Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
Ekonomisk politik
Privat sektor
Bank- och värdepapper
Kommunal sektor
Statlig sektor
Samhällsekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Sök i politiken.se:
   
248 artiklar om Samhällsekonomi
 
EU:s stödfond ska bestå av både lån och bidrag
Nästan 8 000 miljarder svenska kronor – 750 miljarder euro – läggs i EU:s stora återhämtningsfond efter coronakrisen, om EU-kommissionen får som den vill. Två tredjedelar ska ges i bidrag till de värst drabbade.
27 maj 20

Omställningstödet kostar 39 miljarder
Företag som drabbats hårt av coronakrisen ska få statligt stöd för sina kostnader. Men stödet gäller bara för mars och april. Det så kallade omställningsstödet kan omfatta cirka 180 000 företag och beräknas kosta staten 39 miljarder kronor.
30 apr 20 – Gov.se: Pressmeddelande och pressträff. Företag får stöd baserat på omsättningstapp

– Ge 25 miljarder till vården, inte storfinansen!
Vänsterpartiet föreslår 25 miljarder mer i statsbidrag till äldreomsorg och sjukvård, via kommuner och regioner, än regeringen, i sitt svar på regeringens vårproposition.
30 apr 20 – Vänsterpartiets budgetmotion med anledning av prop. 2019/20:100 2020 års ekonomiska vårproposition. Tillsammans genom krisen

– Ge 100 miljarder i månaden till bolagen!
Moderaterna uppmanar regeringen att byta ekonomisk strategi för att hantera coronakrisen. Januaripartiernas strategi håller inte, säger M-ledaren Ulf Kristersson, som vill ge 100 miljarder i månaden i bidrag till näringslivet.
29 apr 20 – Moderat budgetmotion med anledning av vårbudgeten

KD föreslår 110 miljarder mer än regeringen
Kristdemokraterna föreslår i sin budgetmotion åtgärder för 110 miljarder kronor utöver regeringens förslag. Totalt vill partiet därmed satsa 240 miljarder kronor i krisåtgärder. Det framgår av deras budgetmotion.
28 apr 20

- SD vill öka bidragen till företagen!
Sverigedemokraterna vill satsa 100 miljarder kronor per kvartal i omsättningsstöd till företag. Därutöver vill partiet helt slopa arbetsgivaravgifterna och att staten tar alla kostnader vid korttidspermitteringar.
28 apr 20 – SD:s budgetmotion med anledning av 2020 års ekonomiska vårproposition

Arbetslösheten kan öka mycket snabbt
Svensk ekonomi kan rasa med tio procent och antalet arbetslösa stiga till 13 procent i år om coronasmittans effekter på ekonomin blir mer utdragen. Det visar regeringens värsta alternativscenario.
15 apr 20 – Pressträff, Magdalena Andersson presenterar vårbudgeten och vårändringsbudgeten, 2020 års ekonomiska vårproposition

Hett i EU om tusentals miljarder mot corona
Spänningarna är många när EU-ländernas finansministrar ska enas om hur coronakrisens ekonomiska effekter ska bekämpas. Det största och mest ambitiösa paket som någonsin förberetts av eurogruppen, säger mötesbasen Mario Centeno.
7 apr 20

Hög arbetslöshet och fallande BNP
Regeringen spår att arbetslösheten stiger till 9 procent i år i en ny ekonomisk bedömning i coronakrisens spår. Det skulle innebära den högsta arbetslöshetssiffran på över 20 år. Den svenska samhällsekonomin, BNP, krymper med 4 procent, den offentliga sektorns underskott blir 3,5 procent av BNP och offentliga sektorns skuld växer från 35 till 40 procent av BNP.
31 mar 20 – Pressmeddelande och video från pressträff med Magdalena Andersson + nyckeltal och bilder

Fler får a-kassa och nivån höjs
Regeringen och samarbetspartierna föreslår att kraven på vem som kan få a-kassa tillfälligt sänks. Det gäller både hur mycket man behöver ha arbetat och hur länge man behöver ha varit medlem i a-kassan.. Ersättningarna höjs också. Förslagen finns i ännu ett krispaket.
30 mar 20

Nya bidrag och lån till småföretag
Regeringen vill i ett nytt krispaket ge nära 40 miljarder kronor i direkta stöd för att rädda småföretagen. De ska också få banklån lättare med en statlig lånegaranti för hundra miljarder kronor. Januaripartierna står bakom krispaketet, som syftar tillk att lindra effekterna av corona-epidemin.
25 mar 20 – Pressmeddelande, Krispaket för svenska småföretag

Krispaket till kultur och idrott
Regeringen skjuter till 500 miljoner kronor till kultursektorn, berättar kultur- och idrottsminister Amanda Lind vid en pressträff. Det är viktigt att vårt föreningsliv runt om i landet överlever även efter coronakrisen, säger hon.
20 mar 20

Likvida medel tillförs bankerna
För att motverka effekterna av den ekonomiska kris som orsakats av coronaviruset presenterar Riksbanken flera åtgärder. Bland annat ska banken köpa värdepapper för upp till 300 miljarder kronor under året och erbjuda mer förmånliga lån till bankerna.
16 mar 20

Staten tar på sig kostnader för sjuka och permitterade
Regeringen vill undvika att krisdrabbade företag nu tvingas säga upp personal. Därför läggs ett nytt krispaket på minst 300 miljarder kronor. Paketet har stöd av oppositionen.
16 mar 20 – Pressträff med finansminister Magdalena Andersson, Lagrådsremiss: Åtgärder med anledning av coronaviruset

Företag får miljardstöd i coronakrisens spår
Riksbanken lånar ut 500 miljarder kronor till coronadrabbade företag via bankerna. Finansminister Magdalena Andersson (S) och riksbankschefen Stefan Ingves ställer nu krav på landets banker. Nu är det upp till bevis, säger Stefan Ingves.
13 mar 20

Karensdagen slopas, stopp för stora möten, extrapengar till sjukvården
Karensdagen slopas och företag får anstånd med skatteinbetalningar i upp till ett år. Korttidsarbete införs från 1 maj. Det föreslår regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna i en extra vårändringsbudget i spåren av coronakrisen. Senare under dagen beslutade regeringen om stopp för evenemang med mer än 500 personer.
11 mar 20 – Regeringens extra ändringsbudget med anledning av coronavirus, Folkhälsomyndighetens förslag om stopp för stora folksamlingar

2,5 miljarder till kommunerna
Oppositionen kör över regeringen i striden om mer pengar till välfärden. En majoritet i finansutskottet ger grönt ljus för runt 2,5 miljarder kronor mer till kommunerna, utöver vad regeringen lovat. M, KD, V och SD hoppas att kommunerna kan få pengarna inom några veckor.
13 feb 20 – FiU 1019/2020:49, Utskottsbetänkande FiU (pdf)

Mer pengar ska gå till kommunerna
I stället för stora dyra reformer som sänkt skatt för de allra rikaste (värnskatten), friår och familjeveckor vill SD prioritera välfärdens kärna. Partiet föreslår i sin budgetmotion mer pengar till kommunerna än vad regeringen föreslog i sin budgetpropostionen. Det hela ska finansieras med en stramare migrationspolitik, enligt Jimmie Åkesson (SD) och Oscar Sjöstedt (SD) på DN Debatt..
3 okt 19 – Debattartikel på DN Debatt: SD:s budgetmotion för 2020

Moderaterna vill skattesänka mer
Moderaterna föreslår i sin budgetmotion både höjda statsbidrag till kommunerna och sänkta inkomstskatter. De förslagna skattesänkningarna är stora. De andra partierna på högerkanten; KD och SD har förslag som bara delvis sammanfaller med moderaternas. Någon gemensam skuggbudget, så som förra året blir det alltså inte.
3 okt 19 – M:s budgetmotion för 2020

Dagens klimatpolitik duger inte
Vänsterpartiet presenterar ett miljö- och klimatpaket i sin budgetmotion för 2020.
1 okt 19

Välfärden ska prioriteras
Busch Thor (kd) pekar bland annat på att 122 000 patienter står i vårdkö, att 26 000 äldreboendeplatser kommer att saknas till 2026 och att det sker en skjutning nästan varje dag i Sverige.
1 okt 19 – KD:s budgetmotion för 2020

Välfärden blir dyrare
Ålderpyramiden visar antalet gamla och barn blir fler, och att välfärdspolitiken därmed blir dyrare, och att skatterna måste höjas om vi ska behålla kvaliteten i välfärden. Det kommer att saknas 90 miljarder kronor år 2026, enligt finansminister Magdalena Andersson.
12 jun 19 – Pressträff, Magdalena Andersson, video (24 min)

Regeringen låter skattesänkningar ligga kvar
Regeringens “breda mittenpolitik” korrigerar inte för de stora skattesänkningarna i M-KD-budgeten som röstades igenom i riksdagen i december. Vårbudgeten lovar stora skattesänkningar för höginkomstatagare när värnskatten avskaffas i januari 2020. “Det är klart att profilen hade varit lite annorlunda om Socialdemokraterna hade haft egen majoritet”, sade finansminister Magdalena Andersson (S) när hon presenterade vårpropositionen (för 2020) och vårändringsbudgeten (för 2019).
10 apr 19 – Prop 2018/19:100, Prop 2018/19:99, Budgetpresentation (video), SVT- forum, vårbudgeten 2019 (presskonferenser och riksdagsdebatt), bandad direktsändning 7tim16min

Missnöje från höger och vänster om budgeten
– Hur kan ni skära en kvarts miljard i polisens budget och samtidigt gå ut och se medborgarna i ögonen, säger Svantesson i riksdagsdebatten.
10 apr 19

Två miljarder till klimat och miljö
Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) berättar om regeringens satsningar på klimat och miljö i vårändringsbudgeten, som blir offentlig i övermorgon. Knappt 2 miljarder satsas på klimat- och miljöpolitik. Det blir bland annat pengar till solceller, nya laddstolpar för elbilar, skydd av värdefull natur och insatser mot övergödning i havet.
8 apr 19 – Miljöbudget, SR

Pengar ska gå till landsbygden
Annie Lööf presenterar några av de c-märkta budgetanslagen i vårändringsbudget som formellt läggs på riksdagens bord i nästa vecka. Det handlar bla om pengar till skogsägare, och lantbrukare, som gjorde ekonomiska förluster pga förra sommarens torka, och bränder
4 apr 19 – Vårändringsbudget, notiser inför nästa veckss vårbudget

Assistenter ska lyfta skolresultaten
Satsningen på skolan ska göra det möjligt för kommunerna att rekrytera nära 3 000 lärarassistenter inför höstterminen, rapporterar SVT Nyheter. De ska avlasta i klassrummen så att lärarna fullt ut ska kunna fokusera på undervisningen.
4 apr 19 – L-märkta anslag i vårbudgeten (SVT)

340 miljoner till lokala jobbspår
Steg för steg släpper regeringen information om vad som ska komma i vårändringsbudgeten den 10 april. Idag berättade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att 340 miljoner kronor ska satsas på så kallade lokala jobbspår.
31 mar 19

Finansministern: Obefintligt reformutrymme
Den 10 april presenterar finansministern vårbudgeten som bygger på överenskommelsen mellan den rödgröna regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Den första tiden har regeringen fått styra landet med Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag, eftersom det röstades igenom i riksdagen före jul.
5 mar 19

Sänkta arbetsgivaravgifter för unga
Centerns ingångsavdrag finns med i Vårbudgeten. Uppgörelsen innehåller två delar. Den ena rör unga under 18 år. För dem sänks arbetsgivaravgiften från 1 augusti till 10,21 procent. Från årsskiftet 2020 slopas den helt
25 feb 19

Ökad tillväxt i svensk ekonomi
Många kurvor pekar uppåt i finansdepartementets nya prognos. Tillväxtprognosen för i år skrivs upp från 2,8 procent till 3,6 procent. Nästa år väntas tillväxten bli 3,1 procent. Svensk ekonomi är urstark, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
21 dec 15 – Pressträff

Flyktingkris kräver budgetbesparing
Finansdepartementet uppmanar nu alla departement att hitta besparingar. Orsaken är att kostnaden för flyktingmottagningen ökar dramatiskt.
26 okt 15

Mörka tider
Finns det en risk att 1930-talets ekonomiska och politiska kaos ska komma tillbaka? Riskerar en felaktig ekonomisk politik att kasta in Europa i ett nytt storkrig? Vilka likheter har 30-talet med dagens politiska situation? Det är inga lätta frågor Björn Elmbrant söker svaren på i sin nya bok.
ÖPPEN15 okt 15 – Björn Elmbrant: Innan mörkret faller

Ekonomipriset till Angus Deaton
Vetenskapsakademien ger ekonomipriset till Angus Deaton "för hans analys av konsumtion, fattigdom och välfärd". Pristagaren är verksam vid Princeton-universitetet i USA.
13 okt 15 – Nobelkommittén: Ekonomipriset till Alfred Nobels minne.

Bra fart på svensk tillväxt
Växande export bidrog till att få fart på den svenska ekonomin under våren. Tillväxten på 3,0 procent var starkare än väntat. Finansminister Magdalena Andersson (S) gläds åt de starka BNP-siffrorna.
30 jul 15

LO och SAP är oeniga
LO och Socialdemokraterna är i otakt med varandra. LO vill ge svensk ekonomi en spark framåt genom massiva investeringar. Till det får staten låna, anser LO. Det tycker inte finansministern.
3 jun 15 – Vägen till full sysselsättning och rättvisare löner

Offentliga sektorn tillåts växa
Regeringen nyttjar vårändringsbudgeten till att föreslå höjda utgiftstak för staten. Det handlar om mellan 30 och 50 miljarder mer för vart och ett av de kommande åren.
ÖPPEN16 apr 15 – Prop 2014/2015:99

Det ljusnar för Sverige
Det går åt rätt håll för Sveriges ekonomi. Exporten tar ordentlig fart, och bidrar till att BNP-tillväxten landar på över tre procent i år, spår Konjunkturinstitutet (KI). Men inte alla håller med.
25 mar 15 – Ljusning för konjunkturen och svensk export

Mario Draghi ökar penningvolymen
Europeiska centralbanken aviserar stödköp av statspapper i storleksordningen 60 miljarder euro i månaden – mer än väntat. Därmed tar man till samma, och omstridda, vapen som till exempel USA:s centralbank Federal Reserve.
ÖPPEN22 jan 15 – ECB:s avisering om stödköpsprogrammet:

Klyftorna ökar i S-styrt Danmark
Inkomstklyftorna i Danmark växer, och i fjol ökade den så kallade ginikoefficienten från 24,4 till 27,9 enligt landets statistikmyndighet. Därmed är olikheterna större än när socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt tog över som statsminister, skriver danska Politiken.
31 dec 14

Kraftigt sänkt BNP-prognos
Konjunkturinstitutet (KI) sänker sin BNP-prognos för 2015 kraftigt. Tillväxten nästa år väntas stanna på 2,3 procent, mot en tidigare prognos på 3,1 procent. Eurozonens kräftgång är huvudproblemet, enligt KI.
18 dec 14 – Svagt euroområde hämmar svensk tillväxt

Den glömda demokratin
Den politiska demokratin, med allmän och lika rösträtt har snart 100 år på nacken i Sverige. Den hyllas av alla. När det kommer till den ekonomiska demokratin är det annorlunda. Då har åsikterna gått isär och i vissa kretsar och under långa perioder har det varit tabu att prata om saken. Jan-Ewert Strömbäck anmäler här tre böcker som på olika sätt diskuterar den glömda demokratin - dvs den ekonomiska demokratin.
ÖPPEN27 nov 14 – Bosdotter, Kjersti (red.): Folkhemmet tur och retur?, Wigforss, Ernst: Kan dödläget brytas?, Bo Rothstein (red.): Tillsammans

Dystert läge för Andersson
Finansminister Magdalena Andersson (S) ser dystrare på det ekonomiska läget än när hon lade sin första budget för en månad sedan. Budgeten kan också bli hennes sista om den fälls i riksdagen nästa vecka.
26 nov 14

LO kräver mångmiljardsatsning
LO-ekonomerna tror på svag ekonomisk tillväxt de närmaste åren. Nu vill LO att regeringen ska sjösätta ett stimulanspaket 70 miljarder kronor. Det skulle trycka ner arbetslösheten, tror LO.
25 nov 14

...och ger till de fattiga
Den rödgröna budgeten har en tydlig fördelningspolitisk profil. Låginkomsttagares ekonomi förbättras medan höginkomsttagare måste betala mer skatt.
ÖPPEN23 okt 14 – Budgetpropositionen för 2015 (del 1)

Migration och järnväg i budgeten
Stockholm Regeringen avsätter stora summor till att hantera migration i budgeten. Samtidigt går satsningar till järnvägsunderhåll och landsbygd.
23 okt 14 – Budgetpropositionen för 2015 (del 1)

Höjd skatt, färre jobb?
Finansminister Magdalena Andersson (s) vidhåller att "ladorna är tomma". Skattehöjningar är därmed nödvändiga för att staten ska kunna stimulera tillväxten, och just satsningarna på välfärdssektorn kommer att generera jobb. Oppositionen har rakt motsatt uppfattning. Tolkningskonflikter dominerade budgetdebatten.
ÖPPEN23 okt 14 – Riksdagens budgetdebatt, video, Budgetpropositionen för 2015 (del 1)

De rödgröna har höjda ambitioner
Regeringens första budget - som socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet står bakom - innehåller satsningar på drygt 25 miljarder, som sedan trappas upp. Enligt finansplanen väntas tillväxten ta fart. Samtidigt höjer regeringen utgiftstaket och pekar på "högre ambitioner" i välfärden.
23 okt 14 – Prop 2014/2015:1

Världsekonomin återhämtar sig
Världsekonomin återhämtar sig sakta och ojämnt. I Eurozonen går det långsamt, i USA går det visserligen lite bättre. Finansminister Magdalena Andersson en hel del orosmoln i omvärlden. Med denna ganska dystra analys inledde den nytillträdda ministern presentationen av sin första budget.
23 okt 14 – Budgetpropositionen för 2015 (del 1)

Tillväxten lägre än väntat
Finansminister Magdalena Andersson skriver ner prognosen för Sveriges ekonomiska tillväxt jämfört med vårens prognoser från finansdepartementet. I år blir tillväxten bara 2,1 procent jämfört med vårens prognos på 2,7. Och nästa år stannar tillväxten på 3,0 procent mot vårens prognos på 3,3. Budgetunderskottet blir i år 87 miljarder kronor, enligt finansministerns beräkningar.
23 okt 14 – Budgetpropositionen för 2015 (del 1)

Utgiftstaken höjs
Regeringen vill höja utgiftstaket redan nästa år. Utgiftstaket är en övre gräns för statens utgifter som fastställs flera år i förväg. Men nu vill regeringen höja taket för 2016 års utgifter som tidigare fastställts till 1127 miljarder kronor. En höjning till 1160 miljarder nästa år motiveras med att regeringen föreslår fullt ut finansierade reformer på 33 miljarder i årets budget.
23 okt 14 – Budgetpropositionen för 2015 (del 1)

4 miljarder till pensionärer
Regeringen föreslår välfärdsreformer för sammanlagt 8 miljarder kronor nästa år. Hälften går till pensionärerna.
23 okt 14 – Prop 2014/2015:1

Utbildning och jobb till 33 000
Regeringen föreslår nya platser i arbete och utbildning för att komma tillrätta med den höga ungdomsarbetslösheten. Sammanlagt blir det drygt 33 000 platser nästa år och nära en fördubbling av antalet platser 2016.
23 okt 14 – Budgetpropositionen för 2015, Utgiftsområde 14, Arbetsmarknad och arbetsliv, Budgetpropositionen för 2015, Utgiftsområde 16, Utbildning och universitetsforskning

Skattehöjningar på 24 miljarder
Regeringen föreslår skattehöjningar på sammanlagt 24 miljarder kronor nästa år. Dessa ska, krona för krona, finansiera de reformer som föreslås. Skatteökningarna fortsätter kommande år och växer till 38 miljarder kronor 2016. Den största enskilda posten är den slopade rabatten på socialavgifter till unga.
23 okt 14 – Prop 2014/2015:1

Arbetslösa och pensionärer vinnare
Mer pengar för arbetslösa, pensionärer och ensamstående föräldrar, mindre för dem med höga inkomster. Så ser huvuddragen i regeringens budget ut, om man sätter plånboksfrågorna i fokus.
23 okt 14 – Budgetpropositionen för 2015 (del 1)

Finansministern är ute och tassar
Expertmyndigheten Finanspolitiska rådet riktar hård kritik mot finansminister Magdalena Andersson (S), redan innan hon lagt sitt första förslag. Rådet tycker att Andersson redan tassar i ramverkets utkanter.
16 okt 14

Inga sparpaket trots underskott
Att nå överskottsmålet under denna mandatperiod är ”direkt olämpligt”, sa finansminister Magdalena Andersson när hon hon presenterade regeringens ekonomiska prognos inför budgeten. Nu debatteras överskottsmålet per se.
ÖPPEN15 okt 14 – Pressmeddelande: Bekymmersamt läge för de offentliga finanserna

Vad hände efter krisen?
Finanskrisen gjorde det svårare både att behålla och att hitta jobb. Men redan år 2010 vände vinden det till det bättre. Ändå råder det högre arbetslöshet idag än innan krisen, och sysselsättningsgraden är lägre. SCB förklarar varför.
ÖPPEN4 sep 14 – Statistiska Centralbyrån (SCB): "Utvecklingen på den svenska arbetsmarknaden sedan finanskrisen"

Nu vill Anders Borg höja skatterna
Alliansen räknar med skattehöjningar på 25 miljarder kronor under nästa mandatperiod. De behövs för att säkra att Sverige når överskottsmålet till 2018 - och för att klara av flyktingmottagandet.
24 aug 14 – Regeringens bedömning av det ekonomiska läget

I stället för BNP: livskvalitetmått
En särskild utredare ska formulera ett alternativt mått för att mäta svenskarnas "livskvalitet" och utvecklingen över tid.
11 jun 14 – Dir 2014:68

Stora skillnader i andel skuldsatta
Nästan fyra av hundra invånare i Sverige har en skuld till Kronofogden. Men skillnaderna över landet är stora. I några orter i norra Skåne finns runt sju procent av invånarna i Kronofogdens register, i Lomma och Danderyd bara en procent.
4 jun 14

Många svenskar högt skuldsatta
Bolånetagarnas skulder är nästan fyra gånger större än deras disponibla inkomster per år. Vice riksbankchefen varnar för att många låg- och medelinkomsttagare berörs.
7 maj 14

nej Offentliga sektorn krymper stadigt Nej
Den offentliga sektorn krymper långsamt men säkert i förhållande till BNP. De samlade inkomsterna och utgifterna har sjunkit - liksom antalet offentligt anställda. Det beror inte minst på att alltmer skattefinansierade välfärdstjänster utförs av privata bolag.
15 apr 14 – SCB: Nationalräkenskaper Rapport 2014

Överskottsmål blev tema i debatten
Överskottsmålet var de borgerligas nyfunna käpphäst i riksdagens budgetdebatt - jämte den gamla som handlar om att de rödgröna partierna snyter väljarna på besked om regeringssamarbetet. Men tog detta riktigt skruv?
ÖPPEN9 apr 14 – Debatt om vårpropositionen

Svensk ekonomi i "ny fas"
Regeringen räknar med att överskottsmålet kommer att nås år först 2018 - givet att den kommande regeringen finansierar alla reformer fullt ut.
20 feb 14 – Anders Borgs presentationsbilder

LO vill se svensk modell i välfärden
LO vill att fack och arbetsgivare i välfärdssektorn sätter sig ner i vår och kommer överens om bland annat vinster.
20 jan 14

Väljarna snuvas på friskolebesked
Väljarna snuvas på besked i en av de hetaste frågorna inför höstens val. Regeringen skjuter fram utredningen som ska se över riskkapitalets framtid i skolsektorn till november.
20 jan 14 – Dir 2014:3

Borg flaggar för skattehöjningar
Regeringen tror på en svag tillväxt och att arbetslösheten eventuellt redan har nått sin topp och nu sjunker. Samtidigt flaggar finansminister Anders Borg (m) för att det krävs skattehöjningar eller „omprioriteringar“ på utgiftssidan från och med 2015.
19 dec 13 – Borgs reviderade prognos

LO lägger ”skuggbudget”
Regeringens budgetproposition för 2014 föreslår att skatternas sänks med 21 miljarder kronor. Det är inte försvarbart, menar LO, som vill se finanspolitiska stimulanser på 70 miljarder. Inte minst statsbidraget till kommunerna måste höjas.
20 nov 13 – LO: Ekonomiska utsikter Hösten 2013

Hushållen är för högt belånade
De svenska hushållens skulder uppgår till nästan 2300 miljarder kronor, motsvarande drygt 170 procent av hushållens disponibla inkomster. Detta är den sjätte högsta skuldkvoten i EU.
12 nov 13

Invandrare kan försörja pensionärer
I en färsk prognos över sysselsättningen i Sverige på ungefär tjugo års sikt antar Statistiska Centralbyrån att utrikes födda kommer att axla en betydligt större del av försörjningsbördan. Det behövs.
2 okt 13 – Statistiska Centralbyråns pressmeddelande

Striden om brytpunkten
I riksdagens budgetdebatt angrep de rödgröna partierna det femte jobbskatteavdraget och förslaget att höja brytpunkten för när statlig skatt börjar tas ut. Även Sverigedemokraterna kritiserade förslaget om höjd brytpunkt. Därmed finns det en riksdagsmajoritet för att stoppa delar av regeringens budget, något som irriterade finansminister Anders Borg (m) och Carl B Hamilton (fp).
19 sep 13 – Budgetdebatt i riksdagen, video, Snabbprotokoll 2013/2014:3

Borgs finansplan: Sänkt skatt ska rädda jobben
Sverige är ljuset i mörkret. Med detta återkommande tema målade finansminister Anders Borg upp bilden av en stabil svensk ekonomi i en omvärld där den ekonomiska situationen är minst sagt osäker.
18 sep 13 – Prop 2013/2014:1

Regeringen öppnar kranen
Reformer för 25 miljarder de närmaste åren. Det var beskedet från finansminister Anders Borg när Allianspartierna i dag diskuterade budgetsatsningar. Men regeringen är oansvarig som lånar till skattesänkningar, anser Socialdemokraterna.
24 aug 13 – Webbutsändning: Pressträff med Anders Borg vid Harpsundsmöte

Borg storsatsar på fredag
Anders Borg kommer att presentera prislappen för alliansens valsatsningar vid Harpsundsmötet. Den kommer att hota regeringens eget överskottsmål och syftet är bland annat att öka trycket i ekonomin.
22 aug 13

Vad är viktigast - jämlikhet eller karriär?
"Alla har fått det bättre och Sverige är ett gott land att leva i" vs "klyftorna har ökat och regeringen vägrar se samhällsproblemen". Verklighetsbeskrivningarna gick isär när riksdagen debatterade den växande ojämlikhet som OECD noterat.
22 aug 13 – Snabbprotokoll 2012/2013:133, Aktuell debatt om den ökande ojämlikheten (video), DN Debatt: ”Sverige ska vara ett land av inspirerande klassresor”, SR: Vänsterpartiets Ulla Andersson och socialminister Ulf Kristersson debatterar ojämlikhet i P1-morgon., OECD: "Crisis squeezes income and puts pressure on inequality and poverty. New Results from the OECD Income Distribution Database"

Svagare svensk tillväxt
Svensk ekonomi krymper, åtminstone när andra kvartalet jämförs med det första. Årstakten i tillväxten är magra 0,6 procent. Det var klart sämre än bedömare förväntat sig.
30 jul 13

Borgs pengar kan snabbt ta slut
Snart börjar partiernas dragkamp om pengarna i valårsbudgeten. Finansminister Anders Borg har flaggat för omfattande satsningar, men partierna har många önskningar och reformutrymmet kan snabbt fyllas.
10 jul 13

Jobb viktigare än hotande bobubbla
LO ser ingen uppenbar bostadsbubbla men vill ändå att Sverige försäkrar sig mot ett prisfall. Högre a-kassa, mer amortering av bolån och fler hyresrätter är några förslag.
27 jun 13 – LO: Stora skulder och höga bostadspriser. Fem reformförslag

När gäller finansprincipen?
Vilka regler gäller för finansieringen när statens myndigheter utfärdar föreskrifter som innebär att kommunernas kostnader stiger? Det ska den parlamentariska Budgetprocesskommittén fundera på.
14 maj 13 – Dir 2013:48

- Välfärdsvinster är vår stora strid
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt gjorde i dag klart att partiet inte kommer att sitta i en regering som fortsätter privatiseringspolitiken. "Vinsterna i välfärden är vår stora strid", sade han i ett förstamajtal.
1 maj 13 – Jonas Sjöstedts (v) förstamajtal

Jobben går före överskottsmålet
LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson krävde i sitt förstamajtal underskottsfinansierade miljardsatsningar för att skapa 100 000 jobb. Det innebär att förbundet går på tvärs med Socialdemokraternas ekonomisk-politiska linje.
1 maj 13 – Första maj-tal av LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, Stefan Löfvens förstamajtal

Återhämtningen dröjer
Stigande arbetslöshet, svagare tillväxt och växande statsskuld. Sverige är inne i nio år av konjunktursvacka, sa finansminister Anders Borg när han presenterde den ekonomiska vårpropisitionen. Men regeringen vill göra fler skattesänkningar.
15 apr 13 – Prop 2012/2013:100

Offentlig konsumtion är av godo
Med en ny rapport vill LO väcka debatt om den samhällsekonomiska betydelsen av offentligt finansierad skola, vård och omsorg.
2 apr 13 – LO-rapport "Effektiv omfördelning över livet"

Chefslönerna drog ifrån
De 200 högst betalda svenska chefernas inkomster har dragit ifrån industriarbetarnas flera gånger om åren 1980-2011.
13 feb 13 – Makteliten – klyftorna består

Sverige på randen till recession
Den svenska tillväxten är betydligt svagare än normalt, enligt barometerindikatorn för januari från Konjunkturinstitutet. Just nu är Sverige en hårsmån från recession.
30 jan 13

Kris i Europa
Det är som ett plockepinn där alla spelar samtidigt, skriver portugisiskan Patricía Portela i en enastående text som inte väjer för några komplikationer. Hennes poetiska språk och intellektuella rörlighet gör hennes bidrag till det i särklass mest läsvärda i Kris-antologin, skriver Kajsa Olsson i sin recension.
10 jan 13 – Afrodite Maria Tziantzi, Alberto Olmos, Giorgio Vasta och Patrícia Portela (Kajsa Ekis Ekman red.): Kris – texter om den europeiska krisen

Borg halverar tillväxtprognosen
Finansminister Anders Borg (M) mer än halverar den svenska BNP-prognosen för nästa år, från 2,7 procent till 1,1 procent. Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson hälsar honom välkommen ned på jorden igen.
21 dec 12

Budgetprocessen ses över
En parlamentariskt sammansatt kommitté ska göra en översyn av budgetprocessen. Det är femton år sedan den nuvarande tågordningen infördes. Under tiden har bland annat EU:s krav på medlemsländerna att redovisa sina budgetplaner skärpts.
20 dec 12 – Dir 2012:124

Bolagsskattesänkning klubbad
Riksdagen har sagt ja till regeringens skatteförslag i budgeten för 2013. Den mest omdebatterade förändringen blir att bolagsskatten sänks från 26,3 till 22 procent.
22 nov 12 – Beslut om ramar för 2013 års budget

Eurokrisen
Nej, det är inte lata sydeuropéer som levt över sina tillgångar och orsakat eurokrisen. Snarare handlar det om ett valutasamarbete som är felkonstruerat i grunden. Euroland är inget optimalt valutaområde, slår nationalekonomen Stefan de Vylder fast i sin senaste bok. Jorun Koca Jakobsson recenserar.
22 nov 12 – Vylder, Stefan de: Eurokrisen

LO spår hög arbetslöshet
LO:s ekonomer bedömer att BNP-tillväxten stannar på 1 procent i år för att sedan stiga med 1,4 procent nästa år och till 2,4 procent 2014. Arbetslösheten bedöms samtidigt öka från 7,6 procent i år till 8,5 procent nästa år och 8,6 procent 2014.
15 nov 12

Låg ränta mot låga löneökningar
Konjunkturinstitutet framhåller visserligen att den årliga lönebildningsrapporten "inte uttrycker någon uppfattning om hur löner bör utvecklas". Men slutsatsen är tydlig: om lönerna ökade långsammare än de förväntade tre procenten skulle det ge en snabbare konjunkturåterhämtning. Låga lönerlyft kan balanseras av låg ränta.
18 okt 12 – Lönebildningsrapporten 2012

Ekonomipris för matchningsteori
Alvin Roth och Lloyd Shapley får årets ekonomipris till Alfred Nobels minne. Deras forskning handlar bland annat om hur olika aktörer paras ihop effektivt.
15 okt 12

Krav på välfärdsföretagen utreds
Regeringen kommer att sjösätta en utredning som ska ge förslag på krav som ska ställas på ägarna till "välfärdsföretag" - det vill säga privata aktörer som vill driva äldreboenden, sjukhus, skolor och så vidare.
20 sep 12 – Pressmeddelande

Borgs reformutrymme
Finansminister Anders Borg varnar nu för att den ekonomiska utvecklingen kan bli sämre än regeringen tidare har räknat med. Men Sverige har trots allt Europas starkaste offentliga finanser - litet budgetunderskottet och låg offentlig skuld. Därför finns det ett reformutymme på 23 miljarder kronor anser Borg.
20 sep 12 – Prop 2012/2013:1

Reformer som plåster på såren
I höstbudgeten presenterar regeringen en handfull förslag med uttalat fördelningspolitiskt syfte. Man menar att de kommer att bidra till att kvinnors disponibla inkomst stiger mer än männens. Men är det inte bara plåster på såren?
20 sep 12 – Prop 2012/13:1, Bilaga 4 Ekonomisk jämställdhet mellan kvinnor och män

Färre fonder kan ger bättre pensioner
Den så kallade Buffertkapitalutredningen föreslår att dagens fem AP-fonder slås samman till tre. En ny myndighet - Pensionsreservstyrelsen - ska utse fondernas styrelse och leda verksamheten.
22 aug 12 – SOU 2012:53

Borg & IMF bjuder upp till diskussion
Finansdepartementet och Internationella Valutafonden (IMF) arrangerar en gemensam konferens om budgetramverk i Stockholm.
3 maj 12 – Pressmeddelande: IMF och Sverige arrangerar en internationell konferens om budgetramverk och finanspolitisk konsolidering

Välfärdsanalys i Borgs tappning
Definitionen av välfärdspolitik har gradvis förskjutits. I den fördelningspolitiska bilagan till budgeten handlar det mest om ofärd. Här framställs åtstramningar och skattesänkningar som fördelningspolitiska reformer som kommer få allt fler att jobba allt mer.
26 apr 12 – Prop 2011/2012:100

Inte bra med svaga fackföreningar
Om de svenska fackföreningarna blir svagare och fortsätter att tappa medlemmar förskjuts partipolitiken åt höger. Samtidigt kan motsättningarna mellan facket och staten öka och leda till fler konfrontationer och politiska strejker. En tredje följd av att facket försvagas blir ökade motsättningar mellan olika grupper på arbetsmarknaden.
25 apr 12 – SNS Analys nr 2: När facket försvagas

Lättare hyra ut i andra hand
Regeringen vill göra det lättare att hyra ut i andra hand, bland annat ska en bostadsrättsförening inte kunna neka någon att hyra ut. Dessutom sänks fastighetsavgiften med 630 miljoner kronor för att få fart på byggandet.
12 apr 12 – Dir 2012:32

Tony Judt och välfärden
År 2010 kom Tony Judts politiska testamente, Illa far landet. Ungefär samtidigt dog Judt av en obotlig sjukdom. Nu kommer boken i pocket och det är välkommet för alla som missade den första. Det här är en bok som ständigt behöver vara närvarande i den politiska debatten, anser Åke Svidén i sin anmälan.
15 mar 12 – Judt, Tony : Illa far landet

Susan George om krisen
”De flesta har inte insett det än, men vi alla, förutom en liten minoritet, lever i ett fängelse.” Så börjar Susan George sin bok ”Deras kris. Våra lösningar.” Minoriteten är de mäktiga inom finansväsen, ekonomi och politik, ”Davosklassen”. De är fängelseföreståndarna, som har nycklarna, beväpnar vakterna och bemannar vakttornen.
1 mar 12 – George, Susan : Deras kris, våra lösningar

BNP-tillväxten avtar
Svensk ekonomi bromsar in rejält nu. Det visar nationalräkenskaperna för fjärde kvartalet, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). BNP-tillväxten som genomsnitt för hela 2011 blev dock relativt hög: 3,9 procent.
29 feb 12 – Nationalräkenskaper, fjärde kvartalet 2011

Hushållens skulder för stora
De svenska hushållens ökande skulder och statens låga investeringar oroar EU-kommissionen. Samtidigt får sex euroländer räkna med dyrare lån sedan de fått sina kreditbetyg sänkta.
14 feb 12

Vi kan inte förbjuda vinst i vården
Att helt förbjuda vinst i välfärden är inte praktisk möjligt att genomföra, anser den nya S-ledaren Stefan Löfven, som alltså uttrycker sig på ett helt annat sätt än vad Håkan Juholt gjorde i partiledardebatten för bara två veckor sedan.
2 feb 12

Reglera storbankerna
Finansmarknaden måste regleras så att skattebetalarna slipper stå för notan när bankerna krisar, kräver sex nordiska vänsterpartiledare. De menar att storbankerna växt på det övriga samhällets bekostnad.
19 jan 12 – DN Debatt: ”Ny reglering behövs för att säkra medborgarnas pengar”

Staten bör investera mera
När SNS Konjunkturråd betygsätter regeringens ekonomiska politik får utgiftstaken och överskottsmålet beröm. Men de samhälleliga infrastruktur-investeringarna har pressats ner. Därför föreslår rådet vad de kallar för ”investeringsgolv”. Dessutom vill man ge Riksbanken mer befogenheter.
19 jan 12 – 2012. Enkla regler, svåra tider – behöver stabiliseringspolitiken förändras?

Inkomstklyftor vidgas i Sverige
Sverige dras isär. Många har fått det bättre ekonomiskt, enligt SCB. Men att de med allra lägst inkomster verkar halka efter ser finansminister Anders Borg (M) som besvärande.
28 dec 11

Ett inte särskilt gott nytt år
2012 blir ett år med svag tillväxt och hög arbetslöshet - Konjunkturinstitutet räknar med cirka 8 procent. Så länge skuldkrisen i Europa håller i sig består osäkerheten och därmed svag tillväxt även i den svenska ekonomin, konstaterar KI i analysen för december månad.
21 dec 11 – KI: Konjunkturläget december 2011

LO-ekonomer reviderar ned prognos
BNP växer med 1,3 procent nästa år, inte 3 procent som tidigare förmodat. Arbetslösheten ökar till 8 procent, i stället för att ligga på runt 7 procent. Men trots avmattningen i ekonomin finns det utrymme för att öka lönerna - det är till och med nödvändigt, menar LO-ekonomerna.
7 dec 11 – LO: Ekonomiska utsikter. Hösten 2011

Keynes är tillbaka
John Maynard Keynes är nog den enda ekonom som blivit en ”ism”, keynesianismen. Kanske beror det på att han var den sista bland västerlandets ekonomer i huvudfåran som i likhet med de klassiska ekonomerna var verkliga samhällsforskare.
3 nov 11 – Robert Skidelsky: ”Keynes – mästarens återkomst”

V vill ha fler händer i vården
Vänsterpartiet föreslår flera miljarder till fler händer i äldreomsorgen i sitt alternativ till regeringens budgetförslag. 7 500 nya jobb kan skapas, enligt partiet.
26 sep 11

Vad kostar en kris?
Kostnaderna för finansiella kriser slukar en stor del av ett lands BNP. Tre år efter en kris har statsskulden ökat med i genomsnitt 86 procent.
22 sep 11 – Prop 2011/2012:1

Så blir skulden en fälla
Genom att varna för utvecklingen i Grekland argumenterar finansminister Borg för att inte ha den offentliga ekonomin i god ordning. Men Sverige har långt kvar innan en grekisk situation kan uppstå här. Trots att Sverige under ett par år på ett par punkter haft en sämre utveckling än Grekland de senaste åren.
21 sep 11 – Prop 2011/2012:1, Finansplanen

Eurobonds hotar EU-sammanhållning
För ett par dagar sedan meddelade EU-kommissionen att konkreta förslag på eurobonds, gemensamma europeiska statsobligationer, är på gång. Nu gör Carl Bildt och Anders Borg ett gemensamt utspel i den konservativa tyska tidningen FAZ, där de varnar för eurobonds, som hotar att splittra sammanhållningen inom EU.
15 sep 11

Börsoro i skuldkrisens Europa
Skuldkrisen i eurozonen är inne i ett nytt kritiskt skede, med börsfall, stigande interbank-räntor och ett hårt tryck nedåt för euron.
5 sep 11

Svensk krishantering kan bli bättre
Sverige har kunnat undvika en finansiell kollaps tackvare gott samarbete mellan staten och Riksbanken. Men krishanteringen måste blir mer förutsägbar. Framförallt måste ansvarsfördelningen mellan Riksbanken och övriga myndigheter förtydligas.
31 aug 11 – Offentlig utfrågning

Borg skriver ner tillväxtprognosen
I samband med regeringens budgetförhandlingar på Harpsund meddelade Anders Borg att prognosen för tillväxt skrivs ner kraftigt.
26 aug 11

Sämre stämning i svensk ekonomi
Konjunkturinstitutets konfidensindikator, som ger en fingervisning om stämningsläget i svensk ekonomi, föll rejält mellan juli och augusti. Det sammanfaller med den finansiella turbulensen i USA och eurozonen under de gångna veckorna.
25 aug 11 – KI:s konjunkturbarometern, augusti 2011

Svagare tillväxt och hög arbetslöshet
Tillväxten i Sverige blir snarare 2 än 3 procent nästa år, det lät Konjunkturinstitutet meddela riksdagens finansutskott idag. Det dämpar sysselsättningsökningen och arbetslösheten ligger troligen still på cirka 7,5 procent fram till slutet av 2012.
16 aug 11 – Konjunkturinstitutet informerar finansutskottet

Krisen sänker svensk ekonomi
Den ekonomiska turbulensen i världen ”slår med stor sannolikhet igenom även i svensk ekonomi”, enligt finansminister Anders Borg. Prognosen för Sveriges ekonomi kommer att revideras ned. Vallöftena, till exempel om ett femte jobbskatteavdrag, kan komma att skjutas framåt.
11 aug 11 – Webbutsändning: Finansministern om Sverige och den ekonomiska oron

Ja till höjt skuldtak i USA
USA kan andas ut. Senaten röstade i kväll igenom den nödvändiga skuld- och budgetuppgörelsen. -Det här är bara första steget, sade Barack Obama i ett tal efter omröstningen.
2 aug 11

KI sänker tillväxtförväntningar
Tillväxten mattas av i år efter den rekordstarka utvecklingen i fjol. Det spår Konjunkturinstitutet (KI) i sin senaste prognos. Sveriges bruttonationalprodukt väntas nu växa med 4,4 procent 2011 och 2,9 procent 2012. Och arbetslösheten väntas ligga på över 7 procent de närmaste åren.
22 jun 11 – Konjunkturinstitutet: Konjunkturläget Juni 2011

Skattesänkningar minskar överskottet
Finanspolitiska rådet varnar i sin aktuella årsrapport för att regeringen är på väg att bränna statens pengar för snabbt.
19 maj 11 – Finanspolitiska rådets rapport 2011

De rödgröna har gjort slut
Det rödgröna samarbetet sprack efter höstens val. De tre partierna går nu åt olika håll, och lägger egna budgetmotioner. Miljöpartiet blir grönare och vänsterpartiet blir rödare. Socialdemokraterna lägger om sin ekonomiska politik, men det är otydlig hur.
5 maj 11

Stoppa utförsäkringarna!
Miljöpartiet vill ha ett moratorium på utförsäkringar, säger nej till ett femte jobbskatteavdrag men vill ha rut- och rot-avdragen kvar. Det är några av förslagen i partiets vårbudgetmotion.
3 maj 11

Ständig oenighet om siffrorna
Ett av den rödgröna oppositionens starkaste kort i valrörelsen var att Alliansens politik fick klyftorna i samhället att växa. När regeringen Reinfeldt nu presenterar den årliga fördelningspolitiska redogörelsen, så ser man att det stämmer.
14 apr 11 – Prop 2010/2011:100

Waidelich - Borg i en första duell
Anders Borg talade om en "kulturrevolution" på svensk arbetsmarknad. Socialdemokraternas nye man Tommy Waidelich förklarade att missmatchningen på arbetsmarknaden är Sveriges största problem. Och Miljöpartiet passade på att gå på distans till alliansregeringen. Debatten om årets vårbudget bjöd på flera profileringsförsök, men få konkreta besked.
14 apr 11 – Snabbprotokoll 2010/2011:87, Prop 2010/2011:100

KI skriver upp BNP-prognos
Konjunkturinstitutet (KI) spår i en ny prognos att Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) växer med 4,2 procent i år och 3,1 procent 2012. Det är en mer optimistisk bedömning än tidigare.
31 mar 11 – Konjunkturinstitutet: Senaste siffrorna

“Goda tider framför oss”
Riksbanken ser optimistiskt på framtiden och höjer styrräntan till 1,5 procent. Men under sin frågestund med finansutskottet fick riksbankschefen svara på frågor om de höga bolånen och den höga arbetslösheten.
3 mar 11 – Offentlig utfrågning

Fyra procents arbetslöshet i sikte
Tillväxten är stark! Arbetslösheten minskar! Finansdepartementets prognoser är nu mycket positiva Arbetslöshetssiffror ser ut att vara på väg ner mot nivåer som vi inte har sett sedan åttiotalet – kanske under 4 procent.
3 mar 11 – Finansminister Anders Borg, presskonferens om Det ekonomiska läget

BNP:n rekordstiger
Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) växte med 7,3 procent under fjärde kvartalet 2010 jämfört med samma period året innan. Jämfört med tredje kvartalet i fjol växte BNP med 1,2 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).
1 mar 11 – Nationalräkenskaper, fjärde kvartalet 2010

Glesbygden drabbas hårt
Att allt färre ska försörja allt fler visste vi redan. Och särskilt illa ser det ut för avfolkningsbygden. En färsk rapport från Statistiska Centralbyrån ger inblick i de enskilda kommunernas öden. Enligt bankekonomen Jens Magnusson står valet mellan 44 kronors kommunalskatt eller privata lösningar i vård och omsorg.
24 feb 11 – DN Debatt: ”Framtidens välfärd en stor börda för 200 kommuner”

Stiglitz kritisk till samsynen i Washington
På nittiotalet befann sig Joseph Stiglitz i konkret bemärkelse i Washington – som rådgivare i Vita huset och senare som chefsekonom i världsbanken. Han var en framträdande representant för den ideologi och de intressen som har kallats för Washingtonkonsensus. Sedan lämnade han detta etablissemang och började kritisera sina gamla uppdragsgivare och IMF. Åke Kilander har läst hans senaste bok.
20 jan 11 – Joseph Stiglitz: Fritt fall – De fria marknaderna och världsekonomins kris

Svensk tillväxt är stark
OECD räknar med att svensk ekonomi fortsätter växa med 3,9 procent i år och ytterligare 3,4 procent 2012. Det är mer optimistiska utsikter än vad exempelvis Konjunkturinstutet står för. Men i OECD:s prognos är även arbetslösheten hög, och organisationen varnar för att långtidsarbetslösheten biter sig fast.
20 jan 11 – OECD presenterar rapport om svensk ekonomi 2011

Rekordtillväxt i svensk ekonomi
Sveriges bruttonationalprodukt växte med hela 6,9 procent under tredje kvartalet jämfört med samma period året innan. Jämfört med andra kvartalet i år har BNP vuxit med 2,1 procent, enligt Statistiska centralbyrån.
1 dec 10 – SCB: Ekonomisk tillväxt, BNP

Irlands kris är EU:s
Den irländska ekonomiska krisen är släkt med den amerikanska och brittiska, och i någon mån med den spanska. Det är en bolånekris och fastighetsbubbla, som förvandlats till en bankkris, som nu håller på att övergå i en statsfinansiell kris. Underskott och skulder växer snabbt. Men krisen har en annan karaktär än den grekiska.
18 nov 10 – EU, Rådet för ekonomiska och finansiella frågor den 17 november

Konjunkturbarometern darrar
Under oktober sjönk konjunkturindex med några enheter jämfört med toppnoteringen i september. Men indikatorn ligger fortfarande på en nivå som signalerar att stämningsläget i ekonomin är starkare än normalt, meddelar Konjunkturinstitutet.
2 nov 10 – Konjunkturbarometern Oktober 2010

Regeringen spår stark tillväxt
Regeringen spår att BNP stiger med 4,8 procent i år och med 3,7 nästa år. Det framgår av finansplanen i budgetpropositionen, som blev offentlig nu på morgonen.
12 okt 10 – Prop 2010/2011:1

Opitimistiska hushåll och företag
Stämningläget bland svenska hushåll och företag är starkare än normalt. Det meddelar Konjunkturinstitutets, en vecka innan den omvalda regeringen presenterar budgeten.
6 okt 10 – Konjunkturinstitutets förtroendebarometer

EU:s pensionsgap: 17 300 miljarder
Arbetande EU-medborgare måste spara cirka 17 300 miljarder kronor mer per år för att nå upp till en pension som gör att de kan behålla sin levnadsstandard, rapporterar Financial Times med hänvisning till en branschstudie.
22 sep 10

Inflationen fortsatt låg
I augusti låg inflationstakten på 0,9 procent. Prissänkningar på utrikes flygresor och charterresor dämpade inflationen. Samtidigt bidrog de höjda räntor för egnahemsägarna till att inflationen ökade.
9 sep 10 – SCB: Konsumentprisindex augusti 2010

Stark återhämtning i svensk ekonomi
Det går oväntat bra för svensk ekonomi i jämförelse med andra länder. Statistiska Centralbyrån bekräftar att bruttonationalprodukten, BNP, ökade med 4,6 % under det andra kvartalet i år. Sverige skördar efter krisen och exporten går väl.
8 sep 10 – SCB:s Nationalräkenskaper, andra kvartalet 2010

Utlandsställningen på plus
För första gången i modern tid har Sverige haft ett "plus" i den så kallade utlandsställningen. Vid senaste årsskiftet hade Sverige en nettofordran mot utlandet på 44 miljarder kronor, rapporterar Statistiska centralbyrån.
7 sep 10 – SCB: Sveriges tillgångar och skulder första halvåret 2010

Hög arbetslöshet trots god tillväxt
Svensk ekonomi växer med 4,3 procent i år och 3,4 procent nästa år. Både exporten och hushållens konsumtion stiger och med dem sysselsättningen. Men trots detta förblir arbetslösheten hög under de närmaste åren. Det spår Konjunkturinstitutet, KI, i sin senaste prognos.
2 sep 10 – Konjunkturläget september 2010

Borg spår höjd BNP-tillväxt
Enligt finansminister Anders Borgs senaste prognos, som lades fram en månad före valet, är framtidsutsikterna för Sveriges ekonomi strålande. BNP-tillväxten skrivs upp till 4,5 procent i år. Så sent som i juni var den ”bara” 3,3 procent. Utrymmet för reformer 2011 blir 10 miljarder kronor.
20 aug 10 – Finansdepartementet skriver upp tillväxtutsikterna

Arkitekten och svartmålaren i debatt
I vårens sista ekonomiska riksdagsdebatt fick Anders Borg (m) höra att han är arkitekten bakom de växande klyfforna, arbetslösheten och otryggheten. Thomas Östros (s) fick höra att färgen skvätter när han svartmålar. Allt blir svart trots att ekonomin är i balans, tillväxten tar fart och sysselsättningen ökar.
23 jun 10 – Snabbprotokoll 2009/2010:143

Finansministerrivaler i tuff debatt
I riksdagen rasar i dag debatten om den ekonomiska vårpropositionen. Socialdemokraternas Thomas Östros anklagade regeringen för att försöka pressa ned lönerna med hjälp av försämrad sjukförsäkring och a-kassa.
23 jun 10 – Snabbprotokoll 2009/2010:143

Ännu ett EU-toppmöte med kristema
Rykten surrar om akut krishjälp till Spanien lagom till att EU-ledarna möts för toppmöte i Bryssel. Men den officiella agendan handlar om hur EU bättre ska klara framtida kriser.
16 jun 10

Stadigt grepp om pungen
Svenska hushåll slösade inte med sina pengar förra året. Hushållens utgifter minskade med 6 procent mellan 2008 och 2009, rapporter SCB. Mest drog hushållen ner på utgifter för transporter, dvs bilen. Den minskade konsumtionen bidrog till att BNP föll kraftigt i fjol.
15 jun 10 – SCB: Hushållens utgifter 2009

EU filar vidare på sanktioner
EU:s finansministrar vill ha enklare och snabbare sanktioner mot länder som har risiga statsfinanser. Men än är de inte överens om hur sanktionerna konkret ska se ut.
8 jun 10

Borg siktar på euron
Skuldkrisen har inte avskräckt finansminister Anders Borg (M). Euron vore bra för Sverige, anser han. Men först måste regelverket skärpas och den svenska opinionen vända. Och det kan ta några år.
6 jun 10

Exporten ökar
För första gången på ett och ett halvt år ökar Sveriges varuexport. Det visar SCB:s statistik för första kvartalet i år. Det är första gången sedan tredje kvartalet 2008 som exporten ökar. Även bilexporten vände uppåt.
3 jun 10 – SCB: Vändning uppåt för export- och importvolymerna

Stort överskott i bytesbalansen
Bytesbalansen visade ett överskott på 63,6 miljarder kronor första kvartalet i år. Det är en förbättring med 2,2 miljarder kronor jämfört med samma tid i fjol.
3 jun 10 – SCB: Något starkare bytesbalans

Ekonomins ABCDE i Stockholm
Världsbanken håller sin årliga konferens om utvecklingsekonomi Annual World Bank Conference om Development Economic (ABCDE) i Stockholm den 31 maj till 2 juni på Hotel Clarion Sign. Konferensens tema är "Development Challenges in a Post Crisis World".
27 maj 10 – Världsbanksmöte i Stockholm

Svenska 90-talskrisen var värre
SCB har jämfört verkningarna av 90-talskrisen med den nuvarande finanskrisens verkningar. 90-talskrisen var värre är slutsatsen. Man kan faktiskt påstå att 90-talskrisen fortfarande sätter sina spår, framförallt i en hög arbetslöshet.
27 maj 10 – SCB: TEMA (AKU) – hur två kriser påverkade arbetsmarknaden

Låg skatt är ett problem
Problemet med de sydeuropeiska krisländernas ekonomer är inte stora statsutgifter, utan små inkomster. Det skrev statskunskapsprofessorn Bo Rothstein i en debatt artikel i Svenska Dagbladet på tisdagen. Statistik från Eurostat ger honom rätt.
18 maj 10 – Eurostat newsrelease euroindicators 55/2010 – 22 april 2010, SvD: Social misstro orsakar kriser

Trög EU-tillväxt hotas av bakslag
Flera euroländer, däribland Spanien, har tagit sig ur recessionen i år. Men tillväxten är trög och bedömare ser nu en ökad risk för bakslag, i takt med planerade budgetåtstramningar.
12 maj 10

IMF varnar Europa
Internationella valutafonden varnar för att flera europeiska länders statsskulder har nått farliga nivåer och säger att krafttag krävs för att minska dem.
11 maj 10

EU skriver ner Borgs tillväxtsiffror
Sverige är i topp i EU! Det framgår av statistik över medlemsländernas tillväxtutsikter för de kommande åren. Men EU tror samtidigt att den svenska tillväxten blir väsentligt lägre än de siffror som finansministern lade fram i vårbudgeten.
5 maj 10 – European Economic Forecast - spring 2010

“Höjda skatter försvinner inte”
“Thomas Östros sade i går att de rödgröna inte höjer skatten för låg- och medelinkomsttagare.” Men skatten höjs för tre miljoner löntagare, sade statsminister Fredrik Reinfeldt när han kommenterade oppositionens budgetmotion.
3 maj 10

Höjd skatt och billigare a-kassa
Den rödgröna oppositionen har nu presenterat sitt samlade alternativ till regeringens ekonomiska politik. Jobbskatteavdraget sänks med 6,2 miljarder kronor. De ökade skatteintäkterna satsas på att sänka avgiften till a-kassan. Ingen ska behöva betala mer än 80 kronor i månaden till a-kassan.
3 maj 10 – Gemensam vårmotion 2010 från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet

Vänstern backade om skatterna
Vänsterpartiets Ulla Andersson medgav att hennes parti tvingats flytta sin ståndpunkt i skattefrågan för att komma överens med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Men i stället har budgeten fått en tydligare jämlikhetsprofil.
3 maj 10 – Gemensam vårmotion 2010 från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet

EU-mästare i ekonomi
Sverige är EU-bäst i ekonomi tillsammans med Bulgarien och Cypern. Dessa tre länder är de enda EU-länderna som minskat sin statsskuld mellan 2006 och 2009.
27 apr 10 – Eurostat newsrelease euroindicators 55/2010 – 22 april 2010

SOM:rapport: Regeringen har klarat krisen
46 procent av svenskarna tycker att regeringen skött den ekonomiska krisen mycket eller ganska bra. Hälften, 24 procent tycker att regeringen hanterat krisen dåligt eller mycket dåligt.
22 apr 10 – Vems ekonomiska kris?

Ekonomin på grön kvist
Finansminister Ander Borg (m) presenterade på torsdagen en vårproposition full av optimism. Sverige är på väg ut ur krisen. Nu blir det återigen tillväxt i ekonomin. Arbetslösheten ska minska steg för steg, och om tre år ska de offentliga finanserna åter vara i balans.
15 apr 10 – Prop 2009/2010:100, Prop 2009/2010:99

Tjänstesektorn backar
I förra veckan kom Konjunkturinstitutet med sin prognos som beskrev tjänstesektorn som motorn i den ekonomiska återhämtningen. Nu kommer SCB med en rapport som berättar att den motorn hackar betänkligt.
7 apr 10 – SCB: Tjänsteproduktionsindex, februari 2010

Sverige klarar EU:s krav
Sverige ekonomi klarar EU:s krav på hur medlemsländerna ska sköta sin ekonomi med god marginal, trots finanskris och lågkonjunktur.
6 apr 10 – Offentliga sektorns sparande och bruttoskuld enligt EU:s konvergenskriterier 2009

Arbetslösheten biter sig fast
Den höga arbetslösheten biter sig fast i flera år framåt, trots att konjunkturen vänder uppåt. Både i år och nästa år blir arbetslösheten 9,1 procent spår Konjunkturinstitutet (KI). Först 2014 är den nere på 6,8 procent.
31 mar 10 – KI: Konjunkturläget mars 2010

Ekonomin i balans 2014
Sveriges BNP växer med 2,4 procent 2010, enligt Konjunkturinstitutets rapport Konjunkturläget. 2011 ökar tillväxten till 3,8 procent.
31 mar 10

Klyftorna ökar
Inkomstskillnaderna i Sverige har ökat. Samtidigt har den andel av befolkningen som lever under fattigdomsstrecket minskat, visar en rapport från Socialstyrelsen.
31 mar 10

EU-kommissionen kritiserar Sverige
Sverige får kritik för sitt höga budgetunderskott av EU-kommissionen. Underskottet landar på 3,4 procent mot tillåtna 3 procent.
17 mar 10 – EU-kommissionen

EU godtar Greklands saneringsplan
När Euroländernas finansministrar möttes på måndagskvällen godkändes grekernas saneringsplan som ska ta ner det grekiska budgetunderskottet från 12,7 till 8,7 procent i år. Den grekiska krisen har aktualiserat behovet av en europeisk motsvarighet till den internationella valutafonden. Frågan diskuteras i Tyskland.
16 mar 10 – EU:s ministerråd

Ökade skillnader i ekonomisk standard
Hushållens ekonomiska standard har ökat väsentligt under 2000-talet. Men samtidigt har också skillnaderna ökat i samhället. Särskilt tydliga är de ökade skillnaderna bland barnen.
3 mar 10 – SCB: Inkomstfördelningen 2008

Riksgälden spår bättre statsfinanser
Statens finanser återhämtar sig snabbare än tidigare beräknat, enligt Riksgäldens nya prognos. Riksgälden bedömer att Sveriges statsfinanser är så pass goda att det finns utrymme för nya satsningar inför valet.
3 mar 10

BNP sjönk kraftigt
Inte sedan andra världskriget har BNP-utvecklingen varit så dålig som i fjol. Det visar siffror från SCB. 2009 sjönk BNP med 4,9 procent. Någon vändning syns inte i SCB:s statistik. BNP sjönk med 0,6 procent mellan tredje och fjärde kvartalet i fjol.
2 mar 10 – SCB: Nationalräkenskaper, fjärde kvartalet 2009

Inga pengar till Grekland från EU
Grekland har inte bett om något finansiellt stöd och kommer heller inte att få något. Det var budskapet från EU:s ordförande Herman Van Rompuy efter uppgörelsen vid toppmötet i Bryssel i dag.
11 feb 10

Arbetslösheten har nått toppen
När finansminister Anders Borg presenterar en ny och reviderad ekonomisk prognos ser det ut som ett tungt inlägg i valrörelsen. Alla siffror är bättre än väntat. Sverige kommer ur krisen snabbare och mindre sargat än man befarat. Och orsaken är naturligtvis en framsynt ekonomisk politik. Men några reformer lovar han inte - inte än i alla fall.
27 jan 10 – Borg informerar om samhällsekonomin

Råd till finansministern: Återinför fastighetsskatten
Återinför den statliga fastighetsskatten. Lånefinansiera en satsning på skola och barnomsorg, arbetsmarknadsutbildning och högre utbildning.
21 jan 10 – SNS Konjunkturråd 2010: Råd till en finansminister

Ekonomin i bättre skick än befarat
Världsekonomin är inte i så illa skick som befarades för bara ett halvår sedan, enligt en färsk enkät med 300 ekonomer gjord av nyhetsbyrån Reuters. Den globala tillväxten väntas i snitt bli 3,6 procent i år.
21 jan 10 – Global Economic Prospects 2010

Världens springnota
När nationalekonomen Stefan de Vylder analyserar finanskrisens orsaker handlar det till stor del om USA:s ihållande överkonsumtion och växande skuld till omvärlden, främst Kina. Krisens konsekvenser är globala, och de som berikat sig efterlämnar en saftig räkning - en “springnota” som får betalas av andra.
14 jan 10 – de Vylder, Stefan: Världens springnota

Ostrom: samarbete är effektivt
Ekonomipristagaren Elinor Ostrom har med sina studier utmanat tidigare teorier om att gemensam egendom ofta missköts och därför borde privatiseras eller förstatligas. Mot dessa teorier ställer hon sina resultat som visar att det effektivaste sättet att förvalta gemensamma resurser många gånger kan vara att lokalsamhället, brukarna själva, får förvalta sina gemensamma resurser.
15 dec 09

En ny folkrörelsepolitik
Folkrörelsepolitiken har gjort sitt och ska ersättas av en politik för det civila samhället. Det civila samhället ska ges en roll som utförare av sociala tjänster inom välfärden. Det ska också vara en del av finansieringen av det civila samhället.
2 dec 09 – Prop 2009/2010:55

Konjunkturen vänder uppåt
Konjunkturen har vänt. Nu går det uppåt nästan i samma takt som det rasade utför. Den positiva bedömningen gör Scb i sin månatliga publikation Scb-indikatorer. Men siffrorna är inte entydiga. Den svenska verkstadsindustrin har bekymmer och byggbranschen ser ingen vändning.
5 nov 09 – SCB: SCB-indikatorer nummer 10 oktober

Dystra konjunktursiffror
Förhoppningarna om att konjunkturen vänt uppåt efter den djupa svackan fick sig en rejäl törn när SCB presenterade nya dystra siffror för augusti månad i år. Industriproduktionen sjönk med 2,9 procent jämfört med juli och orderingången sjönk med 2,1 procent under samma period.
14 okt 09 – SCB: Konjunkturstatistik

Sverige klarar EU:s krav
Den offentliga sektorns finansiella sparande sjönk något under 2008, men är fortfarande högt. Det säger SCB som räknat på Sveriges offentliga finanser på uppdrag av EU:s statistikenhet Eurostat.
30 sep 09 – SCB: Offentliga sektorns sparande och bruttoskuld enligt EU:s konvergenskriterier 2008

Borg hoppas på bättre tider - denna notis ska tas bort
"Låt oss hoppas att vi går mot bättre tider", sade finansminister Anders Borg när han inledde debatten om budgeten i riksdagen i dag och konstaterade att "det är en krisbudget vi lägger fram".
21 sep 09

Få stöder att låna till sänkt skatt
Endast 17 procent av svenskarna tycker att det är rätt att staten lånar mer samtidigt som inkomstskatterna sänks, visar en undersökning som gjorts på uppdrag av oppositionspartierna.
20 sep 09

Skatten sänks med 10 miljarder
Regeringen sänker skatten för löntagare med 10 miljarder kronor i höstbudgeten. Det innebär att de flesta löntagarna får en skattesänkning på 200-250 kronor i månaden i det fjärde steget i jobbskatteavdraget.
19 sep 09

Varning för lönestopp
En välkommen ökning av BNP främjas bäst av låga men positiva löneökningar, skriver Konjunkturinstitutet (KI) i årets lönebildningsrapport inför nästa års avtalsrörelse. KI varnar för att lönestopp och lönesänkningar inte gynnar BNP-tillväxten.
17 sep 09 – Pressmeddelande: Lönebildningsrapporten 2009

Monthly Review förklarar krisen
Ekonomerna kring den socialistiska tidskriften Monthly Review anser att den amerikanska kapitalismen är inne i en djup systemkris. De anser att vägen ut ur krisen blir mycket svår. Åke Kilander ger här en utförlig bild av hur de radikala ekonomerna analyserar krisens orsaker och konsekvenser.
14 sep 09 – John Bellamy Foster och Fred Magdoff: The Great Financial Crisis – Causes and Consequences

17 miljarder satsas på sjukskrivna
Regeringen skjuter till 17 miljarder kronor i höstbudgeten under kommande tre år för att få långtidssjukskrivna att återkomma till arbetsmarknaden.
4 sep 09

Influensan sänker BNP
Influensan som beräknas drabba Sverige under fjärde kvartalet i år får små effekter på den svenska ekonomin. Konjunkturinstitutet har räknat på effekterna och finner att BNP under fjärde kvartalet blir 0,5 procent lägre på grund av influensan.
26 aug 09 – KI: Konjunkturläget Augusti 2009

Nu vänder konjunkturen
Nedgången är bruten. Konjunkturen vänder. BNP ökar nästa år med 1,5 procent och 2011 med 2,9 procent. Dessa positiva siffror kommer från Konjunkturinstitutet. Men arbetslösheten fortsätter att växa och når 12 procent under 2011. Och 2009 är ett förlorat år med ett ras i BNP på 5,0 procent.
26 aug 09 – KI: Konjunkturläget Augusti 2009

Industriproduktionen fortsätter att minska
Statistiska centralbyrån ger en fortsatt dyster bild av den svenska ekonomin. Industriproduktionen sjönk enligt de senaste siffror med 6,8 procent under andra kvartalet i år jämfört med föregående kvartal.
13 aug 09 – Industriproduktionsindex, juni 2009

Finansministern mindre pessimistisk
Finansminister Anders Borg tecknade en mindre pessimistisk bild än tidigare av det ekonomiska läget vid en pressträff med sommarregeringen i dag. Risken för en långvarig lågkonjunktur är något mindre.
6 aug 09

Sverige är i en mycket djup kris
I år faller Sveriges BNP med hela 5,4 procent. Det är den sämsta BNP-utvecklingen sedan andra världskriget. Men redan nästa år vänder det och BNP ökar med 0,8 procent och 2011 blir tillväxten 2,5 procent. Trots vändningen i konjunkturen stiger arbetslösheten. Antalet sysselsatta minskar med 300 000 personer 2009 - 2011.
17 jun 09 – KI, konjunkturläget juni 2009

Krisen slog till redan 2007
Den ekonomiska nedgången närmar sig botten. Siffrorna för första kvartalet i år visar att BNP visserligen fortsätter att sjunka, men inte lika dramatiskt som förra kvartalet. Samtidigt korrigerar SCB sina siffror och säger att nedgången i den svenska ekonomin började långt tidigare än man tidigare sagt.
4 jun 09 – SCB: SCB-indikatorer nummer 5

Modernisera den svenska modellen
Slå vakt om den svenska modellen, men modernisera den och gör den mer flexibel. Det rekommenderar Globaliseringsrådet i sin slutrapport. Mot det protesterar LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och svenskt näringslivs vd Urban Bäckström från olika utgångspunkter.
3 jun 09 – Ds 2009:21

Mjuka upp anställningsskyddet
Kompetens ska styra anställningstryggheten, inte antalet anställningsår. Fastighetsskatten bör återinföras och värnskatten avskaffas. Det är några förslag från Globaliseringsrådets kansli för att Sverige ska hänga med när globaliseringen tar fart på nytt efter krisen.
19 maj 09 – Globaliseringsrådets kanslis slutrapport: Utvecklingskraft och omställningsförmåga. En globaliserad svensk ekonomi

Radikala råd för Sveriges framtid
Globaliseringsrådets kanslis slutrapport innehåller en rad radikala förslag, bland annat förändrad arbetsrätt och avgiftsbelagda studier. Rådets ordförande Lars Leijonborg (FP) vill inte kommentera förslagen.
16 maj 09 – Globaliseringsrådet: Utvecklingskraft och omställningsförmåga

Skurkkapitalism
Loretta Napoleoni är italiensk författare och ekonom med förflutet i IMF och ungerska centralbanken. Hon kommenterar ofta utvecklingen i finansvärlden i affärspressen. I en nyutkommen bok, "Skurkkapitalismen", beskriver hon de "dunkla ekonomiska krafter", som hon såg släppas loss efter östblocket fall och som numera utgör en mycket stor del av världsekonomin.
29 apr 09 – Napoleoni, Loretta: Skurkkapitalismen

Krympande utrikeshandel
I den ekonomiska krisens spår krymper den svenska utrikeshandeln. I februari sjönk varuexporten med en femtedel jämfört med samma månad i fjol. Importen sjönk något mer.
26 mar 09 – SCB: Varuexport, varuimport och handelsnetto

Konjunkturen nära botten
Den enda ljuspunkten i SCB:s konjunkturbedömning är att allt fler företag anser sig ha nått botten. Den privata tjänstesektorn börjar nu komma ikapp den varuproducerande sektorn i utförsbacken.
25 mar 09

Investeringarna minskar i industrin
Investeringarna i industrin faller med 14 procent i år jämfört med i fjol. Industriproduktionen fortsatte att falla i januari. Det är nya dystra siffror från SCB om tillståndet i ekonomin.
11 mar 09 – SCB: SCB Näringslivsstatistik

Minus i statens finanser
Den ekonomiska krisen sätter nu sina spår i statsfinanserna. Flera års överskott i förvandlas i år till ett underskott på 135 miljarder kronor, enligt Riksgäldens senaste prognos.
5 mar 09 – Riksgäldens prognos för budgetunderskottets storlek

Bonusskandal i AP-fond
Hon är vd i tredje AP-fonden. Hon fick 550 000 kronor i gratifikation, efter att pensionfonden gjort 45 miljarder kronor i förlust.
3 mar 09

Kronan rasade ännu mer
Kronan rasade ytterligare mot dollarn och euron under måndagen samtidigt som marknadsräntorna låg förhållandevis stilla. Nu kostar dollarn 9 kronor och 15 öre, en euro kost 11 kronor och 53 öre.
2 mar 09

Ingves: Konjunkturen vänder 2010
Alla de motåtgärder som tagits mot finanskrisen gör att det finns förutsättningar för ekonomin att vända upp nästa år, enligt riksbankschef Stefan Ingves.
26 feb 09

Reproräntan sänks till 1 procent
Riksbanken sänker sin viktigaste styrränta, reporäntan, med en procentenhet till 1,0 procent. Sänkningen var klart större än väntat. Flertalet analytiker hade räknat med en sänkning med en halv procentenhet till 1,5 procent.
11 feb 09 – Riksbanken: räntebeslut 2009-02-11

Finanserna viktigare än jobben
Regeringen konstaterar att finanskrisen nu övergår i en internationell lågkonjunktur och att även Sverige drabbas hårt. Men krisen kommer utifrån och regeringen kan inte göra mycket för att stoppa den, resonerar finansminister Anders Borg (m).
22 jan 09 – Prop 2008/2009:97

Dystra siffror
Alla siffror för november 2008 pekar brant nedåt. Statistiska Centralbyrån (SCB) har presenterat en rad dystra rapporter om den svenska ekonomin.
13 jan 09 – SCB: SCB - ekonomiska rapporter

Fördel att stå utanför EMU
Den svenska kronans försvagning det senaste halvåret bör välkomnas: den stötdämpare som en så kallad skvalpvaluta utgör lindrar nämligen krisens effekter på produktion och sysselsättning. Sverige har fördel av att stå utanför EMU, skriver Stefan de Vylder som här funderar över krisens risker och möjligheter.
8 jan 09

OECD berömmer borgerlig politik
OECD ger Sveriges ekonomi högt betyg i sin årliga översyn av den ekonomiska situationen i landet. Utvecklingen går åt rätt håll på flera punkter och Sverige är "väl rustat att hantera följderna av den globala finanskrisen". OECD föreslår att fastighetsskatten återinförs, att vissa offentligt finansierade tjänster ska finansieras privat och att en avgift införs för högskolestudier.
4 dec 08 – OECD Economic Survey of Sweden 2008

Att betala för att gå på universitet
Människor bör arbeta mer under sin livstid. Pensionsåldern behöver höjas och de unga måste bli klara med sin utbildning och komma ut i arbetslivet snabbare. Ett sätt att öka genomströmningen inom högskolan kan vara att avgiftsbelägga utbildningarna, resonerar den statliga långtidsutredningen.
1 dec 08 – SOU 2008:105

Negativ utveckling i alla sektorer
Nu duggar negativa konjunkturrapporter tätt. På onsdagen rapporterade Statliga Konjunkturinstitutet om pessimism bland företag och hushåll. På torsdagen skrev kommun- och landstingsförbunden ner sina prognoser för det närmaste året.
31 okt 08 – Konjunkturrapporter från SKL och KI

Riksbanken lånar ut mer
Riksbanken har beslutat att låna ut ytterligare tio miljarder dollar samt 80 miljarder kronor i auktioner i veckan. Båda lånen har en löptid på tre månader, enligt ett pressmeddelande från Riksbanken.
13 okt 08

Mer av samma politik
Många vill att president Bush räddningspaket för finanssektorn ska godkännas av USA:s Congress. Men det är inte så många som påpekar att räddningspaketet innehåller mer av just den politik som har lett fram till dagens kris. Här redovisar vi några kritiska amerikanska röster: Stiglitz, Sassen, vanden Heuvel, Schlosser och Henwood.
2 okt 08

Överskonsumtionen skapade bubblan
Krisen på USA:s finansmarknad är i grund och botten en fråga om ihållande amerikansk överkonsumtion. Idag står USA i skuld till omvärlden, den amerikanska staten är skuldsatt, även hushållen och bolagen är skuldsatta. Bubblan sprack när realräntorna steg, då föll priset på bostäder och aktier. Så såg analysen ut när fyra ekonomer möttes i en debattpanel på ABF-huset.
2 okt 08

S: 600 miljoner till förskolelärare
Socialdemokraterna satsar 600 miljoner kronor på förskolelärarna i sin kommande skuggbudget. ”Vi satsar på kompetensutveckling och utbildning, för det behöver vi i det här ekonomiska läget”, säger Mona Sahlin.
20 sep 08

Lägre råvarupriser sänker räntor
Skenande matpriser och rekorddyr bensin har gjort djupa hål i många plånböcker i sommar. De har också pressat upp inflationen skyhögt över Riksbankens inflationsmål. Fast nu sjunker priserna.
5 aug 08

Östersjön ska bli världsbäst
Östersjön får högsta prioritet under Sveriges EU-ordförandeskap. Och statsminister Fredrik Reinfeldt siktar högt. Regionen ska inte bara bli bäst på tillväxt i EU, utan i världen.
4 jun 08

Svenska och danska posten slås ihop
Posten och Post Danmark presenterar i dag en avsiktsförklaring om att genomföra en fusion mellan bolagen. Syftet är att skapa en stark nordisk bas och säkra samhällsservicen.
1 apr 08

BNP-tillväxten sjönk 2007
BNP-tillväxten var 2007 den lägsta sedan 2003. Den sjönk till 2,6 procent från 4,1 procent året innan. Under det fjärde kvartalet hade tillväxten sjunkit till 2,2 procent. Samtidigt noterar SCB att produktivitetstillväxten i näringslivet 2007 helt avstannat.
27 mar 08 – Pressmeddelande från SCB Nr 2008:082

Mot marknadens fundamentalister!
Förre chefsekonomen i Världsbanken Joeseph Stiglitz är skoningslös i sin kritik av i-ländernas hyckleri när de kräver frihandel av u-länderna och samtidigt skyddar sina egna marknader. I en ny bok pläderar Stiglitz för mer makt åt u-länderna när de globala spelreglerna ska beslutas.
14 feb 08 – Stiglitz, Joseph : Fungerande globalisering

Medelklassen tar över välfärdsstaten
Välfärdsstaten har inte krympt i en globaliserad värld. Men den har anpassats till medelklassen, som blir en allt viktigare väljargrupp. Globaliseringen kräver också ett högre beslutstempo, vilket öppnar för en större roll för experter. Detta är några slutsatser i en rapport till Globaliseringsrådet.
24 jan 08 – Sverige i den institutionella konkurrensen

Ekonomipriset till tre amerikaner
Leonid Hurwicz, Eric S Maskin och Roger B Myerson är årets mottagare av ekonomipriset till Alfred Nobels minne. Pristagarna har valts av Vetenskapsakademien för att de har "lagt grunden till teorin för allokeringsmekanismer".
16 okt 07 – Riksbanken: Ekonomipriset tilldelas Leonid Hurwicz, Eric S. Maskin och Roger b. Myerson

S behåller stora skattesänkningar
Socialdemokraterna vill behålla förmögenhetsskatten och lovar höjd a-kassa, mer pengar till pensionärerna och fler AMS-åtgärder. Men stora delar av regeringens jobbskatteavdrag blir kvar, enligt partiets alternativa statsbudget.
5 okt 07 – Sverige tjänar på rättvisa

Budgeten fick fart på ledarsidor
Regeringens höstbudget väcker som väntat starka känslor på landets ledarsidor. Aftonbladet talar om "en miljöbluff" medan Svenska Dagbladet skriver att den vanlige arbetaren nu slipper magont.
21 sep 07 – Snabbprotokoll 2007/2008:3

Vänstern rasar mot besparingar
Stockholm Vänsterpartiet rasar mot regeringens besparingar på de deltidsarbetslösa. “Det är ett dråpslag mot de lågavlönade kvinnorna”, säger Josefin Brink, partiets arbetsmarknadspolitiska taleskvinna.
21 sep 07 – Prop 2007/2008:1

Tuffare för deltidsarbetslösa
Regeringen fortsätter att satsa på att fler ska ut i jobb. Förslagen finansieras bland annat genom försämringar för deltidsarbetslösa och med extra karensdagar i a-kassan, enligt budgetens finansplan.
21 sep 07 – Prop 2007/2008:1

Statens överskott på rekordnivåer
Miljarderna flödar in i statskassan. Årets budgetsaldo beräknas till 92 miljarder kronor, vilket motsvarar 3 procent av BNP. Överskottet är det största i modern tid, enligt Ekonomistyrningsverket (ESV).
31 aug 07 – ESV: Statens överskott rekordstort

KI tror på ännu högre tillväxt
Tillväxten fortsätter att öka och kommer att uppgå till 3,8 procent nästa år, bedömer Konjunkturinstitutet (KI). Antalet arbetade timmar har inte ökat så snabbt sedan 50-talet och arbetslösheten letar sig snart ned under fyra procent.
29 aug 07 – Konjunkturinstitutet: Konjunkturläget augusti 2007

Borg tror på fortsatt goda tider
Finansminister Anders Borg tecknade en ljus bild av den svenska ekonomin i samband med helgens regeringsöverläggningar på Harpsund. Tillväxten håller i sig och miljonerna fortsätter att trilla in i statens kassakista.
26 aug 07 – Regeringen: Ljus konjunkturbild

Fortsatt klirr i statskassan
Den svenska ekonomin går som på räls. Och de goda tiderna ser ut att bestå, enligt de senaste prognoserna. Det är framför allt hushållens köpfest som driver på tillväxten.
24 maj 07 – Nordea: Ekonomiska utsikter

Sänkta skatter gynnar de rika
Det är de rika storstadsborna som tjänar mest på skattesänkningarna i regeringens vårbudget. Det visar en granskning som Riksdagens utredningstjänst, RUT, har gjort på uppdrag av miljöpartiet. Glesbygdsborna får i princip ingenting.
25 apr 07 – Riksdagens utredningstjänst: Fördelningsanalys

Fler jobb till utlandsfödda
Bättre svenskundervisning, subventionerade anställningar och en särskild jobbonus till kommunerna ska få fler invandrare i arbete. Totalt satsar regeringen 3,6 miljarder kronor på ett särskilt integrationspaket.
17 apr 07 – Prop 2006/2007:100

"Föraktfull klasspolitik"
Regeringen driver en föraktfull klasspolitik, dundrade vänsterpartiets Ulla Andersson när vårbudgeten diskuterades i riksdagen. Tvärtom om, hävdade finansminister Anders Borg. Klyftorna skapades av den förra rödgröna majoriteten. Rättvisan kommer med jobben.
16 apr 07 – Prop 2006/2007:100

Anders Borg på budgetpromenad
Finansministern Anders Borg (m) strålade i kapp med solen när han vandrade längs Drottninggatan i Stockholm med sin första vårbudget, vars innehåll till stora delar läckt ut på förhand.
16 apr 07 – Prop 2006/2007:100

Starka finanser medger reformer
Statens kassakista växer snabbare än väntat och arbetslösheten är lägre än vad regeringen tidigare vågat hoppas på. Det finns utrymme för reformer inför vårbudgeten, visar finansdepartementets beräkningar.
26 mar 07 – Regeringen: Hagaöverläggningen

Svenskarna blir allt rikare
Svenska folket får det allt bättre, visar färska siffror från SCB. För tionde året i rad ökar hushållens ekonomiska standard. Samtidigt har klyftorna ökat.
27 okt 06 – SCB: Tio år i rad med ökad standard

Högre tillväxt under valår
Såväl BNP som den privata konsumtionen ökar snabbare under valår än andra år. Det är politikernas valfläsk som eldar på ekonomin. Men nästa år kommer baksmällan, visar Skandiabankens beräkningar.
25 apr 06 – Skandiabanken: Konjunkturutsikter 2006-2007

Tufft för svenska låginkomsttagare
Klyftan mellan fattiga och rika ökade under nittiotalet och svenska låginkomsttagare har förlorat mark gentemot låginkomsttagare i andra länder. Det visar en rapport som analysföretaget Inregia gjort på uppdrag av Svenskt näringsliv.
9 mar 06 – Inregia: Tillväxt och inkomstutveckling för olika inkomstgrupper

Stor välfärdssektor bra för BNP
Det svenska välfärdssystemet är väl utbyggt och fungerar bra, vilket gynnar produktivitet och BNP-tillväxt. Berömmet kommer från oväntat håll, från en marknadsliberal professor i nationalekonomi verksam i Californien.
21 dec 05 – Peter H. Lindert: Välfärdsstatens expansion

Vänstern satsar på järnvägen
Vänsterpartiet satsar stort på järnvägen i sin budgetmotion. För att klara miljö- och klimatanpassade investeringar i transport- och bostadssektorerna vill partiet inrätta en investeringsbudget. Staten ska låna till investeringar för att nå klimatmålen.
Vänsterpartiets budgetmotion våren 2008

kapitalismen
Engelsbergs herrgård utanför Avesta i juni 2010. Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse har bjudit in 22 välmeriterade internationella forskare och tänkare till ett tredagars seminarium. God mat och underhållning står på programmet och intressanta diskussioner förväntas. Deltagarna håller sina föredrag och deras essäer finns nu samlade i en påkostad bok i fint papper och prydlig layout med titeln ”Om kapitalismen” (Red. Kurt Almqvist & Alexander Linklater).
Almqvist, Kurt och Linklater, Alexander: Om kapitalismen

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se