Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Djur
Naturvård
Energi
Ekologi
Miljöpolitik
Klimat
Klimat
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Sök i politiken.se:
   
110 artiklar om Klimat
 
“Hur vågar ni?”
Sittande framför världsledarna i FN underströk Greta Thunberg att forskningen varit kristallklar i 30 år och ifrågasatte att de ens vågar titta bort.
23 sep 19 – Greta Thunberg talar om klimathotet i FN.s generalförsamling

Massbilismen bör tyglas
Per Kågeson noterar i en ESO-rapport, och på DN-debatt, att regering och riksdag inte har tagit nödvändiga politiska beslut för att nå de klimatmålen inom trafiksektorn som riksdagen själv har lagt fast. Målsättningarna har varit helt orealistiska.
ÖPPEN17 jun 19 – DN-debatt: artikel av Per Kågesson , ”Klimatmål på villovägar?

FN:s klimatavtal antaget i Paris
Världens miljöministrar firar efter att ha antagit det första riktigt globala klimatavtalet. Inget av de 195 länderna blockerade beslutet på FN:s klimatmöte i Paris.
13 dec 15 – FN:s klimatavtal antaget i Paris 2015-12-12 (eng)

Siktet är inställt på 1,5 grader
Med mindre än ett dygn kvar innan ett globalt klimatavtal ska antas i Paris lades ett nytt avtalsutkast fram. Siktet är inställt på max 1,5 grads temperaturhöjning. Jag tror vi klarar det, sa mötets ordförande, Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius på torsdagkvällen.
10 dec 15 – DRAFT TEXT on COP 21 agenda item 4 (b), Version 2 of 10 December 2015 at 21:00, Naturskyddsföreningen om det senaste förslaget på nytt klimatavtal (torsdag kväll)

Politiker lovar möta klimathotet
Världens ledare lovar att handla för att avvärja klimathotet. Men konflikterna är tydliga inför förhandlingarna om ett nytt globalt klimatavtal. TT har gjort en sammanställning med “klimatfakta”.
30 nov 15

Vem ska betala för klimatanpassningen?
Värmeböljor och kraftiga skyfall – Sveriges klimat har redan förändrats. Man utgår från att det är billigare att exempelvis anpassa infrastruktur och bostäder till översvämningsrisken redan nu. Men ansvarsfördelningen mellan stat, kommun och landsting är bitvis oklar.
ÖPPEN19 nov 15 – Dir 2015:115

Så mycket växthusgaser släpper vi ut
Hur många ton växthusgaser släpper svensken ut? Frågan är aktuell inför klimatmötet i Paris — men svaren varierar kraftigt, från 11 ton per person och år till nästan inga utsläpp alls. Detta kan tyckas märkligt. Vet vi verkligen inte hur mycket vi släpper ut?
16 nov 15

Oro för vek EU-linje om klimatavtal
Inom några veckor ska världen enas om ett nytt globalt klimatavtal vid ett FN-toppmöte i Paris. Nu ska EU:s linje på mötet slås fast — en linje som troligen inte blir så tuff som Sverige skulle vilja.
17 sep 15

Mycket återstår inför klimattoppmöte
Inom 15 år, runt 2030, behöver världen ha minskat sina växthusgasutsläpp med drygt tio procent — annars stiger temperaturerna till farliga nivåer.
31 aug 15

CO2-utsläppen ökade inte i fjol
Trots ekonomisk tillväxt ligger människans utsläpp av koldioxid kvar på samma nivå. Det uppger Internationella energiorganet (IEA) i en preliminär årssammanställning. Det är första gången på fyra decennier som utsläppen inte ökar, bortsett från år med ekonomisk nedgång.
15 mar 15 – IEA: Global energy-related emissions of carbon dioxide stalled in 2014

Naomi Klein om klimathotet
Naomi Klein skriver att det pågår en episk match - kapitalismen mot klimatet. Med sin senaste bok "This changes everything" tar sig Klein in i miljödebatten, ett nytt område för denna samhällskritiska fix-stjärna. Vi känner igen hennes kritik av kapitalismen från tidigare böcker – ”No Logo” och "Chockdoktrinen".
5 jan 15 – Naomi Klein : "This changes everything"

Romson hoppfull inför klimatmöte
Hoppet växer om ett nytt globalt klimatavtal när förhandlingarna nu går in i sitt slutskede. Miljöminister Åsa Romson tycker att världens länder, inklusive Kina och USA, har gett oväntat positiva signaler på sistone.
26 nov 14

Romson hoppfull om nytt klimatavtal
Inom loppet av ett år ska världens länder sy ihop ett nytt globalt klimatavtal vid ett toppmöte i Paris. Miljöminister Åsa Romson ser fram emot mötet med viss tillförsikt. - Jag har förhoppningar, säger hon till TT.
3 nov 14

Klimatuppgörelse nådd i EU
EU-ledarna har enats om gemensamma klimat- och energimål till år 2030, uppger unionens permanente ordförande Herman Van Rompuy på sitt Twitterkonto.
23 okt 14

Löfven accepterar "låga" klimatmål
Nya klimat- och energimål står högst på agendan när statsminister Stefan Löfven (S) deltar i sitt första EU-toppmöte i Bryssel.
22 okt 14

Löfvens linje stoppad inför toppmöte
Statsminister Stefan Löfven åker på sitt första EU-toppmöte med ett nederlag i ryggen. Men han får inte stöd för regeringens klimatpolitik i riksdagen, utan måste driva Allianspartiernas klimatlinje i Bryssel.
22 okt 14

Romson kan acceptera lägre klimatmål
Regeringspartierna skruvar ned sina klimatmål inför nästa veckas EU-toppmöte. Sverige ska inte driva krav som hotar en uppgörelse.
16 okt 14 – Uttalande från klimat- och miljöminister Åsa Romson angående regeringens position inför beslut om EU:s klimat- och energiramverk till 2030

Regeringshopp om klimatet i EU
Det brinner i knutarna för att få till gemensamma klimatmål i EU. Men hoppet lever i alla fall, konstaterar den nya regeringens miljö- och energiansvariga efter att ha rivstartat i Milano.
6 okt 14

Klimathotet kan avvärjas
Klimathotet kan avvärjas och temperaturökningen dämpas — utan att världsekonomin tar skada. Den slutsatsen drar FN:s klimatpanel (IPCC) i sin senaste delrapport.
14 apr 14 – FN:s klimatpanel (IPCC), delrapport 13 april 2014.

IPCC varnar: Klimathotet förvärras
De allvarliga effekterna av klimatförändringen blir allt tydligare. Samhällen och ekosystem kommer att drabbas av fler extrema väderhändelser, torka och översvämningar.
31 mar 14

Ambitionsnivån är för låg
Själva är de nöjda och från FN:s klimatchef kommer tummen upp. Men något svenskt jubel blir det inte för EU-ledningens förslag till nya klimatmål. Såväl svenska regeringen som miljörörelsen anser att det inte duger.
22 jan 14 – Romson och Löfven kritiserar regeringens passiva ståd till EU-klimatpolitik på DN debatt

Utredare tror på trafik utan utsläpp
Koldioxidutsläppen från vägtrafiken kan minskas med 80 procent fram till 2030; hävdar en statlig utredning.
18 dec 13 – SOU 2013:84

Regeringens klimatarbete kritiseras
Regeringens arbete med att minska utsläppen av växthusgaser kritiseras på punkt efter punkt av Riksrevisionen. Åtgärderna riskerar att bli onödigt dyra och inte räcka till.
5 dec 13

Miljövännerna tågade ut i protest
Under den näst sista förhandlingsdagen lämnade flera tunga naturskydds- och biståndsaktörer klimatmötet i Warszawa. På en extrainsatt presskonferens bar de skyltar med texten #COP19 polluters talk – we walk" på bröstet.
21 nov 13 – Die Zeit och The Guardian 21/11-13

Människan bakom uppvärmningen
Det är extremt troligt att människan ligger bakom uppvärmningen av jorden sedan mitten av 1900-talet, säger FN:s klimatpanel IPCC i sin nya rapport.
27 sep 13

Liten klimateffekt av närodlad mat
Att handla närodlad mat har relativt liten klimateffekt. Vill vi göra en insats bör vi tänka mer på vad vi äter, snarare än på hur och var maten producerats, enligt en ny rapport. Och inte ta bilen till affären.
29 apr 13 – Svenska miljöinstitutet: Food consumption choices and climate change

Nuets förbannelse
Politiken och framtidsforskningen har att brottas med “Nuets förbannelse”, som alltid gör den senaste nyheten, opinionsundersökningen, delårsbokslutet intressantare än äldre material, oberoende av det faktiska innehållet. Jesper Strömbäck analyserar ”fem förbannelser” som motverkar och försvårar en långsiktig politik. Kajsa Olsson har läst den antologi som Strömbäck har redigerat.
4 apr 13 – Jesper Strömbäck (red.): Framtidsutmaningar – Det nya Sverige.

Klimatchock hotar fattiga länder
Världsbanken varnar: Jordens klimat riskerar bli 4 grader varmare. Det är en dubbelt så stor temperaturhöjning som det mål som länderna enades om vid klimatmötet i Köpenhamn för tre år sedan. Effekterna på den mänskliga tillvaron vore katastrofala. Allra värst skulle det drabba fattiga länder och särkilt de stora kuststäderna.
22 nov 12 – Turn Down the Heat: Why a 4°C Warmer World Must Be Avoided

Klimatskatter på 50 miljarder
Miljöpartiet vill bland annat höja koldioxidskatten så att bensinen blir 70 öre dyrare per liter, införa en kilometerskatt på lastbilar och en särskild skatt på flygresor. Sammantaget skulle miljöskatterna öka med 50 miljarder under de kommande fyra åren ifall de gröna fick bestämma - 12,5 miljarder kronor redan 2013.
3 okt 12 – Förslag ur Miljöpartiets höstbudgetmotion

Efter katastrofen?
Att ”ligga i framkant”, är en samtidsklyscha. Och framkanten är det som David Jonstad utforskar i sin bok ”Kollaps – Livet vid civilisationens slut” (Ordfront 2012). Hur går det till när civilisationen tippar över kanten, och vad händer sen?
3 maj 12 – David Jonstad: Kollaps

“Jag har en mardröm”
Kan kapitalismen själv lösa den klimatkris som hotar? Bara neoklassiskt skolade ekonomer tror det. Kan grön tillväxt och grön konsumtion vara en verksam medicin? De som vill hitta anständiga gångkläder åt kapitalismen hoppas det. Andra menar att det krävs mer grundläggande systemförändringar. Kajsa Olsson har läst antologin Cimate change and the crisis of capitalism.
19 apr 12 – Mark Pelling, David Manuel-Navarrete och Michael Redclift: Climate change and the crisis of capitalism – a chance to reclaim self, society and nature

Tid för omställning
Det ges ut inte ut särskilt många böcker som handlar om hur vi kan ställa om våra liv för att tära mindre på jordens resurser. Man kan jämföra med mängden självhjälpslitteratur som vår livsstil faktiskt ger upphov till, på områden som kost, träning och välbefinnande. Från den synpunkten finns all anledning att välkomna Björn Forsbergs bok ”Omställningens tid – tillväxtens slut och jakten på en hållbar framtid” anser Kajsa Olsson i sin recension.
22 mar 12 – Forsberg, Björn : Omställningens tid

Växthusgasutsläppen ökade kraftigt
Sveriges utsläpp av växthusgaser ökade relativt kraftigt 2010, jämfört med året innan. Ökningen var nästan elva procent, från 59,7 miljoner ton till 66,2 miljoner ton, enligt färsk statistik från Naturvårdsverket.
19 dec 11

Koldioxidutsläppen slår alla rekord
Koldioxidutsläppen i världen fortsätter att öka dramatiskt. I fjol sattes ett nytt rekord med 33 miljarder ton. Orsaken är den ofantliga ökningen i Kina: på tio år har de kinesiska utsläppen mer än fördubblats.
21 sep 11 – Long-Term Trend in Global CO2 Emissions

Nytt EU-register för utsläppsrätter
Ett nytt, EU-övergripande register över den omstridda handeln med utsläppsrätter är på väg att införas. Från och med 2012 ersätter det de nationella databaserna. Därtill föreslår regeringen smärre ändringar i den svenska lagen.
9 jun 11 – Prop 2010/2011:151

”Det skrivs så mycket dumt”
Miljöminister Andreas Carlgren fick fortsätta försvara sig mot anklagelserna att Sveriges diplomatiska utbyte med USA inför Köpenhamnsmötet ska ha bidragit till havererade förhandlingar. ”Det skrivs så mycket dumt”, svarade Carlgren.
3 mar 11 – Frågestund med regeringen den 3 mars 2011, Svenska Dagbladet, den 21, 21 och 23 februari 2011, The Guardian: WikiLeaks cables reveal how US manipulated climate accord

Risk för nytt klimatfiasko
Risken för ännu ett stort misslyckande i klimatfrågan är överhängande. När bara drygt en dag återstår av FN:s klimatmöte i Cancun är positionerna fortfarande fastlåsta.
10 dec 10

Inför nettomätning av el
Under måndagen presenterade de rödgröna fyra klimatreformer i ett gemensamt utspel. Ett av förslagen går ut på att ge alla, det vill säga även småskaliga producenter, rätt att sälja el till nätet genom så kallad nettomätning.
23 aug 10 – Fyra rödgröna klimatreformer

EU satsar på Kyoto-protokollet
EU byter taktik i klimatfrågan. Nu är det Kyoto-protokollet som gäller. Vid rådsmötet i Bryssel i måndags dammades det gamla Klimatavtalet av och nu ska EU försöka förnya det och få med de länder som står utanför det.
16 mar 10 – Pressmeddelande om Kyotoavtalet

EU förbereder utsläppsminskningar
EU-kommissionen ska analysera vilka åtgärder som behövs för att sänka utsläppen av koldioxid med 30 procent fram till 2020.
11 mar 10 – Pressmeddelande: Andreas Carlgren om Kommissionens besked: - Bra att stegen till 30 procents minskning förbereds

Mindre utsläpp på väg
Koldioxidutsläppen från svenska bilar sjunker. Det konstaterar miljöminister Andreas Carlgren i ett pressmeddelande.
2 mar 10 – Pressmeddelande: Rekord för minskade utsläpp från nya bilar

En svensk-amerikansk klimat-SAGA
Sverige och USA ska samarbeta för att finna verktyg för att möta klimathotet. Näringsminister Maud Olofsson och USA:s Stockholmsambassadör Matthew W. Barzun presenterade samarbetet som döpts till SAGA- Swedish American Green Alliance.
18 feb 10

Kan ransonering rädda klimatet?
För rättvisan och klimatet behöver vi införa koldioxidransonering. Det är huvudbudskapet i David Jonstads debattbok ”Vår beskärda del – en lösning på klimatkrisen”. Författaren är frilansjournalist, knuten till Arbetaren skrivit mycket om klimathotet och rättvisefrågor. Kajsa Olsson, som läst boken, tycker dock inte att författaren erbjuder någon rimlig lösning på klimatfrågan.
4 feb 10 – Jonstad, David: Vår beskärda del

Fiaskot i Köpenhamn
Klimatmötet i Köpenhamn slutade i fiasko. Inga bindande beslut om utsläppsminskningar nåddes. Inga garantier för ekonomiskt stöd till utvecklingsländernas klimatarbete ställdes ut. Här summeras och analyseras utfallet av FN-konferensen.
13 jan 10 – Slutdokument från COP15 och artklar ur The Guardian, The Nation mfl tidningar

Stort misslyckande för klimatmötet
Det globala klimatmötet slutade i ett stort misslyckande. Överenskommelsen som till slut kom når inte upp till målet att begränsa jordens uppvärmning till högst två grader.
19 dec 09

Klimatmöte på katastrofkurs
FN:s klimatmöte i Köpenhamn riskerar att bli ett fiasko. Allt färre tror nu på en lyckad utgång. Vi måste lägga in högsta växeln. Annars kommer vi att färdas mot en katastrof, sade Frankrikes president Nicolas Sarkozy på torsdagkvällen.
17 dec 09

Sverige minskar utsläppen
Sveriges totala utsläpp av växthusgaser har minskat med 12 procent sedan 1990. Under 2008 minskade utsläppen med 2,2 miljoner ton.
15 dec 09

Afrikanska länder protesterar
Plenarsessionen vid klimatkonferensen i Köpenhamn fick tillfälligt avbrytas sedan en rad utvecklingsländer med de afrikanska i spetsen marscherat ut från de arbetsgrupper de deltog i. De anklagar de rika länderna i världen för att försöka skrota Kyotoprotokollet och dess utsläppsgränser.
14 dec 09

Danska läckan vållar ilska
Ett läckt utkast till slutdokument ledde till hårda protester från de fattigaste länderna och Kina och Indien redan på Köpenhamnsmötets andra dag. Dokumentet har lett till hård kritik mot ordförandelandet Danmark.
9 dec 09 – “Danska läckan” - Adoption of The Copenhagen Agreement Under the United Nations Framework Convention an Climate Change + The Guardian-artikeln

FN:s klimatmöte har startat
Världens länder har nu samlats i Köpenhamn på FN:s klimatkonferens. Målet är att bli ense om åtgärder för att bromsa den globala uppvärmningen.
7 dec 09

Regeringen klimatkompenserar
Regeringen ska klimatkompensera sina flygresor. Energimyndigheten har fått ett uppdrag att köpa utsläppsreduktioner som motsvarar utsläppen av regeringens och regeringstjänstemännens flygresor.
3 dec 09

Bättre skydd mot katastrofer
Det svenska ordförandeskapet i EU har tagit initiativ till en strategi för att öka effektiviteten i insatser mot kriser och katastrofer.
2 dec 09

Carlgren kräver resultat i Köpenhamn
Snabba insatser mot skövlingen av regnskog. Det förväntar sig Sveriges miljöminister Andreas Carlgren av Köpenhamnsmötet om klimatet. Carlgren slog fast dessa krav vid en debatt i EU-parlamentet på tisdagen.
25 nov 09

EU:s miljöministrar enas om klimatkrav
EU:s miljöministrar har enats om insatser mot klimatförändringarna. De är mer långtgående än EU:s tidigare målsättningar i klimatarbetet.
22 okt 09 – Pressmeddelande: Andreas Carlgren om enigt miljöministerråd: - Tydlig signal till världen om EU:s fortsatta ledarskap

Klimatarbetet går i stå
Meningarna går isär efter klimattoppmötet i New York. Sveriges miljöminister Andreas Carlgren är försiktigt optimistisk, liksom FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon. Men statsminister Fredrik Reinfeldt är besviken framför allt på USA och Kina.
23 sep 09 – Pressmeddelande: Andreas Carlgren kommenterar läget i förhandlingarna efter klimattoppmötet i New York

EU-kritik mot Barrosos klimatutspel
EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso får skarp kritik av bland andra chefen för EU:s egen miljöbyrå. Hon menar att Barroso försökt skapa intryck av att G8-ländernas klimatmål vilar på vetenskaplig grund.
23 jul 09 – EU:s klimatpolitik är ovetenskaplig och farlig

Reinfeldt talade klimat i Almedalen
Statsminister Fredrik Reinfeldt hade inga inrikespolitiska löften med sig till Moderaternas dag i Almedalen. I stället tog han på sig statsmannahatten, talade om klimat-, finanskris och EU-ordförandeskapet.
9 jul 09

Centern vill se klimatkonto
Centerpartiets ledare Maud Olofsson klargjorde under Almedalsveckan i dag att hennes parti vill införa ett slags klimatkonto där små och medelstora företag kan låna pengar till låg ränta under de finansiellt svåra tiderna.
30 jun 09

"Flyktklausul" ska rädda klimatavtal
Det ska bli möjligt för länder att köpa sig fria från det klimatavtal som ska förhandlas fram i Köpenhamn i höst. Det är ett av förslagen i regeringens expertgrupps rapport. Där föreslås också att avtalet bara bör innehålla bindande förslag för de utvecklade länderna.
1 jun 09 – Suggestions for the Road to Copenhagen

M tror på klimatskatter
Enligt Moderaterna ska bilar få släppa ut maximalt 95 gram koldioxid per kilometer när vi är framme vid 2020. Det kravet bör sättas inom EU, föreslår partistyrelsen i den klimatproposition som ska stämmobehandlas i augusti.
11 maj 09

Klas Eklund skriver om vårt klimat
Det är handeln, närmare bestämt den globala utsläppshandeln, som kan rädda världen. Det mest kostnadseffektiva sättet att minska koldioxidutsläppen är att sätta ett högt pris på dem. Så resonerar nationalekonomen.
16 apr 09 – Eklund, Klas: Vårt klimat

Växthusgaser bör minska mer
Sverige ska minska sina utsläpp av växthusgaser med 45 procent jämfört med 1990 års utsläppsnivåer. Det föreslår oppositionen i en gemensam motion om klimat- och energipolitiken. Det kan jämföras med regeringens 40 procent.
2 apr 09 – En rödgrön klimat- och energipolitik. Mona Sahlin mfl (s, v och mp)

Förstärkt klimatberedskap
Regeringen har anslagit 253 miljoner kronor på tre år för att förstärka beredskapen hos ett antal myndigheter inför klimatförändringarna.
19 mar 09

Carlgren förhoppningsfull om USA
Under sitt USA-besök har miljöminister Andreas Carlgren (C) blivit mer förhoppningsfull om att få med nyckellandet USA i en uppgörelse vid det stora klimatmötet i Köpenhamn i december
16 mar 09

Nödvändig klimatpolitik blir dyr
Växthuseffekten måste stanna vid en tvågradig temperaturhöjning för att undvika en katastrof. EU:s miljöministrar föreslår en klimatpolitik som kostar 175 miljarder euro per år.
5 mar 09 – EU:s ministerråd

EU höjer klimatribban
EU ökar nu pressen på övriga världen i klimatfrågan. Även u-länderna måste begränsa sina utsläpp, enligt EU-kommissionen. Den globala kostnaden för att bekämpa klimathotet beräknas till hisnande 175 miljarder euro per år.
28 jan 09

Hård kritik av EU:s klimatpolitik
I en rapport om internationell handel och miljöpåverkan till Regeringens Globaliseringsråd kritiserar professorn vid Harvard, Jeffrey Frankel, EU-kommissionens beslut att dela ut gratis utsläppsrätter till några av de industrier i Europa som släpper ut mest växthusgaser.
23 jan 09 – Environmental Effects of International Trade

Många kryphål i nya klimatpolitiken
När EU:s stats- och regeringschefer enades om en kompromiss i klimatfrågan gjordes många undantag från den inslagna vägen med handel med utsläppsrätter, dvs rätten att släppa ut koldioxid och andra växthusgaser. På onsdagen godkändes klimatpolitiken även av EU-parlamentet.
18 dec 08 – EU, Ordförandeskapets slutsatser från toppmötet den 12 december 2008 (17271/08), EU, Europeiska rådet (17215/08)

Enighet om klimatuppgörelse
Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att EU-ledarna har enats om att stå fast vid beslutet att nå en klimatuppgörelse senast i december, rapporterat Reuters.
16 okt 08

Biståndspengar till klimatåtgärder
Regeringen ska i sin kommande budget föreslå åtgärder på klimat- och energiområdena till en kostnad av tre miljarder kronor.
9 sep 08 – PM: Klimat- och energisatsningar i budgetpropositionen 2009

Sahlins sommartalade om klimatet
Angrepp på regeringen och en ny klimatpolitik.
9 aug 08

Dra ner på köttet och spara miljön
Ekologiskt odlad mat är inte alltid mer klimatsmart än konventionellt framtagna livsmedel, konstaterar Livsmedelsverket i en jämförelse. Den som vill motverka växthuseffekten bör äta mindre kött och tugga mera grönt.
29 jul 08

Klimatmål kan bli kostsamt
EU:s klimatmål blir svårare att nå än vad de flesta trott. Stor risk finns för att Europas konkurrenskraft och ekonomi skadas, enligt en ny rapport. För att lyckas krävs att politikerna tar beslut om stora satsningar på ny teknik.
30 maj 08

Klimatberedningen politiskt splittrad
Klimatberedningen vill att Sverige minskar utsläppen av koldioxid med 30 procent till 2020. Men beredningen är splittrad. Oppositionen vill ha ytterligare utsläppsminskning och kräver 40 procents reduktion.
6 mar 08 – SOU 2008:24

Oenighet om klimatmål
Klimatberedningen kunde inte enas om hur mycket koldioxidutsläppen ska minska fram till 2020. Men det råder enighet om många konkreta åtgärder och om de långsiktiga målen.
19 feb 08

Borgerlig splittring om klimatmål
Klimatberedningen diskuterar ett utsläppsminskningsmål på 40 procent för Sverige. Regeringspartierna har dock inte lyckats enas om en gemensam linje.
14 feb 08 – Dir 2007:59, Dir 2007:179

Politiker vill ha tuffare klimatmål
Sverige bör minska utsläppen av växthusgaser med 30 procent till år 2020 – tio procent mer än vad EU har beslutat om. Det föreslår Anders Wijkman och Maria Wetterstrand.
6 feb 08

Sverige minskar CO2-utsläpp mest
Sveriges ska minska koldioxidutsläppen med 17 procent. Sverige åläggs de tuffaste besparingarna inom EU, trots att Sverige redan nått längre i reduktion av koldioxidutsläppen i jämförelse med andra EU-länder.
24 jan 08 – EU-kommissionen

Utsläppsmålet nås med nya skatter
EU:s nya klimatpaket kommer troligen att medföra höjda skatter på bensin och fordon i Sverige. Orsaken är att det är främst inom trafiksektorn som Sverige kan minska utsläppen ytterligare.
23 jan 08

Tyngre energibörda läggs på Sverige
EU-kommissionen väntas på onsdag föreslå en tyngre klimatbörda för Sverige fram till 2020. Andelen förnyelsebar energi ska öka från 40 till 50 procent – vilket svenska regeringen tycker är orimligt.
20 jan 08

Oppositionen enig om utsläppsmål
S, v och mp är eniga om att de svenska klimatutsläppen ska minska med 40 procent till 2020 inför att klimatberedningen ska försöka enas nästa vecka.
19 jan 08

Försenad klimatutredning
Översynen av klimatpolitiken blir ytterligare försenad. Den parlamentariska beredningen som först skulle vara klar i mitten av december och sedan i mitten av januari har nu fått förlängd utredningstid till den sista februari 2008.
9 jan 08 – Dir 2007:179

Klimatpolitiken tränger ut annat
Björn Lomborg vänder uppochner på debatten om den globala uppvärmningen. Han anser att Kyotoprotokollet är ineffektivt och avvisar de mest skrämmande larmrapporterna.
9 jan 08 – Lomborg, Björn: Cool it

Klimatkris drabbar fattiga värst
Det är världens fattiga som tvingas ta konsekvenserna av klimatförändringarna. Torka, översvämningar, cykloner och stormar förvärras. Och 98 procent av de drabbade är fattiga.
27 nov 07 – UNDP Human development report 2007/2008

FN:s klimatpanel ökar trycket på politikerna
FN:s klimatpanel IPCC presenterade på lördagen sin sammanfattande rapport om klimatförändringarna. Den "stakar ut vägen för ett riktigt genombrott" i de kommande klimatförhandlingarna, sade FN-chefen Ban Ki-Moon.
19 nov 07 – FN:s klimatpanel, IPCC, rapport

Koldioxidhalt ökar fortare än väntat
Tillväxten av koldioxidhalten i atmosfären har ökat snabbare än väntat sedan år 2000, enligt en ny studie. Det innebär sannolikt att det blir ännu svårare att avvärja klimathotet än vad som hittills antagits.
23 okt 07

”Klimatmiljarden är en bluff”
Regeringens klimatsatsning är en bluff, hävdar miljöpartiet. Enligt de grönas beräkningar kommer regeringen att minska anslagen till klimatet.
27 sep 07 – Miljöpartiet: Analys av klimatmiljarden

S vill höja regeringens klimatmål
Socialdemokraterna höjer budet och säger sig nu vilja minska utsläppen av växthusgaser mer än regeringen. Men formuleringar som "bör utredas" och "övervägas" gör det svårt att bedöma hur långt partiet är redo att gå.
26 sep 07 – Socialdemokraterna: En sammanhållen energi- och klimatpolitik

Miljardsatsning på klimatet
Nya pilotanläggningar för biodrivmedel, klimatinvesteringar i fattiga länder samt ett nytt centrum för vindkraft. Det är några av ingredienserna i regeringens nya klimatsatsning på totalt en miljard kronor under mandatperioden.
11 sep 07 – Regeringen: En klimatmiljard

”Utsläppen måste minska”
Jordens klimat har blivit varmare och det är människan som bär skulden. Det fastslår regeringens vetenskapliga råd för klimatfrågor, som nu kräver kraftfulla åtgärder för att hejda uppvärmningen.
4 sep 07 – Vetenskapliga rådet: Vetenskapligt underlag för klimatpolitiken

Sex grader från massdöden
Större delen av planeten, kanske hela, blir obeboelig för människan i slutet av detta sekel. Den tesen driver Mark Lynas i den nyutkomna ”Sex grader”.
10 aug 07 – Lynas, Mark: Sex grader

Miljoner drabbas när isarna smälter
Isarna smälter och havsnivåerna stiger snabbare än forskarna tidigare trott. Följderna kan bli riktigt otäcka, skriver FN i en ny rapport. Risken är att jorden dras in i en nedåtgående spiral.
8 jun 07 – UNEP: Global outlook for ice & snow

FN kräver halverade utsläpp
Utsläppen av växthusgaser måste minska med 50-85 procent till 2050. Och en kraftig utsläppsminskning är möjlig till relativt låga kostnader, fastslår FN:s klimatpanel, IPCC. Det är den politiska viljan - och inte pengarna - som avgör.
4 maj 07 – IPCC: Climate change 2007

Klimatkamp över blockgränsen
Regeringen bjuder in oppositionen till en ny parlamentarisk klimatberedning. Ambitionen är att utveckla nya mål för klimatpolitiken. Nästa år ska regeringen överlämna en klimatpolitisk proposition till riksdagen.
19 apr 07 – Dir 2007:59

Mp vill storsatsa på klimatet
Miljöpartiet vill satsa 17 miljarder kronor på klimatförbättrande åtgärder. Energisnålare boende och grönare transporter står högst upp på dagordningen.
12 apr 07 – Miljöpartiet: Klimatvän i vardagen

Ny larmrapport om uppvärmningen
FN:s klimatexperter har presenterat den skarpaste varningen hittills för växthuseffekten. Den hotar att ge oss krympande skördar, svält, djur- och växtarters utrotning och stigande havsnivåer - och det är världens fattiga som får bära den tyngsta bördan.
10 apr 07 – IPCC: Climate Change 2007

Frän debatt om klimatet
Regeringen lovar minskade utsläpp och slår sig för bröstet efter framgångarna vid helgens EU-toppmöte. Problemet är att de borgerliga inte har någon strategi för att möta klimathotet, hävdar oppositionen.
15 mar 07 – Snabbprotokoll 2006/2007:74

Gore varnar för en katastrof
Den globala uppvärmningen utgör en tickande bomb. Om vi inte gör någonting för att stoppa klimatförändringen väntar katastrofala följder, skriver den förre amerikanske vicepresidenten Al Gore i en ny bok.
15 mar 07 – Gore, Al: En obekväm sanning

"Ett mediokert framsteg"
EU-kritiska miljöpartiet har svårt att glädjas åt unionens nya klimatmål. "Ett mediokert framsteg" sa Max Andersson när frågan diskuterades i riksdagen.
14 mar 07 – Snabbprotokoll 2006/2007:73

Volvochefen med i ny klimatgrupp
Volvochefen Leif Johansson tar plats i Fredrik Reinfeldts klimatkommission. Det blev klart på onsdagen då kommissionens ledamöter offentliggjordes.
7 mar 07 – Regeringen: Klimatkommissionen

Global uppvärmning är människans verk
Det är vi människor som bär ansvaret för den globala uppvärmningen. FN:s klimatpanel (IPCC) levererade den hittills skarpaste varningen när den över 3000 sidor tjocka rapporten om klimatförändringarna presenterades.
9 feb 07 – Intergovernmental Panel on Climate Change: Fourth Assessment Report

Reinfeldt ska leda klimatkommission
Regeringens nya klimatsatsning går vidare. På torsdagen meddelade Fredrik Reinfeldt att han kommer att tillsätta en ny klimatkommission. Ordförande blir statsministern själv.
21 dec 06 – Regeringen: Kommission för hållbar utveckling

Näringslivet sågar nya miljömål
Naturskyddsföreningen jublar men Svenskt Näringsliv gör tummen ned. Regeringens beslut att kraftigt minska koldioxidutsläppen rör om i grytan.
19 dec 06 – Regeringen: Minskade utsläpp inom EU

Löfte om minskade utsläpp
Regeringen uppgraderar miljömålen och ställer sig nu bakom Tysklands krav på att minska EU:s utsläpp av växthusgaser med 30 procent till 2020. Det skriver statsminister Fredrik Reinfeldt och miljöminister Andreas Carlgren i ett gemensamt utspel.
18 dec 06 – Regeringen: Minskade utsläpp inom EU

Temperaturen stiger på planeten
För seriösa forskare har det länge stått klart att jordens temperatur stiger och att koldioxidutsläppen – växthuseffekten – utgör orsaken. Det handlar inte om naturliga temperaturvariationer. Nu har detta också gått upp för medierna.
29 nov 06 – Bernes, Claes och Holmgren, Pär: Meteorologernas väderbok

Dubbla budskap om klimathotet
Regeringen säger en sak och gör en annan, hävdar miljöpartiet. Samtidigt som Andreas Carlgren pratar om hållbar utveckling vill regeringen lägga ned Citybanan i Stockholm och bygga en ny motorväg runt huvudstaden. Miljöministern slår tillbaka.
22 nov 06 – Snabbprotokoll 2006/2007:25

Miljön allt viktigare inför höstens val
Allt fler svenskar pekar ut miljön som en av de viktigaste frågorna inför höstens riksdagsval. Klimatförändringen oroar, enligt en ny undersökning.
13 jun 06 – Sifo: Klimat- och miljöundersökning

4-procentsmål för minskade utsläpp
Utsläppen av växthusgaser i Sverige ska minska med 4 procent mellan 1990 och 2010. Minskningen ska ske enbart genom inhemska åtgärder. Sverige ska ratificera Kyotoprotokollet. Det är huvudpunkterna i regeringens klimatproposition.
15 jan 02 – Prop 2001/2002:55

Sverige klarar inte miljömål
Sverige kommer inte att klara FNs mål om begränsning av utsläpp av klimatpåverkande växthusgaser.
15 aug 97 – Ds 1997:26

Koldioxiden bekämpas internationellt
350 miljoner kronor satsar regeringen på internationellt klimatsamarbete under en sjuårsperiod.
21 mar 97 – Prop 1996/1997:84

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se