal i Aten efter nyvalet. Fem års förödmjukelse och lidande är över, lovade han. Grekland lämnar nu den katastrofala åtstramningspolitiken bakom sig, sade Tsipras.
25 jan 15

Syriza i segeryra
Vänsterpartiet Syriza vann det grekiska valet, och bildar koalitionsregering. Segeryran, med tiotusentals anhängare i ett myller av partiflaggor, gick dock inte att hejda.
ÖPPEN25 jan 15

Bildt hjälpte dödsdömd att fly
Dåvarande utrikesminister Carl Bildt (M) smugglade en dödsdömd afghansk student med det svenska regeringsplanet från Kabul 2009.
22 jan 15

”En ovänlig handling”
Sveriges Radio blottar med egna ord ”något av en diplomatisk kris” mellan Sverige och Israel efter erkännandet av Palestina som stat. Margot Wallström är inte välkommen.
15 jan 15 – SR 15/1-15

Tyskland förbereder sig på "Grexit"
Blir 2015 året då eurozonen spricker? Tysklands förbundskansler Angela Merkel rapporteras nu vara beredd att låta Grekland lämna den gemensamma valutan, om Syriza vinner nyvalet i slutet av januari.
5 jan 15

Pakistanska talibaner slits mellan IS och al-Qaida
De pakistanska talibanernas terrordåd mot skolan i Peshawar sägs vara en hämndaktion mot den pakistanska armén. Men det speglar också motsättningar inom den splittrade talibanrörelsen.
ÖPPEN18 dec 14 – Le Monde 18/12-14

Pegida, Tysklands nya ytterhöger
De kallar sig Pegida - "Patriotiska europér mot islamiseringen av aftonlandet". Den första manifestationen i Dresden drog ett hundratal, förra veckan var det 10 000 och i måndags 15 000.
ÖPPEN18 dec 14 – Die Zeit 17/12-14

Franska socialister försvarar invandringen
President Hollandes invigning av Museet för invandringens historia i Paris i måndags – sju år efter att det öppnade – var ett försök att utmana de invandrarfientliga krafterna på högerkanten.
ÖPPEN18 dec 14 – Le Monde 15/12-14

Fd Toryministrar i opassande sällskap
Två tidigare ministrar i Camerons regering har deltagit på möten med den högerextrema organisationen "London Swinton Circle". Före detta försvarsminister Liam Fox avfärdade kritiken med att han "talar med många olika grupper som inte ligger i linje med det konservativa partiets politik", skriver brittiska The Guardian.
ÖPPEN18 dec 14 – The Guardian 17/12-14

Cameron bad drottning Elisabeth om hjälp
I slutet av valrörelsen inför den skotska folkomröstning drabbades unionsförespråkarna av panik. Statsminister David Cameron bad då drottning Elisabeth att uttala sig för att hindra en skotsk separation från unionen, enligt brittiska The Guardian.
ÖPPEN18 dec 14 – The Guardian 16/12-14

Gilles Kepel om hatspiralen
Den allt mer uppskruvade polemiken mellan vissa anhängare och vissa motståndare till islam är ett av de största hoten mot våra samhällen, skriver den franske islamologen Gilles Kepel i sin nyöversatta bok ”Saint-Denis. Berättelsen om en Parisförort” (Atlantis). Han kallar dem för ”identitärer”, både anhängare och motståndare som använder islam för att skapa klyftor i samhället genom att sprida en allt mer karikatyrmässig bild av den Andre. Båda sidor bidrar till samhällets sönderfall. Christian Andersson recenserar.
ÖPPEN18 dec 14 – Gilles Kepel: Saint-Denis. Berättelsen om en Parisförort

Glöm inte Vietnam
USA:s krig i Vietnam från början av 1960-talet till 1975 då de sista amerikanerna drevs ut ur landet är ett av de blodigaste, grymmaste och mest inhumana krigen i historien. Nick Turses skildring av kriget är en smärtsam läsning. ”Döda allt som rör sig” är inte en titel som ska locka sensationslystna läsare till boken, utan ett amerikanskt motto för kriget. Åke Svidén recenserar.
ÖPPEN12 nov 14 – Nick Turse: Döda allt som rör sig - Det verkliga Vietnamkriget

När Berlinmuren föll
Den 9 november 1989 befann sig Wolfgang Hansson, journalist på Aftonbladet, vid Checkpoint Charlie i Östberlin där människor hade samlats för att ta sig förbi muren till Västberlin. Han var både spänd och orolig inför vad som skulle hända, skulle regimen öppna eld och skjuta mot människorna? Efter viss tvekan öppnades vägspärrarna och människorna kunde utan blodsspillan ta sig ur DDR. Jorun Koca Jakobsson recenserar.
ÖPPEN6 nov 14 – Wolfgang Hansson: Den döende kommunismen

Sverige erkänner Palestina
Under torsdagen meddelade utrikesminister Margot Wallström (s) att regeringen fattat beslutet. Sverige erkänner Palestina.
ÖPPEN30 okt 14 – Pressmeddelande, Focus 30/10-14

Spanska arbetslösheten sjunker
Sysselsättningsgraden i Spanien ökar och arbetslösheten sjönk för första gången sedan 2011 under 24 procent.
ÖPPEN23 okt 14 – El Pais 23/10-14

Brasiliens Dilma Rousseff är ikapp
Den 5 oktober hålls första rundan i Brasiliens presidentval. Fram till senaste opinionsmätningen ledde Marina Silva från Brasilianska Socialistpartiet med sin gröna profil. Men nu visar siffrorna att det är fördel för sittande presidenten Dilma Rousseff med en klart rödare politik. Det fick börsen att reagera negativt, skriver El País.
ÖPPEN2 okt 14 – El Pais 29/9-14

Afghanistantolkars avslag omprövas
Migrationsdomstolen i Malmö har underkänt Migrationsverkets avslag på ansökan om uppehållstillstånd från sju tolkar som jobbat åt svenska Försvarsmakten i Afghanistan, uppger tolkarnas juridiska ombud. Verket tvingas nu återuppta ärendena igen.
2 okt 14

Ukrainas nye högerpopulist
I skuggan av Krimkrisen stiger stödet för ett nytt populistiskt högerparti under Oleh Ljasjko ledning.
ÖPPEN25 sep 14 – taz 25/9-14

Berlins borgmästare går
Efter mer än 13 år vid makten har Klaus "Wowi" Wowereit meddelat att han avgår. Inte en dag för tidigt, menar många. Andra stämmer upp till lovsång över proffspolitikern och partylejonet.
ÖPPEN28 aug 14 – Fem tyska tidningskommentarer till Wowis sorti 26/8-14

Ukrainas nye president vill snabba på EU-avtal
Ukrainas nyvalde president Petro Porosjenko vill skriva under avtalet med EU i samband med installationen i Kiev på lördag. Men enligt EUobserver lär det vänta tills toppmötet den 27 juni.
ÖPPEN4 jun 14 – EUobserver

Hårda strider och försonliga tongångar
Godiskungen Petro Porosjenko vann en klar seger i presidentvalet i Ukraina. Han fick 54 procent av rösterna. Den förra premiärministern Julia Tymosjenko fick 13 procent. Dagen efter valet dödades 50 separatister vid ett anfall mot flygplatsen i Donetsk.
30 maj 14

Putin sitter med trumf på hand
Trots ökade sanktioner från väst sitter Ryssland med trumf på hand. Separatister fortsätter oförskräckt att ta kontroll över fler delar av östra Ukraina, och myndigheterna tycks sakna medel att stoppa dem.
29 apr 14

Sverige erbjuder inte skydd
De tolkar som arbetat för svenska Afghanistanstyrkan skulle få det skydd de behövde, uppgav Försvarsmakten i fjol. Men ansvaret upphör när anställningen upphör. I praktiken står ett okänt antal tolkar utan skydd, avslöjar Sveriges Radio Ekot.
22 apr 14

Högt spel inför toppmöte
Spänningen trappas upp mellan Ukrainas regering och proryska separatister i öster. Situationen tvingar interimsregeringen att välja mellan att gå emot Majdan-rörelsen eller riskera en potentiell konfrontation med Ryssland.
16 apr 14

Ryssland varnar för inbördeskrig
En intensiv dragkamp om städer i östra Ukraina pågår i skuggan av Moskvas varning om "inbördeskrig". Meningsmotståndare tar till knytnävarna i parlamentet i Kiev.
8 apr 14

Politisk såpopera i Paris: Presidentens ex-sambo får revansch
Efter de franska socialisternas svidande nederlag i kommunalvalet har president François Hollande försonats med sin f.d. sambo Ségolène Royal som länge varit utfryst. Hon bli nu ny miljöminister.
ÖPPEN3 apr 14 – Le Monde 2/4-14

”De stora partierna har gett upp kampen mot extremhögern”
De traditionella partierna har abdikerat inför extremhögerns anstormning . Kampen förs i stället av intellektuella och kulturarbetare, menar två vänsterdebattörer i Le Monde.
ÖPPEN3 apr 14 – Le Monde 1/4-14

Pengar styr tyska läkare
Tyska läkare kan öppna mottagningar var de vill. Och det visar sig att de följer strömmen av betalkraftiga patienter snarare än behövande.
ÖPPEN3 apr 14 – Die Zeit online 2/4-14

Tysk minimilön med undantag
Tysklands koalitionsregering har enats om ett lagförslag kring en nationell minimilön på 8,50 euro per timme. Men oenighet kvarstår om vilka undantag som ska tillåtas.
ÖPPEN3 apr 14 – Spiegel online 2/4-14

Var femte skolelev på efterkälken i Tyskland
Det konstaterar Süddeutsche Zeitung med anledning av resultaten i det PISA-test som försökt mäta elevernas problemlösningförmåga.
ÖPPEN3 apr 14 – Süddeutsche Zeitung 1/4-14

Vem vinner och förlorar på Ukrainas ekonomiska kris?
Ukraina får låna mellan 14 och 18 miljarder dollar. I slutet av förra veckan kom ett preliminärt besked från Internationella Valutafonden (IMF). Ukrainas ekonomi är körd i botten. Landet är konkursmässigt. Men de villkor som förknippas med lånen gör knappast Ukrainas ekonomi bättre, skriver den amerikanske ekonomen Jack Rasmus på ZNet, en vänsterradikal nätsida. Åke Svidén rapporterar.
ÖPPEN3 apr 14 – Artikel av Jack Rasmus i Znet: Ukraine Economic Crisis: Who Benefits? Who Pays?

Hur ska Krimkrisen tolkas?
Krisen i Ukraina och det ryska övertagandet av Krim är en rysk reaktion på USA:s fientliga politik gentemot Ryssland sedan Sovjets sammanbrott. Det hävdar den siste amerikanske ambassadören i Sovjet, Jack Matlock Jr. i en intervju i den fristående amerikanska radiostationen Democracy Now. Matlock var ambassadör i Sovjet 1987 -91.
ÖPPEN27 mar 14 – Democracy Now (webb-radio) - Amy Goodman intervjuar USA:s fd Moskvaambassadör

Inför söndagens franska lokalval: Högern behåller distansen till extremhögern
Inför andra omgången i franska lokalvalet på söndag trodde många att de borgerliga UMP skulle gå ihop med extremhögern Nationella fronten för att besegra vänstern. Men så blev det inte.
ÖPPEN27 mar 14 – Le Monde 26/3-14

Krim, det nya Palestina?
Krimhalvön är numera att betrakta som ockuperat territorium - det säger experter på folkrätt till Spiegel online.
ÖPPEN27 mar 14 – Spiegel 27/3-14

Teaterfestivalen i Avignon hotad
Teaterfestivalen i Avignon som är en av världens största hotas av extremhögerns framgångar i staden. Om Nationella fronten vinner på söndag flyttar festivalen, säger festivaldirektören.
ÖPPEN27 mar 14 – Le Monde 25/3-14

Putin agerar för att göra Krim ryskt
Rysslands president Vladimir Putin har godkänt ett utkast till avtal enligt vilket Krim skulle bli en del av Ryssland, rapporterar AFP och Reuters. "Krim har alltid varit en del av Ryssland i ryska hjärtan och sinnen", sade han i ett tal till parlamentet i dag.
18 mar 14

Krim utropar självständighet
Krim utropar självständighet från Ukraina och ansöker om att ansluta sig till Ryssland, rapporterar AFP. I folkomröstningen i helgen röstade 96,77 procent av väljarna på Krim för att förenas med Ryssland.
17 mar 14

Ryssland öppnar famnen för Krim
Planerna för Krimhalvöns ryska framtid klarnar — men Ukraina kommer inte ge upp "en centimeter" av sitt territorium, enligt regeringen i Kiev som vill skynda sig till ett EU-avtal. Samtidigt har ännu en ukrainsk flygbas intagits av proryska styrkor.
10 mar 14

Den tyska ställningen
Tyskland kallar den ryska militära närvaron på Krim för den värsta krisen sedan murens fall. Men man är ovillig att ta till sanktioner - och det har inte bara ekonomiska utan främst historiska skäl.
ÖPPEN6 mar 14 – Süddeutsche Zeitung 5/3-14

Ukrainas ekonomi är “grekisk”
Hur det än går med den akuta krisen i Ukraina så ser det ut som om de värsta problemen ligger framför Ukraina. Ukrainas ekonomi är körd i botten. Den ekonomiska utvecklingen är negativ. Den amerikanske ekonomen Jack Rasmus förutspår en grekisk utveckling i Ukraina.
6 mar 14 – Nättidningen Znet

Ryssland på Krim för att stanna
Ryssland stärker greppet om Krimhalvön i Ukraina — samtidigt som landets militär uppges ha hotat de ukrainska styrkorna på Krim med ett ultimatum om att ge upp eller förbereda sig på strid.
3 mar 14

Tungt beväpnade män har besatt Krims parlament
Beväpnade demonstranter har besatt Krims regionparlament och hissat den ryska flaggan på taket. Det ryssnationalistiska regionparlamentet samlades under torsdagen och bytte ut den lokala regeringen och tog initiativ till en folkomröstning om utökad självständighet. De separatistiska tendenserna är starka.
27 feb 14

Våldsam natt i krisens Ukraina
Kravallpolis drabbade samman med tiotusentals demonstranter på Självständighetstorget under natten, sedan den politiska krisen förvandlats till en brutal strid med dödlig utgång.
18 feb 14

JAS-Gripen i nytt blåsväder i Schweiz
Läckta uppgifter om en svensk hemlig plan för att vinna folkomröstningen om Gripen i Schweiz har fått nej-sidan att gå i taket. För svensk del står mycket pengar på spel.
12 feb 14

Regeringskris i Danmark
Efter beskedet att Socialistisk folkeparti lämnar den danska regeringen väntar nu en ordentlig ommöblering med sex nya ministrar. Men det omstridda förslaget om delvis utförsäljning av Dong har redan röstats igenom i folketinget.
30 jan 14

Protesterna i Kiev framtvingar reträtt
Ukrainas president Viktor Janukovytj lovar att ombilda regeringen och en översyn av de nya demonstrationslagarna. Regeringen vill ha hjälp av Schweiz, som har Osse-ordförandeskapet, att lösa den djupa splittringen i landet.
24 jan 14

Saab i blåsväder om Gripen i Schweiz
Saab har retat upp schweizarna inför folkomröstningen om Gripen i maj, både på ja- och nej-sidan. Ilskan gäller om Saab bidrar finansiellt till ja-kampanjen.
22 jan 14

Här är länderna som inte finns
I irakiska Kurdistan känner man sig sällan som irakier, men snarare än väpnad kamp eller officiella erkännanden drivs utvecklingen mot det som alltmer liknar en egen stat av en blomstrande ekonomi.
20 jan 14

Nelson Mandela är död
Sydafrikas förre president Nelson Mandela har avlidit. Han dog fridfullt i hemmet i Johannesburg under torsdagen. Mandela blev 95 år gammal.
7 dec 13

Vänstern protesterar mot vänstern
Under hösten har det mest varit den politiska högern och olika regionala rörelser runt om i Frankrike som protesterat mot regeringens skattepolitik. I söndags mobiliserade också vänstern.
4 dec 13 – Le Monde 1/12-13

Nästan klart för tysk storkoalition
De tyska kristdemokraterna har enats med Socialdemokraterna om ett regeringsprogram. Nu ska SPD-medlemmar rösta om detta. Men vägen mot en enorm, blocköverskridande regering under Angela Merkel tycks redan utstakad.
28 nov 13 – Koalitionsvertrag, Tysk press 27/11-13

Ukraina klämt mellan EU och Ryssland
Fredagens EU-toppmöte i Vilnius om det östliga partnerskapet har inte fått med den viktigaste partnern: Ukraina. Landet sitter i kläm mellan EU och Ryssland.
28 nov 13 – Le Monde 27/11-13

Libanon hotas av sönderfall
Två bomber vid Irans ambassad i Beirut i tisdags dödade minst 24 och sårade omkring 150. Bombdåden fördjupar konflikten mellan landets religiösa grupper. Libanon riskerar att slitas sönder av kriget i Syrien.
21 nov 13 – New York Times 20/11-13, Le Monde 21/11-13

Människan bakom den filippinska tragedin
Frågan som många ställer sig nu är om den förödande tyfonen Haiyan, som drabbade Filippinerna i fredags, är ett naturligt fenomen eller orsakad av människan. Människan bär störst ansvar säger forskarna.
14 nov 13 – The Daily Tribune 13/11-13, Associated Press 13/11-13, Bulatlat 13/11-13

Svensk hjälp till mobilavlyssning
Regeringen i Georgien avlyssnar medborgarnas mobiltelefoner och två svenska storföretag bidrar till att göra det möjligt. Ericsson har sålt ett GSM-nät till Telia Soneras dotterbolag Geocell som länkar mobiltrafiken till inrikesministeriet.
30 okt 13

Tyst i Västsahara
Västsahara är ett tyst territorium bebott av ett tystat folk under en ockupation som i medierna reducerats till konflikt bland andra. Fredrik Laurin och Lars Schmidt har nyligen utkommit med en reportagebok, som bla annat berättar om hur EU:s fiskeflotta ägnar sig åt utfiskning av de västsahriska fiskevattnet. Anna Nygård recenserar.
24 okt 13 – Fredrik Laurin och Lars Schmidt: Tyst territorium

Libyen - en krutdurk på EU:s tröskel
Kidnappning av premiärministern, bilbomber mot utländska beskickningar, beskjutning av flyktingbåtar: läget i Libyen efter diktatorn Gadhafis fall blir allt mer kaotiskt.
17 okt 13 – Le Monde 15/10-13

Italienskt missnöjesparti blir invandrarfientligt
Ledaren för det italienska missnöjespartiet Fem Stjärnor blir allt mer öppet invandrarfientlig, rapporterar Le Mondes Romkorrespondent.
17 okt 13 – Le Monde 12/10-13

Vargen rör upp känslor – i Frankrike
Också i Frankrike har vargen blivit ett slagträ i debatten mellan naturvårdsintressen och djurägare. Regeringen försöker förgäves tillfredsställa alla, rapporterar Le Monde.
17 okt 13 – Le Monde 15/10-13

Hög självmordsfrekvens bland franska mjölkbönder
Risken för självmord bland franska mjölkbönder är 20 % högre än bland normalbefolkningen, visar en färsk studie från en fransk hälsovårdsmyndighet.
17 okt 13 – Le Monde 11/10-13

Nya Irans kärnprogram kontrolleras?
Förhandlingarna i Genève om Irans kärnteknikprogram som startade i veckan är kanske en sista chans till internationell kontroll. Men programmet är nu så omfattande att det blivit allt svårare att kontrollera.
17 okt 13 – Le Monde 14/10-13

Tyskarna sådär i PISA för vuxna
Tyskland har ett minst lika laddat förhållande till PISA-studierna som Sverige. Nu visar en färsk studie från OECD att även de vuxna tyskarnas genomsnittliga matte- och läskunskaper är genomsnittliga.
10 okt 13 – Berliner Zeitung 8/10-13

Invandring viktigare än miljö i norskt regeringsprogram
Klimat och miljö blev inte en av den nya norska regeringens prioriteringar. Kontrasten är stor till de utförliga skrivningarna om asyl och invandring.
8 okt 13 – Aftenposten 8/10-13

Kamp om ministerposterna i Norge
Fördelningen av ministerposter mellan Høyre och Fremskrittspartiet kommer att vara viktig för den nya norska regeringens praktiska politik. Dragkampen pågår för fullt.
3 okt 13 – Bergens Tidende 2/10-13

Berlusconi gav upp - Italiens regering sitter kvar
Silvio Berlusconis hot att stjälpa Enrico Lettas koalitionsregeringen rann ut i sanden. I sista minuten tvingades Berlusconi backa när flera senatorer från det egna partiet vägrade rösta mot regeringen.
3 okt 13

Krismöte i Vita huset gav inget resultat
President Obama kallade i går till sig ledarna i kongressen för att för att hitta en utväg ur budgetkrisen. Men utan konkreta resultat.
3 okt 13

Vänstern förlorade mer än högern vann
I en polemisk gästartikel i Süddeutsche Zeitung sågar Tysklands före dette utrikesminister Joschka Fischer både sitt eget gamla parti De gröna och Socialdemokraterna för deras misslyckade valrörelse.
26 sep 13 – Süddeutsche Zeitung 26/9-13

Byggnationer inför VM kan kräva många människoliv
De slavlika förhållanden som arbetarna som skall bygga arenorna till fotbolls-VM 2022 lever under kan kräva så många som 4000 liv.
26 sep 13 – The Guardian 26/9-13, The Guardian 25/9-13

50 år sedan den stora marschen
Det har gått 50 år sedan Martin Luther King Jr höll sitt berömda tal ”I have a dream” i Washington, som avslutning på Marschen mot Washington, medborgarrättsrörelsens stora manifestation. I år firades 50-års jubileet med en ny marsch och ett nytt möte i Washington. Dessvärre var många krav desamma som framfördes nu som då i demonstrationen: ”Rösträtt”, ”Arbete åt alla!” och ”Anständiga bostäder”.
5 sep 13 – The Nation, nr 36 2013

Gibraltar i imperiets utkant
Det brittiska imperiets tid är över, men koloniala rester finns kvar. Gibraltar skyddas av Storbritanniens flotta, även om dess innevånare inte betalar skatt.
29 aug 13 – The Guardian 14/8-13

Hur ska morden på Utöya tolkas
Massakern på Utöya 2011 ses ofta som rent ofattbar. Handlingens omfattning, offrens unga ålder och den norska rättspsykiatrins velande kring gärningsmannens eventuella tillräknelighet bidrar alla till detta. I boken ”Året utan sommar” gör antropologen Erika Fatland en både bred och djupgående ansats att förstå något till synes oförståeligt.
22 aug 13 – Erika Fatland: Året utan sommar

Kupp och blodbad i Kairo
När militären angrep Mursis anhängare slutade det med ett blodbad. Minst 600 dog i massakerni Kairo. Västvärlden har fördömt våldet, men alla har inte velat kalla militärkuppen i juli vid dess rätta namn. Vi gör en tillbakablick på året som gått sedan Mursi blev Egyptens förste demokratiskt valde, islamistiska statschef.
15 aug 13 – Jadaliyya, 23.07.2013 "Neither Heroes, Nor Villains: A Conversation with Talal Asad on Egypt After Morsi"

Klagoropen ekar på Kairos gator
Kairo håller andan inför nya sammandrabbningar, efter att över 600 människor redan dött i våldsamheterna. Trots att klagoropen fortfarande hörs på gatorna stiger ilskan bland Mursianhängare — som utlyst nya protester.
15 aug 13

Åklagare jagar brödraskapet
Egyptiska åklagare anklagar över 200 människor för blodbadet i Kairo, och har beordrat att Muslimska brödraskapets ledare Muhammad Badie grips.
10 jul 13

Gulfpengar till Egyptens krisekonomi
Egyptens ekonomi var nära ruinens brant innan armén tvingade bort den tidigare presidenten Muhammad Mursi. Det nya styret gillas bättre av de rika oljestaterna vid Persiska viken, som nu undsätter ekonomin med mångmiljardstöd.
10 jul 13

Fördjupad kris efter "massaker"
Muslimska brödraskapet manar till nya protester sedan ett femtiotal människor dödats i vad det beskriver som en massaker utförd av militären.
8 jul 13

Våg av gripanden i Kairo
Militärledningen har placerat den folkvalde presidenten Muhammad Mursi i fängsligt förvar. Det muslimska brödraskapet och Frihets- och rättvisepartiet ledning har gripits. Det folkvalda parlamentet har upplöst. Militären har utsett Adli Mansur till president. Libertalen Mohamed ElBaradei är på tal som premiärminister.
6 jul 13

Turkisk revolt
Den turkiska proteströrelsen har jämförts både med studentupproren 1968 och protesterna på Tahrirtorget i Egypten, där president Mursi just har tvingats avgå. Men parallellerna haltar. Unn Gustafsson har besökt Istanbul och tecknar en fördjupande bild av protesterna; som fortfarande äger rum så gott som dagligen.
4 jul 13

Mursi avsatt av Egyptens armé
Armén i Egypten har avsatt presidenten Muhammad Mursi. Landet får en övergångsregering och oppositionsföreträdare har samlats bakom en "färdplan" — med stöd av armén. Jubel och fyrverkerier utbröt i folkmassan på Tahrirtorget i Kairo när beskedet lämnades vid niotiden på onsdagskvällen svensk tid.
4 jul 13

I Kongos fängelser
Samtidigt som svenska medier rapporterade om journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye berättade norska medier en helt annan historia. Den handlade om två norska legoknektarna, Joshua French och Tjostov Moland, som flackade runt i Kongo och som 2009 greps och dömdes till döden för mordet på sin chaufför. Straffet omvandlades till ett livstids fängelsestraff som de nu sitter av. Den norske reportern Morten Stroksnes har skrivit en självcentrerad och fördomsfull reportagebok om sina landsmän, tycker Mikael Gewers som recenserar.
27 jun 13 – Stroksnes, Morten A.: Ett mord i Kongo

Gadhafi-pengar i franska presidentvalet?
Libyens störtade diktator ska ha finansierat den franske presidenten Nicolas Sarkozys valkampanj 2007. Franska undersökningsdomare vill förhöra Gadhafi-medarbetare i exil.
13 jun 13 – Le Monde 11/6-13

Har Iran kärnvapen?
Har Iran kärnvapen eller är det i själva verket medierna som vill att Iran åtminstone försöker skaffa dem? Pierre Gilly försvarar Iran och kritiserar dess belackare.
4 jun 13 – Pierre Gilly: Informationskriget mot Iran

”Ras”och ”rasism” i USA
Begreppet ”ras” lever i den amerikanska politiken som blandning av sociologi och biologi. Svenska Dagbladets USA-korrespondent Karin Henriksson har skrivit en bok om detta rasbegrepp och dess förhållande till rasism, ”En droppe svart blod. Ras och tolerans i USA” (Leopard förlag). Boken bör läsas av alla i Sverige som undrar vad ”strukturell rasism” egentligen betyder.
7 maj 13 – Karin Henriksson: En droppe svart blod. Ras och tolerans i USA.

En kamp mot rösträtten
Det pågår en rösträttsstrid i USA. En kamp mot allmän rösträtt. Högsta Domstolen ska pröva om Sektion 5 i Voting Rights Act är i överensstämmelse med konstitutionen och stadgar att förändringar av vallagarna i 16 delstater med rasistiskt förflutet ska prövas av de federala myndigheterna i Washington. Samtidigt har det blivit allt vanligare att dessa stater försöker försvåra för minoriteter att rösta. I den amerikanska veckotidningen The Nation beskrivs och analyseras denna bakvända rösträttsstrid. Åke Svidén rapporterar.
14 mar 13 – The Nation 25/2-13

Politiskt kaos efter valet i Italien
Italien efter valet är ett land i politiskt kaos. Vänsterkoalitionen fick majoritet i underhuset, men Berlusconis höger är störst i senaten. Att bilda regering i ett läge, där näst största partiet Beppe Grillos femstjärnerörelse har förklarat att man inte vill samarbeta med någon, blir inte lätt.
27 feb 13 – Valresultat, Italien 2013

Han rotar i Stasis arkiv
Om Stasi behöver man inte bevisa något numera. Att säga eller skriva Stasi räcker för att alla ska förstå att det är något skumt på gång. Lite så är det med Christoph Anderssons bok om Stasi, Operation Norrsken. Men kanske är Andersson ute efter att berätta bra historier. Och då lyckas han.
21 feb 13 – Christoph Andersson: Operation norrsken. Om Stasi och Sverige under kalla kriget

Frankrike är i Mali för att stanna
Tvärt emot den franska regeringens tal om ”blixtkrig” i Mali talar mycket för att det handlar om ett utdraget engagemang. Det beror bl.a. på att Malis och Västafrikas militära styrkor är alltför svaga.
7 feb 13 – Le Monde 4/2-13, Le Monde 4/2-13

Nytt antipirat-uppdrag utanför Somalia
Under högst fyra månader med start i april ställer Sverige HMS Carlskrona och maximalt 260 personer till förfogande i EU:s marina insats utanför Somalias kust.
31 jan 13 – Prop 2012/2013:66

Att vara kvinna i Israel
De arabiska kvinnor som intervjuas i den här boken (dr-avhandlingen) är uttalat religösa, de klär sig i heltäckande kläder och ber dagligen. Till en början tycks gud och traditionen styra deras liv, men allt eftersom kryper det fram att kvinnorna som är välutbildade snarare använder religionen för att rättfärdiga sina egna livsval: till exempel att gifta sig eller inte, eller att studera eller inte. De kan tolka koranen på ett sätt som passar dem, menar Eli Göndör. Jorun Koca Jakobsson recenserar.
23 jan 13 – Göndör, Eli: Jag har mina känslor och mitt förstånd

Revolution utan rörelser
Vad ligger bakom den politiska mobiliseringen i Mellanöstern och Nordafrika? I Väst har vi betraktat den arabiska våren som ett resultat av organiserade gräsrotsrörelser, sådana som finns i t.ex. Latinamerika, Indien och Sydafrika. Fel, skriver sociologiprofessorn och Mellanösternexperten Asef Bayat i en ny bok på svenska. Han menar att den politiska mobiliseringen i stället grundar sig på lojalitet med traditionella institutioner som familj, släkt och religion. Den arabiska våren är konservativ.
13 dec 12 – Bayat, Asef : Vardagslivets politik

Obama hoppfull i sitt segertal
Barack Obama har vunnit presidentvalet i USA. Rivalen Mitt Romney har erkänt sig besegrad. – Trots de svåra tider vi har gått igenom har jag aldrig varit mer hoppfull, sade Obama i sitt segertal.
7 nov 12 – Barack Obamas seger- och tacktal, videoklipp, 20 minuter

Skarp Nordenkritik mot Israel
De nordiska utrikesministrarna är bekymrade över att Israel utvidgar sina bosättningar på ockuperat område eftersom det står i strid mot folkrätten. Det uttryckte de under ett möte i Helsingfors.
31 okt 12

Oljepengar från Saudi sponsrar Republikaner
Ett utslag i USA:s Högsta Domstol år 2010 har öppnat dörrarna för utländska bidrag till amerikanska valkampanjer. Utländska företag stöder kandidater som inte vill ha några begränsningar av utsläppen för att stoppa den globala uppvärmningen och som stöder utbyggnaden av den amerikanska oljeindustrin och den planerade jättelika oljeledningen Keystone XL från Kanada till Texas.
25 okt 12 – The Nation: Never Mind Super PACs: How Big Business Is Buying the Election, DN Debatt: ”Bäst att amerikanerna får välja sin egen president”

Kadhammar på väg 66
Det är ett alldeles lysande reportage som Peter Kadhammar skrivit om den amerikanska drömmen. Han reser längs Route 66, den stora vägen tvärs igenom USA som slutar i San Fransisco. Här har amerikaner som levt såväl i den amerikanska drömmen som i den amerikanska mardrömmen rest.
11 okt 12 – Kadhammar, Peter: Route 66

Amerikanska högern
Lagom till presidentvalet i USA kom Martin Gelins bok ”Den amerikanska högern” med underrubriken ”Republikanernas revolution och USA:s framtid. Författaren tar oss med på en resa där vi får träffa konservativa gräsrötter och makthavare runt om i USA. De senaste intervjuerna är gjorda så sent som i maj i år.
4 okt 12 – Gelin, Martin : Den amerikanska högern

President Mursi rensar ut militärer
Egyptens president Muhammad Mursi tar stora steg i kampen om makten mellan militären och den demokratiskt valda - och islamistiska - ledningen. Marskalk Muhammad Hussein Tantawi, landets starke man sedan Hosni Mubarak fälldes av en folklig revolution förra året, avsattes på söndagen från försvarsministerposten.
12 aug 12

Brödraskapet deltar ej
I dag torsdag tillträder Egyptens nya regering. Det blir en mixad regering - teknokrater och militärer, men inga från brödraskapet.
2 aug 12

Obamastöd till syriska rebeller
President Barack Obama har undertecknat en hemlig order som godkänner USA-stöd till rebeller som vill störta Syriens president Bashar al-Assad och hans regering, uppger källor med insyn i frågan.
2 aug 12

Ryske regimkritikern Navalny åtalas
Den ryske regimkritikern och oppositionsledaren Aleksej Navalnyj åtalades på tisdagen för förskingring vid en domstol i Moskva.
31 jul 12

Afghanska Isaf-tolkar söker asyl
De afghanska tolkar som jobbar för den svenska styrkan i Mazar-e-Sharif söker av rädsla för talibanerna asyl i Sverige. Men asyl är ingen belöning för utfört arbete, enligt migrationsminister Tobias Billström som säger att undantag för tolkarna inte är aktuellt.
30 jul 12

Islamister tror på dominans i Libyen
Libyens islamister tror sig kunna få ihop en majoritet i parlamentet genom samarbete med oberoende ledamöter, trots att den liberala alliansen NFA hittills dominerar partimandaten.
10 jul 12

Wikileaks släpper dokument om Syrien
Wikileaks har börjat publicera 2,4 miljoner e-post från syriska politiker, regeringsdepartement och företag från år 2006 och framåt, enligt sajten som startades av Julian Assange.
7 jul 12

Mursi vann valet i Egypten
Muslimska brödraskapets kandidat Muhammad Mursi fick fler röster än den förre premiärministern tillika generalen Ahmed Shafiq, och är därmed Egyptens president. Men landets militärråd utövar fortfarande stor makt och ledaren för militärrådet, fältmarskalken Hussein Tantawi, blir både försvarsminister och överrbefälhavare.
28 jun 12

Hård maktkamp väntar
På onsdagkvällen var det fortfarande oklart vem som vunnit presidentvalet i Egypten. Det muslimska brödraskapets kandidat Mohammed Mursi utropade sig som segrare redan på måndagen. På tisdagen hävdade flyggeneralen Ahmed Shafiq att han vunnit. I bakgrunden härskar det mäktiga militärrådet.
19 jun 12

Grekval utlyst
Grekland kommer att hålla nyval den 17 juni. I vad som betecknades protestval för knappt två veckor sedan blev vänsterkoalitionen Syriza näst största parti – och har lovat omförhandla den stålbadspolitik som EU och Internationella Valutafonden (IMF) ålagt Grekland i utbyte mot mångmiljardlånen.
16 maj 12 – Parties and elections in EU

All makt åt en man
Mannen som saknar ansikte är Rysslands ny- och omvalde president Vladimir Putin. Den rysk-amerikanska journalisten Masha Gessen gräver djupt för att finna vad som rör sig bakom stenansiktet. Hon finner ett skoningslöst våld, girighet och en person helt utan skrupler. Men stämmer den bilden? Läsningen reser en rad frågetecken, anser Åke Svidén.
10 maj 12 – Masha Gessen: Mannen utan ansikte

Sarkozy besegrad
Socialisten Francois Hollande fick närmare 52 procent av rösterna vilket innebär att mer än 18 miljoner fransmän lagt sin röst på honom. Nicolas Sarkozy fick drygt 38 procent. Utöver det hade 2,1 miljoner fransmän röstat blankt eller lämnat in felaktiga röstsedlar.
7 maj 12

Protestval i Grekland
De två grekiska regeringspartierna som införde det hårda åtstramningspaketet för att förhindra att landet försattes i konkurs gick tillbaka kraftigt i valet. Nu går uppdraget att bilda regering från det ena partiet till det andra. Om ingen lyckas blir det nyval i juni.
7 maj 12

Björling var föredragande i Saudiaffär
Det var handelsminister Ewa Björling (M) som var föredragande när regeringen gav klartecken till FOI att jobba vidare med vapenfabriken i Saudiarabien 2009, visar nya dokument enligt Sveriges Radios Ekoredaktion. Beslutet fattades efter att FOI ansökt om att få jobba vidare med vapenfabriken som konsult åt SSTI, det så kallade bulvanföretaget.
19 apr 12 – "Historien om SSTI", radioreportage, 20 minuter.

Grekland får sitt nödlån
Ytterligare ett finanspolitiskt tabu har brutits inom EMU i sviterna av skuldkrisen. Privata långivare har gått med på att minska sina fordringskrav på Grekland. I praktiken betyder det att värdet på statsobligationer utfärdade i euro skrivs ned. Det var förutsättningen för det nya "nödlånet" på 130 miljarder euro, som godkändes i veckan som gick.
15 mar 12

Putin blir president
Putin vann presidentvalet med drygt 63 procent av rösterna enligt den officiella röstsammanräkningen. En till tårar rörd Putin sade inför tusentals åhörare att han vunnit en "öppen och ärlig kamp".
4 mar 12

A tunisian girl
Svenska kvinnors bloggar och uppdateringar på Facebook består ofta av bilder på dagens kläder eller muffinsrecept. Samtidigt använder många av arabvärldens unga kvinnor de sociala nätverken som en megafon ut mot omvärlden. Jorun Koca Jakobsson recenserar bloggaren Lina Ben Mheninis bok.
23 feb 12 – Ben Mhenni, Lina : The tunisian girl

Nelson Mandela
Mandela stod på nittiotalet fram som den enande kraften i världens mest segregerade land. Hans politik byggde på försoning och ansvarstagande. Men reformeringen av Sydafrika blev svår och det som Mandela hade svårast att göra något åt, de interna motsättningarna i ANC, Sydafrikas besvärliga roll i utrikespolitiken och aidsepidemin förföljer fortfarande Sydafrika. Vincent Dahlbäck har tecknat ett varmt porträtt av Mandela - på gott och ont skriver Morris Wikström, som recenserar.
16 feb 12 – Vincent Dahlbeck: Middagar med Mandela

Grekiskt val i april
Grekland ska hålla val i april, meddelade regeringen under måndagen. Sent på söndagkvällen röstade parlamentet ja till ett nytt åtstramningspaket. Samtidigt urartade en jättedemonstration i Aten i våldsamma kravaller.
15 feb 12

Fidels Kuba består
Det kubanska kommunistpartiet genomförde under förra helgen en tvådagarskonferens som väckt förhoppningar om politiska reformer. Men Fidels Kuba består. Raúl Castro slog i sitt avslutningstal fast att Kuba kommer att fortsätta att vara en enpartistat. Att tillåta flera partier vore att släppa in demagogi och kommersialisering och öppna för inblandning från USA, hävdade han. Det är nu drygt 50 sedan Fidel Castro och hans kamrater tågade in i Havanna. Björn Kumm har skrivit en biografi över Fidel.
2 feb 12 – Kumm, Björn: Fidel Castro

Torgets makt är över
Revolutionen i Egypten som utgjorde en central del i det som kallas den ”arabiska våren” var ett brokigt skede som gick snabbt och där det för en utomstående stundom var svårt att förstå vad som egentligen hände.
12 jan 12 – Per Björklund, Mattias Gardell, Bitte Hammargren och Jan Hjärpe: Revolution i Egypten

Flyktinghjälpen ett misslyckande
Nästan en fjärdedel av Afghanistans befolkning är återvändande flyktingar, många av dem i stor nöd. Men UNHCR:s lokala chef kallar flyktingorganets strategi i landet för ett stort misstag.
27 dec 11

Elva år för journalister
De båda svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson döms till elva års fängelse i Etiopien. Domen inger oro för hur det är ställt med pressfrihet och yttrandefrihet i Etiopien, enligt ett uttalande från EU.
27 dec 11

Reinfeldt: Vi kontaktar Etiopien
Statsminister Fredrik Reinfeldt lovar kontakta Etiopiens regering för att de svenska journalisterna Martin Shibbye och Johan Persson ska släppas fria. V-ledaren Lars Ohly kritiserar dock Sveriges agerande i fallet.
21 dec 11

Svenskar dömda för terrorbrott
Etiopisk domstol dömde under onsdagen journalisterna Martin Shibbye och Johan Persson för terrorbrott och olaglig inresa i landet. Svenskarna riskerar 18 års fängelse och deras advokat vill se kraftfulla politiska påtryckningar.
21 dec 11

Kim Jong-Uns rike
Nordkorea är ett sällsamt land. I Barbara Demicks intervju- och reportagebok ”Inget att avundas” kallas det för världens mest slutna rike, en titel det finns visst fog för. Ett slutet rike som också är hemlighetsfullt, varvid förstahandsuppgifter om tillståndet i landet är sällsynta. Författaren har intervjuat en mängd avhoppare vilket skapat en sällsynt skarp bild av inte bara en sträng diktatur, utan också av människorna som växt upp och levt i densamma.
21 dec 11 – Demick, Barbara: Inget att avundas

Dengs Kina växer
Det ekonomiska under som nu sker i Kina är inget annat än att Kina håller på att återta sin plats som det ledande landet i världen. Det är utgångspunkten för Klas Eklunds bok om den ”nygamla supermakten”. Boken väcker viktiga frågor inte minst om Kinas framtida roll. Den kinesiska modellen lockar redan många utvecklingsländer, skriver Eklund. Men kan den kinesiska icke-demokratiska modellen med framgångsrik ekonomisk utveckling locka också stagnerande och krisande ekonomier i väst? Den frågan ställer sig vid läsningen av boken.
24 nov 11 – Klas Eklund: Kina Den nygamla supermakten

Nyval i februari - utan Berlusconi
Italiens snart avgångne premiärminister Silvio Berlusconi ser inget annat alternativ än att nyval hålls, sannolikt tidigt i februari.
9 nov 11

Folkomröstningen stoppad och Papandreou petas
Det grekiska ödesdramat är inte över, men på väg mot sin upplösning. På söndagkvällen stod det klart att Papandeou avgår och att Pasokregeringen ersätts av en blocköverskridande koalitionsregering. Merkel, Zarkozy, den konservativa grekiska oppositionen och ett folkligt missnöje har satt Papandreou under hårt tryck.
7 nov 11

Helle Thorning-Schmidt tar över
- Kära partivänner. Vi gjorde det! Idag har danska folket skrivit historia. Idag är det regeringsskifte, deklarerade Helle Thorning-Schmidt (s) för sina jublande partikamrater när det vid midnatt stod klart det röda blocket hade vunnit valet. Tio år av borgerligt styre med stöd av främligsfientliga Dansk folkeparti är därmed till ända.
16 sep 11

Dramatiskt norskt lokalval
Ett drömval för konservativa Höyre, en katastrof för Fremskrittspartiet. Och så ett dramatiskt avgångsbesked. Så blev valkvällen när det norska kommun- och fylkesvalet avslutades sent på måndagen.
14 sep 11

Riksdagen splittrad om Palestina
Riksdagspartierna är splittrade om ett erkännande av Palestina. Frågan ställs på sin spets om den palestinske presidenten Mahmud Abbas om en knapp månad i FN gör allvar av att kräva ett erkännande för en palestinsk stat.
1 sep 11

Elfenbenskusten blev inte nytt Rwanda
I skuggan av den arabiska våren gick den långa maktkampen i Elfenbenskusten mot sin klimax i mars/april 2011. I fem år hade president Laurent Gbagbo lyckats uppskjuta nyval och när det väl ägde rum i november förra året vägrade han att lämna över makten till vinnaren Alessane Ouattara. Många hade fruktat ett nytt Rwanda, hets och propaganda som ledde till folkmord. Men Ouattara och hans väpnade allierade lyckades störta Gbagbo den 11 april med hjälp av fransk militär och FN-sanktioner. Om detta glömda drama har Maud och Pierre Schori skrivit en liten bok, ”Elfenbenskusten. En utmaning för FN och Afrika”. De vet, för de var där.
31 aug 11 – Maud Edgren-Schori och Pierre Schori: Elfenbenskusten. En utmaning för FN och Afrika.

Intensiv jakt på Gaddafi i Tripoli
Muammar Gaddafi jagas än här och än där av Libyens rebeller - sannolikt med hjälp av brittiska och franska specialförband. Tripoli härjas ännu av strider och skottlossning.
25 aug 11

Kina står stabilt
När hela världen skakas av ekonomiska kriser står Folkrepubliken Kina stadigt. Vad är det som gör att det kommunistiska Kina står emot depression, recession och börsoro? Loretta Napoleoni svarar i Made in China: Kina har inte släppt in den nyliberala tygellösa marknadsekonomin.
18 aug 11 – Loretta Napoleoni: Made in China

Kravall eller revolt?
Förra torsdagen skjöts fyrabarnsfadern och Londonbon Mike Duggan ihjäl. Skottet kom från en polis, om det ska värderas som mord är ännu inte utrett. Duggans öde tände en gnista som ledde till dygnslånga upplopp i London med omnejd i helgen, och som sedan spred sig till andra städer i landet. Premiärministern David Cameron och polisen bemödar sig om att betona att det handlar om illegala bråkstakare, inte om en social proteströrelse bland fattiga och arbetslösa ungdomar.
11 aug 11

Kalabalik på Libyens ambassad i Stockholm
Flera personer bröt sig in på Libyens ambassad i Stockholm i förmiddags. De libyska rebellernas flagga hissades. Senare stormade ett tjugotal beväpnade poliser byggnaden.
11 aug 11

Våldsamt i Aten efter omröstningen
Greklands parlament har under onsdagen röstat ja till ett åtstramningspaket. Samtidigt har demonstranter, beväpnade med gatstenar och stålrör, slagits med kravallpoliser i området runt parlamentet.
29 jun 11

Fem av åtta Gripenplan kvar i Libyen
Regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet har träffat en överenskommelse om förlängningingen av insatsen i Libyen. Sverige ska fortsättningsvis bidra med fem Gripenplan, i stället för dagens åtta. Dessutom ska en bordningsstyrka skickas ner i syfte att hjälpa till att upprätthålla vapenembargot.
8 jun 11 – Pressträff om Libyeninsats

Ayatolla med svagt stöd
Khomeynis revolution i Iran 1979 hade aldrig stöd av de Shias rättslärda. Och idag är det religiösa stödet för Väktarrådet radikala politik ännu svagare. Teherans variant av Shia är sekteristisk och despotisk, menar Mohammad Fazlhashemi, idéhistoriker vid Umeå universitet. Åke Sviden har läst vad han tycker är en insiktsfull bok om islam och politik.
19 maj 11 – Mohammad Fazlhashemi: Tro eller förnuft i politisk islam

Valframgång för Sannfinländarna
Det högerpopulistiska och EU-fientliga partiet överträffade de inhemska förväntningarna. När alla röster var räknade stod det klart att Sannfinländarna blir Finlands tredje största parti.
19 apr 11

Sommardal i Kina
Kina är mer än någonsin i fokus för vårt allas intresse. Gripandet av konstnären Ai Weiwei på Pekings flygplats har väckt protester världen över. Ganska många försöker tolka det som nu sker i det stora landet i öst. En av dem som lyckas bäst är Göran Sommardal, nu senast i essäboken ”Kinesiska samtidigheter – sju kapitel om den skrivna erfarenheten” (Symposion, 2011). Där får läsaren en introduktion till samtida kinesiska författarskap.
14 apr 11 – Sommardal, Göran: Kinesiska samtidigheter

Är det en ny arabvärld?
Samhälleliga institutioner är en viktig förutsättning för att revolterna i arabvärlden ska bli framgångsrika. Tunisien och Egypten har sådana men inte Libyen och Jemen där klanledare och klansolidaritet har avgörande politiskt inflytande. Det säger den franske islamkännaren Gilles Kepel i en intervju i tidningen Le Monde.
7 apr 11 – Arab Youth Survej

Egypten efter Mubarak – vad händer?
Egyptens kamp för frihet började inte på Befrielsetorget i Kairo den 25 januari i år. I själva verket har kampen pågått länge. Journalisten Per Björklund bevittnade rader av strejker och protester mot Mubarakregimen under sina tre år i Egypten fram tills det att han utvisades av den egyptiska säkerhetstjänsten i september 2009. I sin nya bok, ”Arvet efter Mubarak. Egyptens kamp för frihet” lyfter han fram de stora strejkerna bland textilarbetarna i Mahalla 2006 och 2008. Christian Anderson recenserar boken.
7 apr 11 – Per Björklund: Arvet efter Mubarak. Egyptens kamp för frihet

Ryska oligarker
Med storögd beundran skildrar Claes Ericson de ryska oligarkerna, de personer som efter Sovjetkommunismens fall snabbt byggde upp enorma rikedomar. Det blir en ytlig betraktelse över hur några få berikade sig medan majoriteten av ryssarna drogs ner i djup fattigdom.
31 mar 11 – Ericson, Claes: Oligarkerna

Stopp för rebellerna öster om Sirte
De senaste dagarna har de libyska rebellerna ryckt fram västerut, men offensiven har stoppats av Gaddafis styrkor öster om Sirte.
28 mar 11

Delade åsikter om FN-mandatets vidd
Efter att ha stått handfallna inför de folkliga upproren i Tunisien och Egypten har västvärldens ledare skridit till verket i Libyen. Men medan svenska politiker uppvisar en sällan skådad krigsiver, växer skepsisen mot NATO-insatsen mot Gaddafi på andra håll.
22 mar 11 – FN:s säkerhetsrådsresolution om flygförbudszon i Libyen

Franska räder över Libyen
Franska plan återupptog räderna över Libyen i morse. Planen lyfte från de franska baserna Solenzara på Korsika och Saint Dizier i östra Frankrike. Frankrike upprepade att syftet inte är att eliminera Gaddafi.
21 mar 11

Alla partier ville ha FN-beslut
Bara några timmar innan FN-resolutionen om en flygförbudszon över Libyen röstades fram i säkerhetsrådet hölls debatt i frågan i riksdagen. Talarna var i princip överens om att Sverige bör stå bakom flygförbudszonen.
18 mar 11 – Snabbprotokoll 2010/2011:74

Skärpta svenska sanktioner mot Iran
Regeringen lade på torsdagen fram en begäran till riksdagen om skärpta svenska sanktioner mot Iran genom att tillämpa sanktionslagen
17 mar 11 – Prop 2010/2011:91

Flygförbudszon ska skydda civila
Sent på torsdagskvällen beslutade FN:s säkerhetsråd att införa en flygförbudszon över Libyen. ”Alla nödvändiga åtgärder” får vidtas för att skydda civila, dock inte ockupation. Mandatet är förhållandevis öppet och möjliggör snabba militära aktioner mot Gaddafis pågående offensiv mot rebellerna.
17 mar 11 – FN:s säkerhetsråd, resolution nr 1973 (2011)

Krisen i Fukushima olöst
Krisen vid det japanska kärnkraftverket Fukushima I fördjupas - nödåtgärderna för att kyla kärnbränslet räcker inte. Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) varnade på onsdagskvällen för att stora radioaktiva utsläpp kan vänta vid reaktor 4.
16 mar 11

Evo Morales Bolivia
Samtidigt som vänstern har enorma problem i Europa har den stora framgångar i Latinamerika. I Bolivia där indianerna utgör majoritet vann socialisten Evo Morales, som själv är ayamaraindian, presidentvalet 2005. Sedan dess har han befäst sin ställning. I det senaste valet fick han 64 procent av rösterna. Socialistpartiets reformpolitik bygger på investeringar i skolor och sjukvård, nationaliseringar av olje- och gas fyndigheter och en jordreform. Åke Kilander har läst en rapportbok som också är en historielektion och kärleksförklaring till landet.
10 mar 11 – Schclarek Mulinari: Revolutionen på 4000 meters höjd – Rapport från Bolivia

Frankrike erkänner libysk opposition
Och Sarkozy vill helst se att EU bombar särskilda mål i Libyen från luften. Men resten av omvärlden, däribland EU och Nato, är fortfarande osäkra på vad händelseutvecklingen kräver av dem. En flygförbudszon, som oppositionen krävt sedan veckor, låter sig inte installeras utan att aktivt delta i den väpnade konflikten.
10 mar 11

Gaddafis Libyen kan implodera
Libyen imploderar och omvärlden släpar efter i sina reaktioner, precis som den gjorde under revolterna i Tunisien och Egypten. Men varken Ben Ali eller Mubarak tog till ett sådant extremt våld mot sin egen befolkning som Gaddafi uppenbarligen gjort. Utgången är oviss. Östra delarna är befriade.
24 feb 11

Envåldshärskare på hemmaplan
Victor Orbans kontroversiella medialag sörjde för besk internationell kritik, och överskuggade Ungerns övertagande av EU-ordförandeskapet. Men den omstridda lagen är bara en liten sten i en större mosaik. Premiärministers och hans parti Fidesz har möblerat om det politiska landskapet så att Ungern liknar en autokrati.
17 feb 11

Upplopp runt om i Mellanöstern
Kravallutrustad och pansarbeväpnad polis stormade under onsdagnatten demonstranternas tältläger i Bahrains huvudstad Manama. Minst fyra människor dödades. Torget är nu avspärrat med taggtråd. I Jemen har demonstranter och regeringsanhängare beväpnade med knivar drabbat samman på gatorna. I Algeriet och Libyen har protesterna slagits ner. Även i Turkiet och Irak pågick demonstrationer under torsdagen. Måndagens nattliga demonstrationer i Teheran slutade med att flera hundra aktivister fängslades.
17 feb 11

Vrede i Egypten över Mubaraks trots
Egyptens president biter sig fast - och demonstranterna är argare än någonsin. "Folk talar om att gå mot Mubaraks palats, de säger att han måste bort", sade Amal Sharaf i 6 april-rörelsen efter Mubaraks tv-tal.
10 feb 11

Stopp för vapenimport från Nordkorea
Som ett led i sanktionerna mot Nordkorea stoppas nu Sveriges vapenimport från Demokratiska folkrepubliken Korea.
9 feb 11 – Prop 2010/2011:68

Hetsen mot i Iran
USA:s ställning i Mellanöstern ställs på svåra prov dessa veckor, när flera av USA:s nära allierade regimer utmanas av folkliga uppror. Folket har tröttnat på decennier av diktatoriskt förtryck och ekonomisk tillbakagång. Den amerikanska regeringen har en besvärlig väg att gå, konstaterar Åke Svidén som läst en intressant analys publicerad i den amerikanska tidskriften The Nation. Den handlar om hur “hökarna” i amerikansk politik hetsar mot Iran.
3 feb 11 – The Nation, Robert Dreyfuss i artikeln ”The Hawks Call for War Against Iran”

Revolution? eller kontrarevolution?
Revolten i Egypten, som kan bli en revolution eller sluta i en kontrarevolution, har satt strålkastarljuset på både USA:s och EU:s politik. I flera decennier har västvärlden stöttat utvalda kungahus och skendemokratier, för att upprätthålla den närmast fetischliknande "stabiliteten i Mellanöstern". Upproren i Tunisien och Egypten sätter fingret på hur känslig den strategi är som bygger på samarbeten med eliter, men inte de befolkningar som hukar under dem. Unn Gustafsson sammanfattar den senaste veckans dramatiska händelseutveckling.
3 feb 11

Demonstranter drabbar samman
Tusentals Mubaraktrogna gick till attack mot demonstranterna på Befrielsetorget under onsdagen. Ett stort antal personer på hästar och kameler dundratde in på torget, snärtandes med piskor, visar internationella tv-bilder.
2 feb 11

Miljonmarscher mot Mubarak
Tiotusentals demonstranter hade på tisdagsförmiddagen samlats i Kairos centrum. Under dagen planeras en "miljonmarsch" för att få president Hosni Mubarak på fall.
1 feb 11

Ghannouchi accepteras
Den mäktiga tunisiska fackorganisationen UGTT accepterar att premiärminister Mohamed Ghannouchi leder övergångsregeringen, trots hans koppling till den gamla regimen.
27 jan 11

Protesterna fortsätter i Egypten
Demonstranter som vill störta Egyptens president Hosni Mubarak fortsatte att leka katt och råtta med polisen under natten mot torsdagen. I Kairo och Suez pågick protesterna ännu under morgontimmarna.
26 jan 11

Bildt slår ifrån sig om Irakläcka
Enligt utrikesminister Carl Bildt satte Sverige inga villkor för att öppna ambassad i Irak. Han kan heller inte minnas samtal om att hedersrelaterade mord i Sverige får svenskarna att kräva en hårdare flyktingpolitik.
24 jan 11 – SvD: Ministrar ville stoppa våg av irakier, Svensk ingångssida till Wikileaks (eng)

Maktpartiet ligger i spillror
Partiskylten har tagits ned, ministrarna gått ur och centralkommittén är upplöst. Tunisiens maktparti RCD har förlorat allt folkligt stöd. Så ser situationen ut en vecka efter att president Zine el Abidine Ben Ali kastade in handduken och flydde till Saudiarabien efter de folkliga protesterna.
18 jan 11

Ett modernt helgon
Aung San Suu Kyi sattes i husarrest 1989 och släptes så sent som i november i år. Med tiden blev hon en internationell symbol för kampen mot statligt förtryck. Som mottagare av Nobels fredspris 1991 har hon en plats i det offentliga rummet som påminner om Nelson Mandelas. Jesper Bengtsson målar i ”En kamp för frihet” upp en nyanserad bild av en människa som ofta beskrivits som ett modernt helgon.
5 jan 11

Tysk och japansk skuld
Ian Burumas bok Skuldbördan handlar om hur Tyskland och Japan har gjort upp med sin egen historia under andra världskriget. Tyskarna har kommit längre i sin "Vergangenheitsbewältigung" än japanerna - ordets blotta existens vittnar om ett pliktmedvetet förhållande till historien. Men skillnaden mellan länderna har snarare politiska än kulturella orsaker, menar Buruma.
30 dec 10 – Buruma, Ian: Skuldbördan

En liberal kines i onåd
Zhao Ziyang var partiets generalsekreterare och premiärminister; han var ”liberal”, men hamnade i onåd 1989 och sattes i fängelse. Där pratade han in sina memoarer på kassettband, som sedan smugglades ut. Hågkomsterna föreligger som bok, nu även på svenska.
22 dec 10 – Zhao, Ziyang: ZhaoZiyang - statens fånge

Italienaren! Berlusconi!
Så klarade han en förtroendeomröstning igen i veckan, den italienske premiärministern Silvio Berlusconi. I en vältajmad bok porträtterar journalisten Kristina Kappelin Berlusconi. Hon döljer inte att hon inte är med i Berlusconis fanclub.
15 dec 10 – Kappelin, Kristina: En italiensk populist

Svensk motstånd stoppade CIA-planen
Fram till 2006 transporterade USA fångar med hemliga flyg via Sverige. När svenska regeringen krävde klara besked ledde det till en diplomatisk kris - och till att transporterna upphörde, skriver Svenska Dagbladet.
5 dec 10

Kriget mot kokainet
Kokainet sprider sig kring jordklotet med allt snabbare steg. Användandet ökar, och kriget mot narkotikan tycks varken påverka tillgång eller efterfrågan på drogerna. Magnus Lintons menar i sin bok Cocaina att kriget mot narkotikan gör större skada än själva narkotikan.
25 nov 10 – Linton, Magnus: Cocaina – en bok om dom som gör det

Irlands regering kröp till korset
På söndagen bad Irland slutligen sina EU-kollegor om hjälp för att rädda landets havererade ekonomi. EU som fruktar att sviterna att av den irländska krisen ska sprida sig till Spanien och Portugal, accepterade omedelbart.
24 nov 10 – Pressmeddelande

Kluven bild av Iran
Den bild vi i väst har av Iran är ofta totalt svart och vit. Den politiska ledningen står för extremism, fanatism och ondska medan det hos folket finns ett växande missnöje och vilja till förändring. Denna bild är naturligtvis präglad dels av USA:s fientliga inställning men också av den stora grupp exil-iranier som bor i väst.
18 nov 10 – Majd, Hooman: Irans dubbla ansikte

Förälskad i Afrika
Richard Dowden förälskade sig tidigt i Afrika – i människornas vänlighet, uthållighet, generositet och hoppfullhet – utan att blunda för skurkar, elände, fördomar och mystiska trosföreställningar. Dowdens område är Afrika söder om Sahara, som han har rest och bott i sedan 1971. Han ser nu länder trotsa det koloniala arvet och lyfta sig ur fattigdom och stagnation, men det är ingen jämlik utveckling!
24 sep 10 – Dowden, Richard: Afrika – framtidens kontinent

Lettland behåller krediter
Den ekonomiska situationen i Lettland är fortsatt krasslig men på väg att förbättras. Sverige står som största långivare i Norden, och har beviljat kredit omfattande 720 miljoner euro.
15 sep 10 – Skriv 2010:244

´Ndrangheta är mäktig
Den mest kända av de italienska maffiastrukturerna torde vara den sicilianska Cosa Nostran, som gett upphov till tjogtals böcker och filmer. Därefter kanske den napolitanska Commoran som fått uppmärksamhet i samband med Roberto Savianos bok Gomorra som senare filmatiserats med samma namn. Den ´Ndrangheta som presenteras i Tomas Lappalainens nya bok är nog mindre känd för gemene man, men det hindrar inte att den har ett stort inflytande i Italien och förtjänar att få sin historia berättad.
27 aug 10 – Lappalainen, Tomas: 'Ndrangheta - en bok om maffian i Kalabrien

Sommelius amerikaresa
Sören Sommelius har skrivit ”Från King till Obama - Medborgarrättsrörelsens kamp i USA” utifrån sina resor i den amerikanska södern under 2008-2009. Han sätt att resa är tilltalande. Han väljer sitt tema, läser in historien, besöker platser för viktiga händelser och letar efter museer och minnesmärken. Han äter på bykrogen, bor enkelt i närheten och talar med människorna. Han fotograferar och upptäcker musik och romaner på resans tema. Historien klarnar och får liv och han återger den, sakligt, spännande och intresseväckande.
20 aug 10 – Sommelius, Sören: Från King till Obama

Förtrycket i Saudi
Författaren och journalisten Tina Thunander har, trots att hon är ensam kvinna, lyckats få tillstånd att resa runt i Saudiarabien. Med på resan finns dock en manlig följeslagare som regeringen tilldelat henne, för helt ensam får en kvinna inte ta sig fram i detta ultrakonservativa land. Thunander har med sig ett antal frågor hon vill ha svar på som baseras på hennes möten med islam i väst, hon undrar till exempel om hedersvåld och över de saudiska bidragen till svenska moskéer. Trots det manliga förklädet lyckas författaren träffa både offentliga representanter, kungligheter, saudiska medborgare och gästarbetare som hon samtalar med om allt från politik, religion och vardagen till försiktig regimkritik.
13 aug 10 – Thunander, Tina: Resa i Sharialand. Ett reportage om kvinnors liv i Saudiarabien

Vit solidaritet med svarta Afrika
Håkan Thörn berättar om hur de svenska respektive engelska afrikagrupperna agerade på 1980- och 1990-talen; han analyserar solidaritetsarbetets mål och metoder; och han menar att anti-apartheidrörelsen har varit viktig för dagens “antiglobaliseringsrörelse”. Åke Kilander, som anmäler boken, är kritisk till hur Thörn använder begreppet solidaritet och menar att han kidnappar det.
30 jul 10 – Håkan Thörn: Solidaritetens betydelse

Norrmans Afrika
Sydafrika efter apartheid är ett land där löften både infriats och brutits sönder i små bitar. Nelson Mandelas hemland har visserligen sett avskaffandet av det korrumperade system som byggde på absurda rasåtskillnader, men korruptionen kvarstår, och integrationen människor emellan är det si och så med.
30 jul 10 – Leif Norrman: Leva på Gränsen - Berättelser från det nya Sydafrika

Dansk s-ledare i blåsväder
Oppositionsledaren i Danmark, Socialdemokraternas ordförande Helle Thorning-Schmidt, medger att hon lämnat motstridiga upplysningar om sin make till myndigheter. Nu kritiseras hon för dubbelmoral.
29 jul 10

Sahlin besöker Afghanistan
S-ledaren Mona Sahlin är i Afghanistan för första gången. Men något besked om vad som händer med de svenska insatserna vid en rödgrön valseger har hon inte med sig på resan.
26 jul 10

En amerikansk resa
Sören Sommelius har skrivit ”Från King till Obama - Medborgarrättsrörelsens kamp i USA” utifrån sina resor i den amerikanska södern under 2008-2009. Han sätt att resa är tilltalande. Han väljer sitt tema, läser in historien, besöker platser för viktiga händelser och letar efter museer och minnesmärken. Han äter på bykrogen, bor enkelt i närheten och talar med människorna. Han fotograferar och upptäcker musik och romaner på resans tema. Historien klarnar och får liv och han återger den, sakligt, spännande och intresseväckande.
19 jul 10 – Sören Sommelius: Från King till Obama

Vänstervindar drar fram över Latinamerika
En vänstervind blåser över Sydamerika. Vi ser nya sociala rörelser, vänsteropinioner och vänsterregeringar som slår vakt om den nationella självständigheten, eftersträvar demokratisering och sociala framsteg.
9 jul 10 – Eva Björklund och Francisco Contreras (red.): Latinamerikanska röster: Vårt Amerika i rörelse

Historisk finansreform i USA
USA:s kongress enades på fredagen om en historisk reform av finansmarknaden för att undvika framtida finanskriser.
25 jun 10

Stor tysk-svensk enighet
Det tycks råda en närmast total samsyn i flera utrikespolitiska frågor mellan Tyskland och Sverige. I varje fall om man ska döma efter presskonferensen i samband med den tyske utrikesministern Guido Westerwelles besök i Stockholm.
22 jun 10

BP garanterar 150 miljarder kronor
BP avsätter drygt 150 miljarder svenska kronor för att täcka skadeståndskrav som kan riktas mot bolaget i samband med oljekatastrofen i USA:s kust mot Mexikanska golfen. Pengarna ska gå till fiskare, hotellägare och andra som förlorar sina inkomster när kusten drabbas av oljan som fortsätter att strömma upp ur borrhålet.
17 jun 10

Bildt säger nej till bojkott
Sverige kommer inte att bojkotta israeliska varor eller bryta samarbetet med Israel. Det var utrikesminister Carl Bildts tydliga svar på oppositionens krav vid riksdagens debatt om den israeliska bordningen av Ship to Gaza.
7 jun 10 – Riksdagsdebatt

Israeliskt nej till konvojutredning
Den Israeliska regeringen vill inte delta i en internationell utredning om tillslaget mot Gazakonvojen förra veckan.
6 jun 10

Gazaaktivister sköts till döds
De nio aktivister som dog ombord på Gazakonvojen vid den israeliska räden mot fartygen sköts till döds. Det uppger den turkiska nyhetsbyrån Anatolia som hänvisar till obducenter som undersökt liken.
3 jun 10

Gardell: Israel begick överlagt mord
Israel har använt massivt militärt övervåld mot en fredlig hjälpinsats. De har begått överlagt mord och sjöröveri, säger Mattias Gardell, som var ombord på det fartyg där nio människor dog.
3 jun 10

Israel är totalt isolerat
Det var en upprörd Henning Mankell som mötte pressen på Landvetter sent på tisdagskvällen. Mankell var upprörd efter vad han tvingats vara med om, men också nöjd över vad han och hans vänner i Ship to Gaza vunnit i stöd ute i världen.
2 jun 10

EU kräver att blockaden av Gaza hävs
EU:s ”utrikesminister” Catherine Ashton uttalade efter mötet i KUSP (Kommittén för utrikes och säkerhetspolitik inom EU), att Israel omedelbart måste häva blockaden av Gaza.
2 jun 10 – Ashton uttalar EU:s ståndpunkt

Israel friger aktivisterna
Israel kommer att frige samtliga frihetsberövade utlänningar från Gazaflottan, säger en regeringstalesman.
2 jun 10

Israels ambassadör kallades till UD
Kritiken mot Israels kapning av fartygen i konvojen Ship to Gaza kommer från alla håll. Utrikesminister Carl Bildt kallade agerandet oacceptabelt och kallade på måndagsmorgonen Israels ambassadör till UD för samtal.
2 jun 10 – Pressmeddelande UD 31 maj 2010

Mankell på väg hem
Författaren Henning Mankell och riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP) som fanns ombord på Gazakovojen som bordades är på väg hem till Sverige.
1 jun 10

Egypten häver blockaden
Egyptens president Hosni Mubarak gav i dag order om att gränsövergången till Gazaremsan vid Rafah ska öppnas, rapporterar den egyptiska nyhetsbyrån Mena enligt AFP.
1 jun 10

FN kritiserar Israel
FN:s biträdande generalsekreterare Oscar Fernandez-Taranco sade under säkerhetsrådets extrainsatta möte om den israeliska bordningen av Ship to Gaza, att blodspillan hade kunnat undvikas om Israel hade följt de upprepade uppmaningarna att häva blockaden mot Gaza.
1 jun 10 – FN:s säkerhetsråd: pressmeddelande (Security Council SC/9940)

Flera döda när Gazakonvoj bordades
Nio människor dödades och cirka 45 skadades när en israelisk militärstyrka bordade de sex fartyg som ingick i Ship to Gazas hjälpsändning till Gaza. Den israeliska attacken ägde rum på internationellt vatten cirka 40 sjömil från land.
31 maj 10

Förstärkt civil närvaro i Afghanistan
Sverige förstärker sin närvaro i Afghanistan. Förutom att regeringen utnämnt en ny ambassadör i Kabul, utses också en Senior Civilian Representative som placeras i Mazar-e Sharif i norra Afghanistan för att öka den ”samlade politiska närvaron” där.
20 maj 10 – Pressmeddelande om Afghanistan

Rödskjortorna gav upp
Rödskjortorna i Bangkok har gett upp, sedan militären på tisdagen stormade deras läger i staden. Oroligheterna i Thailands huvudstad fortsätter dock och minst fem dödsoffer har krävts under dagens oroligheter.
19 maj 10

Brown avgår Cameron tar över
Det står nu klart att det konservativa partiets ledare David Cameron bildar en koalitionsregering tillsammans med liberaldemokraterna.
11 maj 10 – BBC:s valrapportering, slutresultat och valwebb.

Gordon Brown avgår som labourledare
Storbritanniens premiärminister Gordon Brown avgår som Labourledare. På måndagskvällen uppmanade han partiet att börja leta efter en efterträdare. Förhandlingar med Liberaldemokraterna kan börja.
10 maj 10 – BBC:s valrapportering, slutresultat och valwebb.

Pierre Schori är kritisk
Pierre Schori har ändrat uppfattning. Länge accepterade han svenska trupp i Afghanistan. Men nu har han tänkt om och skriver skarpt och kritiskt om Sveriges inträde i kriget på Natos och USA:s sida.
10 maj 10 – Schori Pierre: Vägen ut ur Afghanistan

Seger för Tories i Storbritannien
Det brittiska valet slutade med en seger för konservativa Tories, men de 306 mandaten räcker inte för att bilda en egen majoritetsregering. Toryledaren David Cameron inleder samtal med Liberaldemokraterna och erbjuder en koalition.
7 maj 10 – BBC:s valrapportering, slutresultat och valwebb.

Sverige öppnar nya ambassader
Sverige har beslutat öppna sex nya ambassader. Två av de ambassadörerna på de nya orterna placeras i Stockholm och ingen av de övriga i det land där Sverige öppnar en ambassad.
6 maj 10 – UD: Pressmeddelande

Handelsministern inviger i Shanghai
Handelsminister Ewa Björling deltar den 1 maj i invigningen av Världsutställningen i Shanghai och öppnandet av den svenska paviljongen. Hon ska under besöket i Shanghai även möta representanter för näringslivet i Shanghai och delta i ett seminarium om affärsetik.
28 apr 10 – Handelsministern deltar i invigningen av världsutställningen i Shanghai

Nordiskt stöd till Island
Danmark, Sverige, Finland och Norge välkomnar i ett gemensamt uttalande Islands deklarerade avsikt att fullfölja sina åtaganden att garantera insättarna i de isländska bankerna.
20 apr 10 – De nordiska länderna välkomnar godkänd översyn av Islands IMF-program

Polens president dog i flygkrasch
Polens president Lech Kaczynski och ett stort antal ledande polska politiker och militärer omkom när deras flygplan störtade i Smolensk i Ryssland i lördags. De var alla på väg till en minneshögtid för de polska officerare som dödades i Katyn under andra världskriget.
13 apr 10

Sverige lär Kina om företagens ansvar
Sverige inrättar ett center för företags sociala ansvar vid ambassaden i Peking. En plan för samarbetet undertecknades under Kinas vice president Xi Jinpings besök i Sverige.
30 mar 10 – Pressmeddelande från UD

Reinfeldt KU-anmäls för ursäkt till Erdogan
Först beklagade utrikesminister Bildt riksdagens beslut att erkänna folkmordet på armenier. Sedan sade statsminister Reinfeldt att med honom som statsminister kommer regeringen inte att följa riksdagens uttalande. Nu anmäls Reinfeldt till KU för sina uttalanden.
18 mar 10 – KU-anmälan mot Fredrik Reinfeldt

sms från Gaza
”Vi vadar i blod, död och amputerade kroppsdelar... gör något!” Nödropet spreds i ett sms som en löpeld över världen i januari förra året när den israeliska armén anföll Gaza. Det kom från norska läkare vid Shifasjukhuset i Gaza som nu i en bok berättar vad som verkligen hände.
18 mar 10 – Fosse, Erik och Gilbert, Mads: Ögonen i Gaza , Pelaseyed, Thaher (förord): 22 sömnlösa nätter

KU-anmälan mot Björling
Handelsminister Ewa Björling anmäls till KU för att ha medverkat i marknadsföringen av övervakningssystem som skulle hjälpa Libyen att hindra flyktingar att ta sig till Italien.
17 mar 10 – Begäran om KU-granskning av regeringens medverkan vid försäljning av utrustning till Libyen avsedd att övervaka flyktingar; Eva-Lena Jansson (S)

Riksdagen erkände folkmord
Riksdagen beslutade på torsdagen att erkänna massakrerna på bland andra armenier 1915 som folkmord.
12 mar 10 – Snabbprotokoll 2009/2010:86, UU 2009/2010:9

Affärer i blod och olja
Lundin Petroleum, tidigare Lundin Oil, prospekterar och utvinner olja. Deras verksamhet sker ofta i oroliga utvecklingsländer, där det finns mycket att vinna för den som vågar ta stora risker.
4 mar 10 – Lundell, Kerstin: Affärer i blod och olja

Brasilia – en urban utopi
Brasilia, Brasiliens modernistiska huvudstad fyller 50 i år. I boken Fantasiön tar journalisten Henrik Brandâo Jönsson med läsaren till en futuristisk utopi, som den blev i praktiken.
25 feb 10 – Jönsson, Henrik: Fantasiön - ett reportage från Brasiliens hjärta

Tysk misärlag stoppas
I Tyskland, liksom i Sverige, har först socialdemokratiska och sedan borgerliga regeringar genomfört reformer som drabbar sjuka och arbetslösa. Det väcker debatt. Den tyska författningsdomstolen underkände på måndagen den tyska arbetsmarknadsreformen, kallad Hartz IV.
18 feb 10

Die Zeit om ”Rädslans lag”
Under rubriken Rädslans lag ägnar traditionstunga veckotidningen die Zeit utrymme åt en kärnfull analys av fenomenet Hartz IV, som är en kombination av arbetslöshetsförsäkring och socialbidrag. Både genomförandet och debatten ser för lite till dem som faktiskt berörs, skrev die Zeit i nyligen.
18 feb 10

Svenska näringslivet vill bygga upp Haiti
Svenska företag visar stort intresse för att vara med i återuppbyggnaden i Haiti. UD ska hjälpa till att ta fram en åtgärdsplan för hur näringslivet ska involveras i återuppbyggnaden.
28 jan 10

Fortsatt svensk närvaro i Somalia
Regeringen vill ställa HMS Carlskrona till Operation Atlantas förfogande. Det är EU:s insats utanför Somalias kust som jagar sjörövare. Operation Atlanta har utvecklats till en nyckelaktör i jakten på sjörövare, skriver UD i ett pressmeddelande.
21 jan 10 – Pressmeddelande: Sverige förstärker sitt engagemang i Somalia

Ökat stöd till Georgien
Regeringen har beslutat om en ny strategi för utvecklingssamarbetet med Georgien fram till år 2013. Den ska skapa förutsättningar för Georgiens närmande till EU, en demokratisk utveckling och förbättringar för landets internflyktingar.
21 jan 10 – Pressmeddelande: Ny strategi för utvecklingssamarbetet med Georgien

Klichéfyllt om Ryssland
Svenska Dagbladets förra korrespondent i Moskva, Jan Blomgren, har samlat artiklar och reportage om det nya Ryssland i bokform. Det mesta är välbekant, men en fördjupning, en analys av utvecklingen i Ryssland under Jeltsin och Putin skulle ha varit på sin plats.
21 jan 10 – Jan Blomgren: Moskva Tror Inte På Tårar – En Tidsresa i Det Nya Ryssland

Oppositionsledare gripen i Teheran
En framträdande iransk oppositionsledare och tidigare utrikesminister, Ebrahim Yazdi, greps i sitt hem tidigt på måndagen, uppger hemsidan Rahesabz enligt AFP.
28 dec 09

Tio skadade i protester
Demonstranter och polis drabbade samman i sydöstra Turkiet på söndagen i protester mot veckans gripanden av kurdiska lokalpolitiker. Tio personer skadades.
28 dec 09

Vad är Amerika?
I denna kritiska genomgång av vad som format den Nya världen beskrivs våldet och brutaliteten – indian-utrotningarna, slavhandeln och USA:s krig. Denna sida av Amerika är inte en baksida, det är själva kärnan i ett samhälle som grundades av religiösa grupper som inte tålde ett Europa som gick mot upplysning. I Förenta staterna har de obildade och omoderna, den kristna högern, fortfarande en stark ställning.
17 dec 09 – Ronald Wright: Vad är Amerika? Femhundra år av erövring och upplysning

Ännu en murberättelse
Björn Cederbergs Berlinmuren är en lättfattlig bok om ett avgörande moment i Tysklands och Europas historia. Men trots författarens personliga erfarenheter och politiska kunskaper blir det ganska ytligt.
2 dec 09 – Cederberg, Björn: Berlinmuren

Afrikaner kan själva
15 år efter folkmordet tycks Rwanda vara på väg att bygga upp nationen igen. Att afrikaner gör det på egen hand, utan biståndsinsatser, accepteras bara motvälligt i väst, skriver Richard Myrenberg i sin bok om länder i östra Afrika.
2 dec 09 – Richard Myrenberg: I vulkanens skugga

Valobservatörer till Ukraina
Sverige skickar fem valövervakare, tio valobservatörer och en statistiker till Ukraina inför presidentvalet den 17 januari 2010. Det sker efter en begäran från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Sida ska rekrytera och utbilda valobservatörerna.
12 nov 09

Natten då muren föll
Det är 20 år sedan den mytomspunna natten när DDR plötsligt öppnade gränsen mot Västberlin. I en nyutkommen antologi skriver tyska författare, födda i dåvarande väst och öst, om den här vändpunkten. ”Sett i backspegeln förefaller vägen till återföreningen given, ja rätlinjig. Och med tiden blir det intrycket allt starkare. Men den gången tedde sig långt ifrån allt klart och logiskt.”
12 nov 09 – Deckert, Renatus (red.): Natten då muren föll

SPD går åt vänster
Efter socialdemokraternas brakförlust i det tyska valet skallar ropen på en radikal kursändring från de inre leden. En vandring vänsterut framstår som ofrånkomlig - men den är varken lätt eller självklar, skriver Unn Gustafsson från Berlin.
12 okt 09 – Parties and elections in Europe

Falsk dansk självbild
Hur har det liberala och tillåtande Danmark kunnat förvandlas till ett otillåtande och främlingsfientligt land? I boken Världens lyckligaste folk försöker Lena Sundström svara på frågan och finner att den danska liberalismen har slagit knut på sig själv.
1 okt 09 – Sundström, Lena: Världens lyckligaste folk

Storbritannien fick högsta domstol
Storbritannien har för första gången fått en högsta domstol. Den ersätter parlamentets överhus som högsta rättsliga instans.
1 okt 09

Socialistisk seger i Portugal
Premiärminister José Socrates och hans socialistparti, PS, vann valet i Portugal, men lyckades inte få majoritet i parlamentet. Troligen kommer socialister och socialdemokrater att tvingas samarbeta.
28 sep 09

Liberal framgång räddade Merkel
Tysklands förbundskansler Angela Merkel regerar vidare. Visserligen backade hennes CDU/CDS i söndagens val men liberala FDP gick kraftigt framåt. Tillsammans får partierna en bekväm majoritet; 323 av 614 mandat.
27 sep 09

När kommunismen började knaka i fogarna
Små tuvor välter ofta stora lass – men i efterhand är det lassen, inte tuvorna vi minns. Det är utgångspunkten för Peter Kadhammar i hans nya reportagebok om kommunismens fall: ”Fru Anna och generalen”.
17 sep 09 – Kadhammar, Peter: Fru Anna och generalen

Rödgrön seger efter thrillerkväll
Jens Stoltenberg lyckades med det som ingen norsk regeringschef mäktat på flera decennier: att sitta kvar efter ett val.
15 sep 09 – Stortingsvalget - valnattsresultat

Falska vallokaler hjälpte Karzai
Anhängare till president Hamid Karzai inrättade falska vallokaler inför Afghanistans val i augusti. Där registrerades hundratusentals falska röstsedlar, uppger höga västerländska och afghanska källor.
7 sep 09

Straw: Olja påverkade Lockerbiefall
Striden om frigivningen av den dömde för Lockerbiedådet tar ny fart. Jack Straw medger att oljeförhandlingar spelade stor roll när Abd al-Basit al-Miqrahi inkluderades i ett fångutlämningsavtal med Libyen.
5 sep 09

Obamas tal tog honom till Vita Huset
Barack Obamas väg till Vita Huset gick via hans stora begåvning som talare. I boken Tron på förändring presenteras ett antal av hans tal, men också hans politiska agenda, som nu vållar svårigheter för honom.
3 sep 09 – Barack Obama: Tron på förändring

Sverige fungerade som USA:s ombud
Jerker Widén undersöker Sveriges roller i den amerikanska utrikespolitiken. Sverige var samtidigt väktare, ombud och kritiker. Väktarrollen var den viktigaste. Den fick USA att ha överseende med den skarpa svenska kritiken av USA:s krig i Vietnam.
13 aug 09 – Jerker Widén: Väktare, ombud, kritiker

Stalins arkiv
Sovjetimperiet föll 1991. De följande åren växte det fram fria och kritiskt granskade massmedier i Ryssland. Då öppnades också de hemliga arkiven. Historiker, journalister och förläggare strömmade till. Jonathan Brent, från Yale University Press, berättar om hur det gick till.
17 jul 09 – Brent, Jonathan: Stalins arkiv

Irak säljer oljerättigheter
Brittiska BP och kinesiska CNPC International Ltd blir de första utländska företagen som investerar i Iraks energisektor, enligt uppgifter från det irakiska oljeministeriet.
6 jul 09

Parties än elections in Europe
7 jun 09 – Partier och val i Europa

Maffian i Havanna
När Fidel Castro kryddade sina tal med ord som "amerikanska kapitalistiska gangsters", så hade han en mycket konkret täckning för vad han sa. På 50-talet styrde maffian i Havanna. Dess lyxhotell, kasinon och nattklubbar inbringade stora pengar till den korrupte diktatorn Batista.
2 apr 09 – English, T. J.: Maffian i Havanna

Putin rider på oljan
Putins stigande popularitet baseras på en konstant ökning av råoljepriset. Samtidigt har demokratin satts på undantag, men utan att konstitutionen ändrats. Makten centraliseras och duman domineras av Putins maktparti. Rättsväsendet är inte självständigt. Den nya ryska medelklassen är nöjd. Så ser dagsnoteringen ut. Men vad händer när råvarupriserna faller, och när islamism och antiryska stämningar sprider sig i Ingusjien, Kabardinien-Balkarien, Dagestan och andra delar av norra Kaukasien. Svenska rysslandskännare analyserar läget i en nyutkommen antologi.
19 feb 09 – Jonsson, Anna och Vendil Pallin, Carolina: Ryssland. Politik, samhälle och ekonomi

Ordväxling om David Isaak
David Isaak, den svenske journalisten som sitter fängslad i Eritrea sedan nästan sju och ett halvt år utan rättegång, hamnade i centrum i en debatt mellan utrikesminister Bildt och socialdemokraternas Urban Ahlin efter utrikesdebatten i Riksdagen.
19 feb 09

Kadima trotsade Israels högervind
Likud snubblade på målsnöret. Oväntat fick regeringspartiet Kadima flest röster i valet i Israel, enligt vallokalsenkäter sent på tisdagen - men vem som får bilda regering är en öppen fråga.
12 feb 09

Zimbabwes samstyre lovar stort
Morgan Tsvangirai lovar att åter få styrfart på Zimbabwe, efter att ha svurit ämbetseden som landets nye premiärminister. Även den forne ärkefienden Robert Mugabe utlovar samarbete, men EU nöjer sig med att kalla samstyret ett "steg mot demokrati".
11 feb 09

Spektakulära talibanangrepp i Kabul
Talibanska självmordsbombare attackerade på onsdagsmorgonen regeringsbyggnader i Afghanistans huvudstad Kabul. Minst 26 människor har dödats och 55 skadats.
10 feb 09

Socialdemokratisk oenighet om Palestina
Inom socialdemokratiska partiets toppskikt ryms diametralt motsatta ståndpunkter i Palestinafrågan. Tage Erlanders var en aningslös israelvän. Olof Palme och Sten Andersson bidrog till att PLO:s och Arafat kom in i värmen. Med Göran Persson och Mona Sahlin svängde politiken. Idag är det Hamas som är ute i kylan.
29 jan 09 – Bjereld, Ulf och Carmesund, Ulf (red): Israel och Palestina - 60 år i våra röda hjärtan

Obama: Vi är redo att leda igen
Barack Obama är nu USA:s 44:e president - och den första svarta. I sitt installationstal på tisdagen talade han om svårigheterna, men även möjligheterna för USA. Han sträckte också ut en hand till den muslimska världen.
21 jan 09

Miljardlån till Island
Regeringen vill låna ut 6,5 miljarder kronor till Island för att hjälpa landet ur den svåra ekonomiska krisen. Lånet ingår i den ram på 2,5 miljarder dollar som de nordiska länderna lovat att låna till Island.
19 jan 09

USA håller svensk fånge i Irak
En 40-årig svenskirakier hålls sedan i maj fången av amerikanska myndigheter utanför Bagdad.
29 dec 08

Iran svartmålas av Vita husets medier
Att den bild av verkligheten vi får serverade via massmedia inte alltid överensstämmer med sanningen, eller i vart fall inte visar hela sanningen, kan nog de flesta hålla med om. Men kan bilden som förmedlas av exempelvis Iran helt sakna verklighetsförankring och i vems intresse ligger det i så fall att sprida den?
17 dec 08 – Pierre Gilly: Bombdiplomati

Mussolini besatt av makten
Göran Hägg skriver ett bitvis nyanserat porträtt av den italienske fascistdiktatorn Benito Mussolini. Och utmanar det politiskt korrekta. Inte minst därför att Hägg tonar ner det fascistiska våldet mot politiska motståndare.
27 nov 08 – Hägg, Göran: Mussolini

Svensk trupp i Afghanistan utökas
Den svenska militära närvaron i Afghanistan kan fördubblas nästa år. Regeringen begär att få sända högst 855 soldater till det krigsdrabbade landet.
20 nov 08 – Prop 2008/2009:69

Svensk Trupp stannar i Kosovo
Regeringen föreslår att Sverige också de kommande två åren ska ha en styrka på 250 soldater i Kosovo inom ramen för KFOR. Det är en fortsättning av den svenska insatsen i Kosovo sedan 1999.
20 nov 08 – Prop 2008/2009:72

Massakern som inte kunde döljas
Den svenska frilansjournalisten Elin Jönsson var i Uzbekistan i maj 2005 när polis och militär öppnade eld mot demonstranter i staden Andizjan. Myndigheterna försökte stoppa rapporteringen från massakern.Nu kommer Elin Jönssons bok om massakern.
20 nov 08 – Jönsson, Elin: Konsten att dölja en massaker. En resa bakom sidenridån

Barack Obama blir USA:s president
Ett öronbedövande jubel steg mot skyn i Grant Park i Barack Obamas hemstad Chicago när beskedet kom: Obama blir USA:s 44:e president. Obama fick 64 miljoner röster (53%), McCain fick 57 miljoner (46%).
5 nov 08 – USA:s presidentval 2008, valresultat + exit poll

Kontroversiellt om kurderna
I Sverige och Västeuropa har exilkurderna själva vittnat om förtrycket och också levererat politiska analyser av den kurdiska frågan. När Ingmar Karlsson nu skriver kurdernas historia och tolkar stämningarna bland kurderna blir det kontroversiellt.
2 okt 08 – Karlsson, Ingmar: Kurdistan - landet som icke är

Kinakännarna demaskeras
De svenska kinaexperterna, till exempel Sven Hedin och Jan Myrdal, beundrade det auktoritära Kina. De såg en högkultur, ett mäktigt imperium och de åtnjöt dess makt och stöd. Samtidigt var de en del av den västerländska imperialismen. En var upptäckare, en annan gravplundrare och en tredje propagandist och deras syn på makt, ras, kön och klass var reaktionär. Därtill var de usla vetenskapsmän. Perry Johansson, själv sinolog fäller den hårda domen.
22 aug 08

Lenin gjorde Stalin möjlig
Hélène Carrère d'Encausses Leninbiografi visar tydligt att i allt som Josef Stalin gjorde hade han en föregångare i Vladimir Lenin.
21 aug 08 – Hélène Carrère d'Encausse: Lenin

Det kluvna Kina
Två erfarna svenska kinakorrespondenter Göran Leijonhufvud och Agneta Engqvist har skrivit en bok som påpassligt kommer ut till OS i Peking. De berättar om ett ofattbart stort land med en lika ofattbart snabb ekonomisk utveckling som en ofattbart stor fattigdom. Några tendenser till demokrati i Kina ser de inte.
14 aug 08 – Leijonhufvud, Göran och Engqvist, Agneta: Kina - den haltande kolossen

Var Hitler en människa?
Det är ett djärvt projekt att skriva en biografi om människan Adolf Hitler och därmed förmänskliga en av historiens grymmaste diktatorer. Bengt Liljegren lyckas bara delvis hitta människan bakom illdåden.
18 jun 08 – Liljegren, Bengt: Adolf Hitler

Hella och Salme - två röda systrar
Hella och Salme Murrik, två estniska systrar mitt i det storpolitiska skeendet under 1900-talets första hälft. Hellas dotterson, den förre finländske utrikesministern, socialdemokraten Erkki Tuomioja, har skrivit en dubbelbiografi om de båda systrarnas liv. Deras roller var mycket olika, men en sak förenade dem, deras tilltro till den ryska revolutionen och Sovjetunionen.
12 jun 08 – Tuomioja, Erkki: Ett stänk av rött

Bhuttos politiska testamente
Islam har kidnappats av terrorister och fundamentalister. Den tesen driver Benazir Bhuttos i sin bok Försoning, som blev ett slags politiskt testamente. Hon lämnade de sista manussidorna till förlaget samma dag som hon mördades i Pakistan, den 27 december i fjol.
29 maj 08 – Benazir Bhutto: Försoning

Irakmöte i Stockholm väntas inte ge resultat
Toppdiplomater från 90 länder samlades på onsdagen i Stockholm för en konferens om Iraks framtid. Ingen väntar sig någon snar lösning på landets konflikter, men bara att mötet hålls är ett tecken på framsteg.
28 maj 08 – Irak-konferensen

Obama leder men Clinton ger inte upp
Barack Obama har efter veckans primärval en majoritet av demokraternas delegater. Han har också en majoritet av superdelegaterna. Hillary Clinton hoppas att primärvalen i Florida och Michigan, där hon vann, men som ogiltigförklarats till slut ska räknas.
22 maj 08

Hjälpsändningar når Burma
80 000 människor beräknas ha omkommit i det avlägset belägna distriktet Labutta sedan den kraftfulla cyklonen drog in över Burma i helgen, uppgav en lokal militärföreträdare på torsdagen.
8 maj 08

Världsmakterna: Riv bosättningar!
All utbyggnad av bosättningar som gjorts sedan 2001 måste Israel riva. Det kräver de fyra världsmakterna efter ett möte om Mellanöstern. De manar också arabstaterna att ge palestinierna den hjälp de lovat.
2 maj 08

Andra presidentvalsomgång i Zimbabwe
Officiella valresultat i Zimbabwe ger oppositionsledaren Tsvangirai segern i presidentvalet. Men eftersom ingen, enligt valmyndigheten, nådde över 50 procent behövs en andra valomgång. Oppositionen protesterar.
2 maj 08

USA:s fascister
En liten radikal kärna ur i den amerikanska kristna högern har tagit sig in i maktens sfär och är nu på plats i kongressen, domstolarna och i medierna. Chris Hedge har wallraffat och skildrar den kristna högern från insidan.
30 apr 08 – Hedges, Chris: Amerikanska fascister

Finlands sak var hemlig
I dag är det svensk-finska säkerhetspolitiska samarbetet naturligt och självklart. Men på 1980-talet såg situationen annorlunda ut. Den svenska statsministern Thorbjörn Fälldin och finska statministern (och senare) presidenten Mauno Koivisto träffades i hemlighet för att diskutera utrikes- och säkerhetspolitiska frågor.
30 apr 08 – Bergquist, Mats och Johansson, Alf W: Säkerhetspolitik och historia

Kubanska bilder
Det är lätt att följa med till Kuba i Torbjörn Elenskys reportagebok Luisas tupp: hundra kubanska bilder, till det myller av liv som fyller staden Cacocums gator och till Zaidas och Eduardos hem. Boken är en berättelse i bilder av dagens Kuba.
17 apr 08 – Elensky, Torbjörn: Luisas tupp

Kosovo erkänns
Sverige kommer att erkänna Kosovo som en självständig stat vid ett extra regeringssammanträde i dag, meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt efter utrikesnämndens sammanträde.
4 mar 08 – Kosovo erkänns

Ökad insats övervägs i Afghanistan
Det svenska stödet till ISAF-insatsen i Afghanistan är obrutet, förklarade försvarsminister Sten Tolgfors efter NATO:s försvarsministermöte i Vilnius.
14 feb 08

I USA:s hjärta
"Heartlands" är en titel som jag tror är vald med omsorg av författaren och idéhistorikern Nils Erik Forsgård. Hans "anteckningar från en resa genom USA" är en resa genom det geografiska Heartlands - mellanvästern - och även det ideologiska.
14 feb 08 – Forsgård, Nils-Erik: Heartlands – Anteckningar från en resa genom USA

Korruption hotar Tanzanias regering
Tanzanias premiärminister Edward Lowassa har lämnat in sin avskedsansökan efter korruptionsanklagelser. Godtas ansökan faller hela regeringen, kort innan ett besök av USA:s president George Bush.
7 feb 08

Nyval i Italien
Italiens president Giorgio Napolitano upplöste på onsdagen parlamentet som en förberedelse för nyval, sannolikt i mitten av april.
6 feb 08

Dansk sparbudget risas
En budget med sparbeting. Det var den danske finansministern Lars Lökke Rasmussens besked när han på i dag presenterade det reviderade förslaget till 2008 års budget. Mest ris blev belöningen.
5 feb 08

Medvedev i ogranskad ledning
Ett nytt observatörsgräl håller på att blossa upp mellan Ryssland och OSSE inför det ryska presidentvalet. Biträdande premiärminister Dmitrij Medvedev kan samtidigt i lugn och ro prova ut sin presidentkostym.
31 jan 08

Italiensk regeringsbildare utsedd
Italiens president Giorgio Napolitano har bett senatens talman Franco Marini att bilda regering. Under en övergångsregering kan man omarbeta vallagen inför nästa val för att få fram stabilare regeringsunderlag.
30 jan 08

Bush talade till historieböckerna
I sitt sista State of the Union-tal till nationen sökte president George W Bush gjuta ekonomiskt självförtroende i sina landsmän. Samtidigt varnade han för ett alltför snabbt tillbakadragande från Irak.
29 jan 08

Kennedy stöder Obama
Efter storsegern i primärvalet i South Carolina får Barack Obama nu stöd av klanen Kennedy. Såväl John F. Kennedys dotter Caroline Kennedy som senatens nestor Ted Kennedy stöder nu Obamas kandidatur, trots att Bill Clinton vädjat om deras stöd till Hillary.
29 jan 08

Danskt parti läggs ner
Danska partiet Centrum-Demokraterna har fattat beslut om sin egen nedläggning. Partiet, bildat av en högerfalang inom socialdemokratin, skapade rabalder när det bildades 1973, men har nu bara 320 medlemmar.
27 jan 08

Iran stoppar var tredje valkandidat
Irans mäktiga väktarråd har underkänt nästan var tredje kandidat till parlamentsvalet den 14 mars, uppger inrikesdepartementet. Som skäl anges bl a agerande mot den islamiska republiken.
24 jan 08

Fem miljoner fransmän i strejk
Facken kallar ut fem miljoner offentliganställda i strejk i dag. Strejken ökar trycket på den allt mindre populära president Nicolas Sarkozy. Den är en protest mot personalminskningar och ett stöd för höjda löner.
24 jan 08

Kofi Annan försöker medla i Kenya
Förre FN-chefen Kofi Annan kom till Kenya på tisdagskvällen i ännu ett medlingsförsök. Under en dag av tårgasattacker på Nairobis gator hotade regeringen och oppositionen att dra varandra inför internationell domstol.
22 jan 08

Thailändsk junta tackar för sig
Militärjuntan som avsatte den thailändske premiärministern Thaksin Shinawatra i en oblodig kupp 2006 upplöste i dag sig själv. Det Thaksinvänliga partiet PPP förberedde sig samtidigt för att överta regeringsmakten.
22 jan 08

Hillarys väg mot Vita huset
Ska Hillary bli USA:s första kvinnliga president? Erik Åsard håller det inte för helt osannolikt i sin biografi om henne. Hon har erfarenhet och kompetens, och hon har ridit ut flera politiska stormar. Och kanske inte minst viktigt; hon har slipat bort en del av stämpeln att höra hemma på den liberala vänsterkanten.
17 jan 08 – Åsard, Erik: Hillary Rodham Clinton

Bhutto mördad
Pakistans oppositionsledare Benazir Bhutto har dödats i en självmordsattack vid ett valmöte i Rawalpindi, uppger Reuters och AFP.
27 dec 07

Medvedev näste ryske president
Dmitrij Medvedev blir sannolikt Rysslands nästa president, sedan Putins stödparti beslutat att nominera honom, rapporterar ryska nyhetsbyråer.
10 dec 07

S: Bildts tystnad om Ryssland pinsam
Regeringen och utrikesminister Carl Bildt får kritik av oppositionen för sin tystnad om den ryska regeringens hårda angrepp på oppositionen inför parlamentsvalen. "Det är otroligt pinsamt", säger Urban Ahlin (s).
26 nov 07

Tysk ekonomi var aldrig kaputt
Den tyska pressen predikade att Tysklands ekonomi var körd i botten. Den röd-gröna koalitionen svarade med att skära i välfärdsstaten. 2005 gick makten över till de röd-svarta, och kampanjen “Deutschland Kaputt” kunde avblåsas. Carl Tham skriver denna historia.
12 nov 07 – Tham, Carl: Berliner Republik

Arbetarna utnyttjas grovt
Sjukt billigt handlar om ett hänsynslöst utnyttjande av billig arbetskraft i Kina. Det är en förfärlig historia, som först berättades i radion och som nu också finns som reportagebok. Historien förtjänar att berättas gång på gång tills den inte är giltig längre.
18 okt 07 – Huitfeldt, J och Johnson, T och Wong, O: Sjukt billigt

Ryska oppositionen är svag
I sin dagbok, Rysk dagbok, berättar Anna Politkovskaja om Putin, oppositionens svaghet, Tjetjenien, stormningarna av skolan i Beslan och teatern i Moskva. Dagboken går fram till 2005. Ett år senare mördades hon.
16 okt 07 – Politkovskaja, Anna: Rysk dagbok

Israel ingen enad front
Israel förknippas allt som oftast med en konflikt; den utdragna fejden med Palestina. Men vad pågår innanför landets omstridda gränser? Statsvetaren Isabell Schierenbeck har skrivit en guidebok till Israels inre konflikter.
30 aug 07 – Schierenbeck, Isabell: Det splittrade Israel?

Självcensur i Kina
Yttrandefriheten lyser med sin frånvaro i Kina. Med kreativa uttryck som ”flickbarer” och ”glada barer där regnbågsflaggan vajar högt” försöker de kinesiska journalisterna att komma runt censuren. Men de som helt och hållet går emot systemet riskerar långa fängeslestraff.
3 aug 07 – Wingborg, Mats (red): Kina - tio röster om mänskliga rättigheter

Kamraterna var agenter
Det vet förstås alla att DDR, gamla Östtyskland, spionerade i Sverige liksom i de flesta andra länder där man kom åt. Ändå blev många lurade. Författaren, Björn Cederberg, trodde till exempel att han hjälpte DDR-oppositionella, i själva verket var de agenter.
14 jun 07 – Cederberg, Björn: Kamrat, spion. Om Sverige i Stasi-arkiven

Turkiet behövs i EU
Turkiet måste med i EU! Ingmar Karlsson försöker inte dölja sin ståndpunkt. Samtidigt är han återhållsamt rasande över EU, som han menar, bara låtsas vilja förhandla med Turkiet om EU-medlemskap.
29 mar 07 – Karlsson, Ingmar: Europa och turken.

600 man till Afghanistan
Regeringen vill kunna skicka fler svenska soldater till Afghanistan. Idag består den svenska väpnade styrkan av 375 personer. Regeringen vill ha riksdagens tillstånd att skicka 600 man.
23 mar 07 – Prop 2006/2007:83

Orättvisor bakom upploppen i Paris
Hösten 2005 skakades Frankrike av ungdomsupplopp i storstädernas förorter. Många års lagrat missnöje exploderade. Nu drygt ett år senare analyseras orsakerna bakom oroligheterna.
15 mar 07 – Börtz, Torun: Betongen brinner

Miljontals irakier på flykt
Situationen i Irak blir allt mer kaotisk. Miljontals människor har lämnat landet och flyktingströmmarna bara växer. Hittills har kriget skördat tiotusentals civila dödsoffer.
8 mar 07 – Utrikesdepartementet: Mänskliga rättigheter i Irak 2006

De skuldtyngda mästarna
Den svenske diplomaten Karl-Erik Norrman har skrivit en hyllningsbok till de moderna tyskarna, de som försöker bli kvitt skuldkänslorna för två världskrig och holocaust.
16 feb 07 – Norrman, Karl-Erik: Tyskarna

USA:s mjuka strategi praktiseras i Jemen
Terrorism, korruption och fattigdom. Tre ord som kan sammanfatta Jemen i dag, landet där bin Ladin-familjen har sina rötter. Journalisten Eva Sohlman ger en bild från ett land som sällan är i nyhetsrapporteringens fokus.
24 jan 07 – Sohlman, Eva: Arabia Felix i terrorns tid

Bildt beklagar avrättning
Det är beklagligt att avrättningen av Saddam Hussein nu har verkställts, anser Carl Bildt. Sverige tar utan undantag avstånd från dödsstraffet, meddelar utrikesministern.
2 jan 07 – Regeringen: Carl Bildt angående Saddam Husseins avrättning

Rumsfeld sårbar för rättsprocesser
Donald Rumsfelds avgång gör det lättare för dem som vill ställa honom inför rätta för att ha tillåtit brutala förhörsmetoder mot Guantanamofångarna. Flera grupper förbereder en stämning mot honom i en tysk domstol.
10 nov 06

Demokraterna tar över kongressen
Den republikanske senatorn George Allen från Virginia erkände sent på kvällen sig besegrad. Därmed får demokraterna majoritet även i senaten. För båda sidor väntar en knepig balansgång inför presidentvalet 2008.
10 nov 06

Politkovskaja dog för sanningen
Den kända ryska journalisten Anna Politkovskaja, vars kritiska rapportering från Tjetjenienkriget länge retat myndigheterna, hittades mördad på lördagen i sitt hyreshus i Moskva. Trots flera dödshot och ett tidigare mordförsök vägrade hon att kompromissa med sanningen.
9 okt 06 – Novaja Gazeta: Anna Politkovskaja

USA:s nya kvinnoproletärer
Utbildning ger arbete och ekonomisk trygghet. Så var det förr, men hur ser det ut idag? I boken Körd beskriver Barbara Ehrenreich en ny amerikansk verklighet – de arbetslösa högutbildades värld.
14 sep 06 – Ehrenreich, Barbara: Körd

Myrdal såg ingenting
Idag känner vi till röda khmerernas massmord i Kambodja. Men varför såg Jan Myrdal och hans reskamrater, som gjorde en resa i landet 1978, inte vad som pågick? Frågan ställs i en ny bok.
31 mar 06 – Fröberg Idling, Peter: Pol Pots leende

Tyska socialdemokrater svek 1918
Efter första världskriget svepte en revolutionsvåg över Tyskland. Den slogs brutalt ner av den socialdemokratiske ledaren Friedrich Ebert, som samtidigt banade vägen för nazismen, skriver Sebastian Haffner.
9 dec 05 – Haffner, Sebastian: Den tyska revolutionen 1918/19

Sydamerikas vänster på marsch
Åttitalet var militärjuntornas årtionde i Sydamerika. Nittiotalet blev ett nyliberalt decennium. Tvåtusentalet ser ut att forma sig till en period med framgångar för vänstern. Magnus Linton bjuder på en resa från söder till norr.
25 nov 05 – Linton, Magnus: Americanos

Putins Ryssland är nysovjetiskt
Är Ryssland ett normalt land? På väg mot rättsäkerhet och demokrati? En som svarar definitivt nej är Anna Politikovskaja som i sin senaste bok - Putins Ryssland - levererar en ursinnig, sluggande uppgörelse med det postsovjetiska Ryssland.
17 nov 05 – Politkovskaja, Anna: Putins Ryssland

Imperiet skapar sina fiender
Den amerikanska imperialismen trädde fram utan förklädnad när George W Bush tog Vita Huset i besittning 2001. Den tesen driver Chalmers Johnson i ”Imperiedrömmar”, en faktaspäckad bok skriven av en både upprörd och mycket pessimistisk författare.
17 okt 05 – Johnson, Chalmers: Imperiedrömmar

Tjetjenska flickor luras in i döden
De tjetjenska kamikazekvinnorna är offer för en hänsysnlös och cynisk terrorindustri. Unga flickor drogas, våldtas och hjärntvättas för att spränga sig själva i luften. De har inget med jihad eller heligt krig att göra, hävdar den ryska journalisten Julia Juzik.
2 sep 05 – Juzik, Julia: Allahs svarta änkor

Den nya underklassen lever illegalt
En ny underklass av underbetalda och värnlösa arbetare växer fram i Europa. De kallas illegala migranter, papperslösa eller flyktingar. Tusentals personer varje år tar sig in i EU i jakten på ett bättre liv.
12 aug 05 – Solomin, Nina: Gränsen

Massmord i Australien
De brittiska kolonisatörerna var mycket brutala, rasistiska och okunniga när de erövrade Australien. Ursprungsbefolkningen, aboriginerna, fördrevs, mördades och utsattes för ett hemskt förtryck. Detta har pågått ända in i våra dagar, berättar Sven Lindqvist.
23 jun 05 – Lindqvist, Sven: Terra nullius

Global och indisk maktelit får mothugg
Den växande klyftan mellan makt och maktlöshet, och terroristerna som "krigets fria marknadsnasare", är två teser som den indiska författarinnan Arundhati Roy diskuterar i intervjuboken Författare räknar inte röster.
13 maj 05 – Roy, Arundhati och Barsamian, David: Författare räknar inte röster

I Stalins rike gick ingen säker
Mördare, sadist, paranoiker och fanatisk marxist, men också en charmör, kär familjefar och en påverkbar ledare. Bilden av Stalin är mångsidig i Simon Montefiores biografi Stalin den röde tsaren och hans hov.
4 maj 05 – Montefiore, Sebag: Stalin

Varför är amerikanerna som de är?
Staffan Ekendahl som arbetat flera år som korrespondent i USA för bland annat Dagens Eko har skrivit en förbluffande ytlig bok om USA. Han försöker skildra hur amerikanarna är och varför de är så annorlunda oss européer.
15 apr 05 – Ekendahl, Staffan: Amerikanarna

Den amerikanska myten används av Bush
Den amerikanska drömmen var inspirerad av franska revolutionens frihetsidéer, gudstro och nationalism. Göran Rosenberg berättar om drömmarna och myterna och om hur Bushs nu omsätter retoriken i politisk och militär handling.
8 apr 05 – Rosenberg, Göran: Friare kan ingen vara

USA har lämnat sina ideal
Världspolis på den internationella scenen och polisstat på hemmaplan? USA befinner sig idag långt från den republik som konstitutionen talar om. Gore Vidals giftiga penna finner få försonande drag i dagens USA.
1 apr 05 – Vidal, Gore: Evigt krig för evig fred

Brasiliens jordlösa hoppas på Lula
En tredjedel av Brasiliens 170 miljoner innevånare hungrar. Organiserade av MST, De jordlösas rörelse, har 350 000 familjer tagit över oanvänd jordbruksmark och kommit en bit bort från svälten.
4 mar 05 – Lennart Kjörling: Så länge det finns hunger

Tjallarna öppnade maffians värld
Det är relativt tyst om den sicilianska maffian – Cosa Nostre – nu. Det är ett tecken på att den arbetar i lugn och ro. Så menar Maud Webster som skrivit en faktaspäckad bok Maffians värld. Maffian vill verka i tysthet och inte väcka uppmärksamhet.
11 feb 05 – Maud Webster: Maffians värld

Är tyskarna dömda av historien?
Dagens tyskar är trötta på att bära hundhuvudet för nazismens förbrytelser. Men går det någonsin att dra ett streck över den tyska historien, frågar sig historikern Jan Selling.
30 dec 04 – Selling, Jan: Ur det förflutnas skuggor

USA:s illegala sektorer
Eric Schlosser tar oss med på en resa under jorden i USA. Han granskar tre illegala sektorer, sex droger och illegala invandrare i reportage med skiftande djup och ojämn kvalitet.
10 sep 04 – Schlosser, Eric: Pengar som gräs

Roxman – Sveriges ambassadör i Irak
Regeringen har i dag utsett Karin Roxman till ambassadör i Irak. Roxman är sedan tidigare ansvarig för förbindelserna med Irak. Hon har dock varit baserad i Stockholm. Som ambassadör flyttar hon inte omedelbart till Irak, utan nöjer sig tills vidare med att arbeta från grannlandet Jordanien.
12 aug 04

Sverige stöder Kongopolis
Sverige bidrar med 1,5 miljoner kronor till att upprätta en polisstyrka i Demokratiska republiken Kongo.
12 aug 04

Trots vänsterkritiken är Lula arbetarnas hjälte
Hösten 2002 valdes Lula till president i Brasilien på ett måttfullt vänsterprogram. Men att det faktum att Lula själv är sprungen ur fattigdomen och att arbetarpartiet föddes ur strejker och fackföreningar väcker förhoppningar i den fattiga befolkningen och inom den latinamerikanska vänstern.
6 apr 04 – B. Kucinski & S. Branford: President Lula

Vardagslivet i Kabul
Den norska journalisten Åsne Seierstad bevakade Afghanistan för bland annat DN:s räkning under tiden för USA:s bombningar efter 11 september. Men till skillnad från de flesta andra utrikeskorrespondenter stannade hon kvar efter talibanernas fall, hos bokhandlare Sultan Shah och hans stora familj i Kabul.
19 dec 02 – Seierstad, Åsne: Bokhandlaren i Kabul

Hur farlig är Saddam?
President Bush hävdar att Saddam Hussein är rustad till tänderna med massförstörelsevapen och beredd att angripa USA. För att försvara sig måste USA slå till först.
26 nov 02 – Rivers Pitt, William och Scott Ritter: Krig mot Irak, FN: Security Council resolution 1441 (2002) The situation between Iraq and Kuwait

Lågavlönade kvinnor nere för räkning USA
Den amerikanska journalisten Barbara Ehrenreich har stigit ned till den lågavlönade klassen i USA och gjort ett mycket uppmärksammat reportage, Barskrapad.
1 okt 02 – Ehrenreich, Barbara: Barskrapad

Bilden av den farliga ryssen frodas i medierna
Ryssen och östeuropén skildras i våra medier som gåtfull och obegriplig, till och med farlig. Synen på öst är också en viktig del i den västeuropeiska identiteten. Utan ett " dom där" att kontrastera sig emot finns inte heller något "vi här".
12 sep 02 – Olsson, Tom och Ekecrantz, Jan och Åker, Patrik och Westlund, Peter: Jag har sett framtiden och den fungerar inte

Rättighetskampen har blivit en kamp om kvoter
Sedan Martin Luther King mördades har kampen för lika rättigheter i USA förvandlats till en kamp för lika utfall. Denna kursändring har varit kontraproduktiv, åtminstone om man får tro Gunnar Strömmer, författare till boken "Den nya rättighetsrevolutionen".
26 jul 02 – Strömmer, Gunnar: Den nya rättighetsrevolutionen

För Berlusconi är affärerna och politiken ett projekt
Silvio Berlusconi är mannen som i sin iver efter makt och rikedom slog upp dörrarna för den italienska högerpopulismen.
26 jul 02 – Malm, Åke: Berlusconi – ett porträtt

Peronismen bär hela skulden - inte IMF
Den i det närmaste nationella konkurs som drabbade Argentina i slutet av förra året förvånade många nyhetskonsumenter och skribenter. Hur kunde det gå så illa i detta tidigare rika land? frågade sig reportrar och ledarskribenter.
10 jun 02 – Rojas, Mauricio: Carmencitas sorg

EU kritiserar Ryssland
EU skärper tonen mot Ryssland för kriget i Tjetjenien. På toppmötet i Helsingfors antog stats- och regeringscheferna en deklaration som fördömer kriget. EU:s ledare ifrågasätter i och för sig inte Rysslands rätt att försvara sig mot terrorism. Men det är att gå för långt att kalla ett helt folk för terrorister och den ryska offensiven står inte i kontrast till hotet, enligt deklarationen.
17 dec 99 – EU, Deklaration om Tjetjenien

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se