Ämnen
 
Arbete
Bostad
Ekonomi
Ekonomisk politik
Privat sektor
Bank- och värdepapper
Kommunal sektor
Statlig sektor
Samhällsekonomi
EU
Försvar
Juridik
Kommunikationer
Kultur
Miljö
Näring
Politiska institutioner
Skatt
Social
Socialförsäkring
Utbildning
Utrikes
Sök i politiken.se:
   
172 artiklar om Bank- och värdepapper
 
Kursen föll 11,1 procent
Det var ett historiskt ras på Stockholmsbörsen på torsdagen Den slutade ner 11,1 procent, vilket är mer än efter Brexitomröstningen (2016), Leman Brother (2008), elfte september (2001) och den svarta torsdagen 1987. Många bedömare tror att nedgången fortsätter – ingen vet när botten är nådd.
12 mar 20 – Affärsväldens generalindex, stockholmsbörsen

SE-banken nekar till inblandning
SVT:s program Uppdrag granskning (ug) har granskat SE-bankens inblandning i den stora Magnitsky-härvan. SVT-reportrarna som har haft tillgång till läckta dokument drar slutsatsen att banken var inblandad och att den mörkar. Olika experter som intervjuas hävdar att det finns varningsflaggor, men SE-banken fortsätter att förneka.
27 nov 19 – SVT, ug

Reporäntan kvar på minus 0,25
Riksbanken siktar på räntehöjning i december månad. Men den nuvarande reporäntan, på minus 0,25 procent, ligger kvar tills dess.
24 okt 19 – Riksbanken, pressmeddelande

USA överger nollräntan
USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) höjde styrräntan för första gången på nästan tio år. Ekonomer tar det som tecken på en starkare amerikansk ekonomi — och som något bra för svensk exportindustri.
17 dec 15

Vad menas med otillbörligt?
EU kräver att begreppet ”otillbörliga affärsmetoder” ska preciseras i den svenska marknadsföringslagen. Post- och telestyrelsen, som bevakar hur aktörerna på telekommarknaden beter sig, välkomnar ändringen.
ÖPPEN18 nov 15 – Prop 2015/2016:46

Nya krisregler för banker
Som en följd av EU-rättens utveckling kommer nya krisregler för banker. Som en förebyggande åtgärd ska instituten betala in avgifter till en ”resolutionsreserv”. Det handlar om dubbelt så höga avgifter som bankerna betalat in till Stabilitetsfonden.
5 nov 15 – Prop 2015/2016:5

Reporäntan kvar på minus 0,35
Riksbanken lämnar den rekordlåga styrräntan oförändrad på minus 0,35 procent. Men riksbankchef Stefan Ingves håller kvar fingret på räntesänkarknappen och bedömarna tror på mer sen.
3 sep 15

Räntesänkning väntas i höst
Reporäntan kommer att sänkas till en ny bottennivå på —0,45 procent, enligt marknaden. Kanske inte på Riksbankens räntemöte på torsdag, men före årsskiftet. Analytiker varnar för bieffekter.
31 aug 15

Lånefesten tilltar
Medan politiker och myndigheter hittills mest pratar om olika sätt att begränsa hushållens skulder fortsätter lånefesten. Räntenedgången ser emellertid ut att ha bromsats upp, visar ny SCB-statistik.
27 aug 15

Högt sparande trots låg ränta
Rekordlåg ränta, men ändå rekordhögt sparande. Bankspararna struntar i avkastningen på sina konton. Det visar en ny undersökning från banken SBAB.
6 aug 15

Reporäntan blir minus 0,35 procent
Kronan blir svagare och bostäder dyrare. Samtidigt blir det billigare att låna. Riksbankens oväntade räntesänkning till en ny rekordlåg nivå på torsdagen antas snabbt få effekter i plånboken.
2 jul 15

Riksbanken sätter räntepress
Riksbanken sänker inte styrräntan. Men bankens köp av statsobligationer pressar ändå räntorna på marknaden. Och dörren är inte stängd för fler sänkningar. En räntesänkning låg i korten, men Riksbanken valde en annan väg.
29 apr 15 – Riksbanken, pressmeddelande

Amorteringskravet läggs på is
Finansinspektionen (FI) går inte vidare med regler om amorteringskrav. Lagstödet är oklart. Men FI anser fortfarande att tvingande avbetalningskrav behövs för att motverka hushållens skuldsättning och efterlyser ett tydligare mandat från regeringen.
ÖPPEN23 apr 15 – pressmeddelande från FI

Sms-lån under utredning
Regeringen vill inrätta strängare regler för företag som erbjuder snabblån och beviljar krediter per sms. En utredning ska ta ställning till olika åtgärder, däribland ett så kallat kostnadstak.
22 apr 15 – Pressmeddelande

Fler ska förebygga pengatvätt
Den krets av banker, fastighetsmäklare, advokater och andra aktörer som är skyldiga att göra riskanalyser för att uppdaga penningtvätt i den egna verksamheten utvidgas.
19 mar 15 – Prop 2014/2015:80

Reporäntan minus 0,25 procent
Det blir mer om det behövs, lovar riksbankschefen Stefan Ingves, sedan reporäntan sänkts med 0,15 procent till minus 0,25 procent. Dessutom är det aktuellt med en ny runda stödköp av statspapper. Kronan föll hårt de första timmarna efter beskedet. Syftet är att räntorna ska tryckas och att inflationen ska ta fart.
18 mar 15 – Riksbanken sänker reporäntan

Stödköp pressade ned räntan
Riksbankens första runda av stödköp genom tiderna gick i lås. Marknadsintresset ser stort ut och effekten på räntorna gick i rätt riktning, även om den var knappt mätbar. Nästa torsdag är det dags igen.
26 feb 15

Regeringen i samtal om skuldsättning
Amorteringskrav på bolån väntas bli verklighet i år. Nu tar regeringen nästa steg för att bromsa hushållens skuldsättning — partisamtal om de stigande skulderna.
7 jan 15

Kritik mot nya bankregler
Det nya EU-regelverk för att rädda banker i kris som ska vara införlivat i svensk lag till årsskiftet håller inte måttet, enligt Lars Hörngren, Riksgäldens chefekonom och ordförande i Finanskriskommittén.
25 nov 14

Nollränta i Sverige
Riksbanken sänker styrräntan, reporäntan, med 0,25 procentenheter till 0 procent. Det ger mer i plånboken för väldigt många svenskar. Beskattningen av vissa sorters sparande blir lägre, räntan på studielånen sjunker liksom förmånsvärdet på tjänstebilarna.
28 okt 14 – Reporäntan sänks till noll procent

Miljardstinna banker ratar bankskatt
Miljardrullningen in i de svenska storbankerna har fortsatt öka under tredje kvartalet, trots tecken på svagare konjunktur och pressade räntor. Men att dela med sig, via en ny bankskatt, är inget bankerna är särskilt pigga på.
23 okt 14

Aktiekurserna faller på världens börser
Aktiekurserna har fallit med runt tio procent på börserna i Stockholm, London och New York den senaste månaden. Den svenska kronan är pressad. Den svenska statsobligationsrätnatn fortsätter att sjunka.
16 okt 14

Panaxia-skandal ska inte upprepas
Värdebolag som transporterar och räknar kontanter åt butiker och andra företag bör bli tillståndspliktiga. Riksbanken ska utöva tillsyn och ha helhetsansvaret för kontantflödet. Det menar den utredning som tillsattes i svallvågorna av Panaxias konkurs.
3 sep 14 – SOU 2014:61

Riksbanken sänker räntan
Riksbanken sänker styrräntan, reporäntan, med 0,50 procentenheter till 0,25 procent. Men riksbankschef Stefan Ingves och förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick reserverade sig mot beslutet. De vill inte sänka fullt så mycket.
3 jul 14 – Riksbanken sänker reporäntan

EU:s kapitaltäckningsdirektiv införs
I mitten av maj presenterade regeringen förslag på två nya lagar som ska omsätta EU:s direktiv om skärpta kapitaltäckningsregler för banker och andra finansinstitut. Detta jämnade vägen för Finansinspektionens beslut att skärpa både kapital- och buffertkraven på de fyra svenska storbankerna.
22 maj 14 – Prop 2013/2014:228, Finansinspektionens pressmeddelande

Bankunion under förhandling
EU-kommissionen, ministerrådet och EU-parlamentet förhandlar om stöttepelarna i den bankunion som är tänkt att förhindra, eller åtminstone mildra, framtida bankkriser.
13 mar 14 – Pressmeddelanden från regeringen och ministerrådet

Sms-lån ska kollas av myndigheterna
Snabblånsföretag som beviljar krediter via sms ska bli tillståndspliktiga och underkastas Finansinspektionens tillsyn föreslår regeringen.
27 feb 14 – Prop 2013/2014:107

Färre men rikare aktieägare
Hushållens aktieförmögenhet fortsätter att öka, men antalet aktieägare minskar.
26 feb 14 – Pressmeddelande

Öka statsskulden!
Regeringen berömmer sig själv för att statsskulden har minskat även under den senaste finanskrisen. Men i en global ekonomi som bygger på skuldsättning kan den låga svenska skulden ställa till problem.
19 feb 14 – SOU 2014:8

Borg: Bankerna inte vuxna ta ansvar
Finansminister Anders Borg dundrar återigen mot bankerna. - De är inte vuxna att ta samhällsansvar. Nu skärper vi regelverket, säger han.
6 feb 14

Rådgivningsbranschen måste regleras
En växande rådgivningsindustri livnär sig på behovet av vägledning i den djungeln som pensionssparande i värdepapper och fonder, bolån och försäkringar utgör.
5 feb 14

Svensk krona snart på norsk nivå
Den svenska kronan har inte varit starkare än den norska sedan 1992. Men i år kan det vara dags igen, enligt en färsk valutaanalys från SEB.
22 jan 14

Reporäntan sänks till 0,75 procent
Oron för hushållens stora skulder har gjort att Riksbanken, med Stefan Ingves i spetsen, länge motsatt sig en räntesänkning - trots hård kritik. Men nu ger man efter och sänker reporäntan med 0,25 procentenheter till 0,75 procent.
18 dec 13 – Reporäntan sänks med 0,25 procentenheter till 0,75 procent

Nya åtgärder mot växande skuldberg
Hushållens höga skuldsättning föranleder Finansinspektionen (FI) att höja kravet på bankerna när de beviljar bolån.
14 nov 13 – Finansinspektionen pressmeddelande

Europaräntan 0,25 procent
ECB sänker oväntat räntan, från 0,5 till 0,25 procent. Och om inte svenska Riksbanken hänger på hotas jobben, anser flera tungviktare inom svensk industri.
7 nov 13

Trio delar ekonomipriset
Eugene Fama, Lars Peter Hansen och Robert Shiller får ekonomipriset till Alfred Nobels minne. De har forskat om varför värdepapper kostar som de gör.
14 okt 13

Staten sålde Nordea
Staten har sålt sina sista aktier i Nordea. Natten till onsdagen såldes 284 181 711 aktier för 76 kr styck. Sammanlagt fick staten 21,6 miljarder kronor. Pengarna ska användas till att betala av på statsskulden.
25 sep 13 – Pressträff: Staten har sålt sitt innehav i Nordea

Statens Nordea-innehav bantat
Regeringen har sålt 260 miljoner Nordea-aktier för sammanlagt 19,5 miljarder kronor. Det motsvarar nästan hälften av statens totala ägande i banken och reducerar statens andel till 7 procent.
19 jun 13 – Pressmeddelande

Riksbanken skjuter upp höjning
Styrräntan kommer att ligga kvar kring en procent ett bra tag framöver, enligt Riksbanken som skjuter upp planerade räntehöjningar. Ett grepp som kan ge bättre tillväxt och färre arbetslösa, enligt Konjunkturinstitutet.
17 apr 13 – Riksbanken: Reporäntan oförändrad på 1,0 procent

Statskuld som krisprevention
Medan flera EU-länder kämpar för att få bukt med skenande statsskulder, oroar sig den svenska regeringen för att statsskulden är så pass liten. Borde staten låna mer än vad den behöver i syfte att hålla svenska statspapper i omlopp?
19 feb 13 – Dir 2013:17

Utredare vill ha stora svenska krisfonder
Kapitaltäckningskrav, insättningsgarantier och andra medel som låter bankerna betala för sitt risktagande diskuteras såväl i Sverige som i Bryssel. Nu föreslår en utredning att stabilitetsfonden från 2008 slås ihop med den äldre insättningsgarantifonden till en "bankkrisreserv". Skattebetalarna ska däremot inte få tillbaka sin andel i stabilitetsfonden, vilket Riksrevisionen föreslagit.
24 jan 13 – SOU 2013:6

Finansstatistik i SCB:s regi
Statistiska Centralbyrån (SCB) borde överta ansvaret för den officiella statistiken på finansmarknadsområdet, föreslår en utredare. Dessutom borde SCB inrätta en gemensam databas åt Finansinspektionen och Riksbanken, med information om banker och andra finansiella företags tillgångar och skulder.
5 dec 12 – SOU 2012:79

Det är bankerna, stupid!
Eurokrisen är en gigantisk politisk och ekonomisk härva. Det gör det svårt att peka ut de direkt ansvariga. Alla skyller på varandra. Men var finns bovarna i dramat? Björn Elmbrant gör ett ambitiöst försök att besvara den frågan i sin senaste bok ”Det skulle bli så bra – euron och hotet mot demokratin”. Christian Andersson recenserar.
18 okt 12 – Elmbrant, Björn : Det skulle bli så bra - euron och hotet mot demokratin

Oenighet om banktillsynen i Europa
Under EU:s finansministermöte diskuteras det första steget i den så kallade bankunionen; nämligen en gemensam finansinspektion för euroländerna. Finansminister Anders Borg (M) är fortsatt kritisk och pockar på att konsekvenserna för icke-euroländer som Sverige måste redas ut.
11 okt 12 – EU, A regulation with limited and specific changes to the regulation setting up the European Banking Authority (EBA) to ensure a balance in its decision making structures between the euro area and non-euro area Member States

Dåliga råd kan bli dyra
Dagens löntagare är tvungna fatta en hel del komplicerade beslut om sin egen ekonomi, till exempel det egna pensionssparandet. Marknaden för olika typer av rådgivning har vuxit. Ofta får den enskilde förmedlaren mer betalt ju mer fonder, försäkringar eller andra sparandeformer han lyckas kränga. Inte sällan känner sig kunderna vilseledda.
9 okt 12 – Dir 2012:98

Aten vill ha respit
Grekland kommer sannolikt inte klara av att uppfylla de krav som formulerats av EU och Internationella valutafonden i utbyte mot de utbetalade och utlovade miljardlånen inom utsatt tid. Regeringen i Aten har bett om två års uppskov - och meddelar nu att man behöver ytterligare 15 miljarder euro under tiden.
25 sep 12

Sydeuropa får obegränsat stöd
ECB-chefen Mario Draghi tar bankens mandat ett steg längre i hopp om att få ett slut på spekulationerna om eurons undergång och de snabbt växlande räntekurserna på de skuldsatta ländernas statspapper. Europeiska centralbanken förklarar sig villig att köpa obegränsat med obligationer från till exempel Spanien och Italien.
6 sep 12 – Pressmeddelande från ECB, 6 september 2012,

Styrräntan sänks till 1,25 procent
Riksbanken sänker styrräntan med 0,25 procentenheter till 1,25 procent. En allt starkare krona bidrog till att övertyga direktionen och nu tror ekonomer på billigare bolån. Banken sänker även den egna prognosen för den framtida styrräntan.
6 sep 12 – Riksbanken, pressmeddelande: Reporäntan sänks med 0,25 procentenheter till 1,25 procent

Bolånekunder ska kunna byta bank
I veckan som gick meddelade Finansinspektionen att bankernas vinster på bolån har uppnått rekordnivåer. Och regeringen annonserade att man ska stärka bolånekundernas ställning.
30 aug 12

Styrräntan är 0,75 procent
Den europeiska centralbanken (ECB) lämnar räntorna oförändrade vid dagens rådsmöte. Det innebär att den viktigaste styrräntan ligger kvar på rekordlåga 0,75 procent.
2 aug 12

EU-kommissionen vill ha bankunion
Det räcker inte med åtgärder för att få fart på tillväxten och få bättre balans i statliga finanser i eurozonen, enligt EU-kommissionen. För att komma tillrätta med krisen i eurozonen måste steg tas mot en bankunion, det vill säga gemensamma institutioner för att hantera banker i kris, enligt rekommendationer från EU-kommissionen.
30 maj 12

Segdraget om bankers kapitaltäckningskrav
Nyligen tillsatte regeringen en utredning som ska lämna förslag på de lagändringar som kommer att krävas i svensk rätt för att genomföra de skärpta kapitaltäckningskrav på banker som är en följd av den så kallade Basel III-överenskommelsen. Enkelt uttryckt syftar regelverket till att göra de globala banksystemen mer stabila genom att bankerna måste ha mer egna pengar i kassan. Det här uppdraget ska redovisas senast den 1 oktober i år.
3 maj 12 – Dir 2012:34

Mer köpt tid åt Europas banker
800 europeiska banker har i dag beviljats ofattbara 530 miljarder euro i rekordbilliga lån av Europeiska centralbanken (ECB). Det motsvarar över 4 000 miljarder kronor och förhoppningen är att det ska motverka krisen inom eurozonen.
29 feb 12

Räntan blir 1,5 procent
Riksbanken sänker styrräntan med 0,25 procentenheter till 1,50 procent och sänker samtidigt prognosen för den framtida räntan. "Vi ser en period av låg tillväxt i svensk ekonomi", sade riksbankschef Stefan Ingves vid en presskonferens under torsdagen.
16 feb 12 – Reporäntan sänks med 0,25 procentenheter till 1,50 procent

"Banksektorn är underbeskattad"
Det sade en irriterad Anders Borg (M) i veckan som gick. Finansministern är provocerad av att storbankerna fortsätter att ta ut stora vinster samtidigt som samhällsekonomin och låntagarna skulle behöva framförallt sänkta bolåneräntor.
9 feb 12 – Svenska Dagbladet: ”Sänk boräntan – annars höjs skatten”

FI får utökade informationsplikter
Regeringen är på väg att införliva det så kallade Omnibus I-direktivet i svensk lag. Det ger finansinspektionen utökade rapporteringsskyldigheter visavi de tre europeiska tillsynsmyndigheterna.
9 feb 12 – Prop 2011/2012:70

Riksbanken sänkte reporäntan
Riksbanken sänkte på tisdagen reporäntan med 0,25 procentenheter till 1,75 procent. Samtidigt sänker banken prognosen för den framtida styrräntan.
20 dec 11 – Riksbankens räntebeslut: Reporäntan sänks till 1,75 procent

Riksbanken koordinerar betalningssystemet i kris
För ett antal år sedan pekade Riksrevisonen ut ett antal brister i det centrala betalningssystemet. En teknisk störning, till exempel ett IT-bortfall, skulle kunna leda till kaos i ekonomin. Nu föreslår en färsk utredning att Riksbanken ska ha formellt ansvar för att koordinera krisåtgärder.
1 dec 11 – SOU 2011:78

EU-räntan blir 1,25 procent
Den europeiska centralbanken (ECB) sänkte på torsdagen den viktigaste styrräntan med 0,25 procentenheter till 1,25 procent.
3 nov 11

Tveksam svensk krisfond
Den svenska stabilitetsfond som är tänkt att rädda banker i kris kommer till stor del att finansieras av skattebetalarna, fastän det var bankerna själva som skulle bekosta detta krisverktyg. Det framgår av en granskning som Riksrevisionen gjort.
2 nov 11 – RiR 2011:26 - Stabilitetsfonden – Gör den skäl för namnet?

Basel 3-reglerna bör inte vara tak
EU-kommissionen har lagt fram förslag på hur de så kallade Basel 3-reglerna, som syftar till reglera bank- och kreditväsendet via kapitaltäckningskrav, bör genomföras i EU. Men riksdagens finansutskott menar att enskilda medlemsländer måste få ställa ännu högre krav på kreditinstituten.
19 okt 11 – FiU 2011/2012:17

Bankkris? Skuldkris? eller ...
Finanskris blir skuldkris; blir finanskris! det var vice Riksbankschefen Karolina Ekholms koncisa lägesbeskriving, när Finansutskottet och Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps) höll seminarium om EU, EMU och krisen. Därtill gav tre tunga forskare sin syn på utvecklingen och vad som väntar. Samtliga talare efterlyste tydligare politisk färdriktning.
13 okt 11 – Seminarium i riksdagen arrangerat av FiU och Sieps, videoutsändning

AP-fonderna anpassas till marknaden
AP-fonderna ska utredas. En utredare ska ta ställning om man kan slå samman de fem fonderna så att de blir minst tre och om reglerna för fondernas placeringar ska anpassas till utvecklingen på finansmarknaden.
4 okt 11 – Dir 2011:84

Den stora bankhärvan
Den stora bankhärvan är en rappt skriven reportagebok om hur det gick till när HQ Bank gick åt helvete. Man kan kalla den en skrämmande inblick i finansvärlden eller en berättelse om girighet eller varför inte en psykologisk thriller om män på väg över avgrunden. Men boken har ett begränsat perspektiv.
29 sep 11 – Neurath, Carolina: Den stora bankhärvan

Reporäntan 2 procent
Riksbanken meddelar att man avbryter sina aviserade räntehöjningar och låter sin viktigaste styrränta, reporäntan, stanna på 2,0 procent. Den allmänna oron kring ekonomiska problem i Europa och USA samt lägre tillväxt ligger bakom den uteblivna höjningen.
7 sep 11 – Riksbanken, räntebeslut

Stockholmsbörsen föll 6 procent
Recessionsoro och svaga USA-siffror bidrog till ett nytt fall på världens börser. Stockholmsbörsen rasade med drygt 6 procent på torsdagen, det största fallet sedan november 2008.
18 aug 11

Höjda kapitaltäckningskrav för banker
Finanskrisen gjorde det uppenbart att bankerna tog för stora risker. Regeringen vill med en ny lagstiftning se till att samma sak inte händer igen.
7 apr 11 – Prop 2010/2011:110

EU-räntan höjs till 1,25 procent
Den europeiska centralbanken höjer, precis som förväntat, sin viktigaste styrränta med 0,25 procentenheter till 1,25 procent. Ett land som Tyskland behöver vid det här laget kylas ned. Portugal däremot, behöver billiga lån.
7 apr 11

Rejält påökt för statliga toppchefer
De högsta direktörerna i den statliga företagssfären fick i många fall stora lönelyft i fjol. Fjärde AP-fondens vd Mats Andersson tjänade närmare 3,4 miljoner kronor, nästan 15 procent mer än året före.
31 mar 11

EU-direktiv om finansiella säkerheter
Ändringar i konkurslagen och lagen om finansiella säkerheter står på tur att godkännas av Riksdagen.
22 mar 11 – Prop 2010/2011:95

Snabbare utbetalning av insättningsgarantin
Det är målsättningen i ett nytt lagförslag från regeringen, som syftar till att fullt ut införliva EU:s insättningsgarantidirektiv i svensk rätt. Det innebär bland annat att kontoinnehavarens pengar ska betalas ut inom 20 arbetsdagar, istället för tre månader.
17 mar 11 – Lagrådsremiss: Ändringar av insättningsgarantin

Styrräntan höjs till 1,5 procent
Riksbanken höjer som förväntat styrräntan med 0,25 procentenheter till 1,50 procent. Samtidigt höjer man prognosen för den framtida räntan. Två ledamöter i ledningen reserverade sig dock mot beslutet.
15 feb 11 – Reporäntan höjs med 0,25 procentenheter till 1,5 procent.

Skärpta regler för kapitaltäckning
Det är fråga om två nya EU-direktiv som ska införlivas i svensk finanslagstiftning. Syftet är framför allt att skärpa reglerna för hur stort buffertkapital ett institut måste ha i förhållande till riskerna det hanterar och att förbättra tillsynen av bank- och kreditverksamhet.
15 feb 11 – Lagrådsremiss: EU-direktiv om regleringar för finanssektorn

En "finanskriskommitté" har tillsatts
Regeringen har tillsatt en kommitté som analysera hur den senaste finanskrisen hanterades, både i Sverige och internationellt. Den ska bland annat se över det som OECD kritiserat, nämligen samspelet mellan Riksbanken, Riksgäldskontoret och Finansinspektionen.
9 feb 11 – Dir 2011:6

Nej inte girighet
Nej, det är inte girighet som ligger bakom ekonomisk brottslighet i banker. Det är mer komplicerat än så, menar Oskar Engdahl, sociolog vid Göteborgs universitet. Det handlar många gånger om att en persons hela sociala situation är hotad. Och för bankanställda finns många frestelser …
26 jan 11 – Oskar Engdahl: Brott som självhjälp - bortom girigheten

Enklare e-legitimationer på väg
Det ska bli enklare och billigare för stat, kommuner och landsting att erbjuda medborgarna e-tjänster. Det kräver att ny modell för så kallade e-legitimationer införs, det vill säga möjligheten att identifiera sig och signera saker på nätet. En statlig utredning och en helt ny myndighet banar vägen.
13 jan 11 – SOU 2010:104

Höjd ränta inget lånehinder
Under tredje kvartalet i år ökade hushållen sina lån i banker och bostadsinstitut med 53 miljarder kronor, vilket är det högsta värdet som har noterats under ett tredje kvartal.
16 nov 10 – SCB och Finansinspektionen. Pressrelease

Reporäntan höjs till 1 procent
Riksbanken höjde som väntat reporäntan med 0,25 procentenheter, från 0,75 till 1 procent vid sitt sammangträdet på tisdagen.
27 okt 10 – Riksbankens pressmeddelande: Reporäntan höjs

Hushållens räntor stiger
Räntan på bostadslån och lån för konsumtion steg ytterligare i augusti 2010, meddelar Statistiska Centralbyrån.
29 sep 10 – SCB: Pressmeddelande

HQ Bank har en köpare
En ansökan om ägarprövning av HQ Bank har inkommit till Finansinspektionen (FI), uppger Jonatan Holst, tillförordnad presschef på FI.
2 sep 10

Riksbanken höjer räntan
Riksbanken höjer sin viktigaste styrränta, reporäntan, med 0,25 procentenheter till 0,75 procent.
2 sep 10 – Riksbankens räntebeslut

ECB-räntan lämnas oförändrad
Den europeiska centralbanken (ECB) lämnade som väntat den viktigaste styrräntan oförändrad på 1 procent vid torsdagens rådsmöte. Det är femtonde månaden i rad som räntan ligger på denna rekordlåga nivå.
5 aug 10

Riksbanken höjer räntan
Riksbanken höjer sin viktigaste styrränta, reporäntan, med 0,25 procentenheter till 0,5 procent. Räntan är således fortsatt mycket låg, och den förutspås stiga i makligt tempo.
1 jul 10 – Riksbanksbeslut: Reporäntan höjs till 0,5 procent

Bankstödet förlängs
Regeringen förlänger bankstödet året ut. Villkoren skärps dock av EU-kommissionen. Även kapitaltillskottsprogrammet förlängs till den 17 februari 2011.
27 maj 10

Fondsparandet ökar
Fondsparandet fortsätter att öka. Nettoinflödet till svenskregistrerade fonder var 29 miljarder kronor under första kvartalet i år.
19 maj 10 – SCB: Investeringsfonder - tillgångar och skulder, 1:a kvartalet 2010

1,7 miljarder skäl mot euron
1,7 miljarder skäl mot en svensk anslutning till EMU. Så kan man karaktärisera regeringens skrivelse om hur den svenska statsskulden har hanterats under den finansiella krisen.
22 apr 10 – Skriv 2009/2010:104

Kreuger förblir en gåta
Gåtan Ivar Kreuger fortsätter att pocka på ett svar. Nu har ännu en bok om tändstickskungen kommit. Den amerikanske juristen och ekonomen Frank Partnoy har djupborrat i Kreugers efterlämnade papper på Vadstena slott.
31 mar 10 – Frank Partnoy: Tändstickskungen Ivar Kreuger

Bankakuten förlängs
Regeringen stänger inte bankakuten, som öppnade när finanskrisen slog till med full kraft hösten 2008. Nu ska den vara öppen fram till sista juni i år.
31 mar 10

Ingen avgift för kortbetalning
Den som tar betalt med kontokort får inte ta ut en avgift av kunden för kortbetalaningen. Det är ett av förslagen i den lagrådsremiss som regeringen nu lagt fram om betaltjänster.
9 mar 10 – Lagrådsremiss: Betaltjänster

Strid om Nordeas bonus
Det blir nu öppen strid på Nordeas bolagsstämma om bonusarna till ledande befattningshavarna i den delstatliga banken. Bankens styrelse och staten lägger fram var sina förslag om bonus.
17 feb 10

Brown: Nära enighet om global skatt
Världens ledande ekonomier är nära att enas om en global skatt på banker, säger Storbritanniens premiärminister Gordon Brown i en intervju med Financial Times. Han hoppas på en principöverenskommelse i juni.
11 feb 10

Investeringsfonder slipper skatt
Investeringsfonder ska inte längre behöva betala skatt. I stället ska en schablonintäkt införas för den som äger andelar i en svensk eller utländsk investeringsfond. Det föreslår Finansdepartementet i en promemoria.
4 feb 10 – Promemoria: Promemoria om ändrade skatteregler för investeringsfonder och deras delägare

Ingves vill se starkare reglering
Riksbankschefen Stefan Ingves vill se en bättre reglering av den finansiella sektorn. Det är den lärdom som kan dras av baltkrisen.
2 feb 10

Bankstöd förlängs
Regeringen förlänger kapitaltillskottsprogrammet för banker och kreditinstitut till den 17 augusti i år. Detta sker trots att regeringen samtidigt konstaterar att finansmarknaderna i stort har normaliserats och att de svenska bankerna är välkapitaliserade i ett internationellt perspektiv.
21 jan 10 – Pressmeddelande: Kapitaltillskottsprogrammet förlängs

Forskning om finansmarknaden
Regeringen satsar 30 miljoner kronor per år på forskning om finansmarknaden. Den ska ha relevans för den finansiella sektorn. En förutsättning är att den privata finanssektorn satsar lika mycket.
21 jan 10 – Pressmeddelande: Regeringen satsar 30 miljoner per år på finansmarknadsforskning

Borg föreslår ny bankskatt
Finansminister Anders Borg vill att EU följer USA:s exempel och inför en särskild skatt på finanssektorn för att ta tillbaka de offentliga medel som använts till bankstöd, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
19 jan 10

Hushållens lån ökar med 45 miljarder
Hushållens lån i banker och bostadsinstitut växte med 45 miljarder kronor under tredje kvartalet i år. Det är en ökning från tredje kvartalet i fjol, men i nivå med 2006 och 2007. Hushållens totala skulder till dem uppgår till 2 187 miljarder kronor.
17 dec 09 – SCB: Finansräkenskaper, 3:e kvartalet 2009

Räntan på studielån sänks
Regeringen har sänkt räntan på studielån med 0,1 procent till 2,4 procent för 2010. Räntan på studielånen berör drygt en miljon personer som har tagit studielån efter 1988.
10 dec 09

Hushållen förlorade 454 miljarder
Hushållen förlorade 454 miljarder kronor i fjol. Värdet på hushållens innehav av aktier, aktiefonder och försäkringar sjönk med 688 miljarder kronor, men hushållen ökade sitt sparande i andra former. Vid utgången av 2008 var dock hushållens totala finansiella tillgångar mycket stora, drygt 5 000 miljarder kronor.
19 nov 09 – Pressmeddelande: 2008 – ett år präglat av finanskris

Fria sparbanker offrades - kvar finns Swedbank
Detta är berättelsen om den svenska sparbanksrörelsens förvandling. De små och självständiga sparbankerna blev en kedja och sedan ett vinstmaximerande och glupskt monster till bank - Swedbank. Här får vi också läsa om nittiotalets fastighetsbubbla, den påföljande aktiehysterin och det senaste årets finanskris. DN-journalisten Knut Kainz Rogneruds ”Det stora bankrånet” är den senaste i raden av svenska boktitlar som avhandlar finanskrisen.
12 nov 09 – Knut Kainz Rogneruds : Det stora bankrånet

EU-fonder på svenska marknaden
Hur påverkar en samordning av lagarna som reglerar EG-ländernas fondmarknader den svenska fondmarknaden? Det är en fråga för en utredning som regeringen nu tillsätter.
28 okt 09 – Dir 2009:94

Bankgarantin förlängs
Även om de finansiella marknaderna har förbättrats under det senaste året är det för tidigt att inleda en avveckling av garantiprogrammet. Det säger finansmarknadsminister Mats Odell i en kommentar till att regeringen har beslutat att förlänga garantiprogrammet för bankernas medelfristiga lån.
8 okt 09

Stabilitetsavgift för bankerna
Nu kommer regeringens proposition om bankernas avgifter till stabilitetsfonden, som inrättades för att hantera finanskrisen. Då var regeringen beredd att låta staten skjuta till pengar till bankerna. På lång sikt är det meningen att bankerna och andra kreditinstitut genom en avgift själva ska finansiera fonden.
8 okt 09

Ansträngt läge enligt riksbankschef
Läget är fortfarande ansträngt för svenska företag på finansmarknaden enligt vice riksbankschef Karolina Ekholm, som tillträdde i januari.
18 sep 09

När bubblan sprack
I boken “Kasinoekonomins fall” beskriver ekonomijournalisten Lars Ahnland hur gick det till när den finansiella bubblan i USA växte för att till sist spricka. Han berättar om aktörerna, skandalerna, orsakerna men också om konsekvenserna.
27 aug 09 – Ahnland Lars: Kasinoekonomins fall

Sparande i fonder ökar kraftigt
Svenskarna blir rikare igen. Deras aktiefonder ökar kraftigt i värde och insättningarna i fonder är rekordstort. Nettosparandet har inte varit så stort sedan 1991.
20 aug 09 – SCB: Rekordstortsparande i aktiefonder

EU godkänner förlängt bankstöd
EU-kommissionen har gett klartecken för en förlängning av det svenska programmet för kapitaltillskott till banksektorn i ytterligare ett halvår, rapporterar Reuters på onsdagen, med hänvisning till ett officiellt EU-uttalande.
5 aug 09

V vill öka statligt ägande i banker
Vänsterpartiet vill sätta ett tak för hur stor en bank kan bli och öka det statliga ägandet. V-ledaren Lars Ohly kallar det ett tydligt ideologiskt ställningstagande i socialistisk riktning.
28 jun 09

Finansmarknadskommitté tillsätts
Regeringen tillsätter en finansmarknadskommitté, med uppgift att förbättra förutsättningarna för en effektiv finansiell marknad i Sverige. Det här aviserades för ett år sedan, men sköts upp när intresset för finansmarknaderna tog en annan vändning.
20 maj 09 – Dir 2009:22

Bankerna ska betala 2,6 miljarder om året
Regeringens förslag om att införa en stabilitetsavgift för banker och finansinstitut kritiseras av flera remissinstanser. Riksgäldskontoret, som hanterar bankkrisen, tycker det är fel att ta ut en avgift just nu när bankerna är i svårigheter.
22 apr 09 – Lagrådsremiss: Införande av stabilitetsavgift

Nej till oskäliga börskrav
Regeringen fruktar att amerikanska regler ska kunna tillämpas på börsen i Stockholm sedan Nasdaq blivit huvudägare till Stockholmsbörsen.
18 mar 09 – Prop 2008/2009:164

Nya EG-regler för makten över banker
Finansinspektionens prövning av den som vill skaffa sig ett stort inflytande i en bank eller annat kreditinstitut anpassas till ett EG-direktiv. Prövningen harmoniseras med andra EG-länder.
18 mar 09 – Prop 2008/2009:155

LO: En skymf mot spararna
AMF Pensions vice vd Ingvar Skeberg får sparken. Innan bolaget beslutade om återtag av spararnas pengar flyttade han sitt eget sparande.
17 mar 09

Regeringen startar bank
Mitt i finanskrisen startar regeringen en ny bank. Regeringen vill göra om SBAB till en bank med full finansiell verksamhet. Idag sysslar SBAB med bostadsfinansiering.
11 feb 09 – Prop 2008/2009:104

50 miljarder i nytt bankstöd
Staten är beredd att köpa aktier i bankerna för upp till 50 miljarder kronor. Syftet är att få igång kreditmarknaden igen så att företagen kan låna pengar och ytterligare konjunkturnedgång förhindras.
3 feb 09 – Regeringen föreslår åtgärder för att stärka bankernas kapitalbas och därmed öka utlåningen

Pagrotsky tar Carnegie till KU
Leif Pagrotsky (s) begär att KU ska granska hur regeringen hanterat Carnegie-affären. Det saknas dokumentation av beslut om investeringsbanken som staten tog över i november, skriver Pagrotsky.
20 jan 09

Riksbanken sänker räntan
Riksbanken sänker sin viktigaste styrränta, reporäntan, med hela 1,75 procentenheter till 2,0 procent. Det är den största sänkningen av reporäntan sedan den infördes som Riksbankens viktigaste styrränta 1994.
4 dec 08 – Riksbanksbeslut om reporäntan

Staten tog över Carnegie
Staten tar över Carnegie sedan den skandalomsusade banken mist sitt banktillstånd. Finansinspektionen beslutade på måndagen att dra in oktrojen därför att Carnegie vid upprepade tillfällen inte följt gällande lag, bland annat har banken tagit för stora risker. Att staten tar över motiveras med att banken är "systemviktig".
10 nov 08 – Regeringsbeslut

Borg till attack mot bankerna
Finansminister Anders Borg (m) sätter press på bankerna. Ring och fråga din bank om miljonbonusar är viktigare än lägre boränta, uppmanar han svenskarna.
31 okt 08

Bred enighet om bankstödet
Det rådde nästan rörande enighet i Riksdagen när Regeringens förslag till stöd till bankerna röstades igenom. Det var bara Vänsterpartiets Ulla Andersson som i ett par avgränsade frågor anmälde oenighet.
30 okt 08 – Snabbprotokoll 2008/2009:22

Ett av de värsta rasen på börsen
Det blev en svart fredag på Stockholmsbörsen. Raset var ett av millenniets största hittills.
24 okt 08

Riksbanken sänker räntan ytterligare
Riksbanken sänkte på torsdagen sin viktigaste styrränta, reporäntan, med ytterligare 0,5 procentenheter till 3,75 procent. Fler räntesänkningar väntar.
24 okt 08 – Riksbanken sänker reporäntan

Bankakuten öppnar på nytt
Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att den svenska bankakuten öppnas igen. Den lagstiftning som infördes under den svenska bank- och fastighetskrisen på nittiotalet ska nu återinföras. Staten ställer upp med insättargaranti, bankgaranti och stora lån.
20 okt 08 – Lagrådsremiss: Stabilitetsstärkande åtgärder för det svenska finansiella systemet

Europas krispaket är gigantiska
De europeiska räddningspaketen för att rädda bankerna och det finansiella systemet överträffar med råge det gigantiska amerikanska krispaketet.
15 okt 08 – EU, Sammanfattning från Euroländernas toppmöte 2008-10-12

Upp och ner på börsen
På måndagen steg börskurserna jorden runt, efter en helg med toppmöten i G7, IMF och Euroländerna. I Tokyo steg index med 14 procent, i Stockholm med 8 och i USA med 11 procent. I förra veckan störtdök aktiekurserna kraftigt på världens alla börser. Nu är det slagigt på Stockholmsbörsen.
14 okt 08

Räntan sänks 0,5 procent
Riksbanken sänker idag reporäntan med en halv procentenhet, från 4,75 till 4,25 procent. Samtidigt sänks räntan i USA, Kanada och inom Euroområdet.
8 okt 08 – Räntebeslut

Insättningsgarantin vidgas
Regeringen utvidgar insättningsgarantin till 500 000 kronor. Syftet med åtgärden är att värna tryggheten för spararna och säkra att de har fortsatt förtroende för det finansiella systemet.
6 okt 08

Östros vill ha ny banklagstiftning
Socialdemokraternas ekonomisk politiske talesman Thomas Östros vill se över lagstiftningen när det gäller banker och finansinstitut. Han vill också att det satsas mer resurser på Finansinspektionen.
22 sep 08

USA-bank kollapsade
Bolånekrisen i USA har skördat ännu ett offer. Investmentbanken Lehman Brothers, en av jättarna på den amerikanska bankmarknaden, meddelar nu att de ansöker om konkursskydd. Världens börser faller efter beskedet.
15 sep 08

Kritikstorm mot Riksbanken
En kritikstorm har brutit ut mot Riksbanken. Ekonomer, företag, fack och politiker, alla är missnöjda med Riksbankens höjning av reporäntan till 4,75 procent.
4 sep 08 – Riksbankens räntebeslut

Odell ska stärka finanssektorn
Regeringen och finanssektorn ska skapa ett samarbetsorgan för att stärka finanssektorn. Målet är att den svenska finanssektorn ska nå en världsledande position.
18 jun 08

Hårdare kontroll av fondbolag
Finansinspektionen ska få större möjligheter att ingripa mot fondbolag som bryter mot reglerna - till exempel genom att satsa för vilt med spararnas pengar, eller ge vilseledande information.
21 feb 08 – Prop 2007/2008:57

Staten säljer OMX till Dubai
Regeringen tackar ja till Borse Dubais bud på OMX, som äger Stockholmsbörsen. Staten som äger 6,6 procent av OMX får 265 kronor per aktie, sammanlagt 2,1 miljarder kronor. Av den summan utgör en miljard kronor en realisationsvinst för statskassan.
7 feb 08 – Staten tackar ja till budet på OMX

“Utförsäljningen fortsätter”
Finansmarknadsminister Mats Odells närmaste man, statssekreterare Urban Funered, som tidigare har varit anställd på Carnegie lämnar sitt uppdrag. Han vill inte att skandalen i Carnegie ska smutsa ner regeringen.
3 okt 07

Penningtvättutredare får extra tid
Den utredare som skulle ha varit klar med sin utredning och penningtvätt och terrorismfinansiering i december 2006 har fått sitt uppdrag förlängt. Utredaren ska vara klar senast den 30 mars 2007.
5 jan 07 – Dir 2006:134

Värdepappersutredning förlängs
Den utredning som sedan i juni 2004 arbetar med att se över frågor rörande lagstiftningen för värdepappersinstitut, börser och auktoriserade marknadsplatser förlängs.
4 jan 06 – Dir 2005:149

Så skapades börsbubblan
Egentligen räcker det med att citera den amerikanske ekonomen John Kenneth Galbraiths ord "Nu flyter det in mer pengar på aktiemarknaden än det finns intelligens att ta hand om dem" för att beskriva sekelskiftets börsbubbla.
ÖPPEN2 sep 05 – Elmbrant, Björn: Dansen kring guldkalven. Så förändrades Sverige av börsbubblan

Fondkommissionsutredning förlängs
Den utredning som sedan 2001 ser över behovet av ny lagstiftning angående kommissionshandeln på värdepappersmarknaden har fått mer tid. Uppdraget har förlängts i omgångar. Nytt slutdatum är satt till den 31 december 2005.
25 apr 05 – Dir 2005:44

Mer tid för kontokortsutredning
Den utredning som arbetar med att se över konsumentkreditlagen när det gäller kontohavares betalningsansvar för obehörig användning av kontokort har fått mer tid. Ett delbetänkande om så kallad modemkapning har tidigare överlämnats till regeringen.
25 apr 05 – Dir 2005:45

Förlängd utredning om värdepapper
Den utredning som tillsatts av regeringen förra året i syfte att se över frågor rörande lagstiftningen för värdepappersinstitut, börser och auktoriserade marknadsplatser har tilldelats mer tid för sitt uppdrag.
25 apr 05 – Dir 2005:46

Utökat uppdrag för värdepappersutredning
I juni förra året tillsatte regeringen en utredning i syfte att se över lagstiftningen för värdepappersinstitut, börser och auktoriserade marknadsplatser. Uppdraget utökas till att även innefatta en analys av Förtroendekommissionens förslag om börsens roll beträffande förtroendet för aktiemarknaden.
11 jan 05 – Dir 2004:172

Mer tid för fondkommissionsutredning
År 2001 tillsatte justitiedepartementet en utredning som syftar till att se över om det behövs några särskilda lagbestämmelser för kommissionshandeln på värdepappersmarknaden. Med anledning av nya direktiv från Europaparlamentet och rådet har regeringen beviljat utredningen mer tid för arbetet. Uppdraget ska enligt detta tilläggsdirektiv redovisas senast den 31 december 2004.
24 maj 04 – Dir 2004:60

Posten kan slippa kassaservice
Samtidigt som kunderna överger Svensk kassaservice ökar stadigt kostnaderna för staten. Låt därför Posten slippa undan ansvaret för kassaservicen. Den kan skötas effektivare av andra, menar Susanne Lindh i en ny utredning.
10 maj 04 – SOU 2004:52

Nya regler för uppköp av värdepapper
I slutet av 2003 antog EU ett direktiv om uppköpserbjudanden. Direktivet gäller erbjudanden om uppköp av värdepapper som är upptagna till handel på den europeiska marknaden. Bland annat kommer kraven på information i samband med uppköpserbjudanden att skärpas.
27 apr 04 – Dir 2004:38

Ändrade regler för värdepappersprospekt
Förra året beslutade EU om ett direktiv om prospekt som ska redovisas när värdepapper erbjuds allmänheten. Direktivet är ett steg i arbetet att skapa en integrerad europeisk marknad för finansiella tjänster och riskkapital. En utredare har nu fått i uppdrag av regeringen att se över den svenska lagstiftningen som rör värdepappersprospekt. Arbetet ska redovisas senast den 31 december 2004.
27 apr 04 – Dir 2004:41

Kan små aktiesparare skapa ägardemokrati?
Ska den svenska folkrörelsetraditionen demokratisera aktieägandet? Det är en tanke som lundaetnologen Fredrik Nilsson diskuterar.
15 mar 04 – Nilsson, Fredrik : Aktiesparandets förlovade land

Nya regler för hur värdepapper värderas
I våras föreslog regeringen nya regler för hur finansiella instrument (värdepapper) ska redovisas. Nu föreslås några följdändringar i inkomstskattelagen. De nya reglerna förslås träda i kraft den 1 januari 2004.
15 nov 03 – Prop 2003/2004:28

Insiderlagen ska EU-anpassas
Den svenska insiderlagstiftningen uppfyller inte på alla punkter de krav som EU har formulerat i sitt direktiv om marknadsmissbruk.
22 aug 03 – Dir 2003:91

Sparkassor får fortsätta
Sparkassor som fungerade som banker den 1 januari 1996 ska få fortsätta sin verksamhet till och med 31 december 2003. Även vissa andra finansieringsföretag som är i otakt med lagens definitioner får förlängda övergångsbestämmelser.
1 nov 02 – Prop 2002/2003:7

Pensionsfonderna har förlorat halva värdet
Under åttio- och nittiotalen var det mycket lönsamt att spara i aktier och aktiefonder. År 2000 nåddes en topp. Och just då uppmanades svenskarna att välja premiepensionsfond. Sedan vände utvecklingen.
29 aug 02 – SOU 2002:56

Rådgivare ska inte vara ansvarsbefriade
Den som tar råd av en finansiell rådgivare, och köper aktier, och sedan förlorar sina besparingar får skylla sig själv. Så är det idag - men så bör det inte vara i framtiden.
10 jun 02 – SOU 2002:41

Kapitaltäckning EU-anpassas
Sverige har skyldighet att införliva tre nya EG-direktiv som handlar om kapitaltäckning för kreditinstitut och värdepappersbolag. Enligt regeringen är direktiven detaljrika och tekniskt komplexa och därför olämpliga att i sin helhet införa i svensk lag.
26 maj 00 – FiU 1999/2000:26

"Förbättra finanssektorns villkor"
Bankerna, fondkommissionärerna, börsen, försäkringsbolagen och andra delar av finanssektorn behöver bättre vilkor, anser Bengt Dennis.
24 mar 00 – SOU 2000:11

Stärkt skydd på finansmarknaden
Riksdagen sade ja till ett system för avveckling av förpliktelser på finansmarknaden. Med avveckling av förpliktelser menas att en affär avslutas; exempelvis att en aktiepost har överförts till ny ägare och betalningen fullgjorts. Systemet ska förhindra de dominoeffekter på andra aktörer som kan uppstå då en aktör inte fullgör sina förpliktelser.
31 dec 99 – FiU 1999/2000:12

Mer resurser till Finansinspektionen
Finansinspektionen får ökade resurser för att kunna förstärka tillsynen inom den expanderande finanssektorn.
31 dec 99 – FiU 1999/2000:2

Penningstinna aktörer dömer i politik
I samband med ränte- och valutakrisen hösten 1992 visade marknaden sina muskler. Efter det har såväl politiker som medier accepterat marknaden som domare och betygsättare av svensk politik.
31 dec 99 – SOU 1999:131

AP-fondernas avkastning blev 8,8 procent
Riksdagen har godkänt regeringens skrivelse om AP-fondernas verksamhet under 1998.
5 nov 99 – FiU 1999/2000:6

Information till pensionssparare
Fondbolagen blir från den 1 juli skyldiga att informera individuella pensionssparare som placerat sina pengar i värdepappersfonder om hur stora avgifter de betalar.
18 jun 99 – FiU 1998/1999:21

Dispositionen av riksbankens vinst
Riksbankens resultat för år 1998 före bokslutsdispositioner uppgick till cirka 21,9 miljarder kronor. Riksdagens fullmäktige föreslår att 7,6 miljarder inlevereras till staten, 10,6 miljarder placeras i riksbankens dispositionsfondsförsäkring och 3,6 miljarder placeras i riksbankens resultatutjämningsfondsförsäkring. Riksbankens vinstresultat beror på kronans försvagning gentemot valutor i vilka riksbanken placerat kapital.
12 mar 99 – Förslag 1998/1999:RB2

AP-fondens placeringsregler granskas
Det blir inga regler om "etiskt investerande" i AP-fonden.
4 dec 98 – FiU 1998/1999:9

Vänsterpartiet vill provocera EU
Riksdagen har beslutat om ett antal redaktionella ändringar i riksbankslagen. Bland annat får banken utökad föreskriftsrätt och tydligare kreditgivningsregler. Enligt riksdagens uppfattning handlar det bara om att lagfästa en praxis som redan finns inom riksbanken.
4 dec 98 – KU 1998/1999:8

Kommission har lämnat en första rapport om Sverige och naziguldet
Det guld som betalades ut när Kreugerlånet löstes in 1940 innehöll sannolikt inte något konfiskerat eller plundrat personguld. Det kan däremot guld som senare togs emot av den svenska Riksbanken ha gjort, enligt en rapport.
28 aug 98 – SOU 1998:96

VPC:s monopol upphävs
Värdepapperscentralen, VPC, som i dag har monopol på att registrera aktier, bör få konkurrens, föreslår regeringen.
5 jun 98 – Prop 1997/1998:160

Börs får disciplinnämnd
Börsen ska ha en disciplinnämnd som tar itu med brott mot börsreglerna, anser riksdagen som godkände samtliga av regeringens förslag om förstärkt tillsyn av börsen.
8 maj 98 – FiU 1997/1998:21

Gratis att växla euro
Bankerna i EU-länderna bör inte ta betalt för att växla till den gemensamma valutan euro. Kommissionen rekommenderar också att det inte ska kosta något att få sparade pengar på det privata kontot växlade till euro. Bankerna uppmanas även att inte ta ut högre avgifter för bankärenden som utförs i euro än för de som utförs i den nationella valutan.
24 apr 98 – EU, EU-notiser

Allemansfonder slopas
Från och med 1 juli 1998 kommer allemansfonderna att omfattas av samma regler som vanliga värdepappersfonder, enligt ett förslag från regeringen.
2 mar 98 – Prop 1997/1998:50

Nya ordningsregler för sammanslagen börs
I november förra året offentliggjorde derivathandelsföretaget OM Gruppen att man ville köpa upp aktierna i Stockholms fondbörs. Nu vill regeringen införa ägarprövning och andra regler för att stärka den nya börsens oberoende gentemot stora ägare.
13 feb 98 – Prop 1997/1998:71

VPC:s monopol bör hävas
Värdepapperscentralen, VPC, som idag har monopol på att registrera aktier, bör få konkurrens, anser finansdepartementet.
19 dec 97 – Ds 1997:76

Bankrörelselagen
Riksdagen har godkänt regeringens förslag om att sparkassor som ägnar sig åt tillståndsfri inlåning, till exempel HSB, ska få fortsätta med det, dock längst till och med den 31 december 1999. Tidigare skulle övergångstiden sluta den 31 december 1997. Övergångstiden gäller företag som bedrev inlåning när den nya definitionen av bankrörelser trädde i kraft den 1 januari 1996.
5 dec 97 – FiU 1997/1998:8

Sverige inför investerarskydd
Om ett företag som handlar med värdepapper går i konkurs ska kunderna skyddas mot förluster.
21 nov 97 – SOU 1997:125

Fondstyrelser får kritik
AP-fonden visar upp ett mycket gott resultat för 1996. Men den fjärde och femte fondstyrelsen brister vad gäller målformuleringar och resultatuppföljning, anser regeringen.
1 aug 97 – Skriv 1996/1997:152

Förbjudet fiffla med börskurs
Den som driver upp vinsten på egna värdepapper genom att manipulera börskursen kan straffas med upp till fyra års fängelse.
1 nov 96 – NU 1996/1997:4

politiken.se, Själagårdsgatan 17, 111 31 Stockholm, 08-20 28 68, redaktionen@politiken.se