|
|
|
|||||||||||||||||||||||
politiken.se
forskningen.se
Information om inloggning, prenumeration, tidning, redaktion, etc
politiken.se visar här senast publicerade inrikespolitiska dokument.
7/1-2021
17/12-2020
16/12-2020
12/1-2021
12/1-2021
8/1-2021
7/1-2021
Palmeutredning läggs ned
Skandiamannen utpekas som Palmes mördare
Olof Palme kan ha mördats av "Skandiamannen", enligt chefsåklagare Krister Petersson. Men det är svårt att helt koppla honom till brottet – bevisningen räcker för anhållan och häktning, bedömer åklagaren. Om Stig Engström fortfarande levt vill säga. Nu läggs i stället utredningen ned.
ÖPPEN10 jun 20 – SR, Ekot special - Skandiamannen pekas ut som Olof Palmes mördare, hela presskonferensen
SCB:s stora partisympatiundersökning:
Uppåt för sossarna
Socialdemokraterna ökar kraftigt i opinionen medan stödet för Sverigedemokraterna sjunker, visar SCB:s senaste mätning. Socialdemokraterna får 33,7 procent, vilket är en ökning med 8,7 procentenheter jämfört med förra mätningen.
8 jun 20 – SCB:s partisympatiundersökning maj 2020
Partiledardebatten i SVT
Tuffare ton i debatten
Sedan coronakrisens intåg i Sverige har det funnits en slags fred mellan de politiska partierna, en borgfred. Men Jimmie Åkessons utspel där han kräver Anders Tegnells avgång innebar ett klart brott mot denna fred. Det blev också hårda tag under söndagskvällens partiledardebatt i SVT:s Agenda – vilket det också lär bli mer av framöver, säger två statsvetare.
7 jun 20 – Partiledardewbatt i SVT Agenda
Stefan Löfven:
Fritt fram för Sverigeresor i sommar
Från och med den 13 juni blir det fritt fram för resor inom Sverige för den som är symtomfri. Det beskedet lämnade statsminister Stefan Löfven (S) vid en presskonferens.
4 jun 20 – Regeringen, pressträff om Corona
Stefan Löfven är kritisk:
– Las-utredningen blev obalanserad
Den nya las-utredningen har på kort tid blivit en stor vattendelare på högsta politiska nivå. Och förslagen om en förändrad arbetsrätt kritiseras av både statsministern och arbetsmarknadsministern.
1 jun 20 – SOU 2020:30
EU-kommissionens förslag:
EU:s stödfond ska bestå av både lån och bidrag
Nästan 8 000 miljarder svenska kronor – 750 miljarder euro – läggs i EU:s stora återhämtningsfond efter coronakrisen, om EU-kommissionen får som den vill. Två tredjedelar ska ges i bidrag till de värst drabbade.
27 maj 20
Januaripartiernas nya företagsstöd
Omställningstödet kostar 39 miljarder
Företag som drabbats hårt av coronakrisen ska få statligt stöd för sina kostnader. Men stödet gäller bara för mars och april. Det så kallade omställningsstödet kan omfatta cirka 180 000 företag och beräknas kosta staten 39 miljarder kronor.
30 apr 20 – Gov.se: Pressmeddelande och pressträff. Företag får stöd baserat på omsättningstapp
Vänsterpartiets budgetmotion
– Ge 25 miljarder till vården, inte storfinansen!
Vänsterpartiet föreslår 25 miljarder mer i statsbidrag till äldreomsorg och sjukvård, via kommuner och regioner, än regeringen, i sitt svar på regeringens vårproposition.
30 apr 20 – Vänsterpartiets budgetmotion med anledning av prop. 2019/20:100 2020 års ekonomiska vårproposition. Tillsammans genom krisen
Moderaternas budgetmotion
– Ge 100 miljarder i månaden till bolagen!
Moderaterna uppmanar regeringen att byta ekonomisk strategi för att hantera coronakrisen. Januaripartiernas strategi håller inte, säger M-ledaren Ulf Kristersson, som vill ge 100 miljarder i månaden i bidrag till näringslivet.
29 apr 20 – Moderat budgetmotion med anledning av vårbudgeten
Kristdemokraternas budgetmotion
KD föreslår 110 miljarder mer än regeringen
Kristdemokraterna föreslår i sin budgetmotion åtgärder för 110 miljarder kronor utöver regeringens förslag. Totalt vill partiet därmed satsa 240 miljarder kronor i krisåtgärder. Det framgår av deras budgetmotion.
28 apr 20
SD:s budgetmotion
- SD vill öka bidragen till företagen!
Sverigedemokraterna vill satsa 100 miljarder kronor per kvartal i omsättningsstöd till företag. Därutöver vill partiet helt slopa arbetsgivaravgifterna och att staten tar alla kostnader vid korttidspermitteringar.
28 apr 20 – SD:s budgetmotion med anledning av 2020 års ekonomiska vårproposition
Finansminister Magdalena Andersson:
Arbetslösheten kan öka mycket snabbt
Svensk ekonomi kan rasa med tio procent och antalet arbetslösa stiga till 13 procent i år om coronasmittans effekter på ekonomin blir mer utdragen. Det visar regeringens värsta alternativscenario.
15 apr 20 – Pressträff, Magdalena Andersson presenterar vårbudgeten och vårändringsbudgeten, 2020 års ekonomiska vårproposition
Mer makt till regeringen
Det finns nu stöd i riksdagen för att ge regeringen mer makt att stoppa smittspridning genom att snabbt kunna stänga verksamheter. Det här förslaget gäller enbart åtgärder som är kopplade till coronaviruset och enbart under begränsad tid, säger statsminister Stefan Löfven (S).
7 apr 20 – Prop 2019/20:132
Smittan är inne på äldreboenden
Covid-19 har upptäckts på vart fjärde äldreboende i Stockholms län. Totalt handlar det om hundratals smittade äldre – och den förväntade toppen av smitta på boendena är ett par veckor bort. Många äldre dör. Smittan finns också på många geriatriska avdelningar.
3 apr 20 – SVT, nyheter, smittan finns på äldreboenden
Ytterligare krispaket
Kommunsektorn får nya miljarder
Kommuner och regioner får ytterligare cirka 15 miljarder kronor till följd av coronakrisen. Krispaketet är det största någonsin till kommunerna, uppger finansminister Magdalena Andersson (S)
2 apr 20 – Regeringen, pressmeddelande, Ytterligare tillskott till kommuner och regioner
Finansministerns prognos för 2020
Hög arbetslöshet och fallande BNP
Regeringen spår att arbetslösheten stiger till 9 procent i år i en ny ekonomisk bedömning i coronakrisens spår. Det skulle innebära den högsta arbetslöshetssiffran på över 20 år. Den svenska samhällsekonomin, BNP, krymper med 4 procent, den offentliga sektorns underskott blir 3,5 procent av BNP och offentliga sektorns skuld växer från 35 till 40 procent av BNP.
31 mar 20 – Pressmeddelande och video från pressträff med Magdalena Andersson + nyckeltal och bilder
Nytt krispaket
Fler får a-kassa och nivån höjs
Regeringen och samarbetspartierna föreslår att kraven på vem som kan få a-kassa tillfälligt sänks. Det gäller både hur mycket man behöver ha arbetat och hur länge man behöver ha varit medlem i a-kassan.. Ersättningarna höjs också. Förslagen finns i ännu ett krispaket.
30 mar 20
Regeringen
Nu ska fler testas
Fler människor ska nu testas för coronavirus. Patienter och vårdpersonal ska prioriteras, men även andra viktiga samhällsgrupper ska testas. Det blir förbjudet för anhöriga att besöka ålderdomshem. Det beskedet gav regeringen vid en pressträff under tisdagen.
31 mar 20
Folksamlingar med fler än 50 förbjuds
Regeringen och Folkhälsomyndigheten har beslutat att sammankomster med över 50 deltagare förbjuds tills vidare, för att minska smittspridningen av coronaviruset.
27 mar 20 – SVT, presskonferens med Stefan Löfven
Regeringen lägger nytt krispaket
Nya bidrag och lån till småföretag
Regeringen vill i ett nytt krispaket ge nära 40 miljarder kronor i direkta stöd för att rädda småföretagen. De ska också få banklån lättare med en statlig lånegaranti för hundra miljarder kronor. Januaripartierna står bakom krispaketet, som syftar tillk att lindra effekterna av corona-epidemin.
25 mar 20 – Pressmeddelande, Krispaket för svenska småföretag
Stefan Löfvens TV-tal
Svenska linjen vilar på individens ansvar
Det var statsmannen Stefan Löfven och inte socialdemokraten som höll ett teve-sänt tal till nationen under söndagskvällen. Löfven tog tillfället i akt att inskärpa situationens allvar och slå fast regeringens krishanteringslinje, som bygger på den enskildes individuella ansvar, att alla gör sin plikt och att vi ska lita på myndigheterna - istället för förbud och övervakning - säger statsvetaren Jonas Hinnfors.
23 mar 20 – Statsminister Stefan Löfvens TV-sända tal till nationen med anledning av coronavirus-pandemin
Gymnasier och högskolor stängs:
–Studera hemifrån!
Alla gymnasieskolor, högskolor, universitet och yrkeshögskolor rekommenderas att stänga. Regeringen förbereder en lag för att senare även kunna stänga förskolor och skolor.
17 mar 20 – Pressträff, Regeringen pratar om gymnasier och universitet
Kulturminister Amanda Lind
Krispaket till kultur och idrott
Regeringen skjuter till 500 miljoner kronor till kultursektorn, berättar kultur- och idrottsminister Amanda Lind vid en pressträff. Det är viktigt att vårt föreningsliv runt om i landet överlever även efter coronakrisen, säger hon.
20 mar 20
Finansministern lägger nytt stort krispaket
Staten tar på sig kostnader för sjuka och permitterade
Regeringen vill undvika att krisdrabbade företag nu tvingas säga upp personal. Därför läggs ett nytt krispaket på minst 300 miljarder kronor. Paketet har stöd av oppositionen.
16 mar 20 – Pressträff med finansminister Magdalena Andersson, Lagrådsremiss: Åtgärder med anledning av coronaviruset
EU-kommisionen
– EU borde stoppa inresor
Alla icke nödvändiga resor in i EU behöver stoppas i 30 dagar, manar EU-kommissionen inför ännu ett videotoppmöte för medlemsländernas ledare. Det här är en global storm, varnar kommissionsordförande Ursula von der Leyen.
16 mar 20 – Twitter: Ursula von der Leyen om stopp för inresor till EU
Riksbanken köper värdepapper för miljarder
Likvida medel tillförs bankerna
För att motverka effekterna av den ekonomiska kris som orsakats av coronaviruset presenterar Riksbanken flera åtgärder. Bland annat ska banken köpa värdepapper för upp till 300 miljarder kronor under året och erbjuda mer förmånliga lån till bankerna.
16 mar 20
Varning för global recession
Ekonomer varnar för att coronaviruset verkar skapa en global recession, som om den blir långvarig kan övergå i depression. Samtidigt går en lång rad ledande centralbanker, däribland USA:s centralbank och Europeiska centralbanken (ECB), ut med nya stimulansåtgärder och räntesänkningar.
16 mar 20
Virussmittan kan härja i månader
När är smittan över, och när får vi vårt gamla liv tillbaka? Sanningen är att ingen vet. Så här resonerar experterna om hur länge smittan kommer att finnas kvar.
14 mar 20
Statliga miljardrullningar
Norge och Danmark stänger ner
De danska och norska regeringarna har sjösatt stora ekonomiska krispaket till stöd för de anställda och företagen i respektive land under krisen med coronaviruset.
15 mar 20
Folkhälsomyndighetens pressträffar visas 14.00
Varje dag klockan 14 har Folkhälsomyndigheten sin presskonferens, som visas på TV (SVT, Forum). På myndighetens hemsida finns en lista med länkar till alla presskonferenser, som alltså kan ses i efterhand. Här finns länkarna.
24 mar 20 – Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferenser, alla, Youtube
Utbildningsminister Anna Ekström:
Svenska skolor stängs inte
Regeringen vill inte stänga alla skolor så som i Norge och Danmark, meddelade utbildningsminister Anna Ekström (s) på torsdagskvällen. Däremot kommer regeringen under fredagen att lägga fram förslag som möjliggör för rektorerna att stänga sina skolor om det skulle behövas. Nya regler för hur undervisningen i sådana fall ska hanteras presenterades också.
ÖPPEN12 mar 20 – Pressträff med Anna Ekström, Intervju med Anders Tegnell
Svart torsdag på Stockholmsbörsen
Kursen föll 11,1 procent
Det var ett historiskt ras på Stockholmsbörsen på torsdagen Den slutade ner 11,1 procent, vilket är mer än efter Brexitomröstningen (2016), Leman Brother (2008), elfte september (2001) och den svarta torsdagen 1987. Många bedömare tror att nedgången fortsätter – ingen vet när botten är nådd.
12 mar 20 – Affärsväldens generalindex, stockholmsbörsen
Förslag pga Cononavirus-epidemin
Karensdagen slopas, stopp för stora möten, extrapengar till sjukvården
Karensdagen slopas och företag får anstånd med skatteinbetalningar i upp till ett år. Korttidsarbete införs från 1 maj. Det föreslår regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna i en extra vårändringsbudget i spåren av coronakrisen. Senare under dagen beslutade regeringen om stopp för evenemang med mer än 500 personer.
11 mar 20 – Regeringens extra ändringsbudget med anledning av coronavirus, Folkhälsomyndighetens förslag om stopp för stora folksamlingar
Låga pensioner höjs från 2021
Pensionärer med låga pensioner kan räkna med flera hundralappar mer i månaden nästa år. Partierna är överens om att införa ett särskilt tillägg för de med lägre pensioner. Tillägget berör personer med mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden i allmän pension, enligt en överenskommelse i pensionsgruppen där sex av riksdagens åtta partier ingår. Som mest kan det bli 600 kronor i höjd pension.
5 mar 20
Riksrevisionen:
Rut-avdraget betalar sig inte
Rut-avdraget ger en del jobb till utrikesfödda i Sverige som annars har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Men nästan en tredjedel av rutarbetarna har invandrat till ett jobb i branschen, enligt en granskning av Riksrevisionen.
20 feb 20 – Granskningsrapport: Rutavdraget – konsekvenser av reformen
Utrikespolitisk debatt 2020
Utrikesdebatten 2020: Linde fokuserar på säkerhet – lyfter fram EU
Svensk säkerhet och EU:s betydelse i det sammanhanget var ett fokus i regeringens utrikesdeklaration. Utrikesminister Ann Linde (S) vill också stärka arbetet mot internationell brottslighet med en särskild ambassadör.
12 feb 20 – Snabbprotokoll 2019/2020:73, Utrikesdeklarationen 2020 (pdf)
Klartecken för extrabudget:
2,5 miljarder till kommunerna
Oppositionen kör över regeringen i striden om mer pengar till välfärden. En majoritet i finansutskottet ger grönt ljus för runt 2,5 miljarder kronor mer till kommunerna, utöver vad regeringen lovat. M, KD, V och SD hoppas att kommunerna kan få pengarna inom några veckor.
13 feb 20 – FiU 1019/2020:49, Utskottsbetänkande FiU (pdf)
Dadgostar vill leda Vänsterpartiet
Nooshi Dadgostar kandiderar till posten som Vänsterpartiets ledare, det meddelade hon vid en pressträff i riksdagen. Ulla Andersson stödjer Dadgostars kandidatur. Rossana Dinamarca har sagt att hon inte kandiderar. Det gäller även de manliga riksdagsledamöterna Ali Esbati och Jens Holm.
4 feb 20 – SR, Studio ett intervju med Nooshi Dadgostar (v) som kandiderar till partiledarposten
Regeringen
Fem miljarder extra till välfärden
Regeringen satsar fem miljarder kronor extra till välfärden under 2020 samt ytterligare satsningar på att stärka tryggheten. Det formella förslaget ska läggas till riksdagen i vårbudgeten i april. Men oppositioen är inte nöjd.
20 jan 20 – Regeringen aviserar 5 miljarder till kommunsektorn
Vänsterpartiet
Jonas Sjöstedt slutar till våren
Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt ställer inte upp för omval. Det har han idag meddelat partikamrater på ett internt möte. Det innebär att en ny partiledare väljs på Vänsterkongressen som hålls i slutet av maj.
16 jan 20 – SVT nyheter, Jonas Sjöstedt avgångsintervju
Riksdagens partiledardebatt 2020
Partiledardebatt 2020: Välfärden en huvudfråga
På onsdagen möttes partiledarna i en debatt i riksdagen. Ett år efter att januariavtalet slöts är den politiska spelplanen märkbart förändrad. SD:s opinonssiffror har ökat. Och ett konservativt högerblock (m, kd och sd) håller på att ta form. Årets första partiledardebatt handlade bland annat om kvaliten och omfattningen på den gemensamma välfärden. Vänsterpartiet som vill ge mer pengar till kommuner och landsting hotade att inleda ett samarbete med högerblocket för att sätta press på regeringen.
15 jan 20 – Riksdagsdebatt
2020
Nya lagar vid årskiftet
En mängd nya lagar och lagändringar träder i kraft i Sverige vid årskiftet. Regeringskansliet har listat de viktigaste. Det handlar bland annat om barnkonventionen, att banker blir skyldiga att tillhandahålla bankomater, mer samhällsorientering för invandrare och mer kamerabevakning. Här följer de viktigaste.
1 jan 20 – Viktigare lagar och förordningar inför årsskiftet 2019/2020, pdf-fil
Brittiska valet
Storseger för Boris
Boris Johnsons konservativa parti, Tories, vann valet och fick en stor egen majoritet i underhuset - 365 av 650 ledamöter, dvs 56 procent. Labour fick bara 203 mandat, dvs 31 procent. Därmed kan Brexit fullföjas utan att oppositionen kan sätt några käppar i hjulet.
13 dec 19 – BBC, valresultat 13 dec 2019
Utbildningsminister Anna Ektröm:
Fokus på fakta i nya läroplaner
– Min utgångspunkt är att det ska vara en balans mellan undervisningens innehåll och hur många timmar som finns till förfogande. Är det så att det behövs en förändring, en omfördelning, är jag öppen för att göra det, säger utbildningsminister Anna Ekström (s) till TT.
18 dec 19 – Skolverket: nya kurs- och ämnesplaner
Konflkten kring Arbetsförmedlingsreformen
Centern fick backa
Hotet från oppositionen om att fälla Eva Nordmark i en misstroendeförklaring tvingade regeringen och de två övriga samarbetspartierna att komma överens under helgen. Och det gjorde man. Det var framför allt centern som fick backa.
9 dec 19 – SR, Ekot, extrasändning från vänsterpartiets presskonferens
Kristersson om sitt möte med Åkesson:
“Det var hög tid”
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har haft ett enskilt möte med SD-ledaren Jimmie Åkesson på sitt tjänsterum. Mötet är det första hittills i den formen. Det är ytterligare ett tecken på att ett konservativt block håller på att bildas i riksdagen.
4 dec 19
Ohelig allians kräver misstroendeomröstning
M och Kd stödjer vänsterns krav
Jonas Sjöstedt (v) gav på torsdagen besked om att partiet går vidare med sitt misstroendehot mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Moderaterna och kristdemokraterna ansluter sig till vänsterns krav. Om det verkligen skulle bli en omröstning riskerar Nordmark att falla. Det har gjort att statsminister Stefan Löfven nu säger sig vara öppen för samtal.
5 dec 19 – SR, Ekots rapportering om vänsterns misstroende
SCB:s stora partisympatiundersökning
Åkesson näst störst
Sverigedemokraterna når sitt bästa resultat hittills med 22,6 procent och verkar ha etablerat sig som näst största parti i SCB:s stora partisympati-undersökning. Partiet har nu nästan 1,7 miljoner sympatisörer, 412 000 fler än i majmätningen. Socialdemokraterna är fortfarande största parti med 26,3 procent. Moderaterna är tredjen störst med 18,3 procent. Jämfört med mätningen i maj har KD förlorat flest sympatisörer, minus 6,5 procent, vilket är en halvering.
3 dec 19 – SCB:s partisympatiundersökning, november 2019
Pisa-undersökningen
Svenska skolan får godkänt
Den svenska skolan håller nu en kvalitet som ligger över genomsnittet i OECD-länderna när det gäller läsning, matematik och läsförståelse. Pisa-undersökning mäter skolevernas kunskaper i årskurs nio.
3 dec 19 – Skolverket, Pisa 2018, SR, Ekot, specialpodd om Pisa-undersökningen
Penningtvätt i Baltikum
SE-banken nekar till inblandning
SVT:s program Uppdrag granskning (ug) har granskat SE-bankens inblandning i den stora Magnitsky-härvan. SVT-reportrarna som har haft tillgång till läckta dokument drar slutsatsen att banken var inblandad och att den mörkar. Olika experter som intervjuas hävdar att det finns varningsflaggor, men SE-banken fortsätter att förneka.
27 nov 19 – SVT, ug
Överåklagaren:
Inget åtal mot Julian Assange
Våldtäktsutredningen mot Julian Assange läggs ned, meddelade vice överåklagare Eva-Marie Persson vid en presskonferens på tisdagen. Julian Asange svenske advokat Samuelson är starkt kritisk mot hur förundersökningen mot hans klient har skötts.
19 nov 19 – SR. Ekot. Assangeutredningen läggs ner av överåklagaren, SR. Sven-Erik Alhem: Assange-ärendet måste granskas
Israel
USA godtar bostättningarna
USA helomvänder om israeliska bosättningar, och anser nu att de-fakto-ockupationen på västbanken är förenlig med internationell rätt. Utspelet om de kontroversiella bosättningarna gjordes av utrikesminister Mike Pompeo på en presskonferens i Washington DC på måndagen.
19 nov 19 – SR P1-morgon. USA:s stödjer Israels ockupation, olagligt enligt FN, vju med , SR Ekot Ove Bring vju - USA struntar i folkrätten
Riksdagens EU-debatt
Löfven öppnar för slopad vetorätt
Statsminister Stefan Löfven öppnar för övergång från kvalificerade majoritetsbeslut med två tredjedelar, istället för enhälliga beslut, inom vissa områden av EU:s utrikespolitik. Han pratade också positivt om möjligheterna för Sverige att ansluta sig till EU:s åklagarämbete och EU:s bankunion.
13 nov 19 – SR, Stefan Löfven i riksdagens EU-debatt
SD:s misstroendeförklaring
M och KD stöttar SD-krav
Sverigedemokraterna vill att riksdagen ska rikta misstroende mot justitieministern, Morgan Johansson, med motiveringen att denne gör för lite att få stopp på de kriminella. SD får stöd av Moderaterna och Kristdemokraterna. Men Centern och Liberalerna ansluter sig inte till förslaget.
12 nov 19 – SD:s krav på misstroendeförklaring
Avtalsrörelsen inför 2020
Industrifacken kräver tre procent
De fem industrifacken IF Metall, GS, Livs, Unionen och Svenska ingenjörer ställer krav på en löneökning på 3 procent i ett nytt ettårsavtal. LO-förbunden Kommunal och Pappers står utanför LO-samordningen.
4 nov 19 – SR, Studio ett (ljudklipp 14 minuter)
Brittiskt nyval den 12 december
Labourpartiet och Jeromy Corbyn har bytt position och accepterar nu att Boris Johnsons konservativa regering utlyser nyval den 12 december. Det blir ett Brexit val. Andra frågor kommer i bakgrunden.
29 okt 19 – SR, Europapodden, Brittiska valet (ljudfil)
Syrien
al-Baghdadi dödad
Insatsen där en amerikansk specialstyrka dödade IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi pågick i ungefär två timmar, enligt USA:s president Donald Trump. Räden ägde rum vid midnatt och målet var ett hus, eller en anläggning, i byn Barisha, enligt vittnesmål, källuppgifter i amerikanska medier och det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).
28 okt 19 – DN, Erik Ohlsson, porträtterar Abu Bakr al-Baghdadi
Riksbanken:
Reporäntan kvar på minus 0,25
Riksbanken siktar på räntehöjning i december månad. Men den nuvarande reporäntan, på minus 0,25 procent, ligger kvar tills dess.
24 okt 19 – Riksbanken, pressmeddelande
Opinionsmätning;
SD fortsätter växa
Sverigedemokraterna (SD) har gått starkt fram i höstens opinionsmätningar. I DN/Ipsos nya mätning får partiet en toppnotering, 23 procent. Det är klart före Moderaterna på 16 procent och strax efter Socialdemokraterna på 24 procent.
24 okt 19 – SR, Jimmie Åkesson kommenterar SD:s opinionssiffror, DN/Ipsos: opinionsundersökning
Rysk-turkisk enighet om norra Syrien
Den turkiska invasionen och okupationen av en “säkerhetskorridor” i norra Syrien har nu blivit ett faktum. Rysslands president Putin står bakom denna ordning. Även Syriens president Bashar al-Assad accepterar korridoren, men bara som en tillfällig lösning. De kurdiska YPG-styrkorna har inte haft mycket att sätta emot; och har tvingats dra sig tillbaka tre mil söderut. USA:s president Donald Trump hyllar lösningen och avbryter sitt nyligen proklamerade handelsembargo mot Turkiet.
23 okt 19 – Trump twitter
London får vänta på brexitbesked
Det finns sedan en dryg vecka ett Brexitavtal mellan Storbritannisen och EU. Men för att Brexit verkligen ska genomföras krävs också att avtalet med tillhörande lagar godkänns dels i det brittiska parlamentet, dels av alla medlemsländer inom EU. Detta hinns inte med före den 31 oktober. Ett nytt sista tänkbara datum för utträde är satt till den 31 januari 2020.
23 okt 19 – Europaportalen
Boris Johnson fick sitt brexitavtal
Nu finns ett nytt förslag till brexitavtal mellan EU-förhandlarna och Boris Johnson. Men det återstår många hinder innan Storbritannien kan lämna EU. Först ska EU:s stats- och regeringschefer godkänna avtalet på det toppmöte som inleds idag. Sedan ska frågan upp i det brittiska parlamentet.
17 okt 19 – Europaportalens temasida för brexit med Brexitavtalet
Partiledardebatt i riksdagen
Högerblocket allt tydligare
Januariavtalet och regeringens mittensammarbete satte sin prägel på partiledardebatten i riksdagen. De forna alliansvännerna angrep varandra. Och inom det konservativa blocket avstod Ebba Busch Thor (kd) och Ulf Kristersson (m) från att ta replik på Jimmy Åkesson (sd).
16 okt 19 – Snabbprotokoll 2019/2020:20, SR, Analys av partiledardebatten i riksdagen, SVT, partiledardebatt direkt + kommentarer
Turkiet in i Syrien
Invasionen fortskrider
Det har inte ens gått ett dygn sedan Turkiet och de kurdiska styrkorna accepterade ett fem dagar långt eldupphör i norra Syrien. Men på fredagsmorgonen fortsatte beskjutningen kring syriska Ras al-Ayn. Hundratusentals civila är på flykt söderut. Flera hundra fängslade IS-soldarer har rymt. Syriens reguljär arme rycker med stöd av Iran och Ryssland in på de kurdiska områdena söderifrån. USA har tagit hem sina soldater, övergivit kurderna och i praktiken accepterat Turkiets invasion.
18 okt 19 – Offentlighet.nu: 100 TT-artiklar om Syrien
Turkiet invaderar Syrien
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kallar insatsen mot kurdisk milis i Syrien för "Fredens vår".
9 okt 19
Nya EU-kommissionen
Grönt ljus för Ylva johansson
Sedan hon svarat på extra skriftliga frågor efter förra veckans utskottsförhör fick Johansson på tisdagen som väntat stöd från nödvändiga två tredjedelar av ledamöterna i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter.
8 okt 19
M:s budgetmotion för 2020
Moderaterna vill skattesänka mer
Moderaterna föreslår i sin budgetmotion både höjda statsbidrag till kommunerna och sänkta inkomstskatter. De förslagna skattesänkningarna är stora. De andra partierna på högerkanten; KD och SD har förslag som bara delvis sammanfaller med moderaternas. Någon gemensam skuggbudget, så som förra året blir det alltså inte.
3 okt 19 – M:s budgetmotion för 2020
KD:s budgetmotion för 2020
Välfärden ska prioriteras
Busch Thor (kd) pekar bland annat på att 122 000 patienter står i vårdkö, att 26 000 äldreboendeplatser kommer att saknas till 2026 och att det sker en skjutning nästan varje dag i Sverige.
1 okt 19 – KD:s budgetmotion för 2020
V:s budgetmotion för 2010
Dagens klimatpolitik duger inte
Vänsterpartiet presenterar ett miljö- och klimatpaket i sin budgetmotion för 2020.
1 okt 19
Utfrågningar av blivande EU-kommissionärer
Tufft för flera kandidater
Veckans utskottsförhör med de tilltänkta kommissionärerna har som väntat blivit en tuff historia, med hårda frågor, ofta med en tydlig politisk slagsida. Näst värst har det blivit för svenska Ylva Johansson, franska Sylvie Goulard och polske Janusz Wojciechowski som alla fått bakläxa och nu måste svara på fler frågor innan de kan bli godkända – eventuellt. Värst blev det för László Trócsányi (Ungern), Rovana Plumb (Rumänien) som blivit “underkända”.
4 okt 19
Liten regeringsombildning:
Ardalan Shekarabi och Lena Micko på nya poster
Lena Micko blir ny civilminister efter Ardalan Shekarabi som tar över som socialförsäkringsminister efter Annika Strandhäll. Och en av hans (Shekarabis) uppgifter blir att jobba stenhårt för landets pensionärer, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.
1 okt 19 – presskonferens, liten regeringsombildning
Utfrågning i EU-parlamentet:
Ylva Johansson fick bakläxa
Flera parlamentariker anklagar Sveriges EU-kommissionärskandidat Ylva Johansson för att sväva på svaren om hur hon vill sy ihop ett nytt gemensamt europeiskt migrations- och asylpaket. Johansson försvarade sig med att asylfrågan är så kontroversiell att hon inte på förhand kan binda sig vid en viss lösning. Bakläxan består i att hon ska inkomma med skriftliga svar på vissa frågor.
1 okt 19 – SVT Forum 1 okt 2019, kl 14.30
Annika Strandhäll lämnar regeringen
– Jag har meddelat Stefan Löfven att jag vill lämna regeringen i närtid och kommer att under de närmaste dagarna lämna in en begäran om entledigande, säger hon till Dagens Nyheter.
30 sep 19
Supreme Court
Stängningen av brittiska parlamentet var olaglig
När premiärminister Boris Johnson i slutet av augusti gav order om att redan kring den 9 september stänga ner underhuset fram till den 14 oktober tog det hus i helsike hos den brittiska oppositionen. Nu har Suprime Court, högsta domstolen, beslutat att stängningen var olaglig.
24 sep 19 – BBC, sänder direkt från Supreme Court, SR, Ekot, sänder direkt från London efter Supreme Court-domen
Budgetdebatt i riksdagen 2019
Budgetdebatten 2019: Besk kritik från höger och vänster
– Har hon missat undersköterskeupproret, förskoleupproret och lärarupproret? undrar vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson, med anledning av Magdalenas Andersson budget som gynnar högavlönade män.
18 sep 19 – Snabbprotokoll 2019/2020:6
Finansministern om statsbudgeten för 2020:
Extrem budgetprofil
Finansminister Magdalena Andersson medger att fördelningsprofilen i nästa års budget blir extrem, och att socialdemokraterna egentligen inte vill detta, men att samarbetet med centern och liberalerna har framtvingat denna politik, som hon trots allt står för. Regeringens budget innebär att skatterna ska sänkas med 16 miljarder kronor, varav de högavlönade får allra mest. Den slopade värnskatten för dem som tjänar mer än 60 000 kronor i månaden kostar drygt 6 miljarder kronor.
18 sep 19 – OH-bilder från finansministerns presskonferens 18 sept 2019
Statsbudgeten för 2020
Höstbudgeten i folks plånböcker
Den största reformen är den flitigt omdebatterade slopade värnskatten som beräknas kosta staten runt sex miljarder kronor per år. Det är en effekt av det så kallade januariavtalet, regeringens överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna. Mindre skattesänkningar riktas till pensionärer och till hushåll som bor i glesbygd,
16 sep 19 – Budgetpropositionen för 2020
Regeringen får S-kritik för att öka klyftorna
Kritiken riktar in sig på hur budgeten främst gynnar högavlönade män, till följd av slopad värnskatt och sänkt pensionärsskatt.
18 sep 19 – Budgetpropositionen för 2020
Statsbudgeten för 2020
Jobbpaket för 1,3 miljarder i budgeten
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) beskriver jobbpaketet som en "kursändring" efter att arbetsmarknadspolitiken skurits ned under 2019.
17 sep 19 – Budgetpropositionen för 2020
Statsbudgeten för 2020
Stram budget väntar för personlig assistans
Enligt uppgift till TT kommer den så kallade timschablonen till kommuner, assistansföretag, kooperativ och andra som utför personlig assistans att skrivas upp med 1,5 procent i budgeten för 2020, till lite drygt 304 kronor per timme. Förslaget finns med när regeringen lägger fram budgeten för 2020 på onsdagen.
17 sep 19 – Budgetpropositionen för 2020
Statsbudgeten för 2020
Förslag: 85 miljoner i utökat mediestöd
Pengarna ska förbättra förutsättningarna för nyhetsförmedling och lokal journalistik i hela landet.
16 sep 19 – Budgetpropositionen för 2020
Statsbudgeten för 2020
Statligt stöd till kulturskolan återinförs
Beskedet innebär att det statliga stödet till kulturskolorna nästa år återställs till den nivå det hade tidigare.
16 sep 19 – Budgetpropositionen för 2020
Statsbudgeten för 2020
Nya villkor för byggstöd till hyresrätter
– Det här innebär ju att vi går tillbaka till de stödnivåer som vi hade före valet 2018. Det här är otroligt viktigt för oss socialdemokrater, eftersom vi ser att bostadsbristen är ett stort problem runt om i hela landet, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.
16 sep 19 – Budgetpropositionen för 2020
Statsbudgeten för 2020
Miljöpartiet får igenom kritiserad reform
Reformen är rejält nerbantad i jämförelse med det ursprungliga förslaget – då skulle 10 000 personer till en kostnad på två miljarder kronor få chansen att vara lediga för att studera eller att starta eget i upp till ett år.
16 sep 19 – Budgetpropositionen för 2020
Statsbudgeten för 2020
Mer pengar i plånboken för pensionärer
Regeringen presenterade budgetnyheter på torsdagen i samband med ett regeringssammanträde i Jönköping.
12 sep 19 – Budgetpropositionen för 2020
Statsbudgeten för 2020
100 miljoner satsas på karriärtjänster
Fler sjuksköterskor ska kunna vidareutbilda sig inom ett specialistområde. Regeringen lägger i den kommande höstbudgeten 100 miljoner kronor på så kallade karriärtjänster för specialistsjuksköterskor, vilket är en del i budgetförhandlingarna mellan de rödgröna, Liberalerna och Centerpartiet.
11 sep 19 – Budgetpropositionen för 2020
Ökad press på samlingsregering i Israel
Varken premiärminister Benjamin Netanyahus högerblock eller utmanaren Benny Gantz Blåvita alliansen ser enligt vallokalsundersökningarna ut att ha säkrat någon regeringsmajoritet.
17 sep 19
Kommunvalet i Norge
Dramatisk förändring i norsk politik
Norge vaknar upp till en ny politisk verklighet efter landets lokalval. Landets största parti, socialdemokratiska Arbeiderpartiet (AP), såg vid lunchtid ut att tappa 8,2 procentenheter jämfört med senaste kommunvalet.
10 sep 19
Liten regeringsombildning
Tre kvinnor på nya ministerposter
Statsminister Stefan Löfven presenterade en liten ommöblering i regeringen vid riksdagens högtidliga öppnande; Ann Linde blir utrikesminister och ersätter Margot Wallström, Anna Hallberg blir handelsministern efter Ann Linde och Eva Nordmark, blir ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson, som blir svensk EU-kommissionär. Löfven läste också upp regeringförklaringen, som bygger vidare på januariavtalets 72 punkter, som även centern och liberalerna står bakom.
10 sep 19 – Regeringsförklaringen 2019-09-10, Regeringen, foton, pdf
Inget nyval i Storbritannien den 15 oktober
Nytt bakslag för Boris Johnson
Än en gång vann oppostionen en omröstning i det brittiska parlamentet, och stoppade därmed nyvalet. Regeringen och premiärminister Boris Johnson fick bara ihop 293 röster men skulle ha behövt 434 röster (2/3-majoritet) för att kunna utlysa ett nyval den 15 oktober.
10 sep 19 – DN, Katrine Marcal, text om Brexit
Ursula von der Leyens nya EU-kommission
Ylva Johansson får migrationsansvar
Klimat och digitalt blir viktigt hos von der Leyen. Hela åtta viceordföranden kommer att hjälpa den tyska förra försvarsministern i hennes arbete som EU-kommissinens ordförande i Bryssel. Ylva Johanson får anvsar för migrationsfrågorna i den nya EU-kommissionen.
10 sep 19 – SR, Europapodden (om nya EU-kommissionen och Brexit)
Margot Wallström avgår
Man blir inte yngre, och jag vill ägna mer tid åt min man och mina barn, så motiverar utrikesminister Margot Wallström sin avgång.
6 sep 19
EU:s partigrupper formerar sig
Nationalister går ihop i ny grupp
Den liberala gruppen byter namn nu när Macrons parti kommer in i EU-parlamentet. Det nya namnet blir “Förnya Europa”. En ny nationalistisk grupp bildas med bla italienska Lega, franska Nationela samling, tyska AfD, österikiska FPÖ, Danskt folkparti och Sannfinländarna.
17 jun 19 – Europaportalen, Nationalistpartier bildar ny partigrupp i EU-parlamentet, Europaportalen, Alde byter namn
Ullenhag ger upp
Nyamko Sabuni tar över
Knappt ett dygn efter att en splittrad valberedning i måndags föreslagit Nyamko Sabuni meddelar Erik Ullenhag att han inte längre kandiderar. Nästan tolv år med Jan Björklund som partiledare i folkpartiet och liberalerna ska avslutas på fredag.
25 jun 19 – Aftonbladet, artikel av Erik Ullenhag, SR, ekot, intervju med Erik Ullenhag
Ny partiledare och premiärminister vaskas fram
Boris Johnson är klar favorit
Torsdagens omröstningen i det brittiska parlamentet var den första av flera som till slut ska leda fram till en ny konservativ partiledare efter Theresa May. Tre kandidater föll ifrån i första omgången. Boris Johnson står som favorit.
13 jun 19 – BBC, videoklipp från parlamentet, DN-artikel av Katrine Marcal, porträtt av Boris Johnson, DN-artikel av Katrine Marcal, analys
Per Kågesons analys:
Massbilismen bör tyglas
Per Kågeson noterar i en ESO-rapport, och på DN-debatt, att regering och riksdag inte har tagit nödvändiga politiska beslut för att nå de klimatmålen inom trafiksektorn som riksdagen själv har lagt fast. Målsättningarna har varit helt orealistiska.
ÖPPEN17 jun 19 – DN-debatt: artikel av Per Kågesson , ”Klimatmål på villovägar?
|
Sök |
Europeisk press |
politiken.se rapporterar i den här spalten om vad som skrivs i några europeiska tidningar. |
![]() |
Ny bilkoncern försonar Macron och Salvini? |
En sammanslagning av italiensk/amerikanska Fiat Chrysler och fransk/japanska Peugeot Nissan skulle skaka om den globala bilindustrin. Den skulle resultera i världens tredje bilförsäljare efter Toyota och Volkswagen. Om Nissan/Mitsubishi ingår blir det världens största biltillverkare. Men affären har att brottas med en rad finansiella, företagsstrategiska och inte minst politiska hinder, skriver Financial Times. |
ÖPPEN Financial Times 31/5-19, Le Monde 29/5-19 |
![]() |
EU-valet har tjuguåtta olika valprocedurer |
Hela EU väljer ett parlament med (för närvarande) 751 platser. Varje medlemsland har ett bestämt antal platser, i viss mån beroende på folkmängd. Men sedan är det fritt fram för varje land att bestämma reglerna i sin nationella vallag. Man väljer själv veckodag för valet. Nederländerna och Storbritannien har valdag på torsdagen. Tjeckien har två valdagar – fredag och lördag. |
ÖPPEN Le Monde 9/4-19 |
![]() |
Österrike: FPÖ-politiker i skandalvideo – krav på avgång ÖPPEN Der Spiegel och SZ 17/5-19 |
![]() |
EU-myglet, den glömda valfrågan ÖPPEN Le Monde 18/5-19 |
![]() |
Kan center-vänstern bilda en ny EU-front? ÖPPEN Politico 15/5-19, SVT-forum 17/5-19 |
|