Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
EU
Försvar
Juridik
Brott
Internationell rätt
Domstolsväsen
Kriminalvård
Åklagarväsen
Straffrätt
Civilrätt
Offentlig rätt
Polisväsen
Nya lagar
Brottspåföljder
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Sök i politiken.se:
   
8 artiklar om Nya lagar
 
Nya lagar vid årskiftet
En mängd nya lagar och lagändringar träder i kraft i Sverige vid årskiftet. Regeringskansliet har listat de viktigaste. Det handlar bland annat om barnkonventionen, att banker blir skyldiga att tillhandahålla bankomater, mer samhällsorientering för invandrare och mer kamerabevakning. Här följer de viktigaste.
1 jan 20 – Viktigare lagar och förordningar inför årsskiftet 2019/2020, pdf-fil

Vallöften ska bli lag
Den nya rödgröna regeringen är nu klar med sin plan över propositioner för 2019. Där listas 100-talet propositioner, inklusive den ekonomiska vårpropositionen och vårändringsbudgeten som presenteras den 10 april.
ÖPPEN20 feb 19 – Propositionsförteckning 2019

Nya lagar 2011
Grundlagen förändras vid årsskiftet: Det blir obligatoriskt med omröstning om statsministerposten efter val. Valdagen flyttas från tredje till andra söndagen i september. Det blir lättare att bli invald i riksdagen med personkryss, gränsen sänkt från 8 till 5 procent. Det svenska medlemskapet i EU utrycks tydligare i regeringsformen. Ytterligare ett sextiotal lagändringar har trätt i kraft vid årsskiftet.
13 jan 11 – Nya lagar och förordningar från 1 januari 2011

Nya lagar mot människohandel
Regeringen föreslår att det straffrättsliga skyddet mot människohandel stärks. Förslaget innebär att en ändrad beskrivning av brottet människohandel införs i lagtexten. Kravet att gärningsmannen ska ta kontroll över offret tas bort.
24 mar 10 – Prop 2009/2010:152

Alla lagar blir digitala
Alla lagar och förordningar i Sverige ska i framtiden bara publiceras på Internet. Bara ett enda exemplar ska finnas på papper.
16 okt 08 – SOU 2008:88

Nej till författningsdomstol
Grundlagsutredningen publicerar nu den ena expertrapporten efter den andra. En rapport som lämnades till utredningen i våras har nu utkommit i SOU-serien. I rapporten diskuteras olika former av normkontroll, det vill säga hur riksdagens lagstiftningsarbete, ska kontrolleras.
22 nov 07 – SOU 2007:85

Datainspektionen sågar lagförslag
Hafsigt, godtyckligt och ökar risken för brott mot den personliga integriteten. Datainspektionen sågar lagförslaget om ökad samkörning av olika myndigheters datauppgifter i jakten på bidragsfuskare.
23 okt 07

Nya lagar
Den första juli ändrades innehållet i ett femtiotal lagar. Innehållet i de nya eller ändrade lagarna har som vanligt sammanfattats av Justitiedepartement.
5 aug 05

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se