Den oberoende samhällstidningen på internet  •  år 11
 
 
 
 
1|1|1|1
 
 
#2019/01
 
Fredag 29 mars 2019
 

Till arkiven:

politiken.se

Ämnen

Källor

Dokument

Söksida

 

forskningen.se

Tidskrifter

Avhandlingar

Uppsatser

Söksida

 

Information om inlogg­ning, prenu­meration, tidning, redaktion, etc

Gå vidare

politiken.se visar här senast publicerade inrikespolitiska dokument.

Riksdagsbeslut
 
 
 
Regeringens förslag
 
 
 
Utredningar (SOU)
 
 
 
Utredningar (Ds)
 
 
 
Direktiv till utredningar
 
 
 
 

Läs mer om källorna

28 maj 2019
 
 
EU-valet
 
Tydlig svensk högervåg
 
Det svenska konservativa högerblocket gjorde ett starkt EU-val. De tre partierna (sd, m och kd) ökade från 29,3 till 40,9 procent, plus 11,6 procentenheter, och fick tillsammans tre nya mandat. Centern fick ytterligare ett mandat, men i gengäld tappade liberalerna ett. De rödgrönrosa partierna gjorde en klar förlust, och tappade tre mandat. Mp tappade två och Fi ett. Socialdemokraterna och vänsterpartiet varken vann eller förlorade.
 
Liberalerna riskerade att åka ur EU-parlamentet. På partiets valvaka var nervositeten stor när det preliminära valresultatet presenterades vid 23-tiden. Liberalerna hamnade på 4,1 procent, en hårsmån över fyraprocentsspärren.
    – Vi är besvikna, vi hade velat ha fler röster, säger partiledare Jan Björklund.
    Han konstaterar att partiets profil att vara det mest EU-vänliga partiet inte har varit någon valvinnare.
    – Vi visste att det blåser motvind, men vi sticker inte upp blöta fingrar i luften, sade Björklund.
    Resultatet innebär en tillbakagång med nästan 6 procentenheter för Liberalerna, mest av alla partier som backade. Men partiet får behålla ett av sina två mandat.
    På andra håll jublades desto mer.

SD ökar mest
    Sverigedemokraterna misslyckades med att nå målet att bli andra största parti, men var ändå det parti som gick fram mest jämfört med 2014.
    Partiet får 15,4 procent, en uppgång med nästan 6 procentenheter. SD går därmed från två till tre mandat.
    – Det är helt fantastiskt, vi vet hur svårt det är att få ut Sverigevänner att rösta i det här valet, sade partiledaren Jimmie Åkesson.
    Åkesson tycker att valrörelsen haft för lite sakpolitiskt innehåll och desto mer smutskastning.
    Det blev ett högt valdeltagande för att vara ett EU-val. Drygt 53 procent av de röstberättigade deltog, enligt den preliminära siffran. 2014 var det 51,1 procent
    Statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson konstaterar i SVT att ett nytt rekord slagits i svenska EU-val.
    Enligt Valu var freden den viktigaste valfrågan för väljarna, 58 procent angav den. Strax efter kom demokrati i EU på 54 och brottsbekämpning på 50 procent.

Första valframgången
    För Moderatledaren Ulf Kristersson innebar EU-valet en första valframgång som partiledare och det första valet på många år som partiet går framåt.
    M lyckades åter knipa andraplatsen efter 2014 fått se sig omsprungna av Miljöpartiet. M får 16,8 procent, vilket är en uppgång med cirka 3 procentenheter. Partiet får nu fyra istället för tre mandat.
    – När vi började valrörelsen var det många som dömde ut oss. De sade att M inte hade en chans att komma igen i EU-valet. Partivänner, i kväll har vi tagit revansch, sade Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé.
    Centern gick fram näst mest jämfört med 2014. Partiet ökar 4,3 procentenheter till 10,8 procent och går från ett till två mandat.
    – Nu kan vi göra dubbelt så mycket nytta i EU-parlamentet, sade Centerledaren Annie Lööf och noterade partiets bästa EU-val hittills.

"Alla emot oss"
    Kristdemokraterna gjorde ett bra val och får 8,7 procent, en uppgång med nära 3 procentenheter. Därmed når partiet sitt mål att gå från ett till två mandat.
    Men opinionsstödet för KD tycks ha avtagit den senaste veckan.
    – Det har bitvis i denna valrörelse känts som att alla var emot oss. Men när trycket var som störst var det en annan kraft som bar oss: väljarnas, sade KD–ledaren Ebba Busch Thor.
    Socialdemokraterna blev klart största parti med 23,6 procent, vilket var en tillbakagång med omkring en halv procentenhet jämfört med 2014.
    – Vi har backat något, men vi behåller fem mandat och håller ställningarna. Vi hade hoppats på ett bättre resultat, men sett till den situation vi befinner oss i är det bra, sade statsministern och S-ledaren Stefan Löfven.
    Miljöpartiet var 2014 näst största parti, men rasar nu ned till fjärde plats och får 11,4 procent. En tillbakagång med nära 4 procentenheter. Men det togs ändå emot som en stor framgång hos de gröna, eftersom de jämför med förra höstens svaga valresultat
    – Alla gröna kämpar, det här är en sådan fantastisk arbetsseger. Jag älskar oss, utbrast MP:s förstanamn Alice Bah Kuhnke på valvakan.
    MP förlorar två av fyra mandat, men kan hoppas på ett till när Storbritannien lämnar EU och Sverige tilldelas ytterligare ett mandat.

FI åkte ur
    Hos Vänsterpartiet var man besvikna. De hade hoppats på en kraftig uppgång, men ser ut att få nöja sig med 6,7 procent, en uppgång med 0,5 procentenheter.
    Sjöstedt pekade bland annat på medias rapportering om EU-parlamentarikern Malin Björks (V) ersättningar från EU-parlamentet och att det är gröna partier som brukar ha fördel i EU-val, eftersom klimatfrågor blir stora då.
    Allra mest besvikna var man hos Feministiskt Initiativ, som backade mest. Partiet åker som väntat ur EU-parlamentet, och får bara 0,8 procent av rösterna.
 
 
TT-fakta: Preliminärt resultat i EU-valet

Så här gick det i den svenska EU-valet:
    • Socialdemokraterna får fem mandat och 23,6 procent.
    • Moderaterna får 16,8 procent och fyra mandat, ett mandat mer än 2014.
    • Sverigedemokraterna får 15,4 procent och tre mandat, ett mandat mer än 2014.
    • Miljöpartiet får 11,4 procent, men tappar till två mandat, från fyra.
    • Centerpartiet får 10,8 procent och tre mandat, ett mer än 2014.
    • Kristdemokraterna får 8,7 procent och två mandat, ett mer än 2014.
    • Vänsterpartiet får 6,7 procent och ett mandat.
    • Liberalerna får 4,1 procent och ett mandat, ett mindre än 2014.
    • Feministiskt initiativ får 0,8 procent och förlorar sitt enda mandat.
    Källa: Valmyndigheten

Nyvalda Europaparlamentariker. Följande preliminärt valda har inte tidigare suttit i Europaparlamentet:
    Tomas Tobé (M)
    Jessica Polfjärd (M)
    Jörgen Warborn (M)
    Arba Kokalari (M)
    Abir Al-Sahlani (C)
    Karin Karlsbro (L)
    Sara Skyttedal (KD)
    David Lega (KD)
    Heléne Fritzon (S)
    Johan Danielsson (S)
    Erik Bergkvist (S)
    Evin Incir (S)
    Alice Bah Kuhnke (MP)
    Pär Holmgren (MP)
    Jessica Stegrud (SD)
    Charlie Weimers (SD)

Omvalda Europaparlamentariker
    Fredrick Federley (C)
    Jytte Guteland (S)
    Malin Björk (V)
    Peter Lundgren (SD)

 
Källor:
Resultatet, EU-palamentsvalet 2019, Sverige
 Fulltext  Info
Europaportalen, presenterar de 20 nya ledamöterna med bild
 Fulltext  Info
 
 
 
 
Artiklar

Vårändringsbudgeten

Sänkta arbetsgivaravgifter för unga

Centerns ingångsavdrag finns med i Vårbudgeten. Uppgörelsen innehåller två delar. Den ena rör unga under 18 år. För dem sänks arbetsgivaravgiften från 1 augusti till 10,21 procent. Från årsskiftet 2020 slopas den helt

25 feb 19


Penningtvättskandalen i Swedbank

Banken sparkar vd

SVT:s Uppdrag granskning avslöjade i februari att Swedbank i stor skala har medverkat i så kallad penningtvätt. Smutsiga pengar i Ryssland, Ukraina och Baltikum har tvättats och sedan placerats på konton i väst. Igår gjorde Ekobrottsmyndigheten en polisrazzia hos banken, som är misstänkt för grovt svindleri och insiderbrott. En timme före storbankens stämma idag blev vd Birgitte Bonnesen av med jobbet.

28 mar 19 – SVT, Uppdrag granskning, Penningtvätt del 1, SVT, Uppdrag granskning, Penningtvätt del 2


Vägledande brexitomrösningar:

Brittiska parlamentet röstade nej, nej, nej

De åtta punkter som parlamentsledamöterna fick att ta ställning till spände över ett brett fält. Där fanns allt från alternativet att lämna unionen utan ett avtal till att en ny folkomröstning – om brexitavtalet – ska hållas.

27 mar 19


Socialdemokraternas valanalys

Migrationspolitiken ett svagt s-kort

Migrations-, sjukvårds- och pensionspolitiken blev ett sänke för socialdemokraterna i riksdagsvalet 2018. Partiets valanalysgrupp konstaterar att socialdemokraterna framförallt tappade stöd bland unga väljare och arbetarväljare, främst LO-medlemmar.

ÖPPEN19 mar 19 – Socialdemokraternas valanalys


EU:s toppmöte

Ny deadline för brexit

Den 12 april är nya brexitdagen såvida inte det brittiska parlamentet röstar ja till ett ordnat utträde ur EU. Men många EU-ledare tvekar på att det blir ett ja och statsminister Stefan Löfven utesluter inte ett avtalslöst brexit.

ÖPPEN22 mar 19 – EU, EU-toppmötets beslut den 21 mars 2019


Bolund föreslås som språkrör för MP

Miljöpartiets valberedning föreslår att Per Bolund ska ersätta Gustav Fridolin som manligt språkrör. Emma Nohrén, fd riksdagsledamot, idag kommulapolitiker i Lysekil, förslås ersätta Amanda Lind som partisekreterare.

22 mar 19 – MP:s valberedning, förslag till språkrör, partisekreterare och styrelse (pressmeddelande)


Liberaler sluter upp bakom Ullenhag

I jakten på en ny partiledare för Liberalerna så uttrycker nu flera av partiets företrädare sitt stöd för Erik Ullenhag, tidigare ekonomiskpolitisk talesperson, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Ett annat hett namn är Nyamko Sabuni, tidigare jämställdhetsminister.

19 mar 19 – SR, Ekot 19 mars 2019


Kristdemokraterna

Busch Thor öppnar för SD-samarbete

Kristdemokraterna ska i fortsättningen kunna göra politiska överenskommelser med Sverigedemokraterna. Syftet är att få så brett stöd som möjligt för Kristdemokraternas politik säger partiledaren Ebba Busch Thor till TT och Sveriges radio. Men först meddelade hon partiets nya ståndpunkt på sin facebooksida.

ÖPPEN21 mar 19 – Intervju med Ebba Buch Thor i Sveriges radio, Busch Thor på facebook, ett klipp.


Brexit

Kanske blir det en tredje omröstning

I nästa vecka väntas Storbritannien be EU:s toppmöte om att få skjuta fram utträdelsedatumet, så att Storbritannien inte krachar ut ur EU den 29 mars. Två gånger har det brittiska parlamentet röstat nej till det Brexitavtal som Theresa May har förhandlat fram med EU. På onsdag i nästa veckan kan det bli en tredje omröstning i parlamentet. Eller kanske inte. Talmannen John Bercow anser nämligen inte att parlamentet ska rösta om i stort sett samma avtal tre gånger.

ÖPPEN18 mar 19 – Europaportalen, tema Brexit


EU-parlamentsvalet

Wikström beredd att kandidera igen

Liberalerna i Uppsala fortsätter kämpa för att Cecilia Wikström ska vara med på partiets lista inför EU-valet. Partiet har har tidigare uppmanat henne att välja mellan att kandidera till EU-parlamentet eller att avsäga sig sina styrelseuppdrag i börsbolagen. Wikström valde styrelseuppdragen.

ÖPPEN16 mar 19 – SR, Ekot. nyhetsinslag


Brittiska parlamentet om brexit:

Ja till att skjuta upp brexit

Det brittiska parlamentets underhus godkände på torsdagkvällen till slut regeringens förslag om att be EU om att skjuta upp brexit med rösterna 412-202. Tumult och skrik uppstod i underhuset efter det att talmannen meddelade resultatet. Detta var en seger för regeringen och premiärminister Theresa May, som tidigare under veckan förlorat en andra omrösning om att godkänna utträdesavtalet med EU.

ÖPPEN14 mar 19 – Kommerskollegiums brexit-info, SR, Ekot, rapport från London 14 jan 2019


Emma Carlsson Löfdahl

Lämnar Liberalerna men inte riksdagen

Det var i förra veckan som Aftonbladet avslöjade att Emma Carlsson Löfdahl under flera år hyrt sin makes lägenhet i Stockholm och fått ut maxersättning från riksdagen, trots att den faktiska avgiften för bostadsrätten var betydligt lägre.

11 mar 19 – Aftonbladet, artikel, granskning


Mikael Damberg:

Växande intresse för IS-tribunal

Tribunalfrågan stod inte på dagordningen vid EU-ländernas inrikesministermöte i Bryssel på torsdagen. Ändå var det fullt av samtal i korridorerna om någon form av gemensam internationell insats för att hantera brott begångna av terrorrörelsen IS i krigen i Syrien och Irak.

7 mar 19


Propositionsförteckningen

Vallöften ska bli lag

Den nya rödgröna regeringen är nu klar med sin plan över propositioner för 2019. Där listas 100-talet propositioner, inklusive den ekonomiska vårpropositionen och vårändringsbudgeten som presenteras den 10 april.

ÖPPEN20 feb 19 – Propositionsförteckning 2019


Svenska kandidater till EU-parlamentet 2019

Här är listan med toppkandidaterna

Nu har alla partier fastställt sina listor med kandidater till EU-parlamentsvalet som i Sverige äger rum den 26 maj. Det står 21 mandat till förfogande för svenska politiker. Hälften av de nuvarande ledamöterna ställer upp för omval.

ÖPPEN21 feb 19 – Svenska kandidater till EU-parlamentet 2019


Jan Björklund kastar in handduken

Björklund uppgav på presskonferensen att han meddelade valberedningen redan i december att han inte kandiderar i höst, men att han skulle offentliggöra detta först efter att regeringsbildningen var klar.

ÖPPEN6 feb 19


Utrikesdebatten

Demokratin fokus i utrikesdeklarationen

Utrikesministern inledde regeringens utrikespolitiska deklaration med hoten mot demokratin i Europa. – Vi kan inte längre ta för givet att alla EU:s medlemmar tror på de värderingar som ligger till grund för det europeiska samarbetet, sade Wallström när hon läste upp deklarationen i riksdagen.

13 feb 19 – Utrikesdeklarationen 2019, Riksdagsdebatt


politiken.se på banan

Politiken.se har haft både ekonomiska och tekniska problem på senare tid. Men nu ska e-tidningen och databasen förhoppningsvis fungera igen, och den journalistiska bevakningen återupptas.

ÖPPEN21 feb 19


  politiken.se
ISSN: 1651-0879
 
Utgivning:   politiken.se uppdateras dagligen, utkommer med 100 nr/år, löpsedeln skickas till prenumeranter på fredagar.
 
Pris helår:   625 kr inkl. 25 procents moms.
Klicka här för prislista
 
Arkiv:   politiken.se
forskningen.se
 
    Politiken.se som arkiv är tillgängligt för privatpersoner som prenumererar. Institutioner, myndigheter, organisationer och företag kan få tillgång till ett eller flera arkiv efter överens-kommelse med redaktionen.
 
Adress:   politiken.se
Själagårdsgatan 17
111 31 Stockholm
 
Telefon:   08-20 28 68
Prenumeration:   prenumeration@politiken.se
Redaktion:   redaktionen@politiken.se
Postgiro:   63 78 79-8
Bankgiro:   5444-4062
Organisationsnr:   556594-0987
TS-upplaga 2013:   1700 prenumerater
Redaktion:   Christian Andersson, Mats Deurell (ansvarig utgivare),
Unn Gustafsson, Fredrik Reinholdsson, Fredrik
Skoglund
och Åke Svidén.

Texterna är skrivna av redaktionen och ett nät av frilansskribenter: Lars Ahnland, Kristina Andersson, Mats H Andersson, Henrik Barrdahl, Helena Björnfot, Anita Boberg, Elisabeth Cervin, Ann Dahlin, Elias Efvergren, Per Elvingson, Maria Eklund, Mikael Gewers, Karin Hertz, Anna Hjorth, Maria Holm, Jöran Hök, David Ingnäs, Jorun Jakobsson-Koca, Eva Johannesson, Jonas Johansson, Pia Karlsson Minganti, Åke Kilander, Ulf Knutson, Lars Mossfeldt, Tomas Kåberger, Karl Erik Lagerlöf, Matts Lindberg, Knut Lindelöf, Sverker Lindström, Jessica Lindvert, Kristina Lundgren, Thomas Michelsen, Mia Moisander, Eva-Lena Neiman, Magdalena Nordensson, Mikael Nyberg, Catrin Offerman, Kajsa Olsson, Jon Pelling, Elisa Rossholm, Anne Rådestad, Johan Schmidt, Wladimir Siwecki, Maria Staf, Ursula Stigzelius, Malin von Strauss, Johan Svensson, Veronica Södermark, Johan Taubert, Torbjörn Tenfält, Sten von Unge, Cajsa Unnbom, Anna Waldehorn, Anders Weidung, Cecilia Wergeni, Mats Wingborg, Stefan de Vylder och Fredrik Öjemar.
Vill du prenumerera på nyhetsmejlet från politiken.se?
 

 

Sök
 
Sök i fritext:
 
 
   
 
 
 
Tidigare utgåvor: 1|1|1|1|100|99|98|97|96|95|94|93|92|91|90|89|88|87