Den oberoende samhällstidningen på internet  •  år 11
 
 
 
 
3|2|1|4
 
 
#2020/03
 
Onsdag 3 mars 2021
 

Till arkiven:

politiken.se

Ämnen

Källor

Dokument

Söksida

 

forskningen.se

Tidskrifter

Avhandlingar

Uppsatser

Söksida

 

Information om inlogg­ning, prenu­meration, tidning, redaktion, etc

Gå vidare

politiken.se visar här senast publicerade inrikespolitiska dokument.

Riksdagsbeslut
 
 
 
Regeringens förslag
 
 
 
Utredningar (SOU)
 
 
 
Utredningar (Ds)
 
 
 
Direktiv till utredningar
 
 
 
 

Läs mer om källorna

21 februari 2020
 
 
Palmeåklagaren:
 
“Teknisk bevisning kan lösa Palmemordet”
 
Sedvanligt utredningsarbete har lett fram till att åklagaren anser sig kunna lösa mordet på Olof Palme. Utredarna utgick från vad som hände på mordplatsen. Förmodligen handlar det om den sk Skandiamannen. Åklagaren Krister Petersson antyder att ny teknisk bevisning kan lösa mordet.
 
För ett och ett halft år sedan blev Skandiamannen det heta spåret i jakten på Olof Palmes mördare. Journalisten Thomas Pettersson hade då hittat nya och graverande uppgifter om den sk Skandiamannen, Stig Engström. De nya uppgifterna och hela sin research lämnades vidare till Palmeutredarna, som redan då för snart två år sedan berättade för pressen att mordet skulle klaras upp inom en inte allt för avlägsen framtid.
    Skandiamannen var på plats i korsningen Tunnelgatan Sveavägen vid tidpunkten för mordet. Han uppgav till polisen och medierna att han var vittne på mordplatsen. Men att Palmeutredarna aldrig ägnade honom något större intresse berodde på att spaningsledaren Hans Holmer stämplade honom som ett ointressant vittne och en notorisk lögnare.
    Skandiamannen jobbade över den aktuella kvällen. Han var ute och “drack middag” på Sveavägen vid 21-tiden, och kan alltså ha sett makarna Palme utanför biografen Grand. Sedan återvände han till Skandiahuset, där han pratade med säkerhetsvakterna vid inpassering och senare också vid utpassering. Han luktade sprit, vilket inte var uppseendeväckande med tanke på att han ansågs vara lätt alkoliserad. Förmodligen hade han även en flaska sprit på rummet. Där hade han också ett låst plåtskåp som ingen visste vad det innehöll (kanske ett vapen?).
    Det är klarlagt att han lämnade Skandiahuset och gick ut på Sveavägen bara några minuter innan Olof och Lisbeth Palme kom promenerande Sveavägen fram i riktning mot Kungsgatan. Han hade alltså möjlighet att mörda Olof Palme, men det behöver ju inte betyda att han också gjorde det.
    Men i Thomas Petterssons granskning framkom flera nya och okända omständigheter, nämligen att Skandiamannen hade både motiv och tillgång till vapen, och dessutom förmåga att hantera ett vapen.
    Efter lumpen arbetade Stig Engström under några år på Armétygförvaltningen, där han var aktiv i skytteklubben. Senare blev han god vän med en granne och vapensamlare i Täby, som mycket väl kan ha försett honom med vapen. Flera av dennes vapen hade rätt kaliber. Stig Engström var också aktiv i moderaterna och satt under en period i kommunfullmäktige och den lokala partistyrelsen, där han dock inte blev särskilt framgångsrik. Han blev faktist utesluten. Även familjelivet blev mindre lyckat. Inga barn och skilsmässa.
    Journalisten Thomas Pettersson har i tidskriften Filter och i en bok som utkom hösten 2018 presenterar en sammanhängande och trolig berättelse hur mordet kan ha gått till. Men några bevis är det inte. Kanske har åklagaren nu hittat mordvapnet och sammanfogat de sista pusselbitarna.

Efter att åklagaren Krister Petersson gått ut med beskedet att utredningen kommer att avslutas före sommaren så gjorde TT en intervju, som återges här:
    TT: Varför går du ut med detta nu, att ni ska ta ett beslut om eventuellt åtal snart?
    – Det finns ingen baktanke med det, att jag ska skapa något intresse eller provocera fram en reaktion. Årsdagen av mordet närmar sig och då brukar tv-program om brott vilja ha en intervju med mig om vad som händer i utredningen. Det jag ville få fram är att jag är optimistisk om att hitta en lösning, säger chefsåklagare Krister Petersson, som berättade om utredningsläget i tisdagens "Veckans brott" i SVT.
    – Det nya är att jag har angett en tidslinje för det här. Under det första halvåret 2020 bör jag ha kommit så långt att jag kan presentera ett beslut i åtalsfrågan.
    – Ingen är delgiven misstanke eller sitter inlåst. Teoretiskt kan det röra sig om flera personer "som kan ha varit inblandade på olika sätt", säger Petersson.
    TT: Vad är det som gör dig så säker på att ni har en lösning på mordet?
    – Jag har jobbat med det här i snart tre år, och har redan från början uttryckt en optimism om att vi kommer att leda det här i bevis. Det är oerhört skickliga medarbetare inom polisen som jag har tillgång till, och under den tid som jag har varit här så har bilden klarnat åtminstone för mig.
    TT: Expertis har sagt att om mordet ska klaras upp krävs stark teknisk bevisning, sannolikt mordvapnet. Håller du med om det och har ni nya tekniska bevis?
    – Vi har gjort vissa tekniska undersökningar och det har gjorts provskjutningar, men resultatet tänker jag inte avkunna nu, men det är naturligtvis en viktig del.
    Petersson vill inte heller svara på om den misstänkte mördaren är någon som figurerat tidigare i utredningen eller i den offentliga diskussionen, såsom den så kallade Skandiamannen. I det fallet skulle utredningen kunna läggas ned med motiveringen att mördaren är död.
    TT: Vad har ni gjort annorlunda under din tid som gjort att ni har kommit vidare enligt din uppfattning, jämfört med tidigare utredare?
    – Hade jag varit förundersökningsledare för 34 år sedan hade vi vidtagit vissa andra grepp, men jag vill inte recensera tidigare arbete. Men vi har sett på fallet med nya ögon, och ingen av oss har varit inblandade sedan tidernas begynnelse. Det kan leda till ett nytt synsätt.
    Slutsatserna är en kombination av att ha sett på det befintliga utredningsmaterialet med nya ögon och nya uppgifter, förklarar han.
    Utredarna närmade sig fallet genom att börja från början: Vad som hände på mordplatsen.
    Det fanns, konstaterar åklagaren, på 1980-talet en rad spännande internationella och nationella händelser som lett till att författare, journalister och bloggare tycker sig ha hittat grunden för mordet.
    – Men ju närmare Tunnelgatan man kommer, desto mer spekulativa blir de teorierna. Mitt mål har varit att börja på brottsplatsen och se vart de spåren leder i stället för tvärtom, att börja med en teori och söka spår tillbaka till brottsplatsen.
    Han vill inte säga om det finns en internationell koppling till mordet eller om det är en rent svensk historia.
    TT: Om det här inte går till åtal och alltså inte prövas i domstol, hur stor är risken att det bara blir en i mängden av teorier, och hur kan man förhindra det?
    – Det är inget jag riktigt styr över. I dag kan jag konstatera att fortfarande, 34 år efter mordet, får jag tio mejl i veckan från personer med olika teorier om vem som låg bakom. Oavsett vilket beslut vi fattar kommer debatten förmodligen att fortsätta. För har man bestämt sig för sin teori som man tror på kommer man nog inte att ändra sig, säger Krister Petersson.
    Det som kommer att ändras är att vi i så fall inte kommer att ha någon aktiv Palmeutredning inom polisen och Åklagarmyndigheten.
    Tidigare spår i mordutredningen
    33-åringen: Var den första att anhållas som misstänkt efter flera tips om att mannen ska ha uttryckt hatiska kommentarer om Palme. Mördades i USA 1993.Christer Pettersson: Hörs av polis redan 1986, men anhålls som misstänkt först 1988. Året därpå pekar Lisbet Palme ut Pettersson, och han döms i Stockholms tingsrätt till livstids fängelse för mordet men frias i november av Svea hovrätt. Avled 2004.PKK-spåret: 20 kurder, däribland tolv PKK-anhängare, tas till förhör 1987. Detta mot bakgrund av att organisationen, av regeringen förklarad som en terrororganisation, troddes kunna ha haft både motiv och förmåga att slå mot svenska intressen.Sydafrikaspåret: Hamnar i fokus 1996. Går ut på att det var den sydafrikanska underrättelsetjänsten som låg bakom mordet på statsministern, enligt teorin på grund av Palmes kamp mot landets dåvarande apartheidregim.
 
 
Bakgrund:

• Fler än 10 000 personer har förhörts i utredningen av mordet på Olof Palme i februari 1986 – och över 130 individer har erkänt mordet. 87 000 persondokument finns i Palmegruppens databas, men utredningen kan ändå delas in några huvudspår. Vi redogör här kort för fem av dem.

33-åringen
    Den första att anhållas som misstänkt, redan i mars 1986, efter flera tips om att mannen uttryckt hatiska kommentarer om Palme. Släpptes dock tidigt på fri fot. Mördades i USA 1993.

Christer Pettersson
    Hördes av polis ett par månader efter mordet, men anhölls som misstänkt först 1988. Året därpå pekade Lisbet Palme ut Pettersson, och han dömdes i Stockholms tingsrätt till livstids fängelse för mordet. Pettersson friades dock i november 1989 av Svea hovrätt. I oktober 2001 erkände Christer Pettersson för sin vän Gert Fylking att han mördade Palme, något han senare tog tillbaka och sade att han varken bekräftade eller dementerade. Pettersson avled 2004.

PKK-spåret
    20 kurder, däribland tolv PKK-anhängare, togs till förhör 1987. Detta mot bakgrund av att organisationen, av regeringen förklarad som en terrororganisation, troddes kunna ha haft både motiv och förmåga att slå mot svenska intressen. Inget mer konkret har dock framkommit sedan dess.

Sydafrikaspåret
    Hamnade i fokus 1996. Går ut på att det var den sydafrikanska underrättelsetjänsten som låg bakom mordet på statsministern, enligt teorin på grund av Palmes kamp mot landets dåvarande apartheidregim. Teorin hade stöd av bland andra författaren och journalisten Stieg Larsson. En då 45-årig man som pekats ut som legosoldat och yrkesmördare har inte hörts av polisen, men han nekar till att han skulle ha begått brottet.

Skandiamannen
    Fanns med tidigt i utredningen som vittne. Jobbade på försäkringsbolaget Skandia intill mordplatsen. Sade sig ha lagt Olof Palme i framstupa sidoläge, men det kunde inte bekräftas. Mannen avfärdades både som vittne och gärningsman. Enligt tidningen Filter hade han genom en vän tillgång till vapen av den typ som användes vid mordet. Skandiamannen ska också ha hyst agg mot Palme. Han dog år 2000.
 
Källor:
SR, P1-morgon (ljudfil 11 minuter)
 Fulltext  Info
SR, P1, Nordegren och Epstein, vju med Thomas Pettersson, ljudfil (3.34 minuter in i programmet)
 Fulltext  Info
Filter, Tema-sida om Palmemordet, flera intressanta reportage och analyser om Skandiamannen.
 Fulltext  Info
SR, Ekot special - Skandiamannen pekas ut som Olof Palmes mördare, hela presskonferensen
 Fulltext  Info
 
 
 
Se också:
 
Skandiamannen utpekas som Palmes mördare
SR, Ekot special - Skandiamannen pekas ut som Olof Palmes mördare, hela presskonferensen
 
 
 
 
Artiklar

politiken.se vill göra comeback?

Just nu undersöker vi om det är möjligt att återuppta utgivningen av politiken.se, efter en flerårig paus. Den avgörande frågan är hur många skolor, bibliotek och universitet som vill prenumerera. Vi behöver 1500 betalande prenumeranter.

15 feb 21


Finansminister Magdalena Andersson

Hundra miljarder ska få fart på Sverige

Sveriges ekonomi ska återstartas med ett åtgärdspaket på drygt 100 miljarder kronor. Där ingår både satsningar på välfärd och sänkt skatt.

27 aug 20


Palmeutredning läggs ned

Skandiamannen utpekas som Palmes mördare

Olof Palme kan ha mördats av "Skandiamannen", enligt chefsåklagare Krister Petersson. Men det är svårt att helt koppla honom till brottet – bevisningen räcker för anhållan och häktning, bedömer åklagaren. Om Stig Engström fortfarande levt vill säga. Nu läggs i stället utredningen ned.

ÖPPEN10 jun 20 – SR, Ekot special - Skandiamannen pekas ut som Olof Palmes mördare, hela presskonferensen


SCB:s stora partisympatiundersökning:

Uppåt för sossarna

Socialdemokraterna ökar kraftigt i opinionen medan stödet för Sverigedemokraterna sjunker, visar SCB:s senaste mätning. Socialdemokraterna får 33,7 procent, vilket är en ökning med 8,7 procentenheter jämfört med förra mätningen.

8 jun 20 – SCB:s partisympatiundersökning maj 2020


Partiledardebatten i SVT

Tuffare ton i debatten

Sedan coronakrisens intåg i Sverige har det funnits en slags fred mellan de politiska partierna, en borgfred. Men Jimmie Åkessons utspel där han kräver Anders Tegnells avgång innebar ett klart brott mot denna fred. Det blev också hårda tag under söndagskvällens partiledardebatt i SVT:s Agenda – vilket det också lär bli mer av framöver, säger två statsvetare.

7 jun 20 – Partiledardewbatt i SVT Agenda


Stefan Löfven:

Fritt fram för Sverigeresor i sommar

Från och med den 13 juni blir det fritt fram för resor inom Sverige för den som är symtomfri. Det beskedet lämnade statsminister Stefan Löfven (S) vid en presskonferens.

4 jun 20 – Regeringen, pressträff om Corona


Stefan Löfven är kritisk:

– Las-utredningen blev obalanserad

Den nya las-utredningen har på kort tid blivit en stor vattendelare på högsta politiska nivå. Och förslagen om en förändrad arbetsrätt kritiseras av både statsministern och arbetsmarknadsministern.

1 jun 20 – SOU 2020:30


EU-kommissionens förslag:

EU:s stödfond ska bestå av både lån och bidrag

Nästan 8 000 miljarder svenska kronor – 750 miljarder euro – läggs i EU:s stora återhämtningsfond efter coronakrisen, om EU-kommissionen får som den vill. Två tredjedelar ska ges i bidrag till de värst drabbade.

27 maj 20


Januaripartiernas nya företagsstöd

Omställningstödet kostar 39 miljarder

Företag som drabbats hårt av coronakrisen ska få statligt stöd för sina kostnader. Men stödet gäller bara för mars och april. Det så kallade omställningsstödet kan omfatta cirka 180 000 företag och beräknas kosta staten 39 miljarder kronor.

30 apr 20 – Gov.se: Pressmeddelande och pressträff. Företag får stöd baserat på omsättningstapp


Vänsterpartiets budgetmotion

– Ge 25 miljarder till vården, inte storfinansen!

Vänsterpartiet föreslår 25 miljarder mer i statsbidrag till äldreomsorg och sjukvård, via kommuner och regioner, än regeringen, i sitt svar på regeringens vårproposition.

30 apr 20 – Vänsterpartiets budgetmotion med anledning av prop. 2019/20:100 2020 års ekonomiska vårproposition. Tillsammans genom krisen


Moderaternas budgetmotion

– Ge 100 miljarder i månaden till bolagen!

Moderaterna uppmanar regeringen att byta ekonomisk strategi för att hantera coronakrisen. Januaripartiernas strategi håller inte, säger M-ledaren Ulf Kristersson, som vill ge 100 miljarder i månaden i bidrag till näringslivet.

29 apr 20 – Moderat budgetmotion med anledning av vårbudgeten


Kristdemokraternas budgetmotion

KD föreslår 110 miljarder mer än regeringen

Kristdemokraterna föreslår i sin budgetmotion åtgärder för 110 miljarder kronor utöver regeringens förslag. Totalt vill partiet därmed satsa 240 miljarder kronor i krisåtgärder. Det framgår av deras budgetmotion.

28 apr 20


SD:s budgetmotion

- SD vill öka bidragen till företagen!

Sverigedemokraterna vill satsa 100 miljarder kronor per kvartal i omsättningsstöd till företag. Därutöver vill partiet helt slopa arbetsgivaravgifterna och att staten tar alla kostnader vid korttidspermitteringar.

28 apr 20 – SD:s budgetmotion med anledning av 2020 års ekonomiska vårproposition


Finansminister Magdalena Andersson:

Arbetslösheten kan öka mycket snabbt

Svensk ekonomi kan rasa med tio procent och antalet arbetslösa stiga till 13 procent i år om coronasmittans effekter på ekonomin blir mer utdragen. Det visar regeringens värsta alternativscenario.

15 apr 20 – Pressträff, Magdalena Andersson presenterar vårbudgeten och vårändringsbudgeten, 2020 års ekonomiska vårproposition


Mer makt till regeringen

Det finns nu stöd i riksdagen för att ge regeringen mer makt att stoppa smittspridning genom att snabbt kunna stänga verksamheter. Det här förslaget gäller enbart åtgärder som är kopplade till coronaviruset och enbart under begränsad tid, säger statsminister Stefan Löfven (S).

7 apr 20 – Prop 2019/20:132


Smittan är inne på äldreboenden

Covid-19 har upptäckts på vart fjärde äldreboende i Stockholms län. Totalt handlar det om hundratals smittade äldre – och den förväntade toppen av smitta på boendena är ett par veckor bort. Många äldre dör. Smittan finns också på många geriatriska avdelningar.

3 apr 20 – SVT, nyheter, smittan finns på äldreboenden


Ytterligare krispaket

Kommunsektorn får nya miljarder

Kommuner och regioner får ytterligare cirka 15 miljarder kronor till följd av coronakrisen. Krispaketet är det största någonsin till kommunerna, uppger finansminister Magdalena Andersson (S)

2 apr 20 – Regeringen, pressmeddelande, Ytterligare tillskott till kommuner och regioner


Finansministerns prognos för 2020

Hög arbetslöshet och fallande BNP

Regeringen spår att arbetslösheten stiger till 9 procent i år i en ny ekonomisk bedömning i coronakrisens spår. Det skulle innebära den högsta arbetslöshetssiffran på över 20 år. Den svenska samhällsekonomin, BNP, krymper med 4 procent, den offentliga sektorns underskott blir 3,5 procent av BNP och offentliga sektorns skuld växer från 35 till 40 procent av BNP.

31 mar 20 – Pressmeddelande och video från pressträff med Magdalena Andersson + nyckeltal och bilder


Nytt krispaket

Fler får a-kassa och nivån höjs

Regeringen och samarbetspartierna föreslår att kraven på vem som kan få a-kassa tillfälligt sänks. Det gäller både hur mycket man behöver ha arbetat och hur länge man behöver ha varit medlem i a-kassan.. Ersättningarna höjs också. Förslagen finns i ännu ett krispaket.

30 mar 20


Regeringen

Nu ska fler testas

Fler människor ska nu testas för coronavirus. Patienter och vårdpersonal ska prioriteras, men även andra viktiga samhällsgrupper ska testas. Det blir förbjudet för anhöriga att besöka ålderdomshem. Det beskedet gav regeringen vid en pressträff under tisdagen.

31 mar 20


Folksamlingar med fler än 50 förbjuds

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har beslutat att sammankomster med över 50 deltagare förbjuds tills vidare, för att minska smittspridningen av coronaviruset.

27 mar 20 – SVT, presskonferens med Stefan Löfven


Regeringen lägger nytt krispaket

Nya bidrag och lån till småföretag

Regeringen vill i ett nytt krispaket ge nära 40 miljarder kronor i direkta stöd för att rädda småföretagen. De ska också få banklån lättare med en statlig lånegaranti för hundra miljarder kronor. Januaripartierna står bakom krispaketet, som syftar tillk att lindra effekterna av corona-epidemin.

25 mar 20 – Pressmeddelande, Krispaket för svenska småföretag


Stefan Löfvens TV-tal

Svenska linjen vilar på individens ansvar

Det var statsmannen Stefan Löfven och inte socialdemokraten som höll ett teve-sänt tal till nationen under söndagskvällen. Löfven tog tillfället i akt att inskärpa situationens allvar och slå fast regeringens krishanteringslinje, som bygger på den enskildes individuella ansvar, att alla gör sin plikt och att vi ska lita på myndigheterna - istället för förbud och övervakning - säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

23 mar 20 – Statsminister Stefan Löfvens TV-sända tal till nationen med anledning av coronavirus-pandemin


Gymnasier och högskolor stängs:

–Studera hemifrån!

Alla gymnasieskolor, högskolor, universitet och yrkeshögskolor rekommenderas att stänga. Regeringen förbereder en lag för att senare även kunna stänga förskolor och skolor.

17 mar 20 – Pressträff, Regeringen pratar om gymnasier och universitet


Kulturminister Amanda Lind

Krispaket till kultur och idrott

Regeringen skjuter till 500 miljoner kronor till kultursektorn, berättar kultur- och idrottsminister Amanda Lind vid en pressträff. Det är viktigt att vårt föreningsliv runt om i landet överlever även efter coronakrisen, säger hon.

20 mar 20


Finansministern lägger nytt stort krispaket

Staten tar på sig kostnader för sjuka och permitterade

Regeringen vill undvika att krisdrabbade företag nu tvingas säga upp personal. Därför läggs ett nytt krispaket på minst 300 miljarder kronor. Paketet har stöd av oppositionen.

16 mar 20 – Pressträff med finansminister Magdalena Andersson, Lagrådsremiss: Åtgärder med anledning av coronaviruset


EU-kommisionen

– EU borde stoppa inresor

Alla icke nödvändiga resor in i EU behöver stoppas i 30 dagar, manar EU-kommissionen inför ännu ett videotoppmöte för medlemsländernas ledare. Det här är en global storm, varnar kommissionsordförande Ursula von der Leyen.

16 mar 20 – Twitter: Ursula von der Leyen om stopp för inresor till EU


Riksbanken köper värdepapper för miljarder

Likvida medel tillförs bankerna

För att motverka effekterna av den ekonomiska kris som orsakats av coronaviruset presenterar Riksbanken flera åtgärder. Bland annat ska banken köpa värdepapper för upp till 300 miljarder kronor under året och erbjuda mer förmånliga lån till bankerna.

16 mar 20


Varning för global recession

Ekonomer varnar för att coronaviruset verkar skapa en global recession, som om den blir långvarig kan övergå i depression. Samtidigt går en lång rad ledande centralbanker, däribland USA:s centralbank och Europeiska centralbanken (ECB), ut med nya stimulansåtgärder och räntesänkningar.

16 mar 20


Virussmittan kan härja i månader

När är smittan över, och när får vi vårt gamla liv tillbaka? Sanningen är att ingen vet. Så här resonerar experterna om hur länge smittan kommer att finnas kvar.

14 mar 20


Statliga miljardrullningar

Norge och Danmark stänger ner

De danska och norska regeringarna har sjösatt stora ekonomiska krispaket till stöd för de anställda och företagen i respektive land under krisen med coronaviruset.

15 mar 20


Folkhälsomyndighetens pressträffar visas 14.00

Varje dag klockan 14 har Folkhälsomyndigheten sin presskonferens, som visas på TV (SVT, Forum). På myndighetens hemsida finns en lista med länkar till alla presskonferenser, som alltså kan ses i efterhand. Här finns länkarna.

24 mar 20 – Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferenser, alla, Youtube


Utbildningsminister Anna Ekström:

Svenska skolor stängs inte

Regeringen vill inte stänga alla skolor så som i Norge och Danmark, meddelade utbildningsminister Anna Ekström (s) på torsdagskvällen. Däremot kommer regeringen under fredagen att lägga fram förslag som möjliggör för rektorerna att stänga sina skolor om det skulle behövas. Nya regler för hur undervisningen i sådana fall ska hanteras presenterades också.

ÖPPEN12 mar 20 – Pressträff med Anna Ekström, Intervju med Anders Tegnell


Svart torsdag på Stockholmsbörsen

Kursen föll 11,1 procent

Det var ett historiskt ras på Stockholmsbörsen på torsdagen Den slutade ner 11,1 procent, vilket är mer än efter Brexitomröstningen (2016), Leman Brother (2008), elfte september (2001) och den svarta torsdagen 1987. Många bedömare tror att nedgången fortsätter – ingen vet när botten är nådd.

12 mar 20 – Affärsväldens generalindex, stockholmsbörsen


Förslag pga Cononavirus-epidemin

Karensdagen slopas, stopp för stora möten, extrapengar till sjukvården

Karensdagen slopas och företag får anstånd med skatteinbetalningar i upp till ett år. Korttidsarbete införs från 1 maj. Det föreslår regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna i en extra vårändringsbudget i spåren av coronakrisen. Senare under dagen beslutade regeringen om stopp för evenemang med mer än 500 personer.

11 mar 20 – Regeringens extra ändringsbudget med anledning av coronavirus, Folkhälsomyndighetens förslag om stopp för stora folksamlingar


Låga pensioner höjs från 2021

Pensionärer med låga pensioner kan räkna med flera hundralappar mer i månaden nästa år. Partierna är överens om att införa ett särskilt tillägg för de med lägre pensioner. Tillägget berör personer med mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden i allmän pension, enligt en överenskommelse i pensionsgruppen där sex av riksdagens åtta partier ingår. Som mest kan det bli 600 kronor i höjd pension.

5 mar 20


Riksrevisionen:

Rut-avdraget betalar sig inte

Rut-avdraget ger en del jobb till utrikesfödda i Sverige som annars har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Men nästan en tredjedel av rutarbetarna har invandrat till ett jobb i branschen, enligt en granskning av Riksrevisionen.

20 feb 20 – Granskningsrapport: Rutavdraget – konsekvenser av reformen


Utrikespolitisk debatt 2020

Utrikesdebatten 2020: Linde fokuserar på säkerhet – lyfter fram EU

Svensk säkerhet och EU:s betydelse i det sammanhanget var ett fokus i regeringens utrikesdeklaration. Utrikesminister Ann Linde (S) vill också stärka arbetet mot internationell brottslighet med en särskild ambassadör.

12 feb 20 – Snabbprotokoll 2019/2020:73, Utrikesdeklarationen 2020 (pdf)


Klartecken för extrabudget:

2,5 miljarder till kommunerna

Oppositionen kör över regeringen i striden om mer pengar till välfärden. En majoritet i finansutskottet ger grönt ljus för runt 2,5 miljarder kronor mer till kommunerna, utöver vad regeringen lovat. M, KD, V och SD hoppas att kommunerna kan få pengarna inom några veckor.

13 feb 20 – FiU 1019/2020:49, Utskottsbetänkande FiU (pdf)


Dadgostar vill leda Vänsterpartiet

Nooshi Dadgostar kandiderar till posten som Vänsterpartiets ledare, det meddelade hon vid en pressträff i riksdagen. Ulla Andersson stödjer Dadgostars kandidatur. Rossana Dinamarca har sagt att hon inte kandiderar. Det gäller även de manliga riksdagsledamöterna Ali Esbati och Jens Holm.

4 feb 20 – SR, Studio ett intervju med Nooshi Dadgostar (v) som kandiderar till partiledarposten


Regeringen

Fem miljarder extra till välfärden

Regeringen satsar fem miljarder kronor extra till välfärden under 2020 samt ytterligare satsningar på att stärka tryggheten. Det formella förslaget ska läggas till riksdagen i vårbudgeten i april. Men oppositioen är inte nöjd.

20 jan 20 – Regeringen aviserar 5 miljarder till kommunsektorn


Vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt slutar till våren

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt ställer inte upp för omval. Det har han idag meddelat partikamrater på ett internt möte. Det innebär att en ny partiledare väljs på Vänsterkongressen som hålls i slutet av maj.

16 jan 20 – SVT nyheter, Jonas Sjöstedt avgångsintervju


Riksdagens partiledardebatt 2020

Partiledardebatt 2020: Välfärden en huvudfråga

På onsdagen möttes partiledarna i en debatt i riksdagen. Ett år efter att januariavtalet slöts är den politiska spelplanen märkbart förändrad. SD:s opinonssiffror har ökat. Och ett konservativt högerblock (m, kd och sd) håller på att ta form. Årets första partiledardebatt handlade bland annat om kvaliten och omfattningen på den gemensamma välfärden. Vänsterpartiet som vill ge mer pengar till kommuner och landsting hotade att inleda ett samarbete med högerblocket för att sätta press på regeringen.

15 jan 20 – Riksdagsdebatt


2020

Nya lagar vid årskiftet

En mängd nya lagar och lagändringar träder i kraft i Sverige vid årskiftet. Regeringskansliet har listat de viktigaste. Det handlar bland annat om barnkonventionen, att banker blir skyldiga att tillhandahålla bankomater, mer samhällsorientering för invandrare och mer kamerabevakning. Här följer de viktigaste.

1 jan 20 – Viktigare lagar och förordningar inför årsskiftet 2019/2020, pdf-fil


  politiken.se
ISSN: 1651-0879
 
Utgivning:   politiken.se uppdateras dagligen, utkommer med 100 nr/år, löpsedeln skickas till prenumeranter på fredagar.
 
Pris helår:   625 kr inkl. 25 procents moms.
Klicka här för prislista
 
Arkiv:   politiken.se
forskningen.se
 
    Politiken.se som arkiv är tillgängligt för privatpersoner som prenumererar. Institutioner, myndigheter, organisationer och företag kan få tillgång till ett eller flera arkiv efter överens-kommelse med redaktionen.
 
Adress:   politiken.se
Själagårdsgatan 17
111 31 Stockholm
 
Telefon:   08-20 28 68
Prenumeration:   prenumeration@politiken.se
Redaktion:   redaktionen@politiken.se
Postgiro:   63 78 79-8
Bankgiro:   5444-4062
Organisationsnr:   556594-0987
TS-upplaga 2013:   1700 prenumerater
Redaktion:   Christian Andersson, Mats Deurell (ansvarig utgivare),
Unn Gustafsson, Fredrik Reinholdsson, Fredrik
Skoglund
och Åke Svidén.

Texterna är skrivna av redaktionen och ett nät av frilansskribenter: Lars Ahnland, Kristina Andersson, Mats H Andersson, Henrik Barrdahl, Helena Björnfot, Anita Boberg, Elisabeth Cervin, Ann Dahlin, Elias Efvergren, Per Elvingson, Maria Eklund, Mikael Gewers, Karin Hertz, Anna Hjorth, Maria Holm, Jöran Hök, David Ingnäs, Jorun Jakobsson-Koca, Eva Johannesson, Jonas Johansson, Pia Karlsson Minganti, Åke Kilander, Ulf Knutson, Lars Mossfeldt, Tomas Kåberger, Karl Erik Lagerlöf, Matts Lindberg, Knut Lindelöf, Sverker Lindström, Jessica Lindvert, Kristina Lundgren, Thomas Michelsen, Mia Moisander, Eva-Lena Neiman, Magdalena Nordensson, Mikael Nyberg, Catrin Offerman, Kajsa Olsson, Jon Pelling, Elisa Rossholm, Anne Rådestad, Johan Schmidt, Wladimir Siwecki, Maria Staf, Ursula Stigzelius, Malin von Strauss, Johan Svensson, Veronica Södermark, Johan Taubert, Torbjörn Tenfält, Sten von Unge, Cajsa Unnbom, Anna Waldehorn, Anders Weidung, Cecilia Wergeni, Mats Wingborg, Stefan de Vylder och Fredrik Öjemar.
Vill du prenumerera på nyhetsmejlet från politiken.se?
 

 

Sök
 
Sök i fritext:
 
 
   
 
 
 
Tidigare utgåvor: 3|2|1|4|3|2|1|1|1|1|100|99|98|97|96|95|94|93