Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Bistånd
Internationellt samarbete
Mänskliga rättigheter
Säkerhetspolitik
Krig och konflikt
Enskilda länder
Terrorism
Internationell ekonomi
Sök i politiken.se:
   
70 artiklar om Bistånd
 
Regeringen satsar på Syrienbistånd
Sverige storsatsar på bistånd till det krigsdrabbade Syrien. I dag beslutar regeringen om att ge 1,7 miljarder kronor under fem år.
17 dec 15 – Pressmeddelande om Syrien-bistånd

Biståndet ska öka
Regeringen ger två miljarder kronor extra i bistånd i år. Detta efter förhandlingar mellan regeringen och Vänsterpartiet, rapporterar Ekot. Pengarna ska framför allt gå till hjälp i kris- och konfliktsituationer
3 dec 15

Idea-chefer tjänar mest
De hösta cheferna inom Idea anklagas för korruption och slöseri av en tidigare Idea-anställd, som framträder i DN.
18 maj 15 – Omvärlden och DN

Biståndsmedel bekostar flyktingmottagande
Nästa år ska ungefär en femtedel av biståndsbudgeten, 8,4 miljarder kronor, bekosta flyktingmottagandet här hemma. Om man tar hänsyn till avräkningarna ligger Sverige bara knappt över FN:s biståndsmål på 0,7 procent av BNI.
3 dec 14

Nya biståndsmiljoner till Ukraina
Regeringen skjuter till ytterligare tio miljoner i humanitärt stöd till Ukraina, lovade utrikesminister Margot Wallström under sitt besök i Kiev. Men varken hon eller ministerkollegan Pavlo Klimkin tror att federalisering kan lösa konflikten.
26 nov 14

Knapp biståndsökning
Regeringens mål är att biståndsramen ska motsvara 1 procent av förväntad bruttonationalinkomst (BNI). Den ökar från årets 38,2 miljarder till 38,4 miljarder 2014.
18 sep 13 – Prop 2013/2014:1

Sverige ökar stöd till syrier
De delar av Syrien som inte kontrolleras av al-Assadregimen får ökat svenskt stöd fokuserat på återuppbyggnad, demokratifrågor och mänskliga rättigheter.
1 aug 13

Sida upptäcker alltmer korruption
Målmedvetet arbete mot korruption i biståndet gör att anmälningarna till Sida skjuter i höjden enligt myndigheten. Men det finns sannolikt mer av oegentligheter att upptäcka.
15 apr 13

Borg vill minska u-landsbiståndet
Regeringen har planer på att minska Sveriges bidrag till olika FN-organ med upp till tio procent. Pengarna kan istället läggas på flyktingmottagande, enligt finansminister Anders Borg.
5 mar 13 – SR ekot: Borg vill ta biståndspengar till asylmottagandet

Omstritt svensk bistånd
Nyligen meddelade regeringen att man inrättat en expertgrupp som omedelbart tar sig an uppgiften att utvärdera Sveriges bistånd. Nu kommer skarp kritik mot hur UD hanterar biståndet.
7 feb 13

Allianskritik mot biståndsministern
Moderata biståndsministern Gunilla Carlssons förslag om att det svenska biståndet ska ge mätbara resultat får kritik inifrån alliansen.
6 jul 12

Aung San Suu Kyi ber om svenskt stöd
Burmas oppositionsledare, Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi har träffat biståndsminister Gunilla Carlsson i Burma. Aung San Suu Kyi bad om internationell hjälp i bland annat mänskliga rättighetsfrågor.
29 nov 11

Vad är egentligen demokratibistånd?
Det har alltid stått politisk strid om det svenska biståndet bakom fasaden av bred enighet om internationell solidaritet. Under det svenska biståndets femtioåriga historia har partierna varit oense om det mesta, om storlek, målsättning, landval och villkor. Nyutkomna antologin ”Bistånd är politik!” vill lyfta fram skiljelinjerna och konflikterna. Det lyckas inte alltid, men en tydlig motsättning handlar om vad demokrati betyder för utveckling.
10 nov 11 – Bok: Bistånd är politik! En antologi om biståndets utmaningar

Vattenreningsverk till Pakistan
På torsdagen lyfter två transportplan från Örebro flygplats fullastade med hjälpmaterial till det översvämningsdrabbade Pakistan. Lasten innehåller bland annat två vattenreningsverk och ett tjugotal elgeneratorer från Myndigheten får samhällsskydd och beredskaps lager i Kristinehamn.
25 aug 10

Ship to Gaza planerar ny flotta
Ship to Gaza kommer att skicka fler båtar till Gaza om Israel inte häver sin blockad. Det meddelade nätverket bakom aktionen på en presskonferens på onsdagen.
4 aug 10

Regeringen sparkar Sidas generaldirektör
Sidas generaldirektör Anders Nordström får sparken. Den långa tvisten mellan biståndsminister Gunilla Carlsson och Sida fick därmed en lösning. Skälet är att Sida inte har ordning på sin ekonomi. Ett underskott på 50 miljoner kronor i fjol följs av nytt i år.
27 maj 10 – Presskonferens 2010-07-27

Sida sparar ytterligare 45 miljoner
Statliga biståndsorganet Sida ska spara ytterligare 45 miljoner kronor för att få årets budget i balans. En rad åtgärder planeras - bland annat riktade pensionserbjudanden.
7 maj 10 – Pressmeddelande: Sida planerar ytterligare sparåtgärder för en budget i balans

Sverige ger mest bistånd
Sverige får högsta betyg av OECD:s biståndskommitté DAC. Sverige är den medlem i OECD som ger mest bistånd till utvecklingsländer, 1,12 procent av Brutto nationalinkomsten (BNI).
14 apr 10

Ökat stöd till Haiti
Sverige ökar sitt stöd till jordbävningsdrabbade Haiti. Sverige ger ytterligare 25 miljoner kronor till återuppbyggnaden av landet och har därmed bidragit med 336 miljoner kronor
31 mar 10

Katastrofbiståndet
Det internationella biståndet har under flera decennier varit närmast fredat från kritik. Det är inte bra, eftersom även denna samhällssektor måste granskas och ifrågasättas. Under senare år har det dock kommit en rad forskningsrapporter som och även debattböcker som ifrågasätter delar eller till och med hela verksamheten.
11 mar 10 – Polman, Linda: Kriskaravanen. Vinnare och förlorare i biståndsindustrins spår

Svenska poliser till Haiti
Sverige ska bidra med tre poliser och fyra kriminalvårdare till Haiti. Det är en hjälp som går via FN:s stabiliseringsinsats på Haiti, MINUSTAH. FN:s säkerhetsråd har utvidgat mandatet för MINUSTAH till 1500 poliser inklusive 100 kriminalvårdare. Syftet är att skapa stabilitet och möjliggöra en återuppbyggnad.
4 feb 10 – Pressmeddelande: Sverige skickar poliser och kriminalvårdare till Haiti

140 miljoner i humanitärt bistånd
Regeringen har beslutat att ge ytterligare 140 miljoner kronor i humanitärt bistånd till några av de mest utsatta befolkningsgrupperna i länder och regioner där utdragna konflikter har gjort situationen mycket svårt.
14 dec 09

Sida släpper rapport om korruption
I sin första externa rapport om korruption i biståndet uppger Sida att totalt 24 misstänkta ärenden hanterades av myndigheten i fjol. Av dem lämnades fem vidare till polis eller åklagare.
8 dec 09

Sida får revisorskritik
Sida kritiseras av Riksrevisionen för otillräckligt beslutsunderlag när man ger bistånd till att utveckla statsförvaltningen i fattiga länder. En del av kritiken drabbar också regeringen.
4 nov 09 – Riksrevisionen: Otillräckligt underlag vid beslut om bistånd

Sverige ger 50 miljoner till Palestina
Sverige ger 50 miljoner kronor i direkt bidrag till den palestinska myndigheten. Pengarna ska användas till löner och pensioner för den civila delen av den palestinska myndigheten.
12 aug 09

Dolt bistånd allt viktigare
Allt fler skickar allt mer pengar till släktingar utomlands. Sedan början av 2000-talet har den summan mångdubblats globalt, enligt Världsbanken. I Sverige rör det sig om miljardbelopp, men förmedlingsavgifterna är höga.
2 jul 09

24 miljoner till Pakistan
Sverige har beslutat att bidra med 10 miljoner kronor till UNHCR med anledning av de akuta och omfattande humanitära behoven i Pakistan. Strider mellan Pakistans armé och oppositionen i den Nordvästra gränsprovinsen har lett till stora internflyktingströmmar. Närmare två miljoner människor befinner sig på flykt undan striderna.
20 maj 09

43 miljoner till Sri Lanka
Sverige bidrar med ytterligare fem miljoner kronor till humanitärt bistånd till den drabbade civilbefolkningen på Sri Lanka. Enligt UNHCR finns det nu över 265 000 internflyktingar i landet. De flesta av dem finns i något av det 40-tal flyktinglägren som står under den lankesiska regeringens kontroll. I lägren saknas vatten och sanitära faciliteter.
20 maj 09

Hur effektivt är biståndet?
Resultatet av biståndet till fattiga länder måste kunna mätas. Men det är svårt att visa på någon långsiktig effekt av det svenska biståndet. Det förklarade biståndsminister Gunilla Carlsson när hon lämnade skrivelsen Biståndets resultat till riksdagen.
7 maj 09 – Skriv 2008/2009:189

Biståndet till Nicaragua skärs ned
Det svenska biståndet till Nicaragua ska upphöra snabbare än planerat. Det är sandinistledaren Daniel Ortegas återkomst till presidentmakten som ligger bakom.
23 apr 09 – Pressmeddelande: Sverige påskyndar avvecklingen av biståndet till Nicaragua, UD:s länderinformation – Nicaragua

84 miljoner till Zimbabwe
Sverige ger 84 miljoner kronor i humanitär hjälp till Zimbabwe. Pengarna går via FN och Röda korset.
19 mar 09

Svenska korvetter till Somalia
Den svenska flottan ska stoppa piraterna utanför Somalias kust. Tre svenska fartyg och 160 personer ska skydda FN:s livsmedelshjälp till Somalia.
29 jan 09

Moderaternas nya biståndspolitik
Moderaterna vill slopa enprocentsmålet i biståndspolitiken. I stället vill de införa ett golv för biståndet på 0,7 procent av bruttonationalinkomsten och större frihet när det gäller att välja mål för pengar därutöver.
27 nov 08

Mosander gräver
Jan Mosander mångårig och prisbelönt medarbetare på Sveriges Radios ekoredaktion har genom åren ägnat sig åt att granska det svenska skattefinansierade biståndet. I den här boken följer han upp sina stories från ekot.
8 aug 08 – Mosander, Jan: Pengarna som försvann

Anders Nordström ny chef för Sida
Regeringen beslutade på onsdagen att utse Anders Nordström till ny chef för Sida. Nordström är biträdande generaldirektör vid Världshälsoorganisationen (WHO) och tillträder sin nya tjänst den 28 januari nästa år.
24 okt 07 – Regeringen: Anders Nordström ny generaldirektör och chef för Sida

Kommission ska klimatsäkra bistånd
Regeringen inrättar en ny kommission i syfte att "klimatsäkra" det svenska biståndet. Ordförande blir biståndsminister Gunilla Carlsson (m).
11 okt 07 – Regeringen: Gunilla Carlsson leder ny kommission för klimatförändring och utveckling

Biståndsprocent går till nya områden
Skuldavskrivningar till fattiga länder och ökad avskrivning för flyktingmottagande från dem är kontroversiella poster i biståndsbudgeten. Kritiker anser att regeringen räknar fel saker till det totala biståndet.
20 sep 07 – Prop 2007/2008:1

Färre länder får svenskt bistånd
Regeringen har beslutat att koncentrera biståndet till färre länder. Det innebär att 37 länder nu förlorar sitt svenska bistånd. "Vi kan inte göra allt överallt", säger biståndsminister Gunilla Carlsson.
27 aug 07 – Regeringen: Den nya utvecklingspolitiken

Kamp om engagemanget
Den sydafrikanska kampen mot apartheid fick ett helhjärtat stöd av den svenska arbetarrörelsen. Men det fanns också inre stridigheter. Palmecentrets biståndschef Birgitta Silén berättar historien i en ny bok.
27 apr 07 – Silén, Birgitta: Uppdrag solidaritet

Afrika behöver västbistånd
Vår generation kan välja att utrota den extrema fattigdom som plågar en miljard människor. Men då måste u-landsbiståndet öka. Att ett och annat biståndprojekt misslyckas får inte bli ett argument för minskat bistånd, skriver Jeffrey Sachs, utvecklingsekonom som var rådgivare åt Kofi Annan.
1 mar 07 – Sachs, Jeffrey: Slut på fattigdomen

Orent vatten skördar många liv
Drygt en miljard människor lever i djup fattigdom. Lika många saknar tillgång till rent vatten. Ännu fler saknar ordentliga toaletter. Siffrorna är hämtade från FN-organet UNDP:s årliga rapport.
10 nov 06 – Human Development Report 2006

Biståndet kvar på en procent
Moderaterna gick till val på att sänka biståndet. Men samarbetspartierna stretade emot. På måndagen kom belöningen. Biståndet ligger kvar på en procent.
17 okt 06 – Prop 2006/2007:1

Biståndet höjs åter till en procent
Det svenska biståndet höjs till en procent av bruttonationalinkomsten (BNI) från och med nästa år. Det beslutade riksdagen på onsdagen. Moderaterna motsätter sig höjningen.
8 dec 05 – Snabbprotokoll 2005/2006:44, Snabbprotokoll 2005/2006:46

Fattigdomen minskar för långsamt
År 2000 lovade världens regeringar att fattigdomen i världen ska halveras till år 2015. Nu fem år senare ser det ut som om löftet inte kommer att infrias. Fattigdomen minskar, men inte snabbt nog, visar årets UNDP-rapport.
8 sep 05 – Human Development Report 2005

Ny myndighet för utvecklingsarbete
Den första januari 2006 inrättas en ny myndighet för analys och utvärdering av det internationella utvecklingssamarbetet. En särskild utredare ska på regeringens uppdrag staka ut riktlinjerna för verksamheten.
12 aug 05 – Dir 2005:84

De rika länderna sviker de fattiga
Över en miljard människor lever i dag i extrem fattigdom. Om fattigdomen ska kunna halveras till 2015 måste de rika länderna hålla vad de lovat och omedelbart höja biståndet, fastslår en ny FN-rapport.
24 jan 05 – Investing in development

Diffus svensk biståndspolitik
Regeringens politik för humanitärt bistånd syftar till att rädda liv och hjälpa människor i nöd. Så formuleras regeringens mål i en ny skrivelse. Men det sägs ingenting om vart biståndspengarna tar vägen eller hur de används.
19 jan 05 – Skriv 2004/2005:52

Ur-kommunismen som utopi
Om det nu är så att kapitalismen skapar orättvisor vad ska vi ha i stället? En deltagarekonomi, svarar Michael Albert, där äganderätten är avskaffad och lönerna är lika. Där alla deltar i planeringen av produktion och konsumtion och delar på de svåra och tunga jobben.
1 sep 04 – Albert, Michael: Parecon.

Kvinnorna fattigast bland de fattiga
Enligt FN:s beräkningar lever över en miljard människor i djup fattigdom världen över. Allra värst drabbade är kvinnorna. Könsperspektivet måste därför lyftas fram bättre i utvecklingsarbetet, skriver Gerd Johnsson-Latham i en rapport från utrikesdepartementet.
26 apr 04 – UD: Makt och privilegier - om könsdiskriminering och fattigdom

Nytt biståndsmål men ingen tidtabell för 1%-målet
Regeringen föreslår att det svenska u-landsbiståndet ska styras av ett enda mål: ”Det ska bidra till en rättvis och hållbar global utveckling”. Fokus ska ligga på fattiga människor och länder.
10 jun 03 – Prop 2002/2003:122

Orättvis konkurrens – det stora utvecklingshindret
1 miljard människor tvingas klara sig på 1 dollar om dagen. Denna fattigdom kan bara brytas om människorna kommer i produktivt arbete, vilket kräver rättvis konkurrens. Idag är den orättvis.
20 mar 03 – de Vylder, Stefan: Utvecklingens drivkrafter

Trög kamp för hållbar utveckling
Besluten från FN:s möte om hållbar utveckling är i många fall otillräckliga i kampen mot miljöförstöring och fattigdom. Det hävdar regeringen i skrivelsen Johannesburg – FN:s världstoppmöte om hållbar utveckling.
24 feb 03 – Skriv 2002/2003:29

U-landsbiståndet koncentreras till färre länder
Det svenska biståndet bör tydligare inriktas på att minska fattigdomen. Det är en övergripande slutsats i den så kallade Globkom-utredningen.
15 apr 02 – SOU 2001:96

Biståndet höjs marginellt
Riksdagen höjer anslaget till det svenska u-landsbiståndet från 0,705 procent till 0,72 procent av bruttonationalinkomsten (BNI).
10 dec 99 – UU 1999/2000:2

Minskat stöd till Estland och Polen
Riksdagen har godkänt regeringens skrivelse om samarbetet med länderna på andra sidan Östersjön.
10 dec 99 – UU 1999/2000:6

Biståndet nere i 0,6 procent av BNP
Trots att det svenska biståndet har skurits ned på senare år får Sida pengar över. Det så kallade anslagssparandet uppgår till hela 30 procent.
27 aug 99 – Förslag 1998/1999:RR9

Biståndet minskar
Biståndet får mindre pengar än vad regeringen räknade med i höstas trots att biståndsmålet räknas upp.
23 apr 99 – Prop 1998/1999:100

Matpaket till Ryssland
Ryssland får livsmedelshjälp från EU för nära fyra miljarder kronor.
30 dec 98 – EU,

Svekdebatt i biståndsfrågan
Enprocentsmålet är inte trovärdigt så länge regeringen och dess allierade säger ett och gör ett annat, anser kristdemokraterna och folkpartiet.
18 dec 98 – UU 1998/1999:2

Stärkt status för nordisk bank
Nordiska investeringsbanken ska få en starkare internationell, juridisk status.
4 dec 98 – FiU 1998/1999:12

Skriv av u-ländernas skulder
Alla partier utom moderaterna vill ha en snabbare ökning av biståndet jämfört med regeringens budgetförslag.
6 nov 98 – Bistånd

IMF behöver mer pengar
Internationella valutafonden (IMF) som ger krediter till stater med betalningsbalansproblem behöver utöka sitt kapital med 45 procent.
28 aug 98 – Prop 1997/1998:162

Ökat samarbete för demokrati
Riksdagen har behandlat regeringens skrivelse 1997/98:76 ”Demokrati och mänskliga rättigheter i Sveriges utvecklingssamarbete”, samt de motioner som väckts med anledning av skrivelsen.
12 jun 98 – UU 1997/1998:15

Riksdagen enig om fattigdomen
Bekämpningen av fattigdomen är det övergripande målet i svensk biståndspolitik. Det är samtliga riksdagspartier överens om.
3 apr 98 – UU 1997/1998:9

Svenskt stöd för mänskliga rättigheter
Sverige ska ge mer stöd till arbete för demokrati och mänskliga rättigheter i andra länder.
20 mar 98 – Skriv 1997/1998:76

Östersjöländerna får EU-bidrag
Sverige får 60 miljoner kronor för att samarbeta med andra länder runt Östersjön och Nordsjön kring investeringar i bland annat transporter, energisystem och turism.
23 jan 98 – EU, Europeiska unionen

Svenska företag hjälper översvämmat Polen
Sjukhuset i Kedzierzyn-Kozle stod 3,5 meter under vatten under översvämningarna i Polen i somras. Ett svenskt företag, SP Skadeservice, ska torka sjukhuset.
21 nov 97 – SOU 1997:163

Ingen ny utredning om biståndet
Riksdagen avslog kravet från flera partier om en bred u-landspolitisk utredning.
30 maj 97 – UU 1996/1997:15

Svensk utlåning via IMF
Riksdagen har godkänt att riksbanken för Sveriges räkning får låna ut upp till 8,6 miljarder kronor inom ramen för internationella valutafondens (IMF) lånearrangemang. Riksdagen godkänner därmed riksbanksfullmäktiges förslag.
23 maj 97 – FiU 1996/1997:16

Fattiga grannar får låna
Sverige ska tillsammans med övriga Norden ge fattigare grannar möjlighet att ta lån i Nordiska investeringsbanken för miljöprojekt. För Sveriges del innebär den nordiska överenskommelsen att staten ska garantera lån för 322 miljoner kronor, vilket regeringen vill att riksdagen ska godkänna.
25 apr 97 – Prop 1996/1997:150

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se