Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Idrott
Kulturpolitik
Massmedia
Etik och religion
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Sök i politiken.se:
   
193 artiklar om Massmedia
 
Förslag: 85 miljoner i utökat mediestöd
Pengarna ska förbättra förutsättningarna för nyhetsförmedling och lokal journalistik i hela landet.
16 sep 19 – Budgetpropositionen för 2020

politiken.se - erbjudande!
Redaktionen har återupptagi utgivningen av politiken.se (och forskningen.se) med samma inriktning som tidigare - dvs med en oberoende och reklamfri nyhetsjournalistik på nätet. Men vi vet inte om vi kan få ihop tillräckligt många betalande prenumranter för finansiera verksamheten. En prenumeration koster 530 kr/år.
ÖPPEN23 maj 19 – Prislista för bibliotek, Prislista för skolor, Teckna prenumeration här!

politiken.se på banan
Politiken.se har haft både ekonomiska och tekniska problem på senare tid. Men nu ska e-tidningen och databasen förhoppningsvis fungera igen, och den journalistiska bevakningen återupptas.
ÖPPEN21 feb 19

Mediernas skeva Sverigebild
Kvinnor och svenskar med utomnordisk bakgrund är underrepresenterade i nyhetsflödet. Rättviseförmedlingens nya rapport, delfinansierad av Vinnova, beskriver mediernas snedvridna persongalleri.
5 nov 15 – Rättviseförmedlingens rapport Rättvisaren!

Medieutredning öppnar för kvalitetskrav
Mediernas demokratiska funktion är hotad. Det fastslår den statliga medieutredningen som i en delrapport öppnar för att ett framtida mediestöd kan utgå från innehållets kvalitet.
5 nov 15 – SOU 2015:94

Klassisk dagstidning kan återuppstå
Planer finns på att åter ge ut Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, har köpt utgivningsbeviset av tidningens siste chefredaktör, rapporterar gt.se.
3 sep 15

Regeringen slopar DAB-radion
Regeringen lägger ner planerna på att gå över till digitalradio.
24 jun 15 – SvD 25/6-15

MP säger nej till digitalradio
Miljöpartiets kongress beslöt i helgen att det svenska FM-nätet inte ska släckas ner och ersättas med digital DAB-radio, som en utredning föreslagit.
15 jun 15

Delvis nytt presstöd klubbat
Riksdagen ändrar reglerna för det statliga presstödet för att det ska vara mer i takt med tiden och den tekniska utvecklingen. Och regeringen uppmanas, i tillkännagivanden, att stegvis börja avveckla reklamskatten för dagspressen samt att inleda försök där post och dagstidningar delas ut samtidigt.
20 maj 15 – Riksdagsdebatt

Bred enighet i KU om nytt presstöd
Riksdagens konstitutionsutskott (KU) har nått en bred enighet om regeringens förslag om förändrat presstöd, skriver företrädare för samtliga riksdagspartier förutom Sverigedemokraterna i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
17 maj 15 – SvD 18/5-15, KU 2014/2015:KU12

Presstödet modifieras
Regeringen föreslår att presstödsreglerna ändras på några punkter. Bland annat ska stödet inte bli så hårt knutet till storleken på den tryckta upplagan. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver kulturministern Alice Bah Kunke att man framförallt vill ge lokalpressens ett bättre stöd. Men några stora belopp skjuts inte till.
ÖPPEN19 mar 15 – Dn Debatt 19/3-15

Novak tar pulsen på pressad press
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke har sjösatt sin första utredning — "En mediepolitik för framtiden". Journalisten Anette Novak har utsetts till särskild utredare och ska lägga fram förslag till nya mediepolitiska verktyg som håller på lång sikt.
12 mar 15

Regeringen utreder mediekrisen
Sjunkande upplagor och nedlagda redaktioner. Tidningskrisen är i förlängningen ett demokratiproblem, enligt demokratiminister Alice Bah Kuhnke (mp), som nu tillsätter en mediepolitisk utredning.
5 mar 15 – Dir 2015:26

Tidningsdöden kryper allt närmare
Tidningsjournalistiken klickas och delas som aldrig förr. Men allt färre betalar för den, redaktionerna krymper och tidningar har börjat läggas ner.
4 mar 15

Digitalradio om två år
Digital marksänd radio kan starta om två år, enligt en plan som läggs fram för regeringen i dag. I planen ingår att FM-bandet släcks ner 2022. Dumt och dyrt, svarar kritiker.
1 dec 14 – SOU 2014:77

Juholt: "Suhonen tar sig friheter"
Den tidigare S-ledaren Håkan Juholt är kritisk mot det egna partiet — och sin förra rådgivare, som skrivit boken "Partiledaren som klev in i kylan".
30 okt 14 – Debatt om Daniel Suhonen bok “Partiledaren som klev in i kylan”

Sju av tio använder sociala medier
Nätet tar allt större plats i vårt umgänge med andra människor. Fler än sju av tio svenskar använder sociala medier, visar ny statistik.
23 okt 14

Filmbranschen kan bestämma själv
Idag är det Statens medieråd som sätter åldersgränser för nya filmer på bio. Men systemet haltar, inte minst eftersom barn och unga konsumerar mer film via nätet än på bio. En särskilt utredning föreslår att filmbranschen ska ta över ansvaret.
9 sep 14 – SOU 2014:64

Få förstår ordet jobbskatteavdrag
Fyra av tio vet inte vad ordet jobbskatteavdrag betyder, enligt en undersökning Novus gjort åt radioprogrammet Språket i Sveriges Radio.
2 sep 14

Utgivningsbevis för webbplatser utreds
En parlamentarisk kommitté ska se över de grundlagar som reglerar tryck- och yttrandefriheten. En knäckfråga gäller skyddet för webbplatser med utgivningsbevis - till exempel omstridda Lexbase.
13 aug 14 – Dir 2014:97

Riksdag & Departement går i graven
Drygt fyra månader före riksdagsvalet går tidningen Riksdag & Departement i graven. Politiker vill helt enkelt bli mindre granskade, menar KU-ordföranden Peter Eriksson.
29 apr 14

Skribenter får ansvara för näthat
Ansvariga utgivare ska inte kunna straffas för hatiska kommentarer som utomstående skriver på nätsidor, har en oenig högsta domstol beslutat. Beskedet får blandat mottagande.
19 mar 14 – Högsta Domstolens beslut

Centrum för lättläst läggs ned
Regeringen föreslår att Centrum för lättläst läggs ned. Myndigheten för tillgängliga medier övertar flera av dess uppgifter.
18 mar 14 – Prop 2013/2014:134

Är nya medier moderna?
Lennart Weibull, mkv-professor från Göteborg, ifrågasätter att vi befinner oss mitt i en medierevolution. Medielandskapet har visserligen utvidgats. Men fortfarande är tidningsläsningen på papper vanligare än på nätet, och vi använder oftare tv- och radioapparater än datorn. Vad som har hänt är faktiskt att teve har blivit det dominerande mediet. Och de sociala medierna är knappast några massmedier. Snarare ersätter de brev, telefon och mänskliga möten, menar nestorn inom svensk masskommunikationsforskning.
ÖPPEN13 mar 14 – MedieSverige 2014 - Statistik och analys

Journalisten Nils Horner dödad
Stockholm Sveriges Radio-journalisten Nils Horner är död. Han sköts ihjäl i morse i Afghanistans huvudstad Kabul, bekräftar Ekot.
11 mar 14 – Sveriges Radios korrespondent Nils Horner dödad

Dagspressen och digitaliseringen
Enligt Tidningsutgivarna (TU) har nu alla stora tidningskoncerner i Sverige infört, eller planerar att införa, någon form av betalvägg, rapporterar Sveriges Radio.
5 feb 14

Moralism och skräpkultur
Nya massmedier har alltid skapat oro hos delar av befolkningen, särskilt eftersom det ofta är ungdomar som först tar till sig av det nya. Tommy Gustafsson och Klara Arnberg, analyserar i boken Moralpanik och lågkultur hur moralismen tagit sig uttryck i massmedierna under nittionhundratalet. Jorun Koca Jakombsson recenserar.
26 dec 13 – Tommy Gustafsson och Klara Arnberg : Moralpanik och lågkultur

Ledande SD-politiker är rasister och näthatare
I början av veckan avslöjade Expressen med hjälp av en researchgrupp att flera SD-politiker är flitiga kommentatorer på rasistiska nätsajter som Avpixlat. Bland annat har Marie Stensby, suppleant i Sverigedemokraternas partistyrelse, skrivit så här med anledning av ensamkommande flyktingbarn som hungerstrejkade: "Hoppas de svälter sig till döds!".
10 dec 13 – Researchgruppen "Avpixla Avpixlat" , Expressen " Expressen avpixlar anonyma skribenter" , Stockholms fria tidning "Vilka är näthatarna”, Göteborgs Fria "Avpixlat – från liten hatsajt till politisk institution"

Gammelmedia dominerar
Det påstås ofta att internet är på väg att konkurrera ut gammelmedia - TV, radio och tidningar. Men 18 år efter att internet introducerades ägnar Medelsvensson fem gånger mer tid åt tradionella medier än åt medier på internet. Det framgår av den senaste undersökningen, ”Svenskarna och internet”, skriven av professor Olle Findahl.
ÖPPEN28 nov 13 – Svenskarna och internet, Olle Findahl

Stadsbibliotek vill ha billiga e-böcker
I ett debattinlägg i Dagens Nyheter pläderar Stockholms stadsbibliotek för en ny deal om e-böcker mellan förlagen och biblioteken. Det råder inget direkt motsatsförhållande mellan utlåning och försäljning, menar man.
29 okt 13 – DN debatt

Fler e-böcker i Libris
Kungliga Biblioteket får 2 miljoner i anslag för en försöksverksamhet som syftar till att fler e-böcker, inte minst föräldralösa verk, ska bli tillgängliga i sökkatalogen Libris.
24 okt 13 – Regeringsbeslut 2013-10-24

Presstödet ska bibehållas
Den parlamentariskt sammansatta Presstödskommittén vill behålla presstödet men justera bidragsnivåerna för enskilda tidningar. Kommitténs opolitiske ordförande, juristen Hans-Gunnar Axberger dömer ut kommitténs förslag. I en reservation skriver han att dagens presstöd har tjänat ut – vad som behövs är ett stöd till kvalitetsjournalistik inte stöd till enskilda olönsamma tidningar.
11 sep 13 – SOU 2013:66

Stiftelsen Lättläst läggs ned
Stiftelsen för lättläst nyhetsinformation och litteratur ska avvecklas och dess verksamhet flyttas över till Myndigheten för tillgängliga medier (MTM). Det föreslås i utredningen Lättläst som överlämnats till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.
29 aug 13 – SOU 2013:58

Radion blir digital
En särskild utredare, branschsamordnare, ska tillsammans med Myndigheten för radio och tv ta fram förslag till hur övergången från analog till digital radio ska ske.
29 aug 13 – Dir 2013:76

Utredning om åldersgränser för film
Regeringen vill att ett branschorgan ska ta över uppgiften fastställa åldersgränser för biograffilm. Statens medieråd som sedan 2011 har den uppgiften ska ersätts med ett branschorgan där medierådet ingår, liksom representanter för branschen och föräldrar.
29 aug 13 – Dir 2013:77

Oklar efterfrågan på dab-radio
Regeringen vill släcka det vanliga radionätet och ersätta det med ett nät för digital marksänd radio. Men kritiker dömer ut tekniken som föreslås och ifrågasätter om lyssnarna verkligen vill ha en förändring.
11 aug 13

Statliga åldersgränser är föråldrade
Regeringen låter utreda om statens förhandsgranskning av biofilmer som ska visas för barn och ungdomar kan slopas och att branschen själv tar ansvar för åldersklassificeringen.
6 aug 13 – Dir 2013:77

Radio- och tv-avgiften består
En särskild utredning ska analysera olika avgiftsmodeller för framtidens public service i tv och radio - men dagens avgiftssystem behålls till minst år 2020.
19 jun 13 – Prop 2012/2013:164

Omfattande trafik på högerextrema webbsajter
De öppet våldsbejakande högerextrema webbsajterna har drygt 144 000 enskilda besök varje dag, visar en ny kartläggning.
19 jun 13 – Våldsbejakande och antidemokratiska budskap på internet

Vem står för näthatet?
Är näthatets ”skrivbordskrigare” en armé eller ett gäng knäppisar? Svaret på frågan är avgörande för hur vi andra hanterar problemet. Lisa Bjurwalds bok om näthatet, ”Skrivbordskrigarna”, har kritiserats för att vara ostrukturerad. Men frågan om vem som ligger bakom hatet och hoten på nätet är inte lätt att besvara. Här finns nämligen allt från extrema ideologier till total brist på vanlig mänsklig hänsyn. Christian Andersson recenserar.
14 feb 13 – Lisa Bjurwald: Skrivbordskrigarna , Expressen, Jenny Madestam

Evenemangslista utreds
Regeringen ger Myndigheten för radio och tv i uppdrag att utreda en evenemangslista, dvs. en lista över framför allt stora idrottsevenemang som ska sändas i tv och nås av ”en väsentlig del av allmänheten”.
7 feb 13 – Uppdrag till Myndigheten för radio och tv om evenemangslista

Tv-avgift för datorer och plattor
Snart börjar SVT köra samtliga sändningar fritt via nätet. Samtidigt kommer Radiotjänst börja ta ut tv-avgift för datorer och surfplattor, enligt tidningen Computer Sweden.
23 jan 13

Tårtgate nytt ord i svenskan 2012
Tårtgate, zlatanera, nomofob, memil och spårtjuv är bara några exempel på nya ord som det svenska språket har berikats med under 2012. I Språkrådets lista ligger tonvikten på nya IT-ord.
27 dec 12

Statens insatser till “lättläst” utreds
En särskild utredare ska se över statens insatser på området ”lättläst”. Om man läser direktiven ser det ut som att regeringen överväger att skära ned på stödet till Centrum för lättläst.
25 okt 12 – Dir 2012:109

Mildare presstödsregler för minspråk
Presstödskommittén har lämnat flera förslag som underlättar för tidningar som helt eller delvis är skrivna på samiska eller meänkieli att kvalificera sig för statligt presstöd.
18 sep 12 – SOU 2012:58

TV-skatt i stället för licens
TV-licensen bör ersättas med en individuell radio- och tv-skatt för alla över 18 år, att betalas efter inkomstens storlek. Det skulle råda bot på det systematiska avgiftsfusket och vore mer rättvist, anser utredarna. Men cheferna för Sveriges Radio och Sveriges Television är rädda för att deras oberoende gentemot staten ska äventyras.
12 sep 12 – SOU 2012:59

Reklamsnuttar mitt i matchen
TV4 får regeringens tillstånd att visa mycket korta reklaminslag under direktsända fotbollsmatcher och andra sportevenemang.
5 jun 12 – Prop 2011/2012:151

Även nättidningar ska sparas hos KB
Regeringen vill att rapporter, artiklar och annat som bara publiceras elektroniskt ska sparas i Kungliga biblioteket. Hittills har skyldigheten att lämna in material för arkivering endast gällt fysiska föremål som tidningar, böcker och videoband.
29 mar 12 – Prop 2011/2012:121

Hopp om nåd för journalister
Etiopiens premiärminister Meles Zenawi öppnar för att benåda politiker och journalister som dömts för terrorbrott. Vi överväger också benådning, om förövarna erkänner sin skuld och sina misstag, sade Zenawi.
9 feb 12

Närradiotillstånd är statligt stöd
Ett tillstånd att sända närradio i mer än en kommun ska betraktas som ett statligt stöd. Därför måste Myndigheten för radio och tv som avgör frågan om större sändningsområde för närradio, ta hänsyn till EU:s regler om statsstöd som kan snedvrida konkurrensen.
8 feb 12 – Promemoria: Förslag till bestämmelse om tillämpning av statsstödsregler i vissa fall av beslut om sändningsområde för närradio

Presstödet ska utredas
Nu är det dags: en parlamentarisk kommitté ska syna det statliga stödet till dagspressen "utifrån en bred genomlysning av konkurrensförhållandena på mediemarknaden", som regeringen skriver i direktiven.
15 dec 11 – Dir 2011:112

E-boksuccé smäll för biblioteken
Det starkt ökande e-bokläsandet har blivit en ekonomisk chock för biblioteken. För varje e-bok som lånas ut betalar biblioteken 20 kronor till e-boksdistributören Elib.
7 dec 11

Hälften av svenskarna facebookar
Internet kryper allt längre ner i åldrarna. Hälften av treåringarna är numera ute och surfar. Och halva svenska folket facebookar. Killar spelar mera spel och tjejer läser oftare bloggar.
16 nov 11

SVT:s täckningskrav ses över
I framtiden kan andra distributionsvägar komma att komplettera Sveriges Televisions AB:s marksändningar, för att se till att tv-sändningarna når alla i befolkningen.
9 nov 11

15 miljoner till digital bio
Regeringen har beslutat om hur statsbidraget till digitalisering av biografer ska fördelas. Tidigare har man beslutat om ett stöd på 15 miljoner till digitaliseringen för åren 2011 - 2014.
6 okt 11

Är tidningen död 2027?
Amerikanska och australiensiska framtidsforskare påstår att den tryckta pressen i Sverige ska försvinna år 2025. Exakt så blir det naturligtvis inte. Men trenden är tydlig, såväl morgontidningar som kvällstidningar tappar läsare. Upplagorna faller allt snabbare och tappet är störst bland de yngre.
8 sep 11 – SOM-rapport: Lycksalighetens ö

Även nättidningar ska sparas hos KB
Regeringen vill att rapporter, artiklar och annat som bara publiceras elektroniskt ska sparas i Kungliga biblioteket. Hittills har skyldigheten att lämna in material för arkivering endast gällt fysiska föremål som tidningar, böcker och videoband.
30 aug 11 – Lagrådsremiss: Leveransplikt för elektroniskt material

Tidningar stänger nätkommentarer
Expressen stänger möjligheten att kommentera artiklar i realtid i diskussionsforum på nätet. I stället ska inläggen förhandsmodereras och inte som i dagsläget tas bort i efterhand.
29 aug 11

Partipropaganda på nyhetsplats!
En överväldigande majoritet av tidningsläsarna anser att deras morgontidning visar sina politiska åsikter på nyhetsplats. Endast sju procent anser att tidningarna är opartiska. Läsarna betraktar alltså den opartiska nyhetsjournalistiken som en myt, framgår det av sommarens SOM-rapport.
25 aug 11 – SOM-rapport: Lycksalighetens ö

Programutbudet kan begränsas
Public service ska vara ett alternativ till de kommersiella aktörerna inom radio och TV. Det skriver kulturministern i direktiven till den utredning som ska föreslå villkoren för SVT, Sveriges Radio och Utbildningsradion i framtiden.
16 jun 11 – Dir 2011:51

Internet och kapitalet
Internet har ingått ett oheligt äktenskap med kapitalismen, skriver Foster och McChesney i Monthly Reviews marsnummer. De noterar att de stora bolagen stärker sitt grepp inom medieindustrin och att makten över ordet koncentreras. Offentliga tillgångar privatiseras. Vi lever i en värld full av reklam och propaganda. Nya järntrianglar etableras. Men samtidigt har internet inneburit att allt fler kan kommunicera fritt. Tekniken kan vara en revolutionär kraft och och de nya medierna har i vissa lägen visat sig stärka social omvandling. Det är en paradox.
9 jun 11 – The Internet’s Unholy Marriage to Capitalism (Monthly Review, March 2011)

Valbevakning i balans - med undantag
Lika mycket höger som vänster. Och rejält ökat utrymme för Sverigedemokraterna. Så såg det ut i nyhetsmedierna inför höstens val, enligt en rapport från Göteborgs universitet signerad medieprofessor Kent Asp.
21 maj 11

Gamla normer i ny språkdräkt
Upphovsrättslagen ska moderniseras. De gamla normerna behålls, men de delas upp mer överskådligt, de kortas, rubriksätts och får en ny språkdräkt – allt för att underlätta för rättstillämpningen.
19 apr 11 – SOU 2011:32

Slopad filmcensur öppnar för åtal
Filmcensuren avskaffades vid årsskiftet. Liberalt kan tyckas. Men fler filmer och dataspel än tidigare riskerar nu att bli fällda i domstol därför att de innehåller grovt våld. Den lag mot våldsskildringar i film som kom till i början av 80-talet, vars syfte var att reglera den då helt nya hemvideomarknaden, har i praktiken gjorts verkningslös av biografbyråns allt liberalare bedömningar. När nu ingen förhandsgranskning längre görs kan gränserna för hur denna lag ska tillämpas komma att ritas om, skriver Karl Camnert som tittat närmare på den nya lagstiftningens oförutsedda konsekvenser.
3 feb 11 – KrU 2010/2011:2

Mer repriser och gammal skåpmat?
Det ska bli lättare för SVT och Radion att sända repriser och att återanvända program i andra kanaler och på webben. Det föreslår regeringen i en propositionen till riksdagen.
16 nov 10 – Prop :

Sänkta avgifter för kommersiell radio
I augusti i år så fick Sverige en ny, EU-anpassad radio och tv-lag. Det innebär bland annat att kraven på de kommersiella radiostationerna att sända egenproducerat material och program med lokal anknytning, försvann helt. Nu vill regeringen dessutom sänka sändningsavgifterna för kommersiell radio.
8 sep 10 – Pressmeddelande

Piratpartiet sköter Wikileak-servrar
Piratpartiet kommer att sköta driften och säkerheten av Wikileaks nya servrar, uppger partiet i ett pressmeddelande.
17 aug 10

EU godkänner presstödet
EU-kommissionen godkände på tisdagen reglerna för det svenska presstödet. Det innebär att maxstödet till storstadstidningar sänks från 64 miljoner kronor till 45 miljoner kronor.
20 jul 10

Ny mediemyndighet inrättas
Regeringen har tidigare lagt fram ett förslag om att filmcensuren ska avskaffas och att Statens biografbyrå avvecklas. Vissa uppgifter som biografbyrån utförde behövs även i fortsättningen, och därför ska en ny myndighet – Statens medieråd - inrättas.
15 jun 10 – Dir 2010:64

Filmcensuren avskaffas
Filmcensuren avskaffas. Nu kommer regeringens proposition som slutgiltigt ska avskaffa filmcensuren för vuxna. Kvar blir systemet med åldersgränser för barn och ungdomar.
10 jun 10 – Prop 2009/2010:228

Ny radio- tv-myndighet bildas
En utredare ska förbereda och genomföra bildandet av den nya Myndigheten för radio och tv, som ska efterträda Granskningsnämnden för radio och TV och Radio- och TV-verket, vilka avvecklas. Den nya myndigheten ska ta över verksamheten som dessa verk bedriver idag samt de nya uppdrag som finns i den nyligen föreslagna radio- och tv-lagen.
20 apr 10 – Dir 2010:42, Dir 2010:41

Presstödet spikas inom kort
Inom kort lämnar regeringen sitt slutgiltiga förslag om presstödet till EU-kommissionen. Presstödet har förföljt alliansregeringen sedan den tillträdde.
25 mar 10 – Pressmeddelande: Sverige lämnar in slutligt förslag om presstödet till EU-kommissionen

Nya regler för kommersiell radio
Regeringen föreslår att kravet att de kommersiella radiostationerna ska sända egenproducerat material och program med lokal anknytning tas bort. Möjligheterna till sponsring ska öka. Tillstånden att sända radio ska fördelas genom slutna anbudsförfaranden och de ska gälla i åtta år.
24 mar 10 – Prop 2009/2010:115

Agneta Dreber ny SR-ordförande
Agneta Dreber föreslås bli ny styrelseordförande i Sveriges Radio, enligt ett pressmeddelande från Public service-företagets förvaltningsstiftelse.
12 mar 10

Filmcensuren avskaffas
Regeringen lägger nu fram ett förslag om att filmcensuren för vuxna avskaffas från årsskiftet. Däremot blir de nuvarande åldersgränserna för film kvar.
11 mar 10 – Pressmeddelande: Regeringen föreslår att filmcensuren för vuxna avskaffas

Tysk övervakningslag stoppad
Vem har ringt, skickat sms och epost till vem, när och var? Sedan 2008 har den tyska staten lagrat information om sina medborgare i brottsbekämpningens namn. Kritikerna såg en orwellsk dystopi i lagen. Och nu har författningsdomstolen givit dem rätt. Men även i framtiden kommer EU-länderna – även Sverige – att kartlägga medborgarnas telekommunikationsvanor.
4 mar 10 – Malmströms blogg, Konkrete Ausgestaltung der Vorratsdatenspeicherung nicht verfassungsgemäß

Svensk spellagstiftning EU-godkänd
Den svenska spellagstiftningen strider inte mot EU:s lagar. Det anser en generaladvokat vid EU-domstolen i ett förslag till utlåtande i målet där två tidigare kvällstidningschefer åtalats.
23 feb 10

Journalistik som passion och plikt
Ryszard Kapuscinski var en legend redan medan han levde. I rollen som reporter bevittnade han med egna ögon mer än tjugo revolutioner och besökte världens alla hörn. De böcker som följde i resornas spår, bland andra om Haile Selassies autokratiska Etiopien och Shahens Iran, vidgade gränserna för vad som kallas journalistik.
28 jan 10 – Kapuscinski, Ryszard: Reporterns självporträtt

Sänkt stöd till storstadstidningar
Presstödet sänks för storstadstidningarna Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet. Det är EU som dikterar villkoren och regeringen väljer att följa EU-kommissionens förslag. Alternativet är en utdragen och osäker process i EU-domstolen.
7 jan 10 – Ds 2009:68

Vårens böcker
Här är redovisas bokförlagens planerare utgivning av samhällslitteratur våren 2010.
28 dec 09

Lättnader för kommersiell radio
Lättnader för kommersiell radio, längre tillståndsperioder och slopade innehållskrav är ett par nyheter i den radio-och tv-lag som kulturministern lagt fram i en lagrådsremiss.
17 dec 09 – Pressmeddelande från kulturdepartementet

Savianos glöd är hans styrka
Skönhet och helvete är en samling artiklar skrivna av Roberto Saviano mellan 2004 och 2009. Det är artiklar i en lång rad områden, från fotboll och boxning, till kokainindustrins organisation i Europa. Således en relativt spretig bok, där författarens styrkor lyser bredvid mindre briljanta inlägg.
10 dec 09 – Roberto Saviano: könhet och Helvete – Om Maffia, Fotboll och Ordets Makt

Bang - Äntligen!
Det kan man verkligen utropa när det nu kommit en bok med texter i nytryck av Barbro Alving till hundraårsminnet av hennes födelse. Bangs bästa lyder titeln kort och gott för ett urval gjort av dottern Ruffa, dock ”Ett subjektivt urval” som hon skriver i förordet.
26 nov 09 – Barbro Alving: Bangs bästa

Meddelarskyddet stärks
Meddelarskyddet ska stärkas. I en lagrådsremiss föreslår regeringen att det uttryckligen ska vara förbjudet för en myndighet att straffa en medarbetare som lämnat uppgifter för publicering i media.
30 sep 09 – Lagrådsremiss: Grundlagsskydd för digital bio och andra yttrandefrihetsrättsliga frågor

Filmcensuren utvidgas
I juni föreslog en statlig utredning att filmcensuren ska avskaffas. Nu föreslår i stället regeringen att filmcensuren utvidgas, så att den ska omfatta också digital bio.
30 sep 09 – Lagrådsremiss: Grundlagsskydd för digital bio och andra yttrandefrihetsrättsliga frågor

Åsiktsjournalistiken breder ut sig
Den politiska kommentaren börjar allt mer leva sitt liv utanför ledarsidorna. Dessa kommentatorer har blivit viktiga aktörer i valrörelsebevakningen i alla medier. Deras typ av tolkande journalistik har en stor demokratisk potential, men riskerar också att bli pseudojournalistik.
3 sep 09 – Nord, Lars och Stur, Elisabeth: I tyckandets tid

Ipredlagen utvärderas
Trots att den kontroversiella Ipredlagen bara varit i kraft sedan 1 april har regeringen nu tillsatt en särskild utredare som ska utvärdera lagen. Det blir kammarrättslagman Helena Jäderblom i Stockholm som får uppdraget.
23 jul 09 – Dir 2009:68

Oppositionen säger ja till sponsring
Oppositionen vill behålla nuvarande sponsringsrelger i SVT och motsätter sig skärpta regler. De rödgröna partierna (s, v och mp) vill tvärtom ha en mer generös inställning.
23 jun 09 – Motion (s) ang Radio och tevepolitiken

Filmcensuren avskaffas
Filmcensuren ska avskaffas. Det föreslår justitierådet Marianne Eliason i sin utredning som för tydlighetens skull heter Avskaffa filmcensuren för vuxna. Däremot ska åldersklassificeringen av filmer för barn bibehållas.
10 jun 09 – SOU 2009:51

Ökade anslag till public service
Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion får drygt 6,7 miljarder kronor 2010. Det är en ökning med 200 miljoner kronor jämfört med i år.
4 jun 09 – Prop 2008/2009:195

Nya medlemmar i medierådet
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth nya ledamöter i Medierådet. Förordnandena gäller tills vidare, dock längst t.o.m. 31 december 2010. Medierådet är en kommitté inom Regeringskansliet. Dess arbete syftar till att minska riskerna för skadlig påverkan på barn och unga. Uppdraget gäller alla rörliga bildmedier.
4 jun 09

Regeringen skjuter sönder ipred
Ipredlagen kommer att bli helt verkningslös när regeringen genomför sin nya datalagringslag till nyår. ”Regeringen har gjort en tavla. Ipred skjuts i sank”, säger Bahnhofs vd Jon Karlung.
19 maj 09

Svenskt-finskt TV-utbyte på hög nivå
Också i framtiden ska man kunna se finsk TV i Sverige och svensk TV i Finland. Det deklarerade de båda ländernas kulturministrar Lena Adelsohn Liljeroth och Stefan Wallin på ett seminarium på Hanaholmen i Helsingfors på onsdagen.
16 apr 09

Stöd till psykiatriforskning
Regeringen beslöt på torsdagen att satsa 15 miljoner kronor för att utbilda fler psykoterapeuter. Dessutom satsar regeringen 12 miljoner kronor för att öka antalet forskningsplatser inom psykiatrin.
16 apr 09

Engqvist och Joanson sitter kvar
Lars Engqvist, får sitta kvar ett år till som ordförande i Sveriges Televisions styrelse. Det beslutade regeringen på torsdagen. Samtidigt förlängdes Ove Joansons förordnande som ordförande i Sveriges radios styrelse med ett år.
12 mar 09

Fildelningen har kommit för att stanna
I skrivande stund pågår Pirate Bay-rättegången i Stockholms tingsrätt. Oavsett utgången kommer folk i allmänhet och unga människor i synnerhet att fortsätta ladda ner upphovsrättsskyddat material från nätet. För att de kan och för att det inte uppfattas som ett riktigt brott.
26 feb 09 – Rydell, Anders och Sundberg, Sam: Piraterna. De svenska fildelarna som plundrade Hollywood,

Meddelarskyddet stärks
Meddelarskyddet stärks för anställda i kommuner och kommunala bolag. Men de förslagna förändringarna påverkar inte anställda i företag som arbetar på entreprenad åt kommuner.
17 feb 09 – SOU 2009:14

Bok-citat tar Freivalds till KU
Eva Franchells bok "Väninnan" ligger till grund för en KU-anmälan mot förra utrikesministern Laila Freivalds (S).
4 feb 09

Liberalare reklamregler i tv
Dagens krav på att minst 20 minuter måste förflyta mellan reklaminslag i tv bör avskaffas. Det föreslår radio- och tv-utredningen i sitt betänkande.
15 dec 08 – SOU 2008:116

Mats Svegfors ny radiochef
Mats Svegfors blir radiochef och vd för Sveriges Radio om SR:s styrelse får bestämma. På måndag ska journalistfacket på Sveriges Radio säga sitt om publicisten Svegfors.
8 dec 08

Den kommersiella radion gynnas
Den kommersiella lokalradion som sänder populärmusik och reklam gynnas av kraftigt sänkta avgifter. I framtiden ska staten inte ställa några som helst krav på innehållet i sändningarna. Dagens villkor med egenproducerade program slopas, föreslår utredare.
12 nov 08 – SOU 2008:96

En kvinnolinje
Det har funnits en kvinnolinje i svensk journalistik och den var empatisk och engagerad. Wendela Hebbe var först, i hennes efterföljd kom Gerda Marcus, Elin Wägner, Else Kleen, Ester Blenda Nordström, Barbro Alving och andra. Idag är det svårare att definera vad som kan tänkas vara typisk kvinnlig journalistik. Däremot kan kvinnliga journalister säga mycket om yrkets inneboende dilemman - till exempel om avsaknaden på socialt engegemang.
4 sep 08 – Lönnroth, Ami (red.): Empati och engagemang - en kvinnolinje i svensk journatistik

Filmcensuren utreds
Utvecklingen av nya medier har sprungit ifrån lagstiftningen som ska skydda barn och unga mot skadligt medieinnehåll. Det anser regeringen som tillsätter en utredning som också ska se över om filmcensuren är relevant längre.
22 maj 08 – Dir 2008:62

Marknaden hotar journalistiken
Marknaden hotar den oberoende journalistrollen. Den ekonomiska styrningen av arbetet på redaktioner urholkar journalisternas möjlighet att fullgöra uppgiften att vara "den tredje statsmakten", skriver Gunnar Nygren som granskat utvecklingen i medierna.
15 maj 08 – Nygren, Gunnar: Yrke på glid

Yttrandefrihet i nya medier utreds
Tryckfriheten ska utredas igen. Nu är det frågor om hur Internet och nya elektroniska medier ska få samma skydd som traditionella medier som står i centrum. Om inte dessa frågor klaras ut riskerar förtroendet för grundlagsskyddet av yttrandefrihet att urholkas, varnar regeringen i direktiven.
24 apr 08 – Dir 2008:42

EU vill diktera villkor för press, hyror och jobb
EU-rätten ser ut att diktera villkoren i svensk politik. Den senaste veckan har regeringen och dess utredare kommit med EU-anpassade förslag som rör bostadspolitiken, arbetsrätten och mediepolitiken. EU-rättsprofessorn Ulf Bernitz är kritisk.
24 apr 08 – Ulf Bernitz på Brännpunkt, Ds 2008:25

Har medierna ansvar?
Ska nyhetsmedierna uppträda som samhällsbärare och ta socialt ansvar? Eller? Ska medierna enbart vara trogna sanningen, utan att snegla på vad rapporteringen får för konsekvenser? Frågorna är centrala i Lasse Sandströms och Behrang Kianzads bok, som handlar om hur medierna skildrar invandrarna.
17 apr 08 – Kianzad, Behrang och Sandström, Lasse: Sanningens många nyanser

SvD och Skånskan tappar presstöd
Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet tappar större delen av sitt presstöd. Stödet trappas ner under en femårsperiod till samma nivå som för andra flerdagarstidningar.
4 apr 08 – Ds 2008:25

Massmedieutredning efter röstmiss
Riksdagen beslutade på onsdagen att kräva en utredning om massmediakoncentrationen. Men beslutet var ett misstag. Fyra borgerliga ledamöter röstade fel, eller snarare inte alls.
13 mar 08 – Snabbprotokoll 2007/2008:77

Regeringen godtar EU:s presstödnivå
Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet ser ut att förlora nära 50 miljoner kronor om året i presstöd. Regeringen försöker nu få EU-kommissionen att gå med på en avvecklingsperiod på fem år.
25 feb 08

Irak tar emot avvisade flyktingar
Sverige och Irak har undertecknat ett återtagandeavtal. Det innebär att Irak tar emot irakiska medborgare som fått avslag på sin asylansökan i Sverige.
21 feb 08 – Sverige sluter återtagandeavtal med Irak

Att ljuga med statistik
Boken "Förbannade lögner" av ekonomijournalisten Peeter-Jaan Kask är underhållande läsning och rykande aktuell. Hans exempel från medier och företag visar hur statistik kan bli både missvisande och fel. Den läsare som inte är tillräckligt uppmärksam på siffrorna kan lätt bli lurad.
21 feb 08 – Peeter-Jaan Kask: Förbannade lögner

Pagrotsky KU-anmäls
Förre socialdemokratiske kulturministern Leif Pagrotsky KU-anmäls för sitt agerande när det gäller TV-bolagens tillstånd att sända i det digitala marknätet.
7 feb 08

Storstadstidningar mister miljonstöd
Det särskilda presstödet till Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet ska avskaffas efter krav från EU. Det meddelade allianspartierna i dag, när regeringen genom kulturdepartementets statssekreterare Ingrid Eiken informerade riksdagens konstitutionsutskott om samtalen med EU-kommissionen.
31 jan 08

Radioutredning försenas
Utredningen om villkoren för den kommersiella radion, som skulle ha lämnat ett delbetänkande om sponsring vid årsskiftet, får nu arbeta vidare till sista september 2008 med sina förslag.
9 jan 08 – Dir 2007:174

Mer reklam i TV4
Enligt ett förslag från kulturdepartementet bör de svenska reglerna om reklamtid i radio och TV ändras. Det beror på att man vill anpassa sig efter EU:s TV-direktiv. Det skulle i så fall betyda att TV4 får samma reklamutrymme som konkurrenterna TV3 och kanal 5, som redan följer EU:s TV-direktiv.
2 mar 07 – Ds 2007:3

Dubbla budskap om presstödet
Utbildningsminister Lars Leijonborg (fp) kräver att presstödet avskaffas. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) anser tvärtom att stödet behövs för mångfalden. I varsin debattartikel ger de helt motstridiga uppgifter om regeringens politik.
23 jan 07 – Folkpartiet: Mediepolitiskt program

Staten ska inte styra medier
Nils Funcke drar en skarp rågång mellan statsmakterna och medierna. Så liten statlig inblandning i mediernas värld som möjligt garanterar största möjliga yttrandefrihet är hans tes. Han kritiserar den svenska eftergivenheten gentemot Tyskland 1940 liksom Freivalds roll i stängningen av Sverigedemokraternas webbsida 2006.
16 jan 07 – Funcke, Nils: Tryckfriheten

Fryst presstöd KU-anmält
Regeringens beslut att frysa höjningen av presstödet har fått oppositionen att ilskna till. Två socialdemokrater har nu anmält ärendet till konstitutionsutskottet.
12 dec 06 – Riksdagen: Begäran om granskning av regeringens handläggning av presstödet

Presstödsreform försenas, men stoppas inte
Regeringen har bekänt färg i presstödsfrågan. I tisdagens riksdagsdebatt klargjorde kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) att det är centerns och kristdemokraternas presstödsvänliga politik som gäller, inte folkpartiets och moderaternas mer marknadsorienterade.
22 nov 06 – Snabbprotokoll 2006/2007:24

Kommersiella medier är förljugna
Som medborgare behöver vi tidningar, radio- och teveprogram som ger oss en sann och relevant bild av världen. Men hur ser medierna ut? De är fulla med halvsanningar och lögner, skriver mediekritikern Anders R. Olsson.
21 nov 06 – Olsson, Anders R: Lögn, förbannad lögn och journalistik

Sportbarer ska betala till SVT
SVT ska få rätt att ta betalt av krögare som vill visa sportsändningar på krogen. Det föreslår regeringen i en ny proposition. Det räcker inte med att krögaren och restaurangbesökarna redan betalat tv-licensen.
7 nov 06 – Prop 2006/2007:16

Nytt presstöd beslutas före valet
Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet vill ändra presstödet så att ett femtontal andratidningar i landsorten gynnas på Svenska Dagbladets (m) och Skånska dagbladets (c) bekostnad. I strid med sin egen praxis fattar riksdagen beslut före sommaren – det vill säga före valet.
5 maj 06 – Prop 2005/2006:201

Restriktiva sponsringsregler i SVT
Restriktiva regler för sponsring, höjd tv-avgift och fler textade program. Det är några av riktlinjerna för public service-företagen de närmaste sex åren.
27 mar 06 – Prop 2005/2006:112

Utökat presstöd till fler tidningar
Öka presstödet med 50 miljoner kronor och gör det lättare för mindre tidningar ta del av det attraktiva stödet. Det föreslår den statliga Presskommittén i sitt slutbetänkande.
25 jan 06 – SOU 2006:8

Publiken är med och skapar dum-tv
Medieforskaren Anna Edin har publicerat en resonerande undersökning av så kallad reality-tv, med fokus på hur kvinnliga tittare förhåller sig till programmen. Publiken är inte bara konsument av vår tids fördumnings-tv, den är också medproducent.
7 okt 05 – Edin, Anna: Verklig underhållning

Höstens böcker
De svenska förlagen planerar att ge ut ungefär 120 samhällsvetenskapliga böcker under hösten. Det blir en bok om dagen. Här redovisas böckerna, sorterade efter förlag.
29 jul 05

Uselt förtroende för kvällspressen
Förtroendet för kvällspressen sjunker och är nu nere på en bottennivå. Inte ens de egna läsarna litar till fullo på vad som skrivs i kvällstidningarna. Ändå ökar upplagorna, visar SOM-institutets undersökning.
30 jun 05 – Holmberg, Sören och Weibull, Lennart (red): Lyckan kommer, lyckan går

Annonsmarknaden styr tidningarna
Mångfalden på tidningsmarknaden utgör en grundsten i det demokratiska statsskicket. Men de senaste åren har antalet tidningar minskat i takt med att ägarkoncentrationen ökar. Regeringen har därför tillsatt en ny pressutredning, i syfte att vända utvecklingen.
20 okt 04 – Dir 2004:137

Bokbranschen la beslag på skattesänkningen
För snart tre år sedan sänktes bokmomsen. Motivet var att priserna på böcker och tidskrifter skulle sjunka och att bokläsandet skulle öka. Nu konstaterar bokpriskommissionen att skattesänkningen bara delvis har kommit konsumenterna till del och att läsningen inte ökat.
1 sep 04 – SOU 2004:90

Höstens böcker
Bokförlagen planerar att ge ut ungefär 150 samhällsvetenskapliga böcker under hösten. Det blir en bok om dagen. Här redovisas böckerna, sorterade efter förlag.
9 jul 04

Utökat uppdrag för TV-utredning
Förra året tillsatte kulturdepartementet en utredning om finansiering av radio och TV i allmänhetens tjänst. Utredaren har efter beslut av regeringen fått sitt uppdrag utvidgat så att det från och med nu även innefattar att se över reglerna kring betalningsskyldighet av TV-avgift vid dödsfall.
4 jun 04 – Dir 2004:68

Radio- och TV-utredning förlängs
Förra året tillsatte kulturdepartementet en utredning i syfte att utifrån en bred omvärldsanalys se över villkoren och formerna för en fungerande radio och TV i allmänhetens tjänst. Utredaren har av regeringen tilldelats mer tid för uppdraget. Utredningen ska redovisas före utgången av januari 2005.
4 jun 04 – Dir 2004:67

Ändrat uppdrag för radio- och TV-lagsutredning
Sedan år 2000 har en utredning arbetat med att se över radio- och TVlagen. Utredningen har antagit namnet radio- och TVlagsutredningen. I uppdraget ingick ursprungligen att utreda reglerna för betalningsansvar för TV-avgift vid dödsfall. Denna del av uppdraget har efter beslut från regeringen överlämnats till en annan utredning, och stryks därför från det ursprungliga uppdraget.
4 jun 04 – Dir 2004:69

Vem sätter dagordningen?
Vem sätter medias politiska dagordning i valrörelserna? Har strukturförändringarna i mediabranschen förändrat innehållet i media? Det är två frågor som mediaforskaren Jesper Strömbäck försöker besvara.
2 jun 04 – Strömbäck, Jesper: Den medialiserade demokratin

Dyr digitalradio får fortsätta
Försökssändningarna med digital radio, så kallad DAB-radio, ska få fortsätta trots att det kostar många miljoner och trots att det nästan inte finns några lyssnare. Utbyggnaden av sändningarna ska ske försiktigt och etappvis.
20 feb 04 – SOU 2004:16

Vem talade i rapportböckerna?
På 1960-talet slog rapportboken igenom. Jan Myrdals Rapport från kinesisk by kom 1963 och blev en internationell succé, om än inte en omedelbar svensk.
15 feb 04 – Olsson, Annika: Att ge den andra sidan röst

TV4 får gynnsammare reklamvillkor
TV4 vill öka mängden reklam på bästa sändningstid. För ett år sedan fick bolaget rätt att avbryta program för att sända reklam. Nu ska bolaget även kunna sända mer reklam åt gången, men vara undantagsvis.
12 feb 04 – Prop 2003/2004:66

Dold kamera avslöjar inte sanningen
När tv använder dold kamera är det egenintresset - säljande journalistik - snarare än allmänintresset som talar. Valstugereportage av den typ som SVT sände förra året hotar demokratin och det offentliga samtalet, menar medieforskaren Kari Andén-Papadopoulos.
6 nov 03 – Andén-Papadopoulos, Kari: Dold kamera

Radio- och teve-utredning får ny inriktning
Riksdagen godkände inte hela regeringens digitalproposition i våras. På några punkter blev det avslag och krav på fördjupad diskussion, och krav på utredning. Utredningsuppdraget är nu utdelat.
7 okt 03 – Dir 2003:100

Bokpriserna på väg upp
För ett och halvt år sedan sänktes bokmomsen från 25 procent till 6 procent. När man har tagit hänsyn till inflationen borde böckerna idag vara 11 procent billigare, men de är bara 8,3 procent billigare.
1 sep 03

Digital radioutredning får mer tid
Digitalradion har inte blivit någon succé. Försöksverksamheten har blivit mycket dyr och någon publik att tala om finns inte - det finns bara några hundra mottagare i landet.
29 apr 03 – Dir 2003:48

Kan reklamen hjälpa homosexuella?
Kan kommersiella krafter, med reklam som tydligt exempel, gynna frigörelsen av homosexuella i samhället?
9 apr 03 – Jens Liljestrand: Made in Pride

Förlängd tid för teveavgiftsutredningen
Den utredning som har till uppgift att föreslå lagändringar som berör koncessionsavgiften för teve och radio får sin utredningstid förlängd till den 30 april 2003.
20 mar 03 – Dir 2003:20

Digital-teve införs i oktober 2007
Digital teve till alla, det är regeringens linje. Det betyder fler kanaler, mer reklam i de svenska hemmen och viss kontroll av sändningarna. Dagens analoga sändningar ska upphöra i oktober 2007. Då måste alla ha skaffat sig ny utrustning – annars blir det svart i rutan.
20 mar 03 – Prop 2002/2003:72

Så la Stenbeck ner Finanstidningen
Tidningar läggs vanligtvis ner av ekonomiska skäl - men inte alltid. Det händer också att tidningar läggs ner därför att ägaren får en nyck eller är missnöjd med en uppstudsig redaktion. Börge Nilsson berättar i boken Mediemogulens affärer hur det gick till när Stenbeck la ner finanstidningen.
9 jan 03 – Nilsson, Börge: Mediemogulens affärer

Bokpriserna sjönk med 13 procent
Vid årsskiftet sänktes bokmomsen från 25 procent till 6 procent. Därmed borde bokpriserna ha minskat med 15,2 procent. Men fullt så mycket föll inte priserna på böcker och tidskrifter.
1 nov 02 – SOU 2002:66

Dyr digitalradio saknar lyssnare
300 miljoner kronor och endast 2 000 lyssnare. Så kan de sju år som Sveriges Radio sänt digital radio sammanfattas.
29 aug 02 – SOU 2002:38

Unga ger sin syn på filmvåldet
Det finns inget enkelt facit. När unga på gymnasiet skriver om våld på film och hur det påverkar tittaren handlar det om mediekonsumtion i en tid som inte längre är svartvit.
10 jun 02 – Våldsskildningsrådet: Popcorn. Unga tankar om film och filmvåld, rapport nr 28, 2002, från Våldsskildningsrådet

Vuxenmedverkan på bio kompletterar åldersgräns
Vem ska ansvara för vilka filmer barn får se på bio? Och vem är bäst att bedöma vad barnen klarar av? Är det myndigheter, filmexperter, jurister eller föräldrar? Nya frågor väcks efter en uppföljning av regeln om vuxenmedverkan.
10 jun 02 – Våldsskildningsrådet: Tillsammans. Erfarenheter av regeln om vuxenmedverkan på biograf. Rapport nr 27 från Våldsskildningsrådet

Teveavgiften höjs till 1740 kronor
Regeringen anser att den statliga teven ska behålla sina två självständiga nyhetsredaktioner - Aktuellt och Rapport. Åsikten motiveras med att allmänheten värdesätter den mångfald i nyhetsurval och perspektiv som två nyhetsredaktioner ger.
6 apr 01 – Prop 2000/2001:94

Politikens medialisering
Politikens medialisering är ett kärt ämne för medieforskarna och ett bekymmer för politikerna.
18 feb 00 – SOU 1999:126

Mediemakten på allt färre händer
Makten över medierna koncentreras och publiken splittras upp i mindre och mindre fragment. Så ser två av medietrenderna ut.
11 feb 00 – SOU 1999:126

Missnöje med partilojala ledarsidor
Lars Nord, som är massmedieforskare, har undersökt hur politiker, journalister och medborgare läser ledarsidorna och vad de vill ha. Undersökningen visar att det finns ett massivt missnöje med den typ av ledarkommentarer som är utpräglat partilojala. Missnöjet är störst bland medborgare och journalister men även politikerna ogillar partilojala ledarstick.
3 sep 99 – Den svala demokratin: Rapport från demokratiinstitutet

Mediekoncentration
Sverige behöver en starkare lagstiftning mot ägarkoncentration i massmedierna. Det anser mediekoncentrationsutredningen som lägger ett förslag som kräver grundlagsändring.
26 mar 99 – SOU 1997:30

Medierna och Politiken
Medierna och demokratin diskuterades på ett seminarium i Karlstad i förra veckan. Håkan Hvitfeldt inledde med att varna för kommersialiseringens negativa effekter för den politiska journalistiken. Staffan Sundin redovisade hur ägarkoncentrationen fortskrider på mediemarknaden. Christina Jutterström framförde hypotesen att det folkliga missnöje som idag riktas mot medierna sammanhänger med att medierna har blivit en maktfaktor. Kent Asp höll en kort akademisk föreläsning om mediemaktens osynliga ansikte och om begreppet medielogik. Maria Carlshamre analyserade ”Estoniaolyckans” efterspel i medierna och politiken. Petter Beckman berättade om det amerikanska begreppet public journalism. Björn Elmbrant slog ett slag för en journalistik som understödjer folkstyret. Här följer ett referat.
26 feb 99

Inga fler radio-auktioner
Dagens kommersiella lokalradiostationer får behålla sina sändningstillstånd till år 2008 men sändningarna bör i framtiden ges en viss lokal karaktär.
19 feb 99 – SOU 1999:14

Stöd till allmän-TV ifrågasätts
EG-kommissionen kräver att få detaljerad information av regeringarna i Frankrike, Spanien och Italien om det statliga stödet till ländernas public service-TV. Enligt klagomål från kommersiella kanaler strider stödet mot EU:s konkurrensregler.
12 feb 99 – EU-kommissionen

Teve
Det blir ingen så kallad tevelista nu. Vilka idrottstävlingar som ska sändas i allmän-teve kommer att avgöras av riksdagen i vår.
30 dec 98 – KU 1998/1999:13

Stopplagen förlängs
Riksdagen har godkänt att den så kallade stopplagen förlängs med ett år, det vill säga till och med utgången av 1999. Stopplagen är en tillfällig lag som innebär att det inte ska ges några nya tillstånd att sända lokalradio.
30 dec 98 – KU 1998/1999:14

Öppen inbjudan till ledigt frekvensutrymme
Först till kvarn får inte nödvändigtvis mala först när det gäller tillstånd att använda lediga radiofrekvenser. I stället ska den ansvariga myndigheten bjuda in till allmän ansökan när det finns ledigt utrymme i etern, föreslår regeringen.
29 maj 98 – Prop 1997/1998:167

Två öre per minut till upphovsmännen
Det är visserligen tillåtet att kopiera musik och videofilmer för eget bruk, men regeringen vill att upphovsmännen ska kompenseras med en kassettersättning.
15 maj 98 – Prop 1997/1998:156

Starkare skydd mot olovlig kopiering
En undersökning ska få göras hos den som misstänks för olovlig kopiering av exempelvis datorprogram och skivor, föreslår justitiedepartementet i en promemoria.
8 maj 98 – Ds 1998:24

Framtida fotbollsfeber tryggas -
Sommaren 1994, när landslaget i fotboll grävde brons i USA, fick tusentals svenskar fotbollsfeber framför TV-apparaterna. Just sådana evenemang, som inträffar högst en gång om året och intresserar en bred allmänhet, ska alla kunna följa framför TV-n utan att betala något extra.
27 mar 98 – Ds 1998:21

Fler får tid i etern
Regeringen lägger i en proposition fram förslag som ska mildra regelverket kring närradion. Förutom ändrade regler om vilka som får rätt att sända innehåller propositionen förslag om avgifter, fördelning av sändningstider och innehåll i närradion. Även föreningar som enbart bildats med syfte att sända närradio ska få rätt att göra det. Propositionens förslag överensstämmer helt med innehållet i den remiss som regeringen skickade till lagrådet i februari.
13 mar 98 – Prop 1997/1998:77

Sammanställning av remissvar
Justitiedepartementet har sammanställt remissvaren i två olika betänkanden. Det gäller Mediekommitténs betänkande Grundlagsskydd för nya medier och Barnpornografiutredningens betänkande Barnpornografifrågan.
2 mar 98 – Ds 1997:85

Fler får sända närradio
Regelverket kring närradion mildras så att fler får rätt att sända, föreslår regeringen i en lagrådsremiss.
13 feb 98 – Lagrådsremiss: Närradio

Sändningstillstånd kräver samverkan
Samverkan med andra programföretag kring tekniska frågor kan snart bli ett villkor för att få sändningstillstånd inom digital-TV-området, visar en promemoria från kulturdepartementet.
6 feb 98 – Ds 1998:57

Fritt fram för bredbilds-TV
Riksdagen har, utan debatt, godkänt en lag som reglerar standardiseringen för de avancerade TV-tjänsterna bredbilds-TV, högupplösnings-TV och digital-TV.
6 feb 98 – KU 1997/1998:12

Oklarheter kring digital TV
Det är ännu oklart om Teracom eller någon annan nätoperatör ska samordna kanalerna, fläta samman program och fördela ledigt sändningsutrymme när Sverige tar klivet in i den digitala TV-åldern. Det framgår av Digital TV-utredningens slutbetänkande.
6 feb 98 – SOU 1998:17

Pengar från bostadsområden går till tidning
Riksdagen har tidigare beslutat att invandrartidningen ska få statsbidrag även under 1998. Riksdagen har nu bestämt att pengarna ska plockas från särskilda insatser i utsatta bostadsområden. Det extra statsbidraget till invandrartidningen blir 10,2 miljoner kronor.
19 dec 97 – SfU 1997/1998:2

Öppning för bättre presstöd till tidningar i kris
Riksdagen har signalerat att flera justeringar av presstödet är önskvärda.
12 dec 97 – KU 1997/1998:1

Dags för marksänd digital-TV
Den första utbyggnadsetappen av marksänd digital-TV ska utvärderas. När det finns tillräckliga erfarenheter ska regeringen ta ställning till om verksamheten ska fortsätta.
28 nov 97 – Dir 1997:134

Utredning om mediekoncentration kan leda till grundlagsändring
En parlamentarisk utredning ska undersöka om konkurrenslagen kan utnyttjas för att stoppa ägarkoncentration inom massmedierna. I annat fall kan den grundlagsfästa etableringsfriheten för massmedier komma att ändras.
28 nov 97 – Dir 1997:136

Miljonregn över Sveriges Television
För att stärka mångfalden delar regeringen ut 507,5 miljoner kronor under en treårsperiod till Sveriges Television och Sveriges Radio.
21 nov 97 – Regeringsbeslut

Lagstiftning ska motverka TV-standardkrig
EU vill främja utvecklingen av avancerade TV-tjänster, sänka priserna på utrustningen och undvika ett standardkrig. Därför ska en ny gemensam standard för sändningar av TV-signaler införas inom EU.
14 nov 97 – Prop 1997/1998:34

TV- och radiokanaler för utbildning
Dela upp utbildningsradion, UR, i ett sändningsföretag och ett produktionsbolag, föreslår Lars Engqvist i en utredning. Då kan en särskild utbildningskanal öppnas för alla producenter av utbildningsprogram.
14 nov 97 – SOU 1997:148

Beredskapsplan för radio och TV
Kommersiella radio- och TV-företag ska kunna få råd av styrelsen för psykologiskt försvar, SPF, vid beredskapsplanering.
7 nov 97 – KU 1997/1998:3

Stärkt skydd för upphovsrätten
Det blir förbjudet att kopiera databaser utan upphovsmannens tillstånd. Förbudet gäller även kopiering för eget bruk.
7 nov 97 – LU 1997/1998:2

Nya informationstjänster ger lagstiftningen problem
Regeringen vill utreda om lagstiftningen kring radio, TV och televerksamhet behöver samordnas och utvecklas för att klara de nya, framväxande elektroniska informationstjänsterna.
3 okt 97 – Dir 1997:95

Det fria ordet i privat ägo
Vem äger det som sägs? Rådet för mångfald inom massmedierna har gjort en översikt över ägarkoncentrationen i svenska massmedier.
12 sep 97 – SOU 1997:92

Digital TV provsänds från fem orter
Digital TV ska provsändas från Stockholm, Göteborg, Skåne, Kiruna och Linköping/Norrköping. Det föreslår en utredning.
15 aug 97 – SOU 1997:103

Snabbare utveckling av avancerad TV-teknik
Kulturdepartementet har lagt fram ett lagförslag om att införliva EGs direktiv om tillämpning av europeisk standard för avancerade TV-tjänster i svensk lagstiftning.
1 aug 97 – Ds 1997:21

Ace of Base större än Göran Persson
Bilden av välfärdslandet Sverige tonar bort i utländska medier. I stället framträder landet som beslutsamt sanerar de offentliga finanserna. Men mest uppmärksamhet får förstås Ace of Base.
1 aug 97 – Sverige i utländska medier: Rapport från Utrikesdepartementet

Upphovsrätten ej möjlig att förhandla bort
Artister ska inte kunna förhandla bort sin upphovsrätt. Det beslutade riksdagen och införlivade ett direktiv från EUs ministerråd.
6 jun 97 – LU 1996/1997:22

Mer reklam i TV 4
Det blir mer reklam på bästa sändningstid i TV 4 och de regionala sändningarna behålls. Det är resultatet av en uppgörelse mellan regeringen och TV-bolaget som träffades i februari.
23 maj 97 – KU 1996/1997:19

Nej till nya lokalradiostationer
Konstitutionsutskottet har på eget initiativ föreslagit att det inte ska ges några nya lokalradiotillstånd under 1997 och 1998. Riksdagsbeslutet innebär att den så kallade stopplagen, som anger att några nya sändningstillstånd inte ska ges, förlängs till utgången av 1998.
23 maj 97 – KU 1996/1997:27

Regeringen önskar bättre TV-program
Regeringen har tröttnat på de svenska TV-programmen. Kvaliteten måste bli bättre, säger den och tillsätter en utredning.
21 mar 97 – Dir 1997:28

Fler annonser på bästa sändningstid i TV4
TV4 ska få sända mer TV-reklam på bästa sändningstid. Det är innebörden av en promemoria från kulturdepartementet.
7 feb 97 – Vissa ändringar i annonsbestämmelserna i radio och TV-lagen: Rapport från kulturdepartementet

Lokalradion
Den kommersiella lokalradion är misslyckad. Den ökar inte mångfalden, den är inte lokalt förankrad och den stärker inte demokratin - vilket den borde.
10 jan 97 – SOU 1996:176

Leveransplikt för elektroniska dokument
Lagen om pliktexemplar ska utvidgas till att gälla fler elektroniska dokument än i dag.
20 dec 96 – Dir 1996:92

En dryg krona per kassettimme till konstnärerna
Det är tillåtet att kopiera musik och videofilmer för eget bruk. Men en kassettersättning ska kompensera upphovsmännen.
6 dec 96 – Ds 1996:61

Posten tvingad till enhetliga priser
Posten måste hålla samma priser såväl i storstad som på landsbygd. Det beskedet från konkurrensverket oroar riksdagen.
15 nov 96 – TU 1996/1997:3, TU 1996/1997:6

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se