Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Förvaltning
Konstitution
Politik
Regeringen
Riksdagen
Val
Partipolitik
Opinion
Kommuner och landsting
Valrörelse 2010
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes




Sök i politiken.se:
   
113 artiklar om Opinion
 
Uppåt för sossarna
Socialdemokraterna ökar kraftigt i opinionen medan stödet för Sverigedemokraterna sjunker, visar SCB:s senaste mätning. Socialdemokraterna får 33,7 procent, vilket är en ökning med 8,7 procentenheter jämfört med förra mätningen.
8 jun 20 – SCB:s partisympatiundersökning maj 2020

Åkesson näst störst
Sverigedemokraterna når sitt bästa resultat hittills med 22,6 procent och verkar ha etablerat sig som näst största parti i SCB:s stora partisympati-undersökning. Partiet har nu nästan 1,7 miljoner sympatisörer, 412 000 fler än i majmätningen. Socialdemokraterna är fortfarande största parti med 26,3 procent. Moderaterna är tredjen störst med 18,3 procent. Jämfört med mätningen i maj har KD förlorat flest sympatisörer, minus 6,5 procent, vilket är en halvering.
3 dec 19 – SCB:s partisympatiundersökning, november 2019

SD fortsätter växa
Sverigedemokraterna (SD) har gått starkt fram i höstens opinionsmätningar. I DN/Ipsos nya mätning får partiet en toppnotering, 23 procent. Det är klart före Moderaterna på 16 procent och strax efter Socialdemokraterna på 24 procent.
24 okt 19 – SR, Jimmie Åkesson kommenterar SD:s opinionssiffror, DN/Ipsos: opinionsundersökning

KD äter borgerliga sympatisörer
Kristdemokraterna har gått från 2,9 procent till 13,0 procent på ett år i SCB:s stora partisympatiundersökning. Alla borgerliga partier har förlorat till KD, även SD. Men de rödgröna partierna håller sina positioner.
ÖPPEN4 jun 19 – Partisympatiundersökningen (PSU) i maj 2019

Migrationspolitiken ett svagt s-kort
Migrations-, sjukvårds- och pensionspolitiken blev ett sänke för socialdemokraterna i riksdagsvalet 2018. Partiets valanalysgrupp konstaterar att socialdemokraterna framförallt tappade stöd bland unga väljare och arbetarväljare, främst LO-medlemmar.
ÖPPEN19 mar 19 – Socialdemokraternas valanalys

Löfven oroas inte av lågt förtroende
Statsminister Stefan Löfven (S) har svårt att se att regeringen kunde ha hanterat flyktingkrisen snabbare än vad som gjordes. Och han oroas inte av låga förtroendesiffror.
14 dec 15

En femtedel vill rösta på SD
Den ihållande debatten om flyktinginvandringen har satt sina spår i opinionen. Om det var val idag skulle Sverigedemokraterna få nära 20 procent av rösterna, enligt SCB:s novembermätning.
ÖPPEN1 dec 15 – SCB:s partisympatiundersökning november 2015

SD hoppas på Moderaterna
Sverigedemokraterna hoppas att deras stigande opinionsstöd ska pressa Moderaterna till samarbete. LO vill se en bred överenskommelse mellan regeringen och M om migrationspolitiken.
20 aug 15

M faller i opinionen — SD går upp
En minskning för Moderaterna och en ökning för Sverigedemokraterna. Inom loppet av en månad har SD mer än halverat avståndet till M i opinionen, visar en ny mätning.
9 jul 15

Moderaterna växer bland kvinnor och unga
Moderaterna går framåt bland kvinnor och unga, enligt SCB:s partisympatimätning.
8 jun 15

Motvind för rödgröna
Statsminister Stefan Löfvens (S) motvind i opinionen fortsätter, även efter att regeringen presenterat sin vårbudget. Båda regeringspartierna tappar i SCB:s stora mätning. Samtidigt slår SD rekord. Men i grund och botten är opinionsläget det samma som på valnatten.
3 jun 15 – SCBs Partisympatiundersökning maj 2015

Nya bottensiffror för de rödgröna
De rödgröna har sitt lägsta väljarstöd sedan 2010 och är nu på samma nivå som Alliansen visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av de största opinionsmätningarna som Novus gör för SR Ekot.
30 maj 15 –

SAP tappar unga väljare
Det är fortfarande dött lopp mellan de politiska blocken, enligt DN/Ipsos mätning för maj månad, Samtidigt visar mätningen att Socialdemokraterna har svårt att locka väljare bland unga och i storstäderna, rapporterar Dagens Nyheter.
28 maj 15

Valresultatet står sig i ny mätning
På söndagen skulle det ha hållits nyval, om inte regeringen och Alliansen gjort upp i december. Men opinionsläget bland väljarna har inte ändrats nämnvärt sedan valet i höstas. Skillnaden mellan blocken är nästan identisk, enligt Ipsos senaste mätning för Dagens Nyheter.
23 mar 15

Af och F-kassan har lågt förtroende
Migrationsverket och Arbetsförmedlingen hamnar i bottenskiktet igen i Medieakademins förtroendemätning.
5 mar 15 – Medieakademins förtroendebarometer 2015

LO-folket allt mindre s-lojala
Stödet för Socialdemokraterna bland LO-medlemmar har minskat sedan i maj, enligt SCB. I dag är det något färre än 50 procent som sympatiserar med partiet. När det gäller Sverigedemokraterna påvisar SCB:s mätning en intressant paradox: 12,4 procent kan tänka sig att rösta på SD, men bara 7,7 procent sympatiserar med SD. Det tyder på ett utbrett taktikröstande/proteströstande.
ÖPPEN4 dec 14 – SCB: partisympatiundersökning

Sifo: Maktskifte väntar i Stockholm
Det ser ut att bli maktskifte i Stockholm efter valet. Enligt en opinionsmätning från TNS Sifo som publiceras i Lokaltidningen Mitt i får S, V, MP och FI majoritet med 51,9 procent av rösterna. Enligt mätningen kommer Feministiskt initiativ att få 6,1 procent av rösterna.
2 sep 14

Majoritet vill inte ha vapenexport
Mer än varannan svensk anser att Sverige ska sluta exportera vapen, visar en ny undersökning. Det kan tolkas som goda nyheter för Miljöpartiet som vill förbjuda export av vapen till diktaturer.
26 jun 14

Rödgröna drar ifrån
Moderaterna fortsätter att backa. Kristdemokraterna åker ur riksdagen och den rödgröna majoriteten blir stor. Det säger SCB:s stora väljarundersökning. Skillnaden mellan blocken är 15 procentenheter till de rödgrönas fördel. Socialdemokraterna går framåt och är nästan lika stora som alliansens fyra partier.
ÖPPEN27 maj 14 – Partisympatiundersökningen maj 2014

Rödgröna ökar ledningen
Skillnaden mellan blocken är den största på sex år. De rödgröna partierna leder med 15,9 procentenheter, visar Ipsos senaste mätning för Dagens Nyheter.
29 apr 14

Förtroenderas för Moderaterna
Inte nog med att opinionssiffrorna viker. Med ett drygt halvår kvar till valet har även förtroendet för regeringen — och Moderaterna — sjunkit rejält, enligt den senaste Förtroendebarometern. Radion och STV toppar förtroendelistan.
6 mar 14

SD backar i opinionen
Sverigedemokraterna backar med 2,3 procentenheter och får 8,7 procent i Novus februarimätning som görs på uppdrag av TV4. Nedgången är statistiskt säker.
27 feb 14

Förtroendet för Löfven stiger
Svenskarna tror att Stefan Löfven (s) är bättre än Fredrik Reinfeldt (m) på att skapa majoritet för sin politik i riksdagen.
6 feb 14 – Statsministermatchen januari 2014

Egen majoritet för de rödgröna
Om det var val i dag skulle de rödgröna partierna få egen majoritet i riksdagen, enligt Svensk väljaropinion. Men förändringarna är små och än är inte loppet kört för Alliansen, anser statsvetare.
26 dec 13

16 000 mot rasism i Kärrtorp
Omkring 16 000 personer samlades i Kärrtorp i södra Stockholm för att demonstrera mot rasism och våld. Det skedde en vecka efter att en mindre manifestation förra helgen attackerades av nazister.
22 dec 13

Opinionen vill ha rödgrön regering
Om det vore val idag skulle Stefan Löfven kunna bilda en relativt handlingskraftig minoritetsregering tillsammans med miljöpartiet, med passivt stöd från vänsterpartiet. De tre rödgröna partierna skulle få mer än hälften av riksdagsmandaten. Sverigedemokraterna skulle inte få någon vågmästarställning. Alla fyra borgerliga partier skulle klara riksdagsspärren, men tillsammans bara få knappt 40 procent av riksdagsplatserna.
4 dec 13 – SCB: Partisympatiundersökningen november 2013

Miljöpartiet återtar tredjeplatsen
Miljöpartiet är tredje största parti för första gången sedan mars, enligt den opinionsmätning Novus gör för TV4 Nyheterna. Partiet får 9,7 procent av väljarstödet, vilket är en ökning med 1,0 procentenheter jämfört med mätningen i juni.
7 aug 13

Röd-gröna partier har starkt stöd
Socialdemokraterna och Miljöpartiet är större än Alliansen samtidigt som Sverigedemokaterna tappar sin vågmästarroll. SCB:s stora majmätning visar att det blir allt svårare för statsminister Fredrik Reinfeldt att påstå att det bara finns ett regeringsalternativ.
4 jun 13 – Partisympatiundersökningen maj 2013

SD backar ytterligare
Sverigedemokraterna fortsätter neråt till samma nivå som i oktober förra året. Partiet fick i april 7,8 procent, enligt den sammanvägning av fem mätningar som Novus gör för Ekot. De övriga förändringarna sedan i mars är små.
1 maj 13 – Svensk Väljaropinion

Oppositionen i fortsatt ledning
De rödgröna riksdagspartierna har fortsatt ledning över den borgerliga alliansen enligt den senaste väljarbarometern från Skop.
17 apr 13

Högst förtroende för sjukvården
Svenska folket har högst förtroende för sjukvården och den högre utbildningen i landet. Lägst förtroende har folk för EU-institutionerna. Det konstaterar SOM-institutet vid Göteborgs universitet.
16 apr 13

Motstånd mot vinst i välfärd
Det finns ett kraftigt motstånd mot vinster i välfärd bland det svenska folket — oavsett partisympati. Över 60 procent vill inte tillåta vinstutdelning inom skattefinansierad vård, skola och omsorg.
16 apr 13

Sveriges Radio har störst förtroende
Sveriges Radio följt av SVT hamnar överst i Förtroendebarometern, när den presenterades i samband med mediedagarna i Göteborg på torsdagen.
8 mar 13

Sverigedemokraterna fortsatt starka
Sverigedemokraterna fortsätter att locka väljare. I en sammanvägning som Novus gjort på uppdrag av SR Ekot får partiet 8,9 procent, en ökning med 0,5 procentenheter sedan november.
30 dec 12

Årshögsta för KD, SD och MP
Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna noterar alla årshögsta i Skops mätning av väljarsympatier som publicerades på onsdagen.
26 dec 12

Centern har låga opinionssiffror
I en ny Ipsos-mätning får Centerpartiet sin sämsta siffra på tolv år. Den långsamma nedgången bland partiets kärnväljare är statistiskt säkerställd. Men i Novus mätning ökar i stället partiet.
22 dec 12

"Medier slarvar med mätningar"
Medierna får svidande kritik av statsvetare för behandlingen av opinionsundersökningar. "Grundläggande källkritiska principer tycks vara som bortblåsta", säger professorn i statsvetenskap Henrik Oscarsson.
22 dec 12

Egyptenavvisningar värsta skandalen
Av de senaste 20 årens politiska skandaler tycker svenska folket att Egyptenavvisningarna 2005 är den allra värsta, enligt en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Kanal 5. Tvåa hamnade hanteringen av tsunamikatastrofen 2004, den så kallade Danielssonaffären, och på tredje plats kom årets avslöjande om regeringens vapenaffärer med Saudiarabien.
3 jul 12

Rödgrönt opinionslyft
De rödgröna skulle få egen majoritet om det var val i dag, visar SCB:s partisympatiundersökning. Socialdemokraterna är största parti med 37,7 procent. Moderaterna minskar från 33,4 procent till 28,6 och Kristdemokraterna hamnar under fyraprocentsspärren.
4 jun 12 – Partisympatiundersökningen maj 2012

Rekordstöd för MP i ny Sifo
Miljöpartiet får rekordhöga siffror medan Socialdemokraterna slår bottenrekord i Sifos decembermätning. MP får 12,3 procent, en uppgång med 2,3 procentenheter. Alliansen får tillsammans 49,6 procent och de rödgröna 44,0.
18 dec 11

Bottennotering för Socialdemokraterna
Socialdemokraterna får rekordlåga 27,7 procent i SCB:s stora väljarmätning. Kristdemokraterna hamnar under fyraprocentsspärren. Moderaterna ökar till 33,4 procent.
7 dec 11

Hastigt och lustigt om retorikens klassiker
Göran Hägg har följt upp tidigare succéböcker om retorik med en handbok som går direkt till källorna. I 23 kapitel analyserar han metoder och knep från antikens Agora till Vita huset. Ragni Svensson läser en manual i talets konst som inte riktigt håller vad den lovar.
13 okt 11 – Göran Hägg: Retorik i tiden. 23 historiska recept för framgång

Känslan för det allmänna
Hur ser medborgarna på samhället? Finns det en känsla för det allmänna, det gemensamma? Väsentliga, grundläggande samhällsfrågor tas upp i en nyutkommen antologi. Alla frågetecken rätas inte ut, men en sak är klar, menar författarna, det finns en utbredd känsla för det allmänna, för samhället, även om det också finns en viss misstänksamhet mot staten.
11 aug 11 – Jacobsson, Kerstin (red): Känslan för det allmänna

Balanserad rapportering i valrörelsen
De olika regeringsalternativen har aldrig behandlats så lika i medierna inför ett val, skriver Kent Asp, professor i journalistik i sin Medievalsundersökning.
3 apr 11 – DN Debatt; Asp: ”S förlorade i medierna på det rödgröna samarbetet”

Moderaterna är störst
Moderaterna är största parti i Sverige med 32,4 procent av väljarstödet. Det är första gången sedan SCB började med sina partisympatiundersökningar som Moderaterna är större är Socialdemokraterna.
8 dec 10 – SCB: Partisympatiundersökningen november 2010 (pressmeddelande)

Partisympatier 1998 - 2010
Statistiska centralbyrån undersöker svenska folkets partisympatier varje höst och vår. I tabellen redovisas opinions- och valsiffror för 1998 - 2010
11 nov 10

SD starka på yrkesgymnasierna
Sverigedemokraterna fick cirka 11 procent av rösterna i skolvalet på högstadiet, och 15 procent av rösterna på gymnasiet. I vissa skolor fick partiet mer än 50 procent av rösterna, till exempel på yrkesinriktade gymnasier i Kristianstad, Alvesta och Arboga.
29 sep 10 – Skolvalet 2010

Männen vänder rödgröna ryggen
Av en undersökning från Synovate, publicerad veckan före valet, framgick att bara 32 procent av de privatanställa stödjer det rödgröna blocket. Endast 36 procent av dem som bor i egnahem och 34 procent av männen sympatiserar med de rödgröna.
16 sep 10

Oppositionen leder med 6 procent
Den rödgröna oppositionen leder stort över regeringen i SCB:s partisympatiundersökning. Undersökningen genomfördes i maj och redovisades i juni. Oppositionen får 50,2 procent och regeringsalliansen 44,2. Det innebär att avståndet krympt med 1,5 procentenheter sedan scb-mätningen i november. Miljöpartiet fördubblar sin andel av väljarkåren sedan valet 2006.
10 jun 10 – SCB: Partisympatiundersökningen (PSU) maj 2010

Alliansen vinner i Stockholm
I Stockholms kommun blir det fortsatt borgerligt styre om man får tro SCB:s väljarundersökning. Men den rödgröna oppositionen knappar in på alliansens försprång jämfört med valresultatet 2006.
10 jun 10 – SCB: Partisympatiundersökningen (PSU) maj 2010

Unga och gamla väljer S
Oppositionen grundar sin framgång framförallt på stödet från de unga väljarna. Socialdemokraterna är största parti bland de unga. Socialdemokraterna är kvinnornas parti och Moderaterna männens.
10 jun 10 – SCB: Partisympatiundersökningen (PSU) maj 2010

Mp tar väljare från alla
Miljöpartiet har gått framåt stort i SCB:s väljarundersökning jämfört med valet 2006. Det har strömmat till väljare från alla håll.
10 jun 10 – SCB: Partisympatiundersökningen (PSU) maj 2010

Moderaterna störst bland höginkomsttagare
Moderaterna dominerar bland höginkomsttagare och Socialdemokraterna är störst bland dem med medelstora inkomster. Miljöpartiet lockar många med mycket låga eller 0 kr i inkomst.
10 jun 10 – SCB: Partisympatiundersökningen (PSU) maj 2010

Rekordstarkt stöd för Miljöpartiet
Miljöpartiet ökar med tre procentenheter och får 10,6 procent av väljarstödet i en ny Demoskopmätning. De tre rödgröna partierna får totalt 50,1 procent mot 44,5 procent för de fyra allianspartierna.
6 mar 10 – Demoskop: Demoskops väljarbarometer mars 2010

S har större förtroende i jobbfrågan
I en ny Sifomätning svarade 32 procent att de känner störst förtroende för S när det gäller jobben och arbetslösheten. Moderaterna fick 23 procent. FP fick 4 procent och V 3. C, KD och MP fick bara 1 procent.
24 jan 10

Fortsatt stort övertag för rödgröna
Oppositionen fortsätter att leda stort över den regerande alliansen i den senaste opinionsundersökningen från Sifo. De rödgröna får 51,8 procent mot de borgerligas 41,5.
24 jan 10 – Sifo: Väljarbarometer januari 2010

Fortsatt ledning för oppositionen
Den rödgröna oppositionen får egen majoritet, 51,8 procent av väljarstödet, i Novus opinions januarimätning. Miljöpartiet får 11,3 procent, den bästa noteringen för partiet hittills i Novus väljarundersökningar.
20 jan 10 – Novus opinionsmätning 2010-01-20

Oppositionen ökar sitt försprång
Oppositionen har ett stort försprång i väljarsympatierna i maj månad. I SCB:s stora partisympatiundersökning får oppositionen 50 procent av rösterna och alliansregeringen 42,5. Sverigedemokraterna får 5,1 procent, men det räcker inte för att ge partiet en vågmästarroll.
10 dec 09 – Pressmeddelande: Partisympatiundersökningen i november 2009

Usla siffror för Stockholmssossar
Socialdemokraterna fortsätter att ha mycket låga opinionssiffror i storstadsområdena. I Stockholms stad anger bara 22,2 procent Socialdemokraterna som sitt bästa parti. Det visar på en fortsatt tillbakagång.
10 dec 09 – SCB: Partisympatiundersökningen (PSU) november 2009

Unga väljare föredrar rödgröna partier
Den rödgröna oppositionen har starkt stöd bland unga väljare. 60 procent av de unga upp till 24 år föredrar något av de tre oppositionspartierna, visar SCB:s partisympatiundersökning.
10 dec 09 – SCB: Partisympatiundersökningen (PSU) november 2009

Kritik mot SD:s debattartikel
Islam är det största utländska hotet mot Sverige sedan andra världskriget, skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en debattartikel. Statsminister Fredrik Reinfeldt är kritisk, liksom flera jurister.
19 okt 09 – Jimmie Åkessons debattartikel i Aftonbladet

Rödgröna partierna går framåt
Den rödgröna oppositionen går framåt med 1,2 procentenheter och har nu 50,7 procent av väljarstödet enligt Demoskops väljarbarometer för oktober, publicerad i Expressen.
10 okt 09

Moderaterna dominerar medierna
Moderaterna har dominerat medierna under det senaste kvartalet. Socialdemokraterna som fick mest utrymme under våren och försommaren, har fått klättra ner till andra plats i analysföretaget Infopaqs Politikerbarometer.
24 sep 09

Oppositionen leder - SD över spärren
Oppositionen har åter tagit en, om än knapp, ledning över regeringspartierna. Men vore det val i dag skulle Sverigedemokraterna, som hamnar över fyraprocentsspärren, bli vågmästare.
23 aug 09

Moderaterna större än någonsin
Moderaterna går starkt framåt och Socialdemokraterna backar kraftigt jämfört med i november i fjol. Det är kraftiga svängningar för de största partierna i SCB:s partisympati-undersökning. Oppositionens tre partier är dock fortfarande tillsammans något större än allianspartierna.
17 jun 09 – SCB: SCB:s Partisympatiundersökning maj 2009

Oppositionen drar ifrån regeringen
Gapet har åter ökat i väljaropinionen till regeringens nackdel, rapporterar Sifo i sin senaste väljarbarometern.
17 maj 09

Stora förändringar i väljaropinionen
Två väljarundersökningar som publicerades strax före påsk visar på ett stort ras för Socialdemokraterna och en lika kraftig uppgång för Moderaterna. Detta har uppmärksammats mer än att Sverigedemokraterna får en vågmästarroll i den ena.
16 apr 09

En välanpassad kritiker
Bo Rothstein är något av en svenskarnas generalkritiker - och en av landets främsta statsvetare. Själv tycker Rothstein inte att hans angrepp på allt från det egna lärosätet, Göteborgs universitet, till Dagens Nyheter eller socialdemokratins organiseringsprinciper är särskilt kontroversiella.
13 jan 09 – Rothstein, Bo: Förargelseväckande beteende

Kd blir mindre och mindre
Kristdemokraternas väljarstöd krymper och krymper. I en opinionsmätning från Demoskop stöds kd av 2,5 procent av väljarna, lika många som stödjer Sverigedemokraterna.
11 jan 09

Upp för moderaterna i nya mätningar
Moderaterna stärker sin ställning samtidigt som socialdemokraternas svacka bryts, visar en opinionsundersökning.
26 dec 08

Partisympartier 1998-2008
I nedanstående tabell redovisas hur partisympatierna har utvecklats mellan 1998 och 2008. Siffrorna bygger på SCB:s stora undersökningar som genomförs i maj respektive november varje år.
10 dec 08 – SCB:s partisympatiundersökning, november 2008

Avståndet mellan blocken krymper
Skillnaden mellan de båda blockens opinionsstöd krymper. Alliansen skulle få 41,2 procent av rösterna och oppositionen 54,1 procent om det varit riksdagsval i november, enligt Statistiska centralbyråns (SCB) partisympatiundersökning.
10 dec 08 – SCB:s partisympatiundersökning, november 2008

Männen överger Sahlin
Männen överger Mona Sahlin. Det är förklaringen till att socialdemokraterna backar i opinionsmätningarna. Störst är tappet i gruppen män över 65 år, där stödet för s rasar med tio procentenheter. Moderaterna är nu största parti både i Stockholm och Malmö.
27 nov 08

Dystert väljarstöd för s
Socialdemokraterna fortsätter att tappa opinionsstöd – och nu är fallet kraftigt. Väljarstödet för moderaterna fortsätter samtidigt att öka under november, visar en undersökning som har genomförts av opinionsmätningsföretaget Novus Opinion och som presenteras av TV 4.
22 nov 08

Störtdykning för socialdemokraterna
Det var klantigt av mig, säger socialdemokraternas ledare Mona Sahlin om sitt sätt att hantera samarbetet med v och mp. Stödet i den senaste opinionsundersökningen rasar med 6,2 procentenheter för partiet.
31 okt 08

Väljarna tror inte på alliansen
Alliansen vinner inte nästa val tror 62 procent av väljarna, enligt en Sifomätning. Statsminister Fredrik Reinfeldt anses dock fortfarande vara skickligare än Mona Sahlin på att leda regeringen.
21 sep 08

Klassamhället syns tydligare i dag
De ekonomiska klasskillnaderna är större i dag i Sverige än någon gång tidigare under de senaste 20 åren. Höginkomsttagare har fått det bättre medan arbetarklassen inte har hängt med.
26 jun 08 – Skilda världar, SOM-rapport, 2008

Många osäkra inför EU-valet
Fler än fyra av tio väljare, 44 procent, vet inte vilket parti de skulle rösta på om det vore val till EU-parlamentet i dag. Av övriga tillfrågade har socialdemokraterna fått överlägset flest röster, 41,9 procent. Tvåa kommer moderaterna med 23,2 och trea miljöpartiet med 10,8 procent av rösterna.
18 jun 08

Var femte väljare överger alliansen
Oppositionens opinionsövertag är drygt femton procent. Jämfört med valet 2006 är skillnaderna stora. Socialdemokraterna har ökat med nära tio procent. Nästan var femte väljare har övergivit allianspartierna.
11 jun 08 – SCB: SCB:s partisympatiundersökning maj 2008

Vänsterns väljarstöd viker
Vore det val i dag skulle vänsterpartiet få ett väljarstöd på 4,6 procent. Det innebär en minskning med 1,3 procentenheter jämfört med den förra mätningen, visar en väljarbarometer från Demoskop och Expressen.
8 jun 08

Små förändringar i väljarkåren
Oppositionens (s, v och mp) leder med nästan 17 procentenheter över regeringsalliansens fyra partier, enligt Synovates majmätning. Men förändringarna för enskilda partier är små och statistiskt osäkra.
31 maj 08

Jobben inte viktigaste frågan
Alliansregeringen och svenska folket har inte längre samma uppfattning om vilken fråga som är allra viktigast.
8 apr 08 – SOM-insititutet: Vart är Sverige på väg?, Länk till tidigare SOM-rapporter (på forskningen.se)

Borgerlig dominans i medierna
De borgerliga partiernas medieoffensiv har gett resultat. De borgerliga ministrarna intar åtta av tio topplatser i mediebevakningsföretaget Cisions Politikbarometer.
4 apr 08

Fortsatt ökning för oppositionen
Oppositionen fortsätter att öka, enligt en opinionsmätning från Sifo som publiceras i GP och SvD. Klyftan mellan blocken är 16,4 procentenheter enligt mätningen.
19 jan 08

Stort opinionsras för moderaterna
Moderaterna rasar i Demoskops nya mätning. Partiet har tappat över fem procentenheter. Totalt stödjer 20,7 procent av de tillfrågade m samtidigt som 44,3 procent väljer socialdemokraterna.
13 jan 08

Lågt förtroende för politikers moral
Nästan varannan svensk tycker att politiker har dålig moral, visar en nätundersökning som gjorts i samband med Medieakademins förtroendebarometer. Endast 14 procent finner politikers moral mycket eller ganska bra.
21 nov 07

Oppositionen i fortsatt Sifo-ledning
Moderaterna tappar väljarstöd medan stödet för socialdemokraterna är oförändrat, visar en ny Sifomätning. Samtidigt tycker väljarna att Fredrik Reinfelt är en skickligare regeringschef än Mona Sahlin skulle vara.
18 nov 07

Stort övertag för oppositionen
Oppositionspartierna leder fortfarande stort före regeringsalliansen, enligt Synovates oktobermätning. Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet har tillsammans 55,1 procent medan alliansen har 40,2.
26 okt 07 – Synovate Temo: Opinionsläget

M-väljare stödjer sparkrav
Moderaternas väljare backar upp regeringens planer på att banta försvarets materielanslag. De ställer sig också bakom partiledningens beslut att inte luckra upp arbetsrätten, enligt en ny undersökning.
18 okt 07 – Moderaterna: Väljarnas bild av moderaternas förnyelse

S-väljarna ratar mp
Miljöpartiets språkrör vill ha ett rödgrönt samarbete utan vänsterpartiet. Men socialdemokraternas väljare orienterar sig hellre vänsterut. Och många gröna väljare riktar blicken åt höger, enligt en färsk undersökning.
11 okt 07 – Novus Opinion: Undersökning om miljöpartiet och en framtida rödgrön allians.

Folk tycker inte som journalister
Sänkt skatt och bibehållen kärnkraft. Det är förslag som allmänheten skriver under på men som svenska journalister i högre utsträckning säger nej till.
27 sep 07 – Göteborgs universitet: Den svenska journalistkåren

Kraftig medvind för oppositionen
Om det vore val i dag skulle oppositionspartierna få 55,4 procent av rösterna. De borgerliga partierna skulle bara få 40,6 procent av rösterna, enligt SCB:s stora partisympatiundersökning. Socialdemokraterna tar röster från alla andra partier.
14 jun 07 – SCB: PSU maj 2007

Kd under spärren
Kristdemokraterna dalar till 2,9 procent, klart under riksdagsspärren i Demoskops senaste opinionsundersökning. Bara snäppet under ligger Sverigedemokraterna med 2,7 procent.
4 maj 07 – Synovate Temo: Opinionsläget

Oppositionen behåller ledningen
Oppositionen behåller majoriteten av väljarna i Skops senaste väljarbarometer och får 48,9 procent mot 46,8 för regeringspartierna. Men alliansen har tagit in 0,6 procentenheter och oppositionen tappat 0,7 sedan den förra mätningen.
2 maj 07 – Synovate Temo: Opinionsläget

Svagt stöd för regeringen
Vänsterblocket behåller ett fast grepp om opinionen, visar en ny undersökning. Kristdemokraterna hamnar under spärren och har nu lägre stöd än främlingsfientliga sverigedemokraterna. Egenföretagarna går från moderaterna till centern.
11 apr 07 – Novus Opinion: Mars 2007

Fortsatt ledning för vänsterblocket
Det går fortsatt trögt för regeringen i opinionen. Vänsterblocket behåller en stabil ledning, enligt två färska mätningar.
12 feb 07 – Synovate Temo: Opinionsläget

Unga kvinnor tror på Mona
70 procent av kvinnorna i åldern 18-29 år tror att Mona Sahlin blir en ganska eller mycket bra partiledare för socialdemokraterna, visar en ny undersökning. Yngre medelålders män är mer skeptiska.
16 jan 07 – Socialdemokraterna: Presskonferens (webb-tv)

Sveriges viktigaste opinionsbildare
Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson och Anders Borg. Det är namnen på Sveriges viktigaste opinionsbildare, enligt tidskriften DSM:s årliga undersökning. Förre statsministern Göran Persson har halkat ned till femte plats.
10 jan 07 – DSM: Tidskriften

Miljöpartiet växer så det knakar
Sällan tidigare har klimatfrågan varit så het. Och det har gett effekt. Medlemmarna bokstavligen strömmar in till miljöpartiet. De gröna har dessutom tagit ett rejält kliv framåt i opinionen.
8 jan 07 – TV4: Novus Opinion väljarbarometer

Usel start för den nya regeringen
Sällan har en ny regering fått så dålig start. Vänsterblocket skulle gå mot en säker seger om det vore val i dag. De borgerliga backar på bred front, visar SCB:s undersökning.
14 dec 06 – SCB: Partisympatiundersökningen (PSU) november 2006

Opinionsras för regeringen
Regeringen har fått en motig start och faller nu kraftigt i opinionen. Socialdemokraterna går framåt och skulle gå mot en säker seger om det vore val i dag.
20 nov 06 – Synovate Temo: Det samlade opinionsläget

Stenhård kamp mellan blocken
Årets val ser ut att bli en kamp ända in på mållinjen. Av veckans tre mätningar leder det borgerliga blocket i två. Den tredje ger segern till regeringssidan.
15 sep 06 – Synovate Temo: Det samlade opinionsläget

Ökat stöd för båda blocken
Allt fler tycker att regeringen gör ett bra jobb, visar en ny mätning från Skop. Samtidigt växer förtroendet för den borgerliga alliansen.
11 sep 06 – Synovate Temo: Det samlade opinionsläget

Röd ledning i opinionen
Vänsterblocket har nu tagit sig förbi alliansen och leder med två procentenheter i Sifos senaste mätning. Stödet för folkpartiet har sjunkit under veckan men fallet ser nu ut att ha bromsats upp.
8 sep 06 – Synovate Temo: Det samlade opinionsläget

Fortsatt borgerlig ledning
Med drygt två veckor kvar till valet har alliansen kopplat greppet om opinionen. Socialdemokraterna går kraftigt bakåt i Ruabs senaste mätning som presenterades på fredagen. Även i Synovate Temos mätning tidigare i veckan tappar regeringspartiet mark.
1 sep 06 – Synovate Temo: Det samlade opinionsläget

Fortsatt rött i Göteborg
Den borgerliga alliansen går framåt i opinionen, men i Malmö och Göteborg är det fortfarande rött i topp, enligt två nya opinionsundersökningar.
22 aug 06 – Synovate Temo: Det samlade opinionsläget

Störst förtroende för Reinfeldt
Det är uppåt värre för moderaterna just nu. Opinionsmätningarna visar entydigt på ett borgerligt försprång inför valspurten. I en ny Sifo-mätning pekar dessutom varannan svensk ut Fredrik Reinfeldt som sin favoritkandidat till statsministerposten.
17 aug 06 – Sifo: Persson eller Reinfeldt?

Sjunkande stöd för socialdemokraterna
Det går trögt för Göran Persson och socialdemokraterna. De två senaste opinionsmätningarna visar att stödet för regeringspartiet sjunker. I Demoskops mätning noterar socialdemokraterna sin lägsta siffra för i år.
11 aug 06 – Synovate Temo: Det samlade opinionsläget

Växande stöd för Göran Persson
Svenska folkets förtroende för statsminister Göran Persson ökar. 40 procent vill ge Persson förnyat förtroende efter valet i höst. 39 procent hoppas på utmanaren Fredrik Reinfeldt.
26 jun 06 – Demoskop: Persson eller Reinfeldt?

Jämnt mellan blocken
Det är absolut jämnt mellan de två blocken i SCB:s stora majmätning. Vänsterblocket skulle ha fått 48 procent, och högerblocket 48,8 procent av rösterna om det hade varit riksdagsval i maj, enligt SCB:s skattning. En så liten skillnad ligger inom den statistiska felmarginalen.
16 jun 06 – SCB: SCB, Partisympatiundersökning maj 2006

Fel storlek på moderaterna
Moderaterna är upp till 4-5 procentenheter större än vad opinionsmätningarna visar, hävdar statsvetarprofessorn Sören Holmberg. Mätinstituten är inte att lita på.
11 apr 06 – SNS: Svenska partibarometrar

Sjunkande stöd för de borgerliga
Moderaterna backar och socialdemokraterna går framåt. Det borgerliga blocket stöds av 47,6 procent, vänsterblocket av 46,9 procent. Försprånget ligger inom felmarginalen, enligt SCB:s undersökning.
15 dec 05 – SCB: Partisympatiundersökningen november 2005

Klar majoritet för borgerlig allians
Om det vore val i dag skulle den borgerliga alliansen vinna klart med 50,4 procent av rösterna. Socialdemokraterna och samarbetspartierna skulle landa på 46,1 procent. Det visar SCB:s partisympatiundersökning för maj 2005.
16 jun 05 – SCB: Partisympatiundersökningen maj 2005

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se